Borelioza - měl jste to někdo?

45 nepřečtených
  • J.A.V.

    Tak jdu zrovna od doktorky bez úsměvu na rtu. Prej mám možná Boreliozu. Test Western blot IgG mám pozitivní, ale to prej může mít i zdravej člověj, ale IgM mám hraniční a to prej naopak znaméná, že možná jo, možná ne. Na další testy na infekční odd. mám jít až 5tého ledna. Tak nevím co do té doby – mám jezdit normálně dál nízký intenzity na pohodu a nebo se na to vyprdnout úplně. Nerad bych to nějak podělal, na druhou stranu nechce se mi úplně flákat tři týdny, jen proto že jsem možná nemocnej.

    0 0
    • rich  

      ja som mal, som prekvapeny ze az 5/1 ides na infekcne..teda prekvapeny…ja som pri podozreni (ziaden test – normalne okom pozrela doktorka na zapalene miesto)okamzite zacal brat antibiotika a po dvoch (!!!) tyzdnoch prisli vysledky testov s tym, ze boreliozu mam (hranica prekrocena) a bral som AB este nejake dva tyzdne. nasledne tri po sebe nasledujuce mesiace na kontrolu krvi, potom kazdy stvrtrok. takze pokial neberies AB neviem do akej miery by si to mohol zhorsit, naviac inkubacna doba boreliozy je myslim dost dlha, takze vlastne mas zatial v sebe len zvieratko, ale nie si chory :-) Preco sa na taku vec nespytas radsej lekarky?

      0 0
      • J.A.V.  

        No já sem na tom infekčním byl dnes – koukli do papírů a řekli a? přijdu toho 5 tého. Možná, že mezi těmi testy mustí být nějaký odstup (podle toho co jsem zatím načetl tak jo).

        Doktorky jsem se ptal, já se jí ptám vždycky jestli můžu trénovat. Prý pokud se budu držet v rozumných intenzitách. Taky předpokládám že kdybych nesnesl žádnou zátěž tak mi dá neschopenku atd. ATB mi nedala protože když je to prý hraniční tak si to netroufá rozhodnou sama. No a tak si pročítám net, ale nikde jsem nenašel nic smysluplného na téma Borelia a sportování. Tak sem si říkal, že možná tady by někdo mohl mít zkušenost.

        0 0
        • sosal  

          Sportovani a borelioza nejdou k sobe. Chce to klidnejsi rezim bez sportu… Nezatezovat organismus ani saunou.

          0 0
    • sosal  

      No ja ne,ale pred 14 dny na to nahodou prisli partnerce.Nevi ze by ji neco kouslo… Proste mela jine problemy (nejakou uzlinu na krku…) a porad na nic nemohli prijit. A asi za mesic vysel z krevnich testu verdikt-borelioza v brzkem stadiu. Takze bere antibiotika. Jinak kamarad ji mel pekne rozjetou – bolesti kloubu, unava a pod. a prelecili mu to a ted uz podle svych slov nevydrzi to co predtim. Ale z meho hlediska je docela v pohode. Vlastni cestovku a sam dost cestuje. Cele leto je v trapu. A zrovna ted mam pocit ze je v Mexiku. A na tech svych zajezdech se zrovna neflaka.

      Takze boreliozu nepodcenuj ale nehazej ani flintu do zita. My taky doma doufame…

      0 0
    • tomPY  

      Mal som to pred 7 rokmi.Je to,alebo skor bolo to svinstvo.Teraz už vraj maju lekári v tom jasno.No ja so v tedy bral 8 mesiacov postupne 5–6 druhov antibiotík včítane 10 dnového pobytu na kožnom-mal som na ruke flaky.Prvé 2 týždne som mal problém s kondičkou a potom už len flaky.

      0 0
    • Mamut  

      PRed asi 10–11 rokmi som mal kliesta, po 3 tyzdnoch z toho miesta (ucho) cestovala ciara postupne par dni az k nosu a potom zmizla (kruh nebolo vidno, pod vlasmi to obecne vidno blbo). Vtedy sa klieste az tak s boreliozou az tak nespajali ako teraz, iba s meningitidou. Takze som n ato kaslal, a ani ma nenapadla spojitost s kliestom. a to je asi tak cele. Ze to bola bor. ma napadlo asi az po 5–6 rokoch. Ale nejak som dodnes na testoch na protilatky nebol. nic som si u seba nevsimol, ani klby (teda s tymi problemy mam, ale to suvisi s inymi vecami), ani unava a pod. Takze som to asi vykilil vlastnymi silami. Dnes by som uz taky pripad nepodcenoval, ale na druhej strane prezit sa to asi da aj bez liekov, ked nie si chcipak.

      0 0
      • J.A.V.  

        Díky všem. Já jsem si pročetl dost informací na webu, ta nemoc asi umí bejt i pěkně hnusná. Na druhou stranu já mám ten test hraniční ale jinak se cítím relativně dobře. Takže se budu chovat jako zdravej a uvidíme co bude dál. Docela dost věřím na placebo a vůbec psychickou stránky léčení – když se tomu člověk podá tak je na půl cesty do ******. Takže tělo dostane nějaké ty vitamíny navíc a velký intenzity se teď stejně nedrtěj.

        0 0
        • prema  

          tak to celkem i pozor… protoze pri borce bys mel omezit fyz. aktivitu na max, nebot muzes si spise uskodit – a pomoci tak borce se rozjet vic. pokud ale ti nic neni, tak je to ok.

          0 0
    • Bobo  

      Měl jsem, v roce 97. Humus. Nejdřív lumbálka, pak týden ve špitále, další dva měsíce nějaký prášky a následně ještě skoro půl roku bolesti hlavy. Jestli chceš radu jak trénovat, zeptej se nějakýho doktora spor?áka. Běžná obvoďačka to bude vědět těžko, natožpak BF-isti.

      0 0
      • J.A.V.  

        Ptal jsem Dr. Martínka, říkal že to záleží na tom jak se cejtím, ale že pokud dobře tak se nemám omezovat. Prý samotnej pozitní test (navíc jen jeden) neznamená že tu nemoc mám. A ty další symptomy co jsem si načetl – jako chřipka, bolesti hlavy a kloubů, obrovská únava atd. to nemám. Momentálně cítím lehké nachlazení, což může a nemusí souviset. Další testy mě čekají až v lednu.

        Navíc moje žena bor. před časem měla a přesně jak píšeš – hmus. Vyprávěla že po 4 hodinách ve škole byla ráda že se doplazila domů a tam okamžitě usnula.

        0 0
    • pos3k  

      A zaregistroval si kliste?

      0 0
      • J.A.V.  

        Nějaký jsem měl, ale žádnej červenej flek. Nicméně to byl taky důvod proč jsem si nechal udělat ten test na bor. Na posledním zátěžovém testu byly výsledky dost špatný, tak mi Dr. Martínek doporučil a? si nechám udělat vyšetření, že to vypadá že mi něco je.

        0 0
        • Martinkaa  

          Ty zarudle fleky po tele ma jen 30 – 50% lidi, co dostane boreliozu! Jestli ti doktorka rekla, ze to mozna mas, ale ze to potvrdi dalsi testy a i Dr. Martinek na zatezovem testu ti rekl, ze nejsi uplne v poradku, tak na tom neco bude. Pokud se nepotvrdi primo borelioza, tak by urcite stalo za to udelat jine testy! To znamena, ze nema cenu trenovat, protoze by to bylo kontraproduktivni. Nez se dozvis vysledky, ber na kolo treba manzelku/pritul­ku/deti – zajezdis si, neuzenes se a udelas dobrou vec ;-) (Doufam, ze to nejsou vykonni sportovci a ze jsem je neurazila :-( ) Boreliozu jsem mela 2×. Nastesti v dobe, kdy jsem jeste nejezdila na kole. Ale bylo to naprd – 2 nebo 3 tydny antibiotika, zakaz pobytu na slunicku… :-(

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Já myslím, že už trénovat může, klidně i intenzity. :-)

            0 0
            • Martinkaa  

              No ted po dvou letech uz muze klidne i trenovat na Olympiadu :-D

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Ono tohle vytáhnutí starý diskuze třeba někomu pomůže. Co si napsala je pravda do posledního puntíku.

                0 0
                • martt  

                  no mne napriklad. Som stary hypochonder. Pred dvoma tyzdnami som mal kliesta a teraz citim vcsetky priznaky az na ten cerveny flak.

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Víš, čím trpí spousta mediků? Vším možným, podle toho, co zrovna ve škole probírají – od malárie přes Ebolu až třeba po „běžný“ infarkt. :-)

                    0 0
                    • Martinkaa  

                      Tak tak, svata pravda :-). Od doby co delam fyzioterapii mam blokadu vsech kloubu, skoliozu, ploche nohy, spatne vsechny svaly… :-D

                      0 0
    • prema  

      jj. pred rokem jsem selk doktorovi, protoze jsem mel klasickej cercvenej flekanec na noze. mel jsem ho tam celkem dlouho a nic me nebolelo, tak jsem to odkladal. doktorka mela podezreni hned a tak me poslala na krev. po asi tak mesici jsem tam prisel znova a mel ji tam :). tvarila se celkem vazne, a dala mi antibiotika. tema jsem to prelecil a jeste pred mesicem jsem ji porad mel. ersp. mozna i mam. ale protoze me to vubec neomezovalo, tak to neresim. dr rikala, ze jsem ji mel pravdepodobne dost dlouho, nebot i po preleceni jiz dlouho zustava v krvi. ale melo by to byt snad v pohode. samozrejme , ze si neuvedomuji, ze bych kdy kliste mel, ale kdyz jsem si precetl, jak se prenasi, tak se nicemu nedivim. stacilo, aby se o me jenom otrelo a potrisnilo mi slinou kuzi. a mohl jsem ji chytnout. hlavne se to vicemene neda jakkoliv omezit a nic s tim delat. prevence NEEXISTUJE! takze samozrejme, ze ockovani na encefalitidu z meho pohledu nema cenu, nebot encefalitida je slabsi odvar borky, proti ktery neni obrany. je pravda, ze jsem mel asi stesti, nebot si telo vybudovalo protilatky a nedopustilo spusteni dalsi faze onemocneni… je to holt pekna svina ;)

      0 0
      • HoralFanda  

        „nebot encefalitida je slabsi odvar borky“ To jsi vyčetl kde? Pokud bys byl v oblasti, kde není moc rozvinutá medicína a dostal encefalitidu, tak se válíš v horečkách a v lepším případě se z toho vykřešeš. Borélka je sice zákeřná v tom, že když nenajdeš flek nebo klíště, tak ani nemusíš poznat, že ji máš, ale není to na umření, sic se projevují jiné komplikace, ale až po čase (měsíc a více). Kdežto u encefalitidy je ten průběh hodně rychlý, myslím, že to je kolem pěti dnů.

        0 0
        • prema  

          vzhledem k tomu, ze nasledky borky jsou v nekterzch pripadech jsou trvale – poskozeni nervove soustavy a nazdar, tak neresim encefalitidu. protoze pokud se nemuzu branit boreriloze, tak proc bych se mel nechat ockovat proti encefalitide?? nevidim smysl. pouze tahani penez z lidi. btw vzhledem k tomu, ze jsem pravd. boreliozu chytnul v jiznich cechach (kde je nejvice pripadu nakazenych klistat v cr) tak to proste moc neresim. u boreliozy je prubeh taky docela rychlej – nekolik dni. samozrejme, ze je to dost individualni. znam jednu doktorku, u ktery to melo takovej prubeh (vyndavala kliste pacientovi), a nemela protilatky v tele, resp. telo si je nevybudovalo, ze i pres velice brzkou diagnozu je v ind. duchodu. takze to proste beru tak, ze je to pekny svinstvo a nemam v nejmensim umyslu se ockovat proti encefalitide, protoze je to jakoby jenom jedna cast mince. tot muj nazor

          0 0
          • Palo TT  

            No ja som proti encefalitide zaockovany a nedam sa odhovorit. Akurat tuto zimu sa idem dat preockovat po 3 rokoch. Co sa tyka boreliozy, tak sa vo viacerych zdrojoch uvadza, ze aj ked sa do teba zakusne nainfikovany kliest, tak pokial ho vcas vyberies (do 24 hodin), tak je velka sanca, ze sa borelioza neprenesie. Po 3 dnoch je prenos takmer istota.

            0 0
      • jizby  

        to prema: Borelioza je léčitelná obyčejným penicilínem a nejsou známy rezistentní kmeny. Vyléčení infekce je snadné, rychlé a úplné. To, co zůstává v krvi mohou být jen protilátky, které už ale nemají proti čemu bojovat. Pokud dojde během infekce k degenerativním poškozením, tak to může být problém, ale to nastává po dlouhé době, podobně jako u syfylisu. U borky může být problém jen s diagnosou. To platilo hlavně dřív, kdy se o ní moc nevědělo. Ze sliny klíštěte nic nechytneš. Je to baktérie, kterou musí klíště vyzvracet do rány a to ještě v nějakém nadkritickém množství. Klíš?ová encefalitida je zcela jiná nemoc, než borka, je to virus, není na něj lék. Vůbec. Proto je vakcína dobré řešení.

        0 0
    • TC  

      Má očkování proti encefalitidě nějaký okamžitý následky na organizmus? Jako třeba u tetanu, že mi zkamení zadek. Můžu, ten den co jsem si ráno nechal dát očkování, vykonávat fyzickou námahu – kolo? (odpoledne) Nebo to musím naplánovat na volný den?

      0 0
    • Peslezedirou  

      Tak s Boreliozou mám bohužel taky zkušenosti :/ Asi před dvouma rokama jsem jel s pražskou partou na Ještěd, od začátku se mi jelo hrozně, těžký nohy a nemohl jsem se jet na vyšší tepy, po cestě jsem málem chcípnul. Druhý den horečky, doktor, testy, antibiotika, opět testy, opět antibiotika a na závěr ještě jedny a dost dlouho dieta. Imunitu jsem měl potom 0 a chytil uplně všechno, rok jsem se dával dohromady. Od té doby vydím blbě na pravé oko a brýle mi nepomůžou :o/ Jo a neměl jsem klíště, jen mě za ucho štípnul komár. Přeju brzký uzdravení.....

      0 0
    • Peslezedirou  

      Sem se nevšim, dva roky v historii :o)

      0 0
      • J.A.V.  

        No jo :-) Už to nějakej pátek bude. Dopadl jsem naštěstí celkem dobře, protože se tu Boreliozu povedlo včas přeléčit antibiotikama (i když sem jí neměl diagnostikovanou a ty ab. sem dostal na něco jinýho). Pak už mě jen asi tak rok dělali různý testy a asi tak stejnou dobu trvalo než se mi imunitní systém vrátil k normálu. Dneska si troufám říct, že jsem zdravej.

        0 0
      • Martinkaa  

        Aha, ja taky ne :-D Kdo to sem vytahnul? :-)

        0 0
    • Fak  

      Tak, ja bych se zeptal, kdy je nejlepsi cas na ockovani? Jako kazdorocne jsem i leos chtel byt ockovany a zas na to zapomnel, az ted jak je hezky a chodim ven tak jsem si na to vzpomnel… Proto se ptam: Bude mit smysl nechat se ted naockovat, nebo mam pockat nekdy do zimy a byt naockovany az na dalsi sezonu?

      0 0
    • piskot  

      Měl jsem ji asi před deseti lety, tehdy antibiotika nebyly, tak jsem chodil asi 14dní každý den na injekce. O víkendu jsem zašel pro injekci na pohotovost dřív ráno, že potřebuju jet na závody (v orienťáku), tak to málem paní doktorku kleplo :) Ale běžet se s tím celkem dalo.

      Když jsem ještě běhal, tak jsem si nosil domů pravidelně dost klíšťat, rekord byl kolem dvacky, o očkování se tehdy nic moc nevědělo a nějaký spreje na odpuzení jsme taky neznali.

      0 0
    • Haruky  

      Zdravím,po dlouhé době online a hned v tomto vlákně.Bojuju už pomalu dva roky s následky boreliózy a myslím,že mi to nikdo neuvěří…V září 2013 klíště,stan­dartní zarudnutí hned po vytažení,žádné drama…postupně vše zmizelo a jen místo zakousnutí(cca 1mm průměr)mě svědilo několik měsíců,ale bez žádného zarudnutí.Postupně během podzimu zhoršování následků po jakékolik fyzické zátěži,nejvíc poznatelné po běhu,který byl do té doby pomalu mou každodenní součástí života…začaly bolet chodidla a záda,při běhu jsme pořád musela odbíhat čůrat,ups…říkala jsem si..stárnu..V lednu zhoršené výsledky hormonálních hladin,nasazen endokrinologem medrol 4 mg,tak jsem říkala,asi to vše zase hapruje..budiž…nic­méně vše se zhoršovalo..kondice na nule..od března v zátěži běh – kolo,ale bylo to peklo…v červnu těsně před Nočním přechodem Beskyd 40°C horečky,kdy jsem nemohla chodit,velmi výrazně zduřelé podčelistní a tříselné uzliny,po 4 dnech ústup horečky,uzliny splaskly a začlo kontinuální brnění od loktů po konečky prstů,nejhorší v noci- karpály,uf..vzhle­dem ke zvětšeným uzlinám odběr na mononukleózu,pak na chlamidie,vše negativní,rev­matoidní faktory,mírně zvýšené,pak při konzultaci s lékařem,jak jsem mu říkala o karpálech a dráždivém močovém měchýři,tak bylo vzneseno podezření na boreliozu..odběry pozitivní..okamžitá léčba Doxihexal 4 týdny…po léčbě jsem byla jako spráskaný pes,bolesti karpálů přetrvávaly,bolesti chodidel jen mírně ustoupily,jakýkoliv pohyb byl utrpení,velmi výrazná únava,usínala jsem kdekoliv..endo­krinolog pro zhoršení hormonálních hladin zvýšil medron na 8 mg..tak jsem začala rehabilitovat,cho­dit na masáže,vyhledala jsem lékařu,která aplikuje akupunkturu…byla jsem bez pohybu,na kortikoidech,začly mi otékat nohy,jsem nafouklá jako balón,velký zadek..po dvou měsících aplikace akupunktury ,potíže s karpály výrazně ustupují,přetrváva bolest chodidel a kyčlí,v únoru opět odběr na boreliózu a protilátky mi opět vylezly nahoru…nasazena agresivní terapie Doxihexalem,že jsem jedla 14 dní dvojnásobnou dávku a pak tři týdny standartní podávání..a na internetu jsem našla podobný příběh,kdy bylo pacientovi doporučeno spolu s ATB užívat zvýšené dávky Zinku,stále jsem rehabilitovala doporučené cviky…měsíc po dobrání antibiotik…op­timismus se vrací,kondice v čudu,ale snažím se…je mi lépe,jen mě stále bolí chodidla,ale to bude i těmi kily,co mám nahoře,ale je to lepší,vše ostatní na ústupu,akorát hodně cítím karpály,jak jsem začala jezdit na kole(zatím si troufám jen na cyklostezku) Rozhodně nepodceňujte jakoukoliv anomálii po kousnutí klíštětem..ačkoliv jsem zdravotník,tak jsem stále žila v domění,že borelióza se projevuje červeným flekem a přitom to bylo vše úplně jinak.Držím vám pěsti v boji s boreliózou…snad sama již svůj boj končím a vše bude při starém

      0 0
      • Lister  

        Viděla jsi Under our skin? Doporučuju, budeš se divit, co ta mrcha dokáže.

        Přeju uzdravení, přesto s optimismem opatrně. O téhle nemoci nevíme nic, ani jak ji efektivně léčit. Něco sice funguje, ale jsme toho názoru, že záleží hlavně na imunitě člověka než na léčbě. V Německu tohle hodně řeší, jsou tam složitá schémata, jak borrelie léčit, často jsou to několikaleté protokoly. Prošel jsem si tím s jedním kamarádem, stálo ho to desítky tisíc korun, výsledky řekněme nepřesvědčivé, ale aspoň ho to nezmrzačilo.

        0 0
        • Lister  

          PS: na borrelie jsi měla myslet hned, při kombinaci přisátého klíštěte a během několika týdnu postupně se zhoršující únavy není na co čekat, projevy na kůži mohou často chybět. Daignoza u tebe pozdní, léčba z mého pohledu málo agresivní, protože jsi podle všeho byla ve stadiu chronické neuroboreliozy, nedivím se že se příznaky vrátily, stejně tak mám obavy že současné zlepšení bude jen přechodné – nechci ale strašit a velmi rád se budu mýlit.

          0 0
          • Haruky  

            jsem duplicitně ještě chronicky léčena na něco jiného…a i u této patálie se mi vše zlepšuje..byla jsem koncem března na sternální punkci a výsledky vypadají příznivě..neu­roborelioza mi byla diagnostikována v podstatě až ted v zimě,při druhém přeléčení…pro­fesionálně se zabývám neuropatití a sama si to vyžírám plnými doušky..dobrý paradox

            0 0
        • Haruky  

          neznám..najdu to někde pod tímto názvem?Nejhorší je,že jsem profesionální zdravotník,napadají mě nejhorší scénáře a pak se přisaje jedno klíště a během pár měsíců je vše jinak…stále bojuji s následky,stálo mě to taky hromadu peněz-rázové vlny,akupunktu­ra,masáže,očis­tné kůry a blabla…člověk zkouší vše..nevěřila bych,kdybych nepoznala sama na sobě…takovou depresi z fyzického kopalsu jsem nikdy nezažila…nicméně s utupujícími následkypřichází více optimismu…bude dobře,pevně v to věřím…děkuji za podporu

          0 0
          • Lister  

            Oficiální stránky toho projektu

            Najít se to na netu asi dá, titulky jsou běžně dostupné.

            Zvláště příběh mladé krásné holky, která se dostala do takového stadia, že není schopná vstát z postele ani se sama nakrmit byla otřesný.

            Všichni řeší klíšťovou encefalitidu, přitom borreliosa je mnohem, ale mnohem větší svině. Kdyby existovala očkování, tak neváhám ani minutu. U mne už bohužel pozdě, ale svým dětem bych ho okamžitě dopřál.

            0 0
            • Haruky  

              mno,mrknu určitě na to…dle mého tyhle kazuistiky jsou lepším příkladem než takové ty přiznáky popsané v příručce.Na tohle jsem vůbec nenarazila,jak jsem hledala informace na internetu.Díky,díky

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.