Bike průvodce po našich horách

18 nepřečtených
  • Tukos

    Zdar, dostal jsem takový nápad, a možná je to i blbost, a pro to se tady ptám. Zažil někdo z Vás službu pro výletníky (bikery, turisty, zájezdy dívčích škol …), která by spočívala v tom, že by si určitá skupina takto postižených lidí najala průvodce , který by jim dle jejich požadavků v dané oblast (např. Krkonoše, Beskydy…) našel vhodnou trasu, jel s nimi a umožnil jim tak opravdu bikerské zážitky, případně řešil opačnou stranu věci a naopak by se snažil eliminovat kopce a rozbitý terén?

    Uvažujem s kámošema, že bychom mohli tuto službu nabízet a zatím sbíráme informace. Myslím že pro mnoho lidí by to bylo zajímavé i proto, že by se nemuseli spoléhat na mapu a tištěné průvodce a jeli by na jistotu. Denně v lese potkávám spousty bloudících kolařů, kteří nakonec zcela zbytečně sjedou někam na asfalt, aby se dostali na místo ubytování a připraví se tak o spoustu zážitků.

    0 0
    • McBlacky  

      záleží na lokalitě. Já bych to samozřejmě uvítal. Typický příklad jet s kámošema někam do „hor“ a dát dva dny toho nejlepšího co v lokalitě je. Trochu problém je cena za takovou službu. Vzhledem k tomu, že to bude vyžadovat celý den průvodce, tak pod 1000kč to určitě nebude a to se může zdát už jako vysoká cena. Navíc bys musel pokrýt spektrum od rodinek po HC bikery to znamená mít odpovídající znalosti, kola i formu.

      Ale dokážu si představit model fungující na předběžné rezervaci přes web s určitou garancí platby, případně předplatbou.hlavně to ale musí bavit tebe. Měj na paměti, že ne vždycky se ti přihlásí pohodová partička :)

      Držím palce

       
      0 0
      • Tukos  

        Díky, jedná se stejně až o příští rok, takže zatím sonduji. Lokalitou, o které je řeč, jsou Rychlebské hory a přilehlé polské Gory Zlote (Zhruba oblast vymezená Králickým sněžníkem, Šerákem a Bílou Vodou (okres Jeseník). Tedy terény pro MTB perfektní, pouze neobjevené.

        Je nás samozřejmě víc a jsme i dost výkonnostně rozdílní, takže i HC bikeři by dostali, co potřebují, ovšem já stejně předpokládám spíše účast průměrných borců. Navíc jsme mnozí poměrně detailně znalí i mikroreliéfu oblasti neboť nejen, že zde jezdíme na kole, ale také pracujem v lese, takže opravdu víme i o pěšinách které neznají ani mnozí lidé bydlící v blízkosti.

        Jelikož nejsme až tak turisticky profláklá oblast jako např Krkonoše nebo Šumava nepředpokládáme ani to, že bychom pustili svá zaměstnání a šli pouze do kol, ale předpoklad letních víkendů s bikem jsme ochotni připustit a leccos tomu obětovat (třeba dovolenou, stejně ji trávím na kole tak co).

        Možná by někdo věděl i jak je to se zajištěním smluvního vztahu, zda jsou nutná nějaká zvláštní povolení (hygiena, BOZP…), zda se jde vymanit ze zodpovědnosti za úrazy (předpokládám, že jde, a to  pomocí nějaké jednoduché smlouvy), případně zda není nutná registrace u nějaké trapné "pruvodcovské asociace či kýho výra.

        0 0
        • pedr64  

          byl jsem letos na dovolené na Ostružné a když jsme pochodovali ze Smrku do Žulové, tak jsme potkali dvojici na kolech: vpředu nasranej chlap a za ním manželka a ptá se, jestli je na trase nějaká občerstvovna, když slyšela, že až v Petříkově, tak říká:Chlap mě zabije, já jsem vybírala trasu. Takže určitě by si tato služba své zákazníky našla, protože z mapy člověk nevyčte vše a místně příslušný průvodce(nebo aspoň poradce) se hodí.

          0 0
    • kolombo  

      Něco takového dělá v Plzni Cyklo Radka.

      http://www.sweb.cz/…ohlidky.html

      http://www.plzenskonakole.cz/…pruvodci-203

      0 0
    • chico*  

      ja uz to sem jednou daval

      0 0
      • Tukos  

        Díky, i Kolombovi, nějak jsem to předtím nenašel. Musím říct, že zejména v těch Krkonoších mají skvělou průvodcovskou základnu. V podstatě je to přesně to co jsem měl na mysli.

         
        0 0
    • funR  

      Ahojky :-)

      možná to nesplní úplně tvoje představy, ale našla jsem nové stránky s tímto zaměřením http://www.bike-trip.cz

      0 0
      • Tukos  

        Nesplní, ale stejně děkuji, neboť každá inspirace může pomoct.

        0 0
    • Corbett  

      Ono stačí se kolikrát zeptat tu na BF. Najde se tu hodně ochotných lidiček, kteří jsou schponi se s tebou svézt v jejich bikovém revíru a nechtít za to nic. Já to tak dělám od doby, kdy jezdím na kole a nemám s tím problém. Pokud by to chtěl někdo opačnou formou, rád  v Hostýnkách, Vizovických, Beskydech zájemce z řad bikerů provedu.

      0 0
      • Tukos  

        Ano, i toto je možnost, ostatně již několikrát jsme některé potkavší cyklisty přibrali, nebo jeli s nimi našimi cestami a rozhodně nechcem, aby to byla nějaká drsná komerce, ale dokážu si představit, že kolikrát je to víc práce než zábava. Navíc je rozdíl někoho občas přibrat, nebo si zaplácat víkendy a mnohdy i zbytek volného času prováděním mnohdy i ne zcela pohodových lidí po kraji. Je jasné že výlet s nějakou rodinkou velký zážitek pro průvodce nebude (zvláště pak, libuje li si v těžkém terénu). Hold je to služba, která není nejakým kompromisem, ale plným respektováním požadavků zákazníka. Jinak samozřejmě zatím platí totéž co nabízí kolega Corbertt, a bude li mít někdo zájem, můžem případně vyrazit (bude li čas).

        0 0
      • chico*  

        bych toho tedy nekdy rad vyuzil. Obcas jsem ve zline i s bikem a okoli neznam, predem dik

        0 0
    • mosquito  

      myslim ze zvlaste cizinci by to ocenili a zaplatili .. cesi asi moc ee

      0 0
    • dancing dog  

      Bojim se, že se tím neuživíte..alespoñ ne v této oblasti :-(

      0 0
    • Karlos009  

      I já měl kdysi podobný nápad, na uživení tu určitě nebude, ale já bych domácího průvodce klidně využil.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.