• Roma

    Stal jsem na bezkach jen jednou.Byly z pujcovny a desne jsem se nadrel :-).Chtel bych bezkovat v upravenem i neupravenem terenu.Podle toho co jsem si precetl bych mel zvolit turisticke lyze nejlepe „drevenne“ bez supinek.Prosim poradte co je nejdulezitejsi pri vyberu bezek.Muzete hodit i kokretni typ kolem dvou litru.Mam 185cm a 78–80kg.Nerad bych lyze proslapl hned v prvni dire. Slysel jsem ze botam s plastovou podrazkou se na posypovych kaminkach ve velkem mrazu umi odlomit spicka.Ma nekdo zkusenosti?

    Predbezne jsem si vybral boty www.kasa.cz/…-vermont-50/ ocekavam kritiky.

    Jsem uplny laik a nerad bych strelil vedle.Diky za odpovedi.

    0 0
    • maxtor  

      Tak za prvé – pokud jsi začátečník, tak potřebuješ spíš šupiny, a za druhé kupovat běžky přes internet je kravina. Běžky se neurčují podle délky jako dříve, ale primárně podle váhy běžkaře. Pokud stojíš na obou současně, musí ti pod běžkou v úrovni nohou zbýt škvíra – tehdy běžka krásně klouže – a zároveň pokud stojíš jen ja jedné, musíš ji prošlápnout až na zem – tehdy se běžka na sněhu zasekne a ty se můžeš odrazit. Z toho plyne: Přiliž měkká (na menší váhu) nejede a pěkně se nadřeš Příliž tvrdá (na větší váhu) jede dopředu i dozadu a nadřeš se ještě víc.

      0 0
      • filipes  

        supiny jsou na h…o, rychle se srazi hrany a prestanou fungovat, nejede to. S mazaci komorou muzes laborovat, jako zacatecnik ji posunout dozadu a prodlouzit, po pokroku techniky ji upravit.

        0 0
        • maxtor  

          Možná sis nevšiml, ale Roma píše, že je začátečník!! Tvé informace mu jistě pomůžou:-)

          0 0
        • Bulda  

          kdyby byly na h… tak je jiste fischer nebude „frezovat“ do skluznic sveho nejvyssiho modelu RCS (model zero classic) je fakt ze pri teplotach kolem nuly, kdy se spatne maze na ne casto zadnej vosk nema, ale pri jinejch teplotach to zabira taky slusne a kdo neumi dobre namazat, nebo ho to nebavi (jako me :)) tak mu to na nich pojede lip, nez na „promazanejch“ voskovkach, v bazaru sem minulej rok koupil stary RCS doublecrown supiny za 1900 a sou super, letej jak vitr a z kopce ujedu kdekomu (mam teda na sebe spis tvrdsi a delsi) ze by to nejak brzdio nepozoruju, ale chce to holt neco takovyhohle tj. zavodniho, tvrdyho, turisticky se fakt chovaj jak sneznice :))

          0 0
          • filipes  

            Jako specificke lyze pro teploty okolo 0 kdy vosk ma tendenci namrzat jsou vhodny doplnek (k warmum a coldum :-) Predpokladal jsem ze to nebude pripad zacetecnika. Casem se srazi hrany tech supinek a jdou do bazaru… Klasicky RCSka muzou jezdit dlouhe roky, pak se da prebrousit struktura a jezdit dal a dal. Promazany voskovky je takova prvni lekce, po jednom vyletu si kazdy nauci vzit do kapsicky „zalozni“ vosk. Mozna supiny funguji kdyz jsou velke rozdily stin/slunicko, ale kdyz se mi nechce lamat hlavu s mazanim v obtiznem snehu, tak proste vezmu bruslicky.

            0 0
            • Bulda  

              :)) kdyz se mi nechce upatlat si ruce od nejaký sr… a tahat v ledvince zalozni vosky, ktery tu ledvinku at chces nebo nechces pekne zevnitr zasvinej, vezmu si supiny .....a od ty doby, co je mam se mi nechce nikdy :)) ztrata casu premazavanim je mnohem vetsi, nez brzdenim supin, ktery navic je znat tak max kdyz prjedes nejakej hrbol (pkud mas teda spravnou tvrdost na svopji vahu) jinak skate wins, ale obcas je jen stopa a to v hooodne peknejch mistech

              0 0
      • Roma  

        Papirkovou metodu mam nactenou a premyslel jsem ze bych si lyze i boty vybral na netu a potom si je sehnal nekde v obchode.Jak pise filipes cetl jsem ze supiny funguji jen na cas a jsou jen pro vylozene hobby.Chtel bych jezdit casto.Uvidime.

        0 0
        • maxtor  

          Pro pokročilejšího jezdce, který umí jezdit i správně mazat, jsou pochopitelně šupiny nanic. Takových moc ale není a není nic horšího, než jet ve skupině s někým, kdo je nemá a promazal. To už má pak lepší, když do kopce zuje a jde pěšky. Záleží na tobě. Já bych ti pro začátek doporučil šupiny a hlavně správnou tvrdost, jak jsem psal výše.

          0 0
    • Lance  

      byt tebou tak si koupim delku 190 cm

      0 0
    • filipes  

      Asi by jsi mel uvest, jestli se chces zacatecnikem zustat nebo se rychle zlepsit. Jestli mas vytrvalostni zaklad a cas/chut jezdit ± vetsinu vikendu, tak budes na jare velice slusne jezdit a podobne boty nebo kombi lyze pujdou z domu.

      Rozhdone nekombinovat turistika+klasika s bruslenim, tj zadne kombi lyze a pokud mozno zadne kombi boty. Klasit na turistickych bezkach se da, ikdyz to nejede. Brusleni vyzaduje ciste bruslici lyze a minimalni formu fyz kondice aby jsi pri brusleni do kopcu vydrzel z dechem/tepem.

      0 0
    • XmIRA  

      Muzu z vlastni zkusenosti doporucit Sporten Rover. Supiny nemam, ale klidne bych si je poridil. Neni vzdycky sranda namazat a jak uz nekdo psal, treba pri teplotach kolem nuly ten vosk taky rychle leze dolu. Supiny muzes samozrejme znicit (stejne jako celou skluznici) ale neco se da opravit. Navic ty lyze nejsou tak drahy, aby sis nemoh po case poridit novy. Rover radim proto, ze jsou to bezky ze dreva, maji velkou nosnost a jsou dost siroke i pro jizdu v neupravenym snehu. Dulezite ale je, ze nejsou tak siroke, aby se nevesly do stopy! Boty doporucuji vyssi s kloubem (ja mam Alpiny) protoze kdyz si nevezmes navleky, tak Ti tam hned nenapada snih a dobre se v nich ovladaji lyze. Samozrejmosti je nejake automaticke vazani od Rottefely nebo Salomonu. Asi se neda ric, ktere vazani je lepsi, ale vyrobci bot preferuji vzdy jeden nebo druhy typ a podle toho je treba vybirat. Kdyz jsem si bezky kupoval, zdalo se mi, ze boty se standartem SNS jsou o neco drazsi, tak jsem volil Rot.

      0 0
    • St1c  

      tiez by som chcel tento rok s bezkami zacat pretoze chcem aj v zime trenovat- nikdy som vsak nestal ani na lyziach(teda okrem lyziarskeho vycviku na zakladnej:D), ani na korculiach ani na nicom podobnom co sa dava na nohy a klze to:D neviem ci vybrat lyze na skate alebo klasiku. a ake su rozdiely mezdi skateovacimi a klasickymi bezkami?

      0 0
      • maxtor  

        Na klasiku jsou běžky delší a tenší. Pokud začínáš, jsou pro tebe ideální lyže na klasiku. Navíc, kde u nás (nebo u vás) najdeš správný povrch na bruslení. Málokde. Většinou musíš stejně jet klasicky ve stopě.

        0 0
        • Lance  

          ja si vetsinou tu stopu musim nejdriv udelat:(

          0 0
          • maxtor  

            Přesně tak:-( To už je potom úplně na p… Jet ale v takové správně projeté běžkařské „dálnici“ – to je pak pohoda!!! Zabruslíš si málokde…

            0 0
            • Bulda  

              bruslení? Jizrky cely, Krkonoše kolem Harrachova, Míseček a nej tratě kolem černý hory, dále pak Nové město a Božák v Krušnejch a určo plno dalších, kde jsem ještě nebyl, šumava opravdu na skate horší

              0 0
        • St1c  

          ine rozdiely nie su, viem ze su aj nejake bezky s hranami, potom ze su nejake back country bezky atd atd. co to viem o viazania aj o profiloch, viem aj montovat vaiazania. asi sa teda rozhodnem pre klasiku:D ale som ten typ jazdca-teda na bajku- ze casto jazdim dlho a na miesta kde vela ludi nezajde, na bezkach teda asi moc prechodenych tras nebude:D su aj nejake bezky vhodnejsie do takehoto nevyjazdeneho terenu? a co poviete na Nordic Cruising bezky?

          0 0
          • maxtor  

            Tak především čím užší, tím jsou sice rychlejší, ale o to víc se boří. Proto do neujezděného terénu raději širší. – to máš jak se šírkou pláště na kole:-) K tomu typu ti nic neřeknu – nevím.

            0 0
    • minikin  

      Teraz sa stranka preraba a poradna este nefunguje, ale ked bude, tak aj tam najdes vela dobrych rad v historii alebo ti odpovedia ludia, ktori sa v tom vyznaju.

      www.nyc-sport.cz/…articles.php?…

      www.nyc-sport.cz/…novelyze.php

      0 0
      • maxtor  

        Takových stránek je víc – taky jsem hledal info. Mají tu ale dobré ceny Atomiců – Bety – to je můj sen. Jednou do nich určitě půjdu.

        0 0
        • Bobo  

          Heč :-)

          0 0
          • maxtor  

            Kdybys měl ty modré, co se mi líbí, tak slintám víc:-)

            0 0
            • Bobo  

              Na klasiku (Atomiky v modré) mám Fischery a asi bych neměnil.

              0 0
              • maxtor  

                ÁÁÁÁ, pán je gurmán, tak to je jiná:-) Já mám Matshusky (nebo jak se to sakra píše). Jezdí na nich Katka a vyhrává, tak mě napadlo, že na nich budu rychlejší:-) I když Katka asi nemá šupiny, že???:-)

                0 0
                • Bobo  

                  Mečusky si k mému velkému potěšení vybrala dcera. Jenže ona vybírala spíš podle barvy a podle toho, že je viděla v TV u Katky :-). Madshusky jezdil taky jednu sezónu můj kamarád z Jihlavy po Vysočině a lehce na ně nadával, že se mu poměrně záhy rozlepily u paty, jenže zrovna jeho bych nebral za reprezentativní vzorek běžkaře, tak mě to nechává v klidu. Už celkem dlouho považuju Madshusky za jedny z těch velmi dobře vycházejících v poměru cena/výkon. Proč jsi zanevřel na M. a toužíš zrovna po Betách, jestli můžu vědět?

                  0 0
                  • maxtor  

                    Řeknu ti to takhle: když jsem si kupoval novou běžkařskou výbavu dva roky zpět, neměl jsem zrovna dostatek financí (byl jsem ještě na škole) a zároveň jsem nechtěl koupit nějaký šmejd z bazaru – proto jsem se rozhodl koupit pořádné boty a vázání a běžky jen provizorně jak mi zbytou peníze. Nejlevnější, co mi padly byly právě ty M. Od té doby jsem se nerozhoupal koupit nové. Už mají skluznici skoro probroušenou a šupiny už dávno zmizely, ale pořád tak nějak jedou. O těch Betách uvažuji. Měli je u nás za 3 500, ale bylo to po sezóně a ani jedny mi „papírkovou metodou“ bohužel nesedly.

                    0 0
                    • Bobo  

                      No, možná se pletu, ale třeba takový Megasonicy jsou konstrukcí i skluznicí řekl bych na úrovni těch Bet a přitom jsou skoro o čtvrtinu levnější. Atomic je značka, za kterou se zkrátka platí. Nic ti nepodsouvám, Atomiky jsou určitě hezčí, to jo, ale Madshus jsou pro mě taky špičkový běžky.

                      0 0
                      • maxtor  

                        Rád si nechám poradit. Jezdím hodně a jezdím rád, ale rozhodně nejsem žádný závodník, takže se rozkoukávám. Chtěl bych něco pořádného – hlavně to už není taková investice, když vázáni i boty mám naprosto v pohodě. Ty Bety mi radilo hodně lidí. Fakt nevím…

                        0 0
                        • Bobo  

                          Bety nejsou špatný a vypadají dobře. Design Mečusek už máš okoukaný, takže je čas na změnu. To znám. Ber Bety, stejně bys pak pořád litoval, že sis je nekoupil. Já jsem v tom stejnej :-).

                          0 0
                          • maxtor  

                            Přesně tak. Žádná logika v tom není, ale je to tak:-) Rád bych je koupil přes net, protože se to s cenami v kameňáku nedá srovnat, ale nerad bych koupil něco, co mi nesedí…

                            0 0
                        • samotar  

                          Ať si koupíš jaké chceš běžky, nejlepší rada jakou Ti můžu dát je: začni parafinovat a zažehlovat skluznici. Pokud to nebudeš dělat i nějdrahší běžky budou jezdit dost špatně. Parafinování není jen pro závodníky , brzy zjistíš, že se ta půlhodinka doma sakra vyplatí a těch pár stovek co dáš do parafinů ( osobně používám Swix HF) je dobrá investice.

                          0 0
                          • maxtor  

                            Díky za radu. Pokud bych si koupil nějaké lepší běhny, tak si rozhodně dám tu práci a budu se o ně pořádně starat!!! To mi problémy nedělá.

                            0 0
          • Radek Broz  

            Skoro jak bikerjakpes! :D

            0 0
            • Bobo  

              Nonono :-). Na obrázku se nechlubím běžkama, ale vyhozeným palcem na ruce, se kterým jsem tenkrát odbruslil asi 30km. Nemíval jsem vždycky rozum :-).

              0 0
    • samotar  

      1/ šupiny nebrat, ty jsou určeny jen na určité druhy prašanu, jarní firn, ledová stopa a už se s nimi nedomluvíš. jakmile je jednou namažeš už je pořádně nevyčístíš. 2/ musíš vědět jestli chceš bruslit nebo jet klasiku, pokud pojedeš neupravený terén tak se vždy nadřeš. Dnes je , ale stopa skoro všude a na sportovní běh nepotřebuješ strojně nažehlenou stopu. Aby ses nenadřel musíš, běžky po každé vajíždce očistit , naparafínovat a před vyjíždkou namazat podle aktuálních podmínek. Pokud to nebudeš dělat tak jakkoli drahé běžky ti tak nějak nepojedou.Osobně bych ti radil nějaký mode ze sportovní řady od Fischera , Atomicu nebo Rossignollu – klasiku 3/ boty cos vybral jsou turistické a zvládnou i chuzi po asfaltu.Dlouho jsem běhal v podobných od rossignollu . Ale platí co okaždé botě musí sednout a nedřít , hlavně se nesmí hýbat v botě pata – proto některé vyšší modely mají stavitelné utažení paty . Někdo radil boty s kolubem, no to jsou už speciálky na bruslení noc bych je na turistiku nedoporučoval- mají tvrdou podrážku

      0 0
      • maxtor  

        Pobavils mě – od kdy se šupiny mažou??

        0 0
        • samotar  

          Právě ,že se nemažou, ale znám takové mistry, co na ledu , v zoufalství ,kdy všíchni namazali klistrem .....

          0 0
        • samotar  

          Právě ,že se nemažou, ale znám takové mistry, co na ledu , v zoufalství ,kdy už všíchni namazali klistrem .....

          0 0
          • maxtor  

            Tak to sorry – máš pravdu – jsou tací. Na ledu ti to nebude ale zabírat, i kdybys skluznici pozlatil. Já jsem teď jezdil na šupinách a chystám se přesedlat na hladkou skluznici. Z toho mazání a alchimie kolem toho mám ale bobky…

            0 0
            • samotar  

              To máš jak s SPD, jak si jednou zvykneš, už nedokážeš přestat. Jinak na ledu se maže soupaž :)

              0 0
              • maxtor  

                Na ledu hlavně jezdí jen blázni:-) Tuto zimu jsem na sešupu mezi Švýcárnou a Kouty nad Desnou (Jeseníky) málem málem zařval… Lesklo se to jak zrcadlo. A to mám šupiny…

                0 0
                • samotar  

                  Jo jo, taky se vždy pousměju, když mi někdo tvrdí, že běžky nejsou dostatečně adrenalínový sport.

                  0 0
          • Bulda  

            ale mažou, hoši, ale nějakejma srač… ve spreji, který se skoro nedaj koupit a sou docela drahý a tak to nikdo nedělá :))

            0 0
            • filipes  

              A ikdyby se nemazaly, tak se pri firny zaserou voskem tak, ze je stejne musis myt

              0 0
      • XmIRA  

        ad 1: krome ledu drzi supiny vsude, pokud mas spravne zvolene lyze k vaze. pokud s nima prijedes na led, staci primaznout mezi supinama a spickou.

        PS: mozna to nekomu vyhovuje, ale me strasne toci prispevky typu „to v zadnym pripade“, „tohle by koupil jenom debil“ a pod. Myslim, ze nikdo, a asi ani sam tazatel, presne nevime, kde a jak bude jezdit, takze nejspis ocekava jenom rady a postrehy. I supiny jsou idealni pro urcity typ terenu, prostredi a uzivatele.....

        0 0
        • maxtor  

          Nenapsal bych to líp!! Máš bod. Nejvíce mě rozesměje, když se tu bavíme o nějakém komponentu na XC, najednou se tam nějdo nabourá a zečně tvrdit, jak je to nanic a jak to nic nevydrží a nechápe jak s takovým šmejdem může někdo jezdit. Pak kliknu na jeho profil a uvidím jeho DH mašinu, která má tak 30 kg:-)

          0 0
          • XmIRA  

            Dik, dneska mnohem lip usnu :o)))) Ber to tak, ze skoro na kazdym foru jsou lidi, ktery hledaj radu, a pak lidi, ktery jsou „hrozne chytry“ ale najedou rocne 100km na celoperu po parku ve meste :o))))

            0 0
            • maxtor  

              Proto nekecat a jezdit:-) Musím ale uznat, že když jsem tady čirou náhodou potřeboval poradit, tak se mimo kecalů vždycky našel někdo, kdo mi správně poradil a hodně poznatků mi moc pomohlo.

              0 0
          • TinkTink  

            Vy dva ste se nasli…nicmene – hodne sjezdaru ma i XCcka a ani tam ty komponenty nevydrzej :)…

            0 0
        • samotar  

          Neříkám, že šupiny jsou na nic, prostě tvrdím, že při troše praxe se dá téměř vždy namazat lépe, hlavně co se týká skluzových vlastností, máš větší možnosti pracovat s odrazovou komorou v závislosti na své technice.. Tu praxi lze získat snadněji, než pak měnit běžky. No namazat mezi odraznou komorou a špičkou hmmm…

          0 0
          • XmIRA  

            No, vez, ze to mazani funguje. Ale jinak muzu rict, ze se mi nekolikrat za zimu stalo, ze se tak zmenil snih a teplota, ze jsem zavidel vsem, co meli supiny a vztekle jsem drel dolu vosk :o) Samozrejme, ze mas pravdu, ze mazani je lepsi, ale i ka premyslim o tom, jestli mi to za to stoji :o) Pro uplnost musim napsat, ze stopu sice pouzivam, ale dost casto ji opoustim :o)

            0 0
            • samotar  

              Jen bych dodal, že než se začátečník naučí mazat a získá dobrou techniku odrazu , potká tolik šutrů, že se i jeho klasická skluznice začne podobat šupináčům.

              0 0
    • Biker Marcel  

      Hoj – docela dost dobrých rad je v knize" Běh na lyžích – (Libor Soumar, Emil Bolek), Grada 2001 Pro začátečníka plno informací mimojiné jak vybrat lyže, jak mazat,…:)

      0 0
    • Honza z H  

      Ty boty SNS vypadají na klasiku dobře, ale nejdůležitější je, jak ti sednou. Nesmí tlačit a musí být hlavně v patě pevné. Bohužel to poznáš tak po 30 km :-(( U běžek je nejdůležitější tvrdost, aby pod tebou zůstala uprostřed mezera, když stojíš na obou nohách, a aby ta mezera zmizela při odrazu z jedné nohy. Na tvrdší lyže namažeš na větší délce, nebo se do toho budeš při jízdě víc opírat. S měkkou lyží se dá akorát zatopit, když je dřevěná. Na delších lyží budeš rychlejší, na kratších se zase líp vejdeš do stopy při sjezdech a v kopcích. Šířka běžky by měla vejít do stopy. A skluznice, tak ta musí hlavně klouzat :-) K těm šupinám bych přidal argument pro a to je cena kvalitních vosků, docela se to prodraží. Jestli chceš závodit, tak dražší lyže bez šupin a naučit se mazat. Pokud chceš šetřit, tak levnější s šupinama, ale radši tvrdší. A na led si obuješ brusle :-)

      0 0
      • filipes  

        Stejne musis parafinovat, to stoji vic nez trocha stoupaciho vosku.

        0 0
    • ziki007  

      Zdar, hlavně si rozmysli, v jakym terénu se budeš pohybovat. Podle toho zvol a typ lyží-do upravenýho terénu standartní šířka kolem 44mm,do neupravenýho kolem 48 a větší krojení… Dýlka na klasiku cca 205 cm do upravený stopy,jinak klidně postačej 200… Tvrdost to chce změřit pomocí papírkovýho testu-stoupneš si na lyže a nějakej dobrák ti pod nima pošoupne přeloženej list kancelářskýho papíru. mazací komora by měla bejt cca 50–55 cm dlouhá.Na skejtový lyže ztm zapomeň,sou konstrukčně jinak řešený,co se charakteristiky průhybu týče a klasiku na nich prakticky nedáš. Můj tip na lyže- Salomon Active 5… Co se šupin týče,spíš bych je nedoporučoval, je to záležitost pro „sváteční“,na základní mazání ti stačí 3–4 tuhý vosky a 3 klistry a rozdíl ve skluzu je obrovskej, nehledě na leďáky a zmrzlý firny,kde se z nich prakticky neodrazíš…Jinak i závodníci maj opravdu v záloze lyže se šupinama,ale vyndaj je tak dvakrát do roka,když je „mejdlo“-padaj velký mokrý vločky a ve stopě se hned ujížděj do ledu.Co se bot týče typově jsi vybral docela dobře,ale botu to chce vždycky ozkoušet,musí perfektně sedět,hlavně v patní části.Vázání SNS nebo Rottefella,chybu neuděláš.Ulomená špička boty-naposledy jsem to viděl u slavnýho českýho projektu DKD-BRN :-).. Dýlka holí po klíční kost, v tvým případě cca 155–160 cm,postačej nějaký hliníkový.

      0 0
      • PepikW  

        Souhlas, taky raději bez šupin, mám lyže na klasiku, ale občas si i kousek zabruslim (pokud je kde, většinou si i stopu prošlapávám) a zkusil jsem to s půjčenejma šupinovkama a děsně to vrčelo a drhlo. Vázání je asi lepší SNS, ale pokud taky občas v botách chodíš jako já (vylezu nekde na vyhlídku atd.) tak je vhodnější NNN – Rottefella, špička tolik nevystupuje.

        0 0
        • maxtor  

          K rotefelle se přidávám. Hlavně je na ni (alespoň podle mých zjištění) největší výběr bot. Šupiny na bruslení určitě nejsou, ale na klasiku bych je neodsuzoval – pro začátečníka se vyplatí.

          0 0
      • Luk02  

        Ty Salamony Aktive 5 mám a zas tak nějaká extra běžka to není, ale dá se koupil jsem ji jen proto že byla v akci i s vázáním Salamon za dvojku…Ale na to obouchání při učení stačí bohatě…A šupiny rozhodně ne co jsem se na nich za zimu potrápil…A ještě pozor ikdyž se zkouší stejnej typ ty lyže jsou jinak tvrdý kus od kusu…i ve stejnejch dýlkách..

        0 0
        • ziki007  

          Ono žádná lyže kolem dvojky není nic extra… :-) Ale maj aspoň lepený dřevěný jádro a poměrně slušnou skluznici…

          0 0
    • vladah  

      pokud chceš hodně jezdit, tak já bych ti poradil osobní nákup vybavení ve speciálce, např. www.nyc-sport.cz ( je tam mimo jiné i webová poradna) kde je široký výběr, ale hlavně ti poradí, protože před výběrem se tě budou hodně vyptávat. Pokud se chceš naučit namazat stoupacími vosky, což vyžaduje určité zkušenosti, čas pro přípravu lyží, ale také peníze za vosky, tak si kup lyže bez šupin. Pokud se mazáním (stoupacími vosky)nechceš zabývat, kup si šupiny. Pokud máš v okolí upravené tratě pro bruslení, volil bych lyže na bruslení, kde si rychleji budeš zlepšovat techniku jízdy, je to spíše sportovnější ježdění a odpadá ti mazání stoupacími vosky (pouze skluzné). Při výběru vybavení bych preferoval boty (pohodlné, dobře padnoucí) a od nich se bude odvíjet typ vázání.

      0 0
    • Lance  

      vyuziju threadu: chci taky koupit nove bezky, ale: zatim mam stare a pohoda, ale chci vedet: je OPRAVDU VELMI ZNAT pokud mam uz na bezkach to nove vazani a tim padem nove boty? nebo je to skoro stejne jakoto stare, kdy sis pricvaknul akorat spicu boty

      0 0
      • maxtor  

        Na nových vázáních si taky přicvakneš jen špičku. V tom bych moc rozdíl neviděl. Nové typy vázání ale na rozdíl od starého typu „75“ mají vodící lištu, která ti přidržuje i patu (pokud ji máš na lyži a ne ve vzduchu), takže se nemusíš bát, že ti noha sjede, když se budeš snažit zahranit. To je asi největší výhoda. Další výhoda je v tom, že do nich prostě nastoupíš jako do sjezdovek a nemusíš používat hůlku k zacvaknutí. Nové boty a staré botasky, to jsou taky trochu jiné kategorie. Rozhodně jdi do nového vázání i bot.

        Mrkni na tohle: www.tiscali.cz/….709061.html

        0 0
      • Maadaf  

        Ano, je to opravdu je to velmi znat. K tomu, co napsal maxtor, bych jeste pridal dalsi vyhodu: Pri ohybu boty se neohyba podesev boty, ktera je napevno ve vazani jako u „75“, ale ohyba se gumovy flexor, ktery se navic da poridit v ruznych tvrdostech. O tom, ze na NNN a SNS je nepomerne vetsi vyber bot se asi zminovat nemusim. Mimochodem, autor clanku asi nikdy v ruce zavodni botu na klasiku nemel, kdyz pise " Naopak závodní obuv má neohebnou podrážku" Zavodni boty na klasiku maji ohebnejsi podrazku, ze turisticke boty.

        0 0
        • maxtor  

          Jo jo, na tu podrážku jsem zapomněl. U nových tipů vázání se ti nemůže stát, že podrážku při pádu utrhneš, protože není tak namáhaná. Já bych doporušoval spíš vázání NNN (Roteffella). Mám pocit, že je k tomu větší výběr botou, ale možná se mi to jen zdálo.

          0 0
          • Maadaf  

            Na NNN dela boty Alpina, Rossignol a Madshus. Vsichni ostatni vyrobci (Salomon, Fischer, Sportful, Hartjes, Botas, Atomic, Adidas (i kdyz posledni dva jmenovani nejsou vyrobci jako takovy, ale pouzivaji „premalovane“ Salomony) jsou SNS. Mezi NNN a SNS neni zadny funkci rozdil (vyjma dvouhrazdickoveho Pilota SNS), doporucuje se tedy vybirat botu podle toho, jak sedi a ne podle typu vazani.

            0 0
            • maxtor  

              Máš nějaké zkušenosti s kupováním běžek přes net. Chci koupit nějaké lepší Atomiky a Přemýšlím, jestli se dá spoléhnout na to, že podle tabulky je prostě lyže takové délky a tuhosti vhodná pro člověka takové výšky a hmotnosti. Někde jsem takovou tabulku viděl. Myslíš, že je tohle směrodatné, nebo je potřeba „papírkovat“?? Neslouží tahle metoda jen pro upevnění vázání ve správné pozici?

              0 0
              • Maadaf  

                Koupit bezky pres net dost dobre nejde. Podle tabulek se moc nerid, jedinej zpusob, jak se da vybrat lyze se mereni (at uz to nejjednodussi papirkem, lepsi je ale mikromerkami, aby se dala najit komora na tuhy i na klistry. Mereni slouzi hlavne ke zjisteni spravne delky a vysky mazaci komory, pokud je tato posunuta, da se tomu v rozumnych mezich prizpusopit i umisteni vazani.

                0 0
                • maxtor  

                  Rozhodně máš pravdu – měření se nic nevyrovná. Jen jsem si říkal, že když stejně moc možoností není – když např. dělají ve třech délkách 3 různé tuhosti, tedy dohromady 9 variant, tak ti stejně podle tabulek nevyhovují víc jak 2 tipy. Nemůžu tu tabulku ale nějak najít.

                  0 0
                  • Maadaf  

                    Ve trech ruznych tvrdostech se delaji jen zavodni modely, a pokud uvazujes o necem takovym, tak fakt doporucuju nejakej kamennej obchod, kde tomu rozumi – vybira se nejen dylka tvrdost lyze, ale treba taky ruzna tvrdost ve spici. A vybrat nevhodnou zavodni lyzi se povede raz dva.

                    0 0
                    • maxtor  

                      Díky, to je přesně to, co jsem nechtěl slyšet:-((( I když jsem si myslel, že to bude tak, jak píšeš.

                      0 0
                    • ziki007  

                      Jen pár doplnění:Tuhost špiček,potažmo patek bych řešil jen pokud si pořizuješ víc párů- prašanky.,klis­trovky.Obecně platí klistr-tvrdá špička,prašan měkká.Tvrdost lyže se dá vybrat i na dálku,pokud k tomu má šop odpovídající vybavení-flextester a sadu měrek. Jinak boty Atomic sou přemalovaný Salomony,ale platí to jen pro nejvyšší modely tj. S-lab Cl,Sk..... Jinak ty ostatní oproti Salomonu co se týče zpracování a pohodlí za moc nestojej…

                      0 0
                      • Maadaf  

                        Spis bych to rozdeleni volil jinak. Tvrda spice – tvrdy podklad, mekka spice mekky podklad (receno velmi obecne). Pri chumeleni se pouzivaji lyze z mekci spici, pokud prasan lezi 3 dny a 6× pres nej prejela rolba, je to tvrdy jak beton a berou se s tvrdou spici. Oznaceni na lyzich Klister a Powder je dost zavadejici, proto treba rossignol uz pouziva jako oznaceni tvrdosti spici C1, C2, C3, podle tvrdosti podkladu.

                        0 0
                        • ziki007  

                          Asi takhle,dokud mažu tuhý nebo překrejvám klistr tuhejma,jezdim na prašankách..... Tvrdá-měkká špička má dost co do činění s rozložením tlaku a optimalizací vodního filmu pod lyží… Tvrdá špice=soustředění tlaku na menší plochu=vytlačování přebytečný vody mimo skluznici.Měkká špice=rozložení tlaku na větší plochu,větší tření-tvorba vodního filmu potřebnýho ke skluzu… Proto měkká špice i na přemrzlý popř transformovaný prašany… O strukturách skluznice nemluvě… Ale co, jezdit se dá i na prkýnkách vod sudu :-)

                          0 0
                    • maxtor  

                      Už jsem tu tabulku našel. Jen mám pocit, že tam asi přehodili sloupce, protože podle toho jsou lyže „medium“ tvrdší než lyže „hard“

                      www.atomicsnow.com/atomic.php?…

                      0 0
                      • filipes  

                        tabulka je obsahove OK, sloupce jsou trochu nelogicky serazene. Ale u zavodnich lyzi jsou BRUTALNI ROZDILY KUS OD KUSU, takze vyzkouset, hlavne u klasik.

                        0 0
    • Motyll  

      Vyuziju tady toho thr. Neznate nejaky slusny bazar na bezky v Brne (nebo okoli)? U nas je to s upravenejma stopama velka bida a na hory jedu spis curvovat :) No a moje 20 let stary Artis Rubin se pomalu rozpadavaji…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.