• Greeen_day

    Zdravím,

    Zima se již bliží ke svému bílému zenitu a kořinky jara si razí promrzlou půsou cestu za paprsky věrozestujícími novou sezénu. Jelikož miluji zímní relaxaci v podobě freeridových sportů, tak jsem se na tento čas od kola odloučil a nyní se po beztělné apatii vracím zpět do svého bikerského těla a hledám nedostatky na své bikerské robě a mém dvoukolém miláčkovi. Nemine mě pořizování nových pláštu, ale rovněž jsem se dostal k batohu, který bych krom kola dále rád využíval na krátké horské tůry, procházky, freeride a další outdorové aktivity. Do očí mě uhodily dva modely, které by mohi splnovat mé požadavky. Rád bych si přečetl vaše názory, zkušenosti a případné alternativy, děkuji všem, kteří níže zanechají několik písmen…

    Deuter Trans Alpine 30

    U tohoto batohu je instalován jeden z pověstných zádových systému a troufám si říci, jeden z nejlepších na světě. Zpracování je výborné, címž je dauter také ve světě pověstný. V ceně je pláštěnka, je zde méně úchytů…

    http://www.hudy.cz/…etail_ls.asp?…

    CAMELBAK Hellion

    Tento batoh mě oslovil prozměnu freeridovým designem, vynikajicím systémem vodního  rezervoáru a variacemi uchytů. Otázky ve mně pouze vyvolává zádový systém, který je pro mě velkou neznámou. 

    http://www.lyze-shop.cz/…atoh-136.php

    0 0
    • Greeen_day  

      Omlouvám se za pohoršujicí překlepy, ale bohužel jsem zprávu odeslal omylem dříve, než jsem si ji stihl pročíst :)

      0 0
    • mischanek  

      ad. cumelbak – tady je fotka zad, aspon pro predstavu – http://www.sunnysports.com/…e/CMLHE.html?…

      0 0
    • Pebe  

      Vozím Deuter Trans Alpine 25 a jsem s ním maximálně spokojený. Vlastně ani nevím co bych u něho měl hanit, pro mě zatím nejlepší batoh, i když se mi na obrázcích moc nelíbil, ve skutečnosti mi přijde hezčí.

       
      0 0
    • vinca  

      Já mám vaude splash , ale kdybych ho neměl , šel bych do deuteru.

      U baťohu na kolo považuju za nejdůležitější kvalitní zádový sistém , tak proto .

      0 0
    • pitos  

      Loni ke konci léta jsem si pořídil  batoh Deuter Apex jsem vozil nějaký 20l Deuter,zádový systém byl vyborný ale moc jsem nebyl spokojen s úložným prostorem a byl bez možnosti uchycení třeba chráničů či inegrálky.

      Znám dobře všechny modely zejména FR řady batohů camelback a také máme doma jeden dámský outdoorový.

      Co se týče srovnání zádového systému tak Dakine je na tom zhruba stejně ale při srovnání vnitřního prostoru Dakine  Camelbak převyšuje.Pro mě je  co se dělení vnitřního prostoru týče tento Apex(Nomada neznám) asi nejpropacovanější batoh.Má zvlášť dělenou prostornou kapsu na nářadí a nezbytné věci,hlavní dost prostornou komoru a potom dalších sedum šikovně rozmístěných a různých kapes.navíc nebudí dojem 25l batohu ale spíše sotva 20l.Možnost přepravy jak obyč. tak integrální přilby která na batohu drží dobře.

      Jediné co se mi na Deuteru moc nelíbí je vodní rezervoár,já proto používám od Camelbaku na který jsem zvyklý.Apex se dá sehnat ale i bez rezervoáru.

      0 0
      • pitos  

        *malá chyba…žádný Deuter Apex ale Dakine Apex,odkaz je ale správně.

        0 0
      • pitos  

        a v posledním odstavci o rezervoáru jsem to spletl také…takže místo Deuter má být Dakine.Asi jsem se ještě neprobral:)

        0 0
      • Nimrod  

        nomada mám já… má objem 18 litrů, nemejlim-li se… a vlastně se mu dá vytknout málo… pro mě je to teda hlavně zbytečně moc komor, mám nejradši jednu velkou, než několik malejch, ale tak dá se s tim žít :-) rezervoár má lepší camelbak, na tom se shodnem, ale vysloveně špatnej taky neni… na kolo a krátký tůry je v pohodě

        0 0
        • pitos  

          Nevím jak je přesně řešen s těmi komorami  Nomad,Apex má jednu hlavní a jednu vedlejší ve které je navíc plno přihrádek a uchytů což mi právě vyhovuje.Předtím jsem měl jednokomorový Deuter který mi na zádech seděl perfektně(jezdil jsem ho vice než 4roky) ale ten prostor byl katastrofa.Když jsi potřeboval nějakou drobnost tak bylo potřeba vybalit třeba půl batohu,nebo v něm šmátrat rukou dokud jsi to nenašel.

          0 0
          • Nimrod  

            on má taky jednu hlavní a jednu vedlejší, jenomže v tý hlavní chybí těch 7 litrů a pak už je to poměrně malej prostor. jinak máš pravdu s tim vybalovánim celýho baťohu, v tomhle ohledu to je praktičtější

            0 0
          • Matony  

            Nomad je úplně stejně vyřešen jako Apex, akorát je menší. Apex je hlavně širší. já vozím Apexe, kámoš má Nomada.Ještě mám "Deuter Race EXP Air ":http://www.snowboard-online.cz/…fire-silver/. Ačkoli jde o rozdílné batohy co se velikosti týče zpracování u obou excelentní, deuter sedí na zádech jako přibitý, možnost přidělat helmu u obou. Subjektivně mi připadá Apex lepší svým řešením, vyhovují mi ty různý přihrádky + dvojité boční kapsičky, třeba na aku, klíče, mobil apod.. V rezervoáru taky nevidím problém, Deuter jsem prakticky vyřadil z používání.

            0 0
    • Martin  

      a co hydrapak laguna? v základu malej, ale dá se docela dost zvětšit

      0 0
    • tuleník  

      Ahoj, hehe, pekný lyrický začiatok… odporúčam ti Deuter, ja som kedysi fičal kompletne na Treksportoch, prakticky vo všetkých aktivitách. Po čase som sa prepadal (po tom, ako im začal pokrivkávať dizajn za tým, čo je inde v tomto tisícročí obvyklé) do lehkého nasrání a začal pokukovať po tom, čo by mi dalo lepší výkon za rozumnú cenu a našiel som Deutery. Momentálne mám Race, objednaný Trans Alpine, skialpový Glide, a tým to asi končiť nebude :) navyše sa ich vodné vaky čistia skoro rovnako dobre, ako Hydrapaky (no, nedajú sa prevrátiť, ale aspoň široko otvoriť).

      Camelbak ma nijako neoslovuje.

      0 0
    • Polo21  

      Prave tento tyzden som riesil podobnu dilemu ako ty. Dizajnovo sa mi najviac pacili batohy Deuter a ked som si v jednej predajni omakol par modelov ostavala mi uz len dilema ktory konkretny model vybrat. Dostal som tip na Deuter Trans Alpine ktory som si aj zakupil (25l verziu) a som nadmieru spokojny, je priestranny, ma oddeleny priestor na spodku vaku (asi 1/3 z celeho objemu) takze sa v nom nebudes urcite prehrabovat ked budes nieco hladat, ma kopec malych uloznych priestorov vhodnych napr. na radarie, bocne sietky maju naozaj velky objem a v oboch dolnych popruhoch su dalsie vrecka na cenosti.

      0 0
    • scret  

      Trans Alpine je asi jeden z nejlepsich universalnich baglu co se kdy delaly!!!! outdoor, kolo atd. proste na to vsechno je tenhle batoh vybornej, zadovej system supr, cena je uz oproti drivejsim dobam taky lepsi!

      0 0
    • weekend warrior  

      již 2 roky úplně všude nosím a vozím treksport spawn(40l) a dá se říct, že abs. spokojenost.

      0 0
      • scret  

        jenom se jim nepovedl ten „vodotesny“ zip, ktery vydrzi takj max. rok:((

        0 0
    • Greeen_day  

      Mockrát pánové děkuji za vaše vyčerpávající reakce a určitě jim pří výběru přisoudím patřičnou váhu. Nedávno jsem se konečně rozhoupal a zavítal do jednoho pražského hudy, kde jsem k nemilosti obsluhy dobré 2 hodiny zkoušel všechny dostupné produkty určené pro cyklistiku. Porovnal oba zádové systémy, které se u bikových batůžků dauter vyskytují, prošel kapsy,úchyty a řešení švů. Oba typy seděly na zádech velice dobře s tím, že z hlediska odvětrávání jsou na tom samozřejmě o něco lépe batohy se specifikací přímo pro cyklistiku. Universální modely vycházejí ze stejného konceptu. Zkrácená záda, kapsy jsou situovány vesměs podobně jak tomu je u bratříčků. Rozdíly jsem zaznamenal pouze v ergonomii a objemu. Z těchto modelů mě po prosondování nejvíce imponoval dle předpokladů trans-alp. V tomto směru je zde ještě kolegou zmíněný vaude, ale ten mi prostě kategoricky přijde ze stejné skupiny jako trans alp, možná s dravějším designem, horším zad. Systémem, ale podobnou celkovou strukturou. Samozřejmě mi to nedalo a ve stejný den jsem se ještě MHD doplahočil do zbraslavského shopu, kde jsem zamýšlel obléhdnout Kamela, který měl po předchozích minutách velice těžkou pozici. Po příjezdu jsem bohužel k mé všeobecné smůle z úst prodavače zjistil ,že Hellion na skladě nemají a již s ním patrně letos příliš nepočítají, a tak jsem alespon pozvednul hozenou rukavici v podobě modelů Mule a Havoc, které by měly mít obdobný zádový systém . Tedy až na pár odchylek, které budou pramenit z určení Hellia především pro zimní měsíce ( nižší průtok vzduchu a zateplení). Poté co jsem systém detailně zmapoval očními lasery a vyslechl názor prodavače, tak jsem prohlédnul otvory, zhodnotil možnosti úchytů jež modely disponují a především se rozplýval nad velice komfortním modelem vodního rezervoáru, před kterým jsem musel uznale smeknout. Trochu mě však v kontrastu událostí zaskočil užitý materiál kamelů, který mi přišel v porovnání s dauterem více náchylný promoknutí, kdy pláštenku kamely bohužel postrádají. Pokud bych měl batohy od kamelu zhodnotit jako celek, tak zádový systém dosahuje velice dobré úrovně, ale bude na tom pravděpodobně v konfrontaci s dauterem hůře. Protiváhu určitě tvoří design a řešení rezervoáru, který je v ceně s batohem Při rozhodování mezi dauterem a kemely hraje svou roli také fakt, že stejný rezervuár mohu dokoupit do dauteru a tím tedy odstranuji nejzásadnější protiklad. (Cenově pak vycházejí batohy zhruba podobně + dauter disponuje integrovanou pláštěnkou) Kapsy a úchyty vycházejí o něco lépe pro kamel a k zádovému systému jsem se již vyjádřil výše. Nevím jak se tváříte vy, ale po zmínění všech atributů je na tom podle mého dauter o dobrých 20% lépe než kamely. Rád si v této věci vyslechnu vaše konstruktivní kritiky, ale domnívám se, že jsem obě značky posoudil rámcově velice objektivně. Pokud jste opačného názoru, tak sem s kulkami…

      0 0
      • Memphis22  

        mám deuter trans alp. 25, používám ho na všechno včetně lyžování a kola, prakticky bez něj nevyjedu, co se týče všech vychytávek, vyhovuje mi na 100%, kapsy jsou tam, kde mají být, na zádech sedí bezchybně a i dost vydrží, přidaná pláštěnka mě potěšila, bez ní ale trochu v dešti pokulhává nepropustnost, trocha impregnace by to ale určitě spravila, spousta lidí sice říká, že u deuteru platíš nejvíc za značku, ale kdo nevyzkoušel neuvěří, za tu kvalitu to stojí… btw, mám oranžovou barvu. :-)

        0 0
      • Daf  

        Deutra mám také. Je opravdu parádni batoh. Na kolo je ale až zbytečně velký a široký. Používám ho spíš na turistiku a nebo když jedu s kolem na nákup ;) I dealní by bylo koupit si k němu ještě malý levnější Camelbak na kolo a podle potřeby prohazovat jen pytel na vodu.

        0 0
      • nobody  

        ještě se koukni na batohy BOLL, maj taky velmi kvalitní zádový systém, jsou kvalitní a ergonomické a při použití s vakem od Camelu je ideální.

        0 0
        • scret  

          jj, Boll je dobra znacka…

          0 0
          • Smazaný účet  

            a Osprey něco nemá? ten je ale spíš na VHT

            0 0
            • scret  

              ja nevim, ja nejak tem Ospreyim nemuzu prijit na chut… jsou dobry, to bez debat… ale jak rikas, jsou spis na horolezeni atd.

              vzdycky mi napr. vadilo ze u malych baglu, napr. do 30L, delaj viko pres… vzdyt u takovyho batuzku mi to prijde jako spis nevyhoda…

              0 0
              • jeffino  

                Tak na horolezectví ani náhodou, je to lehká sračka co nic moc nevydrží a o uchycení zádových popruhů se nebudu raději ani zmiňovat.

                0 0
                • scret  

                  i jiny firmy delaj horo bagly odlehceny… o nizsi vydrzi neni sporu, to ale porad nevylucuje na co je to priblizne urceny… dneska se holt honi vaha vsude, na hadrech, baglech, stanech atd. To jestli se vyplati zaplatit dan za nizkou hmotnost si kazdy musi zodpovedet sam…

                  0 0
            • Schoscha  

              Já mám od Osprey tenhle .

               
              0 0
    • Smazaný účet  

      pro univerzální využití hlasuju spíš pro Deuter – sám léta používám model Superbike S a nemám výhrady…no, asi po sedmi letech trochu blbne hlavní zip :-)

      jinak „rain cover“ je bezchybnej, záda se potí, ale to se potí pod vším, tady to aspoň díky odvětrávacímu systému dýchá a nepropotí se tak samotnej batoh

      když se mi podařilo rozšlápnout jednu přezku, v Hudy Sportu mi bez problémů prodali za pár korun náhradní

      0 0
    • Misiak  

      dnes mi prisiel bikovy 18L+4L deuter cross air exp, so systemom advanced aircomfort. chcel som nieco vacsie ako hydrapak arches, ktory bol poriadnym sklamanim, co sa tyka stability pri noseni. spracovany je celkom pekne, aj ked cakal som mozno kusok viac, ale co chcem za 55euro. do poslednej chvile som vahal medzi cross air a ac lite 20, tak snad som neprehlupil. potom dam vediet… :)

      0 0
    • mastihuba  

      dovolím si reinkarnaci, v zimě je toho tak nějak víc potřeba a HAWG je spíš jen na léto, takže vybírám ještě nějakej univerzál aby do toho vlezl i spacák, jídlo objemnější bunda apd. otázka je jestli vzít. 35 nebo 40l. Uvezu to pane Lorenc?

      http://www.hudy.cz/…ide-35-.html

      0 0
      • martin_bakov  

        s takovym batohem na zadech a na kole ? to by me to nebavilo

        0 0
        • mastihuba  

          tak jako na kolo nemusí bejt plnej a bude sloužit i na lyže a chození.

          0 0
          • mandel  

            jo ale vršek batohu Ti bude zezadu tlačit na přilbu a bude ti jí stahovat do čela, zvláštť jestli máš nějakou s větším „týlem“ jako třeba spešlový přilby.

            0 0
      • scret  

        chces bagl na zimu, chces to na spacak, bundu atd. a myslis ze se vlezes do 35L? nerikam ze to nejde, ale bude to kazdopadne dost nepohodlny…

        0 0
        • mastihuba  

          no na spacák jsem myslel spíš na leto. Malej a tenkej. V zimě samo aby se tam vlezlo suchý oblečení a tlustej svetr, termoska atp. Doma mám na kolo HAWG a 55 gemu a chci ještě něco mezi a ten 35l bagl je možná tak akorát.

          0 0
          • scret  

            jeden z nej baglu vubec je Deuter Trans Alpine 30ka… sice jen 30L, ale prijde mi ze je snad nafukovaci… vsechno se to odviji od spacaku… jaky mas na mysli? na leto mam treba ja 800g kterej se sbali do kulicky o prumeru snad 10–12cm… pak tam dam vsechno potrebny…

            s vetsim baglem bude trochu problem, prtze se vetsinou delaji na lezeni, skialp atd. ale ne na kolo, takze otazka je jak ti sedne zadovy system pri bikovy poloze tela…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Pod to se podepisu, dobry batuzek ten Trans Alpine:)

              0 0
            • mastihuba  

              tu polohhu budu muset vyzkoušet, využití nebude moc častý, takže spíš dovybavuju barák o střední batoh. To využití bude primárně na chození. Když zjistím že to je na kole ok tak se s tím budou dobře vozit hadry i civilní boty do práce. Momentálně fakt narážím na kapacitu batohu. Já jsem z těch co má batoh vždycky plnej ať je jakejkoliv :D

              0 0
    • Nikovlas  

      Když už se mi zobrazilo tohle vlákno, tak jen napíšu svoje zkušenosti s Deuter Transalpine 25:

      Batoh je relativně dražší, ale už ho mám hafo let a požád bez nějakých známek toho, že by se jeho životnost blížila ke konci – jasně – místama je odřený, občas rozšlápnu přezku, tak koupím novou… ale zatím drží, takže se dá používat úplně stejně, jako když byl úplně nový. Oceňuji u něj dělenou hlavní komoru, takže můžu dávat zvlášť věci odspodu a zvlášť z vrchu – už jsem si na to zvyknul, takže danou věc vždycky hledám ve správné části, což mi výrazně zjednoduší jeho používání. Je kompatibilní s rezervoárem, který ale nepoužívám – rozhodně ale používám tu kapsu na vak, do které dávám různé papíry a podobné ploché věci, když ho zrovna používám do školy nebo do něj prostě potřebuju dát papír :-) – nicméně tuhle kapsu má většina batohů, takže nic extra. Fajn, že má plášťěnku – když ho mám na kole a je mokro (nemusí ani pršet), tak si bordelem zaneřádím jenom ten šusťák a batoh je prakticky čistý. Navíc jsem líp vidět. Když prší, užitečnost pláštěnky pochopitelně strmě roste. Nicméně plášťenku má taky většina batohů, nebo se dá dokoupit… Má jednu malou kapsišku na spodním víku a jednu nahoře, ve které jsou ještě 2 malinké síťové kapsičky a jedna zapínací plochá – prostě spousta kapsiček na drobnosti – všechny využívám. Ty boční síťované kapsy skoro nepoužívám – spíš je to o zvyku. Novější modely mají i kapsičky na „bederáku“ (je jen síťovaný, ale říkejme tomu bederák – u tak malého batohu to stačí). To mi připadá praktické, protože jsou dostupné, i když ho máte na zádech. To bych považoval za plus, i když vlastní zkušenost s tím nemám. A není to u malých batohů tak časté. Zádový systém mi nepřipadá nijak extra promakaný, ale řekl bych, že neurazí. Trochu to větrá, ale jasně, že se pod ním zapotím, když je horko nebo se aktivně pohybuju. Na zádech drží tak nějak normálně – na turistiku, běžky a kolo mi připadá fajn, na běh ne – neznám batoh vhodný na běh. Hned u zad je vnitřní kapsa s nějakým kusem pěny (jako kus karimatky) přesně ve velikosti zad batohu – prý je to vyjímatelná podložka na sezení – já ji vyjmul asi jednou nebo dvakrát – nikdy jsem na ní neseděl. Myslím, že je to ale právě díky ní, že mě snad nikdy nic z vnitřku batohu netlačilo do zad. Těch pár gramů za to myslím stojí. Na batohu je neoprenový „úchyt na helmu“ na 2 plastové přezky – používám ho při turistice na přichycení bundy nebo trička nebo čehokoliv, co potřebuje provětrat nebo už to nechci cpát dovnitř – nevím, jak dobře v tom drží helma – já ji tam nedávám. Poslední výhoda na kterou si teď vzpomenu jsou kompresní popruhy – 2 páry popruhů dobře stáhnou poloprázdný batoh, aby v něm nic nelítalo. Při otevírání batohu se horní pár přezek musí rozepnout, jinak je vstup dost úzký, ale alespoň přezky při narvaném batohu odlehčují namáhanému zipu. No to je asi vše, co mě teď zrovna napadlo.

      Shrnutí:

      Kvalitně zpracovaný univerzální batoh s dobře členěným úložným prostorem. Na spoustě jiných batohů jsem viděl plno důmyslných detailů, ale tenhle batoh zatím bezchybně slouží a myslím, že s ním člověk chybu neudělá.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Mam 30L variantu a plne souhlasim, vcetne rozslapanych prezek. Vnitrni kapsa na papiry je taky dobra na nejaky maly (12") notebook, bezne ho tam nosim.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.