Aký veľký má byť 28z prevodník?

55 nepřečtených
  • Mamut

    Kúpil som decku bike (Beany 20), ale nie som spokojný s príliš ťažkými prevodmi (32 × 13–28), tak prestavujem. Šrubovacie 8-kolo 13–34z som zohnal na AliExpress a je OK (https://www.aliexpress.com/…4858251.html). Budem asi musiet trocha prehádzať podložky na ose a posunúť vycentrovanie do novej stredovej roviny, ale to je detail. Ďaleko väčším problémom su kľuky. Pôvodne sú tam 127mm Prowheel s 32z prevodníkom na asymetricky rozmiestnené 4 šruby s BCD 76mm. Zohnať na to prevodník 28z sa dá (https://www.aliexpress.com/…7332743.html), ale kľuky sú proste príliš dlhé (dcera má cca 107cm aktuálne).

    Takže som našiel kľuky 114mm s 28z (https://www.aliexpress.com/…1232745.html typ B), objednal a dorazili. Ale nesedí na nich reťaz. Zjavne má reťaz kratšiu vzdialenosť od čapu k čapu, než s cím počíta prevodník. Viď fotka opásania prevodníku reťazou. Reťaz sa zasekáva, lepí a je to absolútne nepouziteľné.

    Reťaz je nejaká nešpecifikovaná KMC (viď foto), ale na pôvodnom Shimano 7-kole, aj na novom 8-kole, aj na pôvodných kľukach funguje OK.

    Keď pomeriam veľkosť prevodníka dostanem 105.58mm (meriam nie cez zuby, pretože tie si vyrobí každý aké chce vysoké, ale v protiľahlých jamkach – teda tam, kde sedia valčeky reťaze). Shimano 28z kolečko na 7-kole má 105.08mm A 28z predposledné kolečko na novom 8-kole má 105.09mm. Rozmery sú konzistentné pri meraní na rôznych miestach obvodu na všetkych meraných veciach. Taký rozdiel priemeru na spraví na polke obvodu prevodníka (typické opásanie reťazou) cca 0.79mm, čo je strašne veľa a nefunguje to.

    Takže koľko to, sakra, má byť a kto to má blbo?

    Začal googlit, koľko to má byť a došiel som k biblii bikových rozmerov https://sheldonbrown.com/…atterns.html, kde v cca polke stránky je oskenovaná stránka z „1982 Japanese Industrial Standards manual“, ktorá uvádza 105.68mm. A odstavec pred týmto skenom potvrdzuje, že môj spôsob merania je rozumný a všetky prevodníky by mali mať v tomto ohľade rovnaké rozmery.

    Vie niekto, kde je problém a čo s ním? Iné 114mm kľuky s 28z som na celom svete nenašiel. Mam nejaké záložné nápady zahrňujúce flexu, vŕtačku a 28z prevodník od Gebhardta, ale ak by to šlo jednoduchšie, tak budem rád. Navyše nemám žiadne dobré dielenské možnosti, takže by som to musel robiť len tak od ruky a nebude sranda dosiahnuť nejakú použiteľnú presnosť.

    Teraz ma ešte napadlo zmerať reťaz, či má obvyklých 133mm alebo nie. To tu dodám večer, až budem doma. Ale tá reťaz normálne funguje so Shimanom (a nie len s ním) tak s ňou asi problém nebude.

    0 0
    • tompca  

      Řekl bych, že ten převodnik je pro singlespeed řetěz, ten má kratší rozteč mezi jednotlivými články 1/2" (12.7mm), ty kliky jsou pro nejmenší dětská 16" kola a tam se to tak osazuje, normální řetěz má delší rozteč od čepu k čepu, jak je vidět na obrázku.Takže buď jiné kliky nebo flexa.

      0 0
      • Mamut  

        No , nazov kluk na AliExpress je „Single Speed Children's Bicycle Crankset Electric Scooter“, takze to znie rozumne. Ale preco to ma VACSI priemer, ked to ma byt na singlespeed, ktory ma mat (podla teba) KRATSI roztec?

        A navyse: hladal som ci sa roztec retazi nejak lisi a vsetko, co som nasiel je, ze roztec je pre vsetky bikove retaze VZDY 1/2" = 12.7mm.

        „it suffices to say that bicycle chain pitch is exactly 1/2 inch (12.7 mm). This goes for all the bicycle chains, regardless of the speed number“ https://bike.bikegremlin.com/…n-standards/

        A Sheldon Brown to tiez potvrdzuje:https://www.sheldonbrown.com/gloss_ch.html „The pitch is the distance between rollers (1/2“ on all modern bicycle chain)."

        0 0
        • tompca  

          S tím 1/2", 12.7 mm jsem to teď dohledal také.

          Další možnost je, že Číňan „nabouchal“ špatný rozměr.

          0 0
          • Mamut  

            To som si myslel tiez, poslal som preto „dispute“, podlozil to tymito fotkami a za 2h to uznali a mal som prachy naspat. Povedal som si, ze asi pondelkova sichta (aj ked su zjavne vyseknute z plechu, to asi nebude o tom, ze niekto este v deliriu nieco zle vyfrezoval) a objednal som variantu „A“. Dorazila a ta ma 105.60mm, takze to same.

            Proste tomu nerozumiem. Oboje dorazivsie kluky odpovedaju normam (prinajmensom tej zmienovanej japonskej), ale nejdu pouzit. Pastorky na x-koleckach neodpovedaju normam a su OK.

            0 0
      • yetti  

        pokud vím, tak jsou naprosto všechny cyklořetězy 1/2"

        Tady prostě jen neodpovídá vnitřní šířka řetězu tloušťce převodníku, takže to na zubech pořádně nesedí

        0 0
        • Mamut  

          Keby sirka bol jediny problem, tak mas nejake vysvetlenie pre tie fotky so suplerou a 0.5mm rozdiel v priemeroch?

          0 0
    • iiki  

      Hlavně musíš mít správně široký převodník.

      V popisu převodníku je … jednorychlostní – tj. řetěz 1/2" x 1/8" (12,7 × 3.3, na strejch kolech býval kdysi i širší).

      Snažíš se použít vícerychlostní řetěz 1/2" x 3/32" (12.7 × 2.38) což pude blbě, neb je menší vnitřní šířka.

      0 0
      • Mamut  

        Dobry point, vecer overim sirku placky.

        0 0
        • Vilém  

          … a pripadne zase posles Cinanovi penize zpet:)

          0 0
        • tompca  

          Bych nejdříve zkusil obrousit hrubovacím kotoučem na šířku ten převodník, jestli je tedy úzký řetěz.

          0 0
    • PatRyck  

      Rešení flexa + Gebhardt jsem realizoval a dá se zvládnout bez speciálního vybavení.

      Jinak použitelné 114 mm kliky jsou třeba zde: https://www.kinderleicht-radfahren.de/…urbel-1-fach?c=38 nebo (někdy) zde: https://www.frogbikes.co.uk/…ement-cranks. Pak je i kratší možnost https://www.kinderleicht-radfahren.de/…sArticle/492?….

      0 0
      • Mamut  

        Ale vsetko zase na flexu, pretoze maju fixnu placku 32z. Jedny kandidatky na flexu uz mam.

        0 0
        • PatRyck  

          Podle mě je 28 z. v délce 114 mm z výroby mission impossible. Neztrácel bych čas špekulováním a vrhnul se na řezání a vrtání :-)

          0 0
          • Mamut  

            Ale ja mam tuto kombinaciu v ruke :-) Len akosi o 0.5mm na priemere vacsiu, nez fungujuca konkurencia.

            0 0
    • Vrci  

      Vzít flexu, deseti řezy z toho udělat petipacku, zabrousit zbytky zubů. Díry zvětšit na průměr pro šrouby a objednat NW od Gebharta. A pak už jen jezdit.

      1× něco bude stejně s NW fungovat lépe.

      0 0
      • ELx  

        Jen tak mimochodem…

        Nw od gebharta 30z na petipacku mě vyšel asi na 1.500,– :-(

        0 0
        • PatRyck  

          Synátor má na 20" kole obyčejný CNC Gebhardt za (tuším) 500 – 600,– a nijak ho neomezuje, že to není NW.

          0 0
    • JSt  

      vymyslis picoviny, zatimco dite mohlo jezdit na tovarnim kole. ;-P

      0 0
      • Mamut  

        Zaver:

        Prevodnik ma na sirku/hrubku 2.5mm ± 0.02mm. 9-kolove retaze Campa C9 a Shimano HG-93 na tom okato nesedia – uzky clanok sa nedokaze posadit dostatocne hlboko na zub. Podla https://bike.bikegremlin.com/…n-standards/ maju retaze na 5–8 kolo vnutornu sirku uzkeho clanku 2.38 mm, takze vysvetlenie je jasne. A retaze na 9–12 kolo uz vobec nie su riesenim, pretoze maju 2.18 mm.

        Retaz ma dlzku 132.25 ± 0.05 mm a sirku 2.38 mm, takze 7–8 kolova retaz na zaciatku zivotnosti. 15 kg decko to asi nevytaha nikdy.

        Takze sice to nevysvetluje, preco priemer 28z Shimano je 105.08 mm a priemer podla (japonskej) normy ma byt 105.68 mm, ale zaver je aj tak jasny – flexa + Gebhardt. Vyzera to, ze tie otvory, ktore tam uz su presne odpovedaju BCD 74 mm (vzdialenost susednych 43.5 mm), takze ich staci zvacsit a nemusim sa nejak presne triafat s vrtanim. Pri prevrtani na 8mm a vyrezani zavitu M8×0.75 sa zaobidem bez matic a ostane tam aj dost masa (aj ked 15–20kg decko by tomu neublizilo aj tak).

        Gebhardt ma v ceniku 5-packovy prevodnik KLASIC za 380 Kc. O NW tvrdia, ze to cenu nezvysuje a je to dostupne pre velke CNC prevodniky, ktore zacina na cca 2000Kc

        za 40z. https://www.gebhardt.cz/…-sirkou-zubu- V ceniku je zaroven info, ze NW je dostupne od 30z vyssie. Takze vyssie zmienovanych 1500Kc za 30z NW je asi extrapolacia cenovej skaly velkych CNC prevodnikov.

        Cinan s NW prevodnikmi cenovo zacina na $7 (za 32z 104 BCD) a za $15 si mozem kupit od Prowheelu 28z NW 76 BCD asym, ktory by pasoval na povodne kluky (cim by som ale neporiesil dlzku kluk). Vsetky su ale na 4-packu.

        Ceny za NW prevodniky od Gebhardta sa mi zdaju dost mimo. Kupim lisovany KLASIC a budem dufat, ze to nebude padat. Ak bude tak budem riesit voditko alebo chainguard. Tie sa ale na 5-packu zhanaju blbo.

        0 0
        • Mamut  

          Oprava: kupim lisovany Gebhardt KLASIC 28z BCD74 na 5-packu za 340Kc.

          0 0
        • iiki  

          Převodníky maj 1.9 – 2 mm (změřěno) tloušťku, zkusil bych těch 0.5 mm ubrousit, není to tak moc. Ne flexou ale na brusce, postupně ubírat. Když se to nepovede upravit ořezáním a Gebhardt.

          0 0
    • gersa  

      IMHO je pěkné že to řešíš, ale jestli má dcera 107 cm, tak bude možná nejlepší řešení počkat až doroste a zesílí a netlačit to násilím. Všechno má svůj čas a to říkám jako otec tří dětí

      0 0
      • Mamut  

        Beany robi dost male ramy. Cielom je umoznit co najskor jazdit velke kolesa, ale na biku, ktory je stavany na malu postavu. Presny opak Woomu. Mne to pride ako dobry napad, takze teraz, ked je jej Beany 16 uz skoro male som kupil Beany 20 a uz ho zvlada. Je na spodnom konci vyskoveho rozsahu, ale uz sa to da. A o to skor sa dostane k lahsim prevodom a nemusi tolko tlacit. Beany 16 ma s naskokom najlahsi prevod na trhu (vdaka za to, byvame v kopcovitom terene), ale chcelo by to este o dost lahsie, takze prestavujem. Na packy este nema silu, ale uz to, ze jej pod kopcom preradim na lahky prevod a na kopci na o nieco tazsi je velka vyhoda. Nieco podobne robi Kubikes s modelmi „S“.

        A dalsou vyhodou je, ze Beany je asi to najlahsie na trhu, co existuje. Pre dceru, ktora jedenie povazuje za zabijanie casu a je ochotna sa mu venovat, iba ak nema nic lepsie na zabavu nie je 10kg bike pouzitelnou moznostou. Beany 20 ma cca 7.8kg (s pedalmi). Teraz s 8-kolom som na 7.93kg, ale s kratsimi klukami a hlinikovym prevodnikom to zase klesne. A dalsim planom je sedlovka bez ofsetu, kde aj s lacnym karbonom usetrim dalsich 100–150g.

        Netlacim nic nasilim, bavi ju to, tak jazdi. Pred asi 1–2 mesiacmi (este nemala ani 4 roky) sa sama zacala ucit jazdit len s drzanim jednou rukou. Co ja som zvladol, az ked som mal nejakych 10–12 rokov. Super je, ze automaticky berie, ze tlacenie proste patri k tomu. Takze ked to nejde tak zoskoci, vylaci a nepinda. Ale nechcem jej skurvit klby, takze nechat ju na 127mm klukach nechcem.

        0 0
        • gersa  

          Hezky jsi to rozepsal, ale já bych dal kolo do garáže a maximálně na něm jel na zmrzku nebo na hřiště

          Počkal bych až doroste a pak se uvidí. Nemá cenu tlačit na pilu

          0 0
        • oddie  

          Na Isle jsem měl 32z převodník a 7-kolo jsem poskládal 13–34, a stačilo to i do Novohradek, na 20" není 28z úplně nutnost…

          0 0
    • pocestny  

      Ten problém byl teda nakonec v té tloušťce převodníku? A nemohl jsi, než to odřežeš flexou a vyhodíš, ten převodník o pár desetin mm bruskou ztenčit? Jestli nejsi nějak extrémně náročný na strojařskou přesnost, tak bys to mohl zkusit… zadarmo

      0 0
      • Singlespeed  

        Jde to tak udělat. Za socialismu při nedostatku všeho jsem tak domácí kotoučovou bruskou ztenčil několik převodníků a fungvalo to.

        0 0
      • DaSnail  

        Jop, ja by som to tiež skúsil. Vyhodit sa to dá aji potom.

        0 0
      • Mamut  

        Uz som si nastudoval, co je to hrubovaci kotuc, podla rady vyssie a asi to vyskusam, Flexou sa to da odrezat vzdy, Mam ale len akuflexu z lidlu https://www.lidl-shop.cz/…u/p100324714 takze jediny kotuc na ten mini rozmer je https://www.lidl-shop.cz/…100324677002 a neviem uplne ako sa dostanem ku zubom zo strany, kde to kryje kluka – prevodnik je napevno nalisovany na kluke.

        Gebhardt robi zuby 2mm siroke na zakladnych prevodnikoch a nebude asi uplne sranda len v ruke ubrat nejak rovnomerne 0.5 mm. Decko ma prd silu, takze aj keby som ubral na 1 mm tak sa hovno stane, ale aby to potom nepadalo. Alebo mozem dremelom stencit len kazdy druhy zub a budem mat DIY NW. To by som musel ztencovat len 14 zubov.

        0 0
    • Mamut  

      Super, vyrojilo sa tu niekolko moznosti, ktore ma sameho nenapadli:

      1. vykaslat sa na kluky, ktore uz mam a zacat odznova klukami na 4-packu a k tomu 28z NW prevodnik. Prehrabanie AliExpressu ukazuje, ze som niekde na $60 a k tomu rezat, brusit a presne vrtat.
      2. Kluky albie.cz. Volal som tam, aktualne maju 120mm kluky pripravene a 1 este neskratene, kde by sa slo dostat az niekam ku 110mm. Vsetko s 28z NW prevodnikom, co je super. Posiela to k niekomu, kto to reze a vrta a obvykla davka je cca 20 kluk (asi roznych dlzok), takze cena za 1 ks sarzu by mozno bola vyssia, nez uvadzanych 1200 Kc. Nakoniec sa spytal na co to potrebujem a bolo v podstate pocut, ako sa chyta za hlavu, ze riesim nieco z jeho pohladu uplne nepodstatne a ze detom dlhe kluky nijak nevadia. Verim, ze pri osobnom kontakte by pouzil slovo „chujoviny“, ale kedze je slusne vychovany, tak to vysvetloval opisne. Inak je moznost si tam doniest svoje kluky ako surovinu na vyrobu skratenych. cim sa da riesit momentalny svetovy problem s dodavkami cohokolvek.
      3. Flexou orezat prilis siroky 28z prevodnik a pridat k tomu Gebhardta 28z KLASIC za 340 Kc. Dufat, ze to nebude padat.
      4. DIY NW. Spomenul som si, ze mam este pristup k stolnej kotucovej bruske, ktorou by som mohol spravit zuby na strane od-kluky. Stranu ku-kluke, ale budem musiet len v ruke flexou, posolichat resnym kotucom a cca 2 zuby uplne pri kluke dremelom alebo rucne pilnikom.

      Este Q-factor: originalne Prowheel 127mm maju 160mm. Moje kandidatky na DIY NW maju 165 mm. Cca 6 mm mozem poriesit kratsou osou. Dalsie asi 2× 2–3 mm by sli zahlbenim otvoru pre pedale. Decko pedal nevyrve, ani keby drza llen na polke zavitu nez pre dospeleho. Q-factor FSA kluk z albie.cz je neznamy.

      Asi budem skusat v poradi 4, 3, 2, 1. Prva moznost, ktora uspeje bude zaroven poslednou skusanou.

      P.S. este zhrnutie pre tych, ktori prosili pozde k PC: nakoniec nebol problem, ze prevodnik ma o 0.5 mm vacsi priemer, ale ze je o 0.3 mm sirsi, nez by bolo treba na 8-kolovu retaz.

      0 0
      • JSt  

        jsem zvedavy, jak se ctvrtou variantou poperes. zuby nejsou placate, ale zkosene.

        ten pan, ktery ti rikal, ze vymyslis nesmysly ma pravdu. cas zabity upravou klik je podle me lepsi uzit s deckem jizdou na kole, nez se ***** s necim, z ceho stejne za chvilu vyroste. ;-)

        0 0
      • Cryzyy  

        daval jsem odkaz na kliky za a $21, k tomu prevodnik za $9+ srouby, to porad neni $60, ani pokud tam das Ti osu… prace na 20–30minut

        0 0
        • oddie  

          Akorát si na ty další kliky měsíc počká, než přijdou, a BCD 104 z principu neexistuje s 28 zuby, min. je 30z s odsazením.

          0 0
          • Mamut  

            BCD 64 s 28z sa da kupit za $8 na Ali.

            0 0
            • oddie  

              A NW 28z za 35, ostatně viz kliky ve fotkách v profilu…

              0 0
          • Cryzyy  

            nevsim jsem si, ze potrebuje 28… ja dal na 20" 30, nebo 32 a kazetu 14–34

            0 0
        • Mamut  

          Za $8 su prevodniky s obyc. zubami. NW zacinaju okolo $32. Plus DPH po novom. Davat tam obyc. prevodnik, tak ma lacnejsie a jednoduchsie vyjde pouzit existujuce 5-packove kluky a Gebhardt prevodnik. Preto som moznost $21 za 4-packove kluky + $8 za obyc. prevodnik + DPH neuviedol.

          0 0
          • oddie  

            5-packa byly taky 28z převodníky z prastarých MTB klik, ty by se možná v inzerci daly najít za pár kaček

            0 0
          • Vilém  

            Jo, dite jiste jezdi strasna pekla, ze musi mit NW prevodnik.

            Vubec nechapu jak jsem roky mohl jezdit bez NW, dokonce hopsat trialovy veci atd a to vse s prevodnikem vcetne nabehu.

            0 0
        • pocestny  

          Pochybuji, že ty kliky z Aliexpresu ve tvém odkazu mají BCD104 a sundavatelný převodník. já tam teda vidím jen šroubky v plechu na uchycení plastového krytu.

          pokud jde o ten tvůj odkaz https://www.aliexpress.com/…0097721.html

          0 0
          • Cryzyy  

            o sundavatelnem prevodniku jsem nic nepsal, BCD 104 se tam napasovat da, zbytek mas dobre :)

            0 0
            • pocestny  

              Tak to by snad mohl řezat a vrtat ty kliky, co už koupil, ne

              0 0
              • Cryzyy  

                to muze, jenom na 5ti packove nekoupi NW prevodnik od cinana, kdezto na 4packove ano a jeste usetri jeden sroubek :-)

                0 0
      • PatRyck  

        Ad 3. – Mám na 20" kole (v profilu) vpředu převodník 28z Gebhardt CNC (tj. nikoliv NW) s roztečí 5×74 v kombinaci s kazetou s max. 34 z. a nepadá to ani náhodou. Ano, je tam antipadač, kteří někteří mohou považovat za nehezky, ale je to maximálně funkční věc. Padání bylo téma, když nebyla před montáži Gebhardta úplně ideální řetězová linka na původním nalisovaném ocelovém převodníku. Po jejím odladění a s antipadačem znám tyhle problémy jenom z doslechu. NW převodník mi pan Gebhardt rozmluvil s tím, že na takovém kole stačí trochu víc napnout řetěz zkrácením. To jsem nakonec ani dělat nemusel.

        0 0
        • yetti  

          syn má na 20" kole také obyčejný ocelový 28z převodník s kazetou 11–32 a funguje to naprosto bez problémů. Sice tam má nějaké plastové ringy jako antipadače, ale ty fungovaly jen dokud tam byl široký 6sp řetěz. S úzkým řetězem jsou tam víceméně pro parádu, protože je tam taková mezera, že by se mezi převodník a ring ten úzký řetěz vešel

          0 0
    • Mamut  

      Tak hlasim uspech hned postupu cislo 4 – DIY NW. Takze na dalsi postupy (aspon zatial) nedojde. Asi 20 minut prace, polozene len na zemi, pridrziavane rukou. Mala akuflexa z Lidlu je na to dost dobry nastroj, pretoze je lahka a obratna a da sa s nou jemne pracovat. Teraz, ked uz to mam v ruke a nemusim kontrolovat kazdy pohyb, tak by som dalsie kluky spravil za cca 10 minut.

      Este to vecer zacistim rucne pilnickom a smirglom, aby to bolo hladke, ale retaz na tom sedi pekne a pri toceni naprazdno sa retaz nezasekava, ani nelepi a funguje ako ma.

      Este raz dakujem zucastnenym, hlavne na nasmerovanie, ze problem je v hrubke a nie v priemere a taktiez navrhy rieseni, hoci som ich nevyuzil.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.