• Thidney

    Tak bikeři, dneska je den bez aut. Kdo z vás jel dnes autem? Abych vám to ulehčil – já jel autem vyzvednout kolo do servisu s tím, že na něm pojedu do práce. Tam to všem kolegům dám sežrat. Hezkej plán. Servisman, když mě zahlédl ve dveřích pravil -autocensored- . Tak jsem jel autem do práce a dostal od kolegů dvojtou porci protože mě zahlídli.

    1 0
    • Martin  

      Jelikož jsem v práci v qádru – jsem ropzpolcen. Ráno jsem naložil bike do auta a cca za 10 min. s převlíknu a odjedu na něm pojezdit a pak domů. Blbý ale přece:-)

      0 0
      • pitelboy  

        ja autem nejel…ale musel sem jet busom do skoly…

        0 0
        • mike!1  

          já jsem jel zase do školy vlakem a tramvají, takže jsem auto nepoužil:-) ale kolo bohužel taky ne, protože bych ho nikde nenechal a musel bych ho tahat s sebou z hodiny do hodiny a to by se asi profesorům nelíbilo:-(

          0 0
          • Meesha  

            Asi tak. A nez bych dojel do skoly, tak by me zbyli automobilni spoluobcane nekolikrat sestrelili a nechavat kolo nekde ve skolnim sklepe, to nee…

            0 0
      • jizby  

        Ano, juž se hlásím:-) na kole v práci, v září už posedmé, nějak jsem se rozjezdil (asi manická fáze). Jezdím dolů Evropská- Stromovka- Kobylisy, zpět Šárkou. 13+18km. V práci se nesprchuju, ale to mi nevadí. Stačí mi převléct se do suchýho. Doufám, že to nevadí ani ostatním (zatím si nikdo nestěžoval). Ale moc cyklistů jsem ten den neviděl.

        0 0
    • wroum  

      ja – nevedel sem ze je den bez aut. ale asi i kdybych to vedel tak pojedu autem. asi sem linej. MHD mi zpusobuje traumatizujici zazitky a do prace daleko.

      jo a rano sem si rikal ze to je dneska super cesta a bylo mi podezrele ze je v podoli na nabrezi uplne prazdno.

      0 0
      • Thidney  

        kdybychom se včera večer nedomlouvali co a kde vyfotit tak o tom taky nevím

        0 0
    • dave lister  

      jel jsem přeparkovat, protože u nás měli čistit silnice… zbytek ulice natolik ctil den bez aut, že nechal stát auta na místě… takže se nejspíš nečistilo…

      0 0
    • lubos  

      Hehe, tak ja sel dat do servisu auto :)

      0 0
      • tjuren  

        Pro mě by byl horší den bez kola:)

        0 0
        • gomolka  

          no z Opavy do Brna … jsem celkem rád, že jsem to nemusel jet na bajku, to bych byl ještě na cestě … někde kolem Odry, a beze světel … ještě že to auto mám !!! :o)))

          0 0
      • J.A.V.  

        Já sem dal taky ráno auto do servisu, odpoledne jsem si ho vyzvednul a jel domů plačky. Plechovka zatracená prachy požírající :)

        0 0
    • BH  

      jel jsem autem, nebot jet v kvadru na kole cca 30 km na misto obchodni schuzky mne pripada ponekud nevhodne.Verejnou dopravou (jako vlak, bus) bych tuto trasu zdolal pravdepodobne za 1/2 dne.Dle meho nazoru je Den bez auta pekna pitomost.Vysvetli mne nekdo, co se touto akci ma vlastne ziskat? Jaky je jeji smysl a prakticky dopad? Tak dva roky zpet jsem se nechal zlakat a v ramci tohoto dne jsem se zucastnil podvecerni manifestacni jizdy ulicemi okresniho- nyni krajskeho mesta. Jelo nas tak 20, vetsina byla , tusim cleny hnuti „Deti zeme“ nemeli na kolech svetla(jelo se skoro za tmy), akce nebyla zajistena policii a byl to dost velky chaos, nikdo mne nedokazal vysvetlit proc se to vlastne kona. Jeste poznamka, vite proc ekologove nepouzivaji bateriova svetla na svych kolech?No proto ze baterie jsou pekne svinstvo a znecistuji zivotni prostredi. tak se Ti clovicci radeji nechaji prejet…

      0 0
      • Thidney  

        až to Macháček napíše tak se pokusím udělat nějakej vejcuc, nebo se zejtra jukni do hospodářek. Co vím tak Den bez aut je celoevropská záležitost, kdy jde o vytěsnění aut z center měst posílení mhd + jinejch způsobů dopravy. Většinou to zašti?ujou radnice a politici si honí bodíky. Pokud vím tak třeba v Ostravě šlo jet mhd na techničák. Nemá lautr nic společnýho s cyklojízdama organizovanejma právě Dětmi země.

        0 0
        • BH  

          No take si myslim, ze je to o tech bodicich politiku nez aby to melo prakticky dopad.Ten by melo napr. snizeni cen MHD a jeji vyrazne posileni a obecne vubec predevsim fimacni prefernece hromadne dopravy pred individualni. Ale pokud je pro me finacne vyhodnejsi jet napr. do Prahy autem(uz od 2 cestujicich se to vyplati), proc bych mel pouzivat vlak a nebo bus?

          0 0
          • gilby  

            Souhlas, ale muzes to auto nechat na zachytnym parkovisti a zbytek jet MHD, nebo na kole (skladacka:))

            0 0
          • Volf  

            Naprostej souhlas s BH. Já si ještě navíc myslím, že se jedná o naprosto nesmyslný kampaně na kterých si někdo obhajuje vlastní existenci a dojí prachy. Pokud nechceme auta ve městech tak proč města nebo stát nedotuje hromadnou dopravu tak aby se nevyplácelo autem jezdit. Myslím si, že odpověď je jednoduchá spotřební daň a DPH z pohonných hmot. Třídění odpadu je to samý. Pokud třídíš tak platíš stejně jako když netřídíš.

            0 0
            • RomanH  

              Jen by me zajimalo, jak by obec prokazovala, ze odpad tridim nebo ne… Jinak mas pravdu.

              0 0
              • wroum  

                treba v nemecku to mas tak, ze vyfasujes barevny pytle a do nich tridis. ty pak odvezou. smesny odpad proto jezdi nemci hazet k nam kolem silnic.

                0 0
                • RomanH  

                  No ale jak u panelaku ? Mame pred domem zamykatelnou mistnost s kontejnery. Nedokazi si v ni predstavit cca 150 pytlu (v dome je 60 bytu).

                  0 0
              • 123  

                Ale panove (wolf a RomanH), vzdyt je to s odpady velmi jednoduche: tridite-li odpad, cast odpadu, ktery vyprodukujete putuje do kontejneru na trideny odpad (ty plati mestsky urad, tedy vlastne ze statniho rozpoctu) a cast do vasi popelnice, kterou platite vy (a ta se plati podle velikosti a frekvence vyvazeni). A kdyz tridite, ta vase popelnice muze byt mensi nebo je vyvazena mene casto a vase naklady se snizi. Nikdo nemusi kontrolovat, zda-li tridite, projevi se to primo na vasi penezence. Tot realita overena u mojich rodicu bydlicich v rodinnem domku. Ja jeste bydlim v panelaku a kupodivu se trideni take vyplaci: ackoli objem odpadu v poslednich letech narusta (predevsim o obaly), nezmenil se za posledni leta pocet kontejneru pred nasim panelakem ani frekvence vyvozu (a tdy ani prilis cena), zato ale mame vsechny tri kontejnery na trideny odpad a ty se vyvazi (podle meho pozorovani) skoro stejne casto jako ty na smesny odpad. Navic mam z trideni dobry pocit. Reci, ze v panelaku nejde tridit, je omlouvani vlastni lenosti.

                0 0
                • Volf  

                  Hele já taky třídím, protože mám určitou představu, že tak se má chovat moderní člověk a taky bydlím v paneláku. Nevím jak je to u vás, ale u nás vyváží kontejnery jednou týdně / častějc prostě nepřijedou ani když ty kontejnery přetíkaj /, ke kontejnerům na separování to je asi 200 metrů a platíme nějakej paušál, takže nějaká finanční motivace neexistuje. a co znám lidi z paneláků a to mám známý po celý republice, tak jsou na gtom stejně, takže u vás to bude nějaká vyjímka.

                  0 0
                • Volf  

                  Hele já taky třídím, protože mám určitou představu, že tak se má chovat moderní člověk a taky bydlím v paneláku. Nevím jak je to u vás, ale u nás vyváží kontejnery jednou týdně / častějc prostě nepřijedou ani když ty kontejnery přetíkaj /, ke kontejnerům na separování to je asi 200 metrů a platíme nějakej paušál, takže nějaká finanční motivace neexistuje. a co znám lidi z paneláků a to mám známý po celý republice, tak jsou na gtom stejně, takže u vás to bude nějaká vyjímka.

                  0 0
                  • 123  

                    Platite sice „pausal“ (tz. pokazde kdy prijede popelar nemusite jit pred dum a na drevo mu nevysazet penize za odvoz popelnice), ale jeho velikost je odvozena od poctu popelnic, ktere mate pred domem, a frekvence odvozu. Kolik to stoji lze pro Prahu najit na www.praha-mesto.cz (Dokumenty / Právní předpisy hlavního města Prahy, vyhlaska hl.m.Prahy c.20/2002 a aktualizace ceny c.34/2003). Tedy kdyz nebudete tridit a vsechno sypat do popelnic na smesny (komunalni) odpad, tak si budete muset (asi) poridit popelnic vice a nebo vam je budou muset casteji vyvazet a budete platit vetsi pausal. Chapu, ze v panelku ma clovek pocit, ze je kapicka v mori, ale kdyz to nebudeme tridit my, nebudou tridit ani nase deti a budem porad vypadat jako blbecci z vychodu.

                    0 0
                • BH  

                  naivko, Tebou roztrideny odpad pak vysypou na jednu hromadu. Ma to tedy smysl?

                  0 0
                • RomanH  

                  Pockej, precti si to jeste jednou. Nikde jsem nepsal, zda odpad tridim nebo ne. Jen jsem psal, ze nevidim moznost, jak by me obec mohla kontrolovat, abych neplatil, jako kdyz tridim a pritom netridil. To co usetrim panelak pri mene castem odvozu je mala kapicka vzhledek k velikosti domu – o tolik se ten odvoz nezmensi.

                  Mimochodem – odpad opravdu netridim. Mozna to nazves lenosti a nevim cim jeste, ale opravdu si rozmyslim, zda vyhodim sacek z kose pred barakem do kontejneru, nebo pojedu autem vyhodit 3 pytle do cca kilometr vzdaleneho mista vyhrazeneho pro trideny odpad. Neco jineho je, kdyz si pred RD postavis 3 popelnice. Kdyz jsem navic videl reportaze, co se pak ve skutecnosti s tridenym odpadem deje, nic me zatim nepresvedcuje k tomu, abych tridil. Nikdy by me na ulici (v lese) nenapadlo odhodit treba jen papirek, ale k trideni odpadu jsem proste jeste nedospel. Tak hrrr do me.

                  0 0
                  • BH  

                    ta ma pripominka byla pro 123 a volfa.Chtel jsem trochu usmernit to jejich nadseni. Ale ja odpady tridim, nebot me to svedomi neda i kdyz vim, ze je to zbytecne, coz me zase stve.Odpady se m u s i tridit, je to jednak zdroj surovin (treba plasty) a take bychom se tu chvili nevesli. Ovsem jak donutit statni a mistni spravu, aby to fakt resili a tu byl funkcni system trideni jako treba v Nemecku a zejmena pak vyuziti odpadu tedy recyklace a pod. ?A ty by jsi mel jit dosebe a zacit s temi odpady neco delat!

                    0 0
                  • 123  

                    Zrejme si me nepochopil: wolf tvrdil, ze at tridi ci nikoli, plati stale stejne, tudiz nema motivaci. Ty jsi to potvrdil, nebot rikas, ze „nevis, jak obec bude kontrolovat, zda-li tridis (a tedy nemusis platit)“.

                    Ale tak to vubec neni, obci je to uplne jedno, obec nepotrebuje kontrolovat, kdo tridi a kdo ne Ty platis pouze podle toho, jak mas velkou popelnici a jak casto ji musis nechat vyvazet. A protoze tridis, hodne z vyprodukovaneho odpadu, ktery bys jinak hodil do kontejneru placeneho tebou, hodis do kontejneru na plast (napriklad) a ten plati obec. Tudiz si objednas mene casto odvoz tvoji popelnice a klesnou ti poplatky. Takze to neni tak, ze neexistuje zadna finacni motivace (i kdyz sam ji nepovazuji za prvoradou). Jasne, dela-li to jeden z panelaku, nema to smysl. Ale nevim, jak chces zacit jinak, nez u sebe.

                    Ale to jsme se dostali od tematu, zacalo to tim, ze nekteri lide pochopili „Den bez aut“ prilis dogmaticky. Nejde o to, ze kazdy musi nechat auto doma, jsou profese, ktere nejde bez auta vykonavat. Nebo lide dojizdeji z jednoho mesta do druheho, ti se take bez auta neobejdou. Ale potom je jeste mnoho tech, kteri jedou autem zbytecne, pres centrum mest, kde jsou i jine ohleduplnejsi moznosti dopravy. Pro takove lidi byla tato akce urcena. Samozrejme si nedelam nadeje, ze by to melo uspech. Ono staci kdyz zaprsi, a lide si misto destniku vezmou rovnou cele auto …

                    0 0
                    • BH  

                      odpaday fakt nejsou k danemu tematu.Ale kdyz uz jsem u toho, tak si myslim, ze se odpady plati od hlavy a to pausalne podle obce a ne podle velikosti popelnice.To bylo drive, nyni, co clovek, to poplatek, aby se prave preseslo tomu, ze nekdo si zaplatil malou popelnici a nebo vubec zadnou a bordel pak sypal sousedovi do jeho zaplacene popelnice. A motive k trideni? ta mne prave chybi…

                      0 0
                • Karaya  

                  Hmm, a co kdyz preb panelakem zadne kontejnery na trideny odpad nejsou? Navic jsem slysel povesti o tom, ze se to stejne vsechno vozi do spalovny, jelikoz ta, aby byla ekologicka musi jet naplno, a v Brne se jaksi odpadu nedostava…

                  0 0
            • martt  

              ak by bola hromadna doprava zadarmo, pouzival by si ju???

              0 0
              • wroum  

                ona ale zadarmo nikdy nebude. naopak bude drazsi a drazsi a autem muzes jet kdy chces, kam chces, nemusis se vazat na spoje a stresovat ze nestihnes vlak… navic si muzes pustit radio…brat stoparky…zastavit kdy chces…vozit co chces… hromadna doprava se vyplati malokdy (aspon me), obcas zneuziju akorat metro kdyz je zacpano. socka je pro me az 3. moznost na rade jak se nekam dostat. 1. kolo, 2. auto, 3. MHD

                0 0
                • martt  

                  Ja na biku jazdim pre zabavu. Na dopravu vacsinou pouzivam len auto – do prace mam 55 km, takze denne 110km. Cez vikendy aj na dopravu pouzivam bike. Hromadnu dopravu som posledne pouzil ked napadlo tak strasne vela snehu, ze ma autom nepustili cez most cez Dunaj a ak sa dobre pamatam, bolo to v januari 1987 :-)

                  0 0
          • Focus  

            No chtěl jsem napsat, že jsem socka a jel jsem do práce vlakem a metrem jako koždej den, ale koukám, že ty seš větší, připadá ti 12 Kč v Praze za hodinovou přestupní jízdenku hodně?

            0 0
      • 123  

        Ucelem Dne bez aut neni (alespon tak, jak ho chapu ja), abyste na schuzku jel 30km (tedy zrejme do jineho mesta) vlakem ci autobusem, ale abyste se v pripade, kdy zijete a pracujete ve meste s MHD a nevozite do prace pytel cementu, sporak, naradi a jine podobne rozmerne predmety (tz. jste kancelarska krysa stejne jako ja a maximalne vozite notebook nebo aktovku) nebral auto jako obvykle a zkusil jet MHD a zjistil, ze to kupodivu jde a treba je to i lepsi (nebo z toho mate i lepsi pocit, protoze jste to ujel na kole – nebo na „bajku“, chcete-li :-). Proto to take neni Den bez aut globalni, ale pouze ve mestech, ktera se k tomu prihlasila, na venkove nebo malomeste to opravdu zcela postrada smysl. V Ceske republice to myslim byla pouze Praha, Brno a Plzen, tedy mesta pretizena osobni dopravou.

        Takze s Detmi Zeme to nema nic spolecneho a ucel je vychovny – treba nejaky zaryty uzivatel automobilu (jedouci obvykle sam v aute presne nad trasou metra rano do zamestani a odpoledne zpet) se chytne za nos a k prospechu svemu i ostatnich prejde na hromadnou dopravu. Priznavam se, ze tomu sam neverim … navic Den bez aut nebyl v Praze predem vubec medializovan a malokdo se o nem dozvedel.

        0 0
        • BH  

          No mozna mas pravdu,ale musis uznat, ze smysl te akce je diskutabilni.Ja to povazuji za takove placnuti, ktere nic neresi. A ze to vychzi z EÚ? No, kdysi jsme dostavali befely z RVHP,nemusime papouskovat uplene vsechno.A kdyz bych tuto akci mel chapat jako nejaky apel na ridice a 1 x za rok je domutit jet na kole, tak bych urcite volil jiny termin,kveten cerven, kdy neni takova zima a neprsi, jako je bezne v techto dnech.Jeste k tomu zda bych vyuzival MHD pokud by bylo zadarmo,rikam ano, pokud bych vedel, ze se z bodu A do bodu B dostanu v nejakem realnem case a ze Treba mohu nechat na okraji Prahy sve auto na bezpecnem parkovisti a to parkoviste bude vedle metra.Snad takova moznost je, ale pokud jedu do Prahy od Brna, na zadne takove parkoviste jsem nenarazil, vim ze mohu parkovat pod Kongresovym centrem, ale tam je to dost drahe.Problem MHD je ten, ze je dle meho nazoru draha,vozy jsou preplnene a frekvence spoju je mala.Navic moznost okradeni je znacna.To nemluvim o cistote a kulture vozu a zastavek. I kdyz zrovan prazske metro je z tohoto pohledu nadstandartni. Nedavno jsem musel pouzit metro v Milane. To byl fakt zazitek,spina, chaos,a ty typy lidi..

          0 0
    • vlty  

      dneska sem byl na trhání zubu takže jsem jel sociálkou, jinak bych jel na kole

      0 0
      • Karaya  

        Vzhledem k tomu, že nemám auto, tak jsem dnes nejel autem… Jel jsem pro změnu… jak jinak než na kole. A nezmokl jsem!!

        0 0
    • MartinXC  

      Sypu si popel… Ale něco přece – objednal jsem konečně silničku !

      0 0
      • Bobo  

        Tak to je fajn, až budu se silničkou zase v Brně, dáme něco?

        0 0
        • MartinXC  

          Jo, jasan – jen co si trochu zvyknu. Na silnici jsem pořádně neseděl přes 20 let ;-)

          0 0
          • radek z BF  

            cos objednal? …s těma 20 rokama jsem na tom podobně… :-)

            0 0
            • MartinXC  

              Rám Chesini (3 roky starý CrMo), Protony, Veloce 2×9 riznute s Centaurem, Pells+SLR, Ritchey rodla+představec. Uz se tesim :-)

              0 0
              • radek z BF  

                dobrá směska :-) kdes to objednával? :-)))

                0 0
                • MartinXC  

                  Kamarád kamaráda … Rám se uvolnil od majitele-fandy, který jde do celokarbonu, ostaní věci jsem si našel internetové ceny a zadal to komplet v Mor.Budějovicích (kde ten rám teď leží).

                  0 0
    • MirkoCarver  

      Vezl jsem syna autem do tanečních, tak to by bylo na kole v kvádru opravdu zajímavé.

      0 0
      • wroum  

        ty jeste nemas ve svem bikovem parku rikšu? :-)

        0 0
      • Thidney  

        kam se teď jezdí v (z) Města do tanečních? Pořád ještě do Náchoda? Kam?

        0 0
        • MirkoCarver  

          Do Nového Města do sokolovny. Z Krčína tak 2km.

          0 0
          • Thidney  

            hmm jen jsem si vzpoměl jak jsme před lety vyskakovali za jízdy z vlaku v Náchodě, kamarádovi podjely botky, zryl násep a tak dotančil … no nic

            0 0
    • Tomcat  

      To, že je den bez aut nevim a je mi to jedno, protože se snažim auto nepoužívat jen co to de. Nepotřebujuk tomu nějak ofic. den.

      0 0
    • TinkTink  

      Je velka skoda, ze jsem zjistil az ve skole, ze dnes je den bez aut…to je velka skoda, protoze bych si jinak vzal auto…tydle dny nic neprinasej…

      Jinak…na bajka jsem se dneska nedostal…shop nesmi spat :)

      PS: dneska bylo parkoviste u nasi jedny fakulty uplne plny (zaznam porizen v 9:30) :o)))…

      Kdyz uz nekdo chce neco takovyho delat, tak by o tom lidi meli taky vedet..

      0 0
      • gilby  

        uprimne, kdyby lidi cetli normalni noviny, cumeli na normalni televizni programy a poslouchali normalni radio, tak by to vedeli.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Upřímně, sleduju čt1 zprávy 2× denně, normální rádio neznám, čtu deník metro denně, a dozvěděl jsem se o tom jeden den předem právě ze zpráv. Tak nevím co bych měl dělat. Ale z mý strany je to fuk, auto stejně nemám a dlouho mít nebudu.

          0 0
    • fousac  

      priznavam se… jel sem meloucharit na biku… dneska jedu po nakupech taky na biku… 340 dni rocne jezdim na biku (nebo silnicce)… ;) a auto nastesti vubec nemam.. ufff…

      0 0
    • rock  

      Ne, protože

      1. Neměl jsem ani nejmenší tušení o nějakém dni bez aut
      2. Řídím docela rád
      3. Do hokny to mám 35km, musím tam dřepět v kanceláři a nemám se kde osprchovat. Myslím, že by to ode mne byla forma teroru vůči kolegům, být tam zaprášený a zpocený (i když dneska to na zapřášení zrovna není)
      4. Na biku jezdím kvůli zábavě a vracet se na něm po nějakých 10 hodinách v práci zase domů může být od zábavy docela vzdálené, to už je spíš nutnost. A já odmítám si kolo zprotivit tímto způsobem, zvláště když nemám vrcholově-závodní ambice, takže nemusím trénovat za každého počasí …
      0 0
      • rock  

        Ne jako že jsem nejel na kole. Já se tak rozepsal, že jsem zapomněl, jak zněla otázka :-) …

        0 0
    • mastihuba  

      Já jel taky autem, poněvadč se o mě pokouší nějaká viroza. Přes Brno se ale dnes člověk dostane rychleji na kole. Jednoho chlapíka jsem předjel na Jihlavské a u kruhovýho objezdu a ve Slatině jsem ho předjížděl podruhý. :(

      0 0
    • Otto  

      Moc jsem chtěl ale… Výlet na Lysou mě tak zničil že jezdím po dochtorech, kulhám … takže autem. Ale lituji.

      Slyšeli jste o filozofii, kdy pokud viník svého činu lituje, je mu automaticky odpuštěno?

      0 0
    • P.B.  

      Ja stravil v aute cely den, smerem na Budapest a porad dal. Ze je den bez aut jsem se dozvedel az cestou z radia. Stejne bych tu sluzebku asi odvolat nemohl.

      0 0
    • psbiker  

      .

      0 5

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.