• hnipak

    Zdravim,

    chci si koupit downswingovej premyskac misto svyho chrestyse, a po ruznejch shopech se daji koupit presmykace Deore, LX nebo XT, v cenach 600 – 1000. Stoji treba to XT za tech par stovek navic? Z letmyho pohledu do katalogu Shimana me to prijde vsechno na stejny brdo… :) Dik.

    0 0
    • Orbis  

      No v řezení to nepoznáš, ael řekl bych¨, že XT vydrří déle, aspoň ten můj to je jediná věc, která mi zůstala z původního kola a je bez vůle a furt jako nove mát ale 2003 ale 04 by na tom mohla bejt podobně.:)

      0 0
      • jimmy63  

        když si vyzkoušim kámošova XT04 a mý LX03 tak to XT běhá líp..(možná si to jen vsugerovávam)

        0 0
        • wroum  

          kdyz srovnas LX a XT oboje stejne stare (jete) bude to uplne stejne.

          0 0
          • Doktor  

            Neni to stejne,XT ma proste lepsi tah,zadne vule,a preradi i v tahu,u presmyku bych nevahal,cenovy rozdil je minimalni,sel bych jednoznacne do XT a neresil bych to.Deore vubec..

            0 0
    • Daf  

      XTcko ma lepsi cepy nez LX. Ja pouzivam Topswingy a LX zacal mit vuli po 8000km a po 12000 byl na vymenu. Na XTcku mam najeto skoro 20000km a jeste nerachta i kdyz vule tam trochu citit je.

      0 0
    • Volf  

      Je asi fakt, že přesmyk kupuješ na pár let a XT je hezčí. Na druhou stranu si memyslím, že bude rozdíl ve funkci. Kdysi jsem to už tady psal. Utrhnul jsem si svoji LX přehazku a z nouze nasadil Alivio z roku 1996 který má najeto kolem 20 000 km. Když jsem tam teď dal zase LX tak prostě ten rozdíl nejsem schopnej poznat.. No a paradoxně má to Alivio stejnej vakl jako to nový LX. Jinak přesmyk je LX 1999 ( koupená celá sada / a je úplně bezproblémovej. Jinak jsem přesvědčenej, že rok od roku jdou komponenty s kvalitou dolů. Jinak mám dojem, že na řazení má výrazně větší vliv kvalita řadících páček než přímo přehazky a přesmykače.

      0 0
    • kovar  

      od jara mám XT 04 down swing- klasiku. Jsem s ním hrubě nespokojen, když porovnám třeba s topswing Deore na druhém kole. XT velice špatně radí na největší převodník, má nějak hůře (nahoře šikměji) tvarované vodítko než špatně (šikmá) tvarované vodítka jiných shimano přesmyků. Nějak jsem nepochopil šikmý náběh z čelního pohledu náběžné strany – a právě to, že je šikmo, dělá ty problémy – řetěz se tam zaklesne za vodítko a nechce mu moc nahoru. Trochu jsem horní náběžnou stranu vodítka vyrovnal sikovkama, je to trochu lepší, ale pořád nic moc, ale víc vyrovnat asi nepůjde, nerad bych to urval a už by to bylo moc od sebe. Kurňa, kdyby tak šly rozumně sehnat přesmyky jiných značek…Shimano přesmyky neumí, a? je to top nebo down swing, podle mého názoru. Akorát XTR neznám, třeba ty fungují.

      0 0
      • mastihuba  

        a čemu říkáš nechce se mu moc nahoru? Mám XT 2004 a chodí nahoru i dolů ihned po zařazení. STX RC 98 taktéž. Jiný smyky neznám tak nevím co chodí líp.

        0 0
        • kovar  

          dolů na všechny chodí bez problémů, na střední nahoru také, ale nahoru na velký katastrofa, prostě řetěz se na chvíli zastaví na půli cesty mezi vodítko a převodník, kteréžto se sbíhají k sobě!!!, nakonec přeskočí nahoru, ale tak, že si odtlačí vodítko proti působící síle (z řazení), což je podle mého názoru pěkně blbě řešeno. Zlatý Sram přesmyk, ten řadí dobře, no ale ten má zas blbě umístěnou objímku a už se stejně nedělá.

          0 0
          • náčelník  

            Jsem na tom tak nějak stejně. Vyměnil jsem top swing XT ´96 za stejný typ ´04 a ten starý i s tím šíleným vaklem řadil na velkou placku mnohem lépe než ten nový.

            0 0
            • Daf  

              Vite o tom ze nove smyky XT a XTR jsou delane na retezovou linku 50mm. Ty starsi dokazali obslouzit retezovou linku 47 i 50mm. Mozna je prave tady zakopanej pes. Musel by jsi pouzit delsi stredovou osu. Tj. pokud mas ted 113mm idealni by to bylo se 118mm. Nove kliky jsou pravdepodobne delane jen na tu 50mm. Vzpomnel jsem si na to protoze kamarad mel take velke potize s tim novym smykem. Takze ten starej smyk fungoval v pohode ne protoze to byl top swing, ale protoze nebyl letosni. Mozna ale nemam pravdu :)

              0 0
              • náčelník  

                Osu mám 113 mm a potřeboval bych 110 mm :) Trefit řetězovou linku – to se snad nedá. Je tam příliš mnoho proměnných – rám, kliky, středová osa, … :(

                0 0
                • Daf  

                  No u octalinku to je jednoduch kdyz mas u XT klik 03 osu 113 je linka 47 kdyz 118 tak 50. Se ctyrhranem je to slozitejsi.

                  0 0
    • hnipak  

      Diky… No rozhodne chci downswing, mam (topswing) vyrachtanej, kamos LX to samy, XT nevim, ale nejak to nechci pokouset. Po pravde receno sdilim skepsi ze rozdil ve funcnosti nebude nejak zavratnej, takze si spis prohlidnu jaky maji tyhle tri presmyk vedeni retezu abych nebyl nespokojenej jako kovar :-).

      0 0
      • pitelboy  

        DOWN-swing je 9999× lepsi ne TOP-swing !!!

        0 0
        • ROpa  

          vedel by mi niekto povedat ako zistim ci mam TOP alebo DOWN swing ? Nelisi sa to nahodou v tom ci je uchyt na trubku pod alebo nad voditkom ?

          0 0
          • Lišák  

            Jo. Top má objímku dole.

            0 0
            • pali  

              Nedávno som menil LX Top swing vydržal 18 tis.Menil som za Down swing XT´04.Taký detail musel som posunú? stredovú osu cca 2mm aby mi pri prevode 22 – 32 neškrtala re?az o ramienko.Mám to na ráme A-Vision ´01.Asi je to iným riešením sklápania ramienok na presmykači.Čo sa týka radenia ide fajn down swing by mal vydrža? podstatne dlhšie.

              0 0
              • Daf  

                Mozna je to prave tim co jsem psal o jine retezove lince smyku XT a XTR 04.

                0 0
                • kovar  

                  ono tomu jinému zklápění může výrazně přispět to, že u down sw. jsou čepy pod silným předpětím pružiny, tudíž je to jinak zdeformováno (v trochu jiné poloze) oproti vodítku top sw, kde předpětí není. A opotřebováním čepů u down sw se poloha mění více, na rozdíl od vodítka top sw. které nemění polohu, ale má citelnější vůle.

                  0 0
                  • Daf  

                    No ja si to sice nedovedu dost dobre predstavit, ale kazdopadne je divne aby byl letosni nedavno meneny smyk tak opotrebovanej aby bylo nutne soupnout osu o 2mm.

                    0 0
                    • kovar  

                      no jen tak špekuluju, jen vím, že TS a DS mají trošku jinak naklopené vodítko asi díky tomu předěptí a jiným ramenům, ale teď nevím, zda nahoře víc k rámu nebo dole a nevím, zda v tomto konkrétním případě je toto pachatelem.

                      0 0
    • Roman  

      Měl jsem LX 2004 s uchycením na osu, celou dobu blbě házel a po 2500km nefunkční – výměna za XT 2002 = hází super.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.