• vlk

    Zdravím mám sjetou starou kazetu Vybírám mezi novýma

    sunrace 11–30 7speed 275g – to vypadá na hliník a má v sobě navrtané dírky

    suntour powerflow 11–28 7speed 295g- to vypadá na kov podobná je na http://www.srsuntour-cycling.com/

    shimano hg 50 360g -starý typ -klasická kovová nevrtaný -hodně materiálu.

    Ještě bych dodal, že to jsou 7.Takže pokud jste někdo některou z nich jezdili dejte vědět jak dlouho vydržela-jestli to na ní dobře přehazovalo atd.Zatím je mým favoritem ten suntour.U té sun race-máte někdo kazetu hliníkovou-jaká je u ní životnost.Díky

    0 0
    • Pavlos  

      mam pocit ze hlinikova kazeta neni

      0 0
    • vlk  

      jaké tedy máte zkušenosti se suntour kazetou

      0 0
    • Twisp  

      Sountour kazetu bych si uz nekoupil – totiz ne uplne presne slo radit.Sel bych bud do sramu bo do shimana.

      0 0
    • Zdyn  

      No z Al slitin se pastorky samozrejme nedelaji,ale jen tak pro poradek Al je taky kov. Kazety ted nabizi i BBB (napr bikezone),ale nemam s nima zadne zkusenosti.

      0 0
    • kovar  

      ma ted nove Sunrace ,ale osmicku, radi bez problemu, takze spokojenost, ale s zivotnosti zatim nemohu slouzit. Samozrejme je z Fe.

      0 0
      • vlk  

        a jaký typ máš.Mrkni se kdyžtak na www.sunrace.com

        0 0
        • kovar  

          TY brdo, oni delaji i kazety z unasecem… mam M60 8-speed 11–32. NO ale je trochu tezsi nez prislusna Sram 5, ale zase ma jine, pro me subjektivne lepsi, odstupnovani pastorku.

          0 0
          • kovar  

            promin Jene Hajsky – ssssssssssssss unasecem

            0 0
            • vlty  

              No proto! :-) (češtinář Hajský mně tady fakt chybí)

              0 0
      • náčelník  

        Jestli máš kazetu z čistého Fe, tak nejsi chemik, ale alchymista :)

        0 0
        • kovar  

          jsem nerikal „z cisteho“ Fe

          0 0
          • Otto  

            Já bych sem hodil slangový slovník

            Hliníkový – rozuměj ze slitiny hliníku Železný, Fe – rozuměj z oceli guma, gumový-rozuměj pryž, pryžový atd. To co se píše že je titanové, je taktéž slitina, s docela významným podílem dalších prvku (nejčastěji Al a Fe) Nám na škole nadávali za „igelitové“ sáčky. Jsou zhusta z polyethylénu, nikoliv z měkč. PVC (obchodní název pro jistý druh měkč. PVC je Igelit) Obdobně Šupléra-posuvné měřidlo A vůbec…

            0 0
    • vlk  

      tak jsem byl znovu v tom obchodě mrknou na tu kazetu sun race aje to mode m60. je na stánkách http://www.sunrace.com/productpage.asp?… píší All Steel Rings.Jsem se nechal zmást tou povrchovou úpravou a tou lehkostí.

      0 0
      • Honzis  

        Já mám Shimano Altus 11–28 7speed a zatím cca 5200km naprosto bez problémů, druhý řetěz. Stála mě asi 370,– (loni). Já bych se o životnost moc neobával, snad nejde vyrobit vyloženě špatnou kazetu – a s gramařením bych to také nepřeháněl :-)

        0 0
        • Žanek  

          Ale jde! Suntour, SH Deore…

          0 0
          • vlk  

            sh deore-tím myslíš HG 50 nebo jakou.Ještě jsem našel v obchodě 7 kovou kazetu Shimano HG 30 o té něco nevíte.

            0 0
            • Žanek  

              jj, HG 50, ročník 2000. HG 30 bylo, pokud vím STX(?)

              0 0
              • vlk  

                tak jo HG50 se vyvarovat a co říkáte na HG30

                0 0
                • Žanek  

                  Možná to už Japonci opravili, ale ta první série byla hrozná. Materiál byl hrozně měkký a po každé výměně řetězu (měrka, ověřeno šuplerou 132,6mm) mi poměrně dlouho střílela, než se to usadilo. HG 30 jsem nevozil, nevím, ale obecně STX je držák…

                  0 0
                • MARIN  

                  HG 30 (STX) jsem kdysi vozil. Mel jsem ji snad mesic a zacal na ni strilet novy retez, ktery jsem nasadil zaroven s kazetou. Kazetu jsem vyreklamoval (bylo to uz pred 8–9roky a porad nechapu jak se to povedlo :) a dostal jsem novou a ta vydrzela hodne dlouho

                  0 0
                  • vlk  

                    jakou jsi dostal tenkrat tu novou.Já teď objevil v jednom obchodě hg30 za 360Kč.Tak o ní také uvažuji.

                    0 0
                    • MARIN  

                      HG 30 (STX)

                      0 0
                      • martt  

                        HG30 je menej ako STX. Je to snad Alivio alebo take cosi. Momentalne ju mam na biku, lebo dnes uz nic ine v sedemkazete nie je dostat.

                        Oznacenia sedemkaziet boli taketo: HG50 – STX, STX SE HG70 – LX HG90 – XT

                        Na viacerych bikoch som mal HG50 sedemkoliecko – a bolo to uplne v pohode snad 10 tisic km. Na jednom biku som mal HG50 devatkoliecko z roku 2002 a to odislo ani nie po 2000 km. Na jednom biku mame klasicku (nie compact) HG90 z roku 1990 a este dnes po viac ako 20 tisic km je v pohode.

                        Holt, pokrok – za 10 rokov sa shimanu podarilo znizit zivotnost rovnakej kazety na desatinu a cenu zdvihnut na dvojnasobok.

                        0 0
                        • MARIN  

                          Tak jsem se spletl STX kazeta ma oznaceni CS-IG60 vcera jsem mrknul primo na krabicku s novou kazetou co se uz par let vali ve sklepe :) Souhlasi to i s katalogem Shimana 1995,1996

                          Alivio CS-IG50 STX(-RC) CS-IG60 LX CS-HG70-.. XT CS-M737 XTR CS-M900 (M950)

                          0 0
          • Honzis  

            Já tedy pány z techniky nechápu, jak mohou vyrábět šunty po tolika letech zkušeností, no ale budiž. Má kazeta deore 2002 drží přes 8600km naprosto v pohodě! Takže jestli ti odešla hned, nechápu. Osobní zkušenost – LX + XT šaltr je skoro totéž co Altus + Altus = rozdíl v řazení minimální, povrch. úprava a váha – to jo, ale u sedmičky předpokládám, že se nejdedná o extra super kolo.

            0 0
            • vlk  

              no právě že se jedná o velice dobré a drahé kolo.Sám jsem si ho stavěl a zůstali mi ze starého klein mountain bikes zadkí kolo, samozřejmě 7 kolečko, navíc jsem za ty roky co jsou 8 a 9 kazety nepřišel na to přoč přecházet.Kamoši s 9 mají jen problémy.Brácha má 8.Má tam navíc kolo 32 zubů který já nikdy nevyužiji, on taky ne.I do těch největších stoupáků opravdu nepotřebuji lehčí převod než v předu 22 a vzdadu 28.To co s tímto převodem nevyjedu to se nedá vyjet s ničím-nadzvedávání předního kola+ prokluzování. zadního, tak nevím proč chodit do 8 nebo 9.Je to jen taková móda.Stejně ,když odpočteme převody které se neřadí, kvůli křížení, tak tam o moc více rychlostí nemáte.Mimoto.Vdy? se podívejte na ty své 9-kazety a řekněte kolik různých kombinací rychlostí ve zkutečnosti používáte.Navíc ta 7 ková kazeta a kratčím ořechem taky nějaký ten gram ušetří.Má dost kvalitní zadní náboj, stále neopotřebený jako nový tak proč měnit.Moje řadící páčky fungují lépe a přesněji než dnešní deore.Až mi odejdou páčky nebo náboj tak budu měnit, ale jen na 8, pokud se pak ještě bude vyrábět.

              0 0
              • McBlacky  

                nevym teda Vlku jak silný máš nohy, ale 28 vzadu proti 22 v predu je na nekteré kopce málo, mám na mysli takové ty krátké useky, kde sedíš na špičičce sedla, balancuješ s težištěm a máš co dělat abys jel rovně. Dávám si výjezdy docela hustě, mám vzadu 30z a rozhodně bych 32 neřekl ne… ale je pravda, že takovéhle stoupáky jsou dost o technice a vůli se kousnout a jet

                0 0
                • martt  

                  takyto kopec ale rychlejsie vybehnes (teda na pretekoch).

                  Navyse su menejkolecka, uplne konkretne sedemkolecko vyrazne lepsie ked sa cely pohon zaserie bahnom.

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    V sedm a osm preci neni rozdil. Aspon co se odolnosti bahnu tyka.

                    0 0
                  • lubos  

                    No, ale pokial je kopec dlhsi ako par metrov, tak neviem, neviem. Beh poziera viac energie, nez bikovanie. Ale inac v podstate mas pravdu :)

                    0 0
                  • McBlacky  

                    no jasně, ale pak blokuješ místo právě těm co jedou, což je jedna z věcí, který mě štvou, ale chápu to. Mimo to ztrácíš při nasedání a pokud je takovýto úsek v kopci, který je jinak celkem ok, tak to může být problém, když jede víc lidí a je to užší, dost se tam pak motají pěší co se snaží našlápnout a lidi co to jedou celé. Pokud můžu jezdím všechno, jednak se zlepšuji v technice a pak mám dobrý pocit, že jsem to dal. Samozřejmě pokud je náběh na křeče, nebo je člověk prošitej a do cíle ještě daleko, tak to taky radši šlapu (ale neběžím). A taky pozor při vybíhání, zatěžuješ lýtka a pak hrozí křeče…

                    0 0
                • vlk  

                  Já jsem spíše silový jezdec.A jsem s tím velice spokojen.Jezdil jsem i na bráchovám 8-kol 11–32 a těch 30 nebo 32 opravdu nevyužiji.Snažím se spíše jezdit rychleji.Jinak ty úseky co popisuješ jezdím na tu 28.Jinak já jak půjdu do nového zadního kola, tak dám 8.Tak jemné ostupňování jako má 9 opravdu nepotřebuji.-zkoušel jsem.Navíc když je to vše pak starší,tak na 8 to lépe řadí.7 teď sháním proto, že mám velice dobrý náboj, je jako nový a to má asi 8 let drsného zacházení.Kdysi jsem měl s náboji dost problémy, neustále skřivené osy a tento už mi 8let slouží bez jakéhokoliv poškození.Teď jsem ho rozdělával a koukám, že není ani opotřebený, jako nový.A navíc se mi teď nechce vyplítat nové kolo.

                  0 0
              • Volf  

                S tou 28 se přidám. Mám sice 8-kolo, ale nějakou snad silniční kazetu od 11 zubů a taky vím, že do devítky nepůjdu ani za zlatý prase. A k těm převodům co se neřadí ještě připočítej ty co se překrývaj.

                0 0
                • Honzis  

                  Za chvíli beztak budou všude desítky, jen si pár let počkejte … Jo a převody 42/21, 32/16, 22/11 atd. = furt to samé. Je fakt, že z 27převodů vyjde opravdu používaných a rozdílných možná tak 12–15. Jemnost odstupňování není vše, má 7speedka 11–28z mi také bohatě stačí, i když ji teda používám na silnici. Devítka je spíše machrovinka a žrout na prachy, s čímž pánové ze Shitmana jistě počíatjí :-)

                  0 0
              • Honzis  

                Tak to je jiná, zkus se mrknout po nějaké zapomenuté starší sadě. Třeba někde v krámě budou mít i 7rychlostní staré STX, LX atd. Kamarád má také starého bika s 8speed LX a neměnil by ani za boha, je to držák včetně super rámu. Čekám, kdy i alívko přejde do 8speed… Letos je i ALtus už na výběr 7/8. Ach jo, pánové ze Shimana chtějí být prostě kingové a nechápou lidi, kteří touží po kvalitní 7/8rychlostní kazetě a výdržných komponentech i v nemódní scéně zatracovaných možností – 3×7 – kdo to dneska viděl…

                0 0
            • vlk  

              ještě bych chtěl dodat, že pokud nepočítám XTR sadu tak se mi zdá, že rok od roku vyrábí shimano větší šmejdy-týká se to především řad LX a XT.Takže ono to nebude mít s těmi lety zkušeností nic společného ale spíše s marketingem.

              0 0
              • ravo  

                To se ti opravdu nezdá, to je generace zakladatelů postupně vymírá a nastupuje generace obchodníků.-(((

                0 0
              • martt  

                pod toto sa hned podpisem. Mame doma LX prehadzovace z rokov 1990, 1993, 1997 a 2002.

                Hadaj ktory nefunguje (slaba pruzina, nevracia ho) po necelych 2000 km?

                0 0
              • Honzis  

                Už jde moc o marketing a gramaření. Starý no name šaltr mám aspoň 15000km a fachá lépe než nové deore Top swing …

                0 0
    • Daf  

      Na koloshopu maji v nabidce shimano HG-70 tj. sedmicka LX

      0 0
    • vlk  

      tak kouknul na http://www.mtbreview.com/…_20582.shtml
      a jsou tam s tou sunrace dost nespokojeni.

      Tak teda nevím.Zatím vše co jsem našel někdo zkritizoval SH HG30,SH HG 50, Sunrace, Suntour.Škoda ,že se už Sramy na 7 nedělají.Která z těch jmenovaných bude asi nejlepší.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Snad uz jedine roznejtovat a jeden pastorek zahodit. U osmicky to jeste jde, ale co az dojdou i ty. Chtelo by to nejakeho dobreho vyrobce, ktery by vyrabel komponenty pro zakazniky. Docela se toho bojim. Chtel bych zkusit nove razeni, ale vsechno co za neco stoji je uz na 9ku a to zrovna nepotrebuju. Dam se na single speed a bude po ptakach.

        0 0
      • martt  

        nedavno som kupil SRAM sedemkazetu za 500,–SKK. Myslim, ze je bezne dostat. Akurat, ze ma nemozne prevody 12–32, lepsie by sa mi pacilo 11–28

        0 0
        • vlk  

          no právě.Já už asi 10 let používám kazetu 11–28 a dost jsem si zvyk, proto nechci měnit.

          0 0
          • TinkTink  

            hmm…ja tu mam starou XT kazetu na unaseci – osmickovou – novej retez v pohode snese…ale mam ji jenom pulku :o)))…tzn.to co je na unaseci – konci to 28 zuby…tak nevim co s tim. :-/

            0 0
        • McBlacky  

          sedmičku 11–28 jsem sháněl vloni a sehnal jsem v bikeexpertu v Praze aceru. ale výdrž nemohu posoudit, protože jsem to nejezdil, člověk co ji má na kole na tom zatim najel max 600km a je to turista…

          0 0
    • jihra  

      Já jsem koupil před časem 7 kazetu 11–30 od SH, tuším HG30, a ta je úplně odlehčená, má pastorky jen s „loukotěmi“ jako na kole od žebřiňáku. Kolik váží nevím, nejsem honič gramů.

      0 0
      • martt  

        to je myslim IG30 alebo IG50, tie maju take „loukote“. Tiez mam taku na jednom biku.

        0 0
        • Vendelín  

          Kkyž tu řešíte ty 7kazety, dělají se vůbec ještě i náboje pro 7kolo?, chci si zaplíst nový kolo, ale požaduju 7kolo, ráfek 32 děr .

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Das podlozku.

            0 0
            • Vendelín  

              podložku? Daj se sehnat tak velký průměry? A navic jich musim koupit asi tak 6 , aby mě to dalo tu šířku místo dvou pastorků. Nebo se dělaj i extra silný – tlustý? Moc to nechápu.

              0 0
              • Daf  

                Rozeber starou kazetu a jako podlozku muzes pouzit ty vymezovaci krouzky mezi pastorkama.

                0 0
          • Honzis  

            Náboje pro 7-kolo se dělají – viz Shimano Altus 7speed, snad se to jmenuje RM40, ale nevím to jistě. Nebo se koukni po staré aceře apod. Ale nic extra kvalitního asi neseženeš. Já mám nějakou nábu Sovos 7speed – zatím 5300km v poho, ale asfalt.

            0 0
            • hinault  

              ja mam na cestaku vzadu naboj sachs este z roku 1994 na priemyselnych loziskach a sedemkoleckovu kazetu . stale uvazujem nad tym, ze by som to upgradol na dake devatkolo. ako tu ale pocuvam tie vase reci a dam si dokopy aj moju spokojnost s tym, ze ma to nesklamalo a stale super jazdi, asi mi to este daku dobu vydrzi. i ked, vy tu o mtb tocite.

              0 0
    • Aiax  

      Ja mam sedmicku na zimaku, takze uz nejakou vymenu kazety neresim. Funguje uz minimalne 10 kkm. Pri surfovani jsem nasel tuhle kazetu od BBB:

      http://eshop.bikezone.cz/index.php?…

      Nevim o tehle znacce skoro nic, natoz o kazetach od nich. Mozna by sem mohl napsat nejaky zkusenosti. Docela by me taky zajimalo, co znamena tohle: Pevnost zubů je zvýšená temperováním

      0 0
      • tomaasz  

        Temperování je tepené zušlech?ování šedé litiny – ale ta kazeta je vyrobená z oceli, a tak se bude jednat o zušlech?ování – t.j. zakalení a následné popuštění pro zvýšení houževnatosti. Tzto bláboly vznikají při překladu do češtiny překladatelem který nemá šajn o tom co překládá.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.