• Jane

    Na sezónu si budu kupovat nové kliky. Ze systémů se mi nejvíce zamlouvá ISIS. Cena do 5000 Kč, délka 170 mm, 44/32/22z, čtyřpacka, rozteč 104/64 mm (bylo by fajn, kdyby byly kompatibilní s převodníky Shimano). V prvé řadě mi jde o kvalitu klik, převodníky budou potom nahrazeny méně kvalitními – cenově by šel set třeba LX(22), LX(32), Deore(44) (1500 Kč). Asi nejvíce se mně líbí kliky Truvativ Stylo Team, ale ještě tak trochu uvažuji i o nových klikách Shimano XT 2004 – jen nevím, co by se dělalo v případě opotřebení osičky nebo jejího rozbití. Přeci jenom jsou mi více sympatičtější kliky a osička zvláš?. Jinak jezdím 24 rychlostí (řetěz Sram PC 58) a jezdit je budu, dokud to bude možné.

    0 0
    • RomanH  

      Já to budu řešit až na podzim ale volba je jasná : buď XT04, nebo LX05 – pokud budou mít dutou osu. Současné LX99 na 4-hranu mi drží neuvěřitelných 20tkm. Předpokládám, že pokud by byla konstrukce osy s klikou špatná, tak se to během roku projeví, navíc by už takové zvěsti šli i od těch, co jezdili XTR03.

      0 0
      • Tommy  

        Jestli se mohu připojit, tak zrovna včera jsem na toto téma vedl debatu s kamarádem, který vlastní cykloshop a mimojiné i certifikaci Shimano service-je pravda, že LX z 99 bylo absolutně svatý a co se týká XTR strašná cena za nízkou váhu a malou životnost – to je neoddiskutovatelnej fakt a pokud nebudu jezdit špičkově tak v pohodě stačí letošní Deorko maximálně LX ( zkus označení FC-M440 )

        0 0
        • MARIN  

          No zrovna s tou malou zivotnosti u klik XTR jsi to moc neodhadl :-)

          0 0
          • Tommy  

            S tou životností u XTR klik to není vo vodhadu, já jsem je ani nikdy neměl, jen jsem tlumočil kamaráda – majitele cykloshopu a jeho zkušenost. To, co jsem viděl v krabici pod ponkem u něj v dílně mi taky stačilo k názoru na věc. Jsou dvě možnosti: fakt to není na extrémní zatížení (to je asi blbost ??) nebo se k tomu ti bývalí majitelé nechovali slušně, tak si vyber.

            0 0
            • MARIN  

              Znam spoustu lidi s XTR klikama a nikdo na ne neda dopustit co se zivotnosti tyce. Mozna ta delsi zivotnost je hlavne proto ze maji vetsi pocet zubu prevodniku.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Me zarazi jak vsichni hovori o klikach a mysli prevodniky. Nevsim jsem si, ze by byli pevnou soucasti klik. Mozna u nekterych levnejsich… (XTR?) Chapu, ze pri cenach prevodniku shimano je asi „nikdo“ dokupovat nebude, ale jinak se snad da vybirat, ne?

                0 0
                • MARIN  

                  Coda CNC, pravda jsou levnejsi 1990,– na www.bikemarket.cz :)

                  0 0
                  • preacher  

                    A jaký jsou s něma zkušenosti?

                    0 0
                    • MARIN  

                      Tak to opravdu nevim ale jakmile by se mi nekdy moje XTR podelali jako nouzovku na prechodny obdobi bych je asi vzal :)

                      0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Tak to je hezkej kousek. Tu nemoznost vymeny prevodniku, bych sice nevidel jako vyhodu, ale ted uz muzete jednim dechem mluvit o klikach a prevodnicich:) Kdyz se na tu pracicku divam, rikam si co stoji takovy penize na primitivnich frezovanych predstavcich :)))

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Sem na tyhle kliky nedavno narazil a byl jsem prekvapen, ze jsou sesroubovany ze dvou kusu, tagze neco jako vymena prevodniku by i u nich mohlo fungovat.

                      0 0
                      • Kohout  

                        Klika je k převodníkům chycená čtyřmi šrouby. V tomhle místě to někdy pěkně cvaká. Jinak materiál klik je pěkný bláto. Na převodíky se musí vypilovat náběhy, aby to trochu řadilo. Ale jinak je to fakt pěkná práce.

                        0 0
              • Otto  

                Za ty nechutné peníze to prostě musíš chválit.Majitel Ferari ho také hanět nebude.

                0 0
                • Lada1  

                  jiste, protoze to je jako Ferari skvely spickovy vyrobek. Ferari se taky nelibi pouze tem , kteri na neho nemaji

                  0 0
          • BB  

            ja mam XTR 03 a kliky jako takove jsou OK, ale uz jsem menil velkou a stredni placku, cca 6 tisic Kc a menil jsem stredove slozeni, protoze se zadrelo lozisko a podle Shimana je to nerozebiratelne. Takze pokud to beru jako komplet, tak to s vydrzi neni moc slavne. Vozil jsem taky zadni kazetu XTR a ta sla pryc tak po 4 tisicich km. Radeji jsem presel na XT a ta ma vydrz minimalne dvojnasobnou, ale je o 50 g tezsi.

            0 0
            • Lada1  

              tak tos neudalal dobre s tim stredem ! To lozisko jde krasne vymenit, nove stoji tak 400–500 Kc.

              0 0
        • kovar  

          kdyz jsi to tu pripomnel, zajimalo by me ta shimano certifikace, za co ji ty obchody dostavaji? Jeden obchod tady ve zline ji ma taky, ale je to banda hnupu, ktera neni chopna a ochotna nic od shimana sehnat, nerozumi kolum, a ma vsechno Shimano predrazene. TAkze z toho mi vyplyva, ze to oznaceni shimano service je velke NIC.

          0 0
          • mastihuba  

            Jestli v té drahotě nebude mít prsty Paul Lange z Ostravy. Jedna pani povidala že jsou nehorázně drazí a dá se kopit i jinde. Pochybuju, že obchody s tímto certifikátem by chodily nakupovat jinam.

            0 0
          • RomanH  

            Dostávají ji údajně za to, že si nechávají školit mechaniky u Lange. U nás v Brně ji má několik obchodů. Je ale pravda, že když jsem sháněl konusy, nikde jinde než u jednoho z nich (Velo Hanák) jsem je nesehnal. A mechaniky tam mají (měli) celkem šikovný.

            0 0
          • Otto  

            no nevím který obchod myslis kovari, ale ve Zline je jich tuším 5 (Extrem,KCK,Vik­,Elem,Emseko), a připadá mi že mají fšici ceny stejné, a ne malé. Možná snad v Emseku to je na něčem nižší. Sere mě to že když si chci koupit blbý Z-max a řetěz PC48, tak se mi vyplatí zajet ke Kamlerovi do F-Lhoty, dražších věcech nemluvě.

            0 0
            • kovar  

              KCK. Jinak mas recht, v zadnem z techto obchodu se nehodi nakupovat kvuli cenam. Emseko neznam. Francovku jo, tam to jde.

              0 0
          • Tommy  

            No, co já vím, tak absolvoval několik školení, ale musel taky dokázat, že to není švec s chromejma rukama. Dost taky stojí nářadí…Nic bližšího nevím, ale jestli Tě to fakt zajímá, pokusím se to zjistit. Jedno je v jeho případě neoddiskutovatelný – velice šikovnej a spolehlivej obchodník. Záměrně nepíšu, že levnej – neprodává kola a la HyperSuperMega market. Taky už ale brečí nad cenama, ale stále ještě věří, že nebude prodávat šroty ale pořádný kola.

            0 0
    • kovar  

      co se tyka ISis – Truvativu a RaceFace, tak hodne se toho dalo zjistit od majitelu na bezpomlckovem Bikeforu, a jen sama chvala to bohuzel nebyla. Dal jsem na to a proto jsem radeji zvolil Oktalink a po dvou sezonach si mohu stezovat pouze na nezivotnost prevodniku, system je jinak O.K.

      0 0
    • morgoth1  

      Prave jsem koukal na stranky shimana na manual k XT04. A nejak nerozumim jaky je rozdil mezi tema dvema typy stredove trubky (org. bottom bracket) tj. Band type a Bracket type. To mi hlava nebere! Muzete mi to nekdo vysvetlit, please

      0 0
      • zirecek  

        covece, taky si chcu kupit kliky XT04. Ten bracket type, myslim, ze je varianta pro presmykac, ktery se nepridelava klasicky na trubku, ale tim „plechem“ na osu… Ale nevim to jiste…

        0 0
    • MartinXC  

      Po kouskách bych kliky + placky Shimano nekupoval, dost se to prodraží. Za ty peníze (5+1.5) dostaneš FSA Afterburner komplet (duté kliky, kvalitní dural.placky) na ISIS, možná i s osou Platinium pro a duralovými šrouby – koupil jsem vloni v Praze / Programcycle na Finské. Navíc placky pro výměnu jsou za docela rozumné peníze (na rozdíl od Shimana).

      0 0
    • scret  

      Pokud chces Shimano, myslim, ze LX nebo XT 03 jsou OK. Nebo jestli chces 04 model, v ty ose bych nevidel problem. Nebo FSA.

      0 0
    • MARIN  

      Jednoznacne XT 04. Osicka sama o zobe se neopotrebuje to spis loziska a ty jsou prumyslova tudis vymenitelna. Na nekterych i-shopech jsou uz prave kolem 5000,–

      0 0
    • Máca  

      No můj favorit je Point Chain Power, ale je to čtřhran (se čtyřhranem jsem doposud spokojen a celkově vychází levněji než ISIS nebo Octalink). Když ISIS, tak FSA nebo Race Face.

      0 0
    • Meesha  

      ted bych se asi rozhodoval mezi XT04 a FSA Afferburner.

      0 0
    • stanley k  

      bych šel do XT 2004 za 4900 je seženeš

      0 0
    • libik  

      Taky premyslim o novych klikach – mel jsem deore 445 a ty se mi uplne rozpadly… Rozhoduju se mezi LX 2002 nebo XT 2003 nebo XT 2004… Zvazuju jestli se vypltai davat do klik 5 tacu… Navic uz mam osu octalink… isis me ani nenapad…

      0 0
    • Jane  

      Tak do Shimana XT 2004 asi nepudu. Je to k vidění na všech kolech, navíc mě Shimano naštvalo tím, že už nebude vyrábět řadící páčky XT a žádný Dual Control si na kolo prostě nedám. A když k tomu přičtu ještě stříbrnou barvu… Vždy jsem si totiž kliky na svém vysněném kole představovala v černé barvě a nebo taky v modré. Kliky FSA Afterburner nevypadají špatně, navíc jsou duté, tudíž by měly být tužší než standartní kliky, ale zaráží mě, že na www.mtbr.com nejsou hodnoceny nějak dobře – třeba jako Truvativ Stylo Team. Popravdě řečeno mě nedávno zaujaly kliky, jaké má na svém kole André Vebr z Vela. Jedná se o kliky Stronglight a převodníky budou asi od Gebhardtu. Takové by se mně líbily. Jenže nevím, za kolik by byly k mání a zda jsou na systému ISIS.

      0 0
      • RomanH  

        Ohledně Shimana XT

        1. To, že kliky jsou vidět všude mi nevadí – jde mi o funkčnost
        2. Barva – černé kliky jsou pěkné, ale barva se od řetězu odře a pak odřená stříbrná vypadá lépe než odřená černá, navíc barva nejezdí
        3. Ad dual control – taky mi na kolo nesmí, ale doufám (možná naivně), že když je tolik negativních reakcí, zkončí v propadlišti dějin (jako např. biopace), nebo se budou vyrabět obě varianty.
        4. Ad FSA Afterburner – na nějakém serveru, kde se zabývali hmotností, byly tyto kliky doporučovány jako výborné, pokud nejezdíš, jak to napsat závodně, natvrdo atd… teď si přesně nevzpomínám na to slovíčko :o)) V opačném případě byly doporučovány právě ty XT.

        Jinak š?astnou ruku. Kamoš ty FSA afterburner má (koupil je malinko ojeté za 2000 Kč) a je s nima spokojený – žádné problémy s řazení – ale zatím nemůže hodnotit výdrž.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Uz je to tu zase. Mluvis zrejme o klikach a myslis prevodniky. I me se tedy stane, ze se mi retezem odre klika (a to i z vnejsi strany), ale to uz musi bejt smula a tak casta vec to taky neni. Ale stejne. Barva se vetsinou odre a to obvykle dost rychle a vylestena stribrna vypada opravdu lip nez stribrny flek na cerne klice. Ale barva skutecne nejezdi. Snad mozna British racing green :)

          0 0
          • RomanH  

            Nojonojo, mas zase pravdu, myslel jsem prevodniky, i kdyz mam taky malinko odrenou kliku (ta je nastesti stribrna).

            0 0
            • MartinXC  

              To ja bych se k odrenym KLIKAM hrde hlasil (cerne FSA, od sutru tak omlacene, ze vypadaji spis jako spinave stribrne :-) Uz to ani nezkousim zapatlat barvou, brzy asi ztrati i svuj puvodni tvar :-))

              0 0
      • RomanH  

        Ještě k těm převodníkům Gebhardt – já je nejezdil, ale co si vzpomíním, tak na ně dost lidí na starém BF nadávalo (ale na designově jsou móóóc hezký – alepoň ty, které vystavovali na SportLifu)

        0 0
      • Pá-dlista1  

        Stronglight: Zkus www.kastar.cz

        0 0
      • gersa  

        Kliky Stronglide u nas vede treba www.kastar.cz, ceniky jsou na jejich strankach. Sam mam kliky Ritchey 44/29 a velka placka je prave od Stronglide – Zircal. Mam na ni nahrkano cca 8k, je sice trochu poskrabana a spinava, ale to je jedin ujma :))) Kvalita je IMHO vyborna

        0 0
    • Jane  

      Změna je život… Už na pitomým rámu Merida Kalahari vozím kliky Shi XT Hollowtech II 170 mm, které nahradily původní CPI čtyřhran. Rozdíl v tuhosti byl hooodně velký. Říkám si jen dobrá volba. Však taky cena 4700 Kč byla bezkonkurenční. Pro uklidnění všech – předpokládám, že během září budu objednávat novej rám (na 90 % Cube Elite Teamline). Pak se jím budu nějakej čas kochat doma, než seženu sedlovku, přesmyk a další kraviny… Ale už se ho fakt nemohu dočkat. Neustále s sebou tahám katalog od Cubu a nemůžu se na něj vynadívat…

      0 0
    • Lada1  

      mam XTR Hollowtech II a muzu rici , ze bezkonkurencne nejtuzsi kliky jake jsem kdy zazil (ony jsou i dle objektiv. mereni) a je to poznat. Zivotnost prevodniku – po par tisicich km furt jedou bezproblemu.

      0 0
    • Pebe  

      Chtěl bych vzpomenout na test z letošního Vela 04/2004, kde v tuhosti vyhráli kliky FSA V-Drive(průhyb 3.1mm, 662g) před XT04(průhyb 3.3mm, 814g), FSA Afterburner(průhyb 3.4mm, 624g) a Truvativ STylo(průhyb 3.9, 634g). Bylo to měřeno cituji: Na středovou osu upevněnou ve speciálním, napevno ukotveném přípravku byly namontovány obě kliky. Zatěžována byla vždy pravá, závaží působilo přes pedál silou 500N, která odpovídá zátěži 50 kg. Klika byla zatěžována vždy ve vodorovné poloze, tedy ve chvíli největšího namáhání, kdy nejvíce povolí jak podélně, tak i v krutu.500N je z pohledu síly, kterou je schopen vyvinout cyklista při šlapání, poměrně malé zatížení, přesto byly naměřené průhyby docela velké. Není divu, osa byla uchycena v pevném přípravku, při jízdě na kole povolí při záběru rám, kola i pláště. Konec citace :-) Chtěl bych podotknout, že ty V-Drive kliky jsou na ISIS, maj čtyřpacku, rozteč 104/64, délky 170 a 175mm. Jo a maj stejné přvodníky jako Afteburner a stojí 4890Kč.

      0 0
      • Lada1  

        No jo jenomze to co tam je napsano je dosti nepresne. 1)hmotnosti XT04 je komplet (kliky, prevodniky, stred) tak ze ta hmotnost je bezkonkurencne nejlepsi 2)prave zpusob ulozeni a velikost lozisek a z toho vyplyvajicih pusobicich sil pri slapani hraje hodne ve prospech XT04, kde jsou loziska nejdale od sebe a daleko vetsi. Coz by se pro´jevilo pri namahani obou klik a mereni ohybu nejenom klik, ale i ramu

        Ten test povazuji za velice neprofesionalni. Proste informacni hodnota 0.
        Je to totez jako kdyby porovnavali tuhost motoru napr. v ohybu a u jednoho byla k tomu jeste prevodovka (tzn. byl by tezsi) a zaroven by ten motor byl uchycen do karoserie na 7 mistech zatimco ostatni na 4. A vydavali by to jako tuhost motoru. COz by byl nesmysl, protoze by ten s vetsim poctem uchyceni v karoserii pusobil v aute jako prvek daleko lepe stabilizujici tuhost auta nez ostatni.

        0 0
        • Pebe  

          Upřímě rěčeno s tebou naprosto souhlasím, já jsem spíš chtěl poukázat na to, že v tom tesu vyšly lépe kliky FSA V-Drive ne6 Afterburner co se tuhosti týče. Afterburner jsou zase lehčí díky dutému prostoru. Ty XT04 tam byly jen pro doplnění Top3 podle testu. Já sám mám FSA Alfa Drive na čtyřhranu a když zaberu, tak stejně vidím, že se mi nejvíc kroutí rám:-)) Holt bych měl zhazovat kila kolem břicha než gramy na kole :-))

          0 0
        • lubos  

          Existuji moznosti, kde je komplet kliky + stred lehci nez tyhle.

          0 0
      • Pá-dlista1  

        By me docela zajimalo, jak by v takovem porovnani dopadly poradne dute ocelove kliky. Me totiz pripadaj dost tuhy oproti vsemu ostatnimu.

        0 0
        • Lada1  

          jj tuhe jsou do doby nez ti to chytne lisku :-)

          0 0
          • Karaya  

            stronglight maji treba na bikezone.. bohuzel bez obrazku…

            0 0
            • websky.cz  

              jo tam toho maji vic bez obrazku, takze tam nenakupuju jak si mam vybrat karbonovy vlastovky bez obrazku, kdyz maji jeste nahovno popis a oznaceni nesedi s tim co ma Amoeba na webu …

              0 0
          • Pá-dlista1  

            Asi jako CrMo ram a taky ho vozim.

            0 0
            • Lada1  

              ale jinak pri pomeru tuhost/hmotnost je dural lepsi nez ocel – samozrejme oba vykovky

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Jenze v tom se prave vetsina ocelovych klik od hlinikovych lisi. Ocelovej vykovek by byl (resp. je) fakt macatej, ale ja myslim normalni dute svarovane ocelove kliky. Treba takovy: http://www.profileracing.com/…/crksbrc.jpg

                0 0
                • Lada1  

                  no z toho obrazku neni poznat, zda jsou to 2 svarovane vykovky, ale asi ne. Jinak by to chtelo tu technologii na duty macata tenkostenny vykovek klik ala Shimano Hollowtech II

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Ale hovno :)) Koukam, ze v teto problematice nejsi uplne v obraze :) Ja duty ocelovy kliky uz nejakou tu sezonu vozim a zdaji se mi tuhy dost. Jen me zajimalo jak by dopadly ciselne v porovnani s tema „tuhyma“ XC klikama. Mam totiz dojem, ze je to vsechno relativni a jako u ostatnich veci se u XC uprednostnuje hmotnost pred funkci. Si proste myslim ze by treba XT kliky nedosahly ani polovicni tuhosti (schvalne jsem trochu nadsadil:) oproti poradnym (rozumnej ocelovym:) klikam.

                    0 0
                    • Lada1  

                      to nesouhlasim. napr u drahych aut (BMW, AUDI…) se delaji nejnamahanejsi casti – napravy – z duralovych vykovku, prave proto, ze maji lepsi pomer tuhost/hmotnost nez ocel.

                      0 0
                      • Pá-dlista1  

                        Ano. Ale tyhle kliky nejsou a)kovane za b)maji vetsi duty prostor resp.material dal od osy kliky (tzn.lepsi vlastnosti tuhost/hmotnost) a navic nemaji vahove omezeni od gramunechtivych krosaru :) Me prave zajima ta tuhost. Ne pomer tuhost/hmostnost.

                        0 0
                        • Lada1  

                          tak kdyz ti jde o tuhost a ne o pevnost. tak si tam namontuj ojnice z motoru nejakeho tankeru á par set kg. ALe ta tuhost! :-)

                          0 0
                        • lubos  

                          A kolik vazi vlastne ?

                          0 0
                          • Pá-dlista1  

                            Co ja vim. Copak jsem gramhonic? :) Dulezity je, ze ani ony ani osa mi jeste nepraskly ani se neohly.

                            0 0
                            • lubos  

                              Ja taky ne :) .. ale mozna jsou lehci nez bezne hlinikove :)

                              0 0
                      • lubos  

                        Nebo proto, aby to bylo lehci. Uz i tak jsou to tezke kusy jako krava.

                        0 0
    • LESTIC1  

      STRONGLIGHT NEDOVAZI KASTAR, ALE SEGURA, WWW.SEGURA.CZ

      STRONGLIGHT JE SICE HEZKY, ALE FURT TO NENI MOJE SRDECNI ZALEZITOST, TO FSA JE LEPSI, I KDYZ JE TO STEJNE DALNEJ VYCHOD JAKO SHIMANO. FUNKCNE JSEM ROZHODNE PRO ISIS, ASI NEJVYHODNEJSI CENU MAJI TY AFTERBURNERY OD FSA, HEZCI A VZACNEJSI RACEFACE ALE TAKE NEJSOU JIZ TAK DRAHE JAKO V MINULOSTI. NEJLŮUXUSNEJSI X TYPE JE O SEST TISIC LEVNEJSI NEZ XTR A FUNKCNE JE TO SAME, IMAGEOVE O TRI STA PROCENT VYSE. DEUS I SE STREDEM ZA DEVET SE MI ZDA SUPR PRAJS.MYSLIM TY S PEVNOU OSOU NA KLICE A VELKEJMA LOZISKAMA VENKU. DOCELA MI PRIPADAJ SEXY STARY ZNAMY TURBINE LP, OVSEM NA ISISU S TEMA NEJLEPSIMA PREVODNIKAMA ZA 4000 -CENA BEZ PREVODNIKU, TAKE EVOLVE XC STOJI ZA TO …KOMPLET I S PREVODNIKAMA ZA 4023 KC STACI SE MRKNOUT NA WWW.SKIVELO.CZ, CO TREBA FRM NEBO TRUVATIV??? JAKO KLIKY KLIKY SHIMANO MIT NEMUSIM ANI NECHCI, FUJ

      0 0
    •  

      666er for ever!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.