• sorak

    Zdar, chtel jsem se zeptat na jednu vec – kamaradka asi bude nejakou dobu v USA, ja jsem planoval kupovat kolo od Garyho Fishera (Paragon)a dival jsem, ze v USA to vychazi v prepoctu o 20tis. levneji. Moje otazka – je realny abych ji poslal prachy, ona tam koupila bike a poslala me ho jako „gift“? Podle toho, co jsem zjistil by to melo byt akorat s postovnym nejakych 100USD, clo a DPH by se platit nemela… Je to pravda?

    Dik.

    0 0
    • Andre3w  

      CLO a DPH nebudes platit jen v pripade, ze by to nebylo pojistene, jinak se CLO a DPH pocita prave z hodnoty pojistneho. Pokud by ti v baliku poslala i fakturu tak se to po rozbaleni celnikama zdani a procli taky. Takze bud riskni bez pojisteni a nebo si to kup tu

      0 0
      • maxtor  

        Ne, ne, i když to nemáš pojištěné, tak celníci nejsou blbí, určí celní hodnotu sami a clo ti vypočítají. Bohužel.

        0 0
    • kurýr na bajku  

      Di do toho. Pošli to DHL. Kámoš takle kupoval stroj na cukrovou vatu a bylo to bez obtíží. Paragon je fakt pecka, ale v americe prodávaj občas osekaný verze, tak se ještě ujisti zda-li je tam stejný osazení jak na tom evropským.

      0 0
    • mountaineer  

      Kdes toho GF nasel?Libil by se mi nejakej Rocky Mountain:o))

      0 0
      • sorak  

        nasel jsem to primo na oficialnich strankach GF… teda kdyz si tam das Location USA, tak ti to vyjede nabidku modelu i s cenama v USD druha vec je, ze by se to nejspis dalo sehnat na nejakem jejich online shopu jeste levneji

        0 0
        • maxtor  

          Zkus najet na www.pricegrabber.com a zadej to, co hledáš. Je to portál, který projede všechny internetové obchody a zjistí, kde to mají nejlevnější. Většina shopů v USA moc do Evropy posílat nechce a když ano, účtují si celkem vysoké poštovné a upozorňují tě na to, že budeš platit clo. Někdy se to ale vyplatí i tak. Když jsou v USA výprodeje, které budou tak za měsíc, tak v tamních cykloshopech seženeš věci za takové ceny, že si tady o nich můžeš nechat jen zdát.

          0 0
    • panaczek  

      s cenou postovneho 100 dolaru nepocitej – jen po statech to stoji kolem 70 dolaru. realna cena je pres 250 dolaru. pokud kolo bude koupene v kamene prodejne, musis pricist dan 6–7 procent. placeni dane se muzes vyhnout tak, ze kolo bude okamzite prodejcem odeslano mimo stat. ale prodejce ti pravdepodobne kolo nepodhodnoti, ale napise na celni prohlaseni plnou palku, ze ktery clo pravdepodobne zaplatis.

      0 0
      • sorak  

        dik za to info ohledne postovneho, zkusim zjistit jeho presnou vysi… co se tyce procleni v USA, tak jsem to puvodne myslel tak, ze kamoska co bude v Maine to objedna pres net z nejakyho online shopu, pokud mozno z jinyho statu (NY) s tim ze si to necha poslat na svou soucasnou adresu a jak ji to prijde, tak to posle me do CR…

        0 0
        • panaczek  

          tim se sice vyhnes placeni dane, ale navic zaplatis za postovny, coz u hardtailu vyjde nastejno. navic nektere znacky se online neprodavaji (specialized), nevim jak to ma GF. ja sem to zkusil dat do kalkulatoru ups.com, a hazelo mi to kolem 800 dollaru. coz je zas moc. rekni kamosce at ti zajde na pobocku fedexu nebo ups. sam bych do posilani kola postou nesel.

          0 0
          • maxtor  

            Proč hledíš na UPS a Fefex? To jsou kurýrní služby. Mrkni na USPS – je to normální americká pošta a ceny jsou hodně dobré.

            0 0
          • maxtor  

            POšty bych se nebál. Několik věcí jsem si nechal přes USPS poslat a bylo to v pohodě. Navíc to na celnici nebude tak nápadné jako u UPS.

            0 0
            • sorak  

              tak jsem se na USPS dival a balik s vahou mezi 32–50 librami (15–23kg) by mel stat 70–100USD do CR, teda pokud jsem neprehlidl jeste nejaky specialni taxy

              0 0
              • maxtor  

                Jo, to by sedělo.

                0 0
              • panaczek  

                nejspis se nevejdes do limitu velikosti: Size Limits Letter-post: See 243.2 Parcel Post: Maximum length: 42 inches Maximum length and girth combined: 79 inches

                kazdopadne dej vedet, jestli to zkusis, jak to dopadlo…

                0 0
    • mechanik  

      Sorry…doufám že zaplatíš clo i poštovné, protože i tady chtějí mít lidé práci a výplaty, nebo ty snad né???

      0 0
      • Radek Broz  

        Co maji delat nesmyslny celni bariery, ktere chrani neefektivni domaci firmy s platy a vyplatami???

        0 0
        • mechanik  

          Platy a výplatami… no až budeš pracovat u nějaké firmy a oni ti najednou poví že už pro tebe nemají práci tak možná pochopíš.

          0 0
          • Silas  

            Ale ty jsi tak kvalitni pracovnik, ze si praci rychle a snadno najdes jinde anebo jeste lepe si ji pro sebe sam vytvoris.

            0 0
        • Vrci  

          Jenže ty firmy jsou bohužel neefektivní kvuli poměrně vysokýmu zdanění práce a administrativním činnostem. Pokud některý stát své podnikatele znevýhodňuje legislativním prostředím, musí je pak chránit prostřednictvím cel.

          0 0
        • pelt  

          NO tak v prvni rade to, ze domaci obchodnik to clo musi zaplatit, takze jeho „neefektivita“ muze potom plynout prave z te „nesmyslne“ celni bariery.

          0 0
          • Radek Broz  

            Ano – u nekterych. Cla maji chranit slabe domaci firmy, ktere by proti svetove konkurenci neobstaly. Stat jim tak vytvari umele prostredi, ve kterem je na ukor ostatnich firem (to jsou ty, ktere ty myslis a ktere na to doplaceji) chrani. Velice zjednodusene kdyby tyhle neefektivni firmy zanikli a lidi z nich presli do jineho odvetvi (ne kazdy Francouz musi pestovat rajcata) a tou cinnosti by se zabyvali jenom ti, kteri to dokazou levneji (maji v tom komparativni vyhodu), tezili by z toho oba.

            0 0
      • kurýr na bajku  

        Jistě, že nikdo to nemá jednoduchý. Dneska so málokdo může dovolit ten luxus „mít zaměstnance“. Přesto však ne každý dovozce je sociální případ. Ba naopak, někteří to mají dost napružený. Další věc je, že někteří dovozci to maj úplně na salámu a ty aby sis pak stěžoval u výrobce: „pane výrobce, můj dovozce nemá vaše 29“ vidlice". O kompletním sortimentu kol se snad ani nemá cenu zmiňovat.

        0 0
      • sorak  

        asi takhle – tvuj nazor beru, ale na druhou stranu:

        1. videl jsem nektere VOC ceny za ktere prodejci nakupuji biky a ve vetsine pripadu na nich dost desne ryzuji, coz by mi az tolik nevadilo, kdybych s tim bikem dostal i to, co dostat mam – podporu z jejich strany: radu, kde na 29" sehnat duse, plaste, prvni bezplatny servis, drobnou upravu na prani, moznost kolo si pred koupi vyzkouset a celkove seriozni jednani; v Praze clovek jeste mozna obcas na neco takoveho narazi, ale ja jsem taky ze sev. Moravy a pristupem mistnich cykloobchodu jsem znechucen – blbou dusi na 29" mi od Superioru objednavali skoro 2 mes.! A to jsem tam byl 3× se ptat, jestli uz je, pri posledni navsteve jsem jim musel pripomenout, ze nemam na cem jezdit a ze uz to davno meli mit, nakonec jsem musel zaplatit i postovne k cene tech dusi. K vymene dilu jsou extremne neochotni i kdyz jde o pitomou sedlovku a kamos, co si kupoval Meridu za 33000,– ji dostal s neserizenym prehazovanim a prehazka mu bouchala o ram.
        2. s vyjimkou par obchodu v Praze, jednoho v Olomouci jsem se nesetkal s prodavacem, ktery by vedel co to 29" MTB je, natoz aby byl schopny rict, kdo to vyrabi, kde se to da koupit, prip. jake jsou rozdily proti 26", v Ostrave a Zabrehu n.M. me dokonce tvrdili, kdyz jsem se chtel podivat na provedeni, ram atd. ze je to stejny jak 26", akorat ze to ma crossovy kola…

        takze asi tak…

        0 0
    • kubad  

      DPH a clo zaplatíš. Tak to normálně funguje. Je možné že to projde, ale to je otázka toho jak to celníci posoudí. Pokud to ale bude nové kolo zabalené v originál krabici tak moc nedoufej.

      0 0
      • maxtor  

        Sám bych to nenapsal líp. Řekni tomu, kdo ti to posílá, ať v celním prohlášení (Customs Declaration) výslovně napíše, že se jedná o kolo použité (není od věci jej trochu zamazat) a udala jeho cenu mnohem nižší, než je ve skutečnosti. Pokud by cenu neudala vůbec, je zde nebezpečí, že celník si cenu zjistí a napaří ti hodně velké clo.

        0 0
        • TomasN  

          To pouzite je dulezite slovo! z pouzitych veci z USA se totiz neplati clo, a at rozhodne kamaradka pouzije normalni postu USPS.

          0 0
          • maxtor  

            Mám stejné zkušenosti. Taky jsem vždy platil jen DPH a v kolonce clo bylo „nula“ Záleží ale taky na celníkovi.

            0 0
            • sorak  

              ok, takze kdyz to shrnu, idealni postup je nasledujici:

              koupit v USA kolo behem vyprodeje, fakturu schovat, trochu ho zapatlat (projet se v blate + trochu smiru ;-) na Customs Declaration napsat pouzite kolo a cenu tak polovicni oproti nakupni a poslat to USPS…

              je to tak?

              0 0
              • maxtor  

                Přesně – jo a ještě zapomněls, že by ses měl modlit, aby ti na to celníci nedošli:-) Někdy krabici vůbec neotevřou a někdy se v tom vrtají. Ještě ti doporučuji najet na www.pricegrabber.com nebo www.shopping.com a zsitit si, kde to mají nejlevnější. Počkej ale tak na půlku září. To většinou začínají posezóní výprodeje.

                0 0
                • kurýr na bajku  

                  Kam by taky přišli, kdyby otvírali všechny balíky ,–)

                  0 0
                  • maxtor  

                    Ukazovali to v televizi. Oni to projedou rengenem a pokud se jim něco nezdá, jdou dovnitř a to dost nevybíravým způsobem. Ukazovali ve zprávách, jak natvrdo otevítali přání v obálce přiložené k dárku a celé je potrhali. Pak to jen nahážou zpět a přelepí lepící páskou. Fakt se s tím neserou.

                    0 0
            • tm  

              no a jak to funguje, kdys si tam kolo koupis a poletis s nim domu jako se spoluzavazadlem? mozna mi neco takovyho hrozi?

              0 0
              • maxtor  

                Tak to je ideální řešení. Pokud by došlo na letišti k tahanicím, tak prostě řekneš, že sis jej koupil už u nás a tam sis jej jen vezl. Já jsem takhle v Ruzyni přenášel přes celnici notebbok (samozřejmě koupený v USA) a taky mě vyhmátli. Argumentoval jsem tím, že už jej mám rok a je koupený u nás. Prošlo to – a to měl americou zásuvku a hlavně – ten typ se u nás ještě neprodával. Kamarád přenášel 2 stejné foťáky a tomu to už neprošlo a musel zaplatit clo a DPH nějakých 3 000 Kč.

                0 0
                • tm  

                  a nebo se tam na nem kousek projedu a je vystarano.

                  0 0
                  • maxtor  

                    Přesně – trochu jej zašpinit a už ti nikdo nedokáže, kdes jej koupil – každopádně bych přinejmenším strhl cenovku:-)

                    0 0
                    • tm  

                      jo a odrazky z kol

                      0 0
                      • maxtor  

                        A hned na celnici dostaneš pokutu, že nemáš kolo v plné povinné výbavě:-)

                        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.