• maxtor

    Pomůže mi někdo?? Zjistil jsem, že mi ve vidli (Manitou Black Elite) cybí asi 8 mm oleje. Stačí do dolét nějakým motorovým olejem??

    0 0
    • mawerick  

      100% ne. Podívej se do manuálu (jestli máš) nebo se zeptej v servisu co přesně tam má přijít, ale dost výrobců vidlic má i svoje oleje..

      0 0
      • maxtor  

        V manuálech toho napíšou, aby přinutili lidi kupovat jejich věci. Taky mi tam psali, že musím promazávat nohy přes ty Mikroluby nebo co, že to musím dát po každé sezóně do servisu atd. Já jsem tu vidli rozebral po cca 5000 km a byla čistá jak dětská prdelka. Krásná červená vazelína. Žádné stopy opotřebení. A to ji nijak nešetřím. Má pouze pokazený přepínač zdvihu a to se dá opravit. Jen oleje tam bylo o 8 mm měně. Podle manuálu už měla být díky tomu ta vidle dávno po smrti – já jsem nepoznal rozdíl. Spšíš mě zajímá, jestli to někdo zkusil a jaké má zkušenosti.

        0 0
        • mawerick  

          no to sice jo, ale co se plnění týká (nejen vidlic ale oi třeba hyder) tak se toho radši držím:)

          0 0
          • mawerick  

            navíc u toho oleje taky jde o viskozitu…

            0 0
            • maxtor  

              Jasně, to jsem řečil nejdřív. Olej, co mám, vypadá celkem stejně jako ten, co už tam je. Navíc mám tlumení stavitelné, tak i to se dá doladit. Asi to zkusím a uvidím.

              0 0
            • kubad  

              Fungovat to asi bude, ale jinak než má. přesně jde o vyskozitu oleje – ten má vliv na útlum a odskok.

              0 0
              • kubad  

                Zkusit to mužeš, maximálně pak budeš muset vyměnit celou náplň. :-)

                0 0
                • maxtor  

                  Ještě mě napadl Olivový extra virgin. Pořád říkají, že je nejlepší, tak musí být dobrý i pro moji vidlu:-)

                  0 0
                  • cabbage  

                    si nedělej srandu, fritol dočasně (20km) zvýšil citlivost u RST gilla TL;)))))))

                    0 0
        • vlk  

          mrkni do historie, mockrát se tu řešili různé oleje pro vidle. Potřebuješ vlastně hlavně vyčíst viskozitu.Já osobně do svýho RS duka kupuji denicol-je jich samozřejmě víc druhů podle viskozity.Co sem si všim, tak ho používá docela dost lidí do vidlí.S originálním bych jiný olej nemíchal.Prostě bych ho vyměnil komplet všechen.

          0 0
    • VOiD  

      Tlumicovy olej 5w40. Pri pouziti motoroveho oleje muze dojit k nechtene kavitaci (vzduchove bubliny).

      0 0
    • mara53  
      1. jak bylo psáno výše – oleje nemíchat ale vždy vyměnit celé množství
      2. zkusil jsem 5w40 zaměnit za nedoporučovaný 10w40 a nezaznamenal jsem žádný rozdíl – a po několikeré kontrole tam žádný vzduch není – mám s ním najeto zatím jen necelých 800 km a mou jednoduchou vidli Axel kontroluji docela pravidelně…
      0 0
      • Lone1  

        Jestli nepoznáš rozdíl v chodu vidlice s olejem 5W,nebo10W,jdi od toho.Dej tam zpátky pevnou vidli,určitě taky nepoznáš rozdíl.Někomu to holt není dáno.

        0 0
        • pepek  

          No na tom Axelu to možná nepozná nikdo :-)

          0 0
        • mara53  

          dej si studenou sprchu a nebo líp, ukaž svý koleso v profilu, s blbečkama Tvýho typu se tady nikdo bavit nebude ....... Chytráku!!

          0 0
        • mara53  

          Ááááá, pánové jsou odborníci ..... vy jste tady chyběli ..

          0 0
          • maxtor  

            Kéž by k věci psali jen ti, co s daným problémem mají zkušenosti. Já jsem v Blackovi origo olej dolél 10W a chodí to v poho. Nehledě k tomu, že v době, kdy jsem tam olej doléval, byla hladina skoro 1 cm pod kritickou hranicí. Podle výrobce už ta vidle měla být dávno pokažená.

            0 0
            • mara53  

              máš naprostou pravdu a hlavně, je to o pohodě ježdění …

              0 0
            • Martyss  

              Jeno takový dotaz. Co je myšleno v poho? Jako, že nějak funguje?:-) Menším nedostatkem oleje v patroně se přeci taw vidlice nemůže pokazit. Pouze výrobce už negarantuje správnou funkci.

              0 0
              • maxtor  

                Myslel jsem to tak, že mi funkce připadala naprosto v pořádku. Oleje bylo méně, než je minimum uváděné výrobcem v manuálu, kde bylo také upozornění, že nedostatek oleje poškodí vidlici. Možná je tam ale ještě nějaká rezerva a tedy i něco málo pod minimální hladinu oleje se na chodu vidlice neprojeví. Nevím. Nevím ani, jak dlouho jsem s tímto nedostatkem jezdil, ale víc jak 2 měsíce to nebylo.

                0 0
                • scret  

                  no rozdil ve funkci nepozorujes protoze to nastava pozvolna, postupne… kdyby ti nekdo dal spravne naplnenou, tak to podle me poznas…

                  do Manitou dolejvej tlumicovy 5W…

                  0 0
              • mara53  

                no, myslel jsem to tak, že se vidle po výměně a hlavně doplnění na správnou výrobcem v manuálu uvedenou hladinu oleje začala chovat jako odpružená, teda aspoň tak,jak jsem si představoval,ne­tajím se tím, je to moje 2.odpružená … Prodejce se dušoval, že olej při GO doplní, ale asi k tomu nikdy nedošlo… Teď i když je to Axel, chodí na cca. 75–80% zdvihu, sag je taky normální – odpovídající manuálu, zkrátka teprv teď je to vidle na „mé“ ježdění po lese, ale taky to mé v pohodě znamená, že si dobře uvědomuju, co jsem si koupil za bajk a s jakou vidlicí, a prostě myslím už i dopředu a vybírám nástupce… Ale s péčí, mému bajku věnovanou, mi snad kromě vnitřních futer dlouho vydrží,doufám :o))

                0 0
    • Radys  

      Pri prvnim cisteni vidle (Splice comp) jsem pouzil olej OMV 5w40 – diky vetsi hustote chodila vidle pres leto jako vinko… Na zimu jsem ji nechal v servisu seridit a naplnit puvodnim olejem…

      0 0
      • maxtor  

        Aha, a jsme u toho, ty píšeš o MOTOROVÉM oleji OMW s označením „5w40“ – neznám pčesně co ta čísla znamenají, ale vztahují se k vlastnostem oleje, a VOiD píše o tlumičovém oleji se stejným označením (5w40). Ach ten marketing… Já bych tomu takovou důležitos nedával. Podle toho, co jsem zatím zjistil, nezáleží na výrobci ani určení ale na OZNAČENÍ. Zjistím a podle toho se zařídím. Díky.

        0 0
        • mara53  

          pravda – rozdíl je ve viskozitě olejů – ale přesný tabulkový rozdíl mezi 5w40 nebo 10w40 a od Manitou 5wt40 neznám -chtěl bych takovou tabulku někde najít. Ale vidle mi chodí stále jako nová a olej vůbec nepění – budu si stále používat „motorový 10w40“ a Ty máš pravdu, že je to pouze tahání peněz z lidí …

          0 0
        • Nimrod  

          nedával bych do vidle motorovej olej, ale olej do vidlic, až takovej rozdíl v ceně nebude a bude dělat vidli určitě líp

          0 0
          • maxtor  

            Pravda bude někde uprostřed. Já mám útlum stavitelný, takže mě to až tak nestresuje, jakou bude mít olej viskozitu. Spíš ale souhlasím s PAPUem. Minerální olej je prostě olej a záleží jen na viskozitě a ne na určení. Ty bubliny se mi taky nějak nezdají vzhledem k tomu, že píst (alespoň u mé vidle), je stále ponořený v oleji, takže ty bubliny nemá kde nabrat. Jinak by tomu bylo, kdyby tam oleje bylo málo a píst sem tam z oleje vyjel. Proto výrobci upozorňují, aby byla hladina oleje pravidelně kontrolována. Já jsem ale jezdil 8 mm pod normou a nic se nestalo.

            0 0
            • náčelník  

              Není pravda, že „olej je prostě olej a záleží jen na viskozitě a ne na určení“ – motorový olej je určen primárně na mazání. Do motoru u auta taky neliješ tlumičový olej.

              0 0
              • Martyss  

                Jestli spíš není problém v tom, že u tlumičového oleje je snaha o co nejmenší závislost viskozity na teplotě. Motorový olej má kvůli svým pracovním podmínkách tuto závislost třeba nastavenou jinak.

                0 0
                • náčelník  

                  Při hrabání se ve vidlici jsem doma polil koberec jak tlumičovým, tak motorovým olejem a věř mi, že motorový olej je daleko mastnější než tlumičový :)

                  0 0
            • Martyss  

              Píst ponořený o oleji je, ale přeci nad olejem vzduch je. A při jízdě po nerovnostech dochází k otřesům a promýchávání oleje se vzduchem.

              0 0
              • Martyss  

                A jenom......pro­míchávání …:-)

                0 0
                • maxtor  

                  To si právě nemyslím – Studoval jsem systém, který má Manitou. Ty jolej shora uzavřeš ventilem a trochu oleje jej přeteče a utěsní. Pohybuje se ale ta část, která je na dně a tam žádný vzduch není. Pokud by bylo oleje málo, tak horní ventil olej neuzavře a vznikne pod ním bublina a teprve potom by se stalo to, co píšeš.

                  0 0
      • náčelník  

        Co to je „původní olej“? Manitou pod svou značkou oleje neprodukuje, jen vazelínu. Do TPC (FFD) patří tlumičový (hydraulický) olej SAE 5W. Na výrobci nezáleží. Tento olej je k dostání v motorkářských krámech, někde ti odlejí třeba jenom decku do skleničky. Motorový bych tam nelil.

        0 0
        • maxtor  

          Taky jsem se snažil najít, co se má správně do Manituovek nalét – marně. Jen jsem v manuálu Blacka našel upozornění, že tam má olej být:-) Spíš se kloním k názoru, který jsem napsal výše – když tam nedáš Lukanu, je to v poho, ale přesto, kde bereš ten „SAE 5W“??

          0 0
          • náčelník  

            Ve starších manuálech Manitou je toto:

            Do TPC (FFD)- tlumičový olej SAE 5 W (mám Valvoline). Na futra – motorový olej SAE 5W-40, nejlépe plná syntetika – 16 ml do každé nohy (v některých manuálech uvedeno chybně 6 ml). Na vzduchový píst – motorový olej SAE 2OW-50, takový jsem našel jen motorkářský Castrol, ale ten nebyl k mání, tak používám též motorkářský Shell SAE 20W-40.

            Nevěřím rčení „když tam nedáš Lukanu, je to v poho“ a řídím se doporučením výrobce.

            0 0
            • maxtor  

              Jasně, to jsem přehnal. Díky za info.

              0 0
              • náčelník  

                Bohužel u Manitou platí, že čím novější vidlice, tím stručnější manuál. Za pár let tam zbude jen text „gratulujeme ke koupi našeho výrobku“ :)

                0 0
            • hinault  

              riesim to podobne:

              do tlmica tlmicovy od castrol – sae 5w – kupil som v cyklistickom obchode podla info v manuale (btw. v tom obchode ho pouzivaju pri servisovani marzosiek) futra ako pises ale madit na vzduchový piest som nezohnal to co predpisuju (sae 20W-50) tak tam davam madit sae 10w-50

              • inak, pred tym nez som vidlu (manitou scareb comp) rozobral vycistil a vymenil naplne unikal z nej vzduch (kazdych 50 km terenom tlak klesol zo 190 pod 150)- teraz drzi, takze si hovorim, ze tie odporucane servisne intervaly v manuale svoj zmysel maju
              0 0
            • martt  

              20W-50 boli stare letne oleje, napr madit M7ADX od slovnaftu. Myslim, ze by sa bezne mali dat kupit za 50,–SKK

              www.ais.sk/…t2/index.php?…

              0 0
              • náčelník  

                Castrol GP 20W-50 Číslo zboží: 18260 0256 láhev / 12× 1 lt Vysoce kvalitní olej SAE 20W-50, API SG do čtyřdobých motorů speciálně vyvinutý tak, aby zajistil stálý mazací výkon po celou dobu intervalu výměny a poskytnul nezbytnou úroveň dlouhodobé ochrany motoru. Zajišťuje dobré řazení a výkon mokré spojky a snižuje spotřebu oleje.

                Viz. www.castrol.cz/

                0 0
                • martt  

                  Tie reklamne texty od vyrobcov olejov clovek musi citat asi ako ked v Tescu stoji „vysokokvalitny downhill bicykel s prehadzovacom TY15 vyvinuty pre najtvrdsiu prevadzku“.

                  V skutocnosti viskozitna trieda 20W-50 hovori, ze sa jedna o pomerne velmi husty (s velkou viskozitou) olej, ktory je uz sice klasifikovany ako multigrade (celorocny) ale v zime bude mat velmi obmedzene pouzitie.

                  Vykonova trieda API SG zodpoveda asi olejom pre S120, rozhodne nie je urcena do sucasnych motorov.

                  Taketo oleje sa pouzivali za mojho detstva do S100 a podobnych aut. Moderne oleje tymto starym motorom dokonca skodia.

                  Kedze je to olej pre motor a nie pre vidlu, co mohol konstrukter vidle zamyslat? Asi tam chcel dat co najhustejsi olej, aby nevzlinal okolo vzduchoveho piesta, kukol do nejakeho katalogu a najhustejsi bol 20W-50, tak vzal ten.

                  Vo vidle nie su nejake vysoke teploty (v porovnani s motorom), tak je zjavne zaujimavy len spodny udaj 20W. Myslim, ze vo vidle bude rovnako dobre sluzit hocijaky letny motorovy olej, napr. M6A namiesto 20W-50. Len neviem, ci sa este robi, ten sa posledne pouzival do starej oktavie (tej co sa robila v 60-tych rokoch).

                  0 0
                  • Alex  

                    A co takto namiesto 20W-50 pouzit prevodovy olej 80W? Hustotou bude urcite velmi podobny, niektory vyrobcovia vidlic ho tiez odporucaju na mazanie vzduchoveho piestika (ako nahradu)

                    0 0
                    • martt  

                      Dal som do jedneho z nasich Skarebov na piestik teda prevodovy olej PP80 (zo Slovnaftu PP80 SAE 80W API GL4). Podla mna to tomu uskodit nemoze. Na pohlad je ten olej trocha hustejsi ako obycajny motorovy mineralny 15W-40.

                      0 0
              • pos3k  

                si „trosku“ MIMO 20W-50 je specifikace dle SAE a dle nazvu se jedna o celosezonni olej (ma obe ciselne oznaceni, znaci se bud zlomkem ci pomlckou)..

                20W (W=winter)..od­povida mezni hodnoty viskozit pri mizkych teplotach, konkretne na tento max. viskozitu pri –10 °C a jeho mez. teplota cerpatelnosti je –15 °C…prio teto teplote je garance spolehliveho startu za studena

                50..znaci letni tridu…cim vissi cislo (20–60) tim mensi viskozita pri vyssi teplote, lepsi vlastnosti v lete

                zdar bajk

                0 0
                • pos3k  

                  ** oprava (bacil me bacil) letni trida.. cim vyssi cislo (napr 20–60), tim je pri vyssi teplote vyssi viskozita pri vyssi teplote (zkouska norm ypri 100°C), tj pri vyssi teplote bude olej s „20“ hur plnit sve ucely nez olej s „60“

                  0 0
                  • martt  

                    nie som MIMO a vravim to iste co Ty, napriek tomu si stojim za tym co som napisal.

                    20W – udava viskozitu oleja za zimnych podmienok. Lenze v nasich podmienkach je 20W v zime uz velmi huste.To je pouzitelne snad niekde v Taliansku.

                    Druhy udaj, viskozita 50 za tepla je pre moderne motory uz prilis vysoka. Tato bola pozadovana pred 30 rokmi. Dnes su pre motory predpisovane stale redsie a redsie oleje.

                    V starych netesnych motoroch je ten olej ale velmi vhodny, mal som pred 20 rokmi S100 s nabehanymi viac ako 200 tisic km a pre to auto bol tento olej super.

                    Do mojich aut som lial priblizne v sulade s poziadavkami vyrobcu toto:

                    S100 – 15W50 S120 – 15W40 Favorit 15W40 aj 10W40 TDI – 5W40 synteticky TDCi – 5W30 synteticky

                    Pre vidlu ale imho tieto udaje nie su az take zaujimave. Aj po dost drsnej jazde nie je vidla teplejsia ako 50 stupnov (vzdy som na nej udrzal ruku) a na druhej strane vidla nema olejove cerpadlo, ktore musi olej precerpat aj pri minus 30.

                    Olej o ktorom sa bavime je na vzduchovom pieste a podla mna je hlavnym poziadavkom na tento olej natolko velka viskozita aby nepretiekol okolo piesta dole do nohy. Tato noha sa prakticky nezahrieva, nie je v nej tlmic.

                    0 0
                    • pos3k  

                      O CO GO : jen nemystifikuj ze 20W/50 cituji = stare letne oleje , jde o normu, a jedna se o multigradove, celorocni, celosezonni…tot vse

                      o tom ze jeho pouziti v nasich podminkach je jiz diskutabilni a na trhu jsou mnohem vhodnejsi..staci si vybrat dle pouzit a klimatickych podminek v dane lokalite…(treba starsi skodovky v pze, nebo pro lidi co v zime autem nejezdi :-)

                      pro vidlu je tato specifikace pozadovana vyrobcem, ale par lidi uz vyzkouselo, ze lze i experimentovat :-) holt nekdo kdo jezdi i v zime …

                      btw: syntetika neni 100% syntetika

                      0 0
            • scret  

              souhlas!

              0 0
    • mara53  

      tak co jsem zatím našel a pročetl: SAE (Society of Automotive Engineers) Klasifikace SAE třídí oleje podle jejich viskozity a současně charakterizuje jejich teplotní použitelnost. Skládá se ze skupiny číslic. Oleje vhodné pro zimní provoz mají přídavné označení W (Winter).Motorové oleje jsou rozděleny do tříd olejů pro zimní provoz (0W,5W,10W,15W,20W) a do tříd pro letní provoz (20,30,40,50,60). Čím nižší hodnotu má číslice před W,tím lépe je olej tekutý za nízkých teplot. Moderní oleje většinou splňují požadavky několika viskózních tříd a lze je tedy používat celoročně, takže se označení skládá z kombinace třídy pro zimní a letní provoz. Našim klimatickým podmínkám odpovídá 15W/40. Při použití oleje s indexem 10W již můžeme hovořit o úspoře pohonných hmot v zimním období, u indexů 5W či 0W i v období letním. Klasifikace SAE však nevypovídá o mazacích vlastnostech olejů.

      0 0
    • mara53  

      tak co jsem zatím našel a pročetl: SAE (Society of Automotive Engineers) Klasifikace SAE třídí oleje podle jejich viskozity a současně charakterizuje jejich teplotní použitelnost. Skládá se ze skupiny číslic. Oleje vhodné pro zimní provoz mají přídavné označení W (Winter).Motorové oleje jsou rozděleny do tříd olejů pro zimní provoz (0W,5W,10W,15W,20W) a do tříd pro letní provoz (20,30,40,50,60). Čím nižší hodnotu má číslice před W,tím lépe je olej tekutý za nízkých teplot. Moderní oleje většinou splňují požadavky několika viskózních tříd a lze je tedy používat celoročně, takže se označení skládá z kombinace třídy pro zimní a letní provoz. Našim klimatickým podmínkám odpovídá 15W/40. Při použití oleje s indexem 10W již můžeme hovořit o úspoře pohonných hmot v zimním období, u indexů 5W či 0W i v období letním. Klasifikace SAE však nevypovídá o mazacích vlastnostech olejů.

      0 0
      • mara53  

        jsem se uklik – chtěl jsem přidat tyto odkazy : bxclub.com/vi­ew.php?cisloclan­ku=2005070102 a pak ještě www.csmarketing.cz/…iskozita.asp – tak já jdu studovat ty rozdíly …

        0 0
      • maxtor  

        Když jsem teď pročítal tuto diskusi, většinou všichni píšou o viskozitě 5 W. Asi to bude to pravé.

        0 0
        • mara53  

          jo i v Progress Cyclu doporučují/pro­dávají na vidle Motorex Maxima 5wt – ale to označení 5wt jsem zatím nikde nenašel ..

          0 0
          • maxtor  

            To bych neřešil. Důležité je podle mě to, že tam je to 5W.

            0 0
            • mara53  

              asi joo, víš, vždy chci vědět co nejvíc, tak pátrám kde to jen jde… Ať se dílo zdaří :))

              0 0
              • maxtor  

                Taky to tak dělám. Tady si ale myslím, že na nic lepšího nepřijdeš. Každý ti chce vnutit to svoje. Proto jsem založil tenhle Thread. Teď víme, že to prostě chce vizkozitu 5W a hotovo!!!

                0 0
          • Jarous1  

            Teď jsem se schválně podíval jak do orig. tak i do českého manuálu (od Progress…) ke svému Axel Elite '05 a oba zmínění autoři uvádějí, že se tam má lít SAE 5WT…

            Ale mám jiný problém, už jsem se ptal i jinde: Měl bych jeden OT dotaz… Mám Axela Elite '05 s Lock outem. Asi před půl rokem jsem se chtěl jen podívat jestli je v tlumiči dost oleje. Podle manuálu, který jsem při koupi dostal k vidlici, jsem odšrouboval tu páčku, kterou se to ovládá a pak ještě z nohy vyšrouboval celý ten mechanismus. Ale nepovedlo se mi to celé vytáhnout ven, abych tam mohl strčit nějakou „měrku“. Silou se mi to nechtělo rvát… Je to nějaká chyba nebo se jen nesmím bát za to vzít…?

            0 0
            • Kol.ista  

              Musis to vzit do klice a tocit a tahat ven. taky sem ze zacatku nevedel co delat… Cely to tam drzi pevne kvuli tesneni…

              0 0
            • maxtor  

              Nevím, já mám Blacka, a potom, co ten mechanismus vytáhnu, tak je cesta k oleji volná. Kdyžtak mrkni na www.answerproducts.com a proklikej se k manuálu a návodu k rozborce Axela. mají to tam celkem dobře udělané.

              0 0
              • Kol.ista  

                Podle me ma ale problem v tom, ze to vysroubuje ale uz mu nejde vytahnout ven ta patrone ne? Mozna se teda mylim.

                0 0
                • maxtor  

                  Možná je to tím Lock Outem. O manipulaci s ním nemám páru…

                  0 0
                • Jarous1  

                  Přesně tak. Za něco to drží a jak jsem se ptal i jinde, tak asi právě za to těsnění, O-kroužek. Dotyčný mne i strašil, že se tím vytažením pokaždé zničí a že si mám předtím sehnat nové…;-( O tom v manuálu není ani slovo…

                  0 0
                  • náčelník  

                    Normálně to jde, musí se použít trochu větší síla, takže opatrně, aby se to těsnění nepoškodilo o závit uvnitř nohy. Já horní píst vytahuji tak dvakrát do roka a zatím je všechno v pořádku. Taky dej pozor, až se při vytahování najednou píst uvolní, tak ti s ním i se zbytkem oleje, co je nad ním, vyletí ruka až ke stropu a je vymalováno :)

                    0 0
                  • Kol.ista  

                    Uz sem psal vys, ze nejlepsi zpusob je tahnout a zaroven s tim tocit, de to pak mnohem lip… A hlavne plynule, takze zadny malovani :-)

                    0 0
                    • Jarous1  

                      Díky vám oběma !!! Až budu mít dost odvahy, tak se na to podívám… A preventivně někde venku ;-)

                      0 0
            • mara53  

              já se schválně kouk na návod , co byl ve Velu, ale nic tam není – já mám Axla bez Lockoutu – takže olej dolívám, když mám bajka na „zádech“ … Hele, nevíte někdo, chci si právě lockout pořídit a nevím jak sundat tu krytku na brejlích … je tam šroubovaná nebo lepená ?

              tady je kopie z jiného threadu: marekpokus.bo­rec.cz/velo_ser­visovani_mani­tou.pdf

              0 0
              • Kol.ista  

                Je tam nasroubovana a povolis ji klicem. Jinak patrona stoji necely 2k…

                0 0
                • mara53  

                  klíčem – to je divný, musím teda mít na šroubu nalepenou krytku podobnou té na lockoutu (jen bez páčky), tak ji zkusím nějak vypáčit ven, ale moc se mi to nezdá – jinak patronu mám už na cestě z Progressu.Díky

                  0 0
                  • Kol.ista  

                    Vyfot to, ale u sixky je to na zavit…

                    0 0
                    • mara53  

                      O.K. odpoledne to vyfotím dám sem foto.

                      0 0
                      • Kol.ista  

                        Tak co to foto?

                        0 0
                        • mara53  

                          nestiham, byl jsem jeste jezdit a ted jsem myl bajka …a tady je to foto …

                          0 0
                        • mara53  

                          je to foceny mobilem, tam omluv snizenou kvakvalitu, porucha neni na Vasem prijimaci …

                          0 0
                          • Kol.ista  

                            jj, je to jak sem si myslel. Ta plastova krytka je tvarem jako nejaka matka, tak vem normalne klic a odtahni to… Tak jak kdybys odtahoval to co drzi pruzinu… Mozna to pude ztuha.

                            0 0
                            • mara53  

                              ajoo, co nejde silou, jde jeste vetsi silou – tedy v tomhle pripade. A misto te zatky a ventilu FFD jen usadim dobre promazanou patronu s Lockoutem a zase dotahnu a je to, ze jo… Hm, este ze mame zlaty cesky rucicky ..... Kazdopadne dik za utvrzeni myslenky, ze ta krytka je na zavit a ne nalisovana, sem si myslel ze moje vidle FFD 80mm Comp je nepredelatelna, a ejhle – Lockout tam bude v cuku letu ..

                              0 0
                              • Kol.ista  

                                Tak je to i na sixce a taky tam de hodit lock out…

                                0 0
                                • VOiD  

                                  Jestli myslis SIX tak ho tam mozna nasroubujes, ale tlumit nebude. SIX nema tlumic, prava noha je prazdna :-)

                                  0 0
                                  • Kol.ista  

                                    To vim. Musis prave ze koupit CELOU tu patronu do prave nohy. Ale de to.

                                    0 0
    • Kol.ista  

      U meho Axela sem sundal ty dve gumovy tesneni, tak jak to ma SPlice, ale premyslel sem jak udelat to, aby se sam mazal a napadlo me. Co takhle si udela dva molitynovy krouzky, napustit je olejem a dat je dovnitr tech gumovych tesneni a dat to zpet na vidlici. To by slo ne? Nechce se mi porad vidli rozebirat kvuli tomu abych tam rval vazelinu a navic ani poradne nemaze. A po kazdym namazani oleje a slozeni se chod vyrazne zlepsi. Tak co myslite?

      0 0
      • mara53  

        no, upřímně napadlo mě při poslední GO to samý, ale pak jsem si řek, že si stejně budu hlídat stav pouzder a tak jsem to nechal tak,jak to bylo – pokud si to takhle upravíš, dej mi vědět, jak dlouho tam olej vydrží .. třeba se to osvědčí .. U téhle naší vidle je každý takový opečovávací zásah znát ! – Přeci jen je to taková „základní“ low-endová vidlice …

        0 0
        • Kol.ista  

          Neee. Nerikej low-end :-D, ja mam tuhle vidli rad (citovej vztah). Utesuju se, ze low-end je six a trace. Dneska du asi na to. Zadnej velkej zasah to neni a vypada to jednuse. Rozhodne jednodusejc jak vymenit cely mazani za evil-genius… Akorat nemam jaksi molitan :-( Takze du shanet. Urcite pak vzdelim vysledky…

          0 0
          • mara53  

            Hehe, sem na tom stejně – se taky utěšuju, že zas tak špatná nebude, chce to jen často kontrolovat a mazat a mazat a mazat … Ale ináč spokojenost, :))) Dokonce jsem oproti fotkám v mém profilu sundal ty gumové pseudoprachovky – měl jsem pocit, že tam jsou dost natěsno a že tak kladou zbytečně velký odpor, a hned bez nich vidlice vypadá jako Skareb :))) – jen ty odřený nohy nejsou na pohled nic moc – a investovat do nových duralových právě od Skareba (má taky 28,6mm) se mi moc nechce – ale asi by to fungovalo – pak už by ale stačilo jen přelepit samolepky a bylo by vymalováno ..

            0 0
            • Kol.ista  

              No, tak uz sem to zhotovil. Vzal sem ty gumovy krytky a do toho zlabku co tam je sem nakapal vterinak. Pak sem tam jenom primackl (do kazde krytky 2) penove pruzky. Rozdelal sem vidlici a krytky sem po dlouhe dobe opet namontoval. Molitany sem poradne nasakl motorovym olejem a vidlici slozil. Samozrejme sem ji celou predtim vycistil. Ted maze paradne a chod je opet lepsi… Takze abych to zhrnul, tak tam sice ty krytky nejaky odpor kladou, ale zase to paradne maze a tim je mensi treni, takze s chodem spokojenost. Rozhodne to tam budu mit dokud molitany nevypovi sluzbu…

              0 0
              • náčelník  

                Pokud to správně chápu, tak jsi ty molitanové kroužky nalepil do gumových manžet, které kryjí vnější nohy vidlice. Takže olej se přes stíráky dovnitř vidlice nedostane a pokud nebudeš mazat vidlici uvnitř vazelínou, tak za čas budou dřít kluzná pouzdra nasucho. To je řešení na nic.

                0 0
                • Kol.ista  

                  Uplne k hovnu to neni, protoze driv se mi na vazelinu na nohach nalepil bordel stiraky to setreli ke korunce a nohy byly suchy. Ted je to aspon porad namazany a tim nemusim tolik mazat vnitrek. Jinak rad bych si casem udelal mazani jak je to treba u blacka ci skareba na Evil Genius, ale vubec nevim jak to tam je technicky udelany. Nikde sem to nenasel a nemam zadnou moznost se do techto vidlic podivat, takze mam asi smulu…

                  0 0
                  • náčelník  

                    To mazadlo, které naneseš zvenčí, se dovnitř prostě nedostane, s tím se smiř. Občas se taky někdo rozplývá, že stříknul na vnější nohy olej a vidle najednou chodí jako po másle. To je prostě nesmysl. Na Evila tady někdo předělal Axela tak, že jen vyměnil stíráky za ty ze Skareba a na dolní šrouby nasadil O-kroužky. Nic víc na tom není.

                    0 0
                    • Martyss  

                      „Občas se taky někdo rozplývá, že stříknul na vnější nohy olej a vidle najednou chodí jako po másle. To je prostě nesmysl.“ Proč by to měl být nesmysl?

                      0 0
                      • vlk  

                        to záleží na vidli, když jsou stíráky nekvalitní, dostane se trocha oleje i dovnitř a jde to lépe, když jsou kvalitní, tak guma často trochu změkne a samotné stíráky kladou menší odpor, ale to už nejde až tak moc poznat.

                        0 0
                      • náčelník  

                        Protože hlavní tření se odehrává uvnitř vidlice ve styku kluzných pouzder a vnitřních nohou. Proto se maže vidlice uvnitř v tomto styku. Pokud stříkneš olej zvenčí, tak ti ho stíráky setřou a stejně jako stíráky nepustí olej z vidlice ven, tak ho nepustí ani dovnitř. Jak píše níže Vlk, mazáním zvenčí se pouze ošetřuje guma stíráků. Vždyť je to naprosto logické, u auta taky leješ olej do motoru a ne na něj :)

                        0 0
                        • vlk  

                          poslední věta: :o)))

                          0 0
                        • Martyss  

                          Pokud vím dobře, tak těsnící křity gufer těsní jenom jedním směrem, ale asi také záleží na provededení konkrétního břitu.A myslíš, že tření vidlice o těsnící kroužky je zanedbatelné? Nemyslíš, že motor a odpružená vidlice je něco trošku jiného?

                          0 0
                          • náčelník  

                            Kdyby těsnily jen jedním směrem, tak by vidlice buď neuržela olej, nebo by se do ní dostávalo svinstvo. Z mého Skareba olej neteče a když ho rozdělám, uvnitř je zcela čistý. K tření vidlice o stíráky jistě dochází, ale hlavní je to tření o futra, navíc stírák je mazán z vnitřní strany. A když se ti nezdá ten příměr s tím motorem, tak si za něj dosaď třeba náboje nebo hlavové složení :)

                            0 0
                            • Martyss  

                              Tak tam není jenom jeden těsnící břit. Třeba dolní těsní proti unikání oleje ven a horní zase proti vnikání nečistot. A není třeba trošku rozdíl mezi namazaným futrem a nenamazaným těsnícím břitem ve tření?:-)

                              0 0
                              • vlk  

                                většinou je tam břitů více a mezi jednotlivými břity je vazelína už od výrobce.

                                0 0
                  • vlk  

                    hele jednoduchý mazání olejem si uděláš podobně jak jsi psal s těmi molitanovými kroužky.většina vydlic to používá tak, že má pod stíráky ve vnějších nohách vlepeny molitanové kroužky,Dole mají utěsněny ty imbusy kterými jsou vnější nohy primontovány a je dovnitř do vnějších noh nalit olej. Takže.sundej vnitřní nohy.Nalep dovnitř do vnitřních co jeblíže stíracím kroužkům molitan, pak je nasuň na vnější.Dolními optvory tam nalej trochu oleje 20–30ml by mělo obyčejně stačit-podívěj se do návodu jiných obdobných vidlic a nakonec pokud nemáš ty dolní šroubky s těsněním, tak podd ně dej gumové těsnění jako podložku a zašroubuj.Vnitřní nohy na vidlici je lepší mít suché, alespoň to tolik nechytá bordel, který by se mohl přes stíráky dostat dovnitř.Hlavníje mazání zevnitř.Občas se sice stříkají stíráky zvenku siliokonovým olejem, to ale není proto aby byly vnitřní nohy napovrchu od oleje, ale proto, aby se trochu ošetřila ta guma a možná i trochu změkla u těch stíráků.

                    0 0
                    • vit  

                      čau, mam vidlu Manitou SX (pružina,olej), nevite kolik tam dava oleje, a jak se to měři? dik za odpoved.

                      0 0
                    • wbiker  

                      Asi jsem to špatně pochopil. neměl by se ten molitan spíš nalepit na vnější nohy? Aby to mazalo vnitřní nohy? Moc tomu nerozumím, proč to lepit do vnitřních noh.

                      0 0
        • revish  

          zas tak jednoduche to neni, ono v tech spodnich nohach neni na molitan misto, stiraky jsou totiz tlustsi nez evil geniusy, vis…musel bys seriznout stirak, a nebo pod nej dat molitanovy krouzek a dotlacit na krev

          0 0
      • revish  

        takhle mi to fungovalo taky, jen misto molitanu tam byl ovazany pruzny provezek napusteny konkorem. pak jsem ale stejne koupil evil genius a je to vpoho

        0 0
    • delfyn  

      mám RS Judy SL 2000, nalil jsem tam motorovej olej 10W40 a stálo to za ho…, pružina nebrala nejenom drobný nerovnosti ale ani ty větší, všechno jsem vylil a najednou vidlice pracovala v pohodě a brala i kořeny za sebou bez problému, nemohl jsem sehnat 5W tak jsem tam nalil olej na šicí stroje a kola a vidle běhá v pohodě. Navíc myslím že problém může udělat syntetika s plastem, přece jen minerální olej by plastu a gumě měl vadit míň( i když mě syntetika takle za půl roku co jsem jí měl nezlobila)

      0 0
      • maxtor  

        Jo jo, 5W minerální. Trefa. Vítej v klubu!!!

        0 0
      • delfyn  

        jo jinak Manitou 5W Marzochi 7,5W RS 7,5–10W tak to bylo tuším v cykloservisu

        0 0
        • Martyss  

          „RS 7,5–10W“..je zajímavé, že v mém Dukovi je předepsán do tlumení 5W..:-)

          0 0
          • Mamut  

            RS uz minimalne 6 rokov dava default 5W. Ja mam 92kg a postupne cez 7,5W som sa dostal az na 10W a az teraz je to „sepot kvetin“. Niekomu lahsiemu bude urcite stacit redsi, ale nam mamutom…

            0 0
            • Martyss  

              Nějak nevím, proč si hrát s viskozitou oleje, když všechny lepší vidlice od RS mají externí regulaci tlumení.

              0 0
              • Lister  

                třeba je to pro někoho přetlumený???

                0 0
              • Mamut  

                Pretoze moja Judy XC'00 nema stelovanie utlmu. Je to taka vyladitelna, nestelovatelna vidlica. A bratova Juxy XC'01 sica ma externe stelovanie, ale s OEM olejom 5W, bola aj krajna poloha nedostatocna.

                0 0
    • micro  

      Nedavno sem menil olej v DJ3 , a koupil sem Motorex racing fork oil 7,5 W.. Vidle chodi jako s originalem, dokonce sem ho nalil i do staryho Dura a chod se zlepsil – zda se mi ze lip maze. Akorat vypada jak malinovka :-))

      0 0
    • enrico  

      nikde nemožem zohnať tento olej 20w50, nedá sa použiť namiesto neho klasický olej na bicykle a šijacie stroje alebo olej 5w40 na mazanie vnútorných nôh vidlice? Aku viskozitu ma klasický olej na bajky, tiež by ma zaujimalo, či je tento olej syntetický alebo minerálny. Moc sa mi nechce vyhadzovať 300 korún za flašku v ktorej je 1000ml oleja a ja potrebujem raz za rok len 3ml.

      0 0
      • RUR  

        Žeby u největšího českého výrobce olejů?www.unipetrol.cz/…m7_20w50.pdf Pokud nevíš co dělat s litrem myslím, že by se tu, vzhledem k množství uživatelů vidlí manitou dala udělat taková malá olejová burza.Já bych si třeba decku vzal( můžu nabídnout 5w-40 Mogul racing:-)))

        0 0
        • enrico  

          ja len tak, že som dnes kupil liter 5W40 MOBIL SYNT S plne syntetický (za 541,– SK – fuj) a najbližšie číslo tam mali 10w50 politrovka za tri kila, preto sa pýtam, či sa tam da naliať nejaký iný olej, najlepšie v čo najmenšom balení (napr. 100% olivový, toho mam doma na mraky:-)

          inač s tou olejovou burzou to bol super napad :-)))))

          0 0
      • jaski  

        do skareba co :) ja ho taky nesehnal tak sem tam nalil olej co sem mel doma a mel podocbou vizkozitu.ten olej tam slouzi jenom jako tesneni tak to nejak neres a nalej tam co je po ruce.

        0 0
        • enrico  

          ked som to dnes rozobral, bolo to tam suché jak … ked to slúži len ako tesnení, možem tam naliať aj ten olej na bajky a šicí stroje? ja len aby to tam nenaleptalo najaké tesnenia, ešte mám doma aj finish line Cross Country, je na ňom napísané že je sintetický a hustý je teda statočne

          0 0
          • jaski  

            no musi to bejt syntetika.ja bych tam nalil ten co je na futra a nebo nejakou jinou syntetiku s podobnou vizkozitou.

            0 0
            • RUR  

              No, ono to má trochu jinou viskozitu a taky trochu jiné specifikace. Viz stránky Parama, ale jak už jsem psal v nějaké jiné diskusi je to pro mě dost čínština. Spíš aby to vezhltlo nejaké těsnění( příkladně to pod maticí)

              0 0
              • enrico  

                predpokladám že to môže byť hocijaký olej 20W a na tom čísle ta tým v tomto prípade asi moc nezáleží, ono ja len neviem ako mám porovnať tú viskozitu, keď nemám s čim porovnávať, keď som to rozobral (po dvoch rokoch) nebola tam ani stopa po oleji. A čo ten Cross Country, nerozleptáva tesnenia? nemá s tým niekto skúsenosti? lebo jeho viskozita sa mi pozdáva tak akurát a je na ňom napísané Syntetic Bicycle Lubricant :-)

                0 0
      • náčelník  

        Tyhle oleje se používají do motorek. Zkus obejít motorkářské krámy, mně v Yamaze odlili do skleničky decku Shell 20W-40.

        0 0
        • delfyn  

          a mě odlily v bikezone olej přímo určenej do vidlic:)stal mě pullitr 180kč

          0 0
    • wbiker  

      K té předělávce z mazání vazelínou na mazání oleje – lije se dovnitř normální tlumičový olej? Přijde mi, že je ho tam potřeba docela dost a není zrovna z nejlevnějších. A stačí ho tam jen tak málo, aby byly trochu ponořené vnitřní nohy při tom, když jde vidlice do zdvihu? Neumím si představit, jak by se olej dostal až po stíráky.

      0 0
      • vlk  

        No když zajíždí vnitřní noha do vnější, tak se zmenšuje ten prostor mezi nimi a olej se tak protláčí směrem nahoru.Když ho tam dáš moc tak ti u Manitou může údajně stíráky až vyrazit ven.Jinak on se tam dostává i vzlínáním a šploucháním :o) Ten molitanový kroužek je tam proto, aby se to následně mazalo i když vidle nejde do velkých zdvihů.

        0 0
      • kafac  

        Tlumicovej olje se lije do tlumice. Na mazani vidle se vetsinou pouziva motorovej olej – u Manitou konkretne Syntetika 5W-40 Asi pred tydnem se to tady resilo…

        0 0
      • pz-km  

        resilo, presto zkusenosti (ne z kola, ale z moto) rikaji, ze radsi prevodove (75 nebo 80) nez motorove…

        0 0
        • martt  

          Mohol by si hodit nejaky odkaz na tu moto diskusiu? Osobne si myslim tiez, ze prevodovy olej by tam mal byt vhodnejsi. Napriek tomu to ale mazem v sulade s manualom motorovym olejom.

          0 0
          • pz-km  

            my nemuzeme ani naznacovat… :) no vetsina v tom ma dost hokej, takze doporucuju nejake to samostudium, zacit muzete treba zde – ale pak nedelejte moc chytre, stejne v tom vetsina nema praxi ;) www.oleje.cz/index.php?…

            0 0
            • pos3k  

              jj, dobry odkaz

              doporucuji pro zajemce vyhledat vysvetlujici clanky – mazivarske myty (clanky prevzate s casopisu) od meho kolegy

              kolonka Zajimavosti-Komentare odborniku

              0 0
    • capo  

      Tak aby bylo jasno, vnesu do věci trochu nejasno :))

      Nechávám stranou tlumící část, tam patří tlumičový olej, to jsem blíže nezkoumal. Ale k tomu motorovému oleji pro mazání nohou a vzduchového pístku:

      V českém manuálu progress cycle pro vzduchový píst uvádí, cituji „Pokud je množství příliš malé nebo žádné, nalejte 3 cm3 motorového oleje viskozity 20W-50 přímo do odkryté vnitřní nohy.“ V původním servisním manuálu v angl. jazyce je psáno toto: „Pour about 3cc of a 40wt or greater automotive oil into the top of the piston and then install the air cap assembly. Tighten per the Fastener and Torque Values section.“

      Je tam tedy zásadní rozdíl v tom, že původní angl. manuál má specifikaci mnohem otevřenější, (40wt or greater) a rozhodně ji nedefinuje přímo. Volal jsem tedy přímo do Progress Cycle na servisní oddělení, jak se věci mají (nechtělo se mi kupovat 3 různé oleje) a bylo mi řečeno toto:

      Na mazání nohou je dobé používat syntetický olej kvůli eloxovaným vnitřním nohám, kdo má černé, může používat i polosyntetiku nebo minerál. Na mazání vzduchového pístku je to prý úplně jedno, hlavně něco. Bohatě tedy stačí jedním typem oleje mazat jak nohy, tak vzduchový píst. Údajně čím vyšší viskozita, tím lépe. Oni sami používají olej M6A…

      0 0
      • capo  

        Ještě pro další porovnání u semibath – mazání kluzáků:

        česká verze: Používejte pouze plně syntetický motorový olej viskozity 5W-40.

        anglická verze: 5/40wt. synthetic oil

        Tady nutno podotknout, že se požadavek pravděpodobně shoduje (ač označení 5/40wt se standardně nikde ve světe nepoužívá nebo jsem to aspoň nenašel, tipuji že to bude právě 5W-40 podle SAE)…

        0 0
    • kali222  

      schanite jeste olejicek? znamy mi nabidl  5w20 1l okolo 2 kil.je to samo tlumicovy olej.vzal bych to okolo 20.6 nebo drive,ale urcite ne tento tyden.mam neskutecny pres:/(a taky jak dlouho bude trvat objednani atp).je to urcite znackvoy olej(neco zastupuje).

      0 0
    • funny  

      Zdravím, chci se zeptat zda do svý vidle axel elite(potřebný olej 5w) můžu vyměnit stávající olej za konkor101. S tímto složením [url]http://co­yote.cz/filead­min/coyote/do­kumenty/bezpec­nostni-listy/Coyote-Konkor101-netlakovy.pdf[/ur­l]Aby to náhodou nerozpapalo těsnění atd. Díky za odpovědi..

      0 0
      • maxtor  

        Vždť tam ani nemáš napsanou viskositu! Přesto pochybuju, že by to šlo. Spíš bych si to nechal vyměnit v servise, nebo koupil olej do vidlice s viskositou 5W. Seženeš jej v každém lepším kšeftě. Jen je trochu drahý…

        0 0
      • Sobi  

        No já jsem zkoušel a laboroval s olejem do RS Reba,  nakonec mi bylo doporučeno v Bike-live origoš olej od RS, a když jsem je porovnaval tak při stejném označení vs Motorex to byl úplně jiný olej…

        Pokud budeš zkoušet to co jsi psal, tak dej vědět jak ti to dopadlo!

        0 0
      • misak.kadlec  

        To do tý vidlice snad radši nachči. Konkor je řídkej skoro jak voda a slouží na konzervaci kovů proti korozi nemá přijít do styku s neželeznými kovy tzn do vidle úplně ta nejhorší varianta.

        konkor

         
        0 0
      • náčelník  

        To bych nedělal, Konkor je mazací a konzervační olej. Do Axela do FFD potřebuješ olej tlumičový o viskozitě SAE 5wt. Zajdi si do motorkářskýho krámu, levnější je třeba Denicol, Valvoline.

        0 0
    • romachain  

      Poraďte prosím!

      Vidlice Rock Shox Judy SL ročník 2000

      Kolo parkuje „nastojáka“ a tím pádem je vidlice vzhůru nohama a skrz „zátky/štelování“ na korunce mi utíká olej. Taky nevím kolik ho tam má být a jestli tam můžu nalít motorovou polosyntetiku 10W-40 (neříkejte mi že to bude/nebude fungovat, zajímá mě jen jestli jí mohu ublížit).

      Díky za rady, je to urgentní!

      0 0
      • Vilém  

        Tak do toho nalij treba asfalt, ono to pak bude vytikat jen v tech nejvetsich parnech.

        0 0
        • romachain  

          A ty jsi co za de…a, totiž „vtipálka“ jsem chtěl napsat. Když neumím poradit, tak držím pysk, ne?

          0 0
          • Vilém  

            Poradit umim, ale ty jsi sam psal, ze rady typu zda to bude nebude fungovat si mame nechat pro sebe. Ale abys nerek tu mas manualy na Judy 99 a Judy 01, kdyz uz si to neumis najit. Ohledne teceni zatek, rozeber to a koukni zda neni poskozenej nejakej okrouzek, nebo tesneni, ktere v tech zatkach bude.

            0 0
            • romachain  

              No vida! Dík za odkazy, našel jsem si zrovna manuál 00:-) Je možný aby to protýkalo skrz tu zátku, nebo by mělo stačit utěsnit ten závit? A abyste neřekli, tak tam frknu tlumičovej olej 5W, tedy to, co tam patří.

              0 0
              • Vilém  

                No vyborne. Ja ten 00 manual narychlo nenasel. kouk jsem jen letmo na 99 a prisel mi stejnej. Zalezi kudy ti ta zatka tece, ale tipuju to spis skrze tu zatku. Judy jsem nemel rozdelanou asi 5 let, takze uz si vubec nevybavuju, jak je to tam udelany, ale snad by zatka mela jit rozdelat a teoreticky by tam mel byt nejaky Okrouzek. S tim olejem delas dobre:)

                0 0
              • Paja  

                Mam tu RS service guide 2000 a pisou do obou noh 120 cm3 5W tlumicovyho oleje.

                0 0
                • romachain  

                  Díky, v tom co jsem našel já je to napsaný stejně.

                  0 0
                • pepek  

                  Dával sem do levý nohy jenom 70ccm a do pravý 110ccm, 2,5W, jinak to bylo moc progresivní.  A nakonec tomu nejvíc pomohla výměna jedné pružiny za pružinu ze vzduchovky (pušky :-)

                  0 0
                  • romachain  

                    Já tam dám předepsaný množství a snad by to mohlo být fajn… Teď je tam neznámo kolik, asi málo. Budu tam dávat toto: http://www.oleje.cz/…how_prod.php?…

                    Hlavně ale doufám, že se mi podaří utěsnit ty zítky, protože to je dost sranec. Ve sklepě jsou pod kolem dva fleky jak hrom a za chvíli by to jezdilo nasucho.

                    0 0
                  • Paja  

                    Ja jsem tam jiny mnozstvi nez je v manualu davat nezkousel, oleje od 5 do 10, min hustej je lepsi…

                    0 0
    • hrajem  

      Trochu se sem vmisim a zeptam se, jestli je jedno zda do moje RS Revelation dam 5W nebo 10W … Neublizi to citlivosti?

      0 0
      • Smazaný účet  

        ublizi

        0 0
        • hrajem  

          Ja si to myslel, tak uz jsem objednal 5W z netu :-( …

          A co se tyce oleje dole do nohou na pouzdra, musi to byt vylozene tlumicovy, nebo jakykoliv prevodovy 15W-40 olej bude OK ?

          0 0
          • Vilém  

            15w-40 je motorovy a muze byt.

            0 0
            • hrajem  

              Muze byt znamena ze je to tio same jako tlumicova 15, nebo je lepsi ta tlumicova?

              Jde mi o to proto, ze preci jen kupovat dalsi tlumicovy litr oleje je uz trosku pres muj rozpocet :-(

              0 0
              • Vilém  

                Tak to ti nereknu, koukni co doporucuje vyrobce. Nekteri maji prave motorovy 15w-40 doporucen jako mazivo spodnich nohou.

                0 0
                • hrajem  

                  Vyrobce prave doporucuje tlumicovy, ale rozhodl jsem se jak radi lukas aka mitro dat tam nejlevnejsi motorak…

                  Ta vidle asi stejne brzo, pokud budou pres zimu prachy pude k milanovi na dodelani HS expanze…

                  a jeste me napadlo… radi se dat do gufer (stiraku) trosku vazeliny. musi to byt nejaka spesl, nebo staci klasicka bila vazelina? Jinou totiz nemam a ani nevim kde ji sehnat :)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    na vazelinu bych se vyhaslal…jenom vyprat molitanky a poradne je namocit v oleji,

                    0 0
                    • hrajem  

                      Ona tam nejaka vazelinka i je… Tak proto to … ale asi tam dam tu bilou… snad to bude porad lepsi nez zadna… Molitany prat asi nebudu, protoze nevim jak je vyndat (nejspis predpokladam ze bych musel vyhodit gufera a to nechci abych je neposkodil…)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Molitanek vytahnes lehce sroubovakem nebo necim jinym placatym a tupym. Je tam jenom strceny, neni nijak uchycen. Peru vytrepanim ve sklenicce s technickym benzinem. Mojitanek trochu nakyne, ale po odpareni benzinu ma puvodni velikost. takze doporucuju cele cisteni vidlice zahjit pranim molitanku a nehcat je susit na stole. Benzinove vypary se postaraji o trochu zabavy;)

                        tzn. na stiraky se sahnout nemusi.

                        0 0
                        • hrajem  

                          Tak to je fajn :) a molitanky pak namocit v tom motorovem oleji, co? :)

                          Kdyz uz jsme u toho, co jeste obnasi bezna udrzba – kdyz uz mam tu vidli rozdelanou ze bych se do toho dal:) a hlavne, nevis cim nahradit kleste na segrovky, nikde nemuzu splasit tak male ted narychlo .)…

                          ¨Jeste jeden stupidni dotaz pro vase nervy – kdyz naleju zespod nohou olej (motorovy na mazani), mam pak s vidli nejak trepat nebo nejakou podobnou srandu delat aby se olej dostal k pouzdrum, nebo se to tam dopravi samo? (nejak mi neni jasne jak se to tam muze dopravit a jestli to ma vubec nejaky ucel). Dyt vsechen olej musi zakonite stect dolu a vidle musi pak chodit nasucho :-(.. To ze obcas striknu na nohy silikonovym olejem nic neznamena, protoze se stejne pod stiraky nedostane a strikat ho pod stiraky, tim bych je za chvili kurvil…

                          _____

                          a technicka poznamka pod carou – mel jsem olej silicone star a ted jsem v garazi nasel Coyote. Ten Coyote mi prijde daleko hustsi oproti siliconestaru, ktery je jak voda. Je lepsi ridsi nebo hustejsi?

                          0 0
                          • Smazaný účet  
                            • ano, namocit, nehlede na mnozstvi oleje kolik nasajou molitanky, nalivam dospodku vidlice mazaci olej dle manualu. Takze je to tam ve vysledkutrochu vi­ce.
                            • bezna udrzba je vsechno poradne vypucovat, jak to ma RS v instruktaznichvi­deich na jutjube
                            • byly doby kdy jsem klecte na segerovky nahrazoval dvouma krebickama akombinackama. Hrebicky(upilovane spicky) se vlozily do ocek, operly sehlavickama o sebe a stiskly kombinackama. Desna pakarna!
                            • jak vidice chodi do zdvihu, tak se olej roztira po celem vnitrku. Pokudchces mit jistotu ze tam ten olej mas vsude, tak muzes davat kolo horem kolama.Ale po chvili se olej zespodu dosnane nahoru sam a navic to zvrchu jisti tynacucane molitanky.
                            • (poznamka pod carou), moc bych to neresil;)
                            0 0
              • Smazaný účet  

                Hlavni vyhody tlumicovych oleju jsou, ze nepeni. To az tak u mazani nevyuzijes, klidne tam tu 15W40 nalij.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.