• Pavka

    ahoj, mam nove kolo poprve s SPD pedalama s trochu se bojim, ze se na tom natahnu. Radsi bych si koupila double funkcni SPD, ktere jsou na jedne strane normalni. Jaky na to mate nazor a ktere byste mi doporucili? Dik

    0 0
    • zac  

      nech tam normal SPD, nebudes litovat. ze zacatku to bude bolet ale casem budes rad!

      0 0
    • Martyss  

      Na SPD pedálech se dá jezdit v normálních botech. Není to tak strašné, jak to vypadá.

      0 0
      • atrex  

        Naučíš se to hned, kupříkladu já je mám přes rok a včera jsem sebou seknul na zámkový dlažbě a sedřel si loket… Ne vážně, spd jsou super, jen nesmíš být pako…

        0 0
    • Rolei  

      to neřeš nech to jak to je zvykneš si brzy a pak kdyř už stejně to jsou pády většinou v nulové rychlosti, takže spíš sranda než cokoli jiného…

      0 0
      • Pavka  

        Nejsem pako, ale treba ve velky rychlosti pri sjezdu mam strach a radsi bych si ty nohy z toho vyndala a polozila na tu obyc stranu. Jsou ty double pedaly v necem spatny?

        0 0
        • cabbage  

          naopak, ve větší rychlosti jsou lepší spd, bike tě aspoň nemá šanci setřepat a pokuď nahodou spadneš, tak spd vypnou ani nevíš jak. s spd se padá spíš v rychlostech okolo 0.

          0 0
          • JSt  

            presne tak. ja bych bez naslapu nic nesjel, tak sjedu aspon neco :)) a ten vypinaci pohyb casem clovek zautomatizuje, ze je sundani nohy prakticky stejny jak z platformy…

            0 0
        • VOiD  

          SPD mam cca mesic predtim jsem jezdil 2 roky na pinech a myslim, ze cely problem se tady na foru trochu demonizuje. Za celou tu dobu jsem spadnul 2× ne proto, ze bych nevycvakl, ale ciste jezdeckou chybou. Priznam se, ze mam stejne obavy jako ty ve sjezdech hlavne po vrstevnici kde se bojim, abych nespadl dolu ze srazu. Pokud citim, ze to nedavam tak se jednou nohou vycvaknu. Driv jsem mel problem, ze mi litala noha po pedalu dopredu a dozadu v tom je pro me hlavni prinos SPD. Oboustrane nebo jednostrane nemuzu posoudit, protoze nemam, ale asi bych se bal, ze by po tom tuha podrazka tretry klouzala. Postupne ziskavam v SPD jistotu a nakupu rozhodne nelituju. Uvidime az hodim poradnou tlamu :)

          0 0
      • Traction  

        Přesně tak jako já dneska nulová rychlost vycvakávání levé ,pád do prava…dva vodáci a nějakej dělňas s kolečkem nechápali.Když tě vidí biker tak ten to chápe,ale těm ostatním to musí připadat hodně divný.Si musí říkat hlavně že má dres a všechny ty blbosti,ale jezdit na kole neumí :-)

        0 0
    • Luke  

      nebrat. uz jen kvuli naslapavani v terenu… kdyz to ma zamek jen na jedne strane, tak musis prvni pedal natocit na tu spravnou stranu a az pak nacvaknout. na normalnich (oboustranych) to cvakne hned bez premysleni, bez divani

      0 0
      • Páník  

        no ona ta strana se zamkem je lehci,takze se otoci vetsinou nahoru…kdyz si na to zvyknes, neni to problem

        0 0
      • wroum  

        tak to je blbost. mel sem pedaly se zamkem na jedny strane nekolik let a zacvaknout se je uplne stejne jednoduchy jako s normalnima. ten grif vychytas za chvilku a nic nemusis nikam nastavovat a i bez divani :-). ale souhlas ze oboustranny sou lepsi.

        0 0
    • Páník  

      mam oba typy a musim oproti vetsine tady rict,ze jednostranny mi vyhovujou vic (hlavne v mokru se hodi). Jestli ale nejezdis nejaky extremni teren,tak jsou ty oboustranny asi lepsi…nez si zvyknes zkus koupit ty umelohmotny nastavce,ci jak se tomu bazmeku rika:)

      0 0
      • Pavka  

        Diky za nazory. A o kolik se mi asi tak s SPD zvetsi vykonnost? At se mam na co tesit:-) A ktery ty jednostranny (double funkcni) mate, ktery typ?

        Jinak ta rychlost 0 me celkem uklidnila:o)

        0 0
        • Páník  

          ta uspora energie i ta jistota v „kramflecich“ je fakt znat,vsak uvidis. Ja mam jednostranny Wellga a oboustranny sh M520

          0 0
        • MlokCZ  

          SPD jednoznačně doporučuju, jednostranné nebrat.

          Jediný, kde se bojim s SPD více je úzký singletrack s vysokým a prudkým srázem na jedné straně, protože tam kdyš náhodou něco nedám a zastavím a převážil bych se ze svahu dolu a nevycvak, tak by to nedopadlo dobře…

          A k výkonnosti, s SPD se ti nezvýší vůbec (samozřejmě nějaký minimální rozdíl v přenosu síly na pedál je, ten se ale projeví možná u závodníků v řádech pár jednotek %, to je ale pro mě zanedbatelné), nevim proč by měla. SPD nebudou šlapat za tebe.

          0 0
          • palkac  

            s normalnima pedalama nemuzes slapat kruhove.. a to je podle meho nazoru docela velkej rozdil..

            0 0
            • MlokCZ  

              A proč bys nemoh? Pro upřesnění, všechny moje porovnání jsou s pedály s klipsnami.

              0 0
              • palkac  

                ale to uz je minimalni rozdil mezi spd a klipsnama. noha je upnuta, jen u kazdeho systemu jinak. Kdyz jsem videl profi klipsny na silnici- hlinik plus poradny pasek. Plus tretry, ktere byly hodne tuhe. Navic na silnici mohla byt noha pekne pritazena. Pokud nemas klipsny, tak kruhovy pohyb neudelas, v tom se asi shodneme.. A pokud mas kvalitni klipsny, tak spd uz je IMHO jen upgrade z hlediska bezpecnosti (zákl modely urcite)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Bez klipsen neuděláš, na tom se shodenm, ale dá se už celkem v pohodě v trochu utažených klipsnách a klasických botech (tím myslim nemusíš mít boty jak byly na silnici se zářezem pro šlapku + na krev dotáhnout řemínek).

                  Většina lidí, co se tu ptá přechází z klipsen, proto jsem reagoval, jak jsem reagoval.

                  0 0
    • Komi  

      btw: shomano dělá i plastový pedály, který normálně naklapneš na SDP. Hrozná nevýhoda ale je, že ten plast je težkej a otočí ten podál vždy tou „SPD“ stranou nahoru .. z toho plyne, že je to vcelku na nic¨:-) a nevím, jestli by jednostranej pedál nedělal to stejný. Každopádně SPD se neboj!!! Sou super a znám lidi co s nima nespadli nikdy (alespoň ne kvůli tomu, že by nevycvakly ;-) ) .. např. já :-D

      0 0
      • Páník  

        tak to ja jsem SPD pokrtil hned prvni den padem do bahna pred skupinou fotekchvych Japoncu:)

        0 0
      • Pavka  

        Presvedcili jste me o tom, ze s SPD je to lepsi (i kdyz mam trochu strach o bolest kolen; na druhou stranu do kopce se mi prece poslape snadneji), ale porad nevim, zda jednostranny nebo klasicky dvoustranny.

        Co se tak divam po lidech kolem sebe, tak ty dvoustranny nikdo „nenosi“.

        0 0
        • MlokCZ  

          Já naopak neznám nikoho, kdo vozí jednostranný a to znám nejmíň 30 lidí, který vozí SPD. Ta výhoda oboustranných, že zacvakneš v těžšim terénu okamžitě hned jak dáš nohu na pedál je k nezaplacení.

          0 0
        • kámen úrazu1  

          Vozila jsem jednostranný. Měsíc a něco. Rychle jsem se jich zbavila.

          První týden jsem vítala, že do kopce můžu jet nezacvaklá, bála jsem se pádu. Druhý týden mně už jet nacvaklá do kopce nevadilo, ale štvalo mě hledání „správný“ strany. Když jsem někde zastavila, šlápla si třeba do bahna, rozjela se a se zabahněnou tretrou hledala nášlap. Strana s SPD a normální se nahoře střídala podle počtu šlápnutí. Sice před prvním šlápnutím bylo navrchu SPD, ale když jsem se nestihla zacvaknout, už tam byla zase jen ohrádka.

          Jsou tu lidi, kteří můžou vyprávět, jak pěkně jsem vypadala, když jsem se pokoušela nacvaknout do jednostranných pedálů z mírnýho kopečka po pěšince.:-) Pořád jsem tápala nohou, až jsem se naštvala, přes bahno jsem necítila, na jaký straně pedálu noha leží a tak jsem se podívala dolů. Před zatáčkou. Se smrčkem. A s mazlavým bahnem. Které spolehlivě drželo po zbytek vyjížďky. :-)

          Takže doporučuju odboustranný nášlapy. Do kopců, pokud se budeš bát, můžeš jet nezacvaklá i na nich. Z kopců je po prnví zkušenosti uvítáš.

          0 0
          • wroum  

            no ale svadet vlastni nesikovnost na to, ze je naslapnej mechanizmus jen na jedny strane… :-)

            ja na jednostrannejch jezdil nekolik let a nikdy sem s tim nemel problem. je to jako s klipsnama, nejdriv se do nich leze spatne a musis se soustredit, ale kdyz si zvyknes, tak tam vlezes ani nevis jak.

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak to jsi prostě z těch zkušenějších. S klipsnami jsem jezdil skoro 10 let. Většinou jsem tam vlez napoprvé, ale sem tam i víc pokusů, na které v těžším terénu není čas (u SPD nacvaknu okamžitě snad vždycky). A hlavně nenandaná klipsna v těžším terénu = brzo urvaná klipsna nebo držka, u SPD to nevadí když nenacvakneš.

              0 0
            • kámen úrazu1  

              Ono se do jednostranných podle mě i hůř leze. Občas mně špička tretry uvízla mezi ohrádkou a nášlapem. A opravdu jsem nejsem tak šikovná, abych se při přechodu z obyč pedálů na nášlapy vždycky na první pokus nacvakla. A ta orhádka, která se blbě čistí od bláta a i za sucha se mně o ni zachytávala tretra, mně to neusnadňovala. Jendostranný nedoporučuju.

              0 0
              • wroum  

                tak este se te zeptam jinak, bylo by to lepsi kdyby na te ohradce byl naslapny mechanizmus z obou stran, nebo nedoporucujes ohradkove naslapy protoze ti tam pak zachytava tretra? protoze mam dojem ze vsechny nevyhody a nepouzitelnost jednostranejch SPD schazujes na fakt ze maj ohradku a ne ze sou jednostranny. napriklad ja sem zavrhnul SPD jako takove, prijde mi to omezujici, ale jestli nekdy este budu pouzivat SPD, tak to bude urcite model s ohradkou.

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  Zavrhuju (strašný slovo) ednostranný na MTB kvůli ohrádce i kvůli nášlapu z jendý strany.

                  Jen jedna strana nášlapu – dochází k situacím, kdy se biker, především nášlapový začátečník, nemůže rychle zacvaknout, bo má nohu na nenášlapový straně. Viz můj příspěvek v 14:49.

                  Ohrádka – občasný zachytávání tretry a tak opět horší možnost našlápnutí. Nemluvě o vycvaknutí, jednou jsem v pohodě vycvakla, ale tretra se zachytila tou montovací skobou na špičce.

                  Jeslti někdy nebudu používat oboustranný nášlapy, tak se určitě nevrátím k obyč pedálům, ani k jednostranným SPD, ale budu volit pinový pedály. Albo jak se jim nadává.

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Ale na silničce do jednostranných klidně půjdu, tam mně nebude vadit, když si hned nenašlápnu na správnou stranu. Na MTB z kopečka nebo na kořenech apod. mně to ale vadilo. Prostě na oboustranný nášlap dám nohu a našlápnu, nemusím řešit situaci, že nášlap je zrovna z druhý strany a já děsně moc chci mít před tím mokrým kořenem nohu napevno.

                    0 0
                  • wroum  

                    jasne takze kvuli nevhodne kombinaci tretra-ohradka a nedostatku cviku

                    a to cemu rikam celou dobu normalni pedaly, sou samozrejme pinovy platformy

                    0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Plus kvůli nášlapu jen z jendý strany. :-) To si ennechám vzít. I s dostatkem zkušností se zacvakneš v některých situacích do oboustraných rychleji. Občas prostě není čas hledat správnou stranu, u mých pedálů (Author) rozhodně neplatilo, že strana s SPD je vždycky nahoře.

                      0 0
                      • wroum  

                        u mejch jednostranejch SPD welgo byl mechanizmus vzdy dole a presto mi to nikdy a nikde nebranilo zaslapnout se. je to jen jeden malinkatej pohyb spickou boty navic. este ke vsemu naprosto intuitivni (po nejakym case). nic nikde nehledam a nikam se nemusim koukat. proste cvak a je to.

                        uz na to kaslu, je to marny. :-)

                        0 0
        • dada  

          já mám jednostranný a i když nejsem žádnej velkej biker takže můj názor asi není směroplatnej musim říct že bych jiný nechtěl. Z kopce v lese jedím rači vprvo zamklej vlevo vymklej a mám z toho lepší pocit. asi dvakrát sem sliítnul zamknutej ve sjezdu a stálo to vážně za to!

          0 0
      • ivaneck  

        Mám Crankbrothers Eggbeater a ty plastový bazmeky byly k tomu. Ale jsou jen takový provizorní, je to hladký jako dětská prdýlka a když to jednou sundáš, tak to víckrát nenandáš (protože většina lidí nemá trpělivosta sundává to silou ;) )

        0 0
    • enjoy  

      jsem ted na jeden den dal na kolo normalni pedaly a bal se,ze se na tom natahnu:-) a taky ze malem jo:-).jsem nejak zapomnel ze pri jizde po schodech uz ty nohy nedrzej na pedalech tak v klidku:-)

      0 0
    • SoLaX  

      A co Shimana PD-M424? Sou to oboustrany pedaly a ta klicka kolem vypada, ze by mohla jakz takz drzet nohu i s normal botama. Sam je nevozim, jen tak nadhazuji jako radu, jestli s tim ma nekdo zkusenosti a moh by to slecne doporucit..

      0 0
      • ivaneck  

        No, ty Crankbros Eggbeater jsou ne dvou- , ale čtyřstranný, takže nastoupit můžeš úplně odkudkoli

        0 0
    • Radek Broz  

      Neni nic horsiho, nez mit spd jen z jedny strany… a mrkni do historie, uz jsem se o tom rozepisoval.

      0 0
      • Volf  

        Taky si myslím to samý. Je to jako se spoustou univerzálních věcí, který jsou tak univerzální, že nejsou vlastně použitelný.

        0 0
    • Marika88  

      Ja si na SPD zvykam asi 14 dni. Mam Shimana 520, nekolikrat jsem s nima spadla, ale spis z vlastni blbosti, ze se mi " nechtelo vycvakavat." Jinak uspora energie je dost znat, muzu jen doporucit. Odjela jsem s nima v sobotu 100 na Juvacyklo maratonu a bez problemu, natahla jsem se jenom jednou a to nebylo kvuli nim.

      0 0
      • MlokCZ  

        To by mě zajímalo, jak může být pocitově docela znát úspora energie. Jezdím SPD 10 let, předtím 10 let s klipsnami a se slušnými pedály s klipsnami + aspoň trošku tužšími botami není podle mě úspor energie téměř žádná (kde by se ta úpsora vzala). A to že není normální bota tak tuhá zase dohání u klasickýho pedálu jeho větší plocha.

        To už bych věřil, že je větší rozdíl v úspoře energie mezi MTB nášlapy + lehce sportovní boty typu Spešly comp a silničními nášlapy + boty s carbonovou podrážkou než mezi klasickými pedály a MTB nášlapy + Spešly comp.

        0 0
        • rasto  

          si myslim, ze Marika88 mela na mysli zatizeni nohy na „spravnem“ miste. preci jen, s klipsnama se to poloha spatne udrzuje z dlouhodobeho hlediska…

          0 0
          • MlokCZ  

            S tím souhlasím, že v tomhle je SPD jasně lepší, ale nemyslim si, že když budeš mít nohu přesně ve správné poloze na SPD, že tím získáš ušetříš nějak moc energie (to má pozitivní význam na jiné věci, ale ne příliš na přenos energie).

            0 0
        • Marika88  

          Kdyz jsem vyjizdela nedaleky kopec asi 3km stoupani na SPD a bez nich, tak pri stejne namaze jsem jela s SPD rychleji, misto 10km/h 12. Ale uznavam, muze to byt jen muj subjektivni pocit.

          0 0
          • MlokCZ  

            To by nebylo objektivní ani kdybys měla přesný záznam z tepáku, že jsi jela na přesně stejných tepech. A jet místo 10 rychlostí 12, to by byl sakra rozdíl, takový rozdíl způsobený pouze pedály je vyloučený.

            Subjektivní pocity, zvlášť když nenásledují těsně po sobě jsou hodně zavádějící. Já si třeba myslel při první jízdě, že nový kolo vůbec nejede (že ten full je hrozně pomalej oproti původnímu HT). Tak jsem pro jistotu hned šel zkusit starý HT a ono to nejelo úplně stejně, prostě jsem neměl jen svůj den.

            0 0
            • Troll  

              Objektivni mereni je samozrejme problem… Ale neni nakonec bikovani hlavne o pocitech? Jezdim, protoze me to bavi, protoze se mi to libi a pokud mam pocit, ze mi SPD pomuzou, je to v poradku…

              Ja treba nekolik let nebyl schopen dat jeden kopec. Pak jsem znicil prehazku, upgradnul na LX a hned jsem ten kopec dal, protoze to jelo uplne samo. :-) No fakt. :-)

              SPD znamena narust vykonu pry 10–15%. Naucis se slapat cele kolecko, muzes si pomoci nohou i nahoru. Podle me zasadni vyhoda – v terenu jsem schopen jet „skoro“ konstantni silou. Clovek oceni v bahne, na kluzkem povrchu rovnomernejsi prubeh sily.

              Dalsi vec je, ze se da pomerne slusne v dlouhych kopcich odpocivat tim, ze taham nahoru. Zapojis uplne jine svaly a dost si odpocines.

              Jednostranne jsou podle me blbost, protoze jakmile si clovek na SPD, bude jezdit jen na SPD.

              0 0
              • MlokCZ  

                Já jsem taky nic nepsal proti SPD, jsem jednoznačně pro, výhod mají spoustu (bez SPD bych jezdit už nemoh). Ale velký nárůst výkonu je prostě kravina, zvlášť těch 10–15% (v době kdy se v profi pelotonu objevily nášlapy, tak nedošlo k žádnému viditelnému zlomu, že by se najednou začalo jezdit rychleji, dost dlouhý čas ze začátku jezdili s nášlapy jen někteří a taky jsem si nevšim, že by vyhrávali jen ti s nášplapy – a k tomu by jim při té vyrovnané výkonosti stačila i 1–2%).

                A že se naučíš správně šlapat taky není pravda (většina kamarádů co nikdy nejezdila silničku šlape úplně blbě a všichni vozí SPD, já taky nešlapu úplně perfektně, ale není to tak hrozné, na silničce a na valcích mám najeto dost a to mi dalo hodně). To se naučíš, když ti někdo řekne co děláš špatně a snažíš se to zlepšit a pak taky na válcích, ale s pedálama to nějak moc nesouvisí.

                0 0
                • Troll  

                  No nevim, podle me to kravina neni, protoze pokud slapes cele kolecko, mas prece k dispozici „vice svalu“, protoze zapojis i ty, co jsi predtim nepouzival?

                  Samozrejme jina vec je, ze rozhodne neplati, ze s SPD zacnes najednou spravne slapat. To urcite ne. Ale muzes se to zacit ucit a SPD ti to umozni. Ale neni to o tom, ze udelam „cvak“ a mam 10% navic, tak jsem to nemyslel. Spis, ze pokud SPD pouzijes, muzes tech 10% ze sebe vyzdimat.

                  Dalsi vec je, jak se to clovek nauci. Kdyz mi merili prubeh sily behem kolecka, rikal ten borec, ze kazdy jezdi hodiny, dny, tydny, mesice. Mas odslapano miliony „kolecek“ a cokoliv zmenit neni jednoduchy. Proste clovek je nauceny za ta leta slapat nejak a tezko se prevychovava. A silnicka rozhodne dava lepsi moznosti pro trenink spravneho slapani.

                  0 0
                • Alibaba  

                  …né že bych někdy něco měřil, ale musím z dlouholeté zkušenosti potvrdit, že fixované nohy (ať už nášlapy nebo třmeny) udělaj víc práce – tedy pokud cyklista chce. Jednoznačně možnost šlapat do kruhu nebo už jenom táhnout nohou je oproti jednoduchému sešlápnutí úplně jiné kafe. Léta jsem jezdil s klipsnama apak jsem je sundal – to by ses divil, jak jsem se nejednou nadřel do známých kopců a nebylo to vinou špatného dne, ale jednoduše chyběl ten pohyb nahoru a „půlka“ svalové hmoty na noze měla prázdniny. Teď mám SPD a je to zase pohodička – zkrátka víc síly oproti nevyužité noze. Žeby mi tovšak uspořilo energii jsem nikdá nespekuloval…

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Víc síly při záběru druhé nohy nahoru, bez diskuze.

                    Jak jsem psal výše, vše porovnávám z klipsnami, protože většina lidí přechází na nášlapy právě z klipsen.

                    A v tom úvodním příspěvku na který jsem reagoval, tak nepředpokládám, že hned s nášlapy se naučila lépe šlapat do kruhu nebo správně využívat zpětný záběr, zvlášť když je má tak krátce.

                    Jediný rozdíl oproti klipsnám je, pokud se jezdí v terénu s povolenějšími klipsnami (což je v terénu nutnost), pak není možné správný záběr nohy nahoru.

                    Já třeba naučeno šlapání nahoru nemám a vždy když jsem to zkoušel (i dlouhodobější pokusy), tak jsem se dostal akorát k rychlejší únavě nohou (zkoušeno v nášlapech). Pokud se nejedná o vrcholového cyklistu, tak totiž nevidím, až takový přínos záběru nahoru. Já nikdy nemám problém, že bych nemohl zvětšit sílu na pedálu, vždy jsem omezený tepovkou.

                    A asi málokdo umí jezdit tak, že při současném záběru nahoru, druhou nohou pak zabírá méně a ve výsledku dá větší výkon na stejném tepu (tam jedině se může jedna o nárůst výkonu), ale tohle se většiny hobíků nebo příležitostních závodníků netýká. Možná pár lidí z bike-fora ano, ale asi jich moc nebude.

                    Schválně se přiznejte, kdo dokážete díky záběru nahoru podat na stejném tepu (jako bez záběru nahoru) vyšší výkon.

                    0 0
                    • Troll  

                      No kde je to podle me vyhoda, kdyz jedes neco strmeho v blate, mokre kameny atd. Tezky teren, ktery jedes pomalu. V SPD dokazes i v horni/dolni uvrati zabrat a udzet kolo v pohybu.

                      U klasickeho slapani jsi odkazany na to, ze v maximu (kliky vodorovne) zaberes, kolo se ti proklouzne a pak se modlis, aby jsi se nezastavil. S SPD udrzis staly moment a v pohode jedes.

                      No na stejnem tepu vyssi vykon nepodas, to je asi pravda. Proste pri danem vykonu nejak tepes a hotovo. Rozdil je, ze pokud ten vykon podavam jednim svalem (skupinou), unavim ji rychleji, nez kdyz stejny vykon rozlozim mezi vice skupin. Rekl bych, bud jeden sval na 100% nebo dva, kazdy na 50% jeho maxima.

                      Prijde mi, ze na delsich vyjizdkach v horsim terenu je to znat. (ciste subjektivne)

                      0 0
                    • Lone1  

                      Mám jen malou poznámku,ohledně toho tepu.Já to dokážu lehce.Má to přímou souvislost s nárůstem formy.Když mám natrénováno,dávám daleko víc wattů,při stejné tepovce.

                      0 0
    • palkac  

      Kdyz jsem si koupil SPD, tak mi nekdo rekl, ze spadnu osmkrat, nez se to naucim vyndavat. A stalo se. Po devatym spadnutim jsem udelal vsechno pro to, abych vycvaknul. :-) Jinak i ted se mi obcas povede ssebou svihnout. Pokud chces obcas jezdit na normalnich botech, tak si kup normalni pedaly a vzdycky prendej..

      0 0
    • wroum  

      mel sem jedno i dvoustrany pedaly a pouzitelny sou oboje. dvoustranny sou lepsi, ale nejlepsi sou platformy :-)

      0 0
    • Andrysska  

      Já mám Shimana 505. Při koupi jsem měla na každém pedálu z jedné strany nasazený plast…Začala jsem se učit jezdit s tímto, když jsem si nebyla jista, použila jsem to plastové šlapátko, když byl terén Ok, zacvakla jsem…Stačil mi asi týden a plasty šly dolů a můžu říct, že jsem s SPD pedálama naprosto spokojená…To už k tomu patří, že párkrát zpočátku spadneš.

      0 0
    • funThom  

      Nemej strach, je to snadny. Parkrat to natrenuj doma v garazi… Ja jsem presel taky z klipsen na SPD a napadam… :-)))

      0 0
    • Daf  

      To je dobre ze tam nejsou ty kombinovane. Usetris penize za ten mezistupen mezi klasickym pedalem a normalnim oboustranym pedalem :) Obcas se natahnes s tim pocitej tim prosel asi kazdy ;)

      0 0
    • Palba  

      ciste jen SPD. Zezacatku je dost povol, aby noha vycvakavala temer sama a je to vpohode. Casem jak se s tim zijes, tak mirne pustupne dotahuj…

      0 0
    • Pavka  

      Casto pisete o nauceni se spravnemu slapani…, ze to neni jen tak. jak se tedy spravne slape?

      0 0
      • MlokCZ  

        Do kruhu (když to řeknu hodně zjednodušeně, tak špička po celý pohyb směřuje mírně dolu, hlavní chyba je prošlapávání pat v dolní poloze, více podorbněji viz odkaz). Ono je to fakt těžký pokud máš špatné návyky a hlavně sám nemáš jak to sledovat. A podrobnější popis třeba na www.ambike.com/view.php?…

        A dobrý nácvik je na válcích, i když ani ty nejsou všeřešící. Když ale budeš šlapat na válcích extrémně blbě, tak z nich poletíš (ale když už to bude trochu slušný, tak do perfektního stavu tě to už nepřinutí, ale učí se to na nich jasně nejlíp, pak to chce někoho zkušenýho, kdo tě bude sledovat a řekne, co děláš špatně).

        0 0
        • MlokCZ  

          A i když se osa pedálu vždy pohybuje po kružnici, tak do kruhu se říká proto, že když šlapeš špatně, tak se snažíš tlačit tu osu pedálu z té přirozené kruhové dráhy a zabíráš tak nerovnoměrně.

          0 0
        • Manas  

          celkem dobre to poznas pokud si hodis malej prevod a budes slapat hodne rychle – pokud budes nadskakovat nebo se vlnit tak to neslapes 3× dobre. Dobry je se mrknout na www.mtbs.cz – na ty vychovny clanky nebo na stranky KPO, ted z hlavy nevim.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tos měl psát jemu, ne mě, ale dobře, že jsi to připoměl. Kdo neumí správně šlapat, tak nedokáže jet vysoké kadence.

            0 0
    • JirkaT  

      Mám víc než rok jednostranné Autor A-sport 25 s kovovou klecí a je to super. Tam kde se obáváš (bláto, kořeny, křižovatka), cestou do práce atd. v normálních botách jedeš jako na normal.pedálech. Díky tomu jsem přesvědčil taky vlastní manželku. Nejsem závodník, oboustranné ani náhodou. Při našlapávání otáčet pedál nemusíš. Po sešlápnutí dolů, sundáš nohu a při cestě nahoru máš pedál otočený a zacvakneš se. Občas kapkou máznu plochy kde dochází ke tření s kuframa aby šly lehce.

      0 0
    • rock  

      Natáhneš :-) … párkrát uděláš někomu divadlo (v ideálním případě před hospodou, před zastávkou MHD nebo na jiném místě s početným publikem), párkrát nestihneš vystoupit v nějakém příkrém stoupání, když Ti podklouzne zadní kolo a pak si zvykneš. Jako každý.

      0 0
      • Troll  

        2 rock: Moje nej misto, kde jsme si ustlal byla kolonada v Karlovych Varech, primo k noham nejake satrenky. :-)

        2 JirkaT: Kdyz si clovek na SPD opravdu zvykne, neexistuje „kde se obavas“. Jasne, ze zacatku jsem se na korenovkach vycvakaval, ale to je na houby. Po case ziskas jistotu a zjistis, ze z SPD vystoupis uplne stejne snadno jako z pedalu.

        0 0
        • JirkaT  

          Na jednostranných se můžeš rozhodnout jestli se vycvakneš včas před mokrýma kořenama a taky máš možnost jet do práce,města v normál. botách. Oboustranné mají jiné výhody. Každý můžeme dávat přednost něčemu jinému. A vo tom to je :-) Pavka se ptala s tím, že se obává. A já se jí nedivím. Moje se obávala také a právě jednostranné nášlapy ji přesvědčily. Je s nima velmi spokojená.

          0 0
          • Pavka  

            Diky za rady. Porad se obavam, ale chapu vyhody SPD i jednostrannych. SPD si urcite poridim, zvlast pote, co jsem tento tyden vyslapala spousty kopcu v Krkonosich. Urcite bych zapojeni dalsich svalu uvitala.

            0 0
          • Radek Broz  

            Vycvakavat se pred korenama je blbost, jelikoz je projedes nenacvaklej mnohem obtizenji – musis to dat v nich, vycvakavas se jen ze zbytecnyho strachu.

            Pokud se nechtene vycvaknes, do jednostrannejch se v zadnym pripade nenacvaknes tak rycle.

            0 0
            • JirkaT  

              „Musíš to dát v nich“ Tak takhle nějak bych asi manželku postupně odnaučil jezdit na kole. Možná by jezdila sama, v horším případě s někým jiným.
              :-)

              0 0
    • DX3,5  

      S SPD sem si rozbil hubu jen jednou na křižovatce…všichni na mě koukali jak na největšího exota ale nedám na SPD dopustit…chce to čas a zvykneš si…

      0 0
    •  

      Svitava je řeka řek!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.