• BH

    v Reflexu 24/06 je zajimavy clanek o vojenskych ujezdech.viz. www.reflex.cz/…ek24087.html . Osobne si myslim, ze jeden ujezd by v CR bohate stacil, Pri rozloze CR a take stavu nasi armady mne pripada pet ujezdu jako hodne velky luxus i s prihlednutim k tomu, ze do normalniho lesa se postupne komlikuje pristup , treba bikerum.Pardoxne k nam ted jezdi cvicit anglani a US army za byt a stravu (jak se v clanku pise).Je to jiste pro ne vyhodnejsi, nez aby si pludrovali lesy u nich doma. Rozumnejsi by tedy bylo ukoncit cinnost nasi mini armady v techto lokalitach a ujezdy otevrit pro verejnost ( ze zajistenim maximalni miry ochrany prirody). To by se pak bajkovalo! jaky je Vas nazor ? Potrebujeme tolik vojenskych prostoru?

    0 0
    • fousek  

      Potrebujem armadu?

      0 0
      • Peslezedirou  

        Ano i ne, důležitá je hradní stráž – kapela a pak už je to více či méně jedno :o)

        0 0
    • vlk  

      no myslím si že jich tolik zdaleka nepotřebujeme­.Klidně by mohli počet zredukovat.Ať si angláni cvičí u nich doma.peroblém ovšem je, že některé újezdy není možno předat zpět veřejnosto.Nejenom, že do nich dost investovali ale navíc jsou tam třeba vybudované rozsáhlé podzemní komplexy, raketová sila, letiště, jsou tam skladiště na lecoz co by neměli kam dát apod.myslím, si, že by spíše mohli u některých zredukovat jejich velikost.

      0 0
    • blue  

      nevim, asi sem cetl jinej clanek… nic o tom, ze sem cizi armady jezdej jen za byt a stravu, ani o zplundrovanejch lesich tam neni… ty argumenty za zachovani ujezdu mi neprijdou uplne spatny, naopak z toho vypliva, ze maximalni ochrana prirody tam funguje prave ted, kdyz se tam pusti lidi oficialne, tak to uz nikdo neuhlida…

      0 0
      • vlk  

        kdybys poblíž jednoho bydlel, mluvil bys jinak.kam si vyjet na kolo.Hm.napravo je voj.prostor ,tam nemohu a na levo je rovinnatá haná.Bydlím tak 10km vzdušnou čarou od hranic újezdu a když mají střelby tak to jde u nás i tak dost dobře slyšet. Kdyby to sloužilo pouze pro české vojáky.Ale proč nám mají plundrovat přírodu cizinci, ať si vytvoří své vlastní voj. prostory.To je tak u nás se vším za prachy tu dostaneš cokoliv.To by třeba v rakousku či švýcarku nebylo vůbec myslitelné.

        0 0
        • blue  

          tak znova… nic o plundrovani prirody se tam nepise, prave naopak

          0 0
          • BH  

            hm ty jsi asi nebyl na vojne, ze? pravdou je cast prirody se ochrani (v tzv. ochranem pasmu), ale ze by zrovna tankodrom , co delostrelecka strelnice se nejak vyrazne podilely na ochrane prirody?Se tam nekdy zajed podivat a uvidis.

            0 0
            • Pekáček  

              Tankodromy nejsou všude a střelnice bývaj z bezpečnostních důvodů spíš uprostřed voj. prostoru. Nakládání s odpady je dost přísně sledováno.

              0 0
        • dalimil  

          to je hodně nesnášenlivý názor :-( rakušané jich také nemají málo a jistě v možná ještě hezčí přírodě než my.babelfish.al­tavista.com/ba­belfish/urltrur­l?lp=de_en&trur­l=http%3a%2f%2fwww­.bhi.at%2ffra­meset.htm

          a určitě v nich také cvičí cizí armády,přijde mi to docela běžná věc.Naši vojáci také jezdí cvičit do zahraničí www.army.cz/…s/detail.php?…

          0 0
        • blue  

          a co se tyka ty kvality zivota, tak to je sice asi neprijemny, ale to bych zrovna tak ja mohl vznest pozadavek, ze chci, aby se zrusilo letiste u prahy, aby mi nepristavaly celej den nad hlavou letadla, aby prestaly po vltave jezdit parniky a pres prahu vlaky, ktery porad houkaj a aby se zrusilo centrum plny hlucnejch turistu atd… to bych vubec jako argument za zruseni ujezdu nebral

          a jeste k tomu, co psal BH, ze se do normalniho lesa komlipkuje pristup… ja si teda zatim zadnejch vaznejch komplikaci nevsimam, mozna to chce obcas zvolit trochu jinou lokalitu, nez tu turisticky nejvytizenejsi, myslim, ze mist, kde se da v CR slusne bajkovat, je porad vic nez dost

          0 0
          • Uža  

            Clanek jsem sice necetl, ale bydlim kousek od vojenskeho prostoru (Doupovske hory). Za minuleho rezimu nam pod okny (ve dne i v noci) projizdely kolony vojenske techniky. O devastaci krajiny, kterou provadela „sovetska armada“ ani nemluve. V poslednich letech tu byli parkrat francouzi a amici. Co se tyce „kvality zivota“ (jak pise Blue), tak ja jsem tedy zaznamenal velky zlepseni.

            0 0
            • whiteknee  

              Bydlím taky u Doupovských hor a mám opačný názor, ta devastace ze strany armády nemá zase tak plošně rozsáhlý charakter a v porovnání s celou rozlohou újezdu to není tak hrozný i když nepopírám, že moc pozitivní dopad na lokální úrovni to asi nemělo. Ale hlavní je, že na místě kam 50 let nesměla vkročit živá civilní duše je panenská příroda, což potvrzují i odborníci. Kdyby tam újezd nebyl tak nevím jak by to teď vypadalo, ale rozhodně by tam nebyla taková koncentrace ohrožených druhů a biotopů jako dnes. Takže díky bohu za újezd. Musím ti ale dát za pravdu s tim, že za komančů ty kolony vojenský techniky byly hrozný.

              0 0
      • jecnak  

        Presne tak. Navic nasi taky jezdi cvicit do zahranici. Tyhle reci hrajici na vlastenecke citeni o tom jak nam tu cizaci plundruji prirodu… Priroda ve vojenskych ujezdech je naopak leckdy chranena lepe nez v rezervacich.

        0 0
    • náčelník  

      Pro omezení vojenských újezdů bude asi každý civil, ale ono to má i druhou stranu – obyčejně se převede takový újezd na některý samosprávný útvar (obec, kraj) a ten okamžitě začne vymýšlet megalomanské projekty, jak tam postavit megaletiště, průmyslovou zónu, disneyland, sídliště odporných domků, pořádat technopárty, závody offroadů atd. Naopak ekologové zase chtějí v těchto lokalitách relativně nedotčených lidmi zakázat nejlépe všechno, tedy i to bajkování A kam pustíš lidi, tak to okamžitě zničejí a zasviní – podívejte se někdy jaké hromady odpadků jsou např. v bývalém VVP Ralsko. A lidi tam stále vozí nové a nové. Velké škody tam působí taky offroady a terénní motorky, které se tam pohybují bez jakékoli kontroly nebo řádu. Je to těžké.

      0 0
      • vlk  

        ono co se týká to plundrování přírody civili, asi záleží na konkrétních lidech.Pravda, že tam kde u nás běžně chdí,lidé z města-na Sv Kopečku.Do zoo, ke kostelu a do přilehlých lesů, to vypadá jako na swmetišti.Tam kde chodí jen místní, sem tam nějaký biker, myslivec apod je to bez problému-příkladem je naše moravské švýcarsko-nikdy jsem tam nenašel odhorený obal od čehokoliv.

        Ono to možná vypadá, že jsem proti voj. prostorům.Ale není to tak.Většina cvičení se odehrává daleko ve vnitrozemí voj. prostorů.Okraje tedy nejsou vůbec z hlediska munice nebezpečné. Proto bych byl proto, aby se na úředních deskách místních úřadů vyvěšovali přesné rozpisy cvičení, a aby bylo mimo tyto cvičení do voj prostoru-částí kde nejsou střelnice volný přístup.Samotný rizikový prostor-poblíž střelnic, abod byl vyznačen tabulkami zákaz vstupu apod.

        U nás když nevíš, že někde voj prostor začíná, tak si toho ani nevšimneš.Klidně to mohu vzít Libavou napříč a nikde žádné upozornění, cedulka apod.

        0 0
    • luke777  

      no ja nevim co se tyce toho vojenskeho prostoru tak u lipnika se da jet do velkeho ujezda az na kozlov a ze tech cest a cesticek tam je, na vojak nikde nenarzim:) si pamatuji jednu usmevnej pribeh ze se vojakum zatoulal do proostoru strelby houbar vojaci meli poplach a hlsili hned zastavte palbu v palebnem poli je houbar zastavte palbu:))

      0 0
    • Liamorhea  

      Pánové, mám to štěstí vlastnit povolení ke vjezdu do VVP Libavá ( ne, nejsem zelenej mozek, to by bylo na delší vyprávění)a využívám toho naplno. Ale ruku na srdce, nedovedu si představit, že by tahle perla byla volně přístupná. Kdo jste od Olomouce, jistě vítě, jak vypadá les okolo Sv. Kopečka, šusťáci s čokly atd. A tak by vypadala Libavá velice brzo. Za sebe jsem rád, že tomu tak není. Navíc najít bez velké snahy nevybuchlé protitankové rakety není problém a kdo jednou projížděl mezi krátery na dopadové ploše letecké střelnice, už tam vícekrát nevkročí. Ale pro všechny soudruhy od OL nabídka: domluvíme, projedeme, ukážu, povím, co vím, doporučím. Ok?

      0 0
      • vlk  

        Jo jo, já bych tam s tebou zajel.A nevadí to když budeš mít propustku jen ty?Ty na tu propustku sebou můžeš vzít doprovod?

        0 0
        • 0702  

          A co VVP Dědice milánci, na ty jsteč nějak zapomněli?? Kdo mě provede Libavou, kde jsem byl naposledy na cvičení – tam byla na jaře větší kosa než na šumavě – tak já na oplátku provezu dotyčného VVP Dědice a okolím. Na propustku seru, stejně se tam může v pátek od 15,00 do neděle a ve svátky. Jedno je jisté, je tam čiato a pořadek a ne bordel, viz další foto. Jo a teď asi mraky houbařů…

          0 0
          • 0702  

            BORDEL

            0 0
          • Liamorhea  

            Jo,Dědice, Vyškov, tam já byl naposledy v roce 88, ale zas to bylo na dva roky. Golden years …

            0 0
            • Stancek  

              Tam jsem se potuloval vcera, krajina hezka, ale jsem mekkej vjet nekam kde je cedule zakaz vstupu, tak jsem opojizdel po okraji… Ty ujezdy by mely byt aspon v omezene mire prez vikendy otevreny, o vikendu jsou vojaci stejne vetsinou mimo.

              0 0
          • Santus  

            Pruzkum toho Vyskova chystam kazdej rok, ale jeste se mi to casove nepodarilo, tak snad to vyjde tento rok, ale je fakt, ze mam trochu bobky. To ze se tam muze pres vikend mas nekde zjisteny, nebo jedna pani povidala, prece jen bych byl klidnejsi.

            0 0
          • gobike  

            Hele sem se dival do mapy a uprostred prostoru je dokonce jakejsi loveckej zamecek, nevis neco o tom?

            0 0
            • enjoy  

              je tvuj,videl si ho prvni:-)

              0 0
              • gobike  

                Parada, zamecek jsem si vzdycky pral:)

                0 0
                • j-c  

                  No na ten zamecek bych moc nesazel.. jestli myslis ferdinandsko, tak je na nem posadka :) jinak vseobecne bych tam moc po Dedicich nepobihal.. z jedne strany to ma vyskov a litaji tam s obrnencama, z druhe strany to maji prostejovsti paragani a ti se taky s tim moc nemazlej.. a uprostred jsme jako chemici byli my:)

                  0 0
                  • Hanato  

                    Jo souhlasim, jako vojak muzu rict ze zrovna Dedice jsou preplnene, klidne by mohli byt vetsi… JInak co se tyce toho, ze ujezdu je moc, tak si to nemyslim… Navic jsou to nejcistsi uzemi nasi republiky, napr. vyskov bere pitnou vodu z potoka co proteka Dedicema…

                    0 0
                    • j-c  

                      Doufam, ze ten potok neprameni blizko Kamenne chaloupky:)) Btw. Dedice jsou krasny.. kdyz clovek prekona ten zacatek jak je tankodrom, vezme to kolem Ferdinandska na Myslejovice, tak je tam fakt krasne… hlavne na podzim je to parada.. Jsme si to s nasim BRDM-2RCH pekne uzili :)

                      0 0
                  • gobike  

                    Hele a da se koupat v Myslejovicke vodni nadrzi? nebo to vojaci taky pouzivaj?

                    0 0
                    • j-c  

                      Podle mne Myslejovicka nadrz jeste patri do vojenskeho prostoru.. Jestli to je ta co si myslim, tak mela uprostred najezdy pro tanky na plaveni a my jsme z ni brali vodu do odmorovacich vozidel..

                      0 0
                      • martt  

                        Kdesi na Libavej bola taka vacsia mlaka cez ktoru sa jazdilo s tankom. Este predtym sa dal na vezu taky komin, vysoky asi 4 metre a pri prejazde vodou trcal len kusok toho komina. Pre prizerajucich sa to bola celkom sranda, ti chudaci v tanku ale boli pekne vystraseni.

                        Mozno to je ono o com sa bavite.

                        0 0
                        • j-c  

                          VVP Dedice maji neco podobneho :) No kdybych byl v tom tanku, tak bych byl taky pekne podelanej..:)

                          0 0
                    • Hanato  

                      No plavou tam bevepecka a brodej tanky, ale uz jsem to jednou preplaval v maskacich, rekl bych ze voda je tam cista, rozhodne 100× lepsi jak v brnenske prehrade…

                      0 0
        • Liamorhea  

          To bysme nějak vyřešili, není třeba mít strach. Voják tě nikdy nezastaví, to spíš lesáci, co mají malý … ego. Můžem to někdy domluvit. Žiju v Hlubočkách.

          0 0
      • Fuzzy666  

        A na který části újezdu mas povolenku?? ja si tam pred rokem žádal a nakonec mi to zamitli. Jinak VVP Libavá mam taky v podstate celej projetej. Ale mam pocit ze temer pokazde se tam da objevit neco novyho zajimavyho co clovek predtim prehlidl. je docela fajn mrknout se na letecké pohledy na mapy.cz a pak si zajet na vytipovany mista. Jinak jedinej vojak kteryho sem potkal byl jeden u brany muničáku ke kterýmu sem nahodou zajel, ale byl asi prekvapenejsi nez my :)). Jinak temer porad je nekdo v tech budovach na strelnicich kolem Přáslavic a tak, ale nikdy sem je nepotkal na ceste. Dokonce se nic nestalo ani kdyz sme s kamosem nechtene projeli jejich taborem pri tom velkym cviceni minulej rok. Jedini co nam tam neco rekli byli dva myslivci – jeden se belhal na posed a rval at okamzite vypadneme a druhej ze tu neni zadna cyklostezka – jak pro koho ze hehe :))

        0 0
        • Hanato  

          Jo jo, vojakum je to jedno kdo si tam jezdi, jenom bacha na strelby… Taky mam jenom spatny zkusenosti s myslivcema. Ve vyskove po nas dokonce jednou v noci vystrelil, protoze si myslel, ze jsme asi jelen nebo co a zatim nas tam bylo 10 vojaku… Hovado, mel jstesti ze jsme meli jen cvicne, protoze jelikoz to bylo cviceni tak v tu chvili jsme na nej strileli uplne vsichni :-) Ale moc do smichu nam nebylo kdyz jsme zjistili, ze to byl myslivec a ze strilel ostrejma…

          0 0
      • petryk  

        Taky bych se přidal… Tak dej vědět, někdy se domluvíme

        0 0
      • grafik  

        ok

        0 0
      • mm  

        rad bych se taky pridal

        0 0
    • Tleskač  

      Ještě se tu nepsalo o Brdech (VVP Jince)

      0 0
      • bikaf  

        Jo tam je krásně… a to jen díky tomu, že to je uzavřený prostor. Kdo mluví o devastaci přírody ve vojenských újezdech, mám pocit že asi v žádným nebyl. Už to tu zaznělo, ale ta devastace začne okamžikem otevření. To co tu někdo psal o dopadové ploše a o tom, že kdo tam byl – už nikdy nevkročí, asi jo dopadovka je samej kráter, ale tato místa jsou rozlohou naprosto zanedbatelná vzhledem k rozloze VVP a navíc, dnes zdaleka není využívána při střelbách ani polovina dopadovek. A ostatní plocha je zde ponechána osudu, jak si matka příroda přeje (vyjma částí, kde úřaduju Vojenský újezdní úřad, který zde o lesy pečuje a nahrazuje Lesy ČR ve VVP) → jak lépe uchovat netknutou přírodu?

        Není to tak dlouho, co jsem četl (někde v tisku) o tom, že parta ochránců zkoumala faunu a flóru přímo v dopadových plochách a ke svému údivu zde nalezli několik druhů rostlin a snad i nějakého brouka, který už byly na našem území považovány za vymizelé. Zřejmě se jim tam líbilo :o)

        Názory mluvící zde o devastaci jsou úplně zcestné, protože armáda zde při cvičeních nenechá ani hovno, natož pak odpad, nebo nedejbože munici a jinej bordel. To si totiž ty vojenský lesáci s malým egem fakt pohlídaj… (Pokud někdo namítne Mimoň, tak má pravdu, ale tuny munice a hektolitry nafty tu zahrábli rusáci, když spěchali po revoluci k domovu)

        0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          Ja jsem onehda na dopadovce na Toku nasel cylokomp. Prasaci bajkeri. Po vojakach toho teda zustava dost, ruznejch rozsklebenejch kusu zeleza, pokud jde o to co vidis. Sami to priznavaji; jednim z argumentu proti zruseni VVP je ze by bylo moc drahe po sovbe uklidit. Je fakt ze mam dojem ze toho v poslednich letech pomerne dost odvezli. To co nevidis jsou jemne rozptylene castecky, odparene kovy, (vcetne takovych inovaci jako strelivo s ochuzenym uranem), ktere tam zustanou. Jedine positivni je ze posledni dobou to tam vyuzivali minimalne (i kdyz to vypada ze vloni se zas zacalo neco dit- spalena dopadovka na Toku, tercova plocha na Jordanu).

          0 0
          • bikaf  

            píšeš – „To co nevidis jsou jemne rozptylene castecky, odparene kovy, (vcetne takovych inovaci jako strelivo s ochuzenym uranem), ktere tam zustanou.“ → okdud to máš? To psali v blesku? Nebo v hromu? Nečteš trnky brnky? Vrať se na zem. V armádě tohle (údajně – to není jisté – JPP) bylo kdysi dávno za RVHP, ovšem ještě před revolucí se to všechno zlikvidovalo. (mimochodem střelivo s ochuzeným uranem má význam v tancích a BVP a dnes se tu střílí mimo pěchotních zbraní jen z dělostřeleckých a v těch nemá munice s ochuzeným uranem žádný smysl)

            spalena dopadovka na toku? Každý rok minimálně jednou, vždy po střelbách z rakemtometů. Takže nic novýhop. Jednou to hoří víc, jindy míň, podle počasí. Ale evidentně to vřesovišti jen prospívá.

            A co se týče četnosti střeleb, je toho pořád stejně, jen je to shuštěno do kratšího období přes léto.

            0 0
            • Hroch obojzhivelnyj  

              Jo ja zapomnel ze ceska armada dle svych bojovych tradic uz od Buzuluku cvici se drevenyma zbranema a strili drevenejma projektilama. Vrat se na zem a popremejslej co se asi stane se vsim tim co z ty hlavne vyleti. Vojaci po sobe seberou tak akorat tak nabojnice. Nebo snad po strelbach vyrazej vojacci s lopatickama a z kazdy diry vyhrabou strelu a posbiraj strepiny? A copak to zapaluje vresoviste na dopadovce? Ona ta strela z raketometu krouzi, dokud ji nedojde palivo? Jestli zrovna v Brdech nekdo pouziva strelivo s ochuzenym uranem nevim a doufam ze ne, ale proslo tiskem ze Americani to pouzivali v Jugoslavii. A proc armada sama pise cituji „Na základě specifik jednotlivých újezdů by bylo nutné provést pyrotechnickou asanaci na 60 – 90 % celkové rozlohy újezdů.“ , s naklady odhadnutymi na 1.4–1.9 miliardy KC na ujezd? To je dost, za odvoz kadibudek.

              0 0
              • goofy  

                Na tohle se ohromne hodi jedno kocici prislovi: Co to tu sakra meles ty vorechu? ;o)

                0 0
                • enjoy  

                  tak ted zase neco k veci a hlavne hodne zkusenyho povez ty:-)

                  0 0
              • bikaf  

                ad střely a palivo v raketách: samozřejmě, že většina tohodle bordelu tam zůstane, ale jsou to rozlohou jen malé oblasti a byly velmi zredukovány.

                ad ochuzený uran: Naše republika má AČR, USA mají US ARMY. A US ARMY tu tenhle bordel nikdy nestřílela a doufám, že nikdy střílet nebude.

                ad citace: nevim co to je za zprávu, ale zamysli se nad tím jak obrovskou plochu tvoří VVP, představ si 90% procent tý plochy a někoho, kdo je schopen to zabordelit → blbost. Nedovedu si představit to množství munice, co by tam muselo ležet, aby to pokrylo takovou plochu. Je možný, že tou citací je myšleno, že tak velkou plochu je potřeba zkontrolovat, jesli tam něco není, a to už je něco úplně jinýho, ovšem téměř stejně nákladnýho :o/

                Netvrdim, že armáda primárně chrání přírodu, je jasný, že tam škody zanechává, ale činnosti způsobující takové škody jsou provozovaný na pořád stejných místech k tomu určených, takže žádná megadevastace ráje na zemi se nekoná. A okolo těto míst je spousta lesů, vod a strání, které armáda vlastně nevyužívá, ale jaksi jí to tvoří trochu soukromí. A vedlejším produktem toho je, že je tu spouta plochy, kde si příroda dělá co chce bez zásahu člověka.

                0 0
                • Hroch obojzhivelnyj  

                  Ta zprava je analyza ACR ohledne potrebnosti vojenskych prostoru. www.army.cz/…_analyza.doc

                  rozlohou jen male oblasti… no ja na Brdech jich napocital minimalne 5, kazda o velikosti asi tak poloviny okresniho mesta (Pribram hnedka vedle), jak se snadno kazdy presvedci na ortofotomapach na www.mapy.cz. ( a taky je tam krasne videt velmi intenzivni lesnicke vyuziti :nedotcene: prirody metodami plosne tezby)

                  Jeste poznamka- stejny pripad bylo pohranicni pasmo- pripada vam ze je tam po otevreni intenzivne nicena priroda??

                  0 0
                  • bikaf  

                    Proč vlastně tolik stojíš o otevření vojenských újezdů, když je to tam tak šíleně rozbombardovaný, zamořený chemikáliema a radioaktivitou a stromy vytěžený cvičícíma vojákama? Co bys tam vlastně dělal? Sbíral nabojnice?

                    Nejde spíš o to, že se dodnes nemůžeš vyrovnat s tím, že tě kdysi na vojně ňákej vypatlanec šikanoval a ty to dodnes armádě nemůžeš odpustit?

                    O jakých oblastech o rozloze poloviny okresního města píšeš? Dopadové plochy (místa, kde jsou umístěny cíle) ať jich je, kolik chce, jsou plochy o stranách stovek metrů. Jesliže do toho počítáš i palposty a prostor mezi nimi a dopadovkou mohl bys mít pravdu, ale tam nikdo nestřílí. Od toho jsou dopadové plochy. Ale to na ortofotomapě, pokud to tam neznáš bohužel nevyčteš.

                    Co se týče těžby, máš pravdu, bohužel. :o( Újezdní úřady se poslední dobou začínají chovat jako LČR. Naštěstí jsou plochy pro jejich kšefty výrazně omezeny a pořád zůstává většina plochy napospas přírodě.

                    0 0
          • Hanato  

            No jako delostrelec muzu rict ze na Tok strilime docela casto, ale nejak jsem si nevsiml, ze bychom meli strelivo z ochuzenyho uranu (navic pro delostrelce hovadina a tankiste na Tok nestrili). Takze doporucuju necist Blesk a podobne protoze my mame vpodstate tu stejnou munici jak za druhe svetove…

            0 0
            • j-c  

              No ono by mozna stacilo, kdyby se pritomni zajeli nekdy podivat na prehlidku techniky pod nazvem Bahna a videli by jak vypada takova salva ze 152mm ShKH Dana a urcite by je pak nenapadlo lezt nekam pobliz dopadovky..

              0 0
              • Hroch obojzhivelnyj  

                Nebo snad dokonce tvrdit ze vojaci prospivaji prirode…

                Jinak pratele Blesci, mel jsem dost ze ze me delate oslicka a zadal jsem si Depleted Uranium Ammunition do Googlu. A co jsem tam videl, z toho jsem byl pryc. Vrele doporucuju vsem. Pevne doufam ze to ACR ani nikde nikdy nezkousela a nebude.

                0 0
                • la-da  

                  Co vim tak v nasi armade maji jem wolframovy.

                  0 0
                • cabbage  

                  nechci ti kazit radost, ale něco DU se už u volnilo při leteckých haváriích, DU se tušim využívalo na vyvažování v dopravních(ci­vilních) letadlech…

                  0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        Tady brdy.info/clan­ky/index.php je odkaz na text iniciativy Projekt Brdy- analyza perspektiv uzemi a co s nim, z pohledu okolnich obci. Ve zkratce, zrusit VVP a ZAROVEN prevest uzemi na statut CHKO nebo narodniho parku.

        Jeste poucnejsi je tamtez odkaz na analyzu ministerstva obrany ohledne potrebnosti VVP . K ochrane prirody vyjimam:

        „2. ministrům životního prostředí a obrany, aby při přípravě budoucích smluv, případně vyhlašovacích předpisů zajistili, že lokality, které se nacházejí v objektech důležitých pro obranu státu, budou pro potřeby obrany státu i nadále využívány a podmínky jejich ochrany budou podřízeny potřebám obrany státu tak, aby nebyla narušena činnost ozbrojených sil a další související činnosti Ministerstva obrany v těchto lokalitách. “

        Nevim jak vy , ale jato ctu ze kdyz jde o hru na vojaky priroda musi stranou. No a kdo ve VVP byl tak videl ze presne tohle byla praxe. Vojaci to zprasili, priroda si pomohla a vznikl zajimavy biotop, ktery by tam prirozenou cestou nevznikl…

        0 0
        • bikaf  

          „Nevim jak vy , ale jato ctu ze kdyz jde o hru na vojaky priroda musi stranou“ → Tak to vypadá v této zprávě, která samozřejmě necituje všechny normy a předpisy, které armádu omezují. V lecčemš je to přísnější než dětský tábor v přírodě. A jestliže jsem o kus víš psal, že si vojáci po sobě odvezou i hovno, tak věz, že to myslim vážně. Dávno pryč jsou doby, kdy se na cvičeních kopala latrýna. Dnes je povinnost vozit s sebou převozný hajzly typu TOI TOI. Nemluvím o tom, že se nesmí kácet stromy, řezat z nich větve, lámat větvičky – neexistuje. Jen nálety, bez a podobná lesní verbež. Zakopat se? Zakopat techniku? Jo, ale pak po sobě zahrabat, a to ještě na určeném místě pro tuto činnost. Ale to jsem vytrh jen pár detailů z celku.

          Nektěří si tu představujete, že přijede armáda do lesa, týden či dva si hraje na vojáky, založí skládku nebezpečnýho odpadu, vykácí hektar lesa, vypálí mez, vykope jámy, vypustí naftu do potoka a před odjezdem odpálí jadernou hlavici, aby to bylo akorát…

          Píčoviny bigbít, vraťte se na zem! :o)

          0 0
          • Vrci  

            Předpisy jsou jedna věc, jejich dodržování věc druhá a řešení nehod úplně jiná. Jen tak mimochodem, jak daleko máte během vašich hrátek v okolí vodních ploch norné stěny a absorbent pro případné řešení úniku ropných produktů?

            0 0
            • bikaf  

              Nevím jestli tě nezklamu, ale vždy na místě s sebou. Armáda vynakládá nemalý prostředky právě na tyhle ekosračky a jak už to tam chodí sama sebe šikanuje vymáháním ekoopatření. :o)

              0 0
              • VencaV1  

                Tak ekosracky jo? To bylo kecu a ted jsi konecne predved vojensky mysleni v pravym svetle.

                0 0
                • Vrci  

                  a asi i metodu jejich použití: ŽaVeS

                  0 0
                • bikaf  

                  Jak prosímtě vypovídá slovo „ekosračky“ o přístupu k ochraně přírody?

                  Kod chce psa bít .......

                  0 0
                  • VencaV1  

                    Sracky se vetsinou rika vecem ktery jsou na hovno anebo te serou. Nebo tak snad rikas pro tebe podstatnym vecem? Me by spis zajimalo jak vojaci souvisej s ochranou prirody?

                    0 0
                    • la-da  

                      Tak to ze ho nejaky veci serou,pac mu pridelavaj praci tak to jeste neznamena ze je nedela.Co pamatuju tak prakticky celou vojnu jsme delali veci ktery nas sraly,pravda, s ekologii to vetsinou moc spolecnyho nemelo :-) Jinak tomu zlepseni ekolologickyho chovani od tech 80tych let bych i veril,ja byl na vojne v 89tym a taky uz jsme petrolej co chrsta z odpadniho potrubi Migin pri spousteni a zhasinani motoru zachytavali do kyblu a shromazdovali v sudech, narozdil od drivejska kdy se to normalne nechavalo vychcat na zem.Takze nejaky zlepsovani,pocho­pitelne formou rozkazu shora urcite probiha.Tim samozrejme netvrdim ze by vojaci byli nejaci zapaleni ekologove ale to neni skoro nikdo kdyz pro to musi hnout prstem.

                      0 0
          • VencaV1  

            Krome ty jaderny hlavice (aspon u nas) bych tomu zaveru veril.

            0 0
          • martt  

            Ked som bol ja na vojne, tak platilo presne to, co pises v zavere. Jadernu hlavicu sme neodpalili, lebo sme ju nemali. Raketaci v susednych kasarnach v Jihlave ale vraj mali aj to…

            Rusaci boli uplne samostatna kategoria, predali hocico. Zaujimave je, ze za pistol chceli viac ako za samopal (300Kcs/100Kcs). Parkrat som od nich kupil benzin ale aj do Skody 100 bol prilis malo oktanovy.

            Mozno sa situacia za poslednych 20 rokov zmenila, moje skusenosti su z 1984/85.

            0 0
          • Hroch obojzhivelnyj  

            Jsem rad ze uz je to o hodne lepsi nez to byvalo. Presto si troufam tvrdit ze prirode by bylo lepe bez vojaku, a ze nadelaj vic skody nez sustaci s vobalama vod tatranek (ty malokdy jezdi tezkou technikou, kdyz uz nic jinyho).

            Jo a k tem hlavicim, ty asi opravdu nepouzivaji, protoze z tech raket o prumeru 40 cm co se valely na Toku nekdy po roce devadesat furt zbyl asi metrovej kus s kridylkama. Ale uz tam nejsou, asi je nekdo vodvez do sberu.

            0 0
            • wroum  

              tzn. casy se meni. raket a bordelu ve VVP ubyva a tatrankovejch obalu od sustaku kvapem pribyva vsude jinde…

              0 0
            • cabbage  

              šusťáci asi ne ale infrastruktura pro šusťáky… myslim že výstavha hotelového komplexu s prilehlým skiparkem jsou mnohem horší než týdenní cvičení několika brigád.

              0 0
              • Hroch obojzhivelnyj  

                Ale no tak. Precti si radeji ten Projekt Brdy, nez zacnes budovat spotrebnij rekreacni prumysl..

                0 0
                • cabbage  

                  skipark se plánuje ve vvp u lipna… myslim, že pokuď by armáda opustila brdy, tak jakékoliv ochranné opatření může být jednoduše změněno na povolení k výstavbě.

                  0 0
                  • Hroch obojzhivelnyj  

                    O plany na skipark u Lipna vis. Mluvi do toho spousta lidi, jestli ano, ne, kde atd. Kdyz se vojaci rozhodnou otevrit novou cilovou plochu, tak se o tom dozvis mozna nekdy nahodou, az kdyz ji vybudujou. Teda ne ze by mi jedno bylo milejsi nez druhy.

                    0 0
            • bikaf  

              Kdyby v tý raketě byl uranovej trn, tak by to vypadalo uplně stejně jako teď, takže bys stejně poznal uplný hovno, leda bys měl kapesní dozimetr. Ale je to **********, protože uran má význam jen do munice používané přímo proti pancíři a ne do dělostřelecký.

              0 0
    • blue.sun  

      Důvod, proč armáda potřebuje tolik VVP je jednoduchý: je roztahaná po celé ČR. Kdyby bylo všech 30 tisíc vojáků soustředěno na jedné základně uprostřed republiky, stačil by jim jeden prostor. Problém by byl ten, že by se nedohodli, kdy kdo má cvičit, nedovedu si představit vojenské město o dvou stech tisících obyvatelích. A to jsem voják. Jo a reflex nečti, tam píšou docela slušný nesmysly. Dost tendenční články, řekl bych. Jediné, co kvalitně umí, je očerňovat bez důvodu a bez znalosti pravdy.

      0 0
      • vt  

        Co je na tom clanku tendencniho a nesmyslnyho ?

        0 0
    • Bananovnik  

      Já teda nevim, ale mě se zdá celkem nelogické, kdyby armáda trénovala pořád jen v jednom újezdě. A podle mě armáda význam má, když je dobře vycvičená. Zdá se mi, že kdyby amíci měli doma pralesy a mangrovové bažiny, tak by třeba dopadli lépe ve Vietnamu. A o tom to je. Je potřeba střídat cvičiště podle hesla lehko na bojišti, těžko na cvičišti. A když NATO trénuje u nás, tak alespoň v případě problému poznají jak se tady dá pohybovat, stejně jako naši vojáci na Balkáně nebo v Alpách. A ta kvalita životního prostředí je výborná, sám jsem to viděl v Brdech a kdyby tam byli lidi, tak by to byl děs. Vím jak vypadjí lesy v okolí Kladna i Prahy a opravdu čisto je jen na nepřístupných místech Českého krasu…

      0 0
    • BH  

      dovolim si takove male intermenzzo. Ten clanek o vojenskych ujezdech se me zdal zajimavy pro nas bikery, ale konecncu i obcany, ci obyvatele CR. reflex si rad prectu, avasak nekriticky neprejimam vse co se tam napise (to pro modre slunce). Jinak jsem ponekud prekvapen kolik lidi tu povazuje za spravne ba dokonce pozitivni , ze armada nam zabira tak velka uzemi nase male zemicky. Zduvodneni jako, ze potrebuje hodne cvicnych prostoru (30 tis. lidi se nevejde do jednoho prostoru) a predevsim ze vlastne nam tu aramada zachranuje nedotcena uzemi me pripadaji usmevne, ale zarovne alarmajici. ja mam s armadou zkusenosti,ktere se daji vyjadrit slovem"pakarna". neverim, ze by armada mela zajem se chovat nejak ohleduplne k prirode, to je v rozporu s jejimi potrebami, urcita nedotcenost prirody v nekterych lokalitach voj. prostoru je na ukor masivni devastace prirody primo ve vycvikovem prostoru. ja jsem behem voj. sluzby mel nedobrovolnou moznost navstivit radu voj. prostoru na Slovensku ( kezmarok, leskovce a pod.) Armada se vsude chvala uplene neuveritelne barabarsky. Zakopanou munici pocinaje, vypustenym olejem z techniky konce. mezi tim je devastace strelbou, cvicnymi jizdami. a pod. Vzpominam si, jak jsme chytali ryby v horskym potocim pomoci granatu, nebo uvizl tank v potoku a nikomu nevadilo, ze z nej vyteka ojel, nafra do toho potoka.To vse vcetne znicenych vesnic ( ve vojenskem prostoru u Kezmaroku byly kdysi sirne lazne).Problem je jeste v tom, ze nase armada je nyni skutecne minimalni a proste ze ty prostory nepotrebuje a aby k name jezdili cvicit amici co jine zeme NATO, to me pripada jako uplne to same,jako kdyz k nam Nemci vyvazi komunalni odpad. takze ja osobne jsem pro zruseni vetsiny vojenskych prostoru u nas a nebo jejich minimalizaci. V moderni valce je to prezitek a navic je urcite logistejsi chranit casti nezdevastovane prirody jinym zpusobem nez tam budovat, ci zachovavat vojenske prostory.

      0 0
      • Fuzzy666  

        Taky sem ten článek četl. Ale myslím si spíš že současný stav tech prostorů je lepší než kdyby je otevřeli. Po otevření by se do těch míst nahrnulo spousta a spousta lidí kteří sou zvědaví co tam všechno je. Určítá část lidí by rozkradla co by se dalo a další část lidí by tam začala navážet tuny odpadků a následovaly by čachry s pozemkama. Do ted by se aspon trochu obavali tam vubec jet. Nehledě na to že armáda určitě investovala nemalé peníze na zbudování všeho možného v prostorech a ted by se toho všeho měla vzdát?? + ještě by to museli likvidovat. Mě osobně vojenské prostory vůbec nevadí, do VVP Libavá jezdím bajkovat průměrně jednou týdně a jsem rád že se aspon nekde můžu pohybovat bez rizika provozu a po různých skvělých terénech se kterýma se jinde prostě nesetkám

        0 0
      • dafe  

        +1 presne. Relativne dobry stav prirody ve vojenskych ujezdech vznikl paradoxne a nechtene, vojaku je na tak velkou plochu malo a nestaci to zprasit a rozstrilet. Kdo jeste pamatuje rusaky by se spojeni vojaku a ochrany prirody jenom nevericne smal nebo brecel (jo vim ze ted je to o neco lepsi).

        Kdo rika ze zrusenim ujezdu tam automaticky vznikne bordel, protoze tam prijdou lidi, tak vlastne rika ze my celkove jako narod se chovame jak hovada a plati na nas pouze bic (zakazy a represe).

        Jak by to melo byt spravne podle me: Ujezdy se zredukuji protoze je jich zbytecne moc a velke; misto toho CHKO, specialni kousky NPR, uzemni plan se stavebni uzaverou nebo hodne prisne, lidi se nebudou chovat jak hovada a bude to OK. Jeste kdyby to tak u nas v CR slo…

        0 0
        • Fuzzy666  

          "Kdo rika ze zrusenim ujezdu tam automaticky vznikne bordel, protoze tam prijdou lidi, tak vlastne rika ze my celkove jako narod se chovame jak hovada " Bohuzel přesně to si myslím

          0 0
          • Liamorhea  

            Fuzzy, máš nějakou oblíbenou trasu po Libavé? Napiš, jen zkratkovitě, pro inspiraci. Taky můžu pár pěkných poradit.

            0 0
            • Fuzzy666  

              Tak vyloženě přesnou trasu kterou bych dokázal přesně popsat ne. Spíš mám různý vytipovaný místa kam se dá jet. Začal sem tam s kámošem jezdit před několika lety – nejdřív jenom kolem celýho prostoru po různých cestičkách – docela pěkná trasa. Jinak ja nevim, asi pred tydnem sem se byl podívat v bývalým břidlicovým lomu poblíž Velké Střelné – prý to byl největší břidlicový lom v evropě. Našli sme tam s kámošem aj otevřenou štolu asi docela brutálně hlubokou, podle nějakých údajů na netu přes 150 metrů. Jinak samozřejmě různé pozůstatky vesnic – z těch zachovalejších kostel v Jestřábí, pak mlýn tuším bývalé Olejovice nejsu si jistej začíná se mi to plíst ale trefím tam, jo a ještě jedna zachovalá budova mám dojem že taky mlýn je někde na severu – snad Rudoltice, ostatní vesnice sou už hodně zpustošené. pak samozřejmě střelnice – ty u Přáslavic – pro pěchotu + tanková končí před takovým lomem před kterým vedou koleje po kterých pravdepodobne jezdí terče (asi) předtím lomem se taky střílí do terčů pro RPG, pak jsou ještě střelnice zhruba v půlce prostoru. Dál mám v oblibě sjezd po tankové cestě která vede v podstatě souběžně s cestou ke skládce v Mrsklesích, ikdyž sem na něm posledně hodil masku – bacha po jaru sou tam vymlety dost hluboký koryta od vody a jak na potvoru mi svítilo slunko do očí a do jednoho sem vlítl. potom v blízkosti té skládky na druhé straně je hlídanej muničák a pak je tam několik takových hangárů s těžkýma pancéřovýma vratama stejný jsou i poblíž Potštátu, tam sou samozřejmě i přehrady a nedaleko Milovická dopadová plocha. Potom je ještě trhací jáma když se odbočí z cesty poblíž kostela v Hrubé vodě. Určitě by se našlo víc míst kde sem byl. Pokud bys chtěl upřesnit kde co je tak napiš. A samozřejmě mi můžeš dát i nějakej tip

              0 0
              • Liamorhea  

                Všechno znám, samozřejmě, až na tu trhací jámu u Hrubky. Ani netuším, že na Hrubé vodě je kostel … Jinak asi důležité bude, odkud máš východisko. Já právě spíš od Hrubé vody, respektive Hluboček. Další trhací jáma je na býv. Čermné, tam co jsou i vodní cvičiště, tam je i jedno z pěti jaderných sil v prostoru. Chce to trochu hledat. Jestřabí a Varhošť, tam se jde dostat pěkným údolím od Daskabátu … k terčům na střelnici jsem si ještě netrouf, jednou vystřelilo asi pět tanků zároveň asi 20 m ode mne a dodnes mi zvoní v uších :o). No, možná by nebylo od věci založit vlastní thread na toto téma, počítám, že i VLK by do toho stopro šel, ale možná nejlepší by bylo si mailnout. Apropó, znáš www.libavsko.cz

                0 0
                • Fuzzy666  

                  JJ tu stránku znám je fajnová a ty fotky tam poznávám. Jinak jsem z Přerova a jezdím obvykle s kámošem z Tršic.Jestřábí a Varhošť samozřejmě taky znám, tím údolím se dá občas jet i v zimě. A víš kde jsou ty ostatní jaderný síly? Něco mi říka že jedno by mělo být kousek od Kozlova, pak blízko Mrskles, U Hrubé Vody, pak teda u Potštátu – pletu se?? tam bych se ještě rad podival. Jinak číslo icq a mail mam v profilu a thread by taky šel.

                  0 0
                • Fuzzy666  

                  BTW jak se ti podařilo dostat se 20 k tankům?? náhoda nebo si voják??

                  0 0
                  • Liamorhea  

                    Ale ne, jen jezdím kolem tankové střelnice pravidelně domů, no a gumy nechávají při střelbách do dalšího dne techniku na palpostech. A já, jedouc si takhle jarním podvečerem a spoléhaje, že tank v tuhle denní hodinu spí, netušil jsem nic. Najednou rana jak prase a po ní cca 19 dalších, zrovna jsem těm škatulím projížděl za prdelí. Jakpak se jmenuje kámoš z Tršic? Já pocházím z Doloplaz. Není to náhodou Honza Konečný, řečený Ježíšek?

                    0 0
                    • Liamorhea  

                      A půjdem na thread VVP Libavá – trasy, poznatky, dojmy … ok?

                      0 0
                    • Fuzzy666  

                      Toz to ja. Ja tam techniku jeste nevidel (pac obvykle jezdim o vikendu v pracovni dny akorat o prazkach), teda krom toho co sme projeli tom jejich taborem, ale to byla skoro tma a jel sem co nejrychlejc. Ne ten to není,ale tuším že je to jeho kámoš.

                      0 0
        • -Alan-  

          Myslím, že povolit tam provoz od pátku odpoledne do neděle s výjimkou nějakých občasných akcí je lepší řešení. Případně vůbec povolit vstup mimo dobu akce armády, ale to by byl problém to oznamovat. A proč lepší? Přes týden tam bude „klid“, o víkendu tam něco užijem. A hlavně pak nehrozí pokračování rušení – to totiž pak za čas někoho napadne, že máme v naší malé zemičce příliš mnoho plochy CHKO (a to už jsem myslím opravdu slyšel). Nehledě na nápady při vedení dálnic atp., kdy CHKO jdou stranou a pochybuju, že by je provedli vojenským prostorem.

          0 0
          • BH  

            co to motas za hlouposti? Podle tve logiky je CHKO na stejne urovni z hlediska ochrany prirody jako vojensky ujezd? Tak takove uvazovani uz vubec nechapu. To,ze tam vojaci nechali nejake neporusene uzemi, je vedlejsi produkt jejich hlavni cinnosti, tedy brodit , strilet, rozbijet, devastovat…Ale vlastne na Bikini take nikdo 40 let ani nepachl, tam bych vam doporucoval vyrazit, hotovy raj na zemi… Jeste , ze mame tu armadu.

            0 0
            • cabbage  

              hm, to je sice pravda nicméně pořád sou na tom (aspoň z mého pohledu) líp vojenské prostory než cokoliv jiného.

              0 0
    • martt  

      Ten clanok som si precital, je zaujimavy. Ako byvaly „bojovnik“ CSLA som mal moznost, ci som bol prinuteny, stravit dost casu na Libavej, v Doupove a Boleticiach. Ten, kto vyhlasuje, ze armada chrani prirodu, hlasa vtakoviny. Podla mna si priroda poradila s armadou.

      Moje skusenosti s armadou su z rokov 1984/85 ale pochybujem, ze dnes je situacia diametralne odlisna.

      0 0
      • bikaf  

        Situace je diametrálně odlišná, tomu veř!

        ty doby jsou dávno pryč.

        0 0
      • whiteknee  

        Nevím jestli špatně čtu, ale z tohohle threadu jsem nepochopila, že by někdo hlásal, že armáda chrání přírodu. Každýmu průměrně inteligentnímu člověku je jasný, že armádě o žádnou ochranu přírody nejde. Proč jsou ta území tak zachovalá je snad každýmu jasný. A ještě to BH (napsal si:Rozumnejsi by tedy bylo ukoncit cinnost nasi mini armady v techto lokalitach a ujezdy otevrit pro verejnost (ze zajistenim maximalni miry ochrany prirody)) Co si představuješ pod pojmem zajištěni MAXimálni míry ochrany přírody, maximálně by se to chránilo jedině tehdy pokud by se to úplně uzavřelo jakékoliv veřejnosti i armádě, což bohužel nejde. A vyhlásit dneska CHKO nebo NP není žádná prdel, stačí se jen podívat jak dlouho se už jedná o vyhlášení CHKO Střední Poohří a bůhví jak to dopadne. A navíc i kdyby se tam vyhlásilo CHKO, tak pokud se najdou takový lidi jako ty, který chytají ryby granátama tak je to jedno.

        0 0
        • bikaf  

          máš recht :o)

          chytá ryby granátama a tvrdí, že špatnej je ten, kdo ho tam poslal …

          jak povrchní …

          :o)))

          0 0
        • BH  

          Obecne se tu armady zastavaji lide, kteri jsou but totalne zeleni ( to nema nic spolecneho s Bursikovic hochy a devcaty) a nebo lide, kteri pravdepodobne na vojne nikdy nebyli, to je zjevne Tvuj pripad.Uz jenom to jak reagujes na story s lovem ryb , pokud by jsi stravila nejaky cas ve vojenskem prostoru jako prislusnik armady,tak by jsi vedela, ze granato-lov ryb je sranda ve srovnani s tim se deje pri ostrych strelbach, ci ruznych taktickych cvicenich. ta Tva logika je neuveritelna. Podle tebe by bylo nejlepsi udelat z cele CR jeden velky vojensky prostor a ochrana prirody je zajistana nejdokonalejsim zpusobem. Drz se plotny devce…, sorry

          0 0
          • dalimil  

            drž se plotny ? to asi musí být radost pro každou ženu se s tebou dát dohromady…

            0 0
          • whiteknee  

            Ty mě bavíš, najdi mi jedinou větu, kde bych napsala, že by bylo nejlepší udělat z celé ČR vojenský prostor. Seš fakt demagog, kterej si všechno překrucuje tak jak to chce slyšet. Vůbec nic takovýho si nemyslím, jen jsem se Ti snažila vysvětlit, že by si se na to neměl dívat jen z pozice toho, komu jsou uzavřený prostory pro bikování. Kecat něco o tom, že by se všechny újezdy měly zrušit a zajistit se maximalní ochrana je dost povrchní, když nemáš sebemenší tušení jaká je to byrokratická mašinerie a jak je to časově náročný. Mě prostě jen není lhostejný ja to tady vypadá, já ať se podívám jakýmkoliv směrem tak vidím výsypky nebo uhelný elektrárny a sem ráda aspoň za ten kus přírody, kterej mi tu poskytuje Doupov, kterej ač nechtěně vznikl díky armádě (tím se armády samozřejmě nezastávám). A navíc dneska ta devastace v újezdech není taková jako za komančů, jelikož armáda je mnohem menší. Ale omlouvá Tě chlapče, že Tvůj postoj k přírodě byl formován za dob minulých, to ještě moc lidem o ochranu ŽP nešlo (tím neházím všechny do jednoho pytle), ovšem ještě máš šanci to změnit, proto Ti radím přečti si nějaký publikace o stavu ŽP v ČR a přestane Ti to být jedno.

            0 0
            • enjoy  

              prej chlapce:-)).dobre slecinko..:-)))

              0 0
              • whiteknee  

                Znáš to, sem prostě děvče, který by se mělo držet plotny. Ale bohužel v tomhle jediným se BH netrefil, plotna je moje slabina, a proto dávám výpověď a běžím koupit kuchařku, ať sem aspoň k něčemu dobrá.

                0 0
            • BH  

              ta zase bavis me. Mam na armadu stejny nazor jako Martt, Je fakt ze jsem zazil armadu na vlasni kuzi naposled v roce 1998, kdy jsem byl na nejakem cvizeni zalozaku v Pribrami a nevrim ze by doslo k nejake zmene v teto dobe co se vnejsich projevu armady tyce. koneckoncu i zde prispivajici lampasaci jsou v zajeti svych zkratek (VVP – vojensky vycvikovy prostor), takze podle meho je vse pri starem. Ale i kdyby se armada nakrasne zmenila, preci normalne uvazujici a hlavne slovobodomyslny clovek nemuze souhlasit s tim,ze jsou u nas rozsahla uzemi, kam noramalene nemuze. To je prece pozustatek totality a jineho druhu armady nez mame a potrebujem dnes!Sakra naucme se chranit svou prirodu i bez osnatych dratu! Copak v v sousednim Rakousku(napr.) je to potreba? Ja stale vidim pred ocima krasnou podtatranskou prirodu VVP Kezmarok, totalne zdevastovanou od tanku a delostrelcu a zaneradenou vsim moznym a nemoznym.Jo, sice tam byly neuveritelne plantaze cocoriedek, ale kdo vi zda nebyly kontaminovane nejakym svinstvem.Prirodu lidem a ne armade. howg!

              0 0
              • whiteknee  

                kua co tu furt melete o tom ze armada poskozuje prirodu to je jasny, ale… no proste nema cenu hučet do dubu sorry ale slova nejakyho BH z BF pro me nemaji takovou vahu jako vedecky studie, ktery dokladaji ze priroda je tam v perfektnim stavu jo fajn az bude u nas mozny vyhlasit NP či CHKO za tyden tak at se to zrusi, ale nez se to vyhlasi, tak to nejaci frantove kantove tak znecisti ze budes cumet a nejde jen o bordel, to pak zase nejaky franckove aus deutschland se rozhodnou ze sou tam dobry loziska cedice bentonitu ci cehokoliv jineho a vyhlasí se to loziskovým uzemím (to oproti chráneným uzemím lze kupodivu vyhlásit velice rychle) a je po srandě mluvím o konkrétním případu a tím je VVP Hradiště na jeho okraji uz se teží kaolin a když jde o suroviny nějaký chráněný druhy jdou stranou, kdyby to aspon zůstalo v čechách ale ono se to do posledního gramu vozí do německa, když se neco schválí na kraji tak obec nemá šanci zasáhnout nema cenu tu opakovat neco co tu uz bylo receno dneska je vojaku mnohem mene

                0 0
                • BH  

                  tak jo slapeme vodu. Bohuzel pokud si ochramu prirody predstavujes tak jak se tu presentujes, tak potesbanbuh, pokud se tim nejak zabyvas profesne. ja zustavam na sve sdtranme barikady, po¨vazuji zab rozumne redukovat plochy VVP.

                  0 0
                  • whiteknee  

                    OK tak mi vysvětli jak si myslíš, že tu prezentuju ochranu přírody, protože já Ti fakt nerozumím, nemám nic proti CHKO ani NP, naopak jsem i pro otevření újezdů, ale všechno je pouze a jen na jednicích a to je hlavní problém, protože pro dost lidí je materiální stránka důležitější než to v čem žijou a podle mých zkušeností s lidma bych to otevření VVP radši nechala na dalších generacích, protože ty už snad budou uvědomnělejší, Tvůj postoj mi přijde dost sobeckej

                    0 0
                    • BH  

                      tak to tedy prr, ja chci zpristupnit vojenske prostory normalnim lidem a jsem sobeckej?jen aby po tech vojacich nakonec neco v te prirode jeste pro ty dalsi generace zustalo.Ja jsem na vojne oproti tiobe byl a vim co zelene mozky dokazi.V tomto smeru jsem naprosto bez iluzi. Ty proste placas hlouposti, nebot prosazujes zachovat vojenske ujezdy aby se priroda uchranila pro dalsi generece. tak v duchu teto logiky prosad at si vojaci udelaji strelnici v boubinskem pralese(napr.)!To by ty dalsi generace koukaly ! a Vubec zrusme statut CHKO ,prevedme vsechno vojakum , jedine tak zajistime, ze to ti lumpove(tedy bezny public) nezdevastuji. Ano navrhuji prejmenovat ministerstvo obrany na misterstovo ochrany.P.S. nepatris nahodou k necemu takovemu jako jsou Deti zeme, co podobna ekologicke hnuti? To by se pak ledacos vysvetlilo

                      0 0
                      • whiteknee  

                        válím se tu smíchy, četl si vůbec to co jsem napsala, promiň, ale s člověkem Tvého typu nemá smysl se o něčem bavit, nechápu jak můžeš věci takhle překrucovat, navrhovala jsem snad zrušení CHKO nebo udělat střelnici v Boubíně? Já nevím jestli se špatně vyjadřuju, ale mě nic takovýho z toho nevyplývá a musím tě zklamat k Dětem země nepatřím a ani k jiné oraganizaci a já se Tě musím zeptat jestli náhodou netrpíš nějakou poruchou osobnosti, nebo máš poruchu zraku a při čtení vynecháváš řádky, ale spíš budeš egocentrik, protože když Ti dojdou slova tak posíláš k plotně, nemáš argumenty a hned útočíš stupidníma kecama, který vůbec nemají vypovídající hodnotu (viz ministerstvo ochrany atd.)

                        0 0
                        • BH  

                          byt tebou tak bych se smichy nevalel, znas to:" kdo se smeje, nevi cemu, podoba se …" Kdyz uz se k necemu vyjadrujes, tak se snaz jasne formulovat sve myslenky.Ja jsem neudelal nic jineho, nez s urcitou nadsazkou provedl Tve myslenky do realne situace. Myslim si, ze naprosto logicky.. Zkus si jeste jednou precist, co jsi tu napsala.

                          0 0
                          • whiteknee  

                            střelnice v Boubine je opravdu velice realna situace a opravdu to velmi jasně vyplývá z toho co jsem napsala jestli s takovouhle nadsazkou prevadis do realne situace nazory vsech lidi s kterymi se neztotoznujes tak to potež, sorry ale Tvoje argumentace je nic neříkající, navrhla jsem snad zrušit status CHKO, ukaž mi konkretně kde sem to napsala, ale vlastně mi to neukazuj, protože tohle nemá smysl

                            0 0
                            • dafe  

                              skoda ze jste presli do osobnich utoku, ale to nechme byt…

                              shodnem se tu asi vsichni ze je bezva ze v castech VPP je krasna priroda, i kdyz jen nahodou. Nevim jestli se shodnem ze bysme tam legalne chteli mit moznost vstoupit – ja teda jo.

                              reknu co na tvoji argumentaci vadi me – je tam schovana presumpce viny, tj. vsichni jsou hovada (tedy i ja dafe) a tak je lepsi mit total zakaz vstupu, i kdyz je na casti uzemi bezduvodny. Ale to je prece spatne, spravne je ze nikdo neni hovado a ti co dokazi ze jsou hovada tak ti dopadnou spatne diky fungovani statu. I kdyz to zni jak pohadka tak tak by to prece melo byt, ne?

                              S tema slozitostma kolem chko apod – souhlas, urcite to je brutus neco takhle vyuradovat, ale jako duvod k bezduvodnemu zakazu vstupu se mi to nelibi.

                              0 0
                              • whiteknee  

                                OK, omlouvám se všem, jejichž ega jsem se byť jen lehounce dotkla, nemyslím si o nikom z tohoto fóra, že je hovado a nikomu jsem to nesnažila naznačit (ovšem BH je pro mě stále hulvát, stejně jako já pro něj pitomá slepice, která neví o čem mluví, ale to je v pořádku, lidi nemají být jak stádo)

                                ať si každý o VVP myslí co chce, mě je to ukradený jen jsem se snažila nastínit tenhle problém z jiného úhlu, radši budu o chlebu a vodě, než abych se pořádně nacpala a za pár let neměla co jíst, myslím, že to fakt není žádná tragédie, že jsou VVP, míst na bikování je dost

                                0 0
                                • BH  

                                  sakra proc hulvat? copak jsem byl nejak vulgarni? asi se te dotkala ta plotna, ze? Jo nektere zenske co neumi varit (ale zato maji nadprumerne znalosti o nasi armade)jsou na to citlive.

                                  0 0
                                  • whiteknee  

                                    Tvoje odpověď mluví za vše. A proto promiň, jsem jen prostá žena, která Ti ani zdaleka nesahá po paty v otázkách armády a ochrany ŽP. Tvoje znalosti napříč všemi spektry jsou pro mě ohromující, nejenže se vyznáš ve dvou výše jmenovaných věcech, Ty si dokonce naprosto přesně vystihl i moje pocity, děkuji za anlýzu pane Freude.

                                    0 0
                                    • cabbage  

                                      na to že je mu jeden rok je podezřele drzej;o)

                                      0 0
                                    • BH  

                                      S velkorysosti sobe vlastni ti tedy promijim i to, ze mluvis do chlapskych zalezitosti.Jinak dekuji za uznani, od tebe to fakt potesi.Aha,armada jako sexualni fetis, ja jsem tam tusil nejaky zadrhel, diky za napovedu.Asi by chtelo to osobni psychoanalyzu (jak to ten Freud vlastne delal?), takhle na dalku to neni ono.

                                      0 0
                                      • cabbage  

                                        //osobni psychoanalyzu // milane1, ty máš novej nick?;)

                                        0 0
                                        • BH  

                                          a sakra, jak jsi me odhalil sherloku ? Myslel jsem si, ze pokud nebudu psat o vidlicich Sunmtour, tak tu budu inkognito

                                          0 0
                                      • whiteknee  

                                        Jsi tak šlechetný, až jsem z toho uronila slzu, díky za odpuštění, hned se mi bude lépe usínat.

                                        0 0
                      • cabbage  

                        jak zpřístupnit? to jako dobudovat hlídaná parkoviště a občerstbovny, ubytování a pod? vvp sou přístupnější než chko…

                        0 0
                        • dafe  

                          to uz je moc…do vpp je pro vetsinu lidi zakaz vstupu, do chko ne. chko se mi tedy jevi o dost pristupnejsi.

                          0 0
                          • cabbage  

                            vpp? to s tim nějak souvisí?! o zákazu vstupu nic nevim, ale nemyslim, že můžes SC jen tak běhat po fabrice…

                            0 0
                            • dafe  

                              :-) stejne vis co jsem myslel tak se neschovavej za preklepy

                              0 0
                              • cabbage  

                                no ve vvp mě ještě nikdo nevyhrožoval pokutou, toť vše. ale máš pravdu, nebylo to chko, ale Krnap…

                                0 0
                      • goofy  

                        Tohle napadani mi uz pripomina milana1…

                        0 0
                        • enjoy  

                          no jo.ma to i neco spolecneho:-).clovek co o tematu skutecne neco vi se snazi presvedcit lidi kteri jsou o sve teorii presvedceni..:-) a diky.vlastne si mi i odpovedel na moji vnitrni otazku,proc sem vlastne pisu:-)

                          0 0
              • whiteknee  

                jo a VVP je oficiální název který se používá všude a ve všech dokumentech a to že ho někdo stále používá ještě neznamená, že je všechno při starém sorry za hrubky

                0 0
              • cabbage  

                super a teď porovnej vvp s třeba studnicní horou v krkonoších. armáda sice dělá bordel, ale oproti chko je to netknutá příroda. navíc se rozhodně nejedná o rozsáhlá úzení, 1,5% nemi moc oproti městům a nebo průmyslovým zonám…

                0 0
                • enjoy  

                  facinujici jak se pod BH radi prispevky od samych lidi osvobozenych od vojenske sluzby a odporuji a odporuji..:-D

                  0 0
                  • goofy  

                    A taky je zajimave, jak jsou vsechny tve prispevky k veci ;-)

                    0 0
                  • cabbage  

                    například od tebe:-P

                    0 0
                    • enjoy  

                      ja narozdil od vas odborniku na vojsko neodporuju.. jako kolikrat se pletu do debat ke kterym muzu mit tak akorat vycteny komentare,ale prave kdyz vidim tady vas..,to fakt nejde.

                      0 0
                      • cabbage  

                        v jincích sem byl a v několika chko taky, pro porovnání mi to stačí…

                        0 0
                        • enjoy  

                          takovejch vic..,co jim staci se na neco trosku podivat:-)

                          0 0
                      • la-da  

                        No ja myslim ze clovek nemusi byt odbornik na to aby pochopil ze nevybuchla munice ochrani prirodu pred lidma lip nez ten nejzapalenejsi ochranar :-)

                        0 0
          • wroum  

            vrat se z minulosti z5 do soucasnosti a prozri! :-)

            BTW: whiteknee to napsala moc hezky.

            0 0
            • martt  

              Ludia v mojom veku a starsi, ktori zazili vojnu (prezencnu sluzbu) na vlastnej kozi maju svoj nazor podporeny vlastnou skusenostou. Deti pod 40 rokov, co uz nezazili komunisticku armadu by mohli tiez povedat svoje prakticke skusenosti.

              Preto sa nam tazko veri nejakej zmene v armade o 180 stupnov. Je to ako ked preskolis politruka na farara, tiez to ide, ale nie je to uplne vieryhodne.

              Ja som sa zhodou nahod dostal na vojne na celkom vysoku poziciu (na to, ze som bol zakladak absolvent som bol zastupujuci zastupca velitela pluku pre protivzdusnu obranu) a a z tejto pozicie som bol v kontakte s desiatkami vojakov z povolania v podobnych poziciach na inych plukoch a na divizii. Nemyslim si, ze by sa mentalita tychto ludi dala len tak zmenit. Oni boli od mala cviceni len na nicenie, ver mi.

              Lov ryb granatom, strielanie zvere samopalom apod. boli neskodne radovanky vacsinou organizovane vojakmi z povolania. Ale spominam si, ze ked sme tankovali v polnej tankovacej stanici, nafta tiekla na zem v stovkach litrov. Pri jednom cviceni sme minuli (len nas pluk) 60 tisic litrov nafty a podla toho co som videl, niekolko percent tohto mnozstva vytieklo na zem.

              0 0
              • wroum  

                ano, ale porad popisujes, jak to bylo a nemuzes posuzovat soucasnost podle toho jak to bylo pred vice nez 20 lety. dneska je armada nekolikanasobne mensi. rusaci sou pryc. vojenska cviceni byla omezena na zlomek. pristup k prirode se zmenil i u vojaku z povolani a kdyby se nekdo dneska dozvedel ze vyteklo Xset litru paliva pri cviceni, tak ver tomu ze se to rozmazne v mediich…

                navic vojenskej prostor byva dost velkej a manevry se delaj jen na casti tohoto uzemi – zbytek uzemi je jen jako ochrana civilu a v tehlech oblastech se nic zasadniho nedeje a prave to sou ty mista kde je to pekny a kde je priroda relativne nedotcena. Obcas se projedu ve vojenskym prostoru Jince (zapadni strana kolem Padrtskejch) a jediny co mi pripomina ze to je vojenskej prostor sou cedulky a vyasfaltovany/vy­dlazdeny cesty. mist kde jsou i dnes patrny vojensky aktivity je par a co se tyce rozlohy prostoru, tak to je fakt zlomek. nicmene verim tomu ze to co se tam delo drive je asi nepekny, ale dnes je dnes. a soucasnej stav zajistuje tomu uzemi klid, jakej by po zruceni VP nebyl moznej.

                0 0
                • whiteknee  

                  souhlas, mluvíš mi z duše

                  0 0
                • goofy  

                  Tak tak. Znam par lidi v profi armade, a vim, ze za sebou pomalu museji i srovnavat rozryte koleje od tanku :-) Jinak presne o tohle se jedna, ze ty strelnice zabiraji minimalni prostor z tech VU, a ten zbytek je nedotcena priroda, a to tady prad nejak nekteri nechteji pochopit.

                  0 0
                  • enjoy  

                    drzitele modrych knizek si tu povidaji o svych zkusenostech s vojenskou sluzbou…:-))

                    0 0
                  • vlk  

                    jo přesně tak ale- „minimalni prostor z tech VU, a ten zbytek je nedotcena priroda“-tak tedy ať je o výkendech, kdy se necvičí volný vstup do toho „zbytku“

                    0 0
                    • goofy  

                      No jo, ale proc myslis, ze je tam ta priroda nedotcena? Protoze tam jednou za cas projede jeden, dva lidi, kteri se odvazi za ty cedule. Ver mi, ze kdyby se do Ujezdu poustelo masove, tak priroda je tam za chvili zdevastovana… Bohuzel. Jinak co tak vim, tak pokud se neobjevis na strelnici nebo v tajnem raketovem silu, tak to vojakum nejak nevadi, ze tam couras ;o)

                      0 0
                      • vlk  

                        Ono popravdě, když tam nejsou hospody, není to obecně propagovaný a nebudou vyznačeny turistické stezky, tak tam stejně půjde či pojede jen pár takových jako jsme my.

                        0 0
                        • vlk  

                          PS: Mám opravdu strašně moc v oblibě tzv. ochranáře přírody, kteří by vše vyřešili tím, že by lidi pozavírali do paneláků, a za hranice města by byl vstup zakázán.Sami si pak chodili panenskou přírodou a užívali si krás této země, které by ostatní nikdy nemohli poznat kvůli zákazům.

                          0 0
                          • dalimil  

                            mám pocit že asi žijeme každý v jiné zemi… opravdu nemám pocit,že mě se mě někdo snaží nějak extra omezovat v pohybu přírodou než je nezbytně nutné, máš nějaké konkrétní poznatky ?

                            0 0
                      • Hroch obojzhivelnyj  

                        No ja nevim, Tremsin je hned vedle ujezda, je tam volnej pristup i znacky turisticky, a nijak zdevastovany mi to tam nepripada (na rozdil od nekterych ploch v ujezdu).

                        0 0
                        • goofy  

                          No jo, ale tady nekteri lidi porad nedokazou pochopit, ze v tom ujezdu jsou zdevastovane jenom nektere plochy, a zbytek je temer nedotceny… Je jasne, ze tankodrom, nebo strelnice, dopadiste raket, atd. budou pomerne znicene, ale to jsou pomerne male plochy. A na zbytku, neli primo i na tech plochach, se dari druhum, ktere se jinde nemuzou chytit. Netvrim, a myslim ze nikdo netvrdi, ze vojaci jsou velci ochranari, ale prirode pobyt armady na tech uzemich prospiva a co jsem slysel (ano slysel), tak armada uz se chova rozhodne slusneji.

                          A k tomu chovani lidi: staci, ze to zacne byt vice turisticky zajimave, a ver tomu, ze pokud se otevrou ujezdy cele, tak to zajimave bude (hlavne pro cyklisty), tak se urcite najde nejaka guma, ktera ten papirek odhodi, najde se nekdo, kdo tam odhodi plastovou flasku, a diky velke plose a anonymite se muze treba najit i nekdo, kdo tam prijede z autem a naveze odpadky (vim, je to extrem a malo pravdepodobne). Ted jsem si dal zase par tur po Beskdech pesky, a nestacil jsem se divit. Dolu jsem donesl vzdycky pul batohu odpadku, a to jsem nechodil v nijak turisticky frekventovanych usecich… Na kole si toho clovek ani nevsimne, ale pesky se to vsechno vybarvuje… A je to tak. Cesi jsou bohuzel prasata… :o(

                          A k armade obecne: Mame vubec zapotrebi ujezdy? Ma cenu aby armada nekde cvicila? Potrebujeme vubec Armadu? Vzdyt nam se nic nemuze stat, a kdyby neco, tak se zase vklidu vzdame…

                          0 0
                    • wroum  

                      STANIŽ SE!

                      tak odtedka je pro Vlka o výkendech povolen vstup. bohuzel my, normalni smrtelnici, kteří mame jen vikend, mame smulu :-)

                      0 0
              • bikaf  

                → „Ja som sa zhodou nahod dostal na vojne na celkom vysoku poziciu (na to, ze som bol zakladak absolvent som bol zastupujuci zastupca velitela pluku pre protivzdusnu obranu)“

                → si děláš prdel ne? možná je tu pár lidí s modrejma knížkama, ale tolik blbounů, který ti zbaštěj tuhle pohádku se smutným koncem …

                Vycházím-li z toho, že velitel pluku byl tehdy plukovník, tak jeho zástupce byl podplukovník, zastupovat ho tedy teoreticky mohl major. (Ovšem o zástupcích zástupců jsem nikdy neslyšel) I tehdy, kdy byl raketový postup se správnou knížkou a včas vylepenými známkami dost dobře možný, by to soudruhovi trvalo minimálně 8 let aktivní služby, a to jsem u všech hodností zkrátil minimální výsluhu o polovinu. Podle mě, jsi mohl jako záklaďák dosáhnout na čtyři pecky a do zálohy jít jako podporučík. Nechtěls náhodou říct, žes dělal zástupci velitele pluku podržtašku, písaře, řidiče nebo tak něco?

                Granáty na ryby, střílení zvěře → nedovedu si představit velitele, kterej by tohle povolil, akceptoval nebo nařídil. Povídá se, že dříve se to neřešilo, ale dnes by za to každý nesl odpovědnost. Minimálně náhrada způsobené škody (náklady na likvidaci ekoújmy ..) a stoprocentně vyhazov. Nejspíš by se k tomu přidalo něco jako neoprávněné použití zbraně, bla bla bla. Prostě dneska se s nikym moc neserou. Dříve tam každej musel a pořád bylo málo, dneska se stavy pořád snižujou a lidí se zájmem o armádu přibívá, takže jeden ven, jinej tam … jednoduchý.

                stovky litrů nafty do hlíny… → kde by na to asi armáda brala prachy??? A i kdyby platí co jsem napsal u zvěře. věř, že je to tak.

                0 0
                • martt  

                  Tak ti to vysvetlim, nejake vojenske tajomstva su uz tak ci tak premlcane a CSLA neexistuje. V oktobri 1984 som nastupil na zakladnu vojensku sluzbu k tankovemu pluku v Jihlave ako velitel caty protivzdusnej obrany pluku (dalej skratka PVO). To je mala jednotka, jedna bateria s tromi catami. Mal som nad sebou dvoch gumakov, jeden bol podpraporcik, druhy kapitan. Zaroven so mnou prisiel este jeden absolvent, ako vykonny praporcik.

                  Ten kapitan bol zastupca velitela pluku pre PVO, tazky alkoholik ako vacsina VZP. Zaroven bol velitelom baterie PVO. Parkrat som s nim bol chlastat a tak som ho nainfikoval slobodnymi myslienkami, ze jednoducho vysral na armadu. Asi tyzden sme ho hladali, potom ho dali do blazinca alebo do basy, neviem presne. Este predtym ma stihol povysit z desiatnika na catara „Hele Martine, udelame z tebe cetare, hahaha…“.

                  Podpraporcika toto tak inspirovalo, ze tiez odisiel do civilu, nejak sa mu to podarilo a odvtedy nas tituloval iba „zelene gumy“, este ani nebol z kasarni prec :-).

                  Kolega absolvent s velkym prispenim svojho zamestnavatela mal obrovske stastie a isiel ucit matiku na vojensku vysoku skolu v Mikulasi a zrazu som tam zostal sam s asi tridsiatimi zdivocelymi vojakmi a dvomi slobodnikmi, normalnymi zakladakmi, co su na dva roky a mali poddostojnicku sko­lu.

                  Bol som jediny, co mal nejake vzdelanie v PVO a velitelovi pluku sa nepodarilo zohnat ziadneho gumaka do nasej baterie. K tomu vzdelaniu: kedysi boli na vysokej skole povinne dva roky tzv. „vojenskej katedry“, takze som do tej techniky a celej military teorie videl lepsie ako vacsina gumakov.

                  Co sa tykalo PVO nasho pluku, zrazu nebol ziaden medziclanok medzi mnou (velitel caty PVO) a velitelom pluku. Mali tam byt dvaja ludia: velitel baterie a zastupca VP pre PVO. Tychto som oboch zastupoval, preto zastupujuci zastupca, normalne som mal na starosti celu agendu zastupcu velitela pluku pre PVO.

                  Za par dni som bol na nejakej bojovej priprave nacelnikov PVO na divizii, ta bola v Jindrichovom Hradci, ako ZVP pre PVO. Bol som tam jediny poddostojnik, vacsinou boli moji kolegovia z inych utvarov kapitani alebo majormi a zopar gumakov tam malo blbe reci typu „co tady dela ten cetar absolvent“ a tak ma moj nadriadeny z divizie prompne navrhol povysit a do vianoc ma stihol aj povysit na podporucika.

                  Takze tolko k mojmu zazracnemu postupu, najrychlejsiemu na celom utvare, ktory bol iba ironiou osudu. Kopu komunistov to neskutocne sralo. Cervenu knizku som nikdy nemal, to Ti mozem garantovat.

                  K bodu strielania na zver a hadzaniu granatov. V tom case bol v armade napriek komunistickemu rezimu neskutocny bordel a municia sa „usetrila“ kazdu chvilku. A ozraly vojak z povolania nikdy nemal nejake velke zabrany. Zakladaci, chlapci, ktorym som velil mali plne skrinky municie, dokonca aj nabojov do PlDvK. Viem to, lebo tie skrinky som kontrolovaval. Nad Jihlavou sme mali autopark a municak, tusim sa to volalo Rancirov, uz si to po 22 rokoch presne nepamatam a tam sa strielalo po vselicom, raz dokonca aj po mne, ked som tam isiel na kontrolu strazi a jeden z mojich vojakov tvrdil, ze si ma pomylil s divou svinou. Hlavne, ze som prisiel na gaziku :-)

                  S tymi stovkami litrov nafty do zeme je to asi takto. Predstav si 50 tankov, kazdy ma nadrz na niekolko stoviek litrov nafty. Pridu na pole kde su rozlozene hadice ako od hasicov akurat plne nafty. Naraz moze tankovat asi desat tankov, naopacnom konci hadice sa vymienaju cisternove auta. Nafta crci zo vsetkych dier a ked sa tento cirkus bali, vyleje sa nafta z desiatok metrov hadic poriadneho priemeru.

                  Len ta moja mala jednotka mala na manevroch tri kanony 30mm Pldvk (ak som mal aj zalozakov, tak aj plny stav 9 kanonov), niekolko vetriesiek, dva velitelske gazy, spojarske auto. Kazde z nich zralo v terene aj viac ako 100 litrov na 100 km. Takze tam zmizli tie kvanta paliva. Tanky zrali este neporovnatelne vi­ac.

                  Fakt sa tam nikto s nicim nesral, za ten rok som do toho bahna vnikol poriadne hlboko a ziskal dobry prehlad.

                  Nabuduce vam dam prednasku ako bolo na poslednej komunistickej spartakiade, ktoru som mal ako armadny cvicenec to stastie tiez absolvovat.

                  0 0
                  • pos3k  

                    uz jsem se nemohl tve odpovedi dockat jak malej jarda :-) diky diky

                    0 0
                  • goofy  

                    tam sa strielalo po vselicom, raz dokonca aj po mne, ked som tam isiel na kontrolu strazi a jeden z mojich vojakov tvrdil, ze si ma pomylil s divou svinou. Hlavne, ze som prisiel na gaziku :-) Hodne dobre, ale vubec se tomu nedivim :o)

                    Je to tak, kdysi byl v armade bordel, ale ted je to fakt o necem jinem. Aspon co znam z vypraveni. Sice nekteri tam porad chlastaji, ale to je tak vse co si dovoli, a to uz kamos rikal i o kontrolach na chlast pri nastupu. Jinak co jsem tak slysel, tak si armada hodne zacla hlidat takove veci, jako uniky ropy, odpadky, hajzly, atd. Je fakt, ze jsem to nezazil, ale dva dobri kamosi jsou vojakami z povolani, z toho jeden tam sel dokonce z vojenske vysky.

                    0 0
                  • bikaf  

                    Co píšeš o tvém postupu, zdá se mi to dost nepravděpodobný, zvlášť, když tvrdíš, žes neměl ani rudou knížku a mezi řádky čtu, žes byl zřejmě jeden z vedoucích třetího odboje. Myslim si že je to velmi zajímavá pohádka pro vohnouty slintající v zahulený čtyřce do pulitru.

                    Ale dejme tomu, že Ti věřim. Proč si myslíš, že dnes jsou armádě stejný hovada, který přihlíží tomu, čemus přihlížel ty? Jednak hadice pro PHM mají hodně daleko k hasičskejm (materiál, pevnost, kovová klec), dále, dnes se právě z důvodu možných úniků tankuje z 99% v posádkách, kde jsou pumpy splňující všechny ekopožadaky jako jakákoliv civilní pumpa a dokonce i stejně vypadaj. A v neposlední řadě by Tě asi útvarovej ekolog rozkousal vzteky, kdyby tohle zjistil. Každej útvar totiž má člověka, kterej za tyhle věci odpovídá mimo vojenskejch úřadů i všem civilním (MŽP atd.) a proto hlídá, aby k žádnejm takovejm věcem nedocházelo.

                    Jen pro přesnost ohledně spotřeby: PV3S (vetřieska) má a vždy měla horní strop normy spotřeby na 100 km asi 35 litrů, Tatra 148, 813, 815 – 50 litrů; GAZ či UAZ – 22 litrů. → to jsou horní hranice normy který počítají s plným zatížením auta v terénu. Spotřebu 100 na 100 má ruskej ZIL, ale těch zůstalo pár kousků a stejně se nepoužívaj. Je to auto, který má místo karburátoru jen trubku a samospádem teče nafta do válců. Netvrdím, že se tyto normy nedají překročit, ale zpravidla se jedná o závadu, zloděje řidiče, děravou nádrž nebo prasklou hadici od nádrže. Při překročení normy, je třeba se z toho zodpovídat a nezřídka se přistupuje k náhradě škody. (otázky typu proč to jelo, když je to rozbitý atd…)

                    Takže to s těma pohádkama nepřeháněj kámo.

                    Jinak všechno dobrý :o)))

                    0 0
                    • martt  

                      Ak mas vstup do nejakych vojenskych archivov, kludne si to tam over. Cislo utvaru si uz nepamatam, jeho sef sa volal pplk. Skrdla, bol som tam v 84/85, moje cele meno s trochou hladania polahky najdes na webe.

                      Dnes je mozno technika o nieco lepsia. Vsetka technika, ktoru som vtedy mal k dispozicii bola vyrobena pred rokom 1960.

                      Normovane spotreby poznam, poznam ale aj skutocnost u aut, ktore som tam mal, PV3S zrala na ceste okolo 35, v terene hravo aj 100, 30mmPlDvK asi o polovicu viac, GAZ69 skoro nekonecne vela, vzdy sme ho preto tahali na tyci za nakladakom a usetrili benzin do letlampy aby sme sa mali cim ohriat, UAZ469 zral tiez skoro nekonecne, urcite cez 30 litrov. Taky hranaty UAZ, cislo neviem, pouzival sa aj ako sanitka, zral tiez jak svina. Spojarska T805 zhltla tiez aspon 30 litrov a to na ceste. Nakoniec bola ta vetrieska najuspornejsia. Ja som tam skoro rok planoval a vyhodnocoval cinnost tej mojej jednotky, tak veci ktore sa ma tykali si pamatam este aj dnes.

                      Vtedy existoval tak akurat „nacelnik pre PHM“ a ziaden „utvarovy ekolog“. Ak teda nemyslis politruka :-)

                      Armada bol svet sam pre seba asi ako vazenie a civilom sa nezodpovedal.

                      Pri niektorych nasich drobnych pruseroch v civile sa to vzdy riesilo rovno armadou. Ako priklad, kolega tankista pri nocnom cviceni zabludil, presiel cez plot do zahrady, urazil roh rodinneho domu a zase vysiel cez dalsi plot von. Tvrdil, ze si to ani nevsimol. Napriek tomu, ze to bolo mimo VVP, nevysetrovala to civilna policia.

                      Ja som tomu co sa tam dialo prihlizel asi tak ako tomu prihlizeli aj ostatni, nevynimajuc profesionalnych vojakov. Jednoducho som sa ten rok snazil prezit s co najmensimi skodami. Bol som uz dospely clovek, s ukoncenou skolou, s manzelkou, vlastnym bytom a zaujimavym zamestnanim a zrazu som bol prinuteny velit komunite pozostavajucej z cudesneho vzorku populacie, v ktorej som bol jediny co mal VS a na druhej strane som tam mal aj troch trestanych. Takze som sa snazil urovnavat problemy smerom nahor aj nadol a celkom mi to aj slo.

                      Vtedy existovali dva typy vojny „gumacka“ a „mazacka“. V nasich kasarnach to bola skor ta „mazacka“ vojna a nik, teda ani gumy nemali zaujem na tom nieco menit. Pokial neboli mimoriadky, nikoho nic nevzrusovalo. Teda ma nejak extra netangovalo, ze sme pokropili Boletice naftou, napriek tomu, ze som vcelku ekologicky zmyslajuci jedinec. Okrem toho, ja som sa len s udivom prizeral a nic som aktivne nevylieval :-). Zanechalo to vo mne hlboky zazitok.

                      Od roku 1985 som uz s armadou nemal ziaden dalsi kontakt, aj vdaka metodam ziskanym v armade sa mi trikrat podarilo vyvliect sa z povolavacieho rozkazu na manevre a zijem si spokojne dodnes.

                      0 0
                    • j-c  

                      No kdyz si vezmes takovej 7 tunovej BRDM-2RCH, tak ten si taky rekne o peknych par desitek litru na 100km :) Pro vetsi uspech jeste k tomu benzinu :) Nastupak 2003/2004 – Dotankovavalo se po kazdem pristaveni techniky, aby se rano mohlo opet bez zdrzeni vyjet ven. Cerpalo se primo v parku techniky u cerpacky, ktera vypada jako kazda jina cerpaci stanice pro civily. Do benzinu se jeste navic pridavala dalsi adjitiva davkovana na mnozstvi natankovaneho benzinu. Po natankovani se slo do boudy s kartou vozidla a zaznamenalo se mnozsti, ktere bylo potreba dotankovat.. tedy mnozstvi spotrebovaneho paliva, zadal se pocet najetych kilometru a spocitala se spotreba, ta musela sedet v tabulkovych hodnotach. Neco malo se da nasetrit, ale neni to nic moc velkeho..

                      0 0
                      • bikaf  

                        BRDM – 90 na 100. ;o)

                        0 0
                        • j-c  

                          kdyz s nim jedes opatrne a v ne moc tezkym terenu :) ale zase v pohode frci po silnici 100 km/hod:)

                          0 0
      • Hanato  

        Je tu uplne diametralni rozdil, sice v 85 jsem se teprve ucil cist, ale i tak si myslim, ze kdyz z lesa odejde armada, tak je tam cisteji nez kdyz odejde banda taborniku…

        0 0
    • martt  

      Myslim, ze som to tu aj sam trocha otocil na skusenosti z mojej ZVS a teraz by som sa rad vratil k povodnej teme.

      To co BH pise v uvodnom prispevku je uplna pravda.

      Ked si ten clanok v Reflexe precitate, zistite ze zaciatkom 20. storocia bolo na uzemi CSR presne jedno male cviciste (Milovice), dalsie dve male vznikli za prvej republiky.

      Vsetky ostatne cviciska su uz pracou Hitlera, povojnovych nacionalistov ktori vyhnali Nemcov a komunistov.

      Dnes ma armada ovela mensie stavy ako za komunizmu, cvicaky ale zostali. Dnes 22000 VZP, ked som bol na vojne ja ich bolo viac ako 200 tisic plus aspon 100 tisic rusov.

      Teda jedna patnastina stavu z pred par rokov.

      Vysledkom je, ze armada imho nema ani moralne pravo bacovat na ukradnutom majetku a ani narok na cvicenie toho torza niekolkych vojakov co v nej zostali na obrovskom uzemi.

      Argumenty ochranarov prirody su mi smiesne. Je to nieco podobne ako ochrana Belianskych Tatier alebo Liptovskych Kop. Ochrana musi byt zakomponovana v ludoch a nie v restrikciach. A ked uz, tak restrikcie musia byt adresne a nie plosne.

      Toto pisem ako majitel kulturnej pamiatky, ktora sa navyse nachadza v narodnom parku a boj s roznymi statnymi dozorcami pre pamiatky a pre prirodu mam vyskusany na vlastnej kozi.

      0 0
      • bikaf  

        Možná si řekneš, že jsem rypák, ale pověz, existuje oblast, ze které nemáš spoustu trvale platných osobních zkušeností?

        0 0
        • martt  

          Existuje samozrejme mnozstvo takych oblasti.

          Nahodou som ale bol na vojne, rok skusenosti sa nejak musi prejavit a nie som blby, nezabudam.

          Staram sa o biky celej rodine, cize do toho vidim tiez. Ako to u nas doma vyzera, mozes vidiet v threade „kde spi moj bike“.

          Mam dom na Vlkolinci (kulturna pamiatka) je to vo Velkej Fatre (narodny park) takze aj k tomu mam co povedat.

          A k vyhananiu a neznasanlivosti. Cast rodiny vyhnali slovaci (do Ciech cez vojnu), dalsiu cast po vojne zase Cechoslovaci (do Rakuska) a niektorych co zostali zase posadili komunisti do basy. Takze ked nie osobne skusenosti, tak aspon od velmi blizkych pribuznych a nie jpp.

          K veciam o ktorych neviem, sa nevyjadrujem, nenajdes moje prispevky k czechteku alebo k futbalu.

          Este drobnost k armade. Nepozorujem, ze by sa za moj zivot nejak zmenili policajti, ucitelia, ci statni uradnici na uradoch. Implikacia tychto skusenosti na armadu mi vravi, ze pravdepodobne aj v armade je vsetko po starom.

          Povedz mi teda, co je v mojich prispevkoch nepravdive? Ludia co tam zili boli vyhnani, armada je podstatne mensia ako v minulosti a argumenty o restriktivnej ochrane prirody v krajine s takou hustotou obyvatelstva ako je CR su jednoducho smiesne.

          0 0
          • bikaf  

            Samozřejmě to bylo jen rejpnutí pod žebro ;o) Nechci ti kecat do tvýho vnímání okolního světa, ale opravdu si uvědomuješ že se píše rok 2006 (dvatisícešest), to je o 20 let více než si asi myslíš. Někdo může namítnout, že dvacet let uteče jeko voda, ale tady se toho událo dost. Revoluce v osmdesátym devátym (z tvýho pohledu kontrarevoluce tj. konec komunismu → nastolení parlamentní demokracie), určitě ti něco říká jméno Václav Havel. 1.1.1993 se tehdejší Československo rozdělilo na dva samostatný státy ČR a SR. Od toho dne šla česká i slovenská armáda každá svou cestou. (jeslti odtud náhodou nepramení tvá tvrzení). pak se děla spousta nepodstatných věcí, jako rychlý vývoj výpočetní techniky, mobilních technologií, prej ňáký snad války nebo co na východě, atd. Až do 3. června kdy Paroubek prohrál volby!!!

            Jinými slovy – svět je jiný než před dvaceti lety.

            Jak už tě vyzíval WROUM prozři!!!

            0 0
            • martt  

              z tvýho pohledu kontrarevoluce tj. konec komunismu

              :-)))

              no nic, idem na bike, uz je asi len 32 stupnov

              0 0
            • martt  

              idem sice na bike ale este drobne slovo.

              Rozdelenie Ceskoslovenska nebolo ziadne rozdelenie ale rozthnutie fungujuceho statu dvoma nezodpovednymi jedincami.

              0 0
    • Vrci  

      Boletice se otevírají viz Večerník z Čech na ČT

      0 0
      • dafe  

        Hezky…tak a vsichni co tvrdili ze po otevreni nastane bordel si tam povinne hnedka tedka zajedou, pak za rok a pak pokorne priznaji ze se mylili :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.