biking v okolí Olomouce - vojenský prostor Libavá

45 nepřečtených
  • panaczek

    Jezdim v okolí olomouce a zaslech sem, ze se da jezdit i do vojenskeho prostoru Libava – ma s tim nekdo zkusenost?

    0 0
    • TomK  

      Libavá se otevírá pro cyklisty pouze 1.5. a to jen po určených cestách. Jinak tě zastřelí :-))

      0 0
      • pavelr  

        Na starým bikeforu kdosi psal, že tam o víkendech jezdí.

        0 0
        • TomK  

          Nepochybuji, že v okrajových částech se bikuje i turistikuje (prostor není oplocen), ale představa, že se jen tak proháním kolem balistické střelnice, letecké střelnice či tankových brodů ve mně vzbuzuje mírný úsměv :-)

          0 0
          • Lada1  

            balisticka strelnice :-)) to tam litaji mezikontinentalni balisticke rakety ? :-))

            0 0
            • Otto  

              Nikolif… Každá střela se pohybuje po balistické křifce.

              Zjednodušeně : šutrem dohodíš 50 metrů(maximální dostřel) – na 50 metru s ním trefíš zem(vodorovnou podložku – jedná se o balistickou střelbu) Na 30 metrů trefiš 10 metrů vysokou zed¡, nejedná se o balistickou střelbu.

              0 0
            • TomK  

              Otto to vysvětlil naprosto přesně. A jen tak mimochodem, na Libavské střelnici byla poprvé u nás použita opravdová balistická střela (s vlastním pohonem; balistická střela nemusí být zrovna mezikontinentální), vystřelena z tankové hlavně. Mluvil jsem s člověkem, který zrovinka v té plechovce seděl a povídal, že trochu slyšet začal asi po týdnu :-)

              0 0
        • metronom  

          Taky te vojaci muzou zavrit na tyden a ses taky vysmatej.

          0 0
    • sundsval  

      Do prostoru vojenského újezdu se dá ovpravdu oficiálně jezdit jen při akci Bílý kámen. Byl jsem tam několikrát a hlavně buzerujou, aby lidi nejezdili mimo vyznačený trasy, ale nedá se to uhlídat. Spíš je nebezpečí, aby člověk nepřišel k nějakýmu úrazu, např. s nějakou municí po rusácích, kterých tam bylo za totáče opravdu hodně. Podívej se na letošní propozice akce, která je v sobotu 1. 5. 2004. Tady je link www.muvb.cz/ čti Bílý kámen 2004 a Bílý kámen 2004-propozice

      0 0
      • TomK  

        Myslím, že dělat pakárnu organizátorům během této akce je zbytečné. Pokud má člověk morál, může tam „vniknout“ na vlastní pěst v jiné době.

        0 0
        • sundsval  

          Jo souhlas, že je to zbytečná pakárna vůči organizátorům, ale pokud bys chtěl proniknout hlouběji, tak tento den bys měl jistotu, že tě nikdo asi nesejme, protože je tam asi 5 tisíc lidí a nic se tam z hlediska vojenských manévrů neděje. V jiný den by to bylo fakt o hubu. Jeden známý se chtěl podívat do jedný zaniklý vesnice, odkud pocházeli jeho příbuzní a trasa tam nevedla, tak to risknul a dostal se tam. Jindy by neměl šanci. Tím k tomu nikoho nenabádám, tohle byla jiná situace, chtěl vidět rodiště svých předků, i když nakonec tam nic skoro nenašel. Sám jsem taky z vyznačených tras nesjížděl.

          0 0
          • vlk  

            Jste idioti.Jednak je tam v některých částech lesích tolik munice,že se tam bojí i veverky.A jednak se tam dá dost dobře i zabloudit.Mimo to tam údajně někdy cvičí i jednotky NATO.A když tě vojáci chytnou tak za to maj dovolenou nebo opuš?ák a pokuta je 1500.Ji a mohou tě na 24 hodin zavřít.A ostré střelby se tam dějí také.Jen se zeptejte místních.

            0 0
            • TomK  

              Však jsem o tom hovořil výše, tak proč z nás děláš idioty ? Mimo jiné je to také ostrá letecká střelnice.

              0 0
            • jihra  

              Jo s tím blouěním más recht. Jednou jsem tam vjel, jen tak na okraj, měl jsem dokonce mapu, kde ještě byly vyznačené i nějaké vesnice. Jel jsem po asfaltce (pravda už dost zarostlé travou), no ale žádné vesnice jsem tam samozřejmě nenašel, všude jen les a křoví. Tak jsem se tam nějakou dobu motal (bylo to naštěstí v neděli, tak se tam asi nic nedělo) a musím říct, že mapa byla na nic a z vojenského prostoru jsem „vypad“ uplně jinde, než jsem si myslel, že vyjedu. Orientace je tam tedy dost problematická, protože mapy a skutečnost jsou (za ty roky) dvě naprosto rozdílné věci. No ale přežil jsem to.

              0 0
              • grafik  

                Napis odkud a ze ktereho smeru jsi tam vjel. Rad bych tam kouknul taky jen naokraj … (beru s sebou cyklomapu olomoucka a buzolu)

                0 0
                • jihra  

                  Byl jsem tam už pár let zpátky, takže si to až tak nepamatuju. Spal jsem v Budišově nad Budišovkou. Vyjeli jsme z Budišova směrem na nějakou malou vesnici, přes kterou cesta (podle mapy) pokračovala do vojenského prostoru (vesnice byla přesně na hranici vojenského prostoru) k dalším tuším dvěma vesnicím (podle mapy tam měly být). Projeli jsme vesnicí, za vesnicí byla závora a cedule se zákazem vstupu do vojenského prostoru. Asfaltka tam sice pokračovala, ale vylo vidět, že se po ní nejezdí, z asfaltu lezla tráva. No tak jsme jeli dál, vesnice žádné, trochu jsme bloudili a nakonec jsme vyjeli někde pod vesnicí Čermná. To? vše.

                  0 0
    • pcejka  

      Ahoj,jsem z Olmiku,i kdyz vyhledavam jiny trasy,v prostoru jsem byl x-krat a zajedu si tam kdykoli me napadne,mozna jsem mel stesti,ale vzdy bez problemu a to kolem me projizdeli vojensky auta – V3S, velitel. gaziky,OT,tanky jsem videl jen zdalky,to sem se jim radsi vyhnul…narazil jsem taky na vojaky,kteri se hned vedle cesty pod dohledem velitele zakopavali a nikdy ani slovo proti me,nedavno jsem jel dokonce kolem hlidky,ktera strezila pristupovou cestu do oblasti,kde byla ostra strelba,tak jsem otocil pochopitelne kolo a vojacek ani neceknul a mohu jen potvrdit,ze cedulky upozornujici na tu napr. ostrou strelbu,kona-li se v casti prostoru,tu oblast vymezuji,takze predstava,ze tam jen tak vjedes a nekdo ti ustreli palici je blbost,oni to maj takhle zajisteny a jen blazen by jel i za ta upozorneni,videl jsem je i mimo ty pristup. cesty,kde jsou jinak vojaci,taky letadla nade mnou jednou svistela,ale nestrilela ani nebombardovala,tak to je moje zkusenost,tak doufam,ze se mi pokuty budou dale vyhybat,jinak krajinka je to zvlastni a vetsinou jen ty a priroda a zabloudit se mi nikdy nepodarilo,kdyz nevis,staci turist. mapa,zpocatku jsem podle ni jezdil,ted uz po cuchu…

      0 0
      • Pepazdepa  

        Já tam byl na cvičení dělostřelců 2× a to v zimě a létě.. Munice je tam opravdu hodně a když jsme se tam pohybovali, tak sme čuměli jak blázni! Hlídal sem příjezdovou cestu a s protějšího kopce koukal na dopadovou plochu děl. hlavic co jsou na výšku jak půl dospělího chlapa(!) a vyháněli sme ocudo i chlapi co seděli u jakýhosi rybníčku a chytali ryby. Už jen proto, že je to cvičák a předpokládá se chyba ze strany střelce.. Intervaly mezi výstřelem-dopadem a výbuchem byly téměř shodné, ale nejednou se interval mezi výstřelem a výbuchem protáhl tak, že sme neviděli kde granát dopadl! Už chápeš proč tam nelézt? Byl jsem tam 2 měsíce v roce a to noc i den v terénu.. Mohl bych ti vyprávět co tam je za sračky.. A do zakopanejch černejch pytlů co sme našli při hledání dřeva v noci na oheň bych ani klackem nepíchl, to mi věř! Rusákům bylo jedno jestli někdo zařval, jejich moc.. Ale to sem nepatří.. Závěr: Bílý kámen je den kdy se tam může každý projet, ale terén je náročný a večer bude mít nejeden hobík dost! Jinak dodržení stezky vřele doporučuji!!!! Bajku zdar

        0 0
        • martt  

          tiez som tam bol dvakrat na cviceni (1984, 1985) a rozhodne by som sa nechcel motat v oblasti kam dopadaju strely z tankov. V zbytku oblasti je to myslim v pohode.

          0 0
          • Pepazdepa  

            tak to já su proti tobě mladé vševák :) Byl jsem tam v 95 jaro a zima. A dopadovou plochu granátu s děl jsem hlídal.. Zážitek jak z války :)

            0 0
            • martt  

              pre mna bolo velkym zazitkom na Libave vidiet velky barokovy kostol v nejakom udoli, uplne rozmlateny (diery po strelach). Zaujimave, ze som pri nom nevidel ziadnu dedinu.

              Vtedy tam boli hlavne rusaci a od nich sa dalo kupit vsetko. Samopal bol lacnejsi ako pistol – nejak okolo 300,–Kcs :-) A kanistra s 20 litrami benzinu za dvacku (normalne stal vtedy benzin asi 6,–Kcs)

              0 0
              • Pepazdepa  

                Já tam samozřejmě Rusáky už nezažil, ale ten bordel po nich ano :) Mě zase fascinovali rozstřílený auta po lesích, tankový pásy, tuny plechovek s ruskýma nápisama a ty haldy munice u každýho okopu.. Kluk co se mnou sloužil tam z nudy vynosil a poskládal náboje na cestu a to byl pohled! Celej den se tím bavil. O tom kostele nevím, prostor je velikej a všude sem nebyl, ale rozstřílený domky se všude možně..

                0 0
                • Pablo9  

                  Sloužil jsem v Hranicích na Moravě (86–88),Libavou jsme měli za odměnu (cvičení),zažil jsem tam –30 a taky rusáky…No ale právě proto,nevím,jestli bych byl tak odvážnej a bikoval tam mimo "bezpečný " cesty.Ale prej odvážnejm štěstí přeje…

                  0 0
                  • vlk  

                    Otec tam byl taky.Mluvil o ztracených lidech.O tom že když se ruský velitel ožral, zastřelil pucfleka-a nic se nedělo, zahrabali ho v lese.Hromada poztrácené munice po lesích.Prý ráno našli před ubikacemi po manévrech rusů rozsypané protitankové střely.apod.Takhle mě od toho doma taky odrazují.Ale na jaře s něma asi do vojenského prostoru pojedu.Stejně jezdím po okraji a sem tam tam trochu zajedem.

                    0 0
                    • Pablo9  

                      Jo tvůj otec ví o čem mluví,vzpomínám jal do takový velký louže nechala na še generalita navézt ryby,aby mohli společně s ruskou generalitou rybařit,měl jsem tu čest jim nandávat na háčky žížaly…Pěkně jsme jim lezli do zadku.Pak se všichni ožrali jak zákon káže a to se pak děli věci,ale docela bych si tam zajel zabikovat,zav­zpomínat na ty starý časy,přemýšlím,že bych využil toho dne „otevřených dveří“,no mám o čem přemýšlet.

                      0 0
                      • grafik  

                        Panove predstavte si clanek ve VELu domaci bikovy revir Vojensky prostor Libava . Popral bych redaktorum hodne stesti a ‚see you later-maybe‘ !

                        0 0
              • TomK  

                Ten barokní kostel je ve Staré Vodě a z venku je již krásně spravený. Vevnitř ovšem naprostá spouš? a všude ruské nápisy. Z okolí opravdu zbylo jen pár kamenů z bývalé fary :-(

                0 0
    • Hanes  

      Zastav se u Kořínka v bike centr. Občas pořádají švihy na Libavou. Maj to tam v prodejně na nástěnce.

      0 0
      • pcejka  

        Nedavno jsem se tam byl podivat,shanim totiz novy kolo,priste se ty nastenky vsimnu a uvidim,diky za upozorneni.

        0 0
      • panaczek  

        jo, ten mladej borec, co tam prodava, mi rikal, ze tam jezdi… s nima ale do toho nejdu – vypadaj ze chrtej…:)

        0 0
        • vlk  

          no já jsem se s jedním bavil-ale ten byl vysokej :-)) a tvrdil že jezděj pohodový tempo a na kopci vždy čekaj.Jel jste už někdo s nima?

          0 0
          • panaczek  

            bojim, bojim – ty ale (z tech prispevku tady) taky vypadas, ze se s tim nemazlis… jeli jste do tech kopcu na vikend? jaky? kolem olmiku je to tezky – v podstate se da jet jednim smeremm (sever – severovychod) a do zblbnuti kombinovat trasy. najdou se ale i vychytavky – naposled sjezd z pohoran po cerveny dolu na sternberk.

            0 0
            • vlk  

              nakonec jsme kvůli špatné předpovědi jeli místo do jeseníků na drahanskou vrchovinu-Okolí hradu Bouzova.Máme tam chatu, tak jsme si říkali, kdyby pršelo, že to bude lepší než pod širákem.Taky docela festovní kopce.jeden jsme museli asi hodinu tlačit.Skoro jsem myslel, že už se tam nevydrápu.Ale yase tz sjezdy-docela dobré.Kopce jsou tam supr, ale nemám zatím podrobné lesácké mapy.Navíc po některých cestách už hodně dlouho nikdo nešel.Jinak supr.příště si ale nesmím zapomenout buzolu.Dali jsme jeden sjezd z Hartinkova s tím že si pak vyšlápnem přes další hřeben a po dvou hodinách jsme skončili zase v Hartinkově, doteď nechápu jak je to možné.A vzhledem k tomu že to bylo už na konci dne ,tak to bylo nepříjemné.

              Jinak jezdím myslím normálně.neumím posoudit.Ale s těma od kořínka na Libavou jsem ještě nejel.Jen jsem se s nima bavil, a říkali, že klidně mohou jet i holky.Takže nevím jestli to mysleli, tak, že je pohodové tempo, nebo jinak.Ale zkoušel jsem údajné Radimovo kolo a proti tomu bylo to moje jak kovadlina proti pírku.Nejel jste už někdo s nima?

              0 0
    • pipinX  

      Ahoj, na Libavou opravdu můžeš – celý prostor je rozdělen na 14 oblastí z nichž do některých můžeš jet volně /4/ a do některých je třeba povolení /10/. Zastavíš-li se u Kořínka v obchodě zeptej se na Jardu a vše ti vysvětlí. Pořádají celkem pravidelně akce, které směřují právě na Libavou a mají dokonce mapy. Jinak jimi navštěvované úseky jsou naprosto bezpečné /zdroj AČR/. Na nástěnce v obchodě mají i nějakou fotku z jejich akcí. Jel jsem s nimi několikrát a je to super.

      0 0
      • vlk  

        a jaké jedou tempo.

        0 0
        • pipinX  

          Teď naposledy v neděli to bylo cca 70km za 5 hodin takže přiměřeně a to bylo v cestě 5 brodů. Převýšení cca 1100m.

          0 0
      • pipinX  

        Zapoměl jse, že samozřejmě mají to podstatné – povolení ke vjezdu !

        0 0
    • grafik  

      Zakazane ovoce nejvic chutna a ja bych se tam urcite rad vypravil. Na vojne v r. 1999 jsem tam byl na ostrych strelbach. Bohuzel jsem vsak poznal jen okrajove casti a do hloubky bych rad na biku. Snad by mne ted nikdo nesejmul. Nevite nekdo jak to tam ted chodi a jestli tam furt jezdej vojaci na cviceni? Velice by mne lakalo videt nejaky ty rozbombardovany kostely, domy, tanky,auta, potrhane pasy – jo to by byly fotecky !!

      0 0
      • vlk  

        jak už tu někdo psal cvičí tam nejen česká armáda ale i jednotky nato.Ostré střelby apod.Včetně letadel.

        0 0
        • Mulder  

          Nevíte někdo, jak je to s legálním ježděním ve vojenském prostoru Doupov na Karlovarsku, třeba toho 1.5.? Já jezdím většinou okolo něho, jednou jsem tam zajel a dost dlouho jsem bloudil, viděl jsem také jakési bývalé vesnice, ale pak se ozvaly střelby a mazal jsem pryč:-)

          0 0
          • Mulder  

            Zapomněl jsem dodat, že je tam všude zákaz vjezdu a označení Vojenský prostor, vstup zakázán.

            0 0
    • Pekáček  

      Byl jsem tam minulý týden na 4 dny, místní vojáci nám neboporučovali opouštět přidělenej koridor a už vůbec ne chodit na houby.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.