• Volf

    Radeji si všichni co chcete jezdit i po půlce listopadu doplňtevědomosti o stáří lesa, aby jste nedostali pokutu. http://www.novinky.cz/…romecku.html

    0 0
    • RomanH  

      Na prvni pohled to vypada silene. Na druhou stranu, 20-ti letej les je husty oploceny remizek, ve kterym toho stejne moc nenajezdis. Jakykoliv plosny zakazy se mi ale nelibi, nekdo si zase chtel ulechcit praci.

      0 0
    • BUCEW  

      Vstupte bez klepání-LČR…

      děkujeme Sdružení Červotočů ČR.

      0 0
    • vlk  

      Podle zákona nemá radnice právo jakkoliv omezovat pohyp po lesích -po cestách.Mimo cesty na to právo má.

      0 0
    • SELMIRA  

      Na ja. Les je prostor záludný. Vstoupit bez klepání se mi povedlo v neděli. Si tak bikuju po lesní cestě nad Všenorama a najednou značka, že cesta končí. Si ale řikám, že pro biky určitě nic nekončí, že to třá je jen pro auta. Ale fakt cesta skončila a dál byl jenom les. Ale pěknej sjezdík, taxi jedu dál…a najednou ke mně přiběhl nějaký psík boxer nebo co to bylo. Nic mi nedělal, jen čučel, ale stejnak jsem přiběhnuvšímu panu majiteli vyjevila nelibost. No, ale pán pravil, že psík je zkrátka na cyklisti alergickej a navíc jsem na jejich zahradě. Ale prej když už tam jsem, tak a? jedu. Tož jsem jela eště dál a najednou fakt vila a cestička, která vedla k vrátkům, taxem po ní rychle zmizla ven na silnici. :o)))

      0 0
      • dalimil  

        takhle jsme vyjeli u Zbořenýho kostelce někomu na zahradě.Nechtělo se nám vracet zpátky do kopce,tak jsem zaklepali u dveří a čekali,že někdo vyjde a pustí nás.Nikdo nešel,tak kamarád šel dovnitř,za chvíli na nás mával z okna ložnice, že celém domě nikdo není.Potom jsme našli majitele za barákem na zahradě,jak se opalujou u bazénu.koukali na nás jako puci,ale na silnici nás pustili :-)

        0 0
        • cabbage  

          Zborenej Kostelec u Tynce nad Sazavou? kde se tam da vjet nekomu na zahradu?;)

          0 0
          • dalimil  

            Bylo to v Čakovicích,což je cca Zbořák.Taková vila se zahradou,hned na začátku směrem od Kamenice

            0 0
            • cabbage  

              tusim kde to je, nove oplocenej pozemek i s potokem, ne? p.s. to je dost daleko od zborenyho kostelce a stejnojmena vesnice je az na druhym brehu sazavy;)

              0 0
              • dalimil  

                jo jo,má to i parkoviště.No bylo to hustý,kámoš jim tam chodil po baráku (koupelna,kuchyň,lož­nice) a nikde nikdo :-)

                0 0
    • chupas  

      ale neplati to spis na chlapika/y s motorovkou a karkou na stromky? kdyz me nekdo zastavi a ja sedim na kole, oblecenej na kolo tak snadno presvedcim ze nejdu krast stromky. no ne?

      0 0
      • minikin  

        Ale prevodnik vyzera ako pila, dokonca aj retaz je tam, este si to strazca popletie s slapacou retazovou pilou a … si nahrany. ;-) U nas po kalamite 2004 vyhlasil minister zakaz vstupu do vsetkych lesov, bez vynimky, aj ked postihnutych nebolo ani 5% lesov (ze vraj koli ochrane zdravia a zivotov navstevnikov lesa)… Ignorovali to statocne vsetci.

        0 0
        • Smazaný účet  

          já mam doma ruční řetězovou pilu ruské výroby… dybych to nacpal místo řetězu… che, jsem pirát lesů!

          0 0
        • Radek Broz  

          Kdyz mam na prevodniku rockring, tak to ale projde;-)

          0 0
      • CZiko  

        ne, české opilé nimrody určitě ne:-D no a policajty už vůbec ne…

        0 0
        • vlk  

          není nimrod jako nimrod, já se už k nim také počítám a cyklisty nestřílím.

          0 0
          • cabbage  

            jen aby…

            0 0
            • vlk  

              Přece nebudu střílet po kamarádech.Teda vlastně Tebe ještě osobně neznám. Při nejhorším se přijdu po výstřelu aspoň omluvit :o)

              0 0
              • CZiko  

                musíš ale uznat, že někteří se mezi sebou na honech docela dobře likvidují:-)

                0 0
                • Mamutt  

                  To je přeci odstřel škodné, musí se udržovat stavy :o)

                  0 0
                • vlk  

                  však jo, na hon jedině s neprůstřelnou vestou. Já chodím raději na čekanou, hony si klidně odpustím.

                  0 0
          • rock  

            To jsi vyjímka. Já mám zase za poslední měsíce se zelenýma mužíčkama zkušenosti k zblití. V současné době na švihu nedělám nic jiného než sbírám vystřelené patrony. Někdo holt uklízet musí, když páni lovci to neumí …

            0 0
            • CZiko  

              ale to mnozí bikeři taky ne:-(

              0 0
              • Pá-dlista1  

                a pak tam ty patrony cekaji na lyzare…ne ty taky ne… na polocas rozpadu? :)

                0 0
                • rock  
                  1. To se načekají; kov + plast
                  2. A až se dočkají, tak budou stejně rozpadlý jenom napůl :-) …
                  0 0
                • CZiko  

                  nemyslím, že by se tuba od slizu rozpadla dřív než patrona. Zrakvený biker určitě:-D proto vždy jezděte ve dvou:-D

                  0 0
              • rock  

                Bikeři alespoň nemají na potkání plnou pusu řečí o tom, jak mají rádi přírodu …

                0 0
                • cabbage  

                  ty nemas rad zverinu?:o)

                  0 0
                  • CZiko  

                    ty vogo, von fakt nepřijel do prahy na babetě:-D Zvěřinu leda na talíři:-)

                    0 0
                  • rock  

                    Nepamatuji, že bych ji někdy vědomě jedl. Takže mám ji rád, živou. Pokud to není divočák v depresi, kterému jsem se právě znelíbil …

                    0 0
      • lidumil  

        No a strom přivážeš k rámu, určitě voziš brašnu na nářadí a náhradní duši – tak jakýpak copak. A každej je potencionální zloděj stromků.

        0 0
    • climber  

      Jenom pár věci na okraj. Vstupte bez klepání používájí ve své reklamě Lesy ČR. Jestli jsem ten článek správně pochopil, tak se jedná o měststké lesy a ne státní lesy.

      Pokud jde o lesní porosty do 20 let stáří, tak tam toho opravdu moc nenajezdíš. Leda, že by jsi se chtěl s mačetou prodírat houštím.

      Takže na závěr. Nevidím to nijak tragicky. Spíš zůstává smutným faktem, že se taková opatření vůbec musí zavádět tzn., že mezi námi existuje spousta dobytku, pro který není nic svaté a myslí si, že si může uříznout strom kde se mu zamane.

      0 0
      • MartinXC  

        … nebo taky vykácet celé pláně vzrostlých stromů a svozem dřeva následně dodrbat cesty tak, že výsledek obojího vypadá jako tankodrom.

        0 0
        • zbartos  

          Dřevo je obnovitelná surovina. Pokud nemáme dělat dočasně (než se vyčerpají zásoby surovin) vše z plastů, kovu atd., je vhodné (a v budoucnu bude nutné) používat i dřevo. Stromy jsou ve stáří prolezlé nemocemi jako člověk, takže nejsou použitelné. Kácí se proto na vrcholu sil a zdraví stromů, což je u našich běžných dřevin ve věku 80–150 let. Přesun pokácených stromů (resp. odvětvených krácených kmenů) od pařezu na místo přístupné nákladními automobily lze bez poškození půdy dělat jen za mrazu, za vysoké sněhové pokrývky, při dlouhotrvajícím suchu, vrtulníkem/ba­lonem/vzducho­lodí, lanovkou v tzv. plném závěsu. Částečně lze půdu ochránit při použití pomůcek na snížení tlaku kol traktorů/vyvážecích souprav na půdu (pásy, tzv. nízkotlaké/flotační pneumatiky, různé rohože na půdu atd.). Z organizačních, kapacitních a finančních důvodů převažuje zatím použití klasických traktorů bez ohledu na počasí. V optimálním případě je poškozená cesta po ukončení prací „nějak“ opravena. Tlak veřejnosti, spojený příp. s finační podporou ohleduplnějších postupů , může současný stav změnit. Na druhé straně není zatím jasně určeno, jaká škoda vzniká, když les a nezpevněná cesta v něm vypadá jako tankodrom… Pokud chcete znát oficiální stanovisko na konkrétní případy poškození půdy při přibližování dříví, doporučuji kontaktovat www.cizp.cz .

          0 0
          • RomanH  

            Ja to beru, ale proc musi lakatosem rozjezdit vsechny cesty ?

            Pred 14-ti dny jsem byl v Jesenikach a na jednom miste byla od lesaku rozrajtovana kazda stezka. Nejde to vyresit nejakou hlavni, na kterou by ty pokacene stromy stahovaly treba konema ? Ty sice tu cestu taky rozdupou, ale urcite po nich nezbydou pulmetrove brazdy plne bahna.

            0 0
          • MartinXC  

            Zajímavá odpověď…tlak veřejnosti. Taky znám neviditelnou ruku trhu a podobné výmluvy jak neplnit svěřené povinnosti pořádně. Běž si některé trasy projet – mezi klacky, půlmetrovými kolejemi, poleny přes cestu. Jsou prakticky všude vyjma lesů, které spravuje Mendelova univerzita – to je ukázková práce, jak zpřístupnit les veřejnosti.

            0 0
            • zbartos  

              To RomnanH: všechny cesty rozhodně najednou nerozjezdí. Těží se a přibližuje se vždy jen na části lesa, ne všude najednou. To MartinXC: nikdo z majitelů a správců lesa nemá za povinnost hospodařit v lese tak, aby to nevadilo rekreantům. Formulace o zabránění škodám na půdě uvedené v lesním zákoně jsou obecné, příp. výpočet způsobené škody požadovaný policií před zahájením vyšetřování není zřejmě stanoven, chu? veřejnosti a ČIŽP něco řešit je asi malá a ohleduplnost, která by měla negativní finanční efekt pro dělníky či majitele/správce lesa či vyžadovala nadprůměrnou aktivitu dělníků/správců lesa se obecně v populaci moc nevidí..... Lesy ve správě MZLU mají na velkém území výhodu únosné půdy, takže bych byl opatrný v jejich bezmezném chválení. Mám řadu fotek, kde je přibližovací cesta/linka v jejich lese viditelně poškozena. Zajeď si třeba z Útěchova podél potoka (lesní cesta Ganglofova) k tzv. Myší díře u soutoku tohoto potoka se Svitavou a cca 1 km před Svitavou je tankodrom také.......

              0 0
              • MartinXC  

                Neber to ve zlém: mohl bys dělat poradce Zgarbovi, jak vytěžit Šumavu „beze ztráty desítky“.

                Já měl na mysli aspoň hlavní cesty, které byly dlouhá léta vpořádku a jakž-takž alespoň uklízené po těžbě. A dovolávám se přitom zvykového práva, které je ve světě právě tak platné jako psaný zákon.

                0 0
            • Jenda  

              Ja se musim treba lesaku docela zastat. V okoli Kladna se za poslednich nekolik let kvalita cest vyrazne zlepsila. A ze to nekde jeden rok rozjezdi – no dobre ale druhy uz se tam da jezdit zase v pohode. Porad to beru tak, ze nebyt jich, tak v lese nejsou cesty vubec zadny protoze moc bikeru ktery by neco tvorili jsem fakt nepotkal:-)

              0 0
            • vlk  

              No někdy se tomu vyhnout nejde.Když ti najdou kůrovce v lese tak ti hned hrozí miliónovou pokutou.A když je zrovna blátivé jaro aty jsi povinnen to pročistit, tak ti nic jiného nezbyde neř se s traktorem prančkat v tom bahně.Pravda je, že toto si soukromníci více hlídají ,aby se tak nestalo, ale zase z druhé strany je vůči soukrommým vlastníkům docela drzost, že byste jim přikazovali, kdy mají jezdit pos vých vlastních cestách.To je jako by ti někdo přikazoval aby jsi si doma dělal mezi záhonkami cestičky.

              0 0
        • JSt  

          ja bych rekl, ze letos to s tim kacenim nejak lesaci prehani. furt slysim motorove pily (i o vikendu). stejne misto nepoznam po dvou dnech (vzrostle duby&buky ⇒ planina). pokaci stromy s turistickymi znackami. stromy nechaji lezet pres cestu ve sjezdech bez oznaceni. cesty sou rozryty az beda. ted kdyz je sucho, tak jezdim v 10cm prachu. kdyby byla nejaka petice proti kaceni, tak bez vahani podepisuju. btw. mozna je to ma neschopnost, ale letos sem dvakrat namotal vetev v tom bordelu, co lesaci produkuji.

          0 0
          • Lance  

            no kdyby mi to drevo kypli na zahradu,tak bych je mel i rad:) hlavne duby a buky:)

            0 0
          • la-da  

            No to uz bys moh rovnou podepsat petici proti orani poli,pac pak jsou blbe sjizdny obzvlast kdyz je mokro.Kdyz zemedelci sklizej obili tak se zase prasi ale tezko tam to obili nechaji shnit jenom proto ze je vedle koupaliste a rekreantum prach vadi.Proste mas smulu ze v mistech kde jezdis stromy dorostly a tak je kaci-sklizi.V hospo­darskym lese tezko nekdo nepokaci strom jen proto ze si na nej nekdo namaloval znacku a silne pochybuju ze lesaci vedi,ze to kde nechali ty klady je „sjezd“.Pro ne je to nejaka svaznice nebo tak neco.

            0 0
            • -b-n-x-  

              nahodou, tedka se u nas stalo, ze kdyz lesaci tahali par klad na nasem sjezdiku, potahali to tak zvlastne, ze udelali novy :-). Za coz jim patri muj dik :-). Divne, ze to tahali ruzne do zatacek a nejak tak nelogicky, ze vznikl docela pekny trail. Jeste jednou DIKY :-)

              0 0
            • JSt  

              kdyby rozorali polni cestu, coz je to samy jako neodvetveny kmeny na lesni ceste, tak bych se taky, myslim, pravem zlobil. a zemedelci nekde nechavaji obili shnit a splesnivet a pak to zaoraji :) mozna, ze kdybych to kaceni zazival v takove mire kazdy rok, tak bych byl zvykly :), ale letos to je fakt extrem.

              0 0
              • la-da  

                No oni i zemedelci obcas nejakou cestu rozoraji,kdyz se jim nehodi,uz jsem zazil nekolikrat ze znacena turisticka cesta koncila rozoranym polem,taky jsem byl nastvanej ale uznavam ze na to holt ten clovek ma pravo kdyz mu to pole patri a hospodari na nem.To obili nechaji shnit vetsinou kvuli tomu ze je o znich spatny pocasi a nejde ho vcas sklidit,rozhodne ne kvuli nejakejm rekreantum.Ty neodvetveny kmeny asi brzo odvetvi a odvezou,kvuli tomu to delaji.

                0 0
      • Volf  

        Víš tomu všemu bych věřil ve chvíli kdy by to nebylo v Česku. Ono i zákazy v Krkonoších začínaly kdysi jen na hřebenech, pak přišly horský louky a nakonec dneska KRNAP po celejch horách. Jak se jednou podaří zakázat z jakýhokoliv důvodu a třeba jen krátkodobě vstup do lesa, tak těch důvodů bude víc a víc. Jen namátkou třeba doba říje, doba vyvádění mláďat atd. No a přejde pár let a lesy budou oplocený.

        0 0
    • samotar  

      Vstup do lesa je ze zákona volný. To platí pro státní i soukromé lesy. Zákaz vstupu do lesa tedy musí být řešen jako vyjímka ze zákona a to může udělit jen ministerstvo, ne obecní úřad. Toto nařízení má stejnou váhu jako zákaz vycházení na ulici, kde se kradou třeba kola.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.