• kolesar

    mam kazetu Shimano HG – 7 pastorku 13–14–15–17–19–21–23 a chtel bych bud 14 vyhodit (uplne k nicemu-jen zabira misto) a nahradit 11, nebo vyhodit 14 a nahradit 25 to ale asi az na jare kdyz budou nohy ochably cha, je tato kazeta sroubovatelna >daji se kterekoli pastorky vymenovat a nahrazovat nebo to neni mozny

    0 0
    • duk  

      je tato kazeta sroubovatelna

      Tohle sem nepochopil to jako sděluješ, že je kazeta sroubovatelná nebo ae ptáš. Jestli je šroubovací tak asi pastorky vyměnit nepůjdou.

      U normální kazety jdou sice vyměnit jednotlivé pastorky ale moc k tomu nevidím důvod vždy? nová kazeta není zas až tak drahá.

      0 0
    • MartinXC  

      Nejsem si jistý, zda se na 7-mičce 11-ka dělala. Zadní 25ku – snad ano, pokud máš pastorky rozebírací. BTW – to odstupňování máš jako na silničce

      0 0
    • kolesar  

      no to ja prave nevim zda li je sroubovatelna ci nikoli da se to poznat „od oka“, proc by 11 nesla da se preci pouzit z jakekoli jine Shimano sady ne?

      0 0
      • MartinXC  

        Na 8-ku a 9-ku jsem viděl, ale u 7-ky si nejsem jistý, jestli řada nekončila u 12-ky. Míchat pastorky mezi sadami moc asi nelze.

        0 0
      • juli  

        Tak jak pise MartinXC. Kazeta CS HG50–7 se s 11 nedelala. Jinak skok 11–14 by byl docela velky. Je dulezite vedet jestli mas kazetu, nebo sroubovaci pastorek. Kazeta ma pod 11 pastorkem matici, ktera celou kazetu utahuje. Teoreticky se 13 da nahradit 11, ale prave kvuli velkemu rozdilu poctu zubu bych to nedelal. Da se take nahradit 23 pastorkem 25, ale zase velky skok. Musis ovsem kazetu roznytovat. Spojovat pak uz neni potreba.

        0 0
        • martt  

          ja mam na biku sedemkazetu HG50 a ma 11 az 28 zubov, takze sa urcite robila. Na druhom biku mame HG70 a ma tiez 11–28. Prva je zo sady STX, druha zo sady LX, obe ca. 1993. A este ich mam zopar v zasobe, ked rusili jeden bikeshop som ich zopar nakupil po dve stovky za kus.

          0 0
      • duk  

        Jakej máš vzadu náboj jestli sorra jako přední tak by tam měla bejt normální kazeta. myslím že když máš dualy na osmikolo tak by sis mohl koupit novou osmičkovou kazetu s takovýma pastorkama jaký chceš. Stejně jsou ale podle mě tyhle velikosti pastorků na silničku ideální nevím, proč dávat nejmenší pastorek 11 zubů vždy? na silničce s 54zuby vpředu a s 13 vzadu můžeš jet v pohodě se střední kadencí 70km/h při větších rychlostech už stejně nepotřebuješ šlapat.

        0 0
        • juli  

          Zmenit na 8spd. nebude tak jednoduche jak pises, asi by mu nestacil orech na nabe. Nemyslis?

          0 0
          • bikemanx  

            sedmičky jsou snad všechny šroubovací, a mám pocit, že jednotlivé pastorky tam nejdou vymněnit. Jen první 3 – 4 ??????

            0 0
            • lidumil  

              Ale kdepak, já mám sedmiček několik, a všechny jsou na zámku a vyšší řady byly na šroubech a nižší snejtovaný.

              0 0
          • duk  

            Ja nevim ale jestli ma zadni naboj stejnej jak přední tak by tam měl mít ořech na 8spd. sedmičkova kazeta se da dat na osmickovej orech lehko staci tam dat podlozku sirky 8. pstorku vozi to tak celkem dost lidi, i kdyz uznavam ze tohle asi neni tan pripad.

            0 0
        • bikemanx  

          se asi pavíte o silničce, že??? Tak to už držím hubu :-)

          0 0
    • lidumil  

      Jak je stará ta kazeta? Nebo aspoň typ, protože kdysi dělalo Shi kazety s prvním našroubovaným pastorkem. Jinak je fakt asi lepší koupit kazetu novou. Třeba tady www.bikestore.cz/inshop/shop.asp. první pastorek (kupoval jsem pro kamaráda 12) 220k, další budou lacinější, ale pod 1k se těžko dostaneš.

      0 0
    • Vrci  

      Pokud je to opravdu kazeta a ne pastorek, tak pořízení 11 znamená koupit tak na 50% jinou matici, 11 (pro první pozici) a klasickou 13 → docela drahej špás. Ta přestavba na 13–25 by vyšla levněji, jak už tady někdo píše.

      0 0
      • martt  

        na cestak sa da stale zohnat sedemkazeta 13–26, na Slovensku stoji asi 500,–SKK, takze to je najlacnejsie riesenie. Je to HG50.

        0 0
    • BH  

      obecna odpoved muze byt, ze bezne vymene jsou posledni 3 pastorky(tedy ty nejmensi).Cela kazeta je pak zajistena na orechu srubovaci matici.Dalsi pastorky jsou snytovany dohromady..takze ciste tereticky by jsi mohl poskladat kazetu napr. 11,13,15…, pokud pouzij nejako IG 11,V HG se 11 nevyrabi, pokud vim. Asi to chodit bude.Ovsem jsou tam jeste uskali v typu orechu, nektere starsi orechy mely srubovani zajistovaci matice zvejsku.pro 11 vsak potrebujes vnitrni zavit na orechu.vymena te 23 za 25 bude slozitejsi, jednak to roznytovat a pracne shanet nekde 25, coz muze byt i problem. Ovsem upozornuji te ze napr. 11 pastorek jako ND stoji tusim 250 Kc, takze to muze byt pomalu drazsi nez cela nova kazeta. To vse plati za predpokladu, ze mas kazetovy naboj a ne nejaky sroubovaci vicekolecko, tam jsou pastoryk skutecne nasrobovany na telese naboje vicekolecka.tady bych se do zadnevymeny vubec nepostel,je to technicky skoro neproveditelne.

      0 0
      • Vrci  

        To s tim nejtováním neni pravda u všech kazet, 8 sp Sora a stará 8 sp Dura 12–25 je jenom šroubovaná.

        0 0
    • la-da  

      Zkusil bych napred nejakeho bikera v okoli jestli nema doma sjetou kazetu a ten 11z pastorek zkusit z ni,davat za nej 2kg je asi blbost,stejne byva vetsinou min opotrebenej nez treba prostredni pastorky.Jina roztec nez ty ostatni pastorky by snad nemusela vadit,je to krajni pastorek a ty se stelujou stejne dorazama na prehazce.To vse samozrejme za predpokladu,ze mas kazetu novejsiho typu s matici.

      0 0
    • jizby  

      Kolesáři neváhej, Martt nabízí výprodej:) Ale bez legrace. Martt-ova mabídka mi připadá, jako nejlepší návrh, co tu pad. Tou výměnou, co chceš, si zaděláváš na práci s nejistým výsledkem. Když ti připadá 14 zbytečná, tak asi neužíváš silniční převody, to odstupňování 11–28 se Ti bude líbit. (Jezdím to taky.) kdyby Ti ta 28-ka připadala moc lehká, tak bych spíš pouvažoval zvednout zuby na malým vpředu.

      0 0
      • martt  

        nenabizim vyprodej, to si na nespravne pochopil. Iba konstatujem, ze som pred par mesiacmi na jednom slovenskom e-shope kupil HG50 13–26 sedemkazetu asi za 500,–SKK a asi pred rokom ked skrachoval vyrobca bikov Katarga, zase niekolko 11–28 po 4,–EUR/kus a dokonca XT-ckovu osemkazetu tusim za desat EUR. To bola ale nahoda, ze som zrovna isiel okolo.

        0 0
        • jizby  

          no, měl jsem dojem, že by ses na prodej jednoho kusu pro potřebného dal umluvit. Chápal jsem to jako nabídku. :-)

          0 0
        • jizby  

          S tím výprodejem jsem si dělal srandu, když e mito tak rýmovalo. Byl tam přeci smajlík.

          0 0
    • Kosarius  

      Ať nezakládám nové téma.

      Snažím se namontovat 8mi kazetu Shimano HG40, kterou jsem sundal z noname náboje na náboj od fulcrumu. Jenže i když dotáhnu závěrečnou matku na max, tak je kazeta volná. Pevně drží jen osmé nejmenší kolečko. Nevíte čím to? Náboj/ořech je na 8/9 kazetu… Na starý nábě stačí dotáhnout rukou a drží pevně…

      0 0
      • 123J  

        Pokud je ořech na devíti pastorek, tak dej podložku pod osmičkovou kazetu.

        0 0
    • nksh  

      Taky zneuziju vlakno. Nevi nekdo, kde maji aktualne skladem nahradni pastorek 11t pro BJ/BK XT kazetu?

      http://www.bike-components.de/…10-fach.html

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.