• Lister

    hele lidi sorry za ten dotaz, asi už máte vidlic plné zuby, ale fakt mě to zajímá.

    Krachl mi totiž plán na koupi nového kola, tak začnu postupně šlechtit to starý.

    Potřebuju koupit vidlu a jak jsem si to tak přebral, tak mi black vyšel jako dobré řešení – unese mije kila, na svoje současné kolo si ho můžu sešroubovat na 90–100 mm a pokud se někdy dopracuju k rámu, který snese víc, tak můžu přidat až na těch 120. Jen nevím jestli má cenu investovat do tlumení TPC nebo bohatě stačí FFD. U FFD bude asi tlumení komprese nastavené na nějakou universální hodnotu a nevím jestli by to podemnou moc neklesalo. By mě zajímalo jestli to štělování komprese u TPC je znát a jestli raději zainvestovat nebo jestli mě udrží i FFD.

    PS: mám 85 kg

    0 0
    • TinkTink  

      Hlasuji pro FFD. Kdyz budes zrucnejsi, tak si to naladis v pohode pro sebe a usetris.

      0 0
    • Lister  

      Ještě by mě zajímalo jestli ta pružina nebude na mě moc měkká. Asi tam bude ta standartní do 80 kg. Houpání mi moc nevadí, ale asi by mě štvalo, kdyby šla při každém přibrždění až na dno. Při nastavení na 90 mm bude tužší než při plném vysunutí ne? A kdybych si nechal vyměnit pružinu za tvrdší, tak bude pak u FFD stíhat ten útlum – i když v tomhle případě půjde asi hlavně o tlumení odskoku, s tím asi tlumení komprese nebude mít nic společného co?

      Nejsem žádný závodník, radší dám přednost citlivosti před odolností při šlapání.

      0 0
      • davidak  

        hele a tyhle blacky maj už rtwd? protože brácha má compa, myslim 02 100/120 a na 100 je to jak šutr..

        0 0
        • Lister  

          Jo RTWD 90–120mm, asi hlavní důvod proč ho beru, na moje současný kolo při nastavení na 100mm nebude moc vysoký a pokud bude nový rám, tak pak vyšroubuju na 120

          0 0
          • preacher  

            hele, a kde se da jsete sehnat? Ja shanel Balcka uz v kvetnu a nebyl nikde k sehnani…ale treba uz zase jsou.....

            0 0
            • Lister  

              v nabídec e-shopů jsou, no ale jestli půjde sehnat tak to ještě přesně nevím, ale doufám :-)

              Hele lidi, to fakt nidko kromě Tinka neporadí. Nemusí jen majitelé Blacků, ale i ostatní Manitouáci. prostě pokud máte TPC tak používáte ty změny nastavení nebo to jednou nastavíte a už s tím nehýbete.

              0 0
              • TinkTink  

                To je tezky Ti poradit. Ty vlastne znas vsechny fakta…jestli Ti FFD sedet nebude, tak ho musis upravit na coz nemas … potencial… :o)…a TPC jsou penize navic…tak si vyber :o)

                0 0
                • Lister  

                  Což o to potenciál by byl, jen ho využít :-). Nejsem zase tak levý, jen nechci rozebírat věci, pokud tomu vůbec nerozumím, ale myslím, že pokud by mi to v reále někdo ukázal, tak to nebude problém. Jen bych asi musel sehnat ten klíč, kterým se povoluje matice na korunce vidlice. Teoreticky by to šlo kleštěma, ale to je moc surový. Až bude ta nová, tak zkusmo rozeberu starou a budu se na tom učit.

                  Asi půjdu do toho FFD a budu doufat že to sedne – když ne tak zhubnu – taky doufám :-). Za ušetřené prachy si můžu koupit kotvu dopředu :-)

                  0 0
                  • lubos  

                    Myslis jako za usetrene prachy za jidlo ? ;))

                    0 0
                    • Lister  

                      nee za ty kupuju tu vidlu :o)

                      0 0
              • kungpao  

                Nazdar, neviem či ti odpoviem presne to čo chceš poču?. Mám Manitou Black Platinum RTWD, je na fulle Scott. Útlm som nastavil na začiatku na strednú hodnotu + trošku do plusu aby vidla rýchlo vracala, a odvtedy som s ním nehýbal. Tlmenie je tam TPC a žiadne iné by som už nechcel, som s ním plne spokojný. So zdvihom RTWD hýbem ako sa mi to práve hodí, 90 vozím štandardne a 120 hádžem dole kopcom, vidla narozdiel od Psyla alebo Duka nemení priebeh ani silu ani citlivos? odpruženia takže o to je to lepšie… Jedinou slabinou tejto vidlice je že pokiaľ dáš 2.25 ky silné hrubé gumy, a postavíš sa do výšľapu do rajdov tak musíš trochu počíta? s tým že vidla nepatrí medzi špičku v tuhosti. Na druhej strane až taká katastrofa to nie je. Treba da? pozor na kus, 2004-ky mali problémy s tesnos?ou. Inak bez problémov a inú vidlu by som nechcel…

                0 0
                • hanz  

                  :-)

                  0 0
                • vlk  

                  někdy to RTWD musím vyzkoušet, každý o něm tvrdí něco jiného.A teoreticky by ke změně v oblasti sily a citlivosti mělo dojít k přitvrzení. Ale jak tak koukám, tak praxe bývá často asi jiná než teoretická rovina.Duke teoreticky měl taky trochu přitvrdit a on zůstává prakticky taky stejný, akorát je díky posunutí pružiny pod plunžer citlivější u menšího zdvihu.

                  0 0
                  • Lister  

                    Tak sice jsem Blacka ho jen letmo ošahal, ale taky mi přijde že při sešroboubování dolů je o dost citlivější v počátku zdvihu. Nějakého razantnějšího přitrvrzení jsem si nevšiml. Asi budu vozit něco kolem 100, to bude mojemu kolu sedět asi nejlíp. I když jsem si původně myslel, že uzavírání nevyužiju tak se mi moc líbí jak kolo hezky uhání a zrychluje když se to lockne. Je to zatraceně znát hlavně když tam je nastaveých těch 120. Ale tlumení komprese je taky v pohodě a když jsem ho dal na střední hodnotu tak se začal nořit do zdvihu výrazně míň. Takže zatím spokojenost. Jen jak jsem psal níž tak mě při přiškrcení pístků překvapil syčívý zvuk, který vzniká asi při průtoku oleje takto přivřenými pístky :o?

                    0 0
    • vlk  

      sice manitou neznám, ale pokud ti jde jen o to zda stačí standartní nastavení ffd nebo si to ostatní přitlumují u TCP, tak pak je těžko radit.Každému vyhovuje jiný chod vidlice a každý má jinou svoji váhu a geometrii kola.Ale pokud chceš ušetřit, tak u ffd to kompresní jde upravit výměnou oleje za olej s vyšší či nižší viskozitou.

      0 0
      • vlk  

        PS: adekvátně se ovšem změní i zpětné tlumení, které jde ale u ffd nastavovat.

        0 0
    • Volf  

      Mám Blacka elite 03 s TPC. Rozdíl poznáš v rychlosti vracení, ale není to nijak diametrální. Vyzkoušel jsem si nastavení a dneska už s tím stejně nehejbu.

      0 0
      • kubajs mtb  

        mám podobný zkušenosti mám Blacka elite 02 v tý rychlosti vracení je to znát ale mám to nastavený furt na jednu hodnotu a moc to neřešim.

        0 0
    • McBlacky  

      mám FFD u Black super air a v pohodě. Komprese mi vyhovuje a tlumení šteluju jen když měním tlak vzduchu. U pružiny to nastavíš jednou a zapomeneš na to :)

      0 0
    • wroum  

      mam blacka comp 03, FFD a predtim sem mel Mars s TPC a popravde receno ve funkci tlumice sem nepozoroval rozdil. Kompresi sem mel vzdy u TPC nastavenou na nejmensi hodnotu. Ale kdyz sem s tim tocil, tak to znat bylo, ale porad bylo nejlepsi, kdyz to bylo uplne povoleny. nemyslim si ze je TPC nejaka vyhoda.

      0 0
    • Lister  

      díky všem za odpovědi, nakonec se to pěkně rozjelo :-)

      Vím že nakonec je rozhodnutí na mě, ale bohužel si toho Blacka nemůžu vyzkoušet – neznám nikoho kdo by ho měl. Tak mě prostě zajímalo jestli mě to tlumení unese a nebude zbytečně chodit do zdvihu více, než je potřeba, ale jak tady někdo napsal tak měl na TPC kompresi nastavenou na minimum takže to snad nebude problém. A 85 kg nemám v plánu mít dlouho, ale tyhle plány se zrovna naplňují velmi těžko :-)

      0 0
      • Lister  

        tak někdo je wroum, sorry :-)

        0 0
      • Pá-dlista1  

        Hmm. Resit nastaveni predpeti kompresnim utlumem… pan je labuznik :)

        0 0
        • Lister  

          Hele zase nerejpej, kdybys to četl celý ( tys to asi četl, jen sis to umyslně zatajil) tak bys zjistil, že mi jde o to, aby to neklesalo při brždění a to se podle mě řeší útlumem komprese.

          0 0
          • Daf  

            To pochybuju ze to bude znat. Tohle by vyresil Lockout. Nastaveni komprese sice snizi citlivost vidlice, ale poznat to jde pri rychlejch razech. Pri brzdeni se vidlice stlacuje pomalu, takze s tim ze se nezanori nepocitej. Teoreticky by mohlo pomoct tlumeni SPV.

            0 0
            • Lister  

              U mě se vidlice při razantním přibrždění stlačuje sakra rychle a SPV je přece tlumení komprese :-), ale je pravda, že v tomhle Blackovi není. No ale hádat se nechci.

              0 0
          • Daf  

            Jeste tedy k tematu. Mam Skareba s TPC. TPC vozim prakticky neustale v otevrene poloze, protoze jinak je vidlice malo citliva. Pak uz pouzivam jen pozici lock. Mam pocit ze tlumeni TPC funguje ponekud zajimave. Totiz pokud se nastavi na vyssi hodnoty (aby to tlumilo vic), tak na pomale razy to funguje, ale na rychlejsich se pak vidlice chova jako pevna. Jinymy slovy aby vidlice pri jizde ze sedla nebyla prilis aktivni se mi podarilo dosahnout za cenu temer projevu pevne vidlice na nerovnostech.

            0 0
            • Pá-dlista1  

              No a jak by to melo jinak fungovat?

              0 0
              • Daf  

                Ona se ta vidlice jakoby zasekne a nepropruzi pri rychle nerovnosti, takze do riditek dostanes prakticky netlumenou ranu. Pritom kdyz se na vidlici zkusis zhoupnout, tak je to OK. Jako by se ten vetil komprese vic privrel pri vetsim razu. Blbe se to vysvetluje kdyz si to nemuzes vyzkouset. Mozna taky proto skoro kazdej kdo ma na vidlici TPC tak vyuziva jen krajni polohy jako ja.

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Vzdyt to je snad jasny, ne? Kdyz tim regulujes tlumeni komprese… milana na vas bando :)

                  0 0
                  • Daf  

                    Jestli je to tedy normalni tak potom tedy nechapu prakticky prinos tlumeni komprese, protoze je to uplna zbytecnost :)

                    0 0
                    • wroum  

                      ne tak docela. spousta lidi posuzuje vidlice podle toho, kolik maj tocitek, kolecek a pacek a podle toho vybiraj co si koupej. co na tom, ze nepotrebujou stelak komprese, LO, ETA, stelovani zdvihu…, ale kdyz pred ne postavis dva stejny modely, jeden s a druhy bez tocitek, tak neomylne koupej ten, kterej jich ma vic. taky sem bejval takovej :-)

                      0 0
                    • lubos  

                      Klasicke tlumeni komprese je potreba pri skocich , myslim. Na XC to potreba neni.

                      0 0
    • Andrzej  

      no nevim, muj black ma sice tpc, ale jenom regulaci komprese a lockout, pruzinu na 85kg kazdopadne potrebujes tvrdsi(pri mych 80kg sem kazdou chvili nadorazu) regulaci tlumeni nemam, a asi sem ji zatim ani nepotreboval a pri snizeni vidlice ja osobne necitim, ze by to pritvrdilo…

      0 0
      • wroum  

        stelovaci „packu“ mas dole nebo nahore?

        0 0
        • Andrzej  

          stelovani mam nahore, zdvih vlevo a kompresi(+loc­kout) vpravo

          0 0
      • Lister  

        S tou pružinou to je důvod proč jsem taky hodně zvažoval, že vezmu vzduchového Duka.

        No ale snad to nebude tak hrozný – jak jsem psal tak houpání mě vůbec nevadí a nějak drsně taky nejezdím. Ta co je tam standartně je na 60–80 pokud si pamatuju správně, ne ?? Pokud bude měkká tak koupím tvrdší, někde jsem četl, že snad přijdou na 600, tak to bych se pořád vlezl pod oficiální cenu.

        0 0
        • Andrzej  

          kdyz sem si precetl zbytek diskuze, tak uz ani nema cenu psat, ze je to podle me mekke...... ale neznam cloveka, ktery by pri me vaze jezdil na tak meke vidlici jako ja. jinak teda pruzinu sem este vyndanou nemel, nemuzu potvrdit jaka presne je, taky je mozne, ze tam treba pro meridu davaji mekci pruziny.....

          0 0
          • Lister  

            ještě koupený není, takže je to pořád aktuální, Pořád čekám na odpověd z e-shopů, zatím se jim do toho moc nechce, uvidíme, možná nakonec fakt už nebudou.

            0 0
    • Lister  

      Hele ještě blbý dotaz ( dalo by se to najít, ale sem dneska strašně línej)

      Při použití RTWD dochází doufám k fysickému snižování vidlice, tak že předek kola pak celý klesne – nejde jen o vnitřní snížení zdvihu, to bych pak koupil něco co nechci.

      0 0
      • wroum  

        snizuje se vidle, nejen zdvih.

        0 0
        • Lister  

          danke :-), jsem si to myslel, jen pro jistotu :-)

          0 0
    • Lister  

      Jestli bych mohl ještě poprosit: vy co máte pružinu, mohly byste napsat kolik máte kg a jakou tvrdost a jestli vám to sedí. Doufám že to tu není samý ortodoxní chrt pod 60 kilo i s postelí :-)

      0 0
      • Lišák  

        75–78kg; Black Comp 80/100 ´03. Pružina standardně montovaná (asi střední, myslím, že červená, ale nevim to jistě,se podivám), mě vyhovuje, na doraz sem ještě nešel.

        0 0
        • wroum  

          69–73 kg, Black comp 80/100, 03. pruzina standardne montovana (je bez barvy, byla tam takhle od zacatku). na doraz jdu kdy chci, ale pri jizde jen obcas :-)

          0 0
          • Lišák  

            Já jsem vyznavačem toho, že na kole se jezdí, letadlem lítá a s padákem se skáče z výšky… Ale asi jsem staromilec, no :-) P.S. Protože na kole jenom jezdím, tak na doraz ještě nešla :-)

            0 0
            • kungpao  

              80–90 kg podľa ročného obdobia :-), Black Platinum, pružina štandardná. Bez problémov s výdržou, zanorenie presne akceptovateľné…

              0 0
      • Volf  

        Black Elite 03 pružina standardní, moje váha mezi 80 – 82 kg a v pohodě.

        0 0
      • Toams  

        Black Elite 100/120, myslim, ze ´02 a origos pruziny su teda dost tvrde, mam 70–72kg a na doraz este ani raz …

        0 0
        • Toams  

          inac na druhom bajku Splice Super FFD a je dost makka, tiez origos pruziny … a ten rebound teda moc nefunguje:-)

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Jak nefunguje? Me se zda pomala → jeste pomalejsi → mrtva. Hejblatko funguje, tlumeni tlumi.

            0 0
            • Toams  

              … u mne asi ne … pri porovnani s blekom vybehne von skoro rovnako pri oboch krajnych polohach … a vybehne tak vcelku stredne rychlo (ale pomalsie ako RST 281:-)

              0 0
      • pi  

        Black Comp 100 04 OEM, orig. pruzina cervena, a i pri mych 93 kg mi pripada tvrda. Sag mam tak 10–15 mm a na vic nez 80 mm zdvihu jsem ji jeste za jizdy nedostal (na kole taky jen jezdim :-)). Asi diky tvrdosti se do kopce v sede vubec nehoupe, takze lockout je mi k nicemu. Tak nevim, jestli tu pruzinu neoznacili spatnou barvou. Kdyz napisu na Progresscycle, ze chci na svou vahu mekci modrou pruzinu, tak me budou mit za blazna :-). Nema nahodou nekdo podobnou zkusenost?

        0 0
        • Lišák  

          Pokud má vazelinový mazání, tak zkus domazat.

          0 0
    • Lister  

      Díky všem za všechny postřehy. Napsal jsem do e-shopů jestli teda mají. Pokud bude, tak vezmu Blacka Super s FFD a standartní pružinou.

      0 0
    • Lister  

      Zatím čekám marně na odpověd z e-shopů. Nevíte o nějakém e-shopu, kde by mohli mít Balcka Super za nějakou slušnou cenu.

      0 0
      • TinkTink  

        Ne…ale zahlid jsem levne MX PRO ETA 120… :))…za 7KKc ho ma na strankach jeden obchod. :)

        0 0
        • Lister  

          no ale ta nepůjde sešroubovat na přijatelnou velokost pro můj rám – který obchod, mylsel jsem, že u tebe, ale tam jsem to nenašel :-)

          0 0
        • Rolei  

          A jak je to vlastně s tou etou, je velká nepříjemnost že to vlastně není Lock out, ale snížení zdvyhu? Navíc ty 3cm co tam zůstávají… Přemýšlel jsem taky nad Blackem, ale s lock outem letos už asi neseženu :-(

          0 0
          • enjoy  

            lockout je pro rekreacniho cyklistu nesmysl,vlastne i pro kazdyho jinyho nez pro elitu.mozna tak jeste nastavitelny lock,ale jinak kravina.ja dneska ujel asi 15kilaku po silnici a zapnul lock jenom tak,z principu,aby mi k necemu byl kdyz uz ho mam. nevim jestli je to jenom muj pocit ale vlastne je mi jizda s lockem neprijemna,nemyslim jizdu po nerovnostech:-))

            0 0
            • TinkTink  

              Se na necem i shodnem – s tim zapnutym lockem pravda…on ani asfalt neni tak rovnej aby si zaslouzil lock out :))

              0 0
            • Martyss  

              Ale když chceš jít ze sedla, tak se hodí, že se vidle nehoupe.

              0 0
              • enjoy  

                prave:-),jakmile jdu ze sedla tak se zaplim lockem zvedam predni kolo a nekdy jakobych to byl malem schopny polozit na bok:-).na jezdeni s lockem jsem asi lama:-))

                0 0
        • K2  

          Kde? (a? to nemusím projíždět)

          0 0
          • TinkTink  

            Skutecne to neni u me…se omlouvam :)

            www.scottmtb.cz/ myslim ze to muze zajimat vice lidi, tak jsem na to radsi upozornil :)

            0 0
            • lubos  

              jj, treba mne to docela zajima.

              0 0
    • Lister  

      Pořád nic. Nevíte jestli nemají náhodou tuhle vidlu někde v Olmiku. Popřípadě taky Skareba s 80mm.

      0 0
    • Lister  

      Tak to fakt vypadá, že Black už skoro není. Jen vyšší modely. Tak mě ještě napadla hříšná myšlenka prásknout se hodně přes kapsu a koupit si Blacka Platinum Air. Za 10 tis by to mohla být dobrá koupě. Nemusel bych aspoň řešit tuhost pružiny, vše bych si dofoukal dle mojich představ. Jen nevím jak na tom bude s citlivostí. Moc lidí ho asi nejezdí, aby mohl někdo poradit co?

      0 0
      • Lister  

        Tak sem si sám tršku naběhl, protože ten Black, kterýho jsem chtěl koupit za těch deset má celkem zajímavou specifikaci. Je tam u něj napsáno, že je to FFD, přitom má mít štělování vratného+kompres­ního tlumičem, u něj na obrázku verze s TPC remote control, ale ve specifikaci o dálkovém ovládání ani slovo. Tak jsem dal dotaz jakou teda verzi přesně mají a čekám na odpověď.

        0 0
      • McBlacky  

        jestli ho využiješ tak ho vem… já bych šel spíš do reby

        0 0
    • Lister  

      Tak jsem nakonec sehnal Blacka s TPC za slušný peníze. Je to super žehlička. Jen mám pár dotazů. Kolečko štelování komprese jde hodně zlehka až mám strach, že se to bude samo přenastavovat. Pokud přiškrtím některý pístek, tak začne vidlice při rychlejším stlačení syčet. Nikdy jsem neměl olejové tlumení tak nevím jestli je tohle normální. Jinak funkčně je super, štelování komprese i odskoku je hodně znát. zatím jsem ji jen lehce zkusil ne jednom kopci, možná že se to zajede, ale jak píšu nemás s tím zkušenost. Hodil jsem update fotky ke svému bajku.

      0 0
      • Andrzej  

        tak nak mi to taky funguje, tak to mas asi v poradku :)

        0 0
        • Lister  

          myslíš to lehké štelování nebo ty zvuky

          0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce