Český Ráj - změny v značení

25 nepřečtených
  • cross

    Důvody návrhů změn v označení cyklistických tras v Č. R. jsou následující (na záladě tel. rozhovoru s pracovnicí CHKO): CHKO a KČT došli k závěru, že v rámci zlepšení ochrany přírody a bezpečnosti pěšáků je nutno předělat celé označení. Protože se chystá nová turistická mapa, tak toto bude řešeno. A TEĎ POZOR na toto tema se sešli zastupci CHKO a představensta KČT a v zásadě se dohodli, že z map a cest budou odstraněny některé značené cyklotrasy. Neznamená to, že po nich nelze jezdit. Z toho vyplývá, že tady chybi organizace, které by háila zájmy bajkerů a byla partnerem a oponentem KČT a ochranářům.

    0 0
    • J.A.V.  

      No já to dokonce četl tak, že některé trasy (konkrétně třeba Hrubá Skála – Valdštejn) mají být pro cyklisty zakázaný úplně. Ale to je asi jedno.

      Tímhle zákazem, či změnou značení nejvíce utrpí cykloturisté, rodinky a nebo lidi od jinud – takže prostě lokalita utrpí celkově z hlediska turistického ruchu. Tohle by si měli uvědomit hlavně lokální orgány. Cykloturistika je dost rozšířená a populární, a když je o té oblasti známo „že se tam nikam nesmí“ tak pojedu na dovolenou raději jinam – kde naopak mají kolaře rádi (namátkou třeba Maštale).

      Organizace je problém – KČT je klub českých turistů – tedy i cykloturistů. Když se o tom před časem diskutovalo, tak sem poznal pár lidí co jsou členy KČT a při tom velmi aktivní cyklisté. A jakou jinou organizaci? Cyklistů je moc, jak počtem tak druhem. Některé ten problém pálí, jiné ne. Navíc už tu takové snahy byly a mám pocit že zmizely v propadlišti dě­jin…

      0 0
      • McBlacky  

        Samozřejmě že svaz naše zájmy v CHKO chránit nebude, většina jsou žiletkáři a ti problémy s omezením vjezdu nemají. Mimochodem ze studie UK vyplývá, že cyklotrasy nemají na rozvoj regionu zdaleka tak pozitivní vliv s jakým se počítalo v plánech územního rozvoje mikroregionů a proto dnes dostávájí přednost jiné projekty. Tohle ale ohrozí opravdu jen cykloturisty.
        Bikeři, si své trasy najdou samy a jak to tak pozoruji, tak obrana proti zákazu je ignorace a v případě náhodné přítomnosti kontrolních orgánů následuje akorát zvýšení rychlosti a plán jak se rychle ztratit. Pěší policita moc šancí nemá a jízdní na kole… pár už jsem jich viděl a moc našláple nevypadali.

        PS: Maštale jsou super, hlavně mě dostaly na tvrdo kmeny přes cyklostezku :-)

        0 0
        • Quake 9.0  

          Jelikož jsem z regionu Český ráj, tak mě tato problematika už dlouho zajímá. Cyklostezky jsou tu stejně spíš pro silniční kola, nejvíc tak pro kola typu cross, takže to omezování značení není podle mě až tak drastické – srdcervoucí… Biker tu musí jezdit po klasických turistických ztezkách, nebo mimo, jinak by to tu byla pouhá nezáživná projížďka z bodu A do bodu B a zpět… (podotýkám že pro bikery). Pravda je také ta, že cedulky s přeškrtnutým kolem tu rostou – vyrostly jako houby po dešti, a že je někdo téměř tak stejně rychle ničí… Řídit se podle nich, tak bych se nedostal na MTB ani z domu :-) . O všem tomto svědčí také chystaný maratón Českým rájem: Naleštěte silničky a vemte ssebou – ten kousek terénu přetlačíte – možná trochu přeháním, ale v podstatě to tak je… Proto z důvodu snahy ušetřit na pokutách se snažím ladit fyzičku – kdyby se našel nějaký snaživý vymahač pokut, jinak můžu prodat MTB a jít si koupit silničku…

          0 0
      • kolombo  

        Samozřejmě že je zakázaná, je tam značka „Zákaz vjezdu všech vozidel“. Nedělají nic jiného, než to, že se ji snaží prosadit. Tam se moc jezdit nedá, je tam spousta lidí a když mezi to vjdede řádně rozjetý cyklista, tak je to mazec :-( Jak je to dávno, kdy tu někdo tvrdil, že tam s ničím není problém? KČT se nás zrovna tam nezastane, pročpak si důsledně na všechny tabulky píšou pěší značení?

        0 0
        • JIRA  

          Myslel jsem, že to platí jen pro vyhlídky a ono se tedy opravdu nesmí ani po té asfaltce?

          Z Valdštejna můžete pokračovat po Zlaté stezce Českého ráje nad Hruboskalským skalním městem. Cesta patří k nejkrásnějším trasám v celém Českém ráji. Avšak v létě je zde velice hustý provoz pěších turistů i cykloturistů a její absolvování vyžaduje toleranci a ohleduplnost !!! Během jízdy v lehce zvlněném terénu minete vyhlídku U Lvíčka a Na Kapelu. Tyto vyhlídky patří spolu s Mariánskou vyhlídkou k nejkrásnějším vyhlídkám na Hruboskalské skalní město. Přístup sem je však možný pouze bez kola!!!

          tohle je z www.ceskyraj.cz/…stika/cyklo/

          Ať je to jak chce vzhledem k těmhle nejasnostem jsem rád, že jsme to tam projezdili, když se tam ještě dalo a smělo jezdit. Nechce se mi jet někam, kde mne jako cyklistu „nechtějí“. Někdo tady zmiňoval ty Maštale a to je fakt o ničem jiném.

          0 0
    • tk  

      nejuhozenejsi je, ze CHKO, ktera mit na starost ochranu prirodu rozhoduje o zakazech z duvodu bezpecnosti provozu na siti lesnich cest. evidentne systematicky prekracuje svoje kompetence. to samy se deje v Jizerkach.

      dale je uhozene, ze se v po prideleni statusu UNESCO pocita s nekolikanasobnym narustem navtevnosti Ceskeho Raje. zaprdeny luftacky duchodci v autobusech nevadej, ale cesti cykloturiste (protoze preci ti si kupuji ceske mapy) ano?

      na druhou stranu me sou cyklostezky, tak jak jim rozumi KCT ukradeny.

      doufam, ze se cedule se zakazy prilis nerozsiri na Maloskalsko, ktere jako jedina cast raje patri do meho akcniho radiusu.

      0 0
      • náčelník  

        Např. cesta přes Drábovnu je „ocedulovaná“ :(

        0 0
        • kolombo  

          A prakticky nepoužitelná, znám ji taky a na kolo to tedy moc není, jestli myslíme stejnou Drábovnu, tedy tu nad Záborčím.

          0 0
          • mr.antik  

            to je náhodou supr cesta, ve směru dolů. Dnes tam naštěstí žádná omezující cedule není…

            0 0
    • McBlacky  

      jetě malá poznámka. Jelikož provozuji i horolezectví, tak začínám mít dojem, že se ochranáři poslední dobou postavili proti všem aktivním sportům a preferují masy víkendovích „sportovců“, kteří v konečném efektu zapřičiňují mnohem větší narušení CHKO.

      0 0
      • J.A.V.  

        No ochranáři sami o sobě, by byli nejraději kdyby mohli celé oblasti uzavřít – popřípadně vylidnit zrušením okolních vesnic. Ve vzniklých lokalitách by se pak procházeli jen ti nejzelenější ze zelených a kochali by se jak zachránili přírodu pro lidstvo a jak je tam krásnej klid a divočina.

        0 0
        • Beeda  

          At radeji zapoji usili proti budovani dalnice. No a ten dul na pisek pod Trosekami to je take vysmech. Bohuzel tam jde o mnohnem vetsi prachy, tak mam obavy, ze to krajsti a ministersti urednici protlaci, jen aby zasedali v predstavenstvech zainteresovanych firem. Beeda

          0 0
          • Quake 9.0  

            Ta pískovna je ale udělaná tak lišácky, že se nachází mimo CHKO Český ráj – CHKO totiž končí těsně u ní a začíná zase na druhém konci. A plánovaná dálnice? To je to samé… Bohužel tento kraj dálnici potřebuje, protože kdo jel po silnici Turnov – Jičín tak ví o čem mluvím. Když už ji tu ale chtějí stavět, tak proč neudělají to, že by kolem nysadili tolik zeleně, že by nebyla ze skal vidět. To by si tento kraj přeci zasloužil… To je ale do jiného fóra…

            0 0
          • rejow  

            Mě se nelíbí že kolem tý dálnice je strašně moc mýtů a polopravd, kdybys viděl plány nebo aspoň plánovanou trasu tak nemůžeš říct že ta dálnice poruší Český Ráj. A nebo se v okruhu 20km od jakéhokoli pískovce nic nesmí stavět?

            0 0
            • Beeda  

              Tak s tim nesouhlasim, pokud pojedes napr. z Kozakova do centralni casti CR, tak tu dalnici budes krizovat. Navic se mi zda uplne ZBYTECNA, kdyz se da jec do M. Boleslavi a pak na Kolin. O kolik to bude delsi o 5–10KM(max 5min)? Docela by me zajimalo o jake myty a polopravdy myslis. Nejsem zadnej ekolog, kterej chrani kazdou koprivu, ale tahle dalnice se mi zda prilis. Bohuzel CR neni je „nejaky pískovec“. Beeda

              0 0
              • rejow  

                To pouze v případě že jedeš na Kolín, co třeba Liberec – Hradec Králové – Ostrava?

                0 0
                • kolombo  

                  Pokud pojedu z Liberce na Hradec, tak buď můžu jet skrz vesnice a po jejich obchvatech a nebo si sice malinko zajedu a pojedu k Mnichovu Hradišti a pak k Jičínu po dálnici. Až to tedy postaví .. Rozhodně není nutné stavět tranzit pro kamiony přímo z Turnova na Jičín. Udělejte si čas a vylezte na Drábské světničky u Dnebohu a podívejte sae, jak ta dálnice esteticky zapadne a vůbec neruší … Nedělejte si iluze o zájmech úředníků, jde jen o to, který kraj si nazobe na všimném z výstavby …

                  0 0
                  • navikin  

                    Vadí mi nesmyslné zákazy jízdy na kole stejně jako bikeři valící se 30km/h z Valdštejna na Hrubici mezi pěšíma turistama. Myslím, že by všichni měli hlavně používat hlavu. Není normální všechno zakázat a mám obavu, že si zajímavou přírodu chtějí „ochranáři“ opravdu uzurpovat jen pro sebe. A k současné silnici – jezdím po ní minimálně 2× týdně a myslím že většině obyvatel vadí nepřetržitá kolona aut valící se postiřenými obcemi. Mně by vadilo jezdit na Kolín (to vůbec nechápu) a vybudovat obchvaty – to si myslím, že rychlostní silnice bude lepší (mimo jiné i v tom, že žiletkářům se podstatně zklidní ta stávající silnice).

                    0 0
      • Quake 9.0  

        Tak to je docela hustý. To mám jako prodat MTB a jezdit na silničce, nebo co??? No už se opravdu těším…

        0 0
    • JIRA  

      Nevíte někdo, jak je to aktuálně se Zlatou stezkou ohledně těch zákazových značek?

      0 0
      • rigby  

        Zákazové značky jsou minulost, hned to zase sundali. Protože jsem z Turnova, občas tam také projedu. Jenom pozor na pěšáky a jiné cykloturisty, v sezoně nebo o slunečném víkendu je tam dost plno.

        0 0
        • JIRA  

          Jsem si to chtěl projet „nostalgicky“ někdy v dubnu. V létě by mě to ani nenapadlo. Dost let po sobě jsme jezdili na Velikonoce do Sedmihorek.

          0 0
          • mr.antik  

            Žádná nostalgie, vesele si to projeď, ale o víkendech za pěkného počasí je tam už dost lidí, ale pořád to ještě jde.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.