• Corbett

    To je tak, když se člověk v neděli nudí v práci (ještě když je venku tak pěkně).

    Dostala se mi do rukou knížka z roku 1989, tzv. podrobný průvodce technikami a tréninkem jízdy na horském kole. Dnes se tomu člověk musí smát, když si na jedné straně čte na B-F diskuze o odpružených vydlicích a pak se v 16 roků staré knížce dočte tohle: (dám si práci a opíšu to pro ty co neví jak si nastavit „vidli“) VIBRACE – na hrubém povrchu horské kolo ve velké rychlosti hodně vibruje. Po dlouhém sjezdu může mít cyklista ruce a paže od třesení znecitlivělé, nemluvě o vypětí z téměř nepřetržitého brždění. Namáhání paží a rukou můžeme zmírnit následujícími kroky: Přeměřte si tlak v pneumatikách. Pokud v nich máte 70 nebi i 45 PSI, utlučete se k smrti. Pneumatiky vám zajistí odklad. Zapomeňte na vidlice, i když máte pružný představec nebo měká řídítka. Pneumatiky jsou tím na čem záleží. Čím nižší bude jejich tlak, tím více budete vy a vaše paže uchráněny před otřesy....., pokud nenecháte tlak klesnout příliš nízko a neskončíte s propíchnutým kolem. Váš nejnižší možný tlak je ovšem věcí zkušenosti, vaší váhy a toho, jak rychle jedete a jak často a jak silně narážíte na překážky. Někteří jezdci jezdí dokonce až s 25 PSI, ale vy sami si musíte určit nejlepší tlak.

    Celá knížka mi vyvolala úsměv na rtech, jak to jde vše dopředu. Početl jsem si a když koukám na ty fotky – žádné kotouče, žádné odpružení, klipsny, 6 max. 7 koleček na kazetě, přilby podobné armádním, zajímavé.

    0 0
    • ota  

      těm nízkým tlakům v pneu se ale nesměju,(mám 63 kg) :-),ale přehnat se to nesmí-na HT v Beskydech mě to jinak nejde.

      0 0
      • Corbett  

        Když jsem předloni jel Beskyd tour, tak to jel borec na krosovém kole. Neměl ani tu decentní odpruženou vidličku, jak některé mají. Nezáviděl jem mu, pravda. Tomu by asi nepomohly ani poloprázdné pláště.

        0 0
        • ota  

          se mnou občas vyráží kamarád na krosu ,má právě ten zdvih 40(katalogově)a odpr.sedlovku,a někdy žasnu,co sjede!kdo zná např.hřeben z Javorového na Prašivou,ví,kolik balvanů tam je.Až se mnozí bikeři stydí :-).Žeby ty větší kola?

          0 0
          • Siddha  

            to nebude kolama. znam spoustu lidi co na bikach nevyjedou a mesjedou (ted se nechlubim, jen priklad, ze neni biker jako biker) na biku to co ja na 30 let stare cyklokrosove plecce/zimaku.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.