• architekt

    Chci se zeptat jak je mozne resit stavbu kola kdyz si to sam slozit neumim. Napada me moznost slozit si to v obchode, ale to me nelaka jelikoz mam treba vybrany ram z vyprodeje na bikestore a nejake komponenty mam doma ze staryho kola. Takze co s tim?

    0 0
    • rb  

      No ja to řešil tak,že sem byl v obchodě,kde sem skladal minule kolo.Rám sem od nich neměl,zbytek jo.Šel sem tam nějak automaticky a nebyl problem.Pokud je to solidni obchod,kde jsi před tím něco koupil,tak se domluvíš.

      0 0
    • Jogador  

      Myslim, že pokud nejsi technický antitalent, že to zvládneš sám. Jen si nech zalisovat hlavový, ale i to jde doma závitovou tyčí. Horší je, když se vyskytnou komplikace:) Ale podle mě, v normálním cykloservisu ti to udělaj taky.

      0 0
      • architekt  

        no nejvetsi vec, kterou jsem na kole delal byla vymena brzd s bovdeny a packami :-) tak nevim. ale hlavne jde o to, ze nemam moc cas… ale je fakt, ze lepsi by bylo si asi nechat slozit jenom nektere veci… uz mam rozjednanyho kamarada, takze by to mohlo byt ok :-)

        0 0
        • Jogador  

          Tak počítám, že kola máš ze starého bajku, tak košíkařina je hotová. Namontovat přehazku a přesmyk, brzdy a na seštilování to můžeš dát jen do servisu, natom skoro nic neni:)

          0 0
          • architekt  

            Ze staryho biku mam pouze brzdy (vecka), packy a riditka. jinak tam neni nic pouzitelneho ;) Takze i vyplet kola bych musel dat udelat

            0 0
        • Pá-dlista1  

          Slozeni kola zabere tak hodinku… podle toho jak se s tim seres a kdyz pokazdy namontujes soucastku co si koupis, tak to po deseti minutach mas za tyden hotovy. To jsou rady od cloveka co ma jako nejoblibenejsi vymluvu „Nemam cas“ :)

          0 0
          • architekt  

            ja nikdy kolo nestavel, takze nevim jestli to bude tak v klidu. hlavne nektery veci mi nejsou vubec jasny, proto kdyby byl nekdo ochotny odpovedet na par mych trapnych otazek po icq, budu rad :-)

            btw: ale uz fakt zacinam uvazovat zebych to nejak mozna zvladnul… no ikdyz… :-( aspon uz mam rozjednanyho kamarada ;-)

            0 0
          • BH  

            vcetne vypleteni kol,frezovani, rezani vidle…? Tak to jsi borec. pravdepodobne jsi absolvoval staz u F1:)Me trva slozeni komletnho kola, pokud mam vse po ruce a spravne dily a neni nejaka komlikace kolem 3 hodin, rychleji to neumim, pokud to ma za neco stat.Nedavno jsem skladal silnicku dokonce skoro 8 hodin, na co jsem sahl se po…, zacalo to tim, ze nesla nepasoval podsedlova objimka,byly potize s delkou osy,zavity ve stredu se musely prorezat ,nesla narazit spodni miska rizeni a td.Ale priznam se, nemam to zazite, nebot se rukama nezivim. Ovsem cloveku, co nevi na co sahnout a nema zakladni naradi doporucuji navstivit servis ,bezna cena za skladacku byva od 500 do 1000 kc.

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Kdyz chci mit na kole nejake frezovane soucastky nebo ram, tak si to kupuju uz hotove :))

              Jasne ze bez vypletani… a nesmi prijit zadne komplikace pochopitelne…naradi samozrejmosti­.....at to radsi da do servisu :)))

              0 0
    • blue  

      tak… napovedu publika jsi vycerpal, 50:50 ani nezkousej, takze zbyva uz jen pritel na telefonu :-) normalne rekni nejakymu kamosovi, urcite nejakyho mas, kterej ti to da dohromady

      0 0
    • juli  

      No nevim, kdyz tak ctu odpovedi na tento dotaz, tak se mi zda, ze vsichni jsou mistry kolarskyho remesla. Nikdo si ovsem nevzpomnel a nebo ani nevedel, ze pokud ma byt kolo udelany kvalitne, tak je potreba docela slusna hromadka specialniho naradi, ktere pochopitelne kazdy nevlastni. Nejaky to samodomo obcas jde, ale… Zacnu ramem: frezy na hlavove slozeni, frezy na zavit a cela stredoveho slozeni, vystruznik na sedlovou rouru. Nehoupat! Tolik priprava ramu, pokud nebudou pouzity kotoucovky. Maloktery ram je totiz z vyroby finalne pripraveny k montazi komponentu, tedy krome Moratek :). Montaz dilu na ram:Lis na hlavove slozeni, klic na stredove slozeni. Nehoupat! Kola: Urceni spravne delky dratu – vypocet, nebo pokus – omyl? Centrovaci stolice, lera, klic na matici kazety. Nehoupat! Na montaz ostatnich dilu staci bezne vybaveni, ktere snad uz kazdy vlastni. Muze jeste nastat problem s nastavenim menicu, hlavne horni a spodni dorazy, nakraceni bowdenu a zabrouseni koncu. Predpokladam ze je zakoupena osa stredoveho slozeni spravne dlouha vzhledem ke klice s prevodniky a mufne stredoveho slozeni na ramu. (Retezova linka). Moje resume: Za hodinu kolo postavi tak jedine diletant, kteremu je jedno co bude pak (viz Supermarketove plecky). Pokud to ma fungovat nejaky ten patek, potom je dobre zvolit cestu zodpovedneho pristupu a radeji investovat nejakou korunu navic (nejspis na tom vydela nejaky slusne vybaveny sevis).Nechal bych si tedy ram pripravit v servisu vcetne montaze zakladnich komponentu. stejne tak bych to udelal s koly. Zbytek, to uz je prace ktera se da udelat doma. Servisni prace u odborniku v rozsahu, ktery jsem popsal, by se mohly pohybovat tak 8 az 10 stovek. Zvaz jesli to nestoji zato. Uff. Asi jsem grafoman.

      0 0
      • architekt  

        No jasne, vidim to podobne. Pripravit si ram – stred, kliky, hlavove slozeni, urezat vidlu, vyplest kola… jsem domluveny, ze se kamarad zepta dalsiho kamarada ;-) ktery pracuje v bike shopu za kolik by mi to udelal, tak jsem zvedavy s cim prijde. ale stejne jeste nemam vybranou vidlici :-( cim vic hledam, tim jsem zmatenejsi…

        0 0
      • Jogador  

        Proč Tě nemáme houpat?

        0 0
    • Siddha  

      dej to do servisu ti lidi:

      1. to umi
      2. maji na to nadobicko, misto, nic nezaprasi, nezprasi
      3. maji na to cas
      4. si nenauctujou zas az tolik (do 1000Kc komplet urcite)
      5. a vubec, podporuj svuj mistni servis…
      0 0
      • architekt  

        bod 5 je problematickej :-) Bydlim v Ceskem Tesine a studuju v Brne a mam tady pritelkyni, takze zatim nevim kde to kolo mam kupovat/skladat a taky jak ho budu porad transportovat :-)

        0 0
        • Jogador  

          Kup so skládačku:)

          0 0
          • architekt  

            dobrej napad. a muzu ji skladat kazdy den kvuli treningu… a vsadim se, ze to stihnu rychleji, nez za hodinu :-)

            0 0
          • gobike  

            Jo v TV products prodávají skládačku s motorem! To je volba!

            0 0
        • juli  

          To bych zas tak dramaticky neresil. Obejdi par sevisu v Brne, nebo zajed do Trince k Ruckimu, bo nevim co je v Tesine za servisy, urcite neco najdes. Kdo to nebude chtit provest, ten te odmitne nebo ti da premrstenou cenu. Domluv si hlavne co vsechno budes chtit udelat, jake dily si dodas sam, co maji dodat oni a hlavne, at ti vyhotovi predbeznou kalkulaci za prace. Dulezite je si predem promyslet, jak to kolo bude vypadat, treba pocet krizeni ve vypletu…no a tak. A uvedom si, ze je plna sezona a dobry servis ma plno prace. Kdo ji ma ted malo asi nema moc dobre jmeno. Na samote u lesa :))

          0 0
          • architekt  

            no teda tos me potesil :-) co ja vim jak ma vypadat kolo :-))) btw: myslis, ze v nejakem kamennem obchode mi sezenou dily vyhodneji nez si je sezenu sam na netu? to si rpave nemyslim… jedine, ze by si neprirazili marzi na kazdem kuse, ale nahodili jenom neco na celku, coz by mozna bylo vyhodnejsi…

            0 0
            • juli  

              Vis ja nechci spekulovat o tom jestli jsou dily v e-shopech levnejsi nez v kamennym kramu. Ma to spoustu dalsich aspektu, treba jako je reklamovatelnost, moznost se komponentem pomazlit, nez za nej zaplatim hrisny penis, moznost si vybrat ze sirsi nabidky atd. Tim v zadnem pripade neodsuzuji nakup pres internet. A cena je vzdycky jen veci dohody. No a k tomu jak ma vypadat kolo? Je potreba vedet co to ma byt zac. XC, maraton, free…a od toho se odviji jakej ram, jaky kola a jak je vyplest, jakou vidli, riditko, jestli ta ci ona hlavovka…no a vlastne vsechny ostatni komponenty co se na ram navesi. Je dobre si procist starsi prispevky, skoro vsechno se tady uz resilo. A kdyz si nevis rady dat novy, jako sis dal ted.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Nakup pres net rozhodne neodsuzujes. Uz ten sirsi vyber… to neni zrovna prednost kamenaku :)

                0 0
                • juli  

                  Jasne, ze neosuzuju, sam si obcas neco na webu poridim, ale musim vedet co to je. Jednoduse ten dil musim pred tim drzet v ruce. Takze, vetsinou na nejaky vystave prohlidnu, pak eventuelne v e-shopu koupim. Prohlidnout si to v kamenaku a na webu koupit mi pripada blby. A sortiment? Jasne, ze v normalnim kramu nemohou mit vsechno co bych chtel, vetsinou jsou specializovani na znacku. Jednoduse jdu tam kde maj to co chci. Na webu si otevru shopu nekolik a mam pred sebou „virtualně“ celou svetovou produkci, tedy siroky sortiment. Furt je to ovsem jen na obrazovce. Mne jednoduse vic vyhovuje primy kontakt :).

                  0 0
        • Siddha  

          v Brne, rad doporucim nejakej servis jestli chces… jde o to kde bydlis, alespon zhruba…

          0 0
          • architekt  

            Jsem student a bydlim na kolejich. Nejlip by mi vyhovovalo neco blizko centra pripadne smer kr.pole. zitra se asi stavim poptat do hobbysportu, tak jsem zvedavy co mi reknou

            0 0
            • Siddha  

              tam jsou drazi, v te oblasti zkus spis RK cyklo je to kousek od sebe, malej obchod mirne v suterenu, ale myslim, ze jsou dost v pohode, ceny budou skoro urcite mirnejsi jak v hobby…

              0 0
      • Borysch  

        K bodu 5. a nasledne bodu 1. Nechal jsem si vyplest kola (vymena rafku) a zaroven vymenit brzdovy spalky v nejblizsim servisu. Rikal jsem si profici, umi to a usetrim cas. No a dopadlo to tak, ze jsem si musel kola docentrovat sam (litaly jak radialne tak axialne) a spalky byly tak krivo, ze 2 sly uplne mimo rafek na pneu a uhlove byl kazdy jinak. Takze asi tak k nekterym servisum, kde to „umi“.

        0 0
    • ToBo  

      som si skladal bike sam. a mam stastie, ze sused ma v pivnici cyklodielnu, tak som ho zneuzil. ukazal mi ako sa zapleta koleso a druhe som si spravil sam. inac to nie je ziadna veda. najhorsie je hlavove zlozenie, ale kedze mam integrovane, tak som s tym nemal ziadne problemy. jedine, na co si asi musis davat pozor, je, aby si spravne vsetko dotiahol, inac na vsetko ostatne mas na webe navody.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.