Porovnání kvality ořechu Shimano

21 nepřečtených
  • Flais

    Chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s ořechy Shimano, horské sady. Zajímal by mě rozdíl ve výdrži tak od Acery po XT. Na několik měsíců starém náboji XT mi asi praskla kulička v ořechu, ten teď hrozdně rachotí a navíc chytnul velkou vůli. Cenově se asi ani nevyplatí koupit samostatný ořech, asi bych koupil nějakou levnější nábu z které bych použil jen tento díl. Jaký je váš názor? Díky, Petr.

    0 0
    • vlk  

      viděl jsem nedávno komplet zadní náboj na průmyslech Winzip za 900Kč.

      0 0
    • micro  

      Ja mel 7 let Alivko, bylo v pohode, i kdyz sem na tom jezdil jen hodne maloo . Po tech 7 letech se orech zacal protacet,hlavne kdyz mrzlo tak sem mel volnobezku i dopredu,heh. Co se tyce ty kvality, to nevim. Tam zalezi na poctu praporku, ty horsi maj myslim 2 , lepsi 3. Taky je dobry kuchnout ten orech a odmastit praporky + namazat lehce kulicky..

      0 0
    • náčelník  

      Mán dlouhodobě výborné zkušenosti s XT.

      0 0
    • martt  

      toto by aj mna zaujimalo.

      Pred par tyzdnami som na LX naboj (asi 1998) s rozsypanym orechom (praskol korpus orecha) namontoval orech z aktualneho alivia a vyzera, ze to chodi bez problemov.

      0 0
    • Daf  

      To se da opravit. A kvuli jedne kulicce nemusis kupovat novou nabu. Chce to jen rozebrat a podlozkama dostelovat vuli. a ze tam pak bude o kulicku min ani nepoznas :) Jinak treba v LX nabe je myslim stejny orech jako v XT, Tyhle veci ce daj vycist z rozpadu komponentu na strankach Shimana.

      0 0
      • Twister  

        Kuličky se daj v jakymkoliv rozměru koupit ve spec. obchodech, přinejhoršim je objednaj. Ja sem takhle kupoval 10 kuliček do pedalu a v poho. :-)))

        0 0
        • mastihuba  

          v lepších obchodech ti je nasypou přímo do pytlíčku bez objednávání. :)

          0 0
    • McBlacky  

      zkusil jsem: acera, alivio, deore, stx, xt použití, ve všech podmínkách, alivko se mi zadřela v zimě, není moc dobře těsněná. XT mám zatím krátce tak uvidím, ale obecně jsem spokojen se shimano nábami

      0 0
    • jecnak  

      Mne tohle delalo LX a byl to pouze bordel v kulickach v lozisku bliz u dratu. Stacilo vycisti, namazat a slape dal. Jezdil jsem s nim nekolik let cely rok.

      0 0
      • Lister  

        Jezdil jsem s nim nekolik let cely rok Tos napsal moooc hezky :-)

        K tématu jen doplním, že mám asi 5 let ořech deore a běhal naproto v pohodě, až do té doby než jsem sundal takový ten plastový chránič co je za pastorkama. Nevím jsetli to byla schoda náhod, ale předtím jsem čistil pastorky cyklostarem asi 10× a nic a když jsem to sundal tak po prvním čištení všechen bordel zatekl do ořechu a ten se zadřel Tak nevím jestli to předtím ten chránič vždycky neodklonil někam jinam, že se ta voda do ořechu nedostala. Nechal jsem to vyčistit a letos na jaře opět vyčistil kazetu a to samé, ale teď už to dojezdím než se totálně zadře a pak koupím celý nový kola.

        0 0
        • jecnak  

          Nj ja vim: „Krajejte na kosticky tyden stare housky“.

          0 0
        • Daf  

          Strikat na pastorky jakekoliv rozpoustedlo je chyba. Je jen otazka casu nez to projde pres tesneni a naba zacne pridirat. Nejlepe kazetu vycistit sundanou z naby, nebo hadrem namocenym v rozpoustedle, ale rozhodne tam nic nestrikat. Mluvim z vlastni zkusenosti.

          0 0
      • Flais  

        Tak to je dobře že to půjde spravit. Ještě se potřebuji zeptat jak se to dá rozebrat, potřebuji nějaký speciální nářadí? Dík

        0 0
        • ares  

          Určitě budeš potřebovat stahovák na pojistnou matici kazety – je stejný na Shimano i Sram. Dále plocháč s kouskem nanýtovaného řetězu, stačí 5–7 článků (taky se to prodává, ale asi to bude pálka), klíč 24. Tímto sundáš kazetu. Rozděláš osu, doporučuji ze strany co není ořech, tím nemusíš honit centrování osy při zpětné montáži. 17 plochý 2 mm silný a 17 očkový klíč. Jistě existuje za správný peníz stahovák na misku v ořechu, kterou já povoluji šroubovákem a kladívkem a pokud se použije jistý cit, jde to bez problémů. Miska má levý závit! Až to budeš po doplnění kuliček – počítej s tím, že jich bude víc – dávat dohromady, namaž kuličkové dráhy vazelínou a kuličky na ně přilep. Vazelína se nesmí dostat na ozubnici a západky (praporky). Tím by se praporky mohly přilepit na stator ořechu a to i přesto, že je pružina tlačí na ozubnici ořechu. Měl bys vonoběžku dopředu i dozadu. Miska se utahuje na krev. Vůli volnoběžky řeší tenkostěnné podložky mezi miskou a statorem ořechu. Jelikož kuličky bývají chromované a používáním v provozu se postupně chrom z povrchu kuliček ztrácí a dochází i k opotřebování kuličkových drah, počítej s tím, že budeš muset jednu podložku odebrat. Ořech se však musí lehce otáčet. Pokud bude jakkoli váznout, podložku vra? zpět a smiř se s větší vůlí ořechu. Určitě zkontroluj praporky a ozubnici. Pokud na nich jsou patrny otlačeniny – hlavně na ozubnici, raději celý ořech vyměň – 10 imbus. Předejdeš problémům při prudkém záběru na těžší převody, kdy praporky v ořechu přeskakují. Obdoba velmi silně opotřebovaných pastorků a nového řetězu! Já používám vodní vazelínu, ale i ta má své hranice ochrany ložisek vůči korozi a prachu. Jo, u osy, pokud jednou kónusy osy chytnou vůli a zjistíš to pozdě, už nikdy ji neseřídíš tak, aby chodila hladce. Potom je lepší nechat nepatrnou vůli v ložiskách. Nehrozí potom zadření ložisek. Ideální možnost je výměna náby. Přeji příjemnou zábavu.

          0 0
          • Braba  

            ty bys mel napsat ucebnici ;-))) fakt dobry

            0 0
          • Flais  

            Díky moc, je vidět že to znáš fakt dobře.

            0 0
            • ares  

              Není zač, když se Ti kolo rozsype 20 km od „civilizace“, co jiného zbývá než se do něj zamilovat… Je fakt, že mě to trohu baví, ale hlavně já osobně moc nevěřím servisům. Prostě vím co a jak jsem utáhl a pak se můžu tlouct do hlavy. Lze tedy i řízeně experimentovat… Pokud Vám to ale navolí bez Vašeho vědomí servis plný odborníků že?, pak je to hazard s lidskými životy. To sem ale nepatří. Mějte se.

              0 0
    • Pekáček  

      Začalo to zhruba před rokem a od té doby mi klekly 3 ořechy Deore. V zimě když jsem promazával náby, všiml jsem si, že plechový prachovky co jsou na straně u kónusu jsou natolik probroušený, že se mi asi letos rozpadnou všecky. To pak bude palba až se to stane někde na maratonu. Deore zadní nábu už si nekoupím a budu doufat že LX nebo XT je lepší.

      0 0
      • McBlacky  

        no jo ti nikdo neřekl, že deore nába je při tvrším používání na jeden rok :))) já se na rozborku svojí chystám ted v neděli tak uvidím, plán a) zahodit celý zadní kolo (ráfek je navalenej dovnitř) b) servis náby, koupit novej 221 a přeplést… tak uvidím.

        0 0
        • martt  

          ja som tych nabojov mal rozobranych dost a z roznych rocnikov a prave by som povedal, ze nejake velke rozdiely medzi nimi nevidim. LX ma o jedno gumene tesnenie viac ako Alivio. Ci su kvalitnejsie misky, konusy alebo gulicky, o tom si tiez dovolim pochybovat.

          To iste plati pre orech – tych som mal sice rozobranych menej ale tiez vyzerali rovnako.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.