• HLAVA

    no tak sem se dival na ceny momentovych kliču a je to maso pruměrna cena je900stovek asi bych si ho koupil ale stejně nikde nemužu naji silu na kterou bych mel ten dany šroub zatahno nevite kde nějaka tabulka nebo nějake iformace daji zjistit fak s ti mzatahovanim mam problem diky

    0 0
    • MARIN  

      vetsinou jsou ty momenty primo na strankach vyrobcu

      0 0
    • -jon-  

      UZ si nejaky momentovy klic poridil? Jestli ano jaky a jak si s nim spokojen?

      0 0
    • libi  

      k cemu potrebujes momentovej klic? Ja co potrebuju tak dotahnu vzdycky tak nejak odhadem aby to bylo dost, ale abych taky nesprasil zavit. zda se mi zbytecny davat takovy penize za klic, si radsi poridim neco jinyho.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Kazdej neni tak sikovnej, jak o tom svedci spousta threadu na tomto foru :)

        0 0
        • libi  

          kdyz nekdo nema cit na dotahnuti sroubu a ma na to si ten klic poridit, tak proc ne. Pro me sou to asi vyhozeny penize, protoze urcite nesezene presny momenty na dotahnuti kazdyho sroubku na kole, takze to stejne dotahne od oka.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Ty momenty mas prece v navodu ke kazde soucastce. U ceho nejsou?

            0 0
            • libi  

              no nevim, ja navody nestuduju. Navod sem dostal jenom k vidli a na internetu je nepotrebuju hledat. Ale treba nevim kde sehnat jakym momentem utahovat cepicky na ventilky÷))))

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Utahovaci moment je prece jasne vyrazen na vnitrni strane duse :)

                0 0
                • libi  

                  Tak ja to du hned prozkoumat, abych nahodou nenicil cepicky÷). jeste si tu musim vzit ale nejakej nuz nebo nuzky÷)))

                  0 0
          • sikipiki  

            tak mi poradte jak mam dotiahnut predstavec tak aby som to nezprasil.este ked je aj v manuale napisane pozor na momenty lebo to praskne.

            0 0
            • Vrci  

              odhadem. Znáš sílu v Nm. Znáš délku klíče. Vypočteš sílu v N. Převedeš na kg. Nasadíš klíč tak abys dotahoval směrem nahoru, a až ti to bude připadat stejně těžké jako vypočtené kg máš správně dotaženo :-)

              0 0
            • MartinXC  

              Konkrétně představec dotahuju klíčem s raménkem cca 10cm a abych dával stejnou sílu, tak dotahuju obloukem zdola a když se dá klíčem, který je rovnoběžně se zemí kolo nadzvednout, je dotaženo.

              Při váze biku 10–12kg je na předním kole zátěž cca 1/2, tedy 5–6kg – 50–60N, což na páce 0,1m udělá právě 5–6Nm.

              Další možnost je mít 5kg závaží (pytlík s pískem), které při dotahování zavšuješ na konec 10cm klíče…

              0 0
              • mastihuba  

                koukám že utažení představce je celkem věda :)))

                0 0
                • MartinXC  

                  Hlavně je to dobrý, když jedeš ladit do terénu – pytlík s pískem ssebou ;-) Ne – stačí pravidlo o nadzdvižení kola, které to dotáhne vlastní vahou a těch 5Nm tam je (pro XC). Na Enduru jsem musel dát delší páku (12Nm). Dřív jsem dotahoval na krev a některé představce to nepřežily – jejich oko se vytáhlo a dostal jsem obě části k sobě. Od té doby si všímám předepsaných momentů.

                  0 0
        • Volf  

          Já to vidím takhle. Je to o hlavě a o rukách. Kdo to tam má ten momen?ák nepotřebuje a kdo to tam nemá tak utrhne šroub i s momen?ákem. Jinak docela nechápu, že ve chvíli kdy je imbusovej šroub zataženej do hliníku / u kola velká většina / tak proč za něj někdo rve jak za potěhy. A to i ve chvíli, kdy se jedná o šrouby velikosti 4 a 5 a 6 mm.

          0 0
      • RomanH  

        Hmm, treba ja mam silenej zlozvyk vetsinu sroubku, ktere drzi lanka na biku, dotahovat silou zemedelce. Ted jsem si malem znicil presmyk. Nastesti to odnesl jen ten sroubek, ktery jsem nahradil delsim (v presmyku jeste zbylo par zavitu neposkozenejch). Priste si dam bacha.

        0 0
        • libi  

          Ja mam jenom jedno lanko, taky ho dotahuju fest. Jeste se mi nepovedlo na kole kdekoliv strhnout zavit. A kdybych ho strhnul treba na ty brzde tak by me to nejak extra netrapilo, normalne bych odvrtal ten zbylej kus zavitu a nacpal bych skrz sroub na matku÷) A kdybych strhnul jinde zavit, tak ve vetsine pripadu by se to dalo prevrtat na vetsi.

          0 0
          • RomanH  

            Taky jsem si myslel, ze to tak budu muset udelat. Nastesti to zatim drzi.

            0 0
        • kovar  

          a proto hydry by byly lepší, ne ? ;-)

          0 0
        • MartinXC  

          Dotahování přibližně podle (malých) momentů se dá nacvičit i když chceš dotahovat na krev – otoč klíč a dotahuj přes kratší páku. Ruka z toho bolí (jako na krev), ale nepřetáhneš to.

          0 0
          • RomanH  

            Uz jsem premyslel, ze si budu muset koupit kratsi imbusy :)

            0 0
            • MartinXC  

              Já to tak dotahuju, ale dá mi vždycky fušku -vnitřní přesvědčování- abych to nakonec nedotáh až po nalomení hlavičky šroubu. Momen?ák bych si koupil, ale na bika by byly potřeba cca 3kousky (podle stavitelného momentu) a to už je pálka i na mě.

              0 0
              • RomanH  

                Po chvili hledani jsem nasel na www.louis.de/

                DREHMOMENTSCHLU­ESSEL PROFI, 3/8 ZOLL, 6–30 NM

                za cenu 40Euro.

                Jestli to spravne chapu, tak na ten jeste pridam nastrcku s libovolnym imbusem, ne ?

                0 0
                • JirkaT  

                  Přesně ten jsem si koupil asi před 10 roky. Hlavně kvůli autu. Tehdy stál u nás asi 800,– Náš Tonak byl asi za 2.500,– Je ok, ale spíš na větší šrouby. Neumím si představit s ním utahovat závity kolem M4 na kole.

                  0 0
                • MartinXC  

                  Jo. Ale na biku jsou citlivější ty menší spoje, s momentem pod 6Nm – tedy klíč v rozpětí cca 1–6Nm. Já kdysi našel v Tonaku klíče v rozpětí cca 0,5–2,5 pak 2–6 a 5–25 a všechny byly kolem 2litrů. Pak jsem si chtěl nacejchovat elektrický šroubovák, ale to se mi nepovedlo. Tak to rvu rukama.

                  0 0
                • mar_tin1  

                  je tam jeste jeden za 16 euro, 4–24 Nm

                  0 0
    • JirkaT  

      Každej asi potřebujeme nějakej závit/šroub/hlavu utrhnout, abychom postupně dostali cit „akorát“. Rada s klíčem drženým nakrátko většinou funguje. Taky by se to dalo zkusit ve svěráku a pár šroubů prostě obětovat.Na některých místech se případná škoda dost těžko napravuje. Dobré je ještě vědět něco o pevnostech šroubů. Imbusy jsou s pevností snad 88kg v tahu na mm2. Obyčejné šrouby tuším 55kg.

      0 0
      • corse1  

        a pak taky v jakým matroši je ten „pevnej“ šroub

        0 0
      • Honza z H  

        Já to dělám tak, že moment podělím délkou klíče v m a 10-ti. Vyjdou mi kila. Pak si představuju tu váhu a tou silou beru za klíč. Akorát, když mi vyjde víc jak 150 kg, tak jsem v řiti, takovou sílu nemám. :-) Už se mi ale daří všechno s citem utahovat. Akorát tlačím víc na pilu u brzdového lanka a pedálů. A kontra u kónusů nábojů taky beru fest, ony se mi kdysi kónusy povolovali a odnesl to pak náboj.:-(

        0 0
        • sikipiki  

          preratal som takto moment na mojom predstavci a vyslo mi 15kg…zda sa mi to ale nejak malo…je to v pohode?

          0 0
    • corse1  

      U běžných ocelových šroubů zaručené obchodní jakosti uvádíme v tab. I informativně velikosti utahovacího momentu. Sílu potřebnou pro utažení běžných šroubů zkušený opravář pozná. Někdy je však konstruktér nucen zvolit vzhledem k určitým obtížím řešení (např. při nedostatku místa) pevnější druh šroubového spojení, než zaručuje rozměr šroubu normální jakosti, nebo naopak snížit míru utažení šroubového spoje se zřetelem k možné deformaci utahovaného dílu.

      Tab. I Šroub Utahovací moment (N.m) M 6 4,9 až 6,8 M8 10,8 až 15,7 M 10 21,6 až 31,5 M 12 36,3 až 53 M 14 58,8 až 78,5

      :-)

      0 0
    • PjSky  

      Lekrace. Momentovy klic je na nic, pokud snim neumis. Zapomen, skoda penez. Navic ty levne jsou stejne pochybne. Momentak sem uzil akorat pri serizovani vule ventilu u sveho stareho auta :) a mozna bys hu uzil jako automechanik :D ale na kolo je to hola zbytecnost. To chce cit. Copak tys doma nemel Merkur? ;)

      0 0
    • SoLaX  

      Jee, hele co sem objevil, mohlo by se hodit.. www.bajk.cz/…a/clanek.asp?… Snad se tu o tom uz nepsalo a neprehlid sem to.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.