• BB

    vsimli jste si v poslednim Velu clanku na toto tema ? Docela me zamrazilo, pochopil jsem to tak, ze se chysta novy zakon o lesich, kde chteji orezat pristup do lesa pro cyklisty. Chranene krajinne oblasti budou ve stejnem rezimu jako Narodni parky a jinde udelat nejake okruhy na zaklade turistickeho znaceni. A protoze schvalili strasnou spoustu novych CHKO, tak jsme v prdeli bratri a sestry. Jestli je to pravda, tak nas ceka pekna sikana. A protoze tohle je stat, ktery je mooooc hodny na lumpy a specializuje se na sikanu slusnych lidi, tak tomu dost verim. Jak jste tomu clanku porozumneli ?

    0 0
    • vlk  

      tak já myslel, že chcou uvolnit cyklistiku v lesích ČR, že ji chcou propagovat a ono to vypadá, že to je vlastně naopak-omezení nynějšího stavu.To se dalo čekat.V našem státěš to už ani jiné být nemůže.Ten komunistickode­mokratický přístup mě už začíná štvát.Ještě, že pro mne existují lesy kde mě nikdo omezovat nemůže.

      0 0
      • Mamut  

        komunistickode­mokratický přístup

        Podla toho, o com som sa hodiny rozpraval s kamoskou, ktora studuje v USA, tak je tu este raj (co sa tyka volneho pohybu po lesoch) a prave kvoli lavicovej orientacii tohoto statu (a aj celej Europy, aspon v porovnani s USA).

        Obavam sa, ze prave pravicove vlady budu ovela viac chranit prava vlastnikov. A teda aj vlastnikov lesov. Samozrejme na ukor lesnych navstevnikov.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          „Svobodna“ zeme :)

          0 0
        • vlk  

          jenže u nás stát chrání jen práva společnosti Lesy ČR a ty práva soukrommých vlastníků jsou neustále pošlapávána.

          0 0
          • Mamut  

            Prave je tu aktivny iny thread o bikovani na Elbe a niekto sa tam stazuje, ze vsetko je oplotene a nikam sa neda ist. A neverim, ze tie ploty tam dali Lesy ČR, skor to boli sukromni vlastnici.

            0 0
    • McBlacky  

      takže se bude muset jezdit ve větších skupinkách, když potkáš ochranáře v singlu tak jeden na jednoho je sice férovka, ale s nejistým výsledkem, zvláš? u chrtů :)

      0 0
      • kovar  

        Nenechat se chytit a je to. Kdo ujede, vyhraje. Zde vidím full jako velikou výhodu :-)

        0 0
        • McBlacky  

          jestli tu pitomost schválej, tak nevyjedu na Vrchovině ani od chaty, páč stojí na pozemku ktreje už je chko. A hlavně Žďárský Vrchy kde tak rád jezdím jsou skoro celý chko. No a pak tady okolo Prahy, kdekoliv to stojí za to je chkú nebo jak se to jmenuje.Asi si koupím silničku :/

          0 0
          • RomanH  

            Zrovna na Zdarsku je to samej zakaz uz ted, ale nikdy jsem nemel s ochrancema problem. Ja je slusne pozdravil, oni mi odpovedeli a uhli stranou. Nicmene pokud ten zakon schvali v takove podobe, jak byl prezentovan, bude to obecne dost spatny.

            0 0
        • moody  

          Nemaj nárok, horší bude, že z lesů vyženou lidi na silnice a to jsou další úrazy. A vůbec, jsou to státní lesy, tak co se chovaj jak majitel a ještě k tomu idiot !!!!

          0 0
      • Beeda  

        Chrti jsou v poho, jezdej po asfaltu a do chko se dostanou jen pri racu:-) B.

        0 0
        • McBlacky  

          no a při race jim je to jedno, páč jedou takovou kudlu, že jediný co sledujou je zadní kolo soupeře za kterým jedou hák :)

          0 0
    • sraldo lattrinny  

      Neviděl bych to tak černě. Zbejvá spousta lesů kde nikdo neotravuje.

      0 0
      • vlk  

        problém je v tom, že když budou zmenšovat náš prostor, tak se bude zvyšovat hustota cyklistů v daných oblastí a ne vždy je to přínost.

        0 0
        • sraldo lattrinny  

          Jo, je to daný tím že jezdím mimo frekventovaný cesty a mimo profláklý oblasti. Navíc se na konfrontaci s pseudoochranářem teším. V okamžiku kdy jedu v půlmetrovým rigolu od traktoru a někdo mě bude ***** že likviduji přírodu, tak na to se fakt těším.

          0 0
          • Volf  

            Pokud se do zákona dostane možnost zakázat na kole někam vjezd, tak jsem zvědavej jak se svojí obhajobou uspěješ. Každej důsledek má svoji příčinu a příčinou vzrůstajících zákazů proti bikování jsou sami bikeři bohužel. Víš celý roky jsem trempoval a můžu ti říct že ani bolševik nebyl schopnej toto hnutí zakázat protože nedostával důvody k zákazu. Kdyby se ale průměrnej čundrák choval jako průměrnej českej biker tak to by byl bolševik na koni. a pak je tady ještě problém soukromého vlastnictví a pokud budeš mít vlastní les tak se zamysli za jakých podmínek by jsi byl ochoten nechat tam volný vstup ve chvíli kdy ti tam spousty lidí jezdí dělat smetiště a já nevím co ještě. No a těch viníků je mnohem víc nejenom bikeři, ale i koňáci, motorky, auta a u nás není bohužel vůle selektovat.

            0 0
            • jonys  

              pokud budeš mít vlastní les tak se zamysli za jakých podmínek by jsi byl ochoten nechat tam volný vstup ve chvíli kdy ti tam spousty lidí jezdí dělat smetiště a já nevím co ještě. No,to je sice pravda,ale trochu to v tomto případě pokulhává-Lesy totiž neříkají „nelezte k nám,tady je to naše!“.Oni si naopak rádi nechají svůj majetek kácet v 30m pásech a jezdit tam těžkou techniku,která tam postaví gigastezky s cílem nalákat tam ještě větší spousty těch lidí,co tam budou dělat bordel(nebo myslíš,že uživatel značených tras je pořádnější než terénní jezdec?).A když pak někdo řekne „singletrack“,tak skáčou jako papíroví čerti…To je,myslím,námět k zamyšlení. Forester tady málem vědecky počítá,jaké škody zanechá průjezd bikera blátem,ale škody způsobené touto výstavbou ho nechávají chladným(?).

              0 0
          • ROMAN_BIKE  

            Ad „na konfrontaci s pseudoochranářem teším“ – tak na ni zapomeň, ta se odehraje úplně někde jinde, např. na ministerstvu, mezi státním orgánem, který pozve (dle svého zvážení) dotčené strny, tj. KČT s ohromnou členskou základnou a za bikery asi nikoho (koho taky, že?)… A podle toho bude taky výsledek vypadat, tj. další a další zákazy pro bikery… vždy? i nyní se to děje a nikdo z bikerů proti tomu (ve velkém) nic nedělé… takže jednou pojedeš, u lesa bude zákaz a už s tím nic nenaděláš, už to nezměníš…

            0 0
    • cabbage  

      ze budou novy CHKO je jenom dobre, ikdyz se to na ochrane[čti:de­vastaci] zivotniho prostredi moc neprojevi..... mam dojem ze moznost bikovani v chko nebude zaviset na zakonech ale na intenzite kontrol, navic neni ani ve velu ani na strankach lesu nic konkretniho, sou tam pouze obecne informace.
      co dodat, necham se prekvapit co si na nas zase kdo vymyslel:-/

      0 0
    • rock  
      1. Ten článek ve Velu se vztahuje k dokumentu „Program 2000“, což je v podstatě nezávazná strategie jistého podniku (konkrétně Lesy ČR, s.p.), nikoliv k nějaké vyhlášce nebo zákonu
      2. Se závěry, které autor článku z tohoto Programu vyvodil, se tak úplně neztotožňuji, ale koneckonců každý si může udělat názor sám

      http://www.lesycr.cz/default.asp?…

      (to je jen úvod, ostatní body jsou zvláš?, ve sloupečku vpravo )

      1. I pokud by to všechno byla nejčernější pravda, v Programu 2000 i v článku ve Velu se nehovoří o celé ploše CHKO, nýbrž jen o lesích v I. zóně CHKO …
      0 0
      • Smazaný účet  

        Jo, mám pocit že autor threadu si ten článek pořádně nepřečet… Nebuďte hysterky. Jinak co se volnosti pohybu týče – sorry, ale dokud budem dobytci, tak to jinak nepude. Pro ilustraci – když sme šli trek v norsku, tak jediné odpadky co jsme našli byly konzerva od českého lančmítu, petka od dobré vody, sirky ze solo sušice a kartáček… kohinoor? už nevim, ale čistim si s nim kolo teď. Tam je pohyb téměř neomezenej, a kupodivu to není poznat. U nás si to nedokážu představit.

        0 0
        • Dumbo  

          vydrz chvilu dam fotku na net…

          ja ti ukazem obal co som nasiel v lese… a som si 100% isty ze ho tam nehodil ani biker ani turista… prave ten lesnik… :) takze tak…

          0 0
        • Dumbo  

          takze tu je ilustracia…

          http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?…

          nehovorim ze vsetci lesnici robia bordel… aj medzi pracovnikmi nasich lesov su hovada… tak ako aj medzi bikermi.....

          takze nehadzat vestkych do jedneho vreca… toto moj nazor… :-)

          ja odpadky neodhadzujem do prirody… obcas ich stamat aj priveziem a vyhodim do kontainera

          0 0
          • McBlacky  

            to bud v klidu po několika návštevách v zemích více na východ od čr a sr, ti můžu říct, že tam nechávají v lese i vraky aut, traktorů, bagrů… takže jeden pvc pytel od nějakýho trialisty :) ikdyž to auto se vlastně rozloží rychlejc :)))

            0 0
            • Twister  

              Nejen na východ od ČR. Jenom koukám, jak se mi tu za Paříží tu a tam objeví u cesty ohořelej vrak. Nějakej ten bordel to už ani nevnímám.

              0 0
          • MARIN  

            To jsem loni jel na zapadle ceste nad Teplicema a co nevidim lesaci uprostred cesty udelane 2hromady z pneumatik od traktoru a pomoci benzinu to pali a tlemi se tomu jak mali parchanti

            0 0
        • Vilém  

          proto jaky jsou bajkeri hovada jsem prestal navstevovat maratony ap.V mem okoli se konaji 2,jeden velkej a jeden mensi,a ten bordel co po „bikerech“ zustava je desnej.Nejsem sice zadnej ochranar,ale jet na vyjizdku kde je cesta posazena Carbosnackama ap. me totalne vytaci.Delame si to sami:(

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Tak tady bych chtel zduraznit, ze se nejedna o bikery, ale o maratonce. Jak jsem totiz slysel v televizi (a to musi byt pravda) kola bikeru maji zdvih 20cm vpredu i vzadu.

            0 0
            • cabbage  

              a uz ses biker?

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Nic. Nic jsem. Maratonec uz ne a biker jeste ne. Doufam, ze se doziju toho az budu pan Biker. Ale to bych musel jezdit a neklofat do klavesnice.

                0 0
                • cabbage  

                  a co vam brani,pane datle?:)

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Chudoba. Otrocina. Kapitalismus. Ja chci socialismus! V pul treti na kolo (Favorita) vecer se zlejt v knajpe a znova do pul treti u vrtacky hladit jeji paky, tak zivit sest ouradu no a sebe taky :)

                    0 0
                    • cabbage  

                      kdybis nepozadoval favorita, tak tuhle „idilu“ si muzes vymenit s fousacem:)

                      0 0
          • MARIN  

            Povinosti poradatelu pokud maji poveleni je uklidit po sobe a ostatnich trat maratonu. To ze se spicka nema cas zabyvat obalem od tycinek a gelu je snad samozrejme nebo ja to aspon chapu. Sam se ale snazim vsechen bordel vyhazovat na obcerstvovackach, v cili a nebo az doma.

            0 0
            • McBlacky  

              to máš pravdu, ale na některých akcích pořadatelé ani nezajistí kvalitní značení tratě natož úklid. A i na špičce si to můžeš strčit do kapsy a jet dál -to je samozřejmé, ne to že to hází všude možně.

              0 0
              • Koala  

                Jo, a navíc možná největší bordel dělaj ti, co ani zdaleka nejedou na špičce, a to proto, že to viděli někde v televizi a chtěj si taky připadat jako závodníci. (Tyhle borce já znám – často se právě v téhle oblasti startovního pole pohybuju :-) Kupodivu ale zahazujou většinou jenom prázdný tuby od karbošů a ne bidony :o)

                0 0
            • enjoy  

              vysledky za kazdou cenu.hmm,to podle me nebude to pravy.ale bude to asi lidsky.

              0 0
          • Vilém  

            Jeste dodatek.Abych nespinil jen poradatele maratonu.Za domem mam hreben tahnouci se od Brna az do Cerne Hory,po nemz vede byvala vojenska cesta.Rad jsem tam jezdil,je to kousek.Az do te doby nez mistni pivovar nechal,zajiste s dotaci na podporu cyklistiky, vyrobit hromadu znacek vypadajicich jako znacky na cyklostezkach­.Akorat ze ta jejich cykloztezka ma na znackach jejich logo.Vede z Brna do pivnice tohoto pivovaru,primo pres kdysi klidny hreben.Provoz stoupl snad stonasobne.Driv jsem tam potkal tak 1–2 cyklisty,s nemiz se clovek pozdravil a v klidu jel dal.Ted jich pres leto potkam tak 20–30 za 10km ktery touto cestou jezdim.Ze by vsak pivovar zajistil uklid po rodinkach a pivnich cyklistech to ne.Je tam ted peknej bordel a zmizel kdysi klidny kout v mem okoli:(

            0 0
        • Twister  

          Pár dobytků to dokáže pokazit všem. :(

          0 0
    • ROMAN_BIKE  

      Jen pro doplěnní – již před pár lety vznikla myšlenka vytvořit sdružení na ochranu bikerů (právě před vzrůstajícími zákazy…), viz www.cemba.cz . Ale mám obavu, že zůstalo jen u myšlenky a u (akademické? teoretické?) diskuse…

      Vím, že většina bikerů nemá touhu a potřebu se někde sdružovat, ale zase na druhou stranu by nebylo špatné mít nějaký protipól proti KČT, který když se někde zúčastní nějakého jednání (třeba o zákazu nějaké stezky), tak má vždy zatím silné slovo…

      0 0
      • BB  

        jedina cesta by byla pres sdruzeni dovozcu nebo vyrobcu kol, jestli neco takoveho existuje. Predevsim v jejich zajmu je, aby se tady dalo jezdit, protoze kdyz to tady zadratujou, tak se logicky snizi prodej kol.

        0 0
        • ROMAN_BIKE  

          Nemáš úplnou pravdu, dovozci a výrobci chtějí prodávat a mít zisk. A vědí, že většina lidí, co si bike koupí, stejně do Lopravdového terénu" nejezdí. Podívej se např. na 100 nejbližších majitelů horských kol někde kolem sebe, např. na sídlišti. No a spočítej, kolik z nich potkáváš v opravodvém terénu, např. 10–20 km od bydliště? Že by 5, nebo 10? Navíc řadě „bikerů“ stačí terén i mimo Lesy ČR, mimo chko, atd.

          0 0
          • Darkson  

            jenže tržba pro prodejce za cenu kol pro 20 lidí, co v terénu nejezdí a pro 4 lidi, co ano, bude přibližně stejná.

            0 0
      • Přemda  

        S tim nemuzu nez souhlasit. Podle me je toto prave ta spravna cesta. Vsichni tady sedime a rikame, ze na zakazy serem a ze az potkame ochranare, tak ujedem, dame jim do drzky apod. Typicky ceska mentalita. Dokad to muzem obesravat, tak jezdime vesele dal, ze? Ale potom, az to nepujde? Tak zacnem vsichni jezdit na silnici? Nejak se mi nechce ztratit tech par mist co stoji za to, tech par mist, kde muzu bikovat pro radost z pohybu na kole v nadherne prirode…Kdyz muze mit KCT silne slovo, tak proc by ne cemba. Mam pocit, ze uz nyni, by cemba mela vic clenu nez KCT. Trend posledni doby je jasny, od „bezcilneho“ chozeni z mista A do mista B, ktere provozuji prevazne duchodci (nic proti nim nemam) se cim dal vic lidi zameruje na AKTIVNI traveni volneho casu. A predevsim na aktivni traveni volneho casu v prirode, coz je treba i u nas velmi oblibene bajkovani. Jestli se tedy rychle nezalozi nejaka organizace, ktera bude nase prava zastupovat,budu bajkery „vychovavat“ apod. prevalcuji nas lesy CR, KCT, soukromy vlastnici , ale predevsim se prevalcujeme my sami. Zatim si pod sebou akorat tak podrezavame zidli…btw. Vedeli jste ze CR je na jednom z prednich mist, jestli ne vubec prvni, v poctu velmi kvalitnich kol ku celkovemu poctu obyvatel…

        0 0
        • cabbage  

          ta tvoje posledni informace mi pride jako nesmysl…

          0 0
          • Přemda  

            Je nepodlozena, zatim. Jenom jsme si o tom rikali ve skole. Ten vyzkum jsem na vlastni oci nevidel…Budu patrat.Podle me to zas tak nerealne neni.

            0 0
          • rock  

            Slyšel jsem něco podobného – ale ve smyslu počet obyvatel x kupní síla x počet kvalitních kol …

            0 0
        • cabbage  

          co se tyka cemby(asi nema smysl zakladat dalsi organizaci) tak ta si dala za ukol vytvoreni clenske zakladny, presto se do ni neda prihlasit. tak jak potom muze mit sirokou clenskou zakladnu a tudis vetsi vliv?

          0 0
          • ROMAN_BIKE  

            Jo, mas pravdu (do cemby se asi nyni neda prihlasit). Jen vim, ze se o ni asi 4 roky diskutuje, i kdyz za posledni rok i ta diskuse utichla…

            0 0
    • rajtyš  

      zákon nezákon, myslím že taky bude hodně záležet na lidech. a? už na cyklistech, jak se budou v těch lesích chovat a také na ochranářích a podobných zřízencích, jestli budou slušné cyklisty respektovat.

      0 0
      • RomanH  

        Jo, jenze je blby, kdyz das blbcovi do rukou tak mocnou zbran…

        Ja se zakazem urcite ridit nebudu, ale musim pak pocitat se vsemi dusledky.

        0 0
    • Báža  

      prosím Tě, mohl bys mi napsat, v kterém čísle Vela je o tom návrhu psáno, chtěl bych uspořádat nějakou cykloakci, atk bych rád znal co mě čeká.

      0 0
    • pedrod  

      Omlouvam se za tu archeologii, ale myslim, ze muj prispevek patri prave sem (akorat, ze Lesy CR jsou statni podnik). Dostala se vam do ruky dnesni (12.11.2007) MF DNES? Malokdo asi ale listoval v priloze ONA DNES (mozna nejaka bajkerka). Tedy pokud prece jen ano, tak vsimli jste si teto inzerce? Nechci zbytecne plasit, ale prece jen – pozoruhodna to prezentace neceho, co zrejme nema ani oporu v zakone, co rikate? Mozna se tento inzerat (je to vubec inzerat tahle buzeragitka?) objevi i v jinych tiskovinach! Docela myslim prace pro cembu.

      0 0
      • speedy gonzales  

        prace pro cembu rozhodne! zrovna jsme se o tom bavili s tomem kvasnickou. takze chysta se pravnicky rozbor, na zaklade toho budou dalsi kroky. tohle jim nemuze projit…

        0 0
        • Forester  

          zase klasická odpověď … děláme si právnický rozbor, tzn. nejsme si jistí a hned v následující větě „Tohle jim nemůže projít“. Jinak, stačí si přečíst lesní zákon a je jasno, tedy zákon š. 289/1995 Sb., konkrétně § 20 Zákaz některých činností v lesích, odst. 1, písm. j) V lesích je zakázáno mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních. Na to není třeba žádný právnický rozbor. Z uvedeného vyplývá, že to co je v reklamě je nesmysl. Na druhou stranu, tvá reakce je maličko mimo. Fakt mě to mrzí, protože po naší poslední výměně názorů jsem si říkal, jestli fakt třeba nemáte pravdu.

          0 0
          • marapara  

            Já nevím, ale tohle mi přijde docela slovíčkaření.

            0 0
            • Forester  

              naopak, mě to přijde docela zásadní … jde o logiku myšlení, nikoliv slovíčkaření. přeci, pokud chci něco prozkoumat, tak to nemůžu zároveň shodit …

              0 0
              • speedy gonzales  

                to ze je to klamava reklama a ktere odstavce paragrafu naplnuje ti reknu i ja. kdyz chces ale neco delat, musis mit poradne podklady. jinak amatersky strilis od boku… a cemba nejsou amateri, tak jako na marketingu lesu (aby sis to opet spatne nevylozil, toto neni vypad, dole to sam priznavas).

                takze opet se vsichni shodneme ze je ta reklama spatne. ted jen pripravit spravne kroky, nikdo ale nechce Lesy CR veset na strom (panecku to je pekne prirovnani:-))). opravdu to nemuze projit jen tak, prave proto je tu presne cemba.

                takze kde vidis problem?

                0 0
                • speedy gonzales  

                  a kdyz o tom tak po ranu premyslim, tak si skoro myslim ze to klamava reklama neni, protoze podle me zcela nenaplnuje generalni klauzuli. a prave proto pravni rozbor,ze…

                  0 0
                • martt  

                  toto je presne oblast, kde vidim zmysel cemby. Teda nie v boji proti asfaltu. Chlapci drzim vam palce!

                  0 0
          • Splinter  

            Já nevím, ale když si to přečteš ještě jednou a pomalu tak tam není nic co by si odporovalo…

            0 0
          • pos3k  

            V lesích je zakázáno mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních. Na to není třeba žádný právnický rozbor.

            Z uvedeného vyplývá, že to co je v reklamě je nesmysl.

            Tak proc to chces resit? :) Cemba to vi i bez ptani, myslis ze postaci slusny email na LCR, pane mate tam chybu-opravte ji, maucta cemba :) Ja ho klidne poslu, od cemby klidne pocitam s adekvatni reakci tj. vyuziti spravne formy „upozornujici“ na stale platny zakon :)

            ze jim tohle neprojde, je jasne, protoze minimalne matou lidi. Ze by to tam dal nekdo nedopatrenim se mi nezda. (nekdo to vyrobil, nekdo to schvalil, nekdo to zaplatil, nekdo to poslal do novin, nekdo za to zaplatil, ze by na to za celou dobu nekoukl „lesak“ zakona znaly?

            0 0
      • Karlos009  

        „Buzeragitka“ je dost výstižné označení. :-( Doufám, že tento další „vstřícný“ krok Lesů ČR a loby kolem, přesvědčí další pochybovače o potřebnosti čem­by.

        0 0
        • Forester  

          no, mě osobně nepřesvědčil. v čem mi čemba pomůže? to mi teda vysvětli?

          0 0
          • Karlos009  

            O co asi usilují Lesy ČR, myslivci a pod.? Vystrnadit kolaře prvně na vyhrazené cyklodálnice a potom z lesa úplně. Slovensko je jim vzorem. Tento „inzerát“ je toho jasným důkazem, nebo jaký má podle tebe smysl? Jezdím po lese, bordel nedělám, ale stejně mě furt někdo nahání a vyhání. Loby myslivců a lesáků je mocná a já chci aby i za mne někdo loboval. Nehodlám čekat co mi milostivě to ostatní nechají.

            0 0
            • Karlos009  

              …ti ostatní nechají.

              0 0
            • Forester  

              sorry, ale máš vůbec představu, co je napsáno v tom tebou zmiňovaném slovenském lesním zákoně??? obávám se, že stejně jako většina o tom nemáš ani tušení … takže asi tak

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Pokud chceš argumentovat možností jezdit po všech lesních cestách, najdi si slovenskou definici lesní cesty. Ušetříš si tím čas, který bys věnoval psaní příspěvku.

                0 0
                • Forester  

                  já si to hledat nemusím, já ji znám, stejně jako českou definici … okolo tohoto tématu se strhla velká hysterická kampaň, ale ve skutečnosti o nic nešlo … a zdejší příspěvky o lobby lesáků a myslivců jsou maličko mimo. teda, ne že by zmíněná lobby neexistovala, ale její zájem jde úplně jiným směrem

                  0 0
                  • tomfree  

                    Lidi a jak se definuje les?

                    0 0
                    • favorit.  

                      louka s prerostlejma kytkama?

                      0 0
                      • tomfree  

                        Ne to je louka,pro mne je les spojení kolejí od traktoru,řev motorové pily,smrad z nafty,tuny bahna a spousta pařezů a kdo by tam jezdil,mne teda v lese nikdo neuvidí!

                        0 0
                  • Jituschka  

                    Jakým tedy směrem? Zajímalo by mě to.

                    0 0
                    • favorit.  

                      no tak Jito, stejnak budes mit zas akorat nerva z nejakyho pana chytryho. Na internetovejch diskuzich je kazdej silnej jak…, ale potom skutek utek.

                      0 0
                      • Jituschka  

                        Ale mě to vážně zajímá.

                        0 0
                        • favorit.  

                          ja Ti verim. Zaroven ale taky tusim, ze Te ta neduchaplna konverzace nebude tesit…

                          P.S.: napsal bych to normalne po ICQ, ale nejak mi svina nejde spustit…

                          0 0
                  • gumid  

                    její zájem: mlátit kubíky, vytáhnout a spotřebovat co nejvíc peněz ze st. rozpočtu – bohužel, pánové lesáci, pořád jste zůstali zastydlí v názorovém pravěku…asi jako Hajný, lesa pán-jenže on opravdu byl, on to nebyl těžař, pěstební specialista, stavební specialista, – on to byl hajný– škoda, že tohle globální chápání světa je spoustě zaměstnanců Lesů ČR zcela cizí.

                    0 0
              • Karlos009  

                Přibližnou představu asi mám, ale to není odpověď na otázku co znamená ten „inzerát“ Lesů, že?

                0 0
                • Forester  

                  já jsem ten inzerát nepsal a ani nejsem z agentury, která to pro LČR dělá. Jak jsem psal Speedymu, stačí se podívat do našeho lesního zákona a vidím, že je to nesmysl, který nekomu z agentury ulítl … bohužel to není poprvé, což je blbý.

                  0 0
                  • blue  

                    pokud to nejaka agentura vymyslel, nekdo z lesu to musel schvalit… to je bezna praxe u reklamnich kampani

                    0 0
                    • Forester  

                      ano, to máš pravdu. bohužel, v současné době mají na LČR jiné starosti než hlídat takovéto věci … hledá se pátý generální ředitel za 4 roky

                      0 0
                      • blue  

                        sorry, ale tenhle argument neberu… nerikej mi, ze lidi, co se v LCR venujou propagaci, se staraj o reditele

                        0 0
                        • Forester  

                          ne. lidi, co tam dělají nejsou plně kompetentní … což mě mrzí, že to tak musím říct, ale je to tak :-(.

                          0 0
                          • speedy gonzales  

                            takze pokracujem. to ze je nekdo na marketingu lesu nekompetentni znamena, ze muzou lidi vyhanet z lesu??? (to kdyz ti nekdo upre zakonne pravo, vyhaneni skutecne je).

                            spousta lidi se ted bude fakt z te cyklostezky bat sjet. a prave cemba, jakozto silna organizace, se bude ptat a tlacit na lesy, aby s tim neco udelaly.

                            a pokud se ptas proc cemba. je lepsi pro zajmy cyklistu kdyz tam napise 25 nasranych cyklistu nebo se to projedna na urovni konstruktivne s jednou silnou zastresujici organizaci. tohle je prece i v zajmu lesu, ktere tak vehementne hajis,ne???

                            0 0
                            • cabbage  

                              imho bude nejlepší kombinace jevů A a B – tedy 25 nasraných cyklistů(bez zmínky o čembě) a konstruktivní jednání s čembou – zlý a hodný policajt;)

                              0 0
                        • Karlos009  

                          Přesně! Předběhl jsi mě. To je prostě kampaň Lesů a říkat, že to je nějaký omyl reklamky je s prominutím hloupost.

                          0 0
                      • pos3k  

                        muhehe…

                        0 0
                  • MlokCZ  

                    Já si tedy ale myslím, že právní rozbor nechtěl dělat kvůli tomu, aby zjistil, že ta hláška je nesmysl, to je jasné každému. Ale aby se zjistilo, co se s tím dá dělat a jak se dá ohodnotit taková klamavá reklama.

                    0 0
                    • Splinter  

                      tak

                      0 0
                    • Forester  

                      asi chápu jinak slovo právní rozbor … každému to asi jasné není

                      0 0
                      • blue  

                        nechat si udelat pravni rozbor ale nemusi snad nute znamenat, ze si neni jistej

                        0 0
                        • Forester  

                          při maličkém povědomí o tom, kolik stojí právní rozbor by mi to jinak přišlo jako zbytečnost

                          0 0
                          • blue  

                            bud v klidu, v cembe je dost lidi ruznejch profesi

                            0 0
                          • chodec  

                            Tak to tu čtu a nechápu o co ti jde. pokud o to zarejt do speedyho, tak si to udělal, pokud zpochybňovat postup čemby, tak si pochybnost vyjádřil, ale že by některá z těch dvou věcí souvisela s tématem mi nepřijde.

                            0 0
              • blue  

                ono je vcelku jedno, co tam ted je nebo neni… jeden ze smyslu cemby je v tom, ze kdyz se kdokoliv bude snazit protlacit nejaky omezeni pohybu v lese, tezko proti tomu budes s uradama bojovat jako jednotlivec

                0 0
                • Forester  

                  o tom si dovolím s prominutím pochybovat … tedy úspěšnosti čemby v této oblasti

                  0 0
                  • blue  

                    takze radsi budem sedet na zadku a cekat, co nam tam nahore na nas upecou… to je spravnej pristup

                    0 0
                    • pos3k  

                      nn, vychovame si tady noveho GR :) par vykomunikaci a bude to ourajt :)

                      0 0
                  • blue  

                    krome toho si myslim, ze pochybujes zbytecne, pres svoji kratkou existenci ma cemba za sebou par uspechu… ale kdyz to nekdo nechce videt a radsi bude vest skepticky reci, tak asi nikdo nic nenadela

                    0 0
                  • marapara  

                    To se pozná časem. Seš hodně velký pesimista.

                    0 0
                  • speedy gonzales  

                    pochybuj prosim na zaklade informaci, ktere si zjistis (www.cemba.cz). ne na zaklade svych dojmu. je mi to lito, ale sam rozsirujes rady nekompetentnich lidi v Lesich CR.

                    0 0
      • favorit.  

        jj, videl jsem to taky, napadlo me to samy a hned jsem si rikal, „co na to CeMBA?“

        0 0
      • martt  

        Takyto inzerat neni zadarmo a ani tam neni nahodou.

        Povedal by som, ze po slovenskom vzore sa zacina spracovavat verejna mienka a skumaju sa reakcie verejnosti.

        Potom celkom nenapadne prejde parlamentom nejaka novela definicie „co je to lesna cesta“. Alebo to ani nebude v parlamente lebo sa len zmeni nejaka STN. A bude vymalovano.

        Nepoznam uz detailne cesky parlament a vladu, ale tipol by som si, ze zastupenie polovnikov tam bude asi rovnake ako na Slovensku, teda obrovske. Ludia, ktori si hovoria „lovci“ maju uz v genoch snahu ulovit aj rozhodujuce miesta a aj sa im to dari.

        0 0
        • Jirik123  

          U nas je to presne stejne jako u vas, napriklad byvaly ministr zemedelstvi Jaroslav Palas se po odchodu z vlady stal sefem Ceskomoravske myslivecke jednoty. Ted povede kandidatku CSSD na Ostravsku.

          Dalsi byvaly ministr zemedelstvi Petr Zgarba rovnez vasnivy myslivec… Skoro mi prijde, ze ministr zemedelstvi u nas musi byt myslivec. (za vlady CSSD to snad platilo pro vsechny ministry)

          0 0
          • martt  

            To sa dalo predpokladat.

            Som skutocne zvedavy na reakciu cemby lebo toto bude pravdepodobne prubirsky kamen a vlastne to, co by som ja osobne od cemby cakal. Teda zrazka zastancov terennej cylistiky s politicky mocnou loveckou lobby.

            My na Slovensku sme tento suboj prehrali ani sme sa nenazdali ako. A to napriek tomu, ze aj v parlamente bol byvaly premier a minister financii jednoznacne na nasej (MTB) strane.

            Statom podporovane organizacie ako SZC, SZOS, KST apod. ani necekli aby neprisli o dotacie. Vtedy nam skutocne chybalo nieco ako je cemba, co by malo politicku moc a dokazalo zabranit vyvoju situacie. Ani peticia s viac ako desat tisic podpismi nepomohla.

            Ostatne veci ako je boj za singletracky alebo proti asfaltu maju imho uplne podruzny vyznam.

            Takze opakujem: prajem vela stastia cembe a dufam, ze to dokaze stopnut uz v zarodku. Treba sa poucit zo Slovenska a zahajit razny protiutok.

            0 0
      • fonsta  

        Dotaz: Dobrý den, zajímal by mě z právního hlediska Váš názor na reklamu (zastrašování) v přiloženém inzerátu ČL. Je přece jasné, že výhrůžka „jízda mimo cyklostezku provětrá vaši peněženku“ není slučitelná se zákonem. Odpověď vedoucí právního odboru Lesů ČR: Vážený pane, k Vašemu dotazu si dovolujeme sdělit, že nesdílíme Váš názor na neslučitelnost reklamy se zákonem. Dle zákona č. 289/1995 Sb. je v lesích zakázáno mimo jiné „mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni , na lyžích nebo na saních“ Vámi uváděnou reklamu tak považujeme za upozornění na možné následky zákona. V případě, že se s tímto názorem neztotožňujete, můžete si nechat zpracovat nezávislé právní stanovisko. S pozdravem. Dagmar Klásková …

        0 0
        • blue  

          škoda, že paní Klásková a pan Soukup nedokážou rozpoznat rodíl mezi „jízda mimo cyklostezku provětrá vaši peněženku“ a „jízda mimo cyklostezku může provětrat vaši peněženku“

          0 0
        • Michal.J  

          //Vámi uváděnou reklamu tak považujeme za upozornění na možné následky zákona. //

          Tím potvrzuje že to chápe tak že když pojedu mimo cyklostezku tak porušuju zákon a můžu být potrestán. Nebo dělám někde chybu?

          0 0
          • Jituschka  

            Já to chápu taky tak. Mělo byt tam být to „může“, jak píše Blue.

            0 0
    • Twister  

      Aaaa, nachytal jsem se na tu starou diskuzi a vesele přispíval. :)

      0 0
    • Honza729  

      No, vazeni Cembologove :-), predevsim jste tu ted ukazali, ze tedy diskutovat moc neumite......Fo­rester vam tu ukazal fakta, dostalo se mu zase jen invektiv a osocovani, argumentu pomalu (cest vyjimkam). Proboha, lidi, dokud budete protistranu povazovat za nepritele, niceho nedosahnete. Domluvit se da pouze s partnerem.

      0 0
      • blue  

        nechtel ses odsud nahodou smazat? :-)

        0 0
        • Honza729  

          Chtel,ale nebylo mi vyhoveno… :-)

          Takhle si predstavujes diskuzi ? Odstranenim tech, kteri maji jiny nazor ??? Pak se nediv, ze s vama Forester zametl… :-/ Neni to skoda si takhle vystrilet patrony ?

          0 0
          • blue  

            to uz si fakt delas prdel, ne? co me podsouvas nejaky odstranovani nekoho? ja sem si vymazani svejch prispevku nevymejslel

            a nevsimnul jsem si, ze by s nekym forester zametl

            0 0
          • fonsta  

            Pokud o někom prohlašuješ, že si zbytečně vystřílel patrony, je jasný že ti jde akorát o vopruz :( Ty totiž nediskutuješ vůbec..

            0 0
      • blue  

        muzes napsat, kde konkretne nekdo forestera osocuje?

        0 0
      • pos3k  

        rejes nebo mas fakta? ;-) Vsechny vazene pritomne mimo zalesaka Forestra hazes do baliku cemby? Neprijde ti to trosku blbe? Pokud chces brojit proti cembe, tak si tu pravdepodobne trosku honis posramocene ego. Bud konkretnejsi a reaguj na uzivatele, kteri reaguji na forestera. Casu mas dost, ted uz jen chut a argumenty.

        0 0
      • fonsta  

        no to by mě vcelku zajímalo, jaký že to Forester ukázal fakta:/ Zatím je tady jedinej fakt a to že si z lidí Lesy ČR dělají prdel a chovají se tak jako že jim lesy patří. To je podle tebe v pořádku?

        0 0
      • Jirik123  

        Lesy České republiky (David Soukup): …Jde o bezpečnost cyklistů…

        Je opravdu dojemne jak jim lezi na srdci bezpecnost cyklistu.

        0 0
        • tk  

          ono i navrhovatelum novely slovenskeho zakona slo o bezpecnost cyklistu. jaka nahoda!

          0 0
          • martt  

            nabuduce vyhlasia, ze „cyklisti nepoznaju resuscitacne a anesteziologicke plany“. Nejakym podobnym dristom bola zdovodnena aj ta slovenska novela.

            Je ta pani Hanka Hermová clenom cemby?

            0 0
      • BH  

        Tomasi, taky bych byl nastvany.Po dlouhych zakulisnich jednani a mnoha litrech original hradistske slivovice se Vam preci podarilo s LCR dohodnout na tomto zneni sloganu:"Používejte značené singltreky. Jízda lesem na kole provětrá plíce lépe než cvičení v Sokole, jízda mimo singltrek a po asfaltu provětrá vaši peněženku!"Ti kreativci vsechno popletou.

        0 0
        • Honza729  

          :-))))

          0 0
        • blue  

          vtipný… faktem ovšem je, že ten inzerát neříká pravdu a při jeho ospravedlnění pan Soukup mlží a předvádí směšný vysvětlení, aby nemusel přiznat, že to není pravda

          0 0
        • martt  

          BH, nebud k nemu hnusny. Vyzera to, ze sa situacia zacina aj u Vas priostrovat a naopak si myslim, ze by si mal aj zo svojej pozicie prispiet k spacifikovaniu Lesov CR.

          0 0
      • Twister  

        Mně to příjde prostě jako příprava obecného povědomý a názoru na cyklisty před nějakou legislativní úpravou…:(

        0 0
      • rock  

        Ve sloganu nejde o … vyhrožování (jak jeden z kritiků tvrdí)

        lol … výňatek z mého mailu na Lesy ČR Můžete mi prosím vysvětlit, z jakého důvodu mi (jako cyklistovi) vyhrožujete pokutou za činnost, která je v souladu se zákony …

        Buď ten kritik nebyl jenom jeden, nebo se můj mail dostal na místo určení. Ale stejně kecá kraviny.

        0 0
        • Michal.J  

          To myslel asi mně, poslal jsem hodně slušnou žádost o vysvětlení, ale pak jsem si dal na web tohle – janda.name/2007/11/1­3/lesy-cr-strasi-cyklisty/

          Zřejmě si to pak nějak našli (odkaz na web mám v patičce mailu například).

          Zajímalo by mně jestli někomu z vás kdo psal sám za sebe odpověděli. Já zatím odpověď nedostal. Co vím iodpověděli relativně rychle Čembě e Ekolistu.

          0 0
        • Michal.J  

          Ještě by možná bylo dobrý aby každý komu ta reklama přijde divná a je ochotný obětovat trochu svýho čas napsal žádost o vysvětlení, musí vidět že to lidem není jedno.

          Oficiální adresa je lesycr@lesycr.cz, propagaci a reklamu má na starost pan David Soukup – soukup@lesycr.cz

          Jestli budete psát tak slušně, nenadávat a tak:-)

          0 0
        • fonsta  

          Vážený pane, dnes mě nadzvedl přiložený inzerát Lesů ČR, který obsahuje vyhrožování občanům a používá k tomu argumenty, jež nejsou obsaženy v zákoně. Pokud jste za tento inzerát zodpovědný vy, nezdá se, že si plníte dobře své povinnosti. Nebo vám připadá text inzerátu bezchybný? Můžete mně objasnit, protože se zdá, že jsem to nepochopil, pointu tohoto paskvilu?

          mně teda taky neodpověděl…;)

          0 0
          • Jituschka  

            Taky jsem psala a taky zatím bez odpovědi, asi tam těch mailů mají trochu víc:) (což je dobře)

            0 0
            • Honza729  

              No, napsat jim tam muzeme mailu treba sto, ale oni stokrat odpovedi, ze je vse v poradku. Tady je presne prostor pro Cembu, aby si nechala udelat pravni rozbor (myslim,ze uz to tu nekdo z Cemby i psal) a na zaklade jasnych faktu podal oficialni stiznost, ktera samozrejme muz koncit i soudnim sporem. Jsem naprosty laik v pravu,ale pripada mi postup zadavetele reklamy jako primy pokus o vyhrozovani,pokud to pozenu do extremu,tak i sireni poplasne zpravy… :-)

              0 0
              • blue  

                na druhou stranu je to množství reakcí třeba přinutí, aby si příště dali větší pozor na to, co do reklamy napíšou

                0 0
                • Honza729  

                  No, nerad bych byl impertinentni, ale pri urovni mysleni a arogance uredniku si to naprosto nemyslim.

                  0 0
                  • cabbage  

                    Neni pravda, už sem i narazil na úředník,a který se účastnil „konference“ v karlovicích a arogantní ve svých odpovědích rozhodně nebyl:-P

                    0 0
              • MlokCZ  

                Mě přijde, že ideální je když se stane obojí, tedy jednak tam spouta lidí napíše dotaz (sami za sebe) a i to bude řešit Čemba.

                0 0
                • Honza729  

                  Souhlasim. Taky jsem napsal. Ale vic si slibuju od faktu, tzn. od pripadneho pravniho rozboru.

                  0 0
                  • Jituschka  

                    Nápodobně. Uvidí, že si toho nevšímá jenom asociace, která to má vlastně v popisu práce, ale i běžný občan-cyklista.

                    0 0
              • Michal.J  

                Ono je důležitý oboje. jasně že každýmu odpoví že je to Ok, ale na druhou stranu pochopí že lidi sledujou co dělají.

                0 0
              • dav33  

                ty jsi poprvé připustil, že existence čemby je užitečná, blahopřeji.

                0 0
                • Honza729  

                  Ja ale jeji existenci nikdy nezpochybnil, ja jen tvrdim, ze navenek uz zacina pusobit ponekud militantne. A je to skoda…

                  0 0
                  • Michal.J  

                    Já si nemůžu pomoct ale nějak tady žádnou militantnost nevidím. Možná každý chápeme jinak význam toho slova, taklže prosím o nějaký příklad.

                    Dík.

                    0 0
                    • cabbage  

                      Možná pojem „militantní“ znamená v marketivgovém newspeaku něco naprosto jiného(přeba používání argumentů místo nadnesených prázdných frází)..

                      0 0
                      • Honza729  

                        Muzes mi nastinit svoje pracovni a zivotni zkusenosti, ze tu takhle odsuzujes lidi s jinym nez schvalenym a vetsinovym nazorem ?

                        0 0
                        • Michal.J  

                          Mohl bys místo militantního osočování spoluidiskutujících napsat ten příklad? Dík.

                          0 0
                          • Honza729  

                            Projdi si to tady a zkus objektivne posoudit, jak se tu zametlo s jinymi nazory. A pritom je to opravdu skoda, Forester a dalsi mohli hodne pomoci, protoze z nich mam dojem, ze chteji a mohou prinest hodne novych pohledu na vec.

                            0 0
                            • blue  

                              nezlob se, ale ať dělám co dělám, pořád nevidim, kde kdo zametl s Foresterem

                              0 0
                              • speedy gonzales  

                                at delam co delam, ja vidim ze se tu zameta jen s honzou:-)))

                                0 0
                                • Honza729  

                                  Promluvil predstavitel Cemby. Jak signifikantni­......:-))

                                  0 0
                                  • Michal.J  

                                    Předem svého příspěvku bych chtěl speciálně pro Honzu729 že jsem taky představitel ČeMBy, takže si mě můžeš přidat na seznam.

                                    Pořád píšeš jak jsme militantní, tak dej nějakej konkrétní příklad. Já tu nic nevidím. Pokud nejsi schopný příklad dát a odpovíš zase „přečti si diskusi, dyť je to jasný“ tak nejsi nic jinýho než tlučhuba.

                                    Jestli se to tady hemží militantníma vyjádřeníma od ČeMBy tak přece není tak těžký nějakej najít a okopírovat.

                                    0 0
                                    • Honza729  

                                      Michale, pokud se na celou diskuzi podivas a vsimnes si jejiho vedeni, tak objektivne musis uznat, ze vyzneni celeho threadu je silne proti vsemu, co souhlasi s „tim jedinym,spravnym nazorem“. Duvody jsem tu jiz psal, je zbytecne je opakovat.

                                      Mej me klidne za tluchubu, je mi to fakt uplne jedno. Jen mi to ukazuje, jak bych se se svymi nazory asi citil mezi temi Mirky Dusiny. To budu „radeji neorganizovan, na volne noze. Muzu si rikat co chci, jak chci, kde chci“ (citat z trilogie basniku – R.Hrusinsky,ma­lir,ktery si maloval co chtel a jak chtel)

                                      btw: opet tu predam nejakou zkusenost z jinych zajmovych svazu,konkretne tenisovy: ofiko predstavitele svazu zasadne nediskutuji na jinych forech nez na svem. Ma to jediny duvod: nemuze se stat,ze by byl zamenovan ofic.postoj s postoji rvounu na ostatnich forech. K tomu tady,bohuzel doslo.

                                      0 0
                                      • blue  

                                        tak ještě jednou: kde kdo zametl s Foresterem?

                                        0 0
                                      • Michal.J  

                                        Honzo, to objektivně nemůžu uznat. Pokud nedokážeš dát příklad ani jednoho militantního příspěvku tak by ses měl asi omluvit že sis vymýšlel.

                                        Píšeš že by mohl být zaměněný postoj řvouna s oficiálním názorem organizace. zase bych prosil příklad kdy někdo z ČeMBy vystupopval jako řvoun. Neodpovídej že je to jasný že stačí si přečíst diskusi, dej konkrétní příklad.

                                        0 0
                                        • Honza729  

                                          Chlapi, kdyztak se nejak mezi sebou dohodnete…

                                          Precteno speedy gonzales Muž (16.11.2007 09:43:27) 81.19.35.xxx 16×> zvou vas Lesy CR a.s. (^ odpověď na 15× ^) honzo prece nejsi maly kluk aby jsi udelal tu hloupost a zamenoval oficialni hlas cemby s nazorem jejich clenu (co hur, znejici na BF).

                                          No a tim bychom tuto nic nerikajici OT diskuzi mohli ukoncit. Hezky den :-)

                                          0 0
                                          • Michal.J  

                                            Ne, nic neukončuj. Dej mně příkklad. Je tak těžký pochopit že to co tu členové čemby píšou není oficiální názor čemby ale zároveň že to nemusí být v rozporu s názorem čemby?

                                            Takže bych prosil ten příklad. Ty tady po BF trousíš narážky na jiný lidi ale všiml jsem si že vždycky strašně obecně a když chce někdo konkrétní ukázku tak to zamluvíš.

                                            0 0
                                  • kolombo  

                                    Moc ftipné to není ani od jednoho :-(

                                    0 0
                      • Pebe  

                        :-D

                        0 0
      • Tukos  

        Jen bych upozornil, že nejen státní, ale i soukromé a komunální lesy jsou jaksi veřejným prostorem. Jinak již opakovaně upozorňuji na to, aby se nevyvovolávala panika. Nevím nic z běžné lesnické praxe, že by někdo chtěl ohleduplné bikery vyhnat z lesa a měl k tomu pádné důvody. Naopak bych měl strach, že zbytečným rozdmýcháváním vášní si uděláme opravdu problémy.

        0 0
        • rock  

          Moc rád bych věřil a souhlasil, ale ta reklama naznačuje pravý opak …

          0 0
        • tk  

          Tukosi, taky bych s tebou rad souhlasil, ale ve vztahu k situaci na SVK tohle budi opravnene podezreni.

          opatreni omezujicici uzivani lesu cyklisty se navic nebude odehravat na rovine bezne lesnicke praxe, ale na rovine lesnicke politiky. a to zrejme dokonce te jeji casti, ktera neni definovana koncepcemi, strategiemi a kompetencemi, ale zajmy ruznych skupin u moci. duvody byt ne-padne se snadno dovymysli.

          myslim, ze CeMBA nic nerozdmychava. naopak snazi se korekrtne, slusne a na zaklade svych (omezenych) vedomosti o lesnickem hospodareni a lesnicke politice upozornovat na problematicnost zminine reklamy.

          tobe se snad zda, ze ta reklama je v poradku?

          dale s tebou nesouhlasim na obecnejsi urovni. ty totiz vlastne rikas: mlcte, nic nedelejte, psst, hlavne aby si vas nevsimli, protoze jinak si to pokazime a udelame si problemy. ja mam ale pocit (a kvuli tomu jsem zalozil CeMBu), ze v demokraticke spolecnosti by je MORALNI POVINNOSTI obcanu se svych zajmu slusne zastavat.

          0 0
          • MlokCZ  

            Přesně tak, také si myslím, že běžná lesnická praxe může být naprosto v pořádku (a podle mojich zkušeností jsem se v praxi s žádnými problémi nesetkal), ale nebude to mít žádnou souvislost s tím, jaké se přijmou zákony a zda se přijmou nějaká omezení. Tohle se bohužel odehrává úplně na jiném hřišti.

            0 0
        • Honza729  

          Presne tak.

          0 0
    • gumid  

      Znám docela dost lidí, profesně spjatých s lesnictvím. Drtivá většina z nich, přestože jsou jinak v pohodě, má docela pokroucené vnímání v případě, že se někdo „otře“ o jejich náplň práce(asi jako doktor, když mu do toho kefrá pacoš). Problém je možná taky v tom, že povětšinou jsou i „myslivci“ – takže když dojde řeč na využívání možností jiným způsobem, než preferují oni, je oheň na střeše. Nevadí jim, když jezdí do lesa autem – ale bikeři, lyžaři je se.ou. Zrovna Forester, ačkoliv jej neznám a nemohu soudit z osobní zkušenosti, je prý cyklistou-náruživcem(dle profilu) a defacto chápe postoj LČR. Z toho soudím, že bude jezdit jen po loukách a polích – dokud jej odtud někdo nevyhodí a nevyžene. Zákony jsou dobré a špatné, dokonalé a nedokonalé. Pokud je něco špatně, chápu snahu opravit to.

      0 0
      • martt  

        Po nepokosenych lukach sa nesmie jazdit – trava zlahne a neda sa pokosit.

        Po poliach s vynimkou kratkeho obdobia ked lezia uhorom sa jazdit nesmie tiez.

        0 0
      • Forester  

        nechtěl jsem se dál pouštět do zbytečných diskusí o ničem, ale protože jsem v některých komentářích stále zmiňován, musím reagovat. To Speedy: nejsem zaměstnanec LČR a ani o tom do budoucna neuvažuju. Jsem lesník, kterého štve, když někdo lesníky uráží! to Gumid: sorry, ale je vidět, že jsi maličkou mimo. většina lesníků nejsou myslivci, protože bylo odděleno právo myslivosti od hospodaření v lese (lesníků jsou řadově tisíce, myslivců cca 120 000). je to stejné jako s tím, že lesník nerovná se vlastník lesa. to all: to, že mám jiný názor neznamená, že jsem trouba. Pokud si ještě jednou přečtete novelu lesního zákona a zmíněnou technickou normu (zdůrazňuji přečíst si text, nikoliv co píší kolegové z ČEMBY), tak dojdete k tomu, k čemu vlastně došli i na Slovensku, že nikdo pohyb v lese nezakazuje. Je tam řečeno, že se smíte pohybovat po lesních cestách anebo značených trasách. A lesní cesty jsou dle zmíněné technické normy všechny cesty v lese.

        0 0
        • Forester  

          to, k čemu uvedené směřuje je, aby se někteří z nás bikerů zamysleli nad tím, jak jezdí. To, že mám perfektní kolo se zdvihem 150/150 neznamená, že si můžu jezdit po lese jak splašený. Je zajímavý, že jsem nikde neviděl apel ČEMBY na tyto jezdce!!! Ať se to některým nezdá, i ten les někomu patří, cca 60% státu, zbytek obcím, soukromníků, atd. Asi by se Vám taky moc nelíbilo, kdyby Vám přes vaši zahrádku každý den řítilo x jezdců, kteří místo po cestě Vám zničí záhony se zeleninou či skalku. Sorry, že jsem se tak rozepsal, ale fakt mě to štve. Bikování zdar!

          0 0
          • tk  

            forestere, 1: jsem rad, ze ZBartos uz neni jediny lesnik, ktery se tu vyjdadruje, takze i pres rozdilnost nazoru diky tobe a Tukosovi.

            2: narozdil od speedyho jsem pochopil, ze nejsi zamestanec LCR. rikal jsem si, ze ti bude vadit, ze to spletl.

            3: STN 736108 neni v CR tak jednoduse dostupna, takze obvinovat bajkery z toho, ze ji necetli neni uplne koser. ja ji k dispozici mam ve skenu a rad ji zajemcum preposlu.

            4: STN 736108 povazuje za cesty jen komunikace typu 1L –3L. doprovodna tabulka na str. 34 uvadi volne sirky techto komunikaci. nektere cesty 1L mohou podle teto tabulky byt 3m siroke. sirky cest nizsich kategorii (tedy castecne zpevnensych a nezpevnenych cest) vsak nejsou mensi nez 4m. z toho mi vyplyva, ze SVK novela pohyb po lese omezuje. mj. argumentem sirky se jako prvni neohanela CeMBA ale pracovnici slovenskych statnich lesu: www.cemba.cz/clanek.shtml?…

            5: CeMBA behem frmolu okolo zakona jednoznacne postavila proti jizde na kole porostem. ta je podle nas neakceptovatelna, mela by byt jednoznacne postavena mimo zakon a mela by byt lesni strazi vymahana. vse by bylo jednodussi, kdyby byla v zakone pozitivni definice: na kole se nesmi jezdit porostem / volnym terenem a tyto pojmy by byly definovany.

            6: to ze me nekdo zdvihy 150/150 neznamena, ze jezdi jak splaseny a splasenost neni to same jako jizda mimo lesni cesty. muze stale byt v mezich zakona. CeMBA ji vsak v zadnem pripade neobhajuje!

            Clenove CeMBy jsou povinni dodrzovat pri jizde na kole v lese Kodex terenniho cyklisty: www.cemba.cz/…ho-cyklisty/

            7: CeMBA je mj. v soucasne dobe jediny subjekt sdruzujici rekracni uzivatele lesa, ktery opakovane hlasa, ze politice rekreace v lesich je neco spatne. predevsim to, ze do na peci o rekreacni uzivani lesu i pres fakt, ze produkuje obecne dobro v podobe zdravi a pohody obcanu neni lesnikum systematicky prispivano. napriklad zadani statu LCR v teto oblasti je nedostatecne. v souvislosti se zminenou reklamou, vsak ziskavame pocit, ze pro novy zakon od podniku LCR je uz zadani od statu resp. zajmovych skupin u moci zname a rika:

            BAJKERI Z LESA VEN, totiz vubec z lesa ven, muzete i dal jezdit po tech krasnych lesnich asfaltkach, jako je ta na obrazku.

            8: ty si treba myslis, ze zminena reklama je produkt nekompetence pracovniku LCR. my ostatni ale MAME STRACH. bojime se, ze nam vezmou nas konicek, byt ho provozujeme slusne zodpovedne a s ohledem na prirodu les.

            0 0
            • Tukos  

              Určitě to tu někdo napsal, ale pro připomenutí. Technické normy které řeší lesní dopravní síť, aspoň pokud vím, nejsou nijak vázány na zákon. Znamená to tedy, že co je cesta neurčuje žádná norma.

              0 0
              • tk  

                Tukosi, mylis se, to prave v pripade novely SVK zakona neplati:

                v lese je zakázané ..... a jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty 45a) alebo vyznačenej trasy.“Poznámka pod čiarou k odkazu 45a znie: STN 73 6108 Lesná dopravná sieť.

                0 0
                • Tukos  

                  Já samozřejmě mluvil o podmínkách v ČR

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Začalo to reakcí Forestera, říká: „Pokud si ještě jednou přečtete novelu lesního zákona a zmíněnou technickou normu (zdůrazňuji přečíst si text, nikoliv co píší kolegové z ČEMBY), tak dojdete k tomu, k čemu vlastně došli i na Slovensku, že nikdo pohyb v lese nezakazuje. Je tam řečeno, že se smíte pohybovat po lesních cestách anebo značených trasách. A lesní cesty jsou dle zmíněné technické normy všechny cesty v lese.“ Od toho příspěvku se reagovalo na situaci na Slovensku.

                    U nás to samozřejmě zatím tak není, ale já mám opravdu obavy, aby se to tu také nezměnilo jako na Slovensku (a u mě ta reklama lesů ČR vyvolává obavu, že to k situaci na Slovensku pomalu nenádpadně směřuje).

                    0 0
                    • Forester  

                      nejsem věštec, takže nemohu říci, zda-li se to někdy změní. zkusme si ale položit otázku, proč by se to mělo změnit? viz můj předchozí příspěvek. chování některých lidí je prostě více viditelné a následně vyvolává protiakci. Pokud půjdu po „svém lese“ a za hodinu mě málem srazí 10 cyklistů, začnu si klást otázku, jestli je to normální. pokud se podobných vlastníků najde více … Myslím si, že se nikomu nic nestane, pokud před chodcem zpomalí a v pohodě ho objede. Já jsem si zvykl i poděkovat za vyhnutí. Spokojený úsměv na obou stranách a jede se dál. je to prostě o tom slušném vychování. Etický kodex ČEMBY je fajná věc, ale zná ho tady někdo??? dopředu bych mě říct, že si nemyslím, že by podobná situace, tedy zákaz bikování v lese vůbec mohla vzniknout. Na druhou stranu si dovedu představit, že z některých míst bude biker vytlačován (to už je víceméně realita, která má, v některých případech, i opodstatnění).

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        S chováním cyklistů souhlasím, podle mě se v lese většina i chová slušně (v mém okolí všichni, to ale neříká nic o všech cyklistech). V každé skupině se ale vždy najde nějaké zprominutím hovado, které pak velmi kazí celkový dojem. Nemůžu mluvit za ostatní, ale já samozřejmě etický kodex Čemby znám a i se jím řídím.

                        Taky souhlasím, že existují lokality, kde je omezení nebo plný zákaz jízdy na kole oprávněný a nutný. Proti tomu nic nemám, pokud jsou zákazy dělány s rozumem (v některých případech v současnosti jsou zcela oprávněné a rozumné a v jiných jsou zase zcela nesmyslné; ne že bych dokázal každý případ objektivně posoudit, ale některé extrémní případy typu asfaltka, kde se prohání motorkáři, kteří mají za peníze povolení od místního úřadu a přitom cyklisti tam nesmí jsou do očí bijící…).

                        Na Slovensku také nikdo nečekal, že by něco takového mohlo tak snadno projít a stalo se. Já neříkám, že se to nakonec v ČR stane, doufám, že ne. Ale určitě je na místě se toho obávat a dělat něco pro to, aby se to nestalo.

                        0 0
                      • martt  

                        Moj ciste osobny nazor je, ze v lese nas nechcu lovci. Jednoducho nemozu nerusene palit po com chcu. A cykloturistov je v poslednej dobe radovo viac ako pesich turistov.

                        Dalej nas tam nechcu lesni hospodari, prekazame ich technike a pokial sa este do nich triafame napr. kvoli holorubom (vid bobov web), tak si ich dalej znepriatelujeme.

                        Za posledne by majitelia lesov z cyklistiky radi mali nejaky financny efekt (ako v Rakusku). Takze sa aj tito pridali.

                        Kedze lovci, drevoexporteri a aj lesopani maju politicky mocnu lobby, presadili zakon a hladali zdovodnenie, ktore je sice srandovne, ale sedi socdemackej filozofii za ktoru sa maskuju: ochrana cloveka pred urazom a divou zverou.

                        Zase moj skromny nazor: o ochranu lesa, chodnikov alebo prirody pri tom zakone nejde ani trochu.

                        0 0
                      • OCG  

                        Ahoj Forestere, předesílám, že jsem čerstvým členem ČEMBy. Chtěl bych reagovat na to, co tady píšeš. Nehodlám argumentovat lesními zákony či normami, neznám je. Spíš tohle celé ber jako názor jednoho z těch, kteří aktivity ČEMBy vnímají jako pozitivní krok směrem k nějakému rozumnému soužití různých zájmových skupin, které se v lesích (bez ohledu na rozlišení podle vlastníka) pohybují. Proto jsem také vstoupil.

                        Tedy v prvé řadě mě zaráží ta „kriminalizace“ bikerů, samozřejmě řečeno s nadsázkou. Bikerů je spousta, ale zdaleka se jejich počet nemůže rovnat pěším. Je zapotřebí říci, že sám jsem poměrně náruživým turistou a že chození po horách mám rád. Dost dobře nechápu to, co se mám pocit začíná dít, a totiž že ze všech těch skupin se vybere jedna, ta nejméně početná a svým počtem možná nejméně nebezpečná, a do ní se začne šít (viz zde probíraná reklama Lesů ČR, ale místy i bohužel Tebe, aspoň tak mi Tvé příspěvky místy přijdou). Narážím na chování jednotlivých zájmových skupin a nechápu, že právě bikeři jsou prezentováni jako škodná. Můžeš mi tedy říci, na jakém základě si dovedeš představit (v jakých případech), že bikeři budou vytlačováni?

                        Existují studie, které dokazují, že gumy biků terén nijak významně nepoškozují, tedy nepoškozují jej víc než kupř. větší množství pěších event. pár koní. Dále nechápu, proč jsou to právě bikeři, kteří jsou stavěni do role jakýchsi škůdců, když pěší se často chovají výrazně hůře než bikeři. TeĎ mám na mysli zanechávání odpadků, poškozování porostů atp. Vzpomínám si, když jsem byl naposledy v Krkonoších: kousek za Pecí směrem na Výrovku v lese na cca 300 metrech naskládány 4 rodinky pasoucí se na borůvčí (nejsou Krkonoše NP, kde je tohle zakázáno?). Z Výrovky na Labskou je uzavřená cesta, chodí se po asfaltu. Přesto se na hřebeni, tam, kde vede ta zakázaná cesta pohybovalo 5 pěších. V Harrachově u můstků neskutečný bordel kolem cesty.Proč se zaměřovat pouze na bikery? Zcela chápu Tvoji nelibost, když Ti po „zahrádce“ prosviští pár bezohledných hovad na biku. Toto chování jsem tu už několikrát kritizoval. Ale není to zaměření na biky dáno tím, že bike je cca 3× rychlejší než pěšák a tedy za stejnou dobu teoreticky pokryje 3× větší území, což samozřejmě pak způsobí takové náhledy? Snažím se vidět celou problematiku jak očima Tvýma, tak i mýma, očima člověka, který nechce být omezován v pohybu, ale je si vědom určitých limitů svého pohybu (ať už právních – NP, CHKO tak i lidských – zpomalení před nepřehlednou zatáčkou či v momentě, kdy jsou v dohledu jiní uživatelé toho, po čem jedu). Tedy proč tímto způsobem nejsou „kriminalizováni“ i kupř. pěší, z jakého důvodu neexistuje kampaň proti motorkářům, 4kolkářům, kteří daleko více plaší zvěř, ničí terén atp. Snad jedinou trochu útočnější připomínku: kdesi tu píšeš, že v zimě se zvěř musí stěhovat, protože je rušena bikery, a pak vysílením často hyne. Promiň, ale tomuhle prostě nevěřím už proto, že cca 70% všech, co tu jezdí, svého drahého miláška zavře do sklepa a v zimě nevyjede. Ti, co vyjedou – odhaduji – využívají právě lesáckých cest, vzhledem ke sněhu atp. se na místa, kde se pohybuje zvěř vůbec nedostanou – ty úseky (a dost možná většina lesa) jsou zcela nesjízdné. A jsme zpět u toho, co píšu víc: v zimě se po lesích pohybuje daleko víc běžkařů, kteří terénem prostupují výrazně snáze než bikeři. Jak je možné, že tato výtka o rušení zvěře nepadá i na jejich hlavu?

                        To je pár otázek, možná hloupých. Každopádně si myslím, že ČEMBA má smysl už v tom, že se snaží hájit zájmy jakési minoritní skupiny lidí a snaží se nacházet alternativy a kompomisy v jednání se stranami, které a priori nejsou bikování nakloněny. To podle mě vyžaduje velkou dávku schopnosti kompromisuTo, že někteří členové toho schopni nejsou, prosím nesmí být zaměňováno s přístupem celé organizace. Smysl vidím i ve jakési „výchovné“ činnosti ČEMBY (kodex atp. – biker si prostě uvědomí, že na cestě není sám). A upřímně řečeno mi to zaklínadlo singletrack přijde jako východisko z většiny problémů kromě jediného: ochoty se s bikery, tedy konkrétně jejich zástupci, domluvit a dát jim vůbec šanci.

                        0 0
                • Tukos  

                  Jo a nejsem sice právník, ale nevím jak moc je závazná poznámka pod čarou, navíc na nezávazný dokument. „Možná specielně na Slovensku jsou poznámky pod čarou samotným zněním zákona“.

                  0 0
                • Honzas  

                  V týhle souvislosti jsem si vzpomněl na jedno rozhodnutí ústavního soudu na téma poznámek pod čarou:

                  //Posláním poznámek pod čarou či vysvětlivek je pouhé zlepšení přehlednosti a orientace v právním předpisu formou legislativní pomůcky, která z povahy věci nemůže stanovit závazná pravidla chování nebo pravidla pro interpretaci daného ustanovení. Taková pravidla musí právní předpis buď uvést přímo nebo odkázat na jiný zřetelný právní předpis či pravidlo chování vyjádřené jinou formou (např. mezinárodní smlouva apod.). Obecné ustanovení v zákoně a jeho omezení až ve vysvětlivce pod čarou neodpovídá uznávaným principům právního státu v demokratických systémech.

                  Poznámka by byla součástí právního předpisu pouze pokud by to bylo výslovně vyjádřeno, jako je tomu např. v případě příloh zákonů. V aplikovaném ustanovení není stanoveno, že osvobození od daně z převodu nemovitostí se týká pouze bytů v budovách ve vlastnictví bytových družstev. Úmysl zákonodárce upravit osvobození od daně z nemovitostí jen na určitou skupinu případů proto nebyl vyjádřen způsobem, který odpovídá požadavkům na určitost a jasnost právních předpisů v podmínkách právního státu (čl. 1 Ústavy ČR). Toto pochybení proto musí jít k tíži zákonodárce, který jej může napravit jedině tím, že konkrétní osvobozený druh převodu nemovitosti (zde bytu) uvede přímo v textu příslušného ustanovení (zde § 20 odst. 6 písm. g/ zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí) nebo na něj odkáže přímo v samotném textu právního předpisu jednoznačným způsobem, tak, jak to učinil v jiných stanoveních (např. § 20 odst. 6 písm. h/) téhož zákona. To, že osvobození převodu pouze určitého druhu bytů by mohlo být věcně odůvodněné, je irelevantní s ohledem na jednoznačnou formulaci aplikovaného ustanovení, neboť v něm pojem „byty v budovách bytových družstev“ obsažen není.//

                  Možná bych to tedy neviděl s tím ježděním po lesích na SVK tak černě. I když tam samozřejmě rozhodnutí českého ÚS neplatí.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Tohle je sice hezké, ale právě tenhle konkrétní příklad ukazuje, že i když ÚS nakonec rozhodl, jak píšeš, že to předtím nikomu nebylo moc platné. Tenhle problém se mě přímo dotýkal, takže jsem si o tom hledal dříve hodně informací.

                    A celé to bylo o tom, že X let se platily peníze na základě té poznámky pod čarou, tedy byly i vymáhány a jen na základě stížnosti obcí, kterých se tahle kauza týkala ve velkém, k ÚS nakonec ÚS rozhodl, jak rozhodl a daně z převodu nemovitostí se zpětně vracely.

                    Jinak řečeno to, několik let bylo prd platné, že to bylo jen na základě poznámky pod čarou.

                    Mám tedy vážný problém se slovenským zákonem, i když se může nakonec po pár letech na základě nějakého soudního sporu ukázat, že bylo možno jezdit po všech cestách (to mi ale ve chvíli kdy dostanu pokutu nepomůže).

                    0 0
                    • Honzas  

                      Máš pravdu, ale MF pak peníze na základě žádostí vracelo. A teď už si žádný finanční úřad netroufne na základě poznámky pod čarou nic doměřit. Takže k něčemu to dobré bylo.

                      Je otázka, jestli už na Slovensku podobné rozhodnutí také mají, jinak to bude asi opravdu na celé kolečko až po tamní ÚS. V momentě, kdy dostaneš pokutu je to na nic, je to na tom, jestli se najde někdo, komu se kvůli tomu bude soudit a soudit a dosoudí se až na ÚS. Ale aby to bylo možné, musí být nejprve ta pokuta. Byla už nějaká?

                      Navíc, když už je to takhle hezky napsaný, se to dá použít jako argument pro správní řízení či soudy nižší úrovně.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Jasně vracelo, ale už jen to, že jsem o to musel žádat (a tedy kdo to nevěděl nic nedostal). A další komplikaci, jako že jsem musel dávat opravené daňové přiznání a zase zpětně doplatit daně z příjmo (protože jsem původně daň z převodu nemovitostí měl jako odečítatelnou částku ze základu daně).

                        Samozřejmě, že smysl to mělo, o tom není pochyb. Nejen, že aspoň u těch, kdo o to požádali peníze vrátili a má to smysl i do budoucna pro další postup úřadů.

                        Nevím o případu, že by už někdo pokutu dostal, ale už jsem to moc nesledoval (ale je možné, že zatím žádná opravdu nebyla).

                        0 0
            • Forester  

              ad 1) zdravím kolegu ZB. ad 2) děkuji za pochopení. ad 3) trocha pátrání na netu a lze ji nalézt. ad 4) s uvedeným výkladem nesouhlasím. ad 5) ono v uvedené pozotivní definici je problém. V některých případech se nesmí jezdit ani po zmíněných cestách, proto se dle mého názoru volila tato forma, ale nejsem právník. nehledě na to, že si moc nedovedu představit definici jízdy porostem, protože v lese je tolik chodníčků a pěšin, že skoro nikdy nejedeš mimo ně. ad 6) to byl je příklad. mnoho lidí to svádí, stejně jako rychlá auta svádí k rychlé jízdě. Věta členové ČEMBY jsou povinni dodržovat kodex je maličko mimo, ne ?! ad 7) nějak jsem si nevšiml, že toto hlásáte. spíše jsem si všiml poptávky po materiálech ukazujících špatné hospodaření v lesích, rychlé odsuzování na základě nezvládnuté kampaně, atd. LČR Vás těžko vyháněj na asfaltky. Ve většině případů jsou tyto cyklostezky hrazeny z veřejných nebo evropských fondů. Pro lesáky je lepší, aby jsme se na odvozních (asfaltových) cestách nevyskytovi, protože taková srážka s rozzuřeno naloženou odvozní soupravou je většinou první a poslední. ad 8) k tomu jsem se vyjádřil a nemá cenu se opakovat.

              0 0
              • martt  

                Pro lesáky je lepší, aby jsme se na odvozních (asfaltových) cestách nevyskytovi, protože taková srážka s rozzuřeno naloženou odvozní soupravou je většinou první a poslední.

                Tento argument som pocul uz dvakrat. Z toho raz mi lesna straz postavila svoju protiiducu Ladu Nivu krizom cez cestu tak blizko, ze som cez nu v 50 km/h skoro preletel. Bolo to na ceste z Kacina dole k tomu pramenu vo Vydrickej doline.

                Druhy krat to bolo na asfaltke znacenej ako cyklocesta v udoli Cierneho Vahu.

                0 0
              • tk  

                ad 5) ale to jsou omezeni vyplyvajici ze zakona č.114 ne ze zakona č. 289. oprav me pokud se mylim.

                ad 6) proč je povinnost členů ČeMBy dodržovat kodex mimo? viz bod 4. Dávej přednost ostatním. to přeci jednoznačně pro omezuje splašenost, na kterou jsi narazel.

                ad 7) viz. web CeMBy o jednani k NLP 2. jestli cerpas info o CeMBe pouze z BF tak se prosim nediv, ze je tve povedomi o jeji cinnosti omezene.

                Pro lesáky je lepší, aby jsme se na odvozních (asfaltových) cestách nevyskytovali:

                proto je taky jizda po nizsich kategoriich lesnich cest, kde se lesnicka mechanizace pohybuje pomaleji, bezpecnejsi.

                proto jsou take resenim chodniky a stezky urcene pouze anebo predevsim pro rekreaci. vec by vsak mela obecne fugovat tak, ze si tyto stezky uzivatele sami vyberou, protoze jim poskytnou kvalitnejsi lesni zazitky. ne ze se bude zakazovat prikazovat a odkazovat.

                proto je taky soucasny trend „asfaltizace“ ceske rekreacni (mimo-silnicni) cyklistiky krokem vedle.

                0 0
                • Forester  

                  ad 5) mýlíš se. viz lesní zákon, např. par. 48, odst. 1, písm. g), písm. j), … ad 6) proč je ta věta mimo. protože je to podobné, jako když poslanci PČR musí zveřejňovat majetková přiznání, ale nikde není napsaný, co se stane, když je nezveřejní. To srovnání je maličko zavádějící, ale ve finále je tam obdoba. Když napíšeš musí, vnucuje se otázka, co se stane, když nebudou. Přijdou o členství? ad 7) pokud se nemýlím, tak speedy je tvůj kolega či něco takového, prostě si ho spojuji s ČEMBOU. A proto se mi nelíbí, co někdy píše. Jinak sleduju i váš web, stejně jako jednání o NLP II. Uživatelé si cesty sami vyberou, ale má to háček. Jako vlastník lesa bych přeci měl mít právo do toho nějak mluvit, nemyslíš? To je přeci jeho základní právo, nakládat s majetkem. I když samozřejmě vlastnictví lesa je specifický případ, každopádně pořád je to majetek. A pokud se nemýlím, na to upozorňuje třeba SVOL. Což je obdobná organizace jako ČEMBA, akorát že sdružuje vlastníky obecních a soukromých lesů.

                  O tom, že asfaltizace je krok mimo snad není pochyb. Bohužel ale stále pokračuje. Stačí se podívat na čerpání evropských peněz. Každá vesnička chce budovat nějakou asfaltovou cyklostezku a čerpat na to peníze z Evropy. To je obrovská zhovadilost. A lesníci s tím určitě nesouhlasí, nemají důvod.

                  0 0
              • zbartos  

                Díky za pozdrav a nápodobně. BTW Co z Čemby neskousnete ? P.S. V poslední Lesnické práci jsou úžasné texty okolo případu "Vliv lesnických těžebně-dopravních strojů, použitých při odstraňování kalamity po Kyrilovi ve VVP Boletice, na přírodu. V hlavních rolích Hnutí Duha – MVDr. Bláha a jako protihráč! ČIŽP. Jak s Bláhou většinou v podstatě moc nesouhlasím, tak tady má podle mne 100% pravdu. Pokud ten bordel, co se tam udělal, není závažné poškozování půdy, pak není ohledně kol v lesích o čem mluvit. Píšu teď tu příručku pro poradce o šetrných těžebně-dopravních technologiích a váhám, co tam teď mám vlastně psát, abych nebyl osočen ČIŽP, že je napadám.......

                0 0
                • Forester  

                  zdravim na pobocku :o) co neskousnu? nektere veci, ktere tady za CEMBU prezentuje speedy. dale veci okolo nemoznosti jezdeni v lese. cele to pripomina hysterickou kampan, kterou dlouhodobe vede napr. pan zverolekar Blaha. co se tyce tech Boletic. Je to docela sila, ale porad jsme ujistovani, ze zpracovatele kalamity maji ve smlouve i klauzuli o uvedeni cest do puvodniho stavu. obdobna situace byla vedle na LS Vyssi Brod minuly rok, kde se zpracovavaly nasledky namrazy a taky to tam ve finale dopadlo dobre. Cesty se po zpracovani kalamity opravily. takze asi tak.

                  0 0
        • martt  

          Kedze si od fachu, tak by si mohol odborne zodpovedat par otazok, ktore ma skutocne zaujimaju.

          Povedz uprimne:

          • a) myslis si, ze bicyklovanie po lesnych chodnikoch poskodzuje les?
          • b) myslis, si, ze v pripade a) poskodzuje les viac turista na bicykli alebo turista vo vibramoch?
          • c) skodi niecomu ak na vodorovnom rozbahnenom chodniku zostane stopa bicyklovej pneumatiky?
          0 0
          • Forester  

            ad a) nelze jednoduše odpovědět. V některých případech škodí. ad b) je otázka, co si představuješ pod pojmem poškození lesa. Dle mého názoru je to vyrovnané, na druhou stranu na kole toho ujedeš více, takže čistě „teoreticky“ více poškozujeme jako bikeři :-).

            1. škodí. protože takový chodník se během času totálně zničí. jeho rekonstrukci pak musí někdo zaplatit a až na vyjimky (sláva jim) to bikeři nejsou.
            0 0
            • Radek Broz  
              1. Čím konkrétně podle tebe škodí lesu užívání cesty?
              0 0
              • Forester  

                jak jsem napsal, v některých případech škodí. Např. v případě velmi frekventovaných cest ve svažitém terénu. Vznikají zde erozní rýhy, obnažují se kořeny stromů, které jsou následně poškozeny (počátek hniloby), zaprší, rýhy se zvětší a tak to zkušený biker objede. po čase i v místě objížďky vzniká obdobná situace, atd. V některých případech se jedná o relativně velké plochy takto poškozené (důležité je slovo relativně!). Další příklad. Zvěř je součástí lesa. Podzim, zima. Cesta vede okolo klidových ploch pro zvěř. Zvěř tam klidu moc nemá, musí se stále přesunovat, moc žrádla nemá a energii spotřebovává na přesuny a často hyne vysílením (samozřejmě se netýká pouze bikerů, ale všech navštěvníků lesa). Příkladů je spousty.

                0 0
                • jecnak  

                  Rekl bych, ze je pak na zamysleni zda tu mame lesy a ne plantaze na drevo, chovne stanice pro zver, ci hriste pro turisitiku a bikovani. Zamerne jdu do extremu protoze vsechny ty argumenty zde polozene jsou jako nasledek urciteho postoji k lesu jako celku. Neminim to jako nejaky utok, jen mi proste prijde vhodne se zamyslet bez predsudku nad tim co v dnesni dobe je les (nepocitam nejake bezzasahove zony CHKO).

                  Osobne si stejne myslim, ze nejake narizeni a zakony jsou zbytecne, kdyz se vsichni budem chovat jako sprostaci bez mozku. Staci se chovat slusne a ohledupne jak vuci ostatnim, tak vuci prirode a razem by cela tahle diskuze byla zbytecna.

                  0 0
                  • martt  

                    Staci se chovat slusne a ohledupne jak vuci ostatnim, tak vuci prirode a razem by cela tahle diskuze byla zbytecna.

                    Tak sa chovam uz desiatky rokov a napriek tomu su moje moznosti v prirode cim dalej tym viac okliestene.

                    Priklad: mam dom vo Velkej Fatre. Kedysi si tam mohol robit vsetko, potom to zmenili na CHKO a teraz je to uz par rokov NP. Okrem restrikcii nevidim ziadnu zmenu k lepsiemu vyplyvajucu zo zmien statusu.

                    0 0
                    • jecnak  

                      To pak je jen otazka demokratickeho postupu aby se toto zmenilo. Zjednodusene receno – zvolili jste si koho jste chteli a ten vam ted neco narizuje, nelibi-li se vam to zvolte si nekoho jineho.

                      0 0
                      • martt  

                        zvolili sme si kohosi, koho by som ja v ziadnom pripade nevolil

                        0 0
                  • Volf  

                    Jenže jsi zapoměl na zásadní problém a to je ten, že žiješ v Česku. V okolních státech je pohyb na kole v lese dost omezen a troufnu si tvrdit, že jsme jedni z mála, kteří jsme minimálně omezeni. No a očividně je nám to málo a dopadneme jako ve v šech okolních zemích. Moje babička vždycky říkala, že z hona bič neupleteš a když uleteš tak s ním nezapráskáš a když zapráskáš tak jedině sám sebe, nebo taky říkala, že když někde leží hovno, tak se vždycky najde někdo, kdo do něj začne tak šťourat tak, že to ucítí co nejvíc lidí. Prostě si budeme tak dlouho koledovat, až prostě dopadneme jako všude okolo. V létě jsme byli s kolama kolem Šobesu a jezdili i do Rakouska. V Rakousku jsem neviděl jedinou cestu do lesa, na kterou by nebyl značkou zakázán vjezd. Na naší straně vlastně žádné omezení. Jsem přesvědčený o tom, že čím čím víc budeme šťourat do týto problematiky, tím dřív se někdo zalekne problému a bude se snažit to řešit zákazem. Ono i z právního hlediska, je pro tebe jako majitele jednodušší zakázat pohyb na kole ve vlastním lese, než čekat na vychcánka co má prachy, v tvým lese si na neudržovaný cestě něco zlomí, a tučně zaplacenej právník mu z tebe vytluče odškodný. A jestli se ti to zdá ulítlý, tak se podívej na západ od našich hranic a nebo ještě líp do států. My jsme totiž tak liberální stát, že to nemá na světě obdoby a bohužel jsem přesvědčenej i o tom, že to nebude už na dlouho.

                    0 0
                    • jecnak  

                      Babicka mela pravdu. Vic nemam co dodat.

                      0 0
                    • blue  

                      a proto je třeba důrazně upozornit na princip vlastní zodpovědnosti a vstup do lesa na vlastní nebezpečí, kterej je zakotvenej i v lesním zákoně (nestudoval jsem to, tvrdí to TK)… pak nemůže bejt žádnej problém s popotahováním majitele lesa za zlomenou nohu po uklouznutí na mokrym kořenu

                      0 0
                      • Volf  

                        To asi jo, já to spíš hrotil až do extrému, ale prostě mně vadí, že sami nemáme soudnost. Já jsem prostě pro zachování současnýho stavu, protože si prostě myslím, že si nemáme na co stěžovat. A v tom vidím prostor pro cyklistický asociace a sdruzění. Ne ve vyžadování podmínek, který jsou naprosto mimo mísu. Já vlastnit les a číst si o snaze zřizovat singeltracky / omlouvám se, ale když jsem si zjišťovel mezi známých, co si vybaví když řekmu Čemba, tak buď nic a nebo právě singeltrack /, tak automaticky budu vyhledávat další vlastníky a dožadovat se na státu ochrany proti takovému počínání, protože by se taky mohlo stát, že za pár let, bych jako majitel lesa musel singeltrack udržovat. Myslíš si, že třeba turistické cesty existují proč, Jen proto, že si je KTČ sám udržuje a stará se o značení. Ještě jsem nikde nečetl o tom, že by ze strany cyklistů bylo řečeno, že se budeme starat o to nebo ono.

                        0 0
                        • blue  

                          ale čemba přece nechce po vlastníkovi lesa, aby singltek sám stavěl a udržoval (aspoň teda doufám), to samozřejmě musej dělat sami bajkeři… od vlastníka lesa je jen potřebná podpora – povolení, spolupráce vytyčení trasy, případně materiálová podpora

                          koneckonců první vlaštovky takovýho počínaní se objevujou

                          0 0
                        • tk  

                          nejde o to, že to hrotis do extremu, ale o to, ze vyslovujes soudy na zaklade svych hypotez, ktere nemaji oporu v realite.

                          1: CeMBA se opakovane v komunikaci s aktery lesnicke politiky snazi apelovat na zachovani prava na uzivani lesa na vlastni zodpovednost!

                          takze my ten tvuj prostor, kterym tu mavas, uz davno naplnujeme. jenom u toho nechceme jezdit jen po traktorkach.

                          2: Myslíš si, že třeba turistické cesty existují proč, Jen proto, že si je KTČ sám udržuje a stará se o značení.

                          zase spekulujes, KCT: 1: ma vetsinu pasove znacenych tras na komunikacich LDS urcenych pro lesnicke hospodareni. z vyznaceni pro KCT neplyne zadna povinnost trasy udrzovat. a KCT to taky nedela

                          2: nekdy znaci jako KCT trasy i trasy, ktere zrizuje a udrzuje nekdo uplne jiny, u lyzarskych tras napr Jizerska OPS a te se tento fakt vubec nelibi

                          3: trasy vedouci po lesnich stezkach a lesnich chodnicich (nektery kdysi postavene KCT) jsou vetsinou zanedbane. clenove CeMBy je zacinaje v nekolika konkretnich pripadech dobrovolne udrzovat!

                          takze cti lip, vic premyslej, mene spekuluj. promin, ze jsem byl odstrejsi, ale hnuls mi naladou.

                          0 0
                        • mastihuba  

                          Lesáci by ČEMBU neměli brát jako nějakýho soka o svůj prostor, ale jako organizaci, která lesu spíš pomůže od toho celkovýho bordelu, kterej cyklisti vyprodukují, aniž by se to muselo vyřešit formou plošnýho zákazu.

                          0 0
                        • Twister  

                          Dočet jsem to až jsem a teď už prostě musím zareagovat. Nebude to jen reakce na tebe, Volfe, ale tvůj příspěvek mě k tomu dokopal. Nechápu, proč to tu téměř všichni, kteří polemizují s myšlenkami ČEMBY a jejích sympatizantů, hrotí do největších extrémů. Konstruují situace, ke kterým téměř určitě nedojde, aby protlačili svojí pravdu. Forester by rád měl z lesa rezervaci… samozřejmě že jakýkoliv pohyb v lese zanechává stopy, ale ještě jsem se nesetkal s tím, že by nějaká cesta dospěla do „havajiního“ stavu. Také střety s ostatními uživateli stezek se mi zdají jen vybásněná „co by kdyby“, může uvést nějaké konkrétní případy? Štve mě, že zpochybňujete obyčejnou lidskou slušnost, proč by se bikeři, i nečlenové ČEMBY nemohli přirozeně chovat ohleduplně? A proč by vlastníci lesa museli automaticky bojovat proti myšlence singletreku? Z toho jak to podáváš mi přijde, že si pod ním představuješ nějakou záškodnickou činnost, která poškodí tvůj majetek. Singly, předpokládám, se ale budují jen se souhlasem vlastníka, takže není třeba se proti nim nějak organizovaně bránit… Snad se mi moje myšlenky podařilo formulovat aspoň trochu srozumitelně, trochu jsem se do toho zamotal.

                          0 0
                          • Honza729  

                            Povesim svou reakci za tebe,ale odpovidam vsem , kdo reagovali na Volfa:

                            Vazeni, Volf vam jen ukazal, jak premysli majitele lesu. Misto abyste jeho nazor vzali jako relevantni a pocitali s nim, zase jste se do nej pustili jak do nepritele. Cim dal vic ziskavam pocit, ze Cembisti jsou neco jako sekta, kdo s nimi nesouhlasi, je untermensch..­.....je to skoda,myslenka je urcite skvela,ale tyhle reakce ji degraduji. :-/

                            0 0
                            • Twister  

                              Připouštím, že hájení myšlenek ČEMBY může působit militantně, jak píšeš výš, ale já myslím, že se v ničem neliší od hájení názorů jednotlivců v jiných threadech. Jenom tady víc lidí zastává stejný názor. Jsem rád, že se tu objevují kritické hlasy, protože ty mohou být podnětem k vylepšení věci, ale můj dojem je, že často konstruují problémy místo aby napsali něco založeného na konkrétním případě.

                              0 0
                              • Honza729  

                                Diky za rozumnou reakci.

                                Nezda se mi, ze by Volf nebo Forester byli kdovijaci „konstrukteri problemu“. Z jejich argumentace spis citim pokus o objektivitu a docela rozumny pohled „z druhe strany“. Z reakci tk a dalsich pak citim prave onu militantnost a netoleranci k jinym nez vlastnim nazorum. A tahle „zaslepenost“ bohuzel brani sympatiim k Cembe neclenum,ci turistum. Vzdyt se podivejme,jak vsichni,priznavam i ja, reagujeme na obdobnou zaslepenost KCT. A jak nam to vadi. Chceme byt stejni jako oni nebo mit povest komunity, ktera je rozumna a umi byt tolerantni a spolupracovat ? Osobne preferuju to druhe.

                                0 0
                                • speedy gonzales  

                                  honzo prece nejsi maly kluk aby jsi udelal tu hloupost a zamenoval oficialni hlas cemby s nazorem jejich clenu (co hur, znejici na BF). to ze ty tu reknes nekdy nesmysly me taky nevede k tomu abych rikal ze vase firma je particka kecalu.

                                  a pokud spolecne vezmeme tvuj oblibeny nastroj „precti si prosim poradne diskuzi“, tak uvidis, ze TK reaguje vecne na konkretni sporne vyroky, takze nejak nenachazim tu militantnost o ktere tak pekne pises.

                                  takze pokud budes pokracovat ve sve verzi naivniho videni, tak predpokladam, ze reknes ze jsem te prave utvrdil v tom jak jsme militantni…pritom se ti snazim pomoct

                                  0 0
                                  • Honza729  

                                    Diky, pomoc nepotrebuju, vlastnim vlastni nazor :-) A proto byvam tercem :-)

                                    Ale k veci: jiste, oficialni hlas je oficialni hlas. Jenze potencialni cleny zajima ponekud vic. Zajima je komunita, styl uvazovani clenu, apod. snad mi rozumis. Proto tento potencialni clen po shlednuti oficialniho webu chce taky zjistit neco vic. Proto zada do Google heslo Cemba,bike,diskuze nebo neco podobneho a ukaze se mu BF a na nem kdo ? Diskutujici oficialni predstavitele, kteri tu pomoci svych pravd zaslapaji do zeme nekoho, kdo prijde s jinou svoji pravdou.....(trochu nadsazka,ber to s humorem,ale vpodstate je to tak)

                                    0 0
                            • Jirik123  

                              honzo nesmis cembu posozovat podle diskuzi na b-f, posledni dobou se tu lidi dost hadaji, nazory se zenou do extremu..

                              0 0
                              • Honza729  

                                Ja vim. Ale copak jsou v Cembe jini lide nez ti, kteri pisi sem ?

                                0 0
                                • martt  

                                  Ini nie su. Ale dufam, ze v nepriatelskej komunite sa spravaju inac ako medzi svojimi na b-f.

                                  0 0
                                • Jirik123  

                                  na b-f jich pise jen mala cast. a sam dobre vis jak to v inet diskuzich dopada. myslim, ze jedno osbni setkani by vsechny tyhle hadky vyresilo.

                                  0 0
                                  • hribik A1  

                                    v tychto diskusiach to tak dopada preto, lebo prave sem ludia pisu bez zabran to, co si v hlbke duse myslia, a co je veskerej korektnosti a bazlivosti pred druhymi proste. sem si lahsie napises co si naozaj myslis, lebo ti za to nikto neda cez drzku

                                    0 0
                                    • Jirik123  

                                      tohle uz by bylo na hlubsi psychologickou analyzu.

                                      0 0
                                    • martt  

                                      aby si sa necudoval :-)

                                      ja aj ked pisem sem, tak si premyslim co pisem.

                                      0 0
                                      • hribik A1  

                                        sak netvrdim ze vsetci a za kazdych okolnosti tu pisu bez rozmyslu, a bez tej korektnosti, ale je tu urcite viac takych prispevkov, nez v osobnej komunikacii, hlavne ked hadka dosiahne urciteho stupna

                                        0 0
                                        • Jirik123  

                                          nekteri lidi to tu berou jako forum a chovaji se vcelku normalne a u prispevku i premysli, pak sem chodi lidi spis jako na chat a vybiji si tu sve aktualni frustrace z prace/skoly atd. hezky se pohadaji do krve a hned je jim lip:-)

                                          0 0
                          • martt  

                            precitaj si este raz ten Volfov prispevok a povedz mi, co sa Ti v nom zda chybne. Ja som s prekvapenim sledoval na Slovensku pri polemike o zakone kolko ludi nema rado cyklistov. A majitel lesa pokial mu to nebude zaplatene bude proti uz duplom.

                            0 0
                            • kankrlicek  

                              jo, jo. Před chvílí jsem dával brožurku Čemba singltrek jednomu pracovníkovi vedlejší firmy pro jeho šéfa. Z diskuse vyplynulo, že on by ty cyklisty taky z lesa vyhnal. Vede ho k tomu nikoliv osobní zkušenost, ale ,,fakta" z televize a novin :(. Takže veřejnost je už připravená na nějakou plošnou restrikci.

                              0 0
                          • Volf  

                            Ukaž mně prosím tě jedinou větu kdy jsem byl militantní. Pokud za militantní nepovažuješ to, že prostě zbožně nepřijímám vše od Čemby. Já jen jsem prostě vychovanej ve smylu nečiň jiným to co by vadilo tobě. Proto se taky snažím vžívat i do pocitů druhé strany. Nevadí mně na nikom to, že si doma dává nohy na stůl, jí lžící a podobně, ale vadilo by mně to pokud by to ten člověk dělal na návštěve. Jestli jsi pochopil co tím myslím. Já prostě nemůžu přijmout myšlenku, že je včechno naše a můžu si proto dělat co chyci. Již párkrát jsem se odvolával na vyšší princip mravní, který mně neumožní dělat některé věci ikdyž třeba zákon mně je nazakazuje dělat. Já do lesa vstupuji s obrovskou pokorou a chovám se tam jako na návštěvě a pokud by jsme tento princip upatňovali všichi, tak nebudeme mít většinu problémů. Bohužel svojí neústupností a neochotou vyslechnout druhou stranu si prostě o sobě ve společnoati vytváříme obraz ohelmovaných a odresovaných darebáků, kteří jsou postrachem okolí. A toto slovní spojení jsem si bohužel nevycucal s prstu, ale řekla mně to jedna sousedka v důchodovém věku, kterou někdo z nás srazil na kole na chodníku a ona si zlomila krček a teď si vyžírá všechny kkomplikace s tím spojené. A jen proto, že někdo z nás měl přece právo na svobodu já nevím čeho a jel po chodníku. A jestli si nějaký majitel lesa představí pod pojmem cyklistika nebo singeltrack záškodnickou činnost, tak si troufnu tvrdit, že na to má nárok a je na nás aby jsme mu dokázali, že nemůže házet všechny do jednoho pytle. Proto se občes zapojím do jednostraných útoků jako oponent, protože si dokážu vážit svobody, kterou dnes máme a nechci o ni pro pár frajerů ,co si myslí že nad ně není , přijít. A pokud nepochopíme, že partneři mezi sebou nesmůžou bojovat, ale se domlouvat, tak nic nedokážeme jen zákazy. A jak vidíš, tak ani tady a to jsme všichni postižený stejnou ,, chorobou,, nedokážeme mluvit bez invektivů a urážek a neuznání jinýho názoru.

                            0 0
                            • Twister  

                              S tímhle se plně ztotožňuji. Když se budou všichni chovat slušně, nedělat bordel, respektovat vlastníky, chovat se ohleduplně k ostatním a navíc půjdou příkladem slušným chováním, ušetříme si spoustu problémů. Bohužel se zatim vždycky najde ten jeden z tisíce, kterej to posere všem ostatním. O tom, že 250 lidí poděkovalo chodci za uvolnění cesty se nikde nenapíše. Když ale ten 251 toho chodce sejme, budou o tom večer všichni vědět. :(

                              0 0
                              • Twister  

                                Tak jsem o tom, co tu zaznělo ohledně chování bikerů a mínění společnosti, ještě večer přemýšlel a došel jsem k názoru, že je to možná ještě důležitější otázka než asfalt a singltrek. Čemba by měla být „nasáklá“ myšlenkou slušnosti a ohleduplnosti. Kodex Čemby to pokrývá dostatečně,ale vůbec není vidět. Já osobně už jsem zapomněl, že nějaký je, a určité rezervy k vylepšování v mém chování jsem nalezl. Čemba by měla bikery neustále nenásilně masírovat propagací jejího kodexu, třeba jako IMBA, která má „respect“ zakotveno i v alternativním logu. Dále by se měla snažit vylepšovat veřejné mínění o bikerech jejich prezentací jako v golbále slušných hochů a nabádat i ostatní uživatelské skupiny k vzájemnému respektování. A měla by to dělat nepřehlédnutelně.

                                0 0
                            • Honza729  

                              Honza729

                              0 0
                    • blue  

                      a k tomu hovnu – máš pravdu, šťourat se v hovně je zbytečný… ale nechat si ***** na hlavu taky nemusíme, ne?

                      0 0
                      • jecnak  

                        Myslim, ze Volf nepsal primarne o CEMBE (jako ze v necem stoura), ale o tom, jak se tu snazi vsichni urvat nejakou moc pro sebe a na vsem vydelat. To jak se k vecem stavi CEMBA je podle meho v tomhle momente jedine spravne reseni, ale nebylo by zapotrebi, kdyby tu se to nekdo nesnazil „z hovna plest bic“. Aspon tak jsem pochopil Volfuv prispevek.

                        0 0
                        • blue  

                          ja to pochopil jako příměr k tomu, že se čemba šťourá v tom inzerátu

                          0 0
                          • jecnak  

                            Kdyz to tak procitam, i tak se to da pochopit.

                            0 0
                          • Michal.J  

                            Já to pochopil úplně stejně – neš´tourejte do toho, vždyt je ted vsechno OK.

                            0 0
                        • Volf  

                          Já nejsem nepřítel Čemby, ikdyž T.K. :-) reaguje dost podrážděně na sebemenší náznak nesouhlasu s jeho myšlenkou / je to ale pochopitelné, protože každý z nás nemá rád střelbu do svého hnízda a kritiku své a dobré práce/, ale měl jsem na mysli, že jestli bude každý sólo psát já nevím kam, tak dojde k tomu, co jsem napsal. Takže Tomáši aby bylo jasno, já si myslím, že by se mělo postupovat tak, že by reakce ,, rozlobených ,, bikerů měly směřovat za tebou a Čemba by je měla třeba i s právním pohledem na věc posílat dál kompetentním lidem. Jednak to posílí náhled na Čembu a za druhé budou tyto argumenty posíleny zastřešením Čemby.To, že chválím Čembu / je fajn, že někdo něco dělá / neznamená, že jsem jejím absolutníém příznivcem, protože třeba opomíjí silničky, ale to že se vším nesouhlasím opravdu neznamená, že budu bránit její právo říct svůj názor.

                          0 0
                          • cabbage  

                            Já taky dost podrážděně reaguju na to, když mi někdo podsouvá něco, co jsem neřek a nebo to, co jsem řek, překrucuje o 180°…

                            0 0
                            • Volf  

                              já mluvím o vyjádření nesouhlasu ne o podsouvání něčeho co někdo nikdy neřekl a v tom vidím zásadní rozdíl…

                              0 0
                          • Jituschka  

                            A jak by sis predstavoval hájení silniček? Navíc by se to asi trochu vylučovalo s tím názvem :)

                            A myslím si, že TK se většinou dlouhou dobu drží stranou a teprve potom reaguje, nejsou to žádné unáhlené rozzuřené reakce, dle mého názoru.

                            0 0
                            • Volf  

                              Jituschko Jituschko a proč myslíč že tam byl ten smajlík…

                              0 0
                              • Jituschka  

                                Asi ti tk pripada legracni? :) Jak to tedy mam chapat? A co ty silnicky? :)

                                0 0
                                • Volf  

                                  Holka s tebou je to těžký, ale věř tomu, že TK mně legrační nepřipadá, naopak si ho vážím za to jak jde za svým…

                                  0 0
                                  • Jituschka  

                                    Dělám si legraci, ale nemam tam milijón smajlíku, tak to asi není tak vidět. Asi to nějak nechápu…

                                    0 0
                              • Michal.J  

                                Co silničky, čemba nehájí ani tříkolky! :-)

                                0 0
                                • favorit.  

                                  ani tereni? :-P

                                  0 0
                                  • Michal.J  

                                    Ani terénní. Prostě na tříkolky kašlem, žádný tripletreky:-)

                                    0 0
                                    • pepek  

                                      NO ale až se zrakvíme, tak nějaká terénní tříkolka pro invalidy bude jediné řešení, tak si neuzavírejme cestu do budoucna, soudruzi :-)

                                      0 0
                                    • favorit.  

                                      jezuskote, ja uz cetl kripltreky… :-)))

                                      0 0
                                      • hribik A1  

                                        aj tie budu, zalozi sa konkurencna cekra, ceska kripelska asociacia, a ta bude presadzovat zakladanie kripltrekov po lesoch :)

                                        0 0
                              • favorit.  

                                taky mi ten smajlik prijde uplne k nicemu. V tomhle jsem za jedno s Jitou…

                                0 0
                          • Michal.J  

                            Já už to psal jinde, ale myslím si že je důležitý že jim lidi píšou i individuálně, třeba i nečlenové čemby.

                            Je rozdíl když si stěžuje jedna organizace nebo jedna organizace a 20 (200, 20000:-) lidí. Jasně že to nebudou řešit individuálně s každým, ale ukáže to že to lidem není jedno a že jsou ochotní obětovat chvilku svýho času a ozvat se a že případně budou sledovat jak se to dál vyvíjí.

                            0 0
                            • Honza729  

                              Ujistuju te, ze je to tem arogantnim urednikum totalne jedno. Coz ovsem neznamena, ze bychom tam nemeli svuj nazor vyjadrit. Nicmene urednici slysi pouze na slova jako Soud, pravnik, pravni analyza, atd. Na slova jako Obcanska aktivita, verejne mineni, apod. ma urednik zaklopky na usich…

                              0 0
                              • Michal.J  

                                Jedno jim to je protože si každej řekne že jim to je jedno a nic neudělá.

                                Beru to tak že za pokus to stojí, navíc je to poměrně vyzkoušená metoda.

                                Moc nechápu ty tvoje věčný snahy o shazování toho co si ty nevymyslel a co není přesně podle tebe.

                                A nepoužíval „arogantním úředníkům“, to je generalizování.

                                0 0
                                • Michal.J  

                                  Mělo to být:

                                  A nepoužíval bych „arogantním úředníkům“, to je generalizování.

                                  0 0
                                • Honza729  

                                  Ja tu psal, ze jsem tam take napsal svuj dotaz.....musis pozorneji cist.

                                  Ze nechapes, ze ma nekdo i jiny nazor, nez je ten „spravny a dusinovsky“ je tvuj problem. Neshazuju nic, jen popisuju realitu premysleni urednika. Jiste, jsou mezi nimi i vyjimky, ja jen doufam, ze se vyjimka najde prave v pripade teto veci.

                                  A k tvrzeni o arogantnich urednicich.....vis, travim pomerne dost casu na financnim urade, CSSZ a VZP a odpovedne muzu prohlasit, ze cesti urednici jsou ve sve vetsine arogantni. Zajdi si na FU Praha 2 a uvidis, o cem hovorim :-)

                                  Please, no flame…nechci byt OT.

                                  0 0
                        • Black knives  

                          Předseda občanského sdružení ČeMBA má mandát hovořit,a hájit práva jejich členů. Tiskový mluvčí má mandát předsedy vydávat prohlášení. Nas*aný biker si může sám tak akorát stěžovat na lampárně.....­.............­.............­.........Ještě někdo si myslí,že TK je tu zbytečný,a čemba prudí,a je nanic?

                          0 0
                    • Michal.J  

                      A ten přístup „nechat to, vždy´t je to OK“, neni to podobný tý žábě který se pořád víc ohřívá voda až se uvaří?

                      0 0
                    • kankrlicek  

                      V Rakousku jsem se ptal, co znamenají ty zákazy vjezdu, jestli tam na kole mohu. (Oblast Zell am See.) Bylo mi řečeno, že mohu, ale v případě jakékoliv nehody nedostanu od pojišťovny (rakouské) ani vindru. Otázka pro martta: Je to pravda či nikoliv? Díky mk

                      0 0
                      • martt  

                        Podla mna to nie je pravda. V okamziku ked je tam zakaz vjazdu alebo dokonca zakaz vjazdu bicyklom (tych je v mojom okoli kopa), tak tam nemas co robit.

                        V tirolsku a podobnych turistickych oblastiach sa to mozno naozaj berie tak, ze „turista nam nosi prachy, tak ho moc nedrazdime“ ale tu vo Wienerwalde lesnici a polovnici vyskakuju ked Ta stretnu.

                        Obcas to tu porusujem, pokutu som este neplatil.

                        0 0
            • martt  

              Dakujem za odpovede. Este by ma zaujimala jedna vec. Niektori nasi lesnici tvrdia, ze cykloturisti rusia zver viac ako auta, pretoze su taki tichi a ked sa priblizia, zver sa prelakne. Ma toto nejaky realny zaklad alebo je to blbost?

              0 0
              • Forester  

                je to skutečnost. je to stejné, jako když na tebe někdo bafne zpoza dveří. lekneš se.

                0 0
                • Michal.J  

                  Na druhou stranu mně nepřijde že bych viděl víc zvěře když jedu ne kole nebo když jdu pěšky, na běžkách atd.

                  Přijde mně že je to sice pravda, ale že je to hodně nepravděpodobný. Asi jako by se začalo říkat že se nemá chodit vůbec do lesa protože na mně může padnout strom. Jasně že může, ale jaká je pravděpodobnost?

                  0 0
                  • martt  

                    z mojej skusenosti (som aj pesi turista) vidim peso daleko viac zvere. Na biku davam skor bacha aby som isiel po spravnej stope nez co je okolo mna. To uz musi byt medved rovno v mojej drahe aby som si ho vsimol :-)

                    0 0
                • pos3k  

                  ..je to stejné, jako když na tebe někdo bafne zpoza dveří. lekneš se.

                  zvirata nevidi, neslysi, neciti? (alespon..lepe nez clovek)

                  ja mel za to ze les je „otevrenejsi prostor“ nez zed a dvere, jsem ted nejaky zmateny :(

                  v lese me jeste nevylekal ani jeden cyklista aniz bych delal „vetsi ramus“ (tj. lapani po dechu, polosprosta mluva, skripot pohonne jednotky, pripadne kvilajici brzdy), ci necumel okolo sebe (na cestu, panoramata, znacky)..mam realny zaklad?

                  Nebo ma nekdo pohled ze zvireci perspektivy lekane zvere? Jak se pozna „ustvane/vystre­sovane“ zviratko kvuli pejskovi, turistovi,cyklo­turistovi, majiteli/spravci lesa atd. pri jejich „cinnostech“?

                  Fakt by me to zajimalo jako martta, diky.

                  ps: nespojovat muj dotaz/nazor s Cembou ;-)

                  0 0
                  • Twister  

                    Já myslim, že na „lekání“ zvěře něco pravdy bude. Oni se tě třeba přímo neleknou, ale když tě zmerčí, tak prostě popoběhnou kousek jinam. V nějakym lesoparku to pak udělaj 10× za den a to už vliv na jejich šance na přežití zimy mít bude. V Krčskym lese už mufloni nemají ani jedno místečko, kde by mohli vegetovat, tak se přesunuli do areálu nemocnice. Paradoxně tam maj mnohem větší klid.

                    0 0
                    • kankrlicek  

                      V normálním lese, kde jsou lišky, vlci, popř. rys (?) – jak jsou zvířata stresována zde? To nemusejí očekávat za každým ,,rohem" někoho, kdo na ně má zálusk? Nebo je to tak, že je těch zvířat moc, při životě jsou držena i ta, co na to nemají a je to uměle tvořeno pro zábavu tzv. ,,myslivců" a ,,sportovců"? Viz kupř. krmelec a do 50 m posed, popř. hromada řepy a kousek dál zase posed. Ty posedy tam jsou pro fotografy?

                      To jsou otázky, které mě napadají při čtení řádků o stresu zvířat. O stresu zvířat se dá asi hovořit v příměstském lesíku, nebo v blízkosti stálého zdroje hluku (dálnice).

                      0 0
        • rock  

          tak dojdete k tomu, k čemu vlastně došli i na Slovensku, že nikdo pohyb v lese nezakazuje

          Když jsem si přečetl příslušnou slovenskou STN, dospěl jsem k názoru, že je tam zakázán pohyb po čemkoliv užším než (teď z hlavy nevím, bude to ± 0.5m) 4.5m. V nějakým starším threadu už jsem to tu jednou citoval. Jedinou vyjímkou jsou značené trasy – takže díky bohu za turistické stezky, ale to neřeší těch 9/10 ostatních stezek a chodníků, co značený nejsou. A to nemluvím o omezeních v CHKO. Na Slovensku je tedy biking v lese omezený dost brutálně a být tam místní, jsem z toho hodně smutný. Jako turistovi je mi to fuk, protože ze značené stezky stejně pravděpodobně nesjedu.

          0 0
          • ivano  

            No zase tak čierne by som to nevidel

            www.extremebike.sk/…-zakona.html

            0 0
            • Forester  

              díky, podobných příspěvků je na slovenských webech více.

              0 0
              • Jirik123  

                V TV jsem videl rozhovor s mluvcim Slovenskych statnich lesu a ten rikal, ze bikerum se vstup do lesa nezakazuje, ale musi jezdit po cestach sirokych aspon 4 metry, nebo po znacenych stezkach.

                Takze urcite skupiny to chapou jako vec zavaznou…

                Podle me dokud nekdo nedostane pokutu za jizdu po prilis uzke ceste a nebude se soudit, tak se nebude vedet, jak to vlastne je..

                0 0
            • martt  

              Ivan dakujem za analyzu.

              My sme ako oddiel dostali ministrom podpisanu mapu pre bike povolenych ciest v okoli Bratislavy. Eva to bohuzial dala do tomboly na poslednych pretekoch a ja hlupak som to predtym neodfotil. Tych ciest tam ale bolo dost.

              0 0
              • MlokCZ  

                Tu mapu jsem někde na netu také viděl. Cesta tam nebylo úplně málo, ale oproti skutečnému počtu cest v lesích to bylo hodně tristní.

                0 0
                • ivano  

                  Ale to je úplne scestné. To že minister dá nejakú mapku a tvári sa akú nám robí milosť nemá absolútne žiadnu právnu záväznosť a nemá to oporu v zákone. Ty nie si povinný chodiť s nejakou neprehľadnou mapkou a keď sa náhodou ocitneš niekde mimo tejto cesty, tak akože ti dajú pokutu? A naviac je spústa lesných ciest a cestičiek, ktoré na tej mape nie sú. Inak je to tuším aj na stránke mestských lesov. To je rovnaké ako keby neexistovali značky zákazu vjazdu a niekto by ti dal mapku všetkých ciest so zákazom vjazdu pre autá a potom by vyberal pokuty.

                  0 0
                  • martt  

                    Je to scestne. Obavam sa ale, ze ak sa v tom budeme dalej aktivne angazovat, tak by sa mohlo stat, ze prejde parlamentom dalsia novela, kde bikovanie zatrhnu uplne. Ta vzorka populacie co sedi v parlamente by toho bola schopna.

                    Takto mas v ruke aspon nieco, dokonca s vlastnorucnym venovanim ministra, v com su v okoli BA zakreslene skoro vsetky cesty po ktorych jazdim.

                    Paradoxne tam nie je prave ten krasny sigletrack paralelne k cervenej znacke.

                    0 0
                    • hribik A1  

                      sucasna vlada by toho bola schopna, pretoze medzi bikermi nejak zvlast moc svojich hlasov vladne strany asi nemaju (vyplyva to z majetkovych pomerov vacsiny tych, ktori si mozu dovolit kvalitny bajk), na pesiakov si sotva trufne, tam by mala u volicov vela minusovych bodov

                      0 0
                    • zbartos  

                      OK, takže dovolenou s kamarády na Máj 2008 si můžu i nadále plánovat na Slovensko, nebo už raději ne ?

                      0 0
                      • martt  

                        Ak sa pytas mna, tak neviem. Zatial je klud. Ale moze sa to zmenit zo dna na den, zakonne podklady by k tomu mali.

                        0 0
                    • ivano  

                      Martin, máš pravdu, že už netreba do toho rýpať, stačí jedna novela, jedno-dve slová a skončili sme s legálnym bikovaním. Na druhej strane si ale myslím, že fickovci nečakali taký odpor pomerne širokej verejnosti -veď to sú voliči a populisti neradi strácajú hlasy- a tak z toho vlastne vycúvali, že sa nič nestalo a že oni tomu stanovili len nejaké pravidlá. Ale aké, na to má každý iný názor. Najväčší problém vidím v tom, že žiadny právny výklad nepomôže pri konfliktoch s lesákmi resp. aj ochranármi ale aj turistami, ktorí si myslia, že bikeri nesmú jazdiť na turistických cestách /už sa mi stalo, že za mnou pokrikovali/. Právny výklad môže jedine pomôcť pri oficiálnych sporoch o prípadnej pokute. A Zdenku, kľudne na slovensko príď, ja myslím, že všetko bude ako predtým, a ak dostaneš pokutu, vybavím ti právne zastúpenie :-))

                      0 0
                  • MlokCZ  

                    Já taky neříkám, že to scestné není. Já to dával jako příklad toho, že i dle té mapy se nikam moc nesmí, tedy že situace je vážnější než se tu snaží naznačit ti, kteří vykládají slovenský zákon tak, že se všude smí.

                    0 0
        • gumid  

          Možná jsem mimoň, provázanost lesníků s myslivostí beru z pohledu zájmovosti-koníčka. A na tomto poli tomu tak je, valná část lesnického stavu je na úrovni soukromého zájmu myslivci. Koneckonců, předpokádám, že drtivá většina absolventů LF prošla examinací prof. Hromase…

          0 0
    • fonsta  

      kopie pro lepší zařazení ;)

      Dotaz: Dobrý den, zajímal by mě z právního hlediska Váš názor na reklamu (zastrašování) v přiloženém inzerátu ČL. Je přece jasné, že výhrůžka „jízda mimo cyklostezku provětrá vaši peněženku“ není slučitelná se zákonem. Odpověď vedoucí právního odboru Lesů ČR: Vážený pane, k Vašemu dotazu si dovolujeme sdělit, že nesdílíme Váš názor na neslučitelnost reklamy se zákonem. Dle zákona č. 289/1995 Sb. je v lesích zakázáno mimo jiné „mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni , na lyžích nebo na saních“ Vámi uváděnou reklamu tak považujeme za upozornění na možné následky zákona. V případě, že se s tímto názorem neztotožňujete, můžete si nechat zpracovat nezávislé právní stanovisko. S pozdravem. Dagmar Klásková …

      0 0
    • Forester  

      musím říct, že jsem rád, že jen sám nesmýšlím jinak. jinak samozřejmě ČEMBĚ přeju mnoho úspěchů, v řadě věcí souhlasím, ale nějaký prostě neskousnu. každopádně všem nám jde o jedno, takže bikování zdar a lesu též :o)

      0 0
      •  

        tak jak ta naše ochranitelská organizace Čemba pokračuje po letech v boji za práva bikerů ?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.