• blue

    docela drsny:

    http://www.novinky.cz/04/42/20.htm

    Páteční vichřice ve Vysokých Tatrách napáchala stamiliónové škody. Z části hor prakticky zmizel les. Od Podbanského až po Tatranskou Kotlinu vznikl tři kilometry široký pás zdevastované přírody. Za obě? vichřici padly asi 3 milióny kubíky dřeva, tj. 90 procent roční těžby dřeva na Slovensku. Úřady v sobotu zakázaly vstup do lesů v SR.

    20.11. 2004 19:04

    BRATISLAVA – „S okamžitou platností zastavuji na Slovensku těžbu jehličnatého dřeva a zakazuji vstup občanů do lesa,“ uvedl dnes ministr zemědělství Zsolto Simon na mimořádné tiskové konferenci. Škody se prý dají odhadnout na stovky miliónů.

    Vysoké Tatry tak, jak je návštěvníci znali, už neexistují. Tvrdí znalci. Vítr dosahoval až 137 kilometrů v hodině. Od Popradu je například vidět tatranské osady, které ještě včera ukrýval les.

    Podle odborníků způsobila páteční vichřice v Tatrách největší katastrofu od roku 1936. Město Vysoké Tatry zřítilo konto, na které je možné posílat finanční prostředky na obnovu Tater (číslo kontra v bance Dexia je 1670490007/5600).

    Vichřice způsobila zastavení tatranské železnice a doprava může být přerušena až několik dní. Vyvrácené stromy totiž poškodily elektrické vedení prakticky po celé trase oblíbené tatranské železnice.

    0 0
    • blue  

      a spousta fotek je na www.nemecko.sk, akorat je tam nutna registrace

      0 0
      • myscho  

        no to hej, zakazal tazit a prec je 90% lesa a co s tymi 10?

        0 0
        • Versus  

          To fakt nahovno. Som slovák a fakt ma to trochu serie.

          0 0
      • RUMcajs  

        Kua, to se bude blbě těžit, z těch polomů… Doufám že to dřevo nepřijde v niveč. Jo a ještě kůrovce do toho a a je po Tatrách…

        0 0
    • MartinXC  

      …html (to je špatné. Za pár let budeme jezdit asi až na Ural)

      0 0
    • stréc od piva  

      no tak co tu stojíte s hubama otevřenýma a kecáte.....běžte tam na brigádo pomoct s óklidem tech polomo.....to je gruza

      0 0
      • wraftler  

        mas naky bager alebo inu tazku techniku?

        0 0
    • ToBo  

      bol som tam osobne pozriet… slzy sa mi tlacili do oci… neprajem nikomu ten pohlad… miesta, kde som chodil so psom na prechadzky(ked som bol v tatrach) su na nespoznanie… zlamane pahyle stromov, mesacna krajina… skoro som sa rozplakal… ale treba byt optimista… dufam, ze nasi lesnici si spravia svoju pracu dobre a vysadia pekne lesy…

      0 0
      • vlk  

        ono se to možná i stalo právě proto, že ti lesníci nedělali dobře svoji práci.Každý les co je přímo vystaven větrům má mít na okrajích nasazeny Duby nebo alespoň borovice či jiné větru odolnější stromy ,aby to zabránilo dostat se větru do lesa.

        0 0
        • blue  

          obavam se, ze tohle vina lesaku neni a ze ani duby by tomu nezabranily, takovej vischr je asi tezko predstavitelnej… tohle neni prvni les, kterej vitr takhle pokosil

          0 0
          • kovar  

            to jsou jen spekulace

            0 0
          • TinkTink  

            Mozna se budes divit, ale duby by tomu mohly hodne pomoct…mne kdyz vzala vichrice pulku lesa, tak lehly jenom smrky…duby a za nima smrky ktere byly, byly v pohode…nerikam ze by to zachranilo vsechno, ale skoda mohla byt mnohonasobne mensi…

            a taky se ten les mel uklizet…ale to je vina ekologu…

            0 0
        • Honzin  

          no jo, tomu se rika prirozena druhova skladba – holt bude muset produkce dreva trochu ustoupit stabilite

          0 0
    • jizby  

      já bych to upřesnil: Tatry nejsou pryč. Dokonce se nehly ze svého místa ani o milimetr. Tatry jsou kopce z horniny a zmizet mohou leda tak za dlouhou dobu erozí. Škoda nevznikla na přírodě, ale na něčem o čem si myslíme, že je naším majetkem. Je příroda naším majetkem??? To, zda může příroda způsobit škodu sama sobě je spíše filosofická otázka. Ale řekl bych, že přenášení marketingových pojmů na čistě přírodní procesy je projev ztráty pokory a schopnosti nazývat věci pravými jmény. To, co se stalo je úplně normální přírodní proces, jaké se normálně v přírodě stávají. Že na to nejsme zvyklí, protože už 70let se to nestalo? Ale příroda, kde fouká vítr už tady je minimálně miliardu let a z toho nejmíň sto miliónů let tady rostou stromy. Když už chceme hledat viníka, tak ho hledejme mezi právními subjekty. Člověk sice ten vítr nezpůsobil, ale svým vlastním chováním, svou snahou o expoloataci a maximalizaci zisku si sám připravil podmínky k tomu, že ten zisk bude teď menší. Chybu neudělala příroda. Asi my někde děláme chybu. Ve svým vztahu k ní. Řveme „příroda“ a myslíme tím většinou jen sebou ochcaný patníky.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Clovek je prece taky soucasti prirody a jeho obydli nebo treba tovarny jsou take jeji soucasti nebo v cem se lisi hnizdo vrabce od panelaku? Jsou snad mene prirodni? Jak teda jako soucast prirody muzeme delat chybu? Jak muzeme ublizovat sami sobe?

        0 0
        • aku  

          A co na to Jan Tleskac?

          0 0
        • jizby  

          I ty jeden, kdo by Tě neznal, moh by si myslet, že nežertuješ. Správně. Že je člověk součástí přírody, s tím vřele souhlasím. A nemůže jí nebýt. Až mě mrzí, že mi bereš moje slova. Chtěl jsem to někde vtipně použít a už to nepude.:-) I to o těch panelákách a továrnách je pravda. Dokonce i kdybys napsal, že jaderný pumy jsou vyrobený z původně čistě přírodních surovin, nenamítal bych.
          My lidi jsme ale jistá přírodní výjimka. Ne, že bychom byli jako celek rozumní, to je blbost. Ale že můžem abstraktně myslet (různě kvalitně) to je pravda. A díky tomu můžeme řešit problémy, ale taky si je dělat. Definovat svý zákony… ,hodnotový systémy…(různě kvalitní)
          A pak o tom diskutovat.

          0 0
          • zirecek  

            my umime spise jen diskutovat a kricet…

            0 0
      • tjuren  

        Asi je to tím, že je teď po cyklisticke sezoně a tak si rádi zafilozofujeme. Názor jzbytovskýho mě ale fakt zaujal. Musím s ním souhlasit. Je to škoda, ale jenom pro jednu generaci lidí. A to ještě jenom ty co mají nějaký vztah k Tatrám. Mohlo by to znít cynicky, ale není to tak. Něco jinýho je kácení deštových pralesů a exploatace země, ale jedny tatry jsou jen kapka v moři. Bohužel jsou to naše federální Tatry, naše jediný velehory a místo, kde spousty lidí nabíjí baterky aby se z života nezhroutili. Člověk se však dokáže vzchopit i po větších ztrátách, tady je ale trošku limitovanej rychlostí růstu stromů a nemůže jenom přidat na tempu a investovat více peněz. A z toho plyne asi ten současný pocit bezmoci. Není to jenom na nás, ale i na přírodě a někoho znepokojuje, že nemůže poručit a udělat.

        0 0
        • la-da  

          Cetl jsem taky nazor jednoho odbornika,kterej psal ze kurovcovy a vetrny kalamity jsou prirozena soucast obnovy smrkoveho lesa – pokud je smrkovej les vzrostlej,totalne zastini spodek lesa a zabrani tak dorustani mladych stromku a obnovu lesa.Pak les skosi kalamita (psal tam ze i sebeodolnejsi odrudy smrku kurovcum co se namnozi na padlejch stromech nemaji sanci odolat),na pudu se dostane slunko,nahromadeny jehlici se prohreje a rychlej zetli,mlady stromky chraneny padlejma kmenama muzou rust (maji dost svetla ale nejsou na primym slunku a taky na ne nemuze zver), vyroste dalsi les a za 300 let se to opakuje.V prirodnim lese ale podle nej nejsou takovy rozlohy pokryty jen smrkama – spis jen takovy nekolikasetmetrovy ostrovy prolozeny zase jinejma stromama.Prislo mi to co psal docela logicky.

          0 0
          • Honzin  

            no je fakt ze kurovec a vichřice jsou prirozena soucast lesa, ale ne v takovym masovym meritku jako treba urovec na Sumave a nebo ty polomy v Tatrach. pokud je to prirode blizkej les, tak ke kalamite takoveho rozsahu prakticky nemuze dojit, maximalne nekde vitr vezme par hektaru nebo kurovec sezere par smrku, ale vetsinou tam stejne mezi tou spousti zustane neco stat. a pak uz je to o necem jinym, nez zalesnovani na holine. ono je to dany tim, ze tam jsou ruzny druhy drevin v ruznym veku a vetsina skudcu nebo skodlivych cinitelu se specializuje na jednu drevinu v urcitym veku – vzdycky neco prezije. v tom taky docela vidim problem tech dnesnich vyfoukanych Tater, ted kdyz se tam neco vysadi, tak to zase bude ± stejnoveky porost a za 100 let to zase muze vsechno naraz popadat.

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Proto bych se zachoval ekologicky (a ekonomicky) a nepodporoval vysadbu. Oni nebudou mit na vsechno najednou a nez nasetri… :))

              0 0
              • vlk  

                tak to já ne výsadbu podporuji, ale ne monokulturu.Ale střídat.na zvláště odhalené kopce na okraje lesů atd buky, borovice.A mít na to budou.Jednat část toho dřeva se prodá, jednak různé sbírky a jednak pomoc z EU.Když jsme měli my na obnovu po povodních , co by oni neměli na výsadbu lesa.Vžda? se to dá i ekonomicky využít, mají prodat ty státní pozemky soukromníkům, s tím aby to vysadili.Dnes to třeba nenese, ale kdo umí investovat, tak to koupí a jednou na tom ještě vydělá, kdyby to tedy prodávali levně.To s těma vlekama-můžeš mít vlek, ale vysaď x hektarů pole je taky docela chytré.V penězích bych problém neviděl.V dnešní době se něco stane a hned všichni blbnou co to bude stát.Ten balík z EU bude myslím dost slušný.

                0 0
    • FAH  

      Katastrofa, Ta3 nexistuji, atd..... to mi prijde jako zbytecne silna slova. Brecel bych, kdyby to udelal nejakou blbosti clovek (jako treba kdyz si Svycari sktrileli z letadel do jezera na terce a pak zjistili, ze tam je hodne tezkejch kovu ve vode nebo kdyz Svycarska armada pali v ramci cviceni na Pragelpassu pneumatiky), ale tady se daj jenom prijmout nasledky. Katastrofa to je tak maximalne pro cloveka, ze bude muset sahnout do kapsy a vytahnout ty svoje penize. Priroda se z toho vypamatuje sama i bez pomoci, stejne jako po vybuchu sopky na ostrove Sv. Heleny (USA). Krkonose byly pred staletima taky slusne vykaceny (ale clovekem) a dneska tam ty stromy jsou zase, neodstehovali se jinam, ani neprestali rust. Proste se vytezi co se da, osazi se to a budem si budem muset zvyknout, ze to vypada jinak a za par let se to zase spravi samo. Tyhle clanky jsou naprosto typicka novinarska hyperbola.

      0 0
      • ToBo  

        neveim, ako ty, ale ja mam k tatram dost silny citovy vztah… tatry su v podstate symbolom slovenska a je to cast krajiny, ktoru som doslova miloval.. v podstate pre moju generaciu(dalsich 20 rokov) su uz nezazivne… dalej to ma aj ekologicke nasledky… napr.liecebne ustavy v hagoch boli zalozene na principe latok, ktore tieto lesy produkovali… dalej erozia pody v jarnych mesiacoch(nebude mat co zadrziavat vodu v pode) a nasledne zaplavy… pre nasu malu krajinu je to dost silna kava…

        0 0
        • Volf  

          Tatry jsou fakt krásný. Jen nějak nerozumím zprávám, které píšou, že byl zničen pruh 60 × 10 km, což je 600 km2. http://www.novinky.cz/04/42/92.html

          A na druhou stranu se dočtu, že Tatry na slovenské straně mají rozlohu 260 km2. http://www.horydoly.com/Tatry.htm Tak a teď jak to je. Jinak souhlasím s tím, že je to katastrofa pro celé Slovensko.

          0 0
          • ToBo  

            http://www.tanap.sk/park/sk.html

            tanap(tatransky narodny park) na 741 km2

            „Hranice TANAPu, vyznačené na všetkých prístupových cestách, tvorí na severe štátna hranica medzi SR a PR, na východe cesta Ždiar – Tatranská Kotlina, na juhu približne spodná hranica pásma lesov a na západe Suchá dolina, Biela skala, ponad Zuberec na Oravice a oravskou Tichou dolinou k štátnej hranici.“

            0 0
            • Volf  

              To je fakt šílený, že může takhle během chvilky něco zmizet.

              0 0
        • Bleda tvar  

          Vacsinou sa stromy polamali, cize korene zostali v zemi takze o nasledkoch pri erozii nemozno hovorit…

          0 0
          • kovar  

            ale až tam vjede těžká technika,teda pokud ji tam slováci pustí, to pak bude erozička. Jsem zvědav, jak to dopadne.

            0 0
          • ToBo  

            hm.. ale najprv sa bude cistit, az potom sadit…

            0 0
          • sasafras  

            No, ak hovorime o veternej kalamite na prevazne smrekovom poraste, tak zvacsa sa jedna o vyvraty aj korenovym „kolacom“, u smreka su polomi zriedkave pretoze ma plytku korenovu sustavu.
            Ak nebudu respektovat povodnu druhovu skladbu lesa, nadrbu tam prevazne smreka(najma na exponovane miesta), tak tam dlho nevydrzi a zasa ho vyvrati.Nech sa dari slovenskym(ni­elen) lesom!

            0 0
            • peterrb  

              Ono to ale nieje s tou vysadbou take jednoduche. Boli plany na pomalu prestavbu porastov k odolnejsim a hlavne POVODNYM ale tak odhadom na 200 rokov. Clovek nemoze urobit taky zasah naraz, ale priroda ano… A vysadiet porast na holine tejto velkosti je skoro nemozne. Bezna ujatost 20% a tak. Drevinova skladba je teoreticky jednoducha, ale prakticky sialene zlozita vec a nic na tom nemeni fakt, ze za jej nedodrzanie su mastne pokuty. To, ze lesnici sadia to, co najviac vynasa davno neplati. Holt, ked sadis a vies, ze zisk budu mat mozno tvoji vnuci, az taky kapitalista byt nemozes a obycajne to, co najviac vynasa je aj najnachylnejsie na skazu. Smrek je typicky priklad.

              0 0
    • peterrb  

      Padaju tu rozne nazory a v kazdom je trochu pravdy. Najhorsie je ale to, ze takato skoda sa neda nahradit. Ved obnova bude trvat prinajlepsom 80 rokov. Drevo ma uz teraz tak nizku cenu, ze hnije na skladoch len, aby sa ako-tak splnila planovana tazba. Hrozim sa predstavy predavat 2000000 kubikov dreva, ked je problem predat ich 100 bez straty. Na zalesnenie vzniknutej plochy bude treba pri vramci podmienok pri dobrej ujatosti cca 150000000 (citate spravne 150 milionov) sadenic vhodneho typu a silneho genofondu, aby sa v tak extremnych podmienkach udrzali. Okrem toho su velke skody na samotnej genovej zakladni taranskych porastov. Toto sa zaplatit neda a nieje to „spolocenska hodnota“. Toto je skutocne KATASTROFA a prosim Vas, nepodcenujte ju… V sobotu pojdem do Tatier pozriet, ako to chcu prakticky riesit, snad vam potom dam konkretnejsie informacie. Zle je, ze lepsie porasty postavit nemozeme, pretoze nemame 200 rokov casu. Na jar pridu zaplavy (ano pridu! Ako KAZDY rok), musi sa zabranit najhorsej erozii, nejaky porast je lepsi nez ziadny.
      Prosme, drzme palce a poslime aspon par korun do fondu, nech sa spravi aspon to, coho sme fyzicky schopni. Suhlasite? Dufam..

      0 0
      • sasafras  

        V utorok v spravach sa nasli ja taky mudrlanti, ktory vraveli „vyuzime tuto ponuku prirody na dalsiu vystavbu vlekov a rekreacnych zariadeni,je to jedinecna prilezitost, ktoru nam priroda ponuka“- no nech sa paci-jasny tlak zo strany podnikatelov,ktori si neuvedomuju, ze hlavnym ekostabilizacnym prvkom je tam prave lesny porast.Chcu vynat podu na stavby z lesneho podneho fondu.Len aby to neskoncilo tak, ze okolo fliaciku lesa budu desitky vlekov a rekreacnych zarideni.To uz nebude lakave ani pre turistov.

        0 0
        • TinkTink  

          Proc? Co je na tom spatnyho? Lide by meli vyuzivat priroty dak, aby byla pro ne a lidi proti lidem proti prirode apod…nekde (napr.rakousko) se dokazali dohodnout…

          Spis bych se postavil pred myslenku – my ti dame kus pozemku na sjezdovku a ty nam tu vysadis x hektaru lesa + dalsi veci…

          0 0
          • RomanH  

            Presne tak

            0 0
          • kovar  

            Jak velké rozlohou jsou Alpy a jak velké jsou Tatry?

            0 0
            • RomanH  

              Jenze Tink asi nemyslel vybudovat stejny pocet vleku jako v Alpach. Nicmene u nas mi prijdou nektere kroky ochrancu jako snaha o zviditelneni se a tim si zajistit prispevky na dalsi cinnost. Vem si treba nase nestastne Petraky.

              0 0
              • alenzo  

                No nevím.Koukám, byste s tintinkem všechny ekology hodili do pytle a utopili. Pravda je, že některá sdružení jsou zarytí odpůrci všeho, ale většina ekol.sdružení vznikla jako oponentura vůči lobby moci úředníků a rychleziskuchtivých podnikatelů, kteří prosazují projekty bez ohledu na to, že jdou proti občanům a přírodě. K Tatrám. Nerad bych aby o výstavbě nových zařízení rozhodovali lidé, kteří nemají ani páru o životním prostředí. Víš tintinku pokud si něco o vztahu různých biotopů v přírodě přečteš. Zjistíš, že to pokud něco změníš, nemusí se to třeba projevit hned (což si někdo vyloží, že přírodě to nevadí), ale za několik let a to může být pěkný *******.

                0 0
                • Volf  

                  U ekologů vidím zásadní problém v tom, že je ikdyž žijeme v parlamentní demokracii, tak oni ve své podstatě používají teroristické prvky nátlaku právě mimo pralament. Je to skupina lidí, která se od roku 1990 snaží dostat do parlamentu naprosto marně, a proto volí tyto formy.Je velmi s podivem, že takto užitečné skupiny lidí nejsou schopni přesvědčit veřejnost o své smysluplné práci pro občana tak, aby uspěli ve volbách a mohli realizovat svoje vize. Osobně si myslím, že tyto skupiny nikomu z nás nepomáhají a většinou pouze dávají moc svým vlastním vůdcům.

                  0 0
                  • kovar  

                    a zase ty politické kydy, a pletení flašky s taškou. Kolik ti naši „teroristi“ unesli lidí, kolik zpáchali bombových útoků? :-))

                    0 0
                    • vlk  

                      jsou 2 typy ekologů-s prvníma se setkávám na samosprávách na úřadech.To jsou ti normální jsou to normální lidé s normálním pohledem na svět, kteří zároveň se starají o ochranu přírody a o nápravu.Ti se většinou sami ekologicky chovají.Zatímco ta druhá skupina-většinou ochránci parků, nebo různé skupiny, co se chtějí dotat do politiky atd. jsou většinou docela extrémní, člověka by zabili, když náhodou odbočí omylem z cesty ale sami se ekologicky vůbec nechovají.jejich svět je uzavřen jen na ekologii a nejsou skoro schopni akceptovat normální život ostatních lidí, a zrovna tito uzavření lidé, co nevnímají svět kolem sebe se chovají k přírodě sami jako prasata.Tito dostali mnohdy používaný název eko-teroristé.PoněvaDž terorizují okolí, a sami se k přírodě dobře nechovají. Slovo terorista má mnoho výzbnamů a ne jen ten co je tak nechvalně známý.A američani mu dali ještě jeden význam, irácký vlastenec terorista-ale to sem zaději zatahovat nebudem.To je jako by v 68 nás rusové nazývali teroristy.

                      0 0
                      • Radek Broz  

                        Doufejme, ze se u nas do parlamentu nikdy nedostanou.

                        0 0
                    • Radek Broz  

                      Nemusi zrovna zabijet. K tomu, aby byli povazovani za teroristy, naprosto staci, ze napriklad omezuji svobodu jinych lidi napr. blokaci komunikaci. Taky se mi fakt nelibi jejich pristup „oni tam tu dalnici stejne postavej, ale my jim to pekne ztizime“, kdyz si 200 ekoteroristu koupi pozemky metr krat metr v oblasti, kde se ma neco stavet, aby to mohli blokovat – to fakt neni ferovy prosazovani nazoru.

                      0 0
                • fousac  

                  vic, vic, jeste vic vlaku s jadernym odpadem a pekne je vsechny rozjezdit.. :))))

                  0 0
                  • Volf  

                    Jsem jenom zvědavej jak budeš reagovat ve chvíli kdy si nějakej svatej bojovník za návrat do jeskyní lehne před tvý auto aby tě donutil chodit pěšky.

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Prudkym pohybem praveho kotniku? :)

                      0 0
                    • fousac  

                      v poho, nemam auto.. :))))

                      samo ze to byl vtip, ale nekterym se to holt musi dat pisemne.. ;)

                      0 0
                      • kovar  

                        tak to máš dobrý, budeš umět chodit pěšky i v blízké budoucnosti, kdy se to ostatní budou muset znova učit:-)

                        0 0
                      • Volf  

                        To jsem předpokládal, že je to vtip, ale jak mi přišel na mysl svatý bojovník za návrat do jeskyní tak jsem prostě neodolal.....

                        0 0
                  • Radek Broz  

                    jj, hezky jednoho po druhem;-)

                    0 0
                • TinkTink  

                  Musime vychazet z jednoduche poucky – ekolog je clovek s urcitym vzdelanim.

                  Proto diky teto poucce nevidim v ekologickych zdrzenich nic dobreho.

                  Jsem pro vleky.

                  0 0
                  • kovar  

                    takže když už jsme v tom betonování, tak já jsem pro čtyřproudovou silnici ze Štrbského plesa na Popradské a pro vybudování velikého parkoviště u Žiarské chaty.

                    0 0
                    • TinkTink  

                      Sam moc dobre vis, ze se to nebetonuje, ale silnice maji nekolikanasobny plastovy povrch :)…nebo jak hezky to rict :)…

                      Jinak – pisu si :))))

                      0 0
                      • kovar  

                        mosty, tunely atd. V souvislosti s asfaltem by mě zajímalo, proč se říká „živice“? Bych to nazval spíš „mrtvice“

                        0 0
                        • Pá-dlista1  

                          Jenze mrtvice uz byla „obsazena“.

                          0 0
                        • TinkTink  

                          Zvelicujes to uz sice prilis, ale proc ne…ze jo…proc rovnou cely tatry nepolit asfaltem…to by bylo jednodussi…ze :)

                          0 0
                          • blue  

                            uz sem to chtel taky navrhnout… aspon by se nemuselo porad dokola resit, ktera vidlice chodi dobre a ktera ne a jak je nastavit, aby nefungovaly :-)

                            0 0
                  • alenzo  

                    Jen doufám, že ti TANAP vystaví průkaz pro nežádoucí osobu. Ještě více takových osob jako jsi ty a můžeme se s bajkováním v našich horách rozloučit. Pač nebude na čem.

                    0 0
                    • TinkTink  

                      Napodobne.

                      0 0
                    • TinkTink  

                      Mimochodem, dnes jsem se dival na zpravy – ty asi budes pozadovat, aby tech lidi, kteri nesmi do Tater bylo pomerne hodne, co? To volani po podnikani je pomerne silne se mi zda…

                      0 0
                      • alenzo  

                        No je vidět, že některým podnikatelům jde opravdu o jedno, vyždímat prachy. Taky proč ne? Vítr pokácí. Stát zasanuje a ještě jim v akci ruku-ruka mine natáhne inženýrské sítě. Padnou omezení. Nejdříve si zjisti jak jsou pokryta stávající ubytovací kapacity. Je zřejmé, že o hory a krajinu ti vůbec nejde. Jám má Tatry prolezlé skrz na skrz a opravdu si nedokážu představit kam by se ještě vešly další vleky. Již takhle si myslím, že k velikosti a členitosti jsou Tatry v sezóně plně využívány a více lidí už tam prostě natlačit nelze. Věřím, že lidé tvého ražení dokáží jistě ke svému prospěchu více vleků a parkoviš? prosadit.

                        0 0
                  • Honzin  

                    co je spatneho na vzdelani? mozna tak jenom kdyz nekomu chybi :-)

                    0 0
    • ToBo  

      „Mimoriadne aktívni sú Česi. Česká ekologická Nadácia Partnerstvo vyzbierala za jeden deň cez sms-ky milión korún od 36-tisíc ľudí. "To sme ani vo sne nečakali,“ povedal riaditeľ nadácie. Peniaze pojdu na výsadbu nových stromov v Tatrách v spolupráci s banskobystrickou Nadáciou Ekopolis, ktorá vložila do zbierky 100-tisíc. O uvoľnení peňazí uvažuje česká vláda, Praha poslala 5 miliónov, o pomoci uvažuje mesto Pardubice. České noviny vyzývajú Čechov, aby išli na dovolenku do Tatier."

      Dakujeme…

      0 0
      • MARIN  

        to si zase nekolik jedincu namasti kapsy :(

        0 0
        • Martin  

          a to je právě na tom všem to nejsmutnější.­....(teda, určitě ne pro těch pár jedinců)

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Spravne! Zalezi jen na uhlu pohledu. „Ja bych to v nasi branzi videl velice ruzove“ rika uhlobaron Ptacek :)

            0 0
            • aku  

              A uhlobaron Kolacek rika „Moje rodina nezije konzumni zivot“ :)

              0 0
        • Matts.  

          Správne, keď bratislavskí privatizéri, čiže po slovensky zlodeji rozkrádali tatranské zariadenia, vtedy sa nikoho nepýtali. Teraz mraučia ako mačence, že prídu o zisky. Tatry sú dnes tak drahé pre našinca, že tam už radšej nechodíme.Par­koviská a vleky ovládla tatranská mafia. Treba hovno a nie peniaze, mafiánom. ¼udia ktorí zostali v niektorých zariadeniach nútene dlhšie po víchrici, tak personál sa k nim choval ako k dobytku. Keď už padol les, mal im zrúti? aj tie ich brlohy.

          0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce