• Francy

    Tak se mi zdá, že André Vébr zažívá nějaké těžké období, nejdříve nesmyslný přehled 29" kol v Cykloturistice, teď zase takovýto hrozný úvodník. www.ivelo.cz/…-10/uvodnik/ Neřeknu při závodě, tam pokud jde o výsledek a nejde o život, tak holt smůla, ale ten poslední odstavec mě teda nakrknul. Když jedu a vidím někoho v nesnázích a můžu, tak rád pomůžu. Zvlášť, když se jedná o dívčinu. Nechci se žádné dotknout, ale je mi jasné, že se prosba většinou netýká zapůjčení montpák, lepení apod. ale i pomoci při opravě, alespoň pokud dle své drahé polovičky můžu soudit. Docela nedávno se mi stalo, že se mi nějak povolila kotoučovka, a ač sebou vždy vozím nářadí, tak tentokrát podle Murphyho ne a jen díky tomu, že jsem potkal normálního bike, který mi půjčil imbus jsem se nemusel opatrně vracet domů…

    Anketa: Pomůžete?

    Ano
    40x
    91%
    Ne
    3x
    7%
    0 0
    • JIRA  

      Jsem rád, že to přišlo divný i někomu jinýmu než mně. Pokud chtěl někoho „vychovávat“, přišlo by mi lepší říct těm „parazitům“ pravdu. Možná jsem to ale nečetl pozorně ........ale znova to číst nebudu. Přečtu si něco veselejšího, kde se tolik nekoncentruje „zapšklost“. :)

      Na druhou stranu vím minimálně o třech lidech, kterým jsem duši půjčil a už nikdy od nich neslyšel o této události ani slovo. Možná jich potkal X krát víc a proto TO. ;)

      0 0
    • Beeda  

      „pane nemate dusi: nemam!“ „pane nemate dusi: kua dalsi, nemam!!“ „pane nemate dusi: se snad z vas dnes pos..u!!! … a skara, nemate toaletak“

      0 0
    • Jirik123  

      vcelku andreho chapu, na zavodech bych si pomoc asi taky rozmyslel. pri normalni vyjizdce pomuzu vzdy a komukoliv.

      0 0
    • Habib  

      Tak ja jsem zatim pomohl vzdycky kdyz nekdo potreboval, dle hesla „nevis kdy budes potrebovat pomoct ty sam“…viz moje nedavan jizda do Haloun – 4 defekty :) Na druhou stranu bych na zavod bez duse nejel. Na treti stranu neni zase takovej problem u nove duse treba urvat ventilek (uz se mi taky povedlo) a pak..co pak???

      0 0
    • Volf  

      Nevytrhávej souvislosti, ale ber to jako celek a zjistíš, že má pravdu…

      0 0
      • Francy  

        Nevím, nějak si tuto větu: „Vy všichni, kteří zase pojedete na výlet či závod bez základního vybavení a potkáte mne, nepokoušejte se žádat mě o náhradní duši, lepení, pumpu či nářadí. Nepomohu vám a doufám, že ani další normální bikeři to neudělají. Někde o kousek dál je třeba člověk, který skutečně potřebuje pomoci.“ nedokážu dát do souvislostí. Že někdo vyjede bez vybavení je jeho volba, že ho já odmítnu je zase moje volba (pokud nejde o život) Ale nic mě neoprávňuje k tomu, abych dopředu odsuzoval někoho, kdo žádá o pomoc, protože houby vím, proč tak činí.

        0 0
    • McBlacky  

      kravinaúvodník.

      já teda pokud závodím tak taky nedávám, vyjímku tvoří lidi které znám. Je fakt, že už jsem sám potřeboval na závodech pomoct. jednou jsem urval ventilek náhradní duše a podruhé mel náhradní probroušenou o nářadí a lepidlo vyschlé :)

      jinak nevím v jaké části pole se André pohyboval, tam kde jezdím já si každej svoje vozí a pokud ne tak to ví a riskuje a při defektu přestane závodit, nebo to zapomněl doma :)

      0 0
    • vlk  

      Já bych ho neodsuzoval. Každý si má na závody vést náhradní duši-ultralighty váží jen 100g a daj se přichytit na sedlovku třeba i lepící páskou. Ten dotyčný zaplatil nemalé peníze za startovné a má právo chtít být v cíli co nejdříve i když řeba předposlední. Navíc při závodech-co když v dalším sjezdu bude tu svoji sám potřebovat a pak nebude mít a ani trasu nedojede.

      Popravdě osobně nevím jak bych zareagoval. Na normální vyjížce duši klidně půjčím komukoliv.Tam sebou totiž vozím i lepení a kdybych pak později sám potřeboval, tak bych si poradil.Ale na závodě jen tak někomu darovat např. ultralightovou duši za 300Kč s tím, že bych ji již neviděl-no nevím.Ale asi bych ji psokytl, jsem na lidi moc hodnej :)

      Jak říkám při normální vyjížce duše půjčuji. I já sám jsem jednou potřeboval půjčit a to rovnou 2 duše. Tenkrát jsem neměl sebou náhradní-protože jsem těsně před výjezdem z domu zjistil, že mám náhradní píchlou-zapoměl jsem zalepit.Pích jsem tenkrát v jedný vyjížce snad 6X a lepení nějak nedrželo. Tímto ještě jednou děkuji Pekáčkovi za zapůjčení-měl u sebe dokonce duše 2. www.bike-forum.cz/…_v_akci.html?…

      0 0
      • kankrlicek  

        jj, Pekáček je jistota! :) a pak taky Habib, víc osobních zkušeností nemám.

        0 0
      • ota  

        2 duše mám vždy.a ne lepené,ale nové a navíc v hrubém pytlíku a gumičku přes-neprodře to vercajk.lepené ale nikdy,už se mi to vymstilo,záplaty, pokud nejsou pod tlakem, to je riziko.bavím se teda o nezávodním ježdění. navíc mám teď v kolech jen tmel a ne duše, takže 2 duše jsou nutnost.sice se mi to zatím vždy zalepilo samo.. duše půjčuji(fousáč tu kdysi vzpomínal, jak jsem mu ji na Drtiči cpal sám:)ale závody nejezdím, ale tam bych se nepůjčení asi nedivil.

        0 0
        • ota  

          ale každopádně bych slovo parazit nevolil,bylo to rozhodnutí těch bikerů, jestli si duši vemou či ne.nic víc,nic míň

          0 0
          • kámen úrazu1  

            To jo. Ale jak bys reagoval, kdyby na Tebe někdo, kdo se rozhodl duši nevzít, houkl, abys mu dal svoji? Houkl, ne Tě slušně poprosil. Třeba není úvodník psaný úplně pravdivě a probíhalo to zčásti jinak. Dá se z něj vyčíst, že dotyčná ho o duši nepožádala zrovna slušně a ještě se pak rozčilovala, že ji Andre nechce darovat.

            0 0
            • ota  

              poslal bych ji někam.stačí…

              0 0
            • ota  

              Andre především potřeboval ůvodník.nakolik se povedl,nechám na čtenářích.máš ve věci rozpor,nechci duši..?

              0 0
            • ota  

              Katko,Ty jsi závodnice.máš nepoměrně víc možností se s tím setkat.omlouvám se Ti za svou ukvapenou reakci. Já měl Vebera docela kdysi rád,nyní Velo nečtu.jen mě zarazilo, že se situace opakovala vícekrát, to stojí za zamyšlení. Spíše mě u Tebe zaráží to,že ještě dnes se vyskytuje anachronismus-Ty s velkým T.Jako z jiné planety, děkuji Ti:)

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Na dlouhou otázku jasná, stručná, krátká odpověď. :-)

                A co se týče anachromismu – neznám lepší způsob, jak psaným projevem druhýmu vyjádřit respekt vůči jeho osobnosti. I když s ním nemusím (ve všem) souhlasit. Taky mě to u Tebe těší, díky. :-) A všimni si, nejsme tu sami! :-)

                0 0
      • TinkTink  

        Jo…pekacek (diky taky :-)) od ty doby vlastne vozim kazdou dusi zabalenou odolne a samostatne :-)) )..no…ja vetsinou mam sebou taky 2 duse a lepeni, ale co delat, kdyz clovek ma ten den „stesti“ a prorazi nekolikrat :-))

        Ale jinak castecne s AV souhlasim, na zavodech je to neco jinyho, kdyz nekdo nema sebou ani zblebt veci, co tam vlastne dela? Kdyz muze vozit zakladni veci i prvni petka, muzou vsichni…

        Neco jinyho je to na obyc vylete, tam to chapu jinak a napr. asi pred mesicem jsem jedne turisticke dvojici daroval lepeni…meli svy, ale zaschly a to zas chapu, ze se stanekomukoli…i me, ze…

        0 0
    • Darkson  

      já tedy taky nevidim důvod dělat na závodech domestika někomu, kdo ssebou neveze ani duši nebo nářadí. o těchto typech byla ve zmíněném úvodníku řeč. jiný případ jsou třeba potřetí píchající smolaři, ale s tím už se dá stejně ject těžko na výsledek, takže ti nikam nespěchaj:-)

      0 0
      • Cryzyy  

        Neznam nikoho kdo by spotreboval tri duse za jeden zavod ! to uz musi bejt opravdu smula :)

        0 0
        • Darkson  

          nj, myslel jsem spíš obrazně, že takový smolař si zaslouží pomoc:-)

          0 0
          • Cryzyy  

            vsak ja vim :) vozim dve duse, pumpicku, lanko, lepeni, naradi, nejtovak, kousek retezu, spojku na retez, patku… ale nekdy se proste zadari :)

            0 0
        • McBlacky  

          já, lounský pedál, ročník tuším 2004 tři defekty na 75km

          0 0
          • Cryzyy  

            ale jo, stat se to muze… tohle byla jenom narazka na moje letosni ucinkovani na BCH a 3 defekyt za jednu etapu :o)

            0 0
          • cabbage  

            Tam bylo defektní spíš to počasí..

            0 0
        • JIRA  

          Měl sis tenkrát ode mne koupit ty WTBčka – by Ti nestačily ani 4 duše. :)

          0 0
        • Vrci  

          tak se seznámíme, stalo se mi to na Rampušákovi, píchl jsem duši v kolu, dvě náhradní co jsem vezl a jednu kterou někdo vytrousil a samozřejmě nedojel.

          0 0
    • kámen úrazu1  

      Jednou před startem jsem se zakecala s vedle stojící holkou. Divila jsem se, že sebou neveze náhradní duši a pumpičku. Ptala jsem se, jestli si je zapomněla. Následovala udivená odpověď: „Proč? Ne, já s sebou duši netahám. Když budu potřebovat, někdo mně ji přece dá“. Když je někdo línej na závody tahat duši nebo se mu nechce do ní vrážet peníze, proč bych mu měla dávat svoji? Ani náhodou. A je mně jedno, co si o tom kdo myslí. Jiná situace by byla, kdyby dotyčný měl několikátý defekt nebo poničenou náhradní duši. To bych se rozhodovala podle situace. Určitě bych dala lepení, rychlospojku, půjčila nářadí, pomohla fyzicky.

      Na výletech bych duši darovala jen zmámýmu nebo relativně blízko domova. Ne 150km daleko od bydliště.

      0 0
      • climber  

        Docela souhlasím. Znám pár týpků, kteří programově nic nevozí a pak škemraj.

        0 0
    • 0riso0  

      bol som na organizovanej akcii a stratil som pumpu. dostal som defekt. kto z vas by mi pozical pumpu ? spravne NIKTO. dakedy by som nepozical ani ja , ale po skusenosti ze mi uplne cuzdi biker dal tu svoju so slovami „DOBEHNI MA A VRATIS MI JU, ALEBO MA NAJDI V CIELI.“ uz poziciam. defekt som opravil od pozicania pumpy do 3 minut a dobehol som ho . vratil som mu pumpu podakoval. preto pomozem kazdemu, ci uz s vybavou alebo bez, ci s kapsickou alebo bez, ci na 5 km alebo na poslednom.

      PS : na dalsiu organizovanu akciu som si do ruksaku nabalil 5 dusi. a to len preto aby som duse rozdal. a podarilo sa. nasiel som tolko nestastnikov. a dnes mam 6 dusi. niekto mi vratil dve.

      0 0
      • Habib  

        Ono je asi neco jineho pujcit pumpu, kterou jak pises je mozne vratit jeste behem zavodu, ale dusi ti ten dotycnej uz cestou nevrati. V cili jo, ale tam ti je behem tveho defektu platna, jak mrtvemu zimnik…Ano, muzes vozit dusi nekolik, na druhou stranu nejsem mechanicky vuz, ze jo :)

        0 0
        • 0riso0  

          no aj pumpa ktoru poziciam mi bude pri mojom defekte chybat. a nie kazdy vymeni dusu do 5 minut. a ked darujem poslednu dusu a budem mat pumpu ,tak verim ze ked pichnem ja,tak sa najde jeden clovek ktory mi ju pozicia na druhu stranu mam dres mavic :-D ale niesom mechanicky voz i ked to vybavou pripominam :-D

          0 0
    • Kubick  

      I když mě některé fráze ze závěru článku připadají trochu „špatně“ napsané, v podstatě souhlasím. Když André píše, že několik km od startu potkal… To je snad i bláznovství vyjet na nějaký závod/akci bez duše nebo lepení. Napadá mě otázka, jestli náhodou nebyl od ostatních záměr zdarma si vyprosit novou duši. Ale doufám, že tak daleko bikerská komunita ještě nedošla.

      A můj názor? Na normální švihu půjčím, na závodě bohužel ne.

      0 0
    • omar  

      ja si myslim že to napsal dobře a má pravdu

      0 0
      • djano  

        Suhlas. Rad pomozem, ale rezervnu dusu vozim jednu, tu nedam. Lepenie, kluce, pumpu, naplaste (to uz ale na ranu) a pod. – nie je problem, rad aj pomozem s opravou (na akcie kde chodim, je obvykle zberne alebo servisne vozidlo, tam nech si chvilu pockaju, nie su to majstrovstva sveta).

        0 0
    • Beeda  

      ze neda dusi chapu, ale, ze je nazve parazity uz ne, ale hlavne, ze neni nad veci, tak to mi halva nebere. Andre Andre, mozna priste v nouzi poznas vybaveneho parazita…

      0 0
    • chodec  

      Jo když to čtu, tak to napsal správně – pitomci co si nevezme nic, protože šetří gramy a jede „na pořadí“ nebudu dělat servisní vozidlo a troubu v jednom – ten či ta totiž šli na start dopředu s vědomím, že jedou na něčí úkor. Naopak rád pomůžu když někdo opravdu potřebuje pomoct – pod tímhle pojmem si představím situaci, kdy se postižený vybavil, aby pokud možno nikoho neobtěžoval, ale stalo se něco nepředpokládaného – třeba píchnul vše co měl, pumpu má, ale rozbila se, nebo třeba ten tvůj imbus – stane se, apod.

      0 0
    • Blade  

      Má recht! V závodě bych rezervní ultralajtku taky nedal. Maximálně ještě tak pumpičku, pokud by dotyčnej neměl. Pokud bude jen pumpovat, nemá za minutu co dělat a za chvilku, až mě dojede, mi se slovy vděku pumpu vrátí :-) Při normální jízdě vozím lepení, takže bych to řešil asi tím. Rezervu sem při běžné jízdě půjčil jednou a už sem ji neviděl…

      0 0
      • kryspin  

        jojo, presne takhle jsem pujcil sadu imbusu. uz jsem je nevidel…

        0 0
    • gobike  

      No mozna ma pravdu, ale ten nadpis zni trochu krute ne?

      0 0
    • rhapsody  

      me prijde teda absurdni, pokud nejaka divka chce bojovat o poradi, o cas, a nema s sebou nahradni dily, kor dusi ..

      jinak bych to nebral zase tak vazne, nevime jak to bylo, ten uvodnik urcite nebyl plne objektivni, pokud uz meli po ceste nekolik defektu, muze to bejt zpusobeno tim, preci jen vetsina s sebou minimalne tu dusi vozi ..

      0 0
    • audiac  

      zni to trochu krute a nektery pasaze jsou trochu moc, ale v zasade ma bohuzel pravdu. clovek, co jede na zavod bez vybaveni si pomoc nezaslouzi. neco jineho je, kdyz pichne ponekolikate, ev. ztrati pumpicku nebo montpaky. ale jet na zavod s vedomim, ze kdyztak mi nekdo tu dusi da… to at si tam hnije do vecera. na vyjizdce je to neco jinyho, tam pomuze snad kazdej, ale zavody jsou holt jina kategorie…

      0 0
    • tachmude  

      Na závody nejezdím nejsem závodní Týpek.Dle mých úvah bych už měl mít v jedné hospůdce u domova cca 8 duší.Nikdy tam žádná nebyla.Takže Vy všichni koho potkám s píchlou duší tak se hluboce omlouvám,že nezastavím a nedám tu další cca devátou.Máte si vozit sebou!!!S pozdravem kdys ,, Robin Hood"

      0 0
      • Blackbiker  

        tohleto chápu, možná by bylo lepší vozit s sebou rezervu ve formě lepení a pokud možno takto pomoci, tak to dělám já:-),ale klobouk dolů,jestli jsi rozpůjčoval tolik duší,ale jak zařídit aby ti ji vrátili? Snad si vzít telefon? Nevím. Já bych ti tu duši vrátil stoprocentně.Dá se to vyřešit taky tím že prodáš duši za stovku a je hotovo.BB

        0 0
      • Lišák  

        Taky závody nejezdím a na vyjížďce,když bylo potřeba, tak jsem vždycky pomohl. Většinou to řeším tak, že pokud vezu duše dvě, tak jednu prodám. Pokud jednu, tak věnuju flek a trochu lepidla. Jednou jsem duši pučil takovýmu mlaďasovi (14–15let). Moc děkoval, napsal si adresu a že až pojede kolem, tak vrátí. Trvalo to sice asi měsíc, ale vrátil. Potěšil mě.

        0 0
    • Radek Broz  

      To musel psát hooodně nasranej;-) Vyjma článků a fotek od Roba je ten časák stejně naprosto nezajímavej.

      0 0
    • Blackbiker  

      Jsem rád že tohle někdo otevřel. Můj názor je že pan Vebr musel být hodně „nasr.“ po závodě, pokud tohle dal do éteru. Mohl ten článek pojmout trochu jinak. Měl by si uvědomit že závod a normální obyčejná vyjížďka lidí co jedou nakole, ne všichni jsou xc závodníci, je zcela jiná kategorie. Mladý kluk který si vyjede na HTčku někde jen tak poblbnout, v tričku a bermudách bude asi s sebou těžko vozit to, co biker s batohem a veškerou výbavou. Turisti na kolech a jiné sorty cyklistů jsou v tomto myšlenkově jinde-jsou rádi za kole " z Tesca " a jedou se jen tak projet. Příkladů by bylo hodně všechny vyjmenovávat nemá cenu. Vozím duši pořád v baťohu, ale stane se mi že někdy zapomenu pumpičku, prostě každý může „zapomenout“. Pak jsem rád že mi některý kolegiální biker pomůže. Já to dělám taktéž a dělat budu. Slova o parazitování by mě opravdu nenapadla. Je to tím že nezávodím, chápu jeho rozhořčení, ale měl by vážit slova která vypouští do éteru skrze Velo. Velo čtu odzadu-nevím proč ale tak to dělám-po dobrém dojmu z nového čísla jsem došel nakonec-tedy na začátek a dost mi to zkazilo můj celkvý dojem z Vela. Vzkaz pro pana Vebra jeho slovy: „Nepomohu vám a doufám, že ani další normální bikeři to neudělají“. BB

      0 0
    • André Vebr  

      Všechny zdravím a jsem moc rád, že můj úvodník vyvolal takové reakce, protože úvodník bez reakcí je k ničemu. Takže teď abych vše vysvětlil: Při psaní jsem náhodou nebyl ani trochu nasr.., spíš to už po několika osobních zkušenostech ve mě bujelo delší dobu a tahle akce to odstartovala. Za prvé nejsem arogantní a pokud uvidím cyklistu potřebujícího pomoc, pomůžu. I na závodech, ovšem za předpokladu že dotyčný bude vybaven, nebo nastane situace že už vypotřeboval všechny možnosti – to ostatně v tom úvodníku je, nebo je prostě jen trochu nešikovný. Nad čím ale zůstává můj rozum opradu stát, je, že se někdo na takovou akci vypraví, zaplatí za vše nemalý peníz, postaví se na start a nevezme si (krome 0,5 l bidonu) naprosto zhola nic a spoléhá na ostatní že mu někdo (v případě nouze) pomůže. Ať se prosím nikdo na mě nezlobí, ale tomu se říká parazitování, jiné podobně výztižné slovo mě nenapadá. Je to možná drsné a pro někoho urážející slovo, ale tak to prostě je. Naprosto jiná situace je, když třeba potkám nějakého nešťastníka který neumí sundat plášť, nebo nedokáže vyměnit duši (i přes to, že ji má s sebou). Takovému člověku by snad pomohl každý. Za dobu co jezdím jsem rozdal už docela dost duší a třebaže mi to nikdo nebude věřit, žádnou jsem již neviděl zpátky (natož nějaké peníze). A když vezmu prům. cenu takové duše, ruku na srdce – také dáváte jen tak na počkání cizím lidem v samoobsluze peníze jen proto, že si své na nákup nevzali? Asi ne. Ten úvodník je hodně kontroverzní, proto rozdělil čtenáře na 2 tábory (což jsem i čekal), ale já si za ním stojím. Znovu ale opakuji, pokud uvidím cyklistu v nouzi zkusím mu nějak pomoci, ale bude záležet na situaci. Pokud se bude opakovat z toho závodu, nechť si svou hloupost dotyčný vyjí do dna.

      0 0
      • KubaBajk  

        vše podstatné bylo řečeno,souhlas.

        0 0
      • Darkson  

        taktéž souhlas

        0 0
      • audiac  

        taky souhlasím…

        0 0
      • Blackbiker  

        Bohužel lidi co si kupují Velo nejsou všichni tady na Bike-Foru a proto tento Váš „vysvětlující“ komentář jaxi nebudou vnímat a názor na Vás si udělají podle Vela! Nám tohle vysvětlení stačí a jsme rádi že také umíte přemýšlet.Příště prosím, to co jste napsal zde, napište podobnou formou do Vela. A nesouhlasím s tím že úvodník má vyvolat kontroverzi a reakce tohoto typu, má to být úvodník který odstartuje chuť přečíst si Velo a ne odrazovat od čtení! Jsem jedním z těch kteří jezdí na pohodu enduro/fr, proto jsem styl vašeho úvodníku nepochopil. Prostě vaše jednostranná reakce měla být vedena jen ve smyslu závodu-a tam jde o hodně -proto to chápu, ale vyznělo to všeobecně a zcela špatně. BB

        0 0
        • Blade  

          Nemyslím, že by tohle „vysvětlení“ říkalo něco jinýho, nebo víc, než původní článek.

          0 0
      • Blade  

        Blade

        0 0
      • Thidney  

        Při psaní jsem náhodou nebyl ani trochu nasr..,“ znamená že standartně býváte? Taky nechápu co lidem vadí na slově parazit. Dle slovníku cizích slov parazitace = cizopasný, příživnický vztah, a to druhový i mezidruhový. Možná stres na tasemnice nebo vši…kdo ví. K tématu – po pár vyjížďkách s racing ralfy vlastnícími kolegy už duše moc nerozdávám, ale vozím více lepení a/ je to levnější b/ mám čas si odpočinout než zalepí. S Vaším názorem souhlasím, byť škoda zaprásknout s tím celej úvodník – máte jich jen 11 do roka .-) Přijde mi to jako téma na poznámku a následně veselý flame na netu.

        0 0
      • Bobesss  

        Já s tím naprosto souhlasím.Nemám ani potřebu nic dodávat, je to napsané tak, že bych se pod to v klidu i podepsal :-)))

        0 0
      • Beeda  

        Andre, zasadne s tebou nesouhlasim… Jak muzes vubec vyslovit toto „- nemohu si pomoci, ale vysvětluji si to jako lidskou bezohlednost hraničící s parazitováním na ostatních“ To me docela u tebe zklamalo, vyjardovani jak reznickeho psika ci prokuratora 50.tych let, sorry napsat to naBFko jeste „ok“, ale do Vela mi to(vlastne TY) prijde malicherne smesny. Co jsi vlastne chtel zdelit? Jel jsi zavod, mel jsis ho uzivat, na vysledek jsi nejel, prvni tri lidi odsoudis aniz objektivne vis ze nemeli 2–3 defekt ci jinou poruchu. Sam vis,ze nektere holky si s opravou neporadi ani kdyz jim to 10 ukazes.. Holt ta elitacka prokaucoval zavod, ale s beohlednosti ci parazitovanim to nemelo nic spolecneho…jestli jim pomuzes nebo ne bylo jen na tobe…

        0 0
        • Haryk  

          …prokurátora z 50. let?…hmmm. U mě je prostě ten, co se do takovýho podniku pustí bez duše, debil.

          0 0
        • cabbage  

          copa? si parazitoval někde na závodech a nikdo ti nedal, že píšeš tak nasraně?;-P a vlastně si ani jeden článek nečet jinak bys nepsal o věcech, který tam ani nejsou..;-)

          „to bys nepochopil, primitive“ je výstižná citace.

          0 0
      • Volf  

        André měl jsi naprostou pravdu a za tím si taky stojím…

        0 0
      • wendak  

        Máš pravdu André, souhlasím … Včera jsem se o tom bavili s cyklistama v práci a všichni s tím úvodníkem v podstatě souhlasí a i když takovej multigramař jako je Viki sebou vozí to nejnutnější, tak může každej… A že by André a vlastně všichni kolaři pomohli někomu kdo pomoc opravdu potřebuje o tom jsem přesvědčen … Ale vychcánkům ?

        0 0
      • Trojci  

        Takto se s tím souhlasit dá. Ale řeči o „normálních bikerech“ kteří nepomáhají – to ani nevím jak bych slušně nazval.

        0 0
      • jecnak  

        Clanek jsem necetl a ani cist nehodlam, ale popisovat nekoho jako bezohledneho nebo parazita mi prijde trochu drsne. Nikdo te nenuti nekomu dusi davat, taktez nekomu pomahat. Pokud se to neslucuje s tvym smyslem pro slusnost, pak prosim. Podotykam, ze v zminovane situaci jsem nebyl a je mozne, ze bych se po par slovech od dotycne sebral a bez dalsich komentaru jel se vsemi svymi dusemi i bezdusemi dal, ale rozhodne bych neco podobneho neventiloval v nejakem magazinu byt treba ve Velu a to jeste v podobnem duchu. Jira to myslim celkem trefne zhodnotil jako zapsklost a ja s tim souhlasim. Tak snad abys nepotkal nejakeho militantniho ctenare az budes potrebovat pomoci.

        0 0
      • stařík  

        Souhlasím a platí to i v jiných oblastech. Závod je závod, nikomu v něm při popsané situaci nejde o zdraví, že se připravil nebo nepřipravil je jeho věc. Kdo se nepřipravil, počítá s rizikem, že půjde pěšky. Tak je to správné.

        0 0
      • Medunka  

        Souhlasim… Zakladni vybavu by clovek mel vozit s sebou. Pokud ma bajker pri zavode defekt, je mi trapne, ale ptam se, zda ma vsechno (Proc trapne? Pac jsem holka a pomahat by meli druhe polovicky, aspon v me casti peletonu) Dokonce uz jsem technicky nesikovnemu bajkerovi nytovala retez. Nemam s tim problem. Ale pokud bych, jak se pise v uvodniku, vedela, ze dotycny spoleha na dobrou vuli, tak jedu pryc. Uvodnik i dovysvetleni zde je pravdive a jak nekdo vyse pise: Pokud chtěl někoho „vychovávat“, přišlo by mi lepší říct těm „parazitům“ pravdu. – uvodnik tu pravdu rika – casti peletonu, ktera cte VELO Jen mozna to chtelo davat priklad muzske polovicky, ne holky, vetsina je mene technicky zdatna a pomoct muze potrebuje a ne vsichni bajkeri v peletonu se k nam chovaji slusne, tenhle uvodnik z bajkerek dela prave parazitky na entou

        0 0
      • dkk  

        Souhlasim s textem uvodniku. pokud by se melo „hlasovat“ tak hlasuji ze jsem pro a mam stejny postoj/nazor jako pan Vebr.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Já jsem ho myslim naprosto pochopil a klidně to podepíšu. Myslim že André je dalek toho, aby nepomohl někomu, kdo je v nesnázích. Ale taky nemám chuť pomáhat někomu, kdo prostě spoléhá na to, že mu někdo pomůže. Nepotká ho smůla, na kterou nějakou shodou náhod nebyl připraven, prostě jenom byl línej. Dost dobře nechápu, proč já mám vozit nejtovačku neustále v brašničce, a půjčovat jí lidem, kteří si řeknou „von mi jí někdo (nějakej trouba co jezdí s kilem nářadí pod prdelí) půjčí“. Pochopim, když potkám tričkaře, u kterýho je jasný, že ani ten řetěz neumí snejtovat – a pomůžu. Ale vychcánky, který popisuje André, nemusim. Připomíná mi to žebráky „co nemaj na vlak“. Dycky se někdo najde, kdo jim drobné dá. Krom toho to není výchovné. Půjčíš mu duši – a von si řekne, vidiš, dycky se někdo najde. ;o)

      0 0
    • André Vebr  

      Super, tak to jsem opravdu moc rád. A pro ty, kteří mají na mě spadeno a po přečtení úvodníku se jim udělalo rudo před očima :)) – přečtěte si to ještě prosím jednou, pomalu a pozorně a zvláštní pozornost věnujte posledním několika slovům.

      0 0
      • Blade  

        Jojo, v těch je řečený všechno..

        0 0
      • Blackbiker  

        Pane Vébr, nikdo na Vás nemá spadeno a jestli takto někdo smýšlí je blázen, nelze na základě jednoho článku soudit, když Vás ani nezná:-) Já Vás neodsoudil, jen nepochopil styl psaného slova ve Velu. Vím co jste tím chtěl říci, jen to bylo nešťastně zpracováno. A nezlobte se na mně, ale poslední větou nic nezachránite pro toho, koho tento Váš článek vyvede z rovnováhy. Přeze všechno já bych Vám pomoc nyní poskytl a doufám že i Vy mně také. Bohužel nebo bohudík nejsem „postižen traumaty“ ze závodů, které asi tyto závody provázejí:-):-) a proto jsem měl jiný názor na věc:-) BB.

        0 0
        • Beeda  

          souhlas, a to jsem „postizen zavody“, tak proc si jeste delat traumaty ze:-)

          0 0
      • Francy  

        Osobně Vás vůbec neznám, spadeno na Vás taky nemám, naopak jako vyznavače 29" jsem Vás vždy považoval za spřízněnou duši, možná o to větší bylo mé znechucení nad tím článkem. Duše na potkání taky nerozdávám, kdo by taky moji 52–622 potřeboval, že? Lepení,pumpu,nářadí a ruce půjčuji a ještě mám z toho dobrý pocit. Na závody nejezdím, ale pokud bych pár kilometrů po startu předjížděl nějakou „dívčinu“, tak bych ji považoval za velkou sportovkyni a považoval bych si za čest, že jí můžu pomoci, pokud by to bylo v mých silách. Ale po přečtení Vašeho úvodníku abych si připadal jako vyžírka pokaždé, když někoho požádám o pomoc. Vaše vysvětlení mě sice trochu uklidnilo, nicmémě i když to čtu znovu, tak na mém dojmu z něj se nic nezměnilo.

        0 0
    • Thidney  

      Ještě dobrý je dát bikerovi s 26" kolama 28" duši .-) viz www.bike-forum.cz/…_v_akci.html?…

      0 0
      • André Vebr  

        :))) a co teprve 29" !! :))

        0 0
        • MiniMax  

          Je viděl že jsi „v obraze“. Já na 29" vozím už 4 roky 26" duše a jsem spokojenej, líp se to obouvá a jsou dostupnější. A když ji nemám, tak mi ji někdo „rád“ půjčí.

          0 0
    • martt  

      Mne sa ten clanok zda trocha prikrasleny. Dievcata ktore bojuju o body urcite maju dusu aj packy. Mozno mala uz druhy defekt a druhu dusu nosi malokto.

      Na druhej strane moja manzelka byvava v svojej kategorii casto tiez na spicke. Pritom elitaci iduci paralelne s nou su uz celkom daleko za bodovanymi miestami. A ked ona dostane defekt, tak je prakticky pravidlom, ze bez toho aby nieco chcela sa pri nej niekto zastavi a pomoze jej. Rozhodne to potesi.

      0 0
    • Krys  

      Vždy podľa situácie. Neznámemu človeku by som dušu nedal. Ak by ju veľmi chcel, predal by som mu ju. Ak by nemal peniaze, požičal by som mu lepenie. Aj by som mu s tou opravou pomohol, ak by chcel.

      Inak všetko od vody v kejmli po rám bajku vozím preto, že to potrebujem. Nevidím žiaden dôvod prečo by malo byť mojou povinnosťou, čokoľvek z toho dávať nejakému cudziemu človeku.

      0 0
      • Coudy  

        Heh, ja som raz stretol na cesťáku jednoho pána cca 60 rokov, ktorý už mal jeden defekt za sebou a kedže dostal druhý a nemal náhradný cestnú dušu, tak stál na krajnici a pchal do plášťa trávu. Tak som sa zastavil a chcel mu jednu dušu dať zadarmo (vozím dve, ale aj keby som vozil len jednu, tak by som mu ju dal). Tak sme pokecali, dozvedel som sa, že je bývalý baník, je na dôchodku, a kedže bol vtedy apríl, povedal, že má už najazdené okolo 8000 km, že jazdí nejakú veteránsku ligu. No a vnútil mi nakoniec nejakých 60 Sk, teda moc som ich nechcel, ale inak sa nedalo… :-)

        0 0
    • Trojci  

      Tohle jsem v pondělí poslal do redakce Vela, doufám, že to bude otištěno.

      Zákon džungle podle André Vebra

      Se smíšenými pocity jsem si přečetl článek pana Vebra s názvem „Parazité bez duše“, který byl otištěn jako úvodník Vela 10/2007. Na úvod bych pro připomenutí rád uvedl, že pan Vebr byl při své účasti na nejmenované organizované cyklistické akci natolik pohoršen cyklisty, jež postihl defekt a žádali o pomoc ve formě náhradní duše, že je ve svém článku nazval parazity. Svůj projev zakončil prohlášením, že nikomu kdo jej bude žádat o pomoc ve formě zapůjčení cyklomatriálu nevyhoví a vyzval všechny ostatní „normální bikery“ aby se chovali stejně. Stěží se dokáži vžít do mentality člověka, který po pokřivené úvaze odmítne poskytnout druhému pomoc, ale nepředbíhejme. Pokud někdo jede na závod s cílem co nejlépe se umístit, pak je zcela logické a pochopitelné, že své snaze podřídí vše. Chtít od takovéhoto závodníka, aby plýtval drahocennými vteřinami, o které tak usilovně bojuje, je tedy necitlivé a ve většině případů naprosto zbytečné. Je rovněž pochopitelné a správné, že odmítneme pomoc i v případě, že pro nás výsledný čas nepředstavuje cíl našeho snažení? Podle pana Vebra ano. Je takovéto jednání ospravedlnitelné prostým prohlášením: „Každý na vlastní pěst?“ Podle pana Vebra ano. Je třeba člověka v tísni, byť se do ní dostal vlastní vinou, trestat a ještě jej posměšně nazývat parazitem? Podle pana Vebra ano. Pokusím se nyní vysvětlit, v čem je takové jednání nebezpečné. Každá společnost, každá komunita – a bikeři rozhodně takovou komunitu představují – je charakteristická pocitem vzájemné solidarity, uznáváním velmi podobných hodnot a praktikováním specifických rituálů (také je vám líto, když vám na švihu některý biker neodpoví na pozdrav?). Vztaženo na obecnou úroveň platí, že společnost drží pohromadě díky tomu, že se její členové vzájemně uznávají, respektují a když už nic jiného, tak alespoň tolerují. Nyní konkrétně. Nikdo z nás není dokonalý a každý z nás (snad kromě pana Vebra) už někdy v životě potřeboval cizí pomoc. Kolo je složitý stroj a defekty všeho druhu jsou běžné. Mám v živé paměti svůj první přetržený řetěz, jenž zapříčinil neplánovanou desetikilometrovou pěší procházku. Od té doby vozím nýtovačku a věřte, že když jsem jí minulý týden v lese ztratil, tak jsem byl celý zbytek švihu jako na trní. A teď ruku na srdce, kdo z vás vozí třeba tu zmiňovanou nýtovačku? Co když jí třeba jako já ztratíte a jako na potvoru přetrhnete řetěz? Budete hledat u kolemjedoucích bikerů pomoc? A co když pak kolem náhodou pojede takový pan Vebr a řekne vám: „Nemám, respektive mám a nedám!“? Takové otázky je třeba si klást.
      Efekt zbůhdarma odmítnuté pomoci se totiž šíří jako lavina. Bohužel platí model, že pokud mi někdo neodůvodněně odmítne pomoci, tak pak v budoucnu já budu mít tendenci odmítnout pomoc jinému člověku. Tento negativismus dokáže překvapivě rychle nakazit velké množství lidí a má za následek katastrofu v podobě atomizované společnosti ve které platí zákon silnějšího. A naopak: každý si jistě bude dlouho pamatovat čin zachránce, jenž ho dostal z velmi svízelné a nepříjemné situace. Příklady táhnou. Jděme příkladem!
      Je mi velmi líto, že pana Vebra tato úvaha nenapadla. Zarážející však je, že si to neuvědomil ani šéfredaktor Vela, ani nikdo z redakce. Řekněme, že dát někomu kupříkladu vlastní náhradní duši vyžaduje jisté sebezapření. Ale veřejně se chlubit s tím, že nikdy nikomu nepomohu a nabádat ostatní aby se chovali stejně – to je podle mě daleko za hranicí morálního chování. Ale ať každý posoudí sám. Na závěr bych chtěl přidat jeden osobní zážitek. Při jednom letošním závodě Plzeňské amatérské ligy měl můj soupeř v posledním kole závodu defekt. Předtím jsme přes polovinu závodu jeli ve dvojici a neustále se přetahovali. Bez přemýšlení jsem mu hodil vlastní duši a hustilku. Za 100 metrů potkal defekt mě. Do cíle jsem doběhl a přišel o body. Přesto bych to vždy udělal znovu a věřím, že závodník jemuž jsem pomohl příště pomůže jinému. To jsem vám všem chtěl říct.

      Michal Trojan

      0 0
      • rhapsody  

        vubec s tebou nesouhlasim, nevim kde beres nabadani pana Vebra druhym nepomahat, me samotnyho by pri zavode nenapadlo, ze nekdo kdo chce bojovat o cas a o dobre umisteni, si nevezme s sebou minimalne tu nahradni dusi, a pak jeste prska, kdyz ho odmitnete ..

        navic se k tomu pan Vebr vyjadril v tomto topicu, kde smysl toho uvodniku vice upresnil, a ja mu davam za pravdu.

        0 0
      • Krys  

        Si to kvalitne celé prekrútil. Prečo vlastne? Pochopil si vôbecm o čom pan Vebr písal? Ak som to správne pochopil, neagitoval za odmietanie pomoci. Písal o ľuďoch, ktorí si cielene nič nevezmú a predpokladajú, že im niekto pomôže. A takíto paraziti potom najviac kričia, ak náhodou niečo nie je, ako by chceli.

        0 0
        • Trojci  

          Každý to pochopil po svém. Pokud se člověk chce vyvarovat dvojího výkladu vlastních slov, má nazývat věci pravými jmény a ne se schovávat za dvojsmysly.

          Já tam to nabádání vidím a stojím si za tím.

          0 0
        • Trojci  

          Ještě něco. Ty jsi vlastně na to vlastně kápnul.

          Jde o to rozlišování. Myslím, že jsem jasně naznačil, že pokud se člověk dostane do svízelné situace, tak je velmi ponižující (spíš mi to ale připadá dementní), aby ten postižený měl nějak DOKAZOVAT, že si vlastně kupříkladu tu nýtovačku bral a že jí ztratil – nehledě na to, že se to stejně ani nijak prokázat nedá.

          Takže pokud si někdo kroufne tuhle věc posoudit – a pan Vebr a jemu podobní si na to jistě troufají, tak ať si to klidně dělají. Jen opakuji, že já takový nebudu a že takové jednání odsuzuji!

          0 0
      • Volf  

        Má pravdu André. Možná tomu komu jsi pomohl nestálo za to, na rozdíl od tebe, něco sebou tahat. A ty se zase veřejně chlubíš, že jsi někomu pomohl. Já v tom velkej rozdíl nevidím.

        0 0
        • Trojci  

          Ne, já se tím nechlubím. Já to jen udávám jako alternativu.

          Každý ať dělá co je mu libé.

          0 0
      • kycis  

        Myslim ze jo duletzite rozlisovat zavody a bezne vyjizdky. Zavod je od toho, ze se jede na cas. Vezes sebou nahradni dily-vaha navic,jsi pomalejsi,ale nejspis dojedes do cile. Nevezes-riskujes-jsi rychlejsi,ale mozna nedojedes. Tim jsis proste svuj zavod prohral,byla to tva taktika a nevysla, a na rozdil od vyjizdky o nic nejde, nezustanes trcet 60km od domova, vzdy jede sberaci vuz, a nevim proc by nekdo jiny mel sve vteriny kvuli tobe ztracet.Navic, vezt krabicku lepeni nemuze snad byt problem pro nikoho. Kdysi na krali jsem pucil nytovacku dotycnemu, ktery ji slibil vratit. Samozrejme, ja byl ten kdo si kupoval novou. Na dalsim zavode po me nekdo chtel pumpicku. Myslite ze jsem ji pujcil? Na vyjizdky vozim lepeni, a kdyz nekdo potrebuje, poskytnu, pripadne klidne primo opravim, s tim nemam problem. Ale kdo se prihlasi na zavody, od toho se ocekava ze o tom aspon neco malo vi, a proto sebou aspon to lepeni veze, navic to je vec kterou kazdy dobry obchodnik vnuti i naprostemu laikovi k jeho novemu kolu. A zavodnik nevi ze ho ma vozit? Mozna Andre mohl odpustit tu vyzvu k nepujcovani, to je kazdeho osobni rozhodnuti, kazdopadne myslim ze uvodnik svuj ucel splnil-tahle diskuze je toho dukazem. Happy biking Honza

        0 0
        • Trojci  

          100% souhlas. S tím lepením to dělám úplně stejně.

          0 0
      • Haryk  

        Pěkně jsi to napsal. Gándhí hadr. Toho soupeře jsi mohl ještě požduchnout, ne? Co odpovědnost za vlastní chyby?

        0 0
      • Beeda  

        souhasim se tebou, jak tak koukam tak zavodnici vepredu si spis pomuzou nez „zadni elitaci“ a kibicove…

        0 0
        • cabbage  

          eliťáci na maratony jezděj naprosto bez lepení/duší/pum­piček/bombiček? to asi ne co.. ostatně moc si nedovedu představit, že když první píchne, tak druhej pohotově zastaví a začne mu pomáhat, zvlášť tak 5km před cílem;-)

          0 0
          • TheIF  

            Spíš si pujčí duši protože to neřeší a na další závod nafasují novou :-) Vždyť oni ani tu píchlou nevozí a nechají ji tam ležet, přece nepotáhnou takovou zbytečnou zátěž.

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Eliťáci spíš dojíždějí poslední km na ráfcích než aby vyměňovali. Viz Fredrik Kessiakof na (myslím !!) mistrovství v marathonu

              0 0
      • Zdenda CUBE  

        Asi už jsem pochopil, proč máš ve svém profilu tu fotku. Souhlasím s tím že, nepomoci druhému v nouzi je hnus, ale na druhou stranu nechat se opakovaně dojit vyčůránkama, kterých je bohužel v dnešní době v naší společnosti čím dál víc, rozumného člověka dost brzy omrzí. A tvé rádoby moralizování, bylo v tomto případě dost mimo mísu.

        0 0
      • OCG  

        No tak tohle je kvalitní! :o) Ten úvodník mi četl, přišlo mi, že to pan Vebr psal trochu naštvaný, ale v zásadě jsem s ním souhlasil. S čím však nesouhlasím je překrucování faktů, a to ty tady provádíš. Vypíchl jsi velmi špatné místo: pan Vebr neodmítá pomoc a priori, odmítá pomoci někomu, kdo si ji nezaslouží (tedy závodníkovi, který je natolik sobecký, že si kvůli gramům, času, bůhvíčemu nevezme náhradní duši, jsa přesvědčen, že „však on mi ji někdo dá“). Mluvíš tu o kolegialitě jisté komunity a přitom chování, které pan Vebr popisuje, je ultimátně nekolegiální. Neměl jsem z článku pocit, že pan Vebr s vyceněnými zuby a výstražným vrčením odpoví každému, kdo ho na pohodové vyjížďce požádá o pomoc.

        Michale, příměr s nýtovačkou je špatný. Každý, opravdu každý pomůže pumpičkou, nýtovačkou – nic to nestojí, jen čas. Duše něco stojí, zeptej se Lucifera ;o) A jsou tací, kteří by chtěli svoji lepší duši zdarma. Já se panu Veberovi nedivím, nechápu, proč bych měl někomu duši dávat.

        Než budeš psát nesmyslné články do vela (ha, co mají rituály společného s duší, tedy tou gumovou, potažmo celým článkem?), raději si to, na co reaguješ přečti dvakrát… Hezký den, OD

        0 0
    • ivaneck  

      nejak jsem se netrefil, samozrejme jsem chtel kliknout na ANO

      0 0
    • djano  

      Vazeni, co argumentujete 2–3 defektami : na to, aby som MUSEL menit dusu, musim mat bud velku dieru alebo musi byt znicena pri ventilku, kde sa neda zalepit. Preto vozim nahradnu dusu (jednu) a lepenie. Bud klasicke, alebo malicke samolepiace ParkTool, ktore sa zmesti skutocne vsade. Aj tak musim pri defekte skontrolovat plast, tak dusu nemenim, radsej zalepim (samolepiacou je to hned). Jedinykrat sa mi stalo ze som musel odmietnut pomoc mladikom, ktori mali rezervu, ale uz aj tu nepouzitelnu (diera pri ventilku) – tym by som moju za normalnych okolnosti poskytol, ale jednak to bolo blizko aglomeracie (nad Zeleznou studnickou) a ja som na vylet iba vyrazal. Takze odporucam vozit aspon pumpicku a lepenie, pravdepodobnost defektu pri ventilku pri spravnom ulozeni duse a pasky na rafku je mala.

      0 0
    • Smazaný účet  

      já teda obvykle daruju samolepicí záplatu… jo a jednou (na vyjížďce) jsem jednomu nešťastníkovi duši prodal…určitě nedám – nerostou na stromech

      0 0
    • Lister  

      bohužel teď nemám čas na čtení všech reakcí, takže nevím jak se ten článek tady hodnotí, ale já ho teda chápu.......na závodech bych taky nestavěl. Pokud potkám někoho v lese a potřebuje drobnou pomoct, tak není problém, ale duši bych mu taky nedal a dlouho bych se zdržovat taky nenechal. Protože přece jen, je to jeho problém a ne můj, pokud je někdo tak nezodpovědný, že na základní výbavu kašle, tak ať se projde…dobře mu tak.

      0 0
      • Lister  

        PS: …tenhle přístup praktikuji k bajkerům, které potkávám, pokud má problém někdo s kým jedu a vím že má prostě dnes jenom pech tak půjčím, protože vím že se mi to vrátí, ale ostatním nabízím jen rychlou pomoc a pak valím dál.......jsem sobec a egoista, tak proto tenhle přístup a chápu že mě za to spousta lidí zatratí.......

        0 0
    • Blackbiker  

      Hezky se to tady rozjelo, zítra jdem s partou na vyjížďku. Doufám že nepíchnu 2 krát, protože pak bych se cítil jako hrozný „parazit“ kdybych chtěl od někoho cizího pomoct:-) A vy všichni „normální bikeři“ ne abyste mi pomáhali:-) Ne – tohle bylo psáno s nadsázkou. Chci říci jen jedno: Jsme komunita, komunita lidí co pro ně sport(kolo) znamená moc. Jsem rád, když se zdravíme navzájem i když se neznáme, jsem rád když mi je někdo z „neznámých“ bikerů ochoten pomoci s jakýmkoliv technickým problémem, případně já můžu poradit či pomoci jinému, tak by to mělo vypadat i na vyjížďkách, závody do toho netahám(zcela jiná kategorie). Prostě chce to od každého trochu víc vstřícnosti a nesobeckosti. Buďte všichni takříkajíc v pohodě. ahoj BB.

      0 0
      • Extremist  

        Jsi to vubec nepochopil. Nejde o vyjizdku s kamosema, ale o zavod. Jinak viz. prispevek dole.

        0 0
    • Trance  

      No, ja s Andrem tak napul souhlasim-pokud vidim nekoho, kdo ma nejaky problem, jako napr.defekt atp, ale nema u sebe vubec nic, tak se na nej take vykaslu. Nebudu pomahat nekomu, kdo neni schopnej si s sebou vzit alespon dusi a lepeni…zejmena holkam rikam, ze neni dulezite, umet si veci na kole spravit sami, ale to, mit s sebou vse potrebne. Pak neni problem zastavit a pomoci, jak uz jsem nekolikrat udelal…

      0 0
    • B0B0  

      Zaujimava tema. Myslim, ze mat minimalne jednu dusu na akukolvek jazdu je nevyhnutne minimum. Ak dotycny biker vie o sebe, ze mava casto defekty, tak si pochopitelne zoberie viac nahradnych dusi alebo aspon lepenie. Osobne by som bikerovi bez duse asi nepomohol aj ked to dost zavisle od situacie. Moze sa stat, ze inak poctivy biker si jednoducho prave vtedy vybral svoj smolny den a vsetky paksamenty si v predstartovom chvate jednoducho zabudol zobrat (aj mne sa to uz raz stalo a nastastie som vtedy nepichol :-). Ale napriklad so sebou nevozim nitovacku. V zivote som este nepretrhol retaz a tak sa mi zda zbytocne to vozit. A ak aj just ako naschval teraz niekedy pretrhnem, tak na to mnozstvo kilometrov a akcii co som doteraz odjazdil to nejako ozeliem a dobehnem pesi alebo preteky vzdam. Samozrejme pokial ma nedobehne Francy, ktory mi urcite pomoze. :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        hehe, já jsem řetěz taky nikdy nepřetrh. ale nejtovačku stejně vozim. hodila se když, jsem urval přehazku. lepší stáhnout řetěz a dojet na singlu, než jít pěšky na nejbližší vlak. a jednou jsem jí půjčil. vrátila se, což vzhledem k její sofistikovanosti a ergonomii práce s ní není vůbec s podivem :o))

        0 0
    • cabbage  

      S článkem(ta jak jsem ho pochopil a autor mě v mém výkladu jen utvrdil) nasposto souhlasím. nazvat někoho, kdo spoléhé JEN na cizí pomoc a nehradní díly, parazitem není nijak přehnané.

      Ovšem když čtu komentáře, tak mám stejný pocit, jako když čtu reakce na svoje příspěvky – já napíšu „A“ a banda blbů mi vyčítá „B“ tupější jedinci „C“ a obzvlášť vypečení jedinci i B a C zároveň(tímto zdravím všechny smažky a smažkoidy;)

      0 0
    • Extremist  

      Vcera na Mlynici byl dalsi parazit, ktery nemel pumpu. Zarval na borce a ten se otocil, coz ho celkem rozhodilo a malem sejmul cely balik cca 10 lidi v 35 km rychlosti. Takze asi tak!!!

      0 0
    • mastihuba  

      no já to pochopil tak že Andrého serou notoričtí somráci, kteří mne osobně serou taky. Jeden známej sebou nevozí vubec nic a jeho heslo je „CO BYCH SE S TÍM TAHAL, ON SE DYCKY NĚKDO NAJDE KDO MI TU PUMPU A LEPENÍ PUJČÍ“ nicméně starýho psa novým kouskům nenaučíš. Když nikoho nepotká tak vyleze z lesa na nejbližší silnic a zavolá si odvoz.

      0 0
    • Glum  

      Já bych odděloval závody a vyjížďky. V závodě bych duši nebo pumpu nejspíš neposkytl: kdo jede bez náhradní prostě riskuje, což nemusí vyjít. A u toho, kdo závodí, bych předpokládal, že pomoc s výměnou nepotřebuje. Jiná je situace u vyjížďky. Mnoho výletníků nezvládá ani vyměnit duši, natož nějakou komplikovanější opravu. Čerstvě ze včerejška: požádal mě biker o pumpu s tím, že tou jeho nelze kolo napumpovat. Byl značně překvapen zjištěním, že i jeho pumpa pouhým otočením koncovky je schopna pumpovat galuskový ventilek… Když opravuju defekt, vždycky mě potěší, když někdo zastaví a ptá se: je to OK, nepotřebuješ něco? Takže i nadále budu pomáhat (pokud budu moci), klidně i panu Vébrovi (bude-li kdy potřebovat).

      0 0
    • kesu  

      klidne pomuzu a pockam,pochybuju ze pan redaktor jel na bednu,to bych pochopil neochotu.Takle to beru jen jako sobeckost-nabizi se otazka-kam zavodil,kam spechal ze nemel dve minuty??to ho velo plati tak dobre ze nema tu chvilku casu a specha?asi ano..Nicmene posledni dobou u me velo hodne klesa a tak me to ani neprekvapuje.Jinak vas ""redaktore"" muzu ujistit ze vas o pomoc opravdu nepozadam.Jediny co se divim,ze te dotycna jako reakci na odpoved nemam neposlala nekam.Mozna by nebylo na case si uvedomit,ze ta dotycna bikerka mozno velo cte a tohodle redaktora vlastne plati.

      0 0
      • Haryk  

        No já bych řekl, že to není otázka spěchu kvůli dvěma minutám, ale spíš co když za ty dvě minuty píchnu já. Pokud se někdo vydá na 100 km maraton a nehodlá svý 9 – ti kilový kolo zatěžovat rezervou, musí počítat s tím, že se pocvičí v běhu. S platem to nemá co dělat. Ta cvičenka by měla číst VELO pozornějc. Souhlas s Andrem.

        0 0
        • kesu  

          jak vis ze to nebela druha duse popripade ze to nebyla jen lenost zatezovat kolo ale nejakej problem.A s platem by to nemelo nic spolecnyho kdyby to nebylo jako uvodnik nejvetsiho mtb casopisu v CR,to mi na tom vadi spis nez ten princip sam o sobe.

          0 0
          • kámen úrazu1  

            To bys pochopil, kdybys úvodník četl.

            Pokud si ho četl a pořád nechápeš, přečti si ho ještě jednou, dvakrát a nahlas. Problémy s pochopením textu má spousta lidí. Bohužel se při hodinách češtiny věnuje málo času učení chápání významu psaného slova. Pro některé lidi je dokonce složité pochopit i jen trochu rozvětvenější souvětí, uniká jim význam. A to i když jsou jinak velmi chytří. Ukázkou jsou ti, kteří se v tomhle dredu ozvali, že pan Vebr napsal v úvodníku něco jiného než později zde, případně že to psal v úvodníku nejasně a matoucně.

            0 0
            • kesu  

              jo precetl sem si jeho reakce a omlouvam se,asi sem si uvodnik opravdu vylozil spatne.Stejnak s nim nesouhlasim ale moje reakce byla zbytecne unahlena a arogantni,prominte

              0 0
            • Francy  

              Nemyslím, že to napsal nejasně a matoucně, dokonce by se i dalo s mnohým souhlasit, ale ten poslední odstavec, který by měl vyjadřovat smysl a shrnutí článku, přehnal (ať záměrně nebo nechtěně) Ne vždy je ten, kdo momentálně s sebou nemá vše potřebné, parazit, zneužívající ochoty ostatních. A nic na tom nemění to, že třeba ve stejný den potkám tři,čtyři,pět,… stejně „postižených“.

              0 0
              • xentar  

                mně tam vadí ten konec – a totiž odmítnutí pomoci nejen na závodě, ale i na obyčejném výletu… neříkám, dát duši, ale pomoct s lepením… škoda slov

                0 0
                • C.A.C  

                  Než se začnete nad článkem (byť pouze jeho posledním odstavcem) pohoršovat a moralizovat, ještě jednou si ho přečtěte. A pořádně!! Není to totiž o odmítnutí pomoci.

                  0 0
                  • xentar  

                    „Vy všichni, kteří zase pojedete na výlet či závod bez základního vybavení a potkáte mne, nepokoušejte se žádat mě o náhradní duši, lepení, pumpu či nářadí. Nepomohu vám a doufám, že ani další normální bikeři to neudělají.“

                    tak nevím, jestli neumím číst nebo mám halucinace… poslední věta jasně vyzává k neposkytování pomoci, nevaruje jen před rozdáváním duší.

                    0 0
                    • C.A.C  

                      Tak čti dál !! Když to takhle vytrhneš z celku, je to o neposkytnutí pomoci, ale úvodník je přece o něčem jiném.

                      0 0
                      • xentar  

                        dál už nic není – ten úvodník končí takto. Přestože začátek je o závodnících, kteří si s sebou neberou nářadí a duše, konec jednoznačně vyzývá k odmítnutí pomoci i lidem na výletech. Pan Vébr to prostě nezvládl.

                        0 0
                        • Manas  

                          Mi rekni, co je spatneho na tehle casti:

                          „Vy všichni, kteří zase pojedete na výlet či závod bez základního vybavení…“

                          0 0
                          • Krys  

                            Špatné je na tom asi to, že sa v tom niekto našiel. :/

                            0 0
                            • xentar  

                              omyl – s sebou vozím duši, sadu nářadí s nýtvačkou, pumpičku na druhou stranu chápu, že někdo zapomene, nebo že ani nemá ponětí, co by s sebou měl brát. Sice se za blbost platí, ale na druhou stranu nechci přemýšlet o tom, jak bych se cítil já, kdybych píchnul podruhý nebo vyklepal pumpu nebo cokoliv jinýho, a kolem mě projelo několik cyklistů bez toho, aby se zeptali, jestli něco nepotřebuju.

                              0 0
                              • mastihuba  

                                hele fakt si to celý nechceš přečíst pořádně? Plně stačí jen poslední větu. Mi to připadne jak debata s Mongolem. :)

                                0 0
                          • kámen úrazu1  

                            Podle mě nic. A určitě to není míněno k tetkám a strýcům, kteří si jednou za půl roku vyrazí na kole na výlet nebo používají kolo jen jako dopravní prostředek po městě a třeba jim ani nedojde, že existuje něco jako defekt. Tací Velo nečtou. Je to adresováno nám, bikerům, žiletkářům, cykloturistům, prostě těm, kteří berou kolo jako stálou součást svýho života. A náhradní duše je základní vybavení. Můžeme polemizovat o nýtovačce, imbusech, někteří i o náhradních lankách, šlapcích, destičkách… ale ne o duši.

                            0 0
                            • Francy  

                              Mezi základní profesní dovednosti novináře by měla patřit schopnost psát jasně a srozumitelně,aby jejich text nepotřeboval vykladačů (na rozdíl od uměleckých forem, kde se čtenáři ponechává značný prostor pro fantazii) Ale stejně myslím, že to bylo napsáno dost jednoznačně. Ano, výzva k neposkytnutí pomoci se týká bikerů, kteří čtou Velo a vozí výbavu, ale (i) vůči „strýcům“ a „tetkám“,kteří jej nečtou. A pokud to autor myslel jinak, proč to třeba nenapsal takto: Dospěl jsem k názoru, že mezi námi existuje určitá část těch, kteří záměrně zneužívají bikerské solidarity a pletou si závody s obchodem s velomateriálem. A takovým vzkazuji: pokud nebudu bojovat s časem a soupeři na závodě nebo nepovezu rodící ženu na štangli do nemocnice, tak vám pomůžu, ale svou černou duši vám nedám, tu po mně nechtějte, tu jsem již jednou provždy upsal jedné ďáblici Jistě to vyznívá dost jinak a nechci nikomu ze zkušených bikerů šahat do svědomí, ale opravdu vždycky máte s sebou veškerou možnou výbavu, kterou byste mohli potřebovat? Opravdu se vám nikdy nestalo, že jste zapomněli pumpu, imbus té správné velikosti, vyschlo lepidlo, došly záplaty,… Nedovedu si dost dobře představit, že když mě někdo zastaví s prosbou o pomoc, tak ho nejdříve podrobím čtvrthodinovému výslechu a osobní prohlídce, abych zjistil, jestli je hoden mé pomoci. Ono se taky říká: Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody

                              0 0
                              • cabbage  

                                Myslim že to napsal velice jasně a srozumitelně. Vykladače nikdo nepotřebuje, stačí přečíst.

                                tvůj slohový výtvor má pár much:

                                1. obchod rozhodně ne – spíše armádu spásy, která rozdává zdarma lidem, kteří nesnaží si pomoci ani trochu sami.
                                2. co třeba: „proč po mě chcete pomoc, když ji stejně nemáte jak komu vrátit?“ (systém – „já pomůžu tobě a ty zas někomu jinému“)
                                3. pokus o ftipný dvojsmysl se ti vůbec nepovedl…
                                0 0
                                • Francy  

                                  Souhlasím, že je to napsáno jasně a srozumitelně, taky jsem to napsal – stačí číst ;) To byla jen narážka na ty, kteří tvrdí, že je to myšleno jinak než je to napsáno. ad a – Armáda spásy možná je vystižnější, ale s Armádou spásy nemám zkušenosti, nevím, jestli tam rozdávají zdarma velomateriál :) ad b – jak to víš? ad c – co je vtipné, je z velké části otázka subjektivního dojmu, mě to taky až tak moc vtipné nepřipadá, nicméně slovo „ftipný“ taky ne

                                  0 0
                                  • cabbage  

                                    Já si to tvoje taky přečet:-)

                                    1. velkoobchod cyklomateriálem toho taky obvykle moc nerozdává;)

                                    ad b) – odhad & presumpce viny: člověk, co zásadně nevozí duše a spoléhá pouze na ostatní(tedy objekt úvodníku, též parazit), těžko někomu půjčí(v případě duše spíš věnuje) něco, co sám neměl, nemá a asi ani mít nebude…

                                    „ftipný“ mi přijde jako docela slušný fonetický přepis slangového výrazu – nevidím problém…

                                    0 0
                              • Smazaný účet  

                                Já jednou zapomněl boty. Ječňák nabízel, že mi je půjčí… poté co píchnul obě gumy… :o)))

                                0 0
                                • kankrlicek  

                                  Znám případ, že maník co zrakvil kolo, vyškemral na přihlížejícím jeho bajk a dojel závod na cizím kole. :)

                                  0 0
                                  • martt  

                                    ja tiez. Dolezite je ale, ze sa s prihlizejicim poznal :-)

                                    0 0
                                    • kankrlicek  

                                      Ano :), znal.

                                      0 0
                                      • kámen úrazu1  

                                        Kdybys mu půjčil i kejml, nemusel by, chudák, dalších 20km trpět dehydratací, když nevozíš košík. Takhle si mu půjčkou kola ublížil, určitě se ta dehydratace v průběhu života někde projeví. Fuj, styď se. :-)))

                                        0 0
                          • pos3k  

                            pravdepodobne by bylo vhodnejsi pro dany nazor:

                            „Vy všichni, kteří zase pojedete na výlet či závod vědomě bez základního vybavení…“

                            0 0
                    • mastihuba  

                      Vono by se to dalo i otočit a vydělávat na tom. Na jedné akci v Tatrách jsme takto ukořistili na podobnejch vemenech bez potřebnýho vybavení 10 flašek kořalky. Víceméně rád pomáhám lidem. :)

                      0 0
                      • ota  

                        jo a taky se daj najít karabiny a sedáky a lezky a cepíny atd,když sleze sníh,že jo?

                        0 0
                        • goofy  

                          Akorat je treba jeste odvazat :o)

                          0 0
                        • ota  

                          jakože Tatry jsou už jiný problém,zde jde už o kejhák,koli­krát.tady bych to nezlehčoval.vždy jsem na biku v problémech říkal, je to blbý, ale jsi nohama na zemi.nic se ti nemůže stát, nemáš odkud kam spadnout,je to v klidu. mám teď namysli lezbu či třeba VHT.jestli bych „prodal“ materiál či zkušenosti v těchto případech za flašku,nebylo by mi nejlíp.a to zrovna sebe samého za hrdinu nepovažuji.ale nejspíš jsem tě nepochopil,doufám

                          0 0
                          • mastihuba  

                            ne, ne, ne. :) žádný lezení. Mluvil jsem o zájezdu ROH kdy z pětačtyřiceti lidí vyrazí patnáct v kraťasích a tričku na celodenní výšlap. Přeci se nepotáhnou s větrovkou a nějakýma kalhotama, případně šátkem a rukavicemi. :)

                            0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Nene. Poslední věta dokresluje tu předchozí – zmiňovaní bikeři se nedočkají pomoci v podobě poskytnutí duše, lepení, pumpy či nářadí, ne pomoci fyzické – třeba při neschopnosti sundat plášť či zalepit defekt, pokud dotyční nářadíčko má.

                      0 0
    • apache6000  

      Muz v prechodu: :)

      0 0
    • goofy  

      NEEEEEEEEEEEE­EEEEEEEEEEEEE­EEEEEEEEEEEEE­EEEEEEEEEEEEE­EEE!!!!!

      Neohrabane ruce! Samozrejme, ze pomuzu!

      0 0
    • foxhound  

      Doufám, že ho taky někdy potkám bez duše, pumpy a montpák, když je bude potřebovat. A nebo ne, ty s sebou vozí pořád. Doufám, že ho potkám bez nýtovače :)

      0 0
    • Hnoj  

      Uznávám, že vyrazot bez duše je skutečně nerozum, ale občas se stane, že máš píchací den a píchceš za závod třeba 4*, což se mi nedávno stalo na KPŽ ve Varech a nakonec jsem musel škemrat o duši a díky bohu se našel někdo, kdo nebyl jako andré, duši mi daroval a tím mi umožnil závod dokončit…

      Já osobně duše většinou dávám, pokud jsem požádán a zrovna mi to nejede dobře ( to není moc často :-) ) poskytuji i technickou pomoc, koneckonců, musíme si pomáhat !

      0 0
      • mastihuba  

        Cituji z úvodníku. :)

        Kdybych pod jejím sedlem viděl poloprázdnou brašnu a věděl, že už vyčerpala všechny možnosti, reagoval bych jinak.

        0 0
        • martt  

          zavodnici ziadnu podsedlovu brasnu neosia ale maju vsetko (vratane polonafuknutej duse) napchate v drese.

          0 0
    • fík  

      A jak Ti na Tvé zdání a nakrknutí odpověděla redakce VELA resp. sám autor?

      0 0
    • hydrant  

      souhlasím s Andrém

      0 0
    • var  

      Souhlasím s článkem, (ještě více) nesouhlasím s reakcemi, které ho odsuzují, aniž ho pořádně pochopili. Asi proto jsem se rozhodl přispět.

      Přidám ještě jeden důvod, proč bych já při závodě druhému s technickou závadou nepomohl. Když se přihlásím na závod, tak je mým cílem nechat co nejvíce soupeřů za sebou a co nejméně před sebou, bez ohledu na to, zda budu 30. nebo 70. nebo ještě hůře. Proto vůbec nechápu, že se někdo pozastavuje nad tím, že A.V. neměl dvě minuty, když nejel o bednu. Já nemám při závodě ani půlminutu, kterou bych chtěl věnovat svým soupeřům.

      Jel jsem celkem 4 jednorázové závody (poslední před 3 roky), většinou jsem volil taktiku nic náhradního nevézt. Měl jsem asi štěstí, při závodech jsem nepíchl. Kdyby se to stalo, ani by mě nenapadlo žádat soupeře o zastavení a o pomoc – zdá se mi to drzé. Předpokládal bych totiž, že jede závod na čas. Kdyby se mi to stalo, tak pro mě závod prakticky skončil a nějak bych se dopravil do cíle nebo na občerstvovačku, kde by mi třeba pomohl pořadatel nebo taky ne. Z diskuse jsem pochopil (tušil jsem to již dříve:), že existují i účastníci, kteří se přihlásí na závod a čas je tolik nezajímá – ti si potom zřejmě mohou vzájemně pomáhat (a řešit jestli jo nebo ne), vtipkovat na občerstvovačkách s hosteskama, kochat se krajinou atd. Když mám tyto potřeby, tak si neověšuju kolo startovním číslem, čipem, neplatím startovné, nemačkám se na trati s dalšími desítkami lidí, ale vyjedu si s přítelkyní nebo s partou.

      Jak bylo potvrzeno i v této diskusi, je pár lidí, co spoléhají a dokonce snad očekávají, že jim přinejhorším pomůže někdo druhý. Při cyklozávodech jde o prd, ale v této souvislosti jsem si vzpomněl na lidi, kteří vyrážejí i do hor (bez oblečení), na ledovce (bez lana), mimo sjezdovku do lavin. terénu (bez pípáku), atd. Je to jejich „taktika“ a jejich rozhodnutí – smutné ale je, že jim záchranáři v případě neštěstí musí pomáhat a riskovat svoje životy.

      ještě heslovitě – co bránilo té (podle mě) drzé holčině, která žádala o pomoc a jela o umístění, aby zaplatila startovný kamarádovi nebo dvěma, kteří by ji dělali technický doprovod, když ona honí gramy nebo se s tím nechce tahat z nějakého jiného důvodu? Bylo by to ale fair?

      fair play – vidíte ten rozdíl, když při fotbale přiznám ruku, kterou rozhodčí neviděl a když při závodě jednotlivců na čas po mně chce soupeř, abych mu věnoval svůj čas? tam nemám důvod, to není fair play

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.