• popokatepetl

    Pokukuju že bych si pořídil silniční kolo, ale moc jim nerozumím a nevím si rady s velikostí. V příloze jsou rozměry a vychází mi tam velikost kolem 59cm což mi připadá moc. Pak znám rozměry horského kola CUBE LTD 21" kde mám 400mm sedlovku bez ofsetu a k maximálnímu vysunutí chybí 4–5cm. Na jakou velikosti a rozměry bych se měl dívat.

    Doma mám 29ku a celopevné 14kg trekové kolo co kdysi stálo 7000kč. Loni jsem najel 5000km z toho větší polovinu na horském a menší na treku, kterého používám na jarní rozjetí, během léta a podzimu na asfaltové vyjížďky 30–200km a tam, kde kolo nechávám bez dozoru. Na více km, respektive hodin na kole, nemám čas.

    Zvažuju zatím spíše nějaký bazar, ale proti novému nic nemám. Nájezd předpokládám tak 1500km/rok a cenově 10–30 tis :-). S ohledem na nájezd buď nějaký levný bazar, nebo pro radost slušný bazar, nebo takové normální nové. Slibuju si od toho svižnější vyjížďky než na trekovém kole.

    Díky

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Vychází Ti cca velikost 56 – TTh=566–570mm a nikoliv Tebou postovaná velikost s TTh=620 mm (B'). A pozor, abys posuzoval podle silničního měření délku výhradně na silničním rámu. Poloha sedla na bikovém bude stejná, ale velikosti budou odpovídat bikové verzi kalkulátoru.

      0 0

        Výběr z produktů

        Přejít do shopu (Kola)
      • popokatepetl  

        obrázky předtím je kalkulátor silničky a rozměry bajku na kterém jezdím spokojeně. Níže jsem vyštrachal kalkulátor, kdy jsem bika vybíral. Velikost nového horského kola bych zvládl, ale zaráží ty nepoměry rozměru u silničky.

        0 0
        • tromboonen  

          Zadny nepomery tam nejsou, s bikem to vubec nesrovnavej, to je neco uplne jinyho..

          Jelikoz mame nohy ze stejne vyroby a Ty k nim mas narozdil ode me i odpovidajici ruce, tak jsem si na 100pro jistej, ze potrebujes 56tku (delku)… a Krab je mistni guru pres velikoste, protoze ma doma 10 deti co furt rostou a on na ne roubuje ramy (si delam srandu Krabe, ale s tim guru to myslim vazne:)

          Takze hledej 56 delku, kdybys pak mel pocit, ze jses malo ohnutej/natazenej, das delsi predstavec a slamnes jej uplne dolu..

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Zásadní nepoměr tam nevidím. Nejdůležitější je poloha sedla a vzdálenost k řídítkům. Ta Ti vychází pro silnici 568–574 mm, pro bike 578–594 mm. Výpočet podle mě sedí, na silnici máš ještě kus k pákám dopředu, takže ve výsledku budeš často nataženější, rozdíl nejmenší RO a největší XC vzdálenosti je stejně cca jen průměr úzké části řídítek.

          0 0
    • tromboonen  

      Chlape mame uplne stejny nohy ve vsech pomerech i celkovoy vysku, vse ±1 cm, Ty mas o kousek kratsi trup (ja 68), ale ruce mas proti me dloouhy (ja 34 a 65)… Takze me je vsechno dlouhy a jezdim 54 ramy (to znamena 54 cm ETT, delke horni trouby)… sedlovku mam hodne vysunutou a mam tim padem i velkej drop/potrebuju co nejvyssi hlavu..

      Ty mas podle vysledku ETT 56–57, vetsina vyrobcu nabizi 56, nekdy je takto primo oznacena velikost, ale dulezite je, aby to v tabujce geometrie byla efekt. delka horni trubky.. Navic sis zvolil comp. fit, coz je polozenejsi, natazenejsi posed, kdyz das Eddie fit, jsem si jistej, ze to na tu 56 bude vychazet jeste vic..

      58cky jsou uz vetsinou na pohled stafle, se 182 cm bys je nemel potrebovat, takhle budes mit vejs sedlovku (bude vic pruzit, nebudes se pri zastaveni bouchat vis do ceho a celkove bude kolo vypadat lip) na 58 by ses asi taky poskladal s kratsim predstavcem, ale jak rikam, bypadaj hur, 56tka je takova hlavni velikost, je jich vsude nejvic..

      Jinak na bazari se da za 10–13 sehnat nejaka starsi slusna hlina se starsi 10sp sadou (s „tykadly“)… pak za 14–17 nova, max 3 roky hlina s necim jako je 5700 10sp 105tka, nekdy i 5800… ale nevim jak ted pres leto.. za 30 se uz da sehnat i karbon.. chce to sjizdet kazdy den, jak se něco objevi zkontrolovat geometrii a jit hned do toho, ty dobre nabidky bud dlouho nevydrzi, nebo je ten clovek zdrazi..

      Z novych se nabizi jako nejlevnejsi http://www.polygonbike.cz/…8-3-kg-mavic (ale pocitat s vymenou klik za kompakty)

      nebo http://www.decathlon.cz/…ranzove.html (super cena a vybava, jen trochu vyssi hmotnost – nezeslabovany ram)­..

      za 30 by mela byt slusna znackova hlina na 105 a minimalne Aksia kola… jinak u novych neni naskodu podivat se po modelech na Tiagra 4700, je to nova sada ktera vypada a funguje jako ty nejvyssi 11tky, je levnejsi nez 105, ma 10sp, rozhodne chodi lip nez 10 sp 105 5700, ale bacha, neni kompatibilni ani s 11 ani s predchozimi 10sp radami (jestli je to ale jedina silnice tak Te to netrapi..)

      no a za 34 byl jednu doby karbon na Tiagra 4700 (coz je super sada) od Willieru, ted trochu podrazili mam dojem http://www.wilier.cz/…501/d-71466/

      je to sice pres, ale uz velice slusne kolo co vydrzi roky bez upgradu (krome mozna kol, ale s tim se pocita), kolo dela ram a tady uz je to o level vyse nez hlina, nerikam ze nutnost, ale casem budes po karbonu stejne pokukovat a to pak stoji vic prodat a koupit nove..

      0 0
      • popokatepetl  

        Díky moc… já myslel že to je jako u MTB délka sedlové trubky! Zkusím tam toho edího. Chci si udělat jasno v té velikosti a pak budu sledovat. Pak bud zvolím něco levného do začátku nebo pak raději přetlačit ať to nedopadne jako bike, kde zůstal původní skoro jen rám s vidlicí.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Máš ruce z orangutana, klidně zůstaň u comp fitu a nežeň se za vysokými hlavovými trubkami. Na silnici jdi jednoznačně po rámu a zápletech, mraky kilometrů se dají spokojeně najezdit na Tiagře, navíc teď jsou 10sp sady v poměru celkem levné, když nepůjdeš do 4700, tak jsou (možná mimo nějaké staré Dury) Shimana bezproblémově kompatibilní.

          0 0
        • tromboonen  

          Jo, je to 56 delka..

          Jinak nekoukej moc po sade ale spis po ramu (a kolech, ale ty u novych jsou vzdycky nejslabsi clanek)… bikeri casto preferuji sadu na ukor ramu, na silnici je to skoro jedno, or Tiagry 10sp vyse je to uzitkove skoro stejny, lisi se jen o par gramu a hodne penez.. ta nova Tiagra 4700 je jak rikam extra povedena, ale bude jen na nejnovejsich modelech, takze asi jeste nebudou ve slevach.. 10 sp bych bral jako minimum, 11sp je hezky, ale neni to rozhodne nutnost.

          Kola na novejch idealne ve standardu Mavic Aksium (sice nejsou nejlehci, ale drzaky a maj vse co maj mit), nebo neco jako Fulcrum 5 ci jejich OEM varianty, snaz se vyhnout klasickym zapletum na kulatych dvakrat krizenych dratech, respektive kdyby tam byly a zbytek kola cajk ber to jako neco co casem vymenis a bude to na zimu nebo do trenalu..

          Kdyz je na hline karbon sedlovka je to plus, ale zase, za 1000 – 1500 ji tam muzes mit… prevodniky idealne 50/34 (ne 53/39), kazeta je jedno, poridis dalsi pokud Ti nebudou stacit prevody. Plaste idealne 25 mm minimum, lip to jede, ale zas daj se vymenit a skoro bych to doporucil pokud nebudou kvalitni, nejvic poznas rozdil..

          Klidne sem pak dej tipy z bazaru a my Ti to okomentujem..

          0 0
          • popokatepetl  

            Díky Vám oběma. Pokusím se do toho více ponořit a něco si i zkusit otestovat. Nijak na to nespěchám, musím najít příhodnou chvíli manželky :-) a jezdit mám na čem.

            0 0
      • 123J  

        Poprosil bych o radu zda to koupit, nebo přidat a vzít jiné.

        Cena 32 970 kč

        Díky Jarda

        http://www.cube-bikes.cz/?…

        Technické detaily

        Velikosti: 50, 53, 56, 58, 60, 62

        Rám: Aluminium 6061 T6 Superlight, Double Butted, Smooth Welded, 3D Dropouts, Road Comfort Geometry

        Barva: black'n'flashred

        Vidlice: CUBE CSL Race, One Piece 3D-Forged Steerer/Crown, Carbon Blades, 1 1/8" – 1 1/4" Tapered

        Hlavové složení: FSA Z-t, Top Zero-Stack 1 1/8" (OD 44mm), Bottom Integrated 1 1/4"

        Představec: CUBE Performance Stem Pro, 31.8mm

        Řídítka: CUBE Wing Race Bar Compact

        Omotávka: CUBE Grip Control

        Přehazovačka: Shimano 105 RD-5800GS, 11-Speed

        Přesmykač: Shimano 105 FD-5800, 31.8mm Clamp

        Řazení: Shimano 105 ST-5800

        Brzdy: Shimano 105 BR-5800

        Kliky: Shimano 105 FC-5800, 50×34T, Hollowtech II, 170mm (50/53cm), 172,5mm (56/58/60), 175mm (62cm)

        Řetěz: Shimano CN-HG600–11

        Zapletená kola: Mavic Aksium Elite

        Sedlo: CUBE RP 1.0

        Sedlovka: CUBE Performance Post, 27.2mm

        Sedlová klema: CUBE Screwlock, 31.8mm

        Váha (cca.): 8.65 kg

        Pláště: Mavic Aksion, 65A Compound, 25–622

        0 0
        • tromboonen  

          Tomu Cubikovi neni co vytknout..

          snad jen a) asi se bude dat sehnat neco v podobne kvalite za min, treba pod 30, 28k a tak, ale taky jde o to jak se Ti to libi..

          a b) za 35900 (trochu podrazil) je k mani Wilier na Tiagre 4700 (rek bych ze srovnatelna kvalita, respektive rozdil zanedbatelny, sice jen 10 rychl., ale jestli nepotrebujes kompatibilitu s jinym kolem 11sp tak staci), ale hlavne karbon ram od italsky znacky… viz odkaz vyse, mozna ma malinko horsi kola, nevidel jsem nazivo, ale i ta Axia budes casem menit a nechas je na zimu, s tim se u seriovek tak nejak pocita.. karbon ram za to podle me stoji, ale je to na zvazeni kazdeho soudruha..

          A samozrejme merit merit merit a zvolit spravne velikost viz rady tady a v sekci silnicni

          0 0
          • 123J  

            Tkže nejlepší ale nejdražší varianta, poskládat si kolo sám. Karbon rám ,Tiagru 4 700 nový typ 2016, kola Mavic nebo Fulkrum.

            Jsem rád že jsi poradil,

            Díky

            0 0
            • tromboonen  

              Tak poskladas si to vzdycky nejlip jak chces, ale jo, bejva to drazsi..

              Ten Wilik je podle me slusnej, u jakekoli seriovky se pocita s tim, ze kola jsou tam jen do poctu.. u tech Giantu netusim, podle me nemaj moc dobry kola, jestli se mi v posledni dobe neco libilo (cena, vzhled, uzitne vlastnosti), tak je to tohle https://www.roadbikeshop.cz/…imax-30-2016

              daj se sehnat i levnejc, ale ohlidej si, ze je to novy model s cernou brzdici plochou a cernymi draty (ty obrazky jsou vetsinou neco jineho)… je to takovy Mavic SLR Exalith pro chude, vaha asi 1500g, vypadaj super..

              jinak osvedcene veci jako FuRa 3 (ale ja nevydejcham ty obr diry v zadnim vypletu, proste se mi nelibi)..

              Neco na karbonu a te Tiagre 4700 by snad bejt mohlo, plus pocitat s kolama navic, uvidis jak to vyjde..

              0 0
          • 123J  

            Ještě bych poprosil o zhodnocení těcto zápletů. Chtěl bych to pouze na silnici.

            https://www.giant-bicycles.com/…/1151/77376/

            0 0
            • 123J  

              Ahoj, ještě bych měl dotaz. Dostanu kola se 17mm vnitřní osou do rámu, kde byla kola s náboji Shimano Sora?

              Tak již jsem to zjistil, kola tam pasují, je to na klasický rychloupínák.

              0 0
              • tromboonen  

                Ja jezdim jen silnici tak tyhle uchylky neresim, ale dodnes vetsina silnicnich kol ma jeden standard osy (RU/QR, zkratka rychloupinak co se tyce prumeru a XX mm co se tyce sirky, proste dikud nemas kotouce, je to vsecko stejny, neresit) Sora je to samy..

                0 0
            • MI.KU  

              Za 14000 kola od Giantu? To bych si rozmyslel i kdyby meli dráty ze zlata – za to uz koupíš znackova osvědčená kola.

              0 0
              • 123J  

                Ne ty z Giantu, Trombonen mi poradil jiné.

                0 0
                • MI.KU  

                  A co tedy bereš za kolo? Nebo skladas nebo jak to dopadlo?

                  0 0
                  • 123J  

                    Budu skládat, nechci kolo na kterém budou záplety nebo výbava co mi nesedí.

                    0 0
    • Smazaný účet  

      Kdyz už tu je aktuálně vlákno, rád bych se prizivil. Potreboval bych take vedet idealni velikost na silnici.

      Hodnoty :

      AI: 86,5

      Trunk: 66,1

      foream: 36

      Arm: 68

      Thigh: 63

      Leg: 60

      Notch: 148

      Total: 181

      Omlouvam se, ze to nemám v obrázku, ale nevím, jak udělat screen z mobilu. Hodnoty jsem vyhrabal v historii svého mobilu. Díky za radu.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Eddy Fit:

        Top Tube Length 56.7 – 57.1 Cm

        Seat Tube Range CC 57.2 – 57.7 Cm

        Seat Tube Range CT 59 – 59.5 Cm

        Stem Length 10.6 – 11.2 Cm

        BB Saddle Position 79.8 – 81.8 Cm

        Saddle Handlebar 56.2 – 56.8 Cm

        Saddle Setback 6 – 6.4 Cm

        Comp Fit:

        Top Tube Length 56.7 – 57.1 Cm

        Seat Tube Range CC 56 – 56.5 Cm

        Seat Tube Range CT 57.8 – 58.3 Cm

        Stem Length 11.7 – 12.3 Cm

        BB Saddle Position 80.6 – 82.6 Cm

        Saddle Handlebar 55.4 – 56 Cm

        Saddle Setback 4.8 – 5.2 Cm

        Tady je vidět, že se Trombón ukecl s tím, že je comp fit nataženější. Není, právě naopak, je ultrakompaktní, ale asi tak trochu předpokládá větší drop řídítek.

        Jinak doporučuji hledat kolo s max. TTh=cca 565 mm (většinou vel. 55–56).

        0 0
        • Smazaný účet  

          Díky.

          Prozatím jezdim na Favu vel. 57 a přijde mi, ze kdybych mel dualy, tak na ne nedosahnu. Ale taky je to třeba krátkým krkem, protože predstavec je odhadem 8cm ( také favoritacky).

          V profilu je fotka, jak mám nastavené sedlo apod. Do budoucna bych si nějakou lepsi silnicku rad pořídil.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            To je také archaickým tvarem beranů a umístěním pák na nich. Když vezmeš kompaktní rodla, zjistíš, že budeš mít páky klidně o 5 cm blíž a hlavně v daleko ergonomičtějším úh­lu.

            0 0
            • Smazaný účet  

              OK, díky za info. Silničky jdou mimo mě. Nejel jsem na ničem jiném kromě Favoritu :D

              0 0
              • RomanF  

                Čau kluci, prosím o radu.

                Koupil jsem na bazaru silničku cannodale synapse 54 a mám pocit že je mi malá (182cm).

                Podle Eddy Fit mi vychází efektivní délka 53–53,5 což podle geometrie sedí (teda podle mého názoru), ale rám je dost nízký a musím mít hodně vytaženou sedlovku (ne na max.). Dal jsem 130 představec a na kole se cítím dobře i po 4 hodinách jízdy (najeto cca 4000km).

                Co by jste mi poradili? Prodat a koupit větší nebo neřešit a jezdit. Koupil bych případně to samé jen 56.

                Má cenu do toho jít a poznám zásadní rozdíl?

                Kolo mám nastavené cca identicky s tímto i ve stejné barvě. http://www.bike-forum.cz/…rbon-ultegra

                Kolo jsem kupoval od kluka který měl 180cm a myslel jsem že ve velikosti nebude problém když mu sedělo.

                Proto jsem dal jen delší představec. Příště si dám větší pozor na velikost (první silnička).

                Dík za názory.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Na větším rámu bys třeba měl o dvě podložky pod představcem méně, představec 110 mm, chování kola by bylo nepatrně jiné, ale jestli vydržíš 4 hodiny, tak to neřeš a jezdi. Aktuálně mám dvě různé silničky různě velké s téměř identickým nastavením a je v tom rozdíl – ta menší je ve sjezdech jistější, na té větší se lépe jezdí ze sedla, neškrtám koleny o šrouby představce. Příští bude něco mezi.

                  Jak moc Ti koreluje skutečné nastavení s výpočtem competitivecyclist?

                  0 0
                  • RomanF  

                    Délkově to sedí docela dobře, ale výškově ne.

                    Na obrázku jsou zelené OK, červené se rozchází dost.

                    Délku představce jsem zvolil podle toho kde vidím přední náboj kola a teď mi to příjde ok.

                    Další kolo asi koupím víc závodní geo bez slopingu, asi to bude vypadat líp. :-)

                    Jo a předtavec mám min. o 15mm níž než je ta silnička v odkazu.

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Ahoj mám 186cm a Caad12 v 56 s představcem 115mm – jednu 5mm podložku. Každý na tom sedí jinak ale me je ta 56 presne kdyz sem vybíral prodejce mi rikal ze by šla i 54 s delším představcem – takže u 54 na trochu menší postavu by asi nemel byt zásadní rozdíl – tim spis pokud bys možná radsi neco sportovnejsiho – v 56 bys mel vyšší hlavu.

                      0 0
                      • kotew CZE JIHLAVA  

                        Á,panáček už leští hliník jo? :D Gratuluju:)

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Jj uz jo – ale dnes sem odjel na dovcu takže az za tyden navic sem někde nachcipal takže dvě vyjížďky s horečkou a bez kondice – za tyden mi začne dřina pot krev a slzy abych si ten hliník taky trochu zasloužil ;)

                          0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      To, co se Ti rozchází, jsou údaje pro klasickou geometrii rámu, které na moderních slopingových sedět ani náznakem nemohou. Pokud Ti odpovídají nastavené délky a nekopeš koleny do vrcholu hlavové trubky/zadní části představce, tak není moc co řešit. Jak správně poznamenáno níže, u větších rámu bývá vyšší hlava, tak se nedají nastavit řídítka dostatečně nízko.

                      Dilema s malým rámem jsem řešil asi tak poslední 3 roky, po důkladném vyzkoušení většího myslím, že mému naturelu vyhovuje projevem spíše ten menší (Merida) a na něm delší představec o kousek níž. Když jsem to proměřoval, mohl bych mít Meridu přesně o to číslo větší a úplně bez podložek pod představcem. A není to tím, kolik mám na tom kterém rámu najeto.

                      0 0
                      • RomanF  

                        Ok diky moc.

                        Moc jsi mi pomohl.

                        0 0
                        • tromboonen  

                          Sice náhodou, ale koupils asi dobře..

                          Mám 184 cm a taky 54, kvůli délce, mám krátké ruce a dluhé nohy, vysunutá sedlovka je plus, pokud teda pak nemáš obr drop, pokud se Ti jezdí dobře anastavení sedí, neřešit.

                          0 0
                          • RomanF  

                            Nastavení sedí, drop je trošku nižší než máš ty.

                            Na začátku mě trošku bolely záda, ale co jsem dal 130 představec tak se mi jezdí luxusně a asi to vypadá i líp. ;-)

                            0 0
    • popokatepetl  

      Zdravím,

      http://www.triatlonbazar.cz/…105_698.html

      http://www.scott-sports.com/…cr1-20-bike/

      co říkáte na todle kolo, vyplatí se za ty peníze a sedne mi geometrie?

      zatím jsem se nikam se silničkou neposunul. Mezi novými kousky pokukuju po Canyon Endurace CF 8.0, občas prolezu bazar.

      ted jsem našel v okolí silničku vel 56 na vyzkoušení abych měl s čím porovnat ale ještě jsem se k tomu testu nedostal.

      0 0
      • tromboonen  

        Cenu tam nikde nevidim, tak tezko rict, jinak kolo v poho, jestli je delka horni trouby v rozmezi co Ti vyslo (nekoukal jsem, to snad zvladnes sam) tak OK.. Zjisti kolik stoji nova a bazarovka by mela byt minimalne o 30–40% levnejsi, i kdyz je udajne nejeta… pak neni duvod do toho nejit

        0 0
        • popokatepetl  

          25 000kč

          0 0
          • tromboonen  

            To je hodne slusny, rekl bych.. a 56tka je pro tebe podle vysledku OK

            0 0
            • popokatepetl  

              byl jsem druhej :-/ , příští týden bud mít na 5dnů půjčenou silnici 56ku tak to projedu a budu moudřejší co do geometrie.

              0 0
              • popokatepetl  

                tak jsem za 4 dny najezdil 150km na půjčeném šírerovi vel. 56. Jen jsem zvýšil sedlo, předozadně mi sedlo pasovalo a na řídítka jsem nehrabal. Posed mi vyhovoval, záda mě nebolela na to že jsem na silnici nejezdil. Nakonec jsem kolo proměřil a dal do tabulky s porovnáním s geometrií od canyonu a to řadou endurance a ultimate. Mohli byste mi poradit jestli to je spíše posed pro klasickou geometrii nebo endurance? Mě to vychází nějak mezi.

                První den jsem z toho byl celkem nesvůj, ale nakonec jsem v tom našel kouzlo. Jen teda do prudšího kopce na škaredém asfaltu bych snad jel rychleji na bajku. Ale asi to bude tím, že silnice byla jen o 3/4kg lehčí než bajk, aerodynamiky v tom tempu netřeba a tvrdé pláště.

                0 0
    • popokatepetl  

      zdravím,

      na bazarovou silnici jsem zatím neměl štěstí, když už se mi něco líbilo nebyla správná velikost. Teď mají u nás výprodej letošních CUBU. https://www.cube.eu/…yellow-2017/

      Dnes jsem ji chtěl jít vyzkoušet (mají vel. 58 skladem), ale prší tak to nechám na jindy. Nicméně když jsem tam byl posledně tak mi byla doporučovaná velikost 58 – 60 že přej mám dlouhé nohy. Tak jsem kouknul na geometrii a délka sedlové trubky je opravdu nějak krátká, zato hlava je vysoká až moc. Není ta geometrie divná?

      0 0
      • tromboonen  

        Moc nechápu, na co se ptáš.. nějak krátká a dlouhá až moc ve srovnání s čím?

        Výška sedlové trouby Tě nezajímá, to je u slopinghových rámů cca jedno, teda dokud nevysuneš sedlovku o 40 cm, zajímá Tě délka horní rámovky, to je kritický údaj, vel 56 ji má 560 mm, tak to má být.. výška hlavy (ale spíš stack než jen délka hlavovky) Tě zajímá v souvislosti s dropem, jak moc chceš být zvohlej, jak moc budeš mít nahoře sedlovku a kde budou ve vztahu k sedlu rodla.. Napřed se zmeř na CC, spočítej si Eddie fit a pak se napasuj na dvě velikosti kola, pokud bude drop moc velký nebo malý, hledej jinou geometrii (vyšší/nižší) hlavu… teoretizováním o geometrii bez aplikace na cloveka, který na tom bude jezdit nic nevymyslis, tim mene pokud se budes zabyvat delkou sedlove trouby..

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Obvykle to bývá přesně obráceně: dlouhé nohy znamenají krátký trup a tedy krátký = menší rám. Potřebují se zbavit velkých rámů.

        0 0
        • popokatepetl  

          Cvičně jsem zkusil nakreslit geometrii CUBE 56 a testovaného šireru 56. Pokud to mám dobře :o) tak výsledná geometrie je podobná. U CUBE je menší drop o 6mm a kdybych ho chtěl zvětšit tak mám smolíka. Sedlovka by byla skoro na maximum vytažená 350mm. Velikost CUBE 58 by sice byla delší sedlová trubka ale ram by byl delší o 15mm a hlava vyšší o 2cm.

          Mohl bych poprosit o nějaký náčrtek velikosti silničky (i fiktivní existující) třeba se něčemu přiučím.

          Díky

          0 0
          • kubad  

            těch 25mm pod představce na načrtu Cube znamená co?

            pokud je to krytka hlavového tak jde sehnat výrazně nižší a ten drop mít stejný

            0 0
            • kubad  

              sorry blbě se dívám to je konec představce od osy, pak beru zpět

              0 0
            • popokatepetl  

              25mm jsem uvažoval hlavové složení, 20mm je polovina výšky představce

              0 0
              • kubad  

                krytka se dá sehnat i výrazně nižší 10mm nebude problém

                0 0
          • tromboonen  

            Zkusím ještě jednou: Jaká délka horní rámovky a představce Ti vylezla z CC fitu??? Tím začni a až v návaznosti řeš drop.

            Jinak posed na fotce na šírerovi vypadá od oka co se týče dropu OK (na normální silničku, ne na časovku, tam by měl být větší, ale kdo je tak flexi, že… hledáš turistickej model, tak nepředpokládám, že bnys chtěl extrém hajtru)

            0 0
            • popokatepetl  

              to modré kolo jsem měl půjčené a takový posed mi vyhovoval v rámci týdenního testu, drobné doladění je možné. Hrazdu jsem měl během zkoušení sundanou, kamarád jezdí triatlon.

              0 0
              • tromboonen  

                Pokud řešíš, jak se dostat s rodly co nejníž, tak bych bral 56tku… resp nakresli si to pro 56 a 58 a rozhodni se, u ktere velikosti budes mit nejvetsi rozsah dropu (nahoru i dolu, treba nebudes vzdycky ohebnej)… pokud to bude extremni a vychazet jen jednim smerem a za cenu vymeny podlozek/krytu hlavka, pak bude asi lepsi kouknout se po jinem modelu/geometrii

                0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Po týdenním testu těžko hodnotit, na to bych byl opatrný, pokud jinak na silničním kole moc nejezdíš.

                Mám jen pár drobných připomínek:

                – ke kótám si dej u úhlových měr i půlstupně

                – k poloze hlavy si udávej i reach kótu, usnadní Ti to orientaci později

                – máš velmi pravděpodobně chybu měření těla, vychází Ti tím pádem sedlo celkem nízko a natažený posed, to by odpovídalo příliš dlouhé naměřené stehenní kosti oproti holenní

                – další chyba možná bude u délky paže, 71 cm je na poměry opravdu hodně, stejně tak délka předloktí 37 cm

                – ale s ohledem na inseam a celkovou výšku mi přijde posed nastavený na půjčeném kole s dosahem S_H cca 541 mm velmi realistický

                – stejně tak mi přijde (vzhledem k délce nohou a celkovému somatotypu) správná i nastavená výška sedla cca 810 mm

                – z mé zkušenosti bys pro své proporce měl používat COMP fit, pro větší dropy bude lépe vyhovovat

                – vyzkoušej si i kratší rámy, na kterých délku posedu S_H naženeš nikoliv na délce rámu, ale na dropu, mohly by Ti vyhovovat

                (Očekával bych správná doporučení CompFit po přeměření TTh=555–560 mm, S_H=545 mm, setback <70mm, BB_S=810 mm. Pak by vyšel na Tebou kreslený Cube vel. 56 největší reálný drop 116 mm při představci 100 mm/-6° s osou 35 mm nad hlavou. Na menším rámu s delším představcem bys měl větší variabilitu nastavení. Ale je to něco za něco, kratší reach znamená větší možnost kontaktu kolenou s objímkou představce při jízdě ze sedla.)

                Strašně moc záleží na tom, k čemu to kolo budeš používat.

                0 0
                • popokatepetl  

                  Týden byl lepší jak nic, ale určitě to není vyladěný posed dokonale. Na silnici nejezdím, kromě blbého sedla se mi jezdilo dobře a nic mě nebolelo, ve spodním úchopu pokud bych šel níže tak bych se dotýkal stehnem do břicha (to pupek nemám). Kolena jsem měl ve stoje už blízko řídítek.

                  Znovu se přeměřím. Výšku sedla přeměřím na bajku (měřím od středu po vrch sedla ve směru sedlové trubky a sedlovky, ne na konec sedla).

                  Díky

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Ze zkušenosti (a podle toho, co a jak jezdíš) budeš mít na biku klidně sedlo o 1 – 1,5 cm níž. Spodní úchop řeší kompaktní oblouky, na Šírerovi byly celkem hluboké. Pak můžeš mít základní posed už celkem extrémní, protože při dolním úchopu se tolik nemění.

                    Není zač.

                    0 0
                • popokatepetl  

                  tak jsem ženu ukecal na měření. dělal jsem to 2×, když byl větší rozptyl tak 3×. Některé předchozí míry byly s menší odchylkou, něco bylo celkem mimo. Ted jsme naměřili kratší ruce, delší nohy, jiný poměr stehen a holeně což vysvětluje že mívám sedlo zaražené vepředu na přímé sedlovce, svislici měřím od středu kolene.

                  Dokreslil jsme i CUBE vel58. Má položenejší sedlovou trubku címž natahuje částečně posed TTh, ale na špatnou stranu protože by nemuselo jít tolik posunout sedlo dopředu (i když na bajku mám taky 73°). S_H mi nevyšla v žádném ze tří případů. U větší velikosti se zmenšuje drop, S_H je podobné ale nataženější dopředu u vel 58. Tolik muj amatérský závěr.

                  Dnes se zajdu mrknout do obchodu když už neprší. Je to vůbec vhodná geometrie pro mě?

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Tak jsem vyzkoušel mnohé, jak se simulací Tvého empiricky nalezeného posedu (S_BB=810mm, drop=119mm), tak s výsledky z kalkulátoru. Ideálně obojí nastavíš na dvou rámech z mé galerie: RB RR vel. 58 a Tarmac SL4 comp (2015). V obou případech bude pro empirický posed vycházet představec 100mm/-6° s nějakámi podložkami do 15 mm výšky a pro stejný drop s kalkulovaným posedem představec 130mm/+6° bez podložek (popř. jiné délky a sklonu s podložkami).

                    Třetím adeptem je Merida Scultura COMP 905 vel. 56 (cca 2013–14, ale nové jsou velmi podobné), tam by vycházel představec 110/-6° bez podložek na drop 113 mm (hlávko má kónickou horní podložku 15 mm) resp. 130/-6° s podložkou 10 mm na drop 118 mm při nepatrně kratším dosahu S_H=564. Hodně podobně vychází také čtvrtý adept – Specialized Roubaix SL4 comp vel. 56, ale už nemá tu variabilitu posedů dosažitelnou volbou sklonu a délky představce.

                    Proč si tvrdošíjně kreslíš na nové rámy jen 100 mm představec? Běžné je ladit posed už při koupi a představec vyměnit nebo otočit, standardem jsou představce po 10 mm a se sklonem +/- 6 nebo 7°. Někdy se dají koupit i po 5 mm, ale to nebude v tomto případě nutné. Dokresli si prostě na nová kola správné délky představců.

                    0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Moc se s tím patláš. Drop se počítá po horní „hranu“ řídítek. Ještě si kreslím kruhovou úseč požadovaného dosahu saddle-handlebar, ta je opět po nejbližší „hranu“. Na délku představce z CC není potřeba úplně hledět, podstatná je právě s-h, když představec vyjde v nějaké rozumné délce/sklonu a odpovídající účelu kola.

            0 0
      • Coural  

        To jsou ale dobráci. Dneska už se rám neměří podle výšky kulek nad rámovou trubkou. Menší rám zachráníš vysunutím sedlovky a představcem, na velkém rámu kratší představec nepomůže, jízda bude neklidná a kolo nebude držet stopu.

        0 0
    • Spirit  

      Tak už na mě došlo, přiživím se :) potřeboval bych také vědět ideální velikost silničky.

      Fit Style

      The Eddy Fit

      Top Tube Length 54.3 – 54.7 Cm

      Seat Tube Range CC 56.6 – 57.1 Cm

      Seat Tube Range CT 58.3 – 58.8 Cm

      Stem Length 10.1 – 10.7 Cm

      BB Saddle Position 72.4 – 74.4 Cm

      Saddle Handlebar 54.6 – 55.2 Cm

      Saddle Setback 8 – 8.4 Cm

      Seatpost Type Setback

      Actual Inseam86 Cm

      Trunk65 Cm

      Forearm35.5 Cm

      Arm68 Cm

      Thigh66.5 Cm

      Lower Leg57 Cm

      Sternal Notch153 Cm

      Total Height184 Cm

      0 0
      • tromboonen  

        Řek bych 54 (míněno délka horní rámovky), mám podobně vysoko sedlo (trochu výš protože dlouhé nohy a krátké ruce) a taky jezdím 54, mívám větší drop, resp potřebuju vyšší hlavu, Ty bys to měl mít o kousek lepší/menší drop.. nemám teď u sebe svoje měření, ale vypadá to, že máme hodně podobné parametry..

        Nakresli si v měřítku konkrétní rám a zjisti/spočítej si rozsah dropu sedlo/rodla, myslím, že budeš taky úpotřebovat spíš vyšší hlavu, takže hledej mezi endurance/turis­tičtějšíma rámama..

        0 0
        • Spirit  

          Mám teď půjčenou silničku, délka horní rámovky 55, sedlová trubka 54, hlava 17, pár podložek pod představcem, celkem s vidlicí asi 24 cm, představec 9 cm. Pocitově to jde, 54 bych si dovedl představit, ale když jsem koukal do fitu, tak mě překvapila délka sedlové trubky, cca 58. Vyhovuje mi ne moc položený posed. drop je asi 10 cm.

          0 0
          • tromboonen  

            Dýlka sedlovky je imaginární údaj poro teoretický rám s horní troubou vodorovně, takové už dneska moic nejsou, většina má sloping..

            Vybírej rámy s vyšší hlavou, když o nějakém uvažuješ, nakresli si v měřítku kde bude sedlo a kde rodla pro představec bez podložek a dolů a s poodložkama a nahoru, tím si ověříš rozsah dropu, pokud nejsi ohebnej jak paragraf, řek bych že ideál bude 3–15 cm, pak to nastavíš jak bude potřeba

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.