• Archer

    Push Industries Factory Fork System kit for RockShox

    Americka tuningova firma PUSH, ktera pracovala jen s vidlicemi Fox, zacala poskytovat tuning pro RockShox. Mluvilo se o tom uz davno, ale ted' se to rozbehlo.

    Tady je prvni test (anglictina): www.pinkbike.com/…ke-2007.html

    0 0
    • easyrider  

      S přihlédnutím k tomu, že to nedokážu přeložit :) k čemu to je?

      0 0
    • milan1  

      Tak tohle je Archerův pěkný objev, který už chvíli spolu probíráme a můžu říct, že to je téma, které tady pořád požadujete a přitom na to ještě nikdo nepřišel. To, co Pusch upravuje je v první řadě pístek tlumiče a přidává na něj funkci high speed expanze. Žádná z vidlic RS Rebou počínaje a Pikem konče totiž nemají oddělené expanze low speed a high speed, mají pouze low speed expanzi, tohle je známé od počátku a jsem zvědavý, kolik jezdců an to přišlo svojí zkušeností. Jak se to pozná? Rozebrané jednoduše, podle jedné jediné plažetky (záklopky na pístku) Ta druhá přidaná na novém pístku od Pusche je právě tou funkcí navíc. Takovéto řešení expanzí mají všechny Manitou TPC a FOX, žádnáí jiná vidlice na trhu takovéto řešení nemá. a proč změnu nikdo nerozeznal a jde rozeznat? Ano jde a velmi snadno, je ale potřeba jet po sobě na stejné vidlici se stejným nastavením a protože každý většinou jezdil na různých vidlicích a především s různými pružinami, tak měl těžko možnost něco takovéhoto odlišit.Právě tady je to mé stálé trvání na tom, že je třeba nejdřív rozlišovat pružiny a teprve potom jde postupovat dále. Zkušenosti s odlišnými tlumiči tady má samozřejmě Mlok, který si vše opět ověřoval a bavili jsme se o tom a potom má velmi dobré zkušenosti Paulovic. Tyto systémy máme totiž již delší dobu otestované. On si právě tohle vyžádal pro sebe, předtím jsem měl vše jen já na testování. Správné využívání a nastavování těchto systémů by mohlo být zajímavé i pro majitele a tak by se mohla třeba rozjet debata konečně na téma, kteří mnozí pořád požadují, tedy o tajích tlumičů. Jo a mimochodem Archer má samozřejmě zkušenost z jízdy na takovém systému u své Reby i u Epicona na kterém mám u sebe podobnou variantu. Takže očekáváme opravdové zájemce o debaty a ne prudiče a zbytečné filozofy, půjdeme jen k podstatě funkce.

      0 0
      • milan1  

        Oprava Archer má zkušenosti ze svého Talasu, nikoliv reby

        0 0
      • easyrider  

        OK – dlouhé a opět jsme se nic nedozvěděli. Takže ještě jednou: K čemu je to dobrý?

        V článku se píše: čím rychleji jsem jel tím rychlejší byl odskok… Vidlice se tedy vyladí separátně na LOW a HIGH speed odskok (kompresy?)

        díky

        0 0
        • milan1  

          Tak kydž se takhle nebudeš snažit, tak opravdu nic nepochopíš.

          0 0
          • easyrider  

            OK a k čemu to teda je? Na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď.

            0 0
            • milan1  

              Na co jsi přišel ty? to není o naservírování to musí být hlavně o pochopení a nejenom pro tebe ale i pro další, tak se přestaň předvádět a směřuj k nějakému pochopení pro sebe i pro další. Zatím vidím jenom, že pleteš dohromady expanzi a kompresi a expanzi, o nějakách planžetkách sis ani nezapřemýšlel, jinak bys jistě objevil, že nejsou závislé na rychlosti jízdy, žádná taková závislost tam není, byla by jistě viditělná a rozeznatelná. Vnímej a snaž se pochopit jak jsou ty planžetky postaveny a jak se asi otevíraj. Víš vůbec kde jsou v tlumiči? Tohle jsou základy od kterých se musíš odrazit, ne, že se budu snažit vykládat do prázdna a s nepochopením.

              0 0
              • easyrider  

                OK, OK a k čemu to teda je?

                0 0
                • milan1  

                  Jsi na jednoduchá vysvětlení, tak dole u o.ndry jedno máš.

                  0 0
                  • easyrider  

                    A ty to jednoduše vysvětlit nedokážeš? Řekl bych, že pokud někdo něčemu rozumí a umí aspon základní mluvnivké schopnosti, zvládnout to co já chci můžu. Otázka ještě je, jestli chce.

                    0 0
      • kesu  

        ok,to mozna vysvetluje ze u tpc nema nastaveni expanze vliv na citlivost.Pokud sem to tedy pochopil spravne tak u rychle za sebou jdoucich narazu ma vidlice minimalni utlum (expanze)takze se vraci rychle do puvodniho stavu,pokud to tak je tak to je fakt slusnej tunning.Hele muzu se zeptat jaky nastaveni umoznuje Lyrik ve srovnani s FOX 36RC2,pokud muzes srovnat.Jo a ma lyrik neco jako lock?popripade nevis nahodou neco o citlivosti magury wotan treba ve srovnani s 36VAN?

        0 0
        • milan1  

          Jé né, zkus se držet tématu. Nebudem odskakovat. začal jsi docela dobře. Ber to jako pokus dobrat se k něčemu a né předkládat jakési instantní znalosti, protřepat a jsem chytrý, tím, že opakuju. Zatím jsem neviděl u nikoho, že by chtěl pochopit principy planžetek, od toho se můžeme odpíchnout.

          0 0
        • Dijck  

          Ak Ti mozem odpovedat, nastavenia maju takmer rovnake(lo/hi speed compression, rebound, pri pruzine ma foxa preload-lyrik to nema). Iny je ich efekt. Lyrik nema nic podobne ako lock. Mozno som u lyrika na nieco zabudol, uz som ho predal. Ak by si chcel vediet nieco konkretne, pytaj sa…

          0 0
          • kesu  

            hele a co se tyka citlivosti tak sou na tom jak?protoze 36tallas mi prisel horznej ale naopak 36Van super.Dalsi je pak ta magura no.Ale spis si tak delam obraz trhu nixon mi chodi dobre ale je na nem 2,5tis a uz ma vakl:( coz me malinko zkalamalo

            0 0
            • Dijck  

              36 talas 2006 je desny, 36 talas 2007 je lepsi. Momentalne mam 36 Van 2007, som uplne spokojny, mam tam najmaksiu pruzinu. Jeto extremne citliva vidlica. Lyrik detto, ale tam som mal solo air a bolo citit, ze to je vzduch. Na podiv bol linearnejsi ako pruzina co mam teraz. Maguru som nazivo este ani nevidel, nepovedal by som, ze je to relevantny konkurent tym dvom. Nieje takym hracom na trhu…

              Nixon by som urcite vymenil, bud rad ze mas zatial len tieto problemy. Tuhostou su 36 a lyrik uplne inde..

              0 0
              • Dijck  

                Aby som sa opravil, mam tam purple pruzinu, co je druha najmaksia z piatich. Vazim 70kg a pruzina je od 52.1 do 70.3 kg

                0 0
              • Dijck  

                Aby som sa opravil, mam tam purple pruzinu, co je druha najmaksia z piatich. Vazim 70kg a pruzina je od 52.1 do 70.3 kg

                foxracingshox­.com/fox_tech_cen­ter/owners_ma­nuals/07/eng/2007_om_en­g.htm

                0 0
              • kesu  

                ja vim na 36tce sem jezdil a tuhost je jinde ale cena bohuzel taky,spis po tom jen pokukuju protoze chodem mi ten van prisel nastejno,teda krom toho ze ma vyrazne lepsi nastaveni komprese teda.jeste se zeptam jak si spokojenej s tema rafkama?

                0 0
                • Dijck  

                  Zatial drzia, ale mam ich kratko, asi 3 mesiace. Verim ze na buduci rok ich preverim lepsie. Akurat ta biela farba sa rada odiera, hlavne u nas kde je dost kamenov. Po tom kratkom case su uz kvalitne doodierane…a dost to na bielej farbe vidno.

                  0 0
      • jecnak  

        Muzu se zeptat co presne mi to prinese v techto modelovych pripadech? Uvadim ze priblizne chapu jak by to melo fungovat. (Vim jak to funguje vevnitr, ale to mne nemusi jako jezdce zajimat, spis me zajima vystup te cerne skrinky.) Spis by me zajimalo v cem presne se to bude lisit, to si nedovedu moc predstavit.

        1. Vyssi rychlost terenni vlny za sebou, v kazdem sjezdu mezi nimi je nekolik korenu.
        2. Totez jako v prvnim pripade, koreny jsou ve vyjezdech

        Jestli muzes napsat, v kterych fazich a jak hi speed expanze zafunguje. Diky

        0 0
        • milan1  

          Tohle jsou přesně dotazy, které jsem očekával a jsou naprosto správné, zkusíme to řešit dole, tam už se něco rozjelo s Asasinem.

          0 0
        • assassin  

          podle me: za prekazkou ktera se chova jako schod-tzn prejedes a kolo pada dolu brzdene jen tlumicem nez se dotken zeme… se kolo dostane na zem driv… tzn tam kde by kolo normalne „skocilo“ tzn bylo ve vzduchu… tak bude kopirovat teren.. bude min skakat… kdyz pojedes dh nebo proste jen technickej sjezdik… mas kolo casteji na zemi – muzes ho lip ovladat… na FR a skakani po prekazkach je to asi k nicemu… proto mejitele marun ktere je k tomu pouzivaji nechapou vyhody tlumicu foxu a naopak:)

          ve vyjezdu by to mozna melo vyznam na zadnim tlumici.. ze by po prejezdu korenu,schodu… spadlo zadni kolo rychleji za prekazku a melo lepsi zaber…

          0 0
          • jecnak  

            Pro nizkozdvihove vidle vidim mozna vyznam i v tom, ze vidlice muze mit nastavene silnejsi tlumeni low speed odskoku a pritom ji nepujde tak jednoduse „zatlouct do zdvihu“ v prudsim sjezdu se serii mensich nerovnosti (korenu). Snad to pisu pochopitelne.

            0 0
            • assassin  

              jj myslim ze to vidime stejne…

              0 0
              • milan1  

                Upřesním to, je to prostě rozdíl tlaků. Najedeš na překážku, tlak na řídítka plus stlačení pružiny jsou malý rozdíl tlaků. za překážkou zmizí tlak od překážky a najednou máme nárůst a veliký. Planžetka povolí, následuje rychlý návrat a zase rychlé zavření při setkání se se zemí. tady to zase okamžitě rychle utlumí. Tohle je podstata a velmi pěkná funkce.

                0 0
                • assassin  

                  jasne zavre se to pri kontaktu se zemi… ale kolo ma porad rychlost… jak se zavre tak dojde k low speed tlumeni nez se „zmackne“ pneu? jinak myslim ze by kolo mohlo odskocit… ??

                  0 0
                  • milan1  

                    Kolo odskočí vždy ale v tomhle případě zase prostě méně, je to jednoduše zase o kus lepší, než jednoduché řešení.

                    0 0
                    • assassin  

                      jeste ze nemam srovnani s jinou vidlici (ma i tlumic FLOATu hi speed rebound?) ktera to umi:) jinak bych musel asi marzochu vykuchat a celou predelat (protoze mi 66 za 36 asi nikdo nevymeni:) a 20+tis na vidli fakt nemam)

                      0 0
      • Martyss  

        Jaký je tedy rozdíl mezi TPC a TPC plus? Vždy jsem si myslel, že je to přítomnost highspeed komprese u pluska…Díky

        0 0
        • MlokCZ  

          Celé tohle vlákno i v celém příspěvku Milan píše o high speed expanzi, kterou má i TPC. O kompresi tu není řeč.

          0 0
    • o.ndra3  

      Vypadá to pěkně, kolik to bude stát? Je fakt, že mám u Reby dost často potřebu regulovat odskok a snažím se najít nějaký vhodný kompromis mezi dostatečně rychlým vracením na nerovnostech a houpáním na terénních vlnách. U TPC mi zase přišel nepoužitelný tvrdý lockout, který se při nastavení na půl chová přesně opačně, než bych potřeboval.

      0 0
      • milan1  

        No, vida o tomhle to všechno je.

        0 0
      • easyrider  

        Houpaní má snad za úkol eliminovat MotionControl ne?

        0 0
      • milan1  

        Ještě upozorněné, nepleť do toho Lock, mohlo by to oklamat. To je o něčem zcela jiném.

        0 0
        • o.ndra3  

          Jen jsem zmiňoval, proč mi MC přesto přijde jako lepší systém než TPC. Takhle bych mohl mít výhody obou. Nic nepletu.

          0 0
          • milan1  

            Probíráme u TPC pouze expanzi, už takhle bude práce se někam dostat.

            0 0
      • martt  

        v tom clanku je v diskusii cena 150 az 300$

        0 0
        • easyrider  

          No vida a už to nemusíme řešit. :) Tolik za to stjně dá jen málokdo.

          0 0
    • cabbage  

      Mírně mě udivuje, proč se v článku(a následné diskuzi) bavěj o citlivosti, když to má mít dopad pouze na odskok.. neví někdo?

      0 0
      • o.ndra3  

        Asi tím myslí, že když se to při větším nárazu rychleji vrací (tak to aspoň chápu), tak se to při rychlém sledu nárazů nezahltí a je to jakoby citlivější. A v ostatních situacích je stejně klidná.

        0 0
        • roud  

          Mno tak jestli je pravda co píšeš tak sem konečbě pochopil k čemu to je :O)

          0 0
          • milan1  

            A jak ty planžetky rozeznávají ty sledy nárazů?

            0 0
            • roud  

              Nechápu proč ten dotaz smeřuje na mě jen se nsažim pochopit k čemu ta věc je a tohle mi přijde jako první rozumný vysvětlení pokud máš jiný sem s nim…

              0 0
              • milan1  

                Snažím se abyste opravdu zkusili pochopit co se tam děje a ne přijmout jenom jakési jednoduché a polovičaté vysvětlení. Přeci jsem uváděl, že tohle buru jako ty očekávané debaty o vyšších funkcích tlumičů.

                0 0
                • roud  

                  Proč nemůžeš prostě jednoduchym způsobem vysvětlit k čemu to je abysme to pochopily nebo nak to vysvětlit ??? zatim sem se to z toho co si v tomhle threadu napsal nezjistil…

                  0 0
                  • milan1  

                    Píšu to nahoře, nebude to instatní návod protřepat a mám znalosti, bude to prostě společné hledání.

                    0 0
                    • roud  

                      Přečet sem tu všechno a stejnak nevim k čemu to je :O(((

                      0 0
                      • milan1  

                        A co se takhle podívat na obrázky od Pusche. Víš, kde to všechno je ve vidlici?

                        0 0
                        • roud  

                          Koukal sem a nevim… chci jen jak pro blbce vysvětlit co to ma za efekt nebo spíš účel nebo chci zas tak moc ???(je mi jedno kde to je jen jezdim technika je na servisu)

                          0 0
                    • paulovic  

                      Milan vyžaduje pochopenie, nedáva priame návody :o) mna takto lámal pol roka, ked som ladil svoju prvú vidlu (Splice) kde som prerábal tlmič na L/H expanziu. Netreba sa vzdávať … niekedy by som ho niečim aj praštil ked prišla odpoved, hladaj … namiesto povol toto a skontroluj toto, ale na druhej strane strašne vela som sa pri tom naučil.

                      0 0
                  • easyrider  

                    Protože Milan je slušně řečeno velice svérázný člověk.

                    0 0
                • kesu  

                  to by me zajimalo jak to funguje?zalezi na mnozstvi oleje co musi protect?nebo to je ta zaklopka jakoby plovouci a necha to protect olej jen pokud pri rychlych razech?nebo jak?

                  0 0
                  • milan1  

                    No, vida to je základ. Tak ta jedna záklopka, vidíš ten náktres Puschu, jak na originálním pístku proudí olej?

                    0 0
                    • kesu  

                      na tom puvodnim?tam nevim proc se mi ta dira na vtok oleje zda ucpana?:( jinak na tom upgradovanym tu zaklopku vidim pod ni musi protect olej takze se nejak nadzvedne?

                      0 0
                      • milan1  

                        Na originálním pístku dole je ta záklopka. Otevírá se pohybem vzhůru a při zpětném se zavře, to nastává fáze expanze a olej protéká uvnitř, otvorem, který můžeš z venku ovládat, seřizuješ tedy tuhle low speed expanzi.

                        0 0
                        • kesu  

                          :)vida,cimz je oddelena expanze a komprese a tadle zaklopka ma nejaky predpeti.to by bylo a jak je to u ty vysokorychlostni?

                          0 0
                          • milan1  

                            Ve výkladu pokračuje Easyrider.

                            0 0
                            • kesu  

                              :( hele a jeste jednou od tematu umis vymenit pouzdra na manitou nixon?idealne tak aby byla zachovana citlivost a zvetsila se zivotnost.Ukazalo se bohuzel ze manitou ma porad stejne mizerny pouzdra…

                              0 0
                    • easyrider  

                      Ježiši kriste! Každá planžeta má jiný předpětí, takže při nízkym tlaku propušít jedna, při vyššim tlaku je větší průtok= vetší odskok. To ale na nobelovku!

                      0 0
                      • milan1  

                        Gratuluju, už víš všechno tak si dál výkladem tu nobelovku zasluž.

                        0 0
        • cabbage  

          To by mohlo být vysvětlení – že se stíhá vrátit a tedy je i potřeba menší síla na prvotní stlačení na další překážce.

          0 0
    • martt  

      Ta uprava imho zmeni charakteristiku tlmica tak ako je v prilohe.

      Okrem toho tam menia tesnenie v ktorom sa pohybuje piestnica za kvalitnejsie s mensim trenim.

      Prajem dobru noc.

      0 0
      • Mamut  

        Ten graf je jasny. Z celeho vlakna tu a toho clanku na PB som ale pochopil, ze cim rychlejsie tu vidlicu stlacim, tym rychlejsie sa vrati. A preco? Jedine, co vidim ja, ze sa zmensil vysokorychlostny expanzny utlm. Co mi ale donuti tu vidlicu rychlo sa vracat len preto, ze bola rychlo stlacena?

        Pretoze (IMO) to ze je ta vdlica stalacana rychlo, este nic nehovori o tom, do akeho zdvihu bude stlacena (koren vysoky 3cm, ktory trafim pri rychlosti 50km/h bude vysokorychlostny naraz, ale nijak „hlboky“). Takze sa ani nemozem spolahnut na to, ze by rychly naraz vyrazne stlacil vidlicu (povedzme vzduchovu), takze by expanzia zacinala pri velmi stlacenom vzduchu ⇒ velkou silou ⇒ velkou rychlostou. Takze ako to je?

        0 0
        • martt  

          Podla mna v tom clanku je to blbo opisane. Pisu tam, ze ten novy utlm je frekvencne zavisly (frequency-sensitive-damping). Ja si myslim, ze je tlakovo resp. rychlostne zavisly. Teda pri prekroceni urcitej rychlosti piesta sa ten novy ventil otvori.

          Kedze rezonancna frekvencia vidle je urcena odpruzenou hmotnostou a pruzinovym koeficientom vidle (vzorec je f=(1/(2pi))sq­rt(k/m) ), tak sa ten ventil otvori ak presiahnes urcitu amplitudu kmitov.

          Teda jednoducho povedane ak stlacis vidlu nad nejaku prahovu hodnotu, tak pri navrate sa pocas expanzie otvori aj ten druhy ventil.

          V praxi by sa to malo spravat tak, ze na malych nerovnostiach to bude viac zatlmene ako na velkych.

          Teraz nemam cas sa tym nejak hlbsie zaoberat, vecer odomknem moj thread o tlmeni a mozeme to rozanalyzovat tam. Bez dozoru ho nechcem nechavat otvoreny abe nebol rozbity off-topicmi. Prosim o pochopenie.

          0 0
    • milan1  

      Na tomhle příkladu se mi krásně ukazuje jedno. jako vždy začne boj o pravdy a nikoliv o společné poznání, nevidím tady snahu která by k něčemu takovému směřovala. vidím jenom potřebu jednoduchého vysvětlení, které dá zdání pravdy. Tohle ale není nic odtrženého a extra složitého, je to něco, co dokážete použít v praxi, není to rarita, může to tady jezdit v dost exemplářích a lidi ani nevědí, co tam mají a jak by se to mělo seřizovat? Co to přinese, případně na co je to špatné, ano i negativa to přináší. a na vysvětlování nebudeme muset použít žádné grafy ale jenom příklady z jízdní praxe. V předloženém testu je vidět, že ani vzdálení testeři neznají a nedokáží popsat, co to vlastně dělá. Je strašně moc vidět, že když nejsou nadopováni firemními informacemi o té správné funkci, tak jí prostě nerozeznají a nepopíšou. Tohle samozřejmě není objev a cosi nového, je to od počátku ve všech TPC a jenom nešikovností jejich marketingu to nedokázal nikdo ocenit. Ono i Motin control není vlastně nic nového, je to opět obdoba Locku opět TPC tlumení a je třeba ocenit, jak pouhé odlišné nastavení tohoto locku přineslo slávu Motin controlu. A nebo to byl šikovnější amrketing? Prostě chci aby se tady dalo bavit o podstatě funkcí, bez ovlivnění a masáže marketingu a slibuju, že budete překvapeni, co se dá objevit za těmi názvy, když nakonec opravdu pochopíte jak ty názvy opravdu fungují. High speed a low speed komprese a expanze jsou oparvdu planžetky a jejich funkce není, že čtou terém a že jak do něho vletíte, tak ony to poznají. Ony to poznají a reagují přesně podle podmínek uvnitř tlumiče a reagují vždy stejně dle nastavení. Něco můžete nastavovat vy a něco je nastaveno výrobcem, je to i nedávné téma o vnitřním nastavení FOXů. Když se tady často vzhlížíte v pohledech na nafocené vnitřnosti vidlic, tak se doslova děsím z toho, že nepoznáte funkce, kde jsou dokonce na obrázku Pusche zdůrazněny i jednotlivými průtoky. Vžydť právě o tomhle jsou ty detaily vidlic, že vidíte a rozeznáte, jaké mají vlastně funkce. O tomhle jsem si představoval, že se dá bavit a né odbíhat od tématu a nakonec napsat, že mě to ani nezajímá. Moje představa byla aby se bavili opravdu znalí a zapálení a ti, co nevědí se snažili pochopit a ne hned začít chrlit požadavky, tak vysvětli, vysvětli. Nejde vysvětlovat, když není shoda v názorech a pohledu na problematiku.

      0 0
      • martt  

        Milan, mal by si si precitat nejaku knihu. Mohol by si zacat napr. tymto

        John Dixon, The Shock Absorber Handbook (Wiley-Professional Engineering Publishing Series)

        Myslim to ako dobru radu, kedze profesionalne upravujes aj tlmenie.

        0 0
        • milan1  

          Nemáš náhodou málo času a nechceš se věnovat svému threadu, který nechceš nechat zanést takovým balastem, jaký se tady snažíš stvořit? Sbohem Martte.

          0 0
          • martt  

            Odkaz na knihu ktora sa uplne presne zaobera topicom tohto threadu nie je balast.

            0 0
            • milan1  

              Tak ty si nedáš pokoj? Ono to stejně k ničemu není tak se ti tady rozepíšu, Nadutost a povýšenost, která z tebe už delší dobu doslova čiší je tady už doslova korunována. Já mít tvé znalosti, které tady předvádíš, tak radši někam zalezu a stydím se a ty vše vystavuješ ještě na obdiva arogantně se natřásáš s trapným pokusem vyvýšit se. Pokud jsi náhodou ty tu knihu četl a psal jsi zde své poznámky o fukci, tak jsi byl zřejmě na špatné stránce, protože jsi byl opět jako vždy mimo. Buď se do doporučované litertury zakousni sám a potom ale ukaž žes jí patřičně pochopil a nebo se nesnaž shazovat někoho, když na to evidentně nemáš znalosti.

              0 0
              • blue  

                se vší úctou, nadutost, povýšenost a arogance k netechnicky založenejm lidem tady od začátku čiší jen z tebe

                0 0
                • milan1  

                  Proč nenapíšeš radši něco o funkci jsi přeci zkušený testovací jezdec, nebylo by to lepší?

                  0 0
                  • blue  

                    odpověď přesně ve tvym arogantnim stylu… škoda

                    0 0
                    • milan1  

                      Jakýpak arogantní styl, jsme v technickém tématu, nejsme v thredu o nesmrtelnosti chrousta, tady právě patří ten technický pohled a na rozdíl od tebe to tak vnímám. Maslím, že už od počátku žádám dostatečně jasně lidi aby se snažili o technický přístup a vstupovali jenom zapálení. Tvoje poznámka je bohužel zcela mimo. marttova je potom vrcholem arogance.

                      0 0
                • Dijck  

                  Absolutny suhlas, thready kde pise svoje traktaty sa uz pomaly nedaju citat:/ A to je skoda.

                  0 0
                  • milan1  

                    O něco prosím, kdo z Vás se snažil takto vstupovat, každý, kdo byl přínosem se dočkal vstřícné reakce, rozlišujte.

                    0 0
                • Ladap  

                  Ladap

                  0 0
              • roud  

                že zrovna ty tady mluvíš o nadutosti a povýšenosti doteď si mi ani neodpověděl k čemu to slouží a akorát tu všechny kritizuješ… zkus se nad sebou zamyslet…

                0 0
                • milan1  

                  A čemu že to vlastně nerozumíš, musíš formulovat co jsi pochopil a co ti není jasné o tomhle je to poznávání a vysvětlování.

                  0 0
      • assassin  

        heh tak se tu zkusim ztrapnit i ja..... myslim ze funkce zaklopky musi byt jasna kazdemu kdo ji vidi… u hi/low komprese je to celkem jasne… u expanze si myslim je to podstatne mene patrne- dost mozna duvod pro se to prilis nepouziva(uspora vyrobnich nakladu/vetsina uzavatelu nepozna ze to tam je)

        takze k veci. jako jedina budici sila pri expanzi je pruzina… jeji chovani zname… a rychlost expanze bude zalezet na nekolika vecech … 1) jak je vidlice ve zdvihu-cim vic je pruzina stlacena-tim vetsi sila-tim rychleji se v okamziku kdy muze roztahuje 2) tvar prekazky… kdyz prekazka skonci ostrou hranou(kamen,parez) …expanze probiha tak jak nejrychleji to dokaze pruzina a dovoli tlumic pokud prekazka konci nabehem (boule) tak limitni neni je ta pruzina, protoze ta se rotahuje rychleji nez „ustupuje“ prekazka 3) rychlost… kdyz jedu rychle tak se i iprekazka s „nabehem“ muze chovat jako prekazka s ostrou hranou…

        takze vyznam vidim prave v prejeti vysoke prekazky…kdy se za pomoci mensiho odporu tlumice diky otevreni zaklopky dostane kolo do kontaktu se zemi rychleji nez kdyby ji tlumila jen „dira“ low speed tlumice…
        na milana: je otevreni zaklopky nastavovano tak ze se tato otevira pri libovolnem zdvihu vidlice (libovolna sila pruziny) nebo az kdyz naroste rachlost/sila diky vetsimu stalceni vidlice? kazdopadne bude mit na nastaveni high speed expanze vliv vymena pruziny a mela by se soucasne s pruzinou menit i planzeta… nebo jeji predepinaci pruzinka (podle konstrukcniho reseni) ne?

        0 0
        • milan1  

          Není to jenom vysoká překážka, je to dané hlavně její délkou, právě na tohle už třeba stačí ta mnou používaná cihla, která zde budila veliké veselí neznalých. ty tohle konkrétně ve své vidlici nemáš a kdyby ses svezl s jinou, tak máš zase jinou pružinu a na ní samozřejmě taky záleží. Jedno jediné nastavení samozřejmě neřeší všechno a proto existují i provedení snad nějakých tlumičů, které mají nastavitelné obě expanze. U všech vidlic mě známých je high speed expanze napevno. neznamená to samozřejmě, že ty hesla znamenají u každého výrobce totéž. jak jsem už uvedl na příkladu Nition controlu a Manitou, tak jednotlivá firemní nastavení mohou přinést i jiné výsledky. A samozřejmě jsi nezklamal, jsi první ze zatím zůčastněných se kterým je možné neco rozebírat. Chybí nám ještě upřesnit principy pro ostatní a potom praxe a případná negativa.

          0 0
          • assassin  

            jasne … zjednodusil sem to… zalezi jestli to bude schod dolu z roviny… vidle spadne dolu jen v ramci SAGu… nebo jestli bude jako ta cihla a vidle bude dolu „padat“ navic jeste ze „stlaceni“ zpusobeneho najetim na prekazku…

            0 0
          • jecnak  

            Zkopiruju to sem ze shora:

            Pro nizkozdvihove vidle vidim mozna vyznam i v tom, ze vidlice muze mit nastavene silnejsi tlumeni low speed odskoku a pritom ji nepujde tak jednoduse „zatlouct do zdvihu“ v prudsim sjezdu se serii mensich nerovnosti (korenu). Nebo by taky slo vozit nizsi tlak? Snad to pisu pochopitelne.

            0 0
        • jecnak  

          Takhle nejak si to taky predstavuju, ale vidim problem v tom ze by vidle s timhle udelatkem mohla v nekterych situacich jakoby „kopat“. A ted je dobre, jestli ma takova vec opravdu sve opodstatneni ve zlepsene trakci a nebo ne.

          0 0
          • assassin  

            jj myslim si to same… mohlo by to kopat jako kdyz mas nastavenou maly expanzni tlumeni (rebound) asi hodne zalezi na tom nastaveni toho „ventilu“ … z pohledu toho ze stim nemam zadnou praktickou zkusenost si myslim ze to nastaveni by mohl byt celkem problem…

            0 0
          • milan1  

            Naprosto správně může to kopat a to na konci zdvihu. Máš tam situaci, kdy je pružina stlačená na maximum, váha na řídítkách přitom může být malá, jsi už nadhozen. Planžetka samozřejmě reaguje na rozdíl tlaků a nikoliv na rychlost, či jiné vlivy. No a právě v tomhle případě jsou průtoky maximální a vidlice dioslova vystřelí. Když tohle pochopíš a vyzkoušíš v praxi, tak ihned poznáš, proč FOX do nejvyšších sjezdových vidlic ještě přidává takzvaně pozičně citlivé tlumení. Prostě se před tebou začnou odkrývat zcela jednoduché odpovědi. V běžné praxi to ovšem přináší více pozitiv, než negativ. Jízda je klidnější právě na větších a delších nerovnostech. A jenom jako perličku. Funkci v praxi zatím rozeznal jediný můj zákazník, on poznal právě to chování při dopadu a zjistil, že to žádným nastavením své Stance nezmění, i když při malém stlačení bylo tlumení doslova líné. On neznal sice příčinu ale jako jeden z mála jezdců poznal v praxi problém.

            0 0
            • assassin  

              no chyba … kdyz sem si to predstavoval .. nepredpokladal sem vliv zatizeni riditek (to sou ty mi motorky, tam se to diky mhote moto chova trosku jinak… ikdyz samo to jestli je vaha na riditkach bude mit stejnej vliv)

              dotaz: kdyz to vezmu na ty cihle… pri navratu ze zdvihu …se otevre tahle high speed komprese… a kolo na zem dopadne sice driv nez kdyby to tlumila vidle jen s low speed exp. ale zase to kolo dopada s vetsi rychlosti… nemuze tohle nasledne zpusobit nejake kopnuti,zakmitani?

              0 0
              • milan1  

                Motorky a kola jsou v tohle stejné. Abys měl rychlý návrat za překážkou, tak musíš mít hodně otevřenou low speed expanzi, když tedy máš jenom jí. No a ta otevřená expanze je i na překážce, nic jí nemění a tak po dobu, co jsi na překážce, tak se ti vidlice zdvihá víc do zdvihu. Kdyby byla překážka delší, zdvihne tě takhle vidlice do maximálního zdvihua na konci překážky už nemá kam hrabat aby dosáhla na zem.

                0 0
                • assassin  

                  jj jasny, chova se to stejne… jen pokud nemam tlak na riditkach , tek je tam preci jen jeste dostatecna hmota motorky… takze ten rozdil bude mensi… nez u kola kde rozdil jestli mam tlak nariditkach nebo ne je podstatne vetsi…

                  0 0
            • jecnak  

              Kdyz tak nad tim premyslim, tak treba jizda neklopenou zatackou s koreny muze byt rychlejsi prave diky vetsimu kontaktu predniho kola s terenem (vidlice se zvalada rychleji vracet). Teoreticky je to lepsi, jen tu vidim urictou nelinearitu chovani – proste existuje bod, kdy vidlice bude s high speed kompresi pracovat a kdy ne. Na druhou stranu je otazka jestli to bude nejak zvlast znat (zvlast u nizkeho zdvihu, u neceho 140 a vys to znatelne urcite bude). Myslim, ze se uz poustime na dost tenky led. Kazdopadne by to mohlo byt hodne zajimave srovnani.

              Ty sam neco takoveho pro RS chystas nebo uz delas?

              0 0
              • milan1  

                Tady děláš nějakou chybu a nebo překlep. Pořád jsem jen u expanze upřesni to nerozumím.

                0 0
                • jecnak  

                  Pardon misto expanze jsem napsal kompresi, jinak vsechno ostatni je snad ok.

                  0 0
                  • milan1  

                    Ono je to už moc na přeskáčku, já jsem myslím už popsal všechno, co se týká chování na větších překážkách a v oblasti koncového dorazu. vše má platnost a chybí nám už jenom chování na drobných nerovnostech. Tam jsou již negativa.

                    0 0
                    • mar_tin1  

                      no tu by som prispel svojim pozorovaním. mám vidlu s obyčajným tlmičom (low speed expansion). pri rýchlejšej jazde po jemných nerovnostiach – stvrdnuté stopy od traktora (napríklad 4cm prekážka, 4cm jamka súvisle za sebou)- vidlica nedokáže tieto nerovnosti utlmiť a cítim ich v rukách. mohol by som povoliť útlm, potom by sa vidlica stihla vracať a prejazd by bol hladší. akurát by tu potom bola nevýhoda kopania na prekážkach, kde je výhodou mať expanziu viac utlmenú. ide mi o to, že tu neexistuje nejaké „správne“ nastavenie, všetko je otázka kompromisu, či to stojí za občasné kopanie, presne ako písal mlok o svojej rebe. skrátka na takéto nerovnosti nie je veľmi účinný ani jeden typ tlmiča. keďže toto je popisovaná nevýhoda tlmiča s low aj high speed expanziou (napríklad tpc). dúfam, že tento príspevok nie je veľmi offtopic…

                      0 0
                      • milan1  

                        Ne, tenhle příspěvek není rozhodně off topic. Vyšší problematiky útlumů nejsou odděleny od toho prvotního a tím je charakteristika a odpory vidlice. Tohle vše je potom nadstavba a vidlice nepracuje jako jednotlivé části ale vždy jako celek a právě co a jak je rozhodující je téma daleko širší, než se zdá. Tady už se ale stačilo vytvořit tolik marastu, že nemám nejmenší chuti pokračovat, pokud se nezbrzdí ti zhrzelci a ublíženci.

                        0 0
                      • assassin  

                        no ja si prave myslim ze tlumic kterej ma i high speed i low speed (nejlepe na strane tlumeni pri kompresy i pri odskoku) dost vyrazne resi ten problem co ty popisujes… tzn ze muzes mit hodne pritazenej utlum a pritom vidlice „nekope“ na vetsich prekazkach.....

                        nejak nechapu proc pises ze tohle ta nevyhoda tlumice s low/high … kdyz prave jeho vyhoda je v tom ze jev kterej popisujes u svoji „obyc“ vidle nedostavuje v takove mire (jestli vubec)…

                        0 0
                        • mar_tin1  

                          ak máš na tlmiči s low/high expanziou pritiahnutú low speed expanziu (tak ako to tu bolo popísané), tak sa na malých a rýchlo za sebou idúcich prekážkach nedokáže vidla vracať, takže nebude tie prekážky tlmiť a budeš mať pocit, že jazdíš s pevnou vidlou (keď to trošku zveličím). high speed planžetka sa neotvorí, pretože nebude mať dostatočný impulz.

                          0 0
                          • assassin  

                            to uz je asi zas vec konkretniho nastaveni celeho systemu… tak idelani to nebude nikdy…

                            ale myslim ze kdyz se nestaci vracet tak spis dojde k „zatluceni“ do zdvihu… neni duvod proc by vidlice nemela tlumit..a chovat se jako „zamknuta“......

                            0 0
                  • milan1  

                    Zorientoval jsi se v tom? je to taky ukázka jestli se v tomhle ještě někdo vyzná. Každopádně kdo se sktivně zůčastnil a kladně v tom jasno má. Samozřejmě by to stálo za zkoušky a porovnávání. Jak vidíš, tak jezdci jenom samotnou jízdou, bez technických základů nemají šanci rozlišovat.

                    0 0
                    • jecnak  

                      Vratim se jeste k nezodpovezene otazce. Uvazujes o takove uprave pro RS nebo uz neco takoveho delas?

                      0 0
                    • jecnak  

                      Jinak myslim, ze chapu vse co jsi tu napsal, ted uz by to stalo za to jen nekde vyzkouset.

                      0 0
                      • milan1  

                        Takovéhle provedení jsem už jezdil na XC Pro, vytvořil jsem ho i pro Paulovice, který zná dost podkladů a na své vidlici si ladí sám. Teď zrovna získal nového Talase a myslím, že je celkem zklamán :-) Já už vývoj pro XC PRO sám nedělám a jezdím tohle na Epiconu. Nabídka bude vždy, když vznikne poptávka a bude samozřejmě levnější než Pusch. Ale když, jak vidíš jenom málokdo rozzná přínos, tak je celkem problematické nabízet. Předpokládám, žes pochopil vše ale ještě jak píšu, chybí nám chování na drobných nerovnostech a tam se prostě může stát, že tě to podrží ve větším a zanořenějším zdvihu, než je třeba. Tohle jsou prostě zákonitosti a když je neznáš a nerespektuješ, tak nevyužiješ potenciálu. Od toho je právě to seřizování a jeho možnosti. když třeba pojedeš jenom po drobném a jemném podkladu, tak samozřejmě otevřeš low speed expanzi naplno a tím můžeš high speed zcela vyloučit, oni se samozřejmě ovlivňují, to odpružení je prostě ve výsledku vždy souhra a nejlepší kompromis. Ideál na všechno prostě není. Ale tohle řešení je opravdu dobré a zaručuju ti, že jízdou to oceníš. To testování se zkušenějšími a dostatkem vidlic by nebylo od věci.

                        0 0
                        • jecnak  

                          Dobre, urcite bych tedy mel zajem. Pujde o dve vidlice, ale u jedne budu mit hodne specialni pozadavky a budu to muset primo ukazat na vnitrnostech co kde chci upravit, jak by to melo fungovat a konstrukcne to zkonzultovat zda je to dobre reseni (nechci slozite vysvetlovat pres mail). Az budu mit i tu druhou vidlici u sebe, tak se ozvu.

                          Ad testovani. Muzeme se zkusit domluvit rekneme s Mlokem a dalsima, ale popravde k nejakym nesubjektivnim vysledkum bysme asi dosli jen u stejnozdvihovych vidlic, ktere by se montovaly postupne na jedno kolo. To mi uz prijde hodne narocne. Nemluve o tom, ze si clovek na jiny system musi proste chvili zvykat a dostat ho do ruky.

                          0 0
                          • milan1  

                            Taky to tak vidím, Mloka dole jsem na něco takového dole již upozornil. Víc lidí, víc vidlic je rozhodně lepší. Já mám v záloze stejnou vidlici, stejně nastavenou a u ní se dá prostě jenom vyměnit tlumič, nic prokazatelnějšího se nedá pořídit. A ty úpravy podle nápadu, musím mu věřit a nadchnout se pro něj. Trochu se obávám tvých závodnických požadavků i když v poslední době máš na odpružení názory na aktivního závodníka velmi pokrokové a vlastně se mnou zcela shodné.

                            0 0
                            • jecnak  

                              Urcite nehodlam mrzacit pruzeni ci tlumeni, naopak chci to dostat nekam dal – u SIDa lip hospodarit se zdvihem, pripadne udelat mu LOCK na zpusob ETA a PIKEovi high speed expanzi.

                              Moje predstavy o zavodni vidli jsou prakticky porad stejne – extremne citliva vidlice s velmi progresivnim pruzenim, lehka, tuha, siroke moznosti nastaveni tlumice, zavirani na riditkach.

                              0 0
                              • milan1  

                                U Pike by byl vhodný i takový Soptík, který má svého Pika průběžně laděného a měl bys hned porovnání. citlivost je někde zcela jinde ale expanzi high speed tam ještě nemá. U Sida můžeme změnit nastavení pružiny, jestli tvému požadavku správně rozumím, to je vlastně obdoba, co měl už Fiberman na Rebě.

                                0 0
                                • Soptík  

                                  Vše sleduji:o) a pokud to pujde tak se mohu ukázat.

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Vypadá to až na jaro, to ještě stihneme i u tebe dojít někam dál s úpravami :-) Samozřejmě jsem s tebou počítal na testování, kterého se jistě rád zůčastníš.

                                    0 0
                              • milan1  

                                A ještě ETA, tak to nepůjde byl by tam špatný komfort ovládání, problém u Sida tohle zakoponovat.

                                0 0
            • MlokCZ  

              Já se v praxi u Talasu se situacemi, kdy by došlo k nějakému výraznému kopnutí nesetkal. Ale určitě to bude tím, že předtím jsem na Rebě jezdil expanzní útlum na minimu (tzn. rychle se to vracelo také vždy a k náznaku kopání mohlo docházelo i tam, kde teď u Talasu ne a tedy byl jsem na to mírné kopání zvyklý) a oproti tomu je to pouze lepší.

              0 0
              • milan1  

                Tady hodně záleží na tom firemním nastavení, jakou část, danou průtoky ti výrobce uvolní pro seřizování low speed a jakou pro high speed. Ta Stance se projevila jednoznačně. Low speed zavřeno vidlice líná, stlačíš na místě co jsi chopen a vidlice najdenou nečekaně vystřelí zcela jinou rychlostí. při Low speed jako jediné se tohle nestane.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Na detaily nastavení uvnitř vidlice se budeš už snad brzo moct podívat u Talase v reálu, tu 08 verzi Talase jen krátce otestuju jak dorazí kolo a pak se s tebou domluvím na úpravě.

                  A takový extrémní rozdíl se u mě stát nemůže, protože i tu low speed nemám nějak příliš přivřenou (to by musel být extrém v tom, že by low speed uvolňovala jen zcela minimální část průtoku oproti high speed a to předpokládám i dle chování vidlice tak není).

                  0 0
                  • milan1  

                    Jestli chceč fotky Talase uvnitř už teď, tak je přiložím :-) Tady je pístek a detail planžetek, jako má ten Pusch

                    0 0
                    • assassin  

                      ta u te hispeed komprese je dana tou pruzinou… u te hispeed expanze je dana jen tuhosti te membrany?

                      0 0
                      • assassin  

                        tuhost/nastaveni ..samo.. nejak mi to vypadlo…

                        0 0
                      • milan1  

                        Tohle je provedení 2007, nechci dávat soudy o kompresi a jejím nastavení, nemusí to tak být. tady se otevírá velmi snadno.

                        0 0
                        • assassin  

                          sem to spatne napsal… myslel sem jestli ta tuhost resp- to jak snadno se otvira je dane jen tuhosti te planzety?

                          0 0
                          • milan1  

                            Je dané umístěním a průtokem otvorů a samozřejmě tuhostí planžetky.

                            0 0
                      • milan1  

                        jinak expanze low speed není z tohohle pohledu vidět, ja to ta štěrbinka za pístkem která je vidět na tomhle záběru. ta se přivírá mechanismem uvnitř, ten ovládáš.

                        0 0
                  • chodec  

                    …08 verzi Talase jen krátce otestuju jak dorazí kolo a pak se s tebou domluvím na úpravě…

                    měl jsem podobnou ideu, ale ježto nevím, kdy bude kolo, kdy Talas a kdy se budu moct na všem projet a ozkoušet, tak jsem se nechtěl zbytečně hlásit. Nicméně když už si to nakousl, máš nějakou představu, kdy tohle časově plánuješ? Kromě toho, že zase rád uvidím Milana (už jen abych mu poděkoval za předchozí vidle), tak by nemuselo být špatné poznat při té příležitosti in natura i tebe. Nicméně s Foxama se budu seznamovat asi krapet dýl než ty a nechci otravoval Milana, dokud nebudu vědět, co bych vlastně od úpravy chtěl. Kdybys dal vědět, kdy návštěvu u Milana plánuješ (tedy pokud tam chceč jet) tak napiš a zkusil bych se přizpůsobit.

                    P.S. Můj kamarád Michal, co tě také zkoušel uhánět o svezení na AMSce už to rozlouskl a má ji objednanou. Byl moc vděčnej alepoň za možnost to probrat.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Samozřejmě vše bude zálež na domluvě s Milanem. Já jsem u něj ještě nebyl a klidně bych se tam zajel podívat a určitě by nebyl problém se domluvit.

                      Termínově vše záleží, kdy přijde kolo, mělo by být už v prosinci, ale nejsem moc optimista, že u Cubu dodrží termín (po zkušenostech z loňska; i když letos sami přohlašují, že loňské zpoždění se konat nebude, ale kdo ví).

                      Testovat moc nepotřebuju, jen ten rozdíl, který provede změna nastavení high speed komprese a navíc toho v zimě najedu minimálně, takže se mi ani moc ven chtít nebude.

                      Uvažuju, že rovnou toho budu nechávat upravovat více (asi z druhého Cubu, když nakonec manželce je to kolo ok a nechává si ho a nebude se prodávat, možná i Skareba a možná i druhé Talase 07).

                      0 0
                      • chodec  

                        No tak to by nějak mohlo vyjít. Já už mám snad rám na prodejně, vidli taky, většinu ko mponentů též a čekám už jen na kola a jeden kotouč. Odhad je, že to bude pokupě koncem listopadu. Takže v prosinci by kolo mohlo bejt provozuschopný. Pokud půjde v prosinci a lednu nějak jezdit, tak bych mohl někdy v lednu mít jasno pokud jde o to, co s udělat vidlí. Tak až to bude aktuální, tak napiš na mail. Já už u Milana byl, tak tam snad znovu trefím.

                        čau oba

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Určitě se ozvu. A jak jsem psal níže, tak bych k Milanovi zajel klidně dvakrát. Jednou teď přes zimu (a je jasné, že v zimě toho moc venku neotestujem, tedy já určitě ne, zimu nemám rád) a pak ještě koncem jara nebo v létě na nějakou větší společnou akci.

                          0 0
                    • milan1  

                      Já už jsem Mloka lákal taky a jak píšu takové společné testování lidí zapálených je jenom kladné a vždy ho podpořím. Vždy se rád potkám s každým, kdo má opravdový zájem.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Jednou bych určitě přes zimu přijel, jdu ti napsat mail.

                        0 0
                        • milan1  

                          jak se bude tobě hodit ale chtělo by to možná v počasí, kdy bude vhodné zkusit i jízdu aby se využilo všechno a kdyby se zůčastnilo i lidí víc, když už jedeš zdaleka, tak by to nebylo od věci.

                          0 0
                        • jecnak  

                          Nechcete nejake testovani nechat spis na leto? Spojit to pak treba s nejakym vicedennim pojezdenim v okoli?

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Nebráním se ani další návštěvě v létě (klidně s poježděním v okolí), klidně bych přijel znovu. Vidlice bych ale rád měl upravené už dříve.

                            0 0
                            • milan1  

                              Jako vhodný terén na delší testování vidím vyjížďky kolem Louštína, co tady provozuje v jednom Threadu Komoň. Je to mezi Novým Strašecím a Rakovníkem a najdou se tam moc pěkné kořenité pasáže, místy rychlejší sjezdy a vůbec dost různorodý terén.

                              0 0
                            • milan1  

                              Tohle píšu pod tebe ale je to pro všechny zájemce, radši pošlete dřív, než později už teď se tvoří zástup na nové zboží, které bude až na přelomu roku a taky samozřejmě přijdou nové typy vidlic, jako Durolux, tak to nastane už na přelomu roku, kdo chce nějaké složitosti, tak radši dřív, než později.

                              0 0
                          • milan1  

                            Nepočítej, že budu stačit chrtům :-)Žádné dlouhé vyjížďky ale krátké testování potřebuje aby nebyl led a sníh, potřebujem rychlost a bahno nám taky svědčit nebude. Potřebujeme terén, na kterém je možné porovnat přednosti a nedostatky, třeba i různého nastavení. prostě hlavně v praxi.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Tak na tohle já budu ideální, chrtů kromě jecnaka snad moc nepřijede :-)

                              0 0
                            • jecnak  

                              Mne by se libilo Kokorinsko – jsou tam jak sigly zcela po rovine plne korenu, tak velmi prudke sjezdy s kamenim, koreny, piskovcovymi schody atd. Navic vetsinou tam neni bahno – vsechno je na pisku. Urcite by to ale chtelo pozdni jaro nebo leto.

                              0 0
                              • milan1  

                                Já to tušil, chrtí revír :-) Byl jsem tam jen jednou a je to strmě anhoru a hned zase strmě dolů, je to tak?

                                0 0
                                • jecnak  

                                  Jednak tak a jednak se tam daji najit singly po rovine – koren za korenem, sem tam schod, ve svahu. nebo taky pohodove siroke singliky po hrebeni stridane sirokou sotolinou – Husi cesta. Osobne si myslim, ze bysme meli mit od vseho trosku, protoze vidle naladena na jizdu po rovine, sem tam dira a koren muze byt ve sjezdu naprosto nepouzitelna, stejne tak se muze chovat jak houpacka v technickem singlu, kde potrebuje clovek jistotu ovladani.

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Ne, v rozsahu našich zdvihů i nad 100 mm se nemusíš bát extrémní houpačky, to nastává a nepoužitelnost různých nastavení se zvýrazňujě až nad 140 mm. potom právě už hrají velkou roli nastavování kompresí, protože ty musí udržet a krotit pružinu, která by měla být daleko měkčí. Právě u našich zdvihů se budeš divit té univerzální použitelnosti. Třeba takový Asasin by tam mohl přivézt svůj extrém na porovnání. Dost dobrý nápad na srovnání jsi předhodil.

                                    0 0
                                  • milan1  

                                    Víš, co mě ještě napadlo? Zkus si teď přečíst ten originální šlánek o Puschu a jeho tetování. Co tomu řekneš teď? jak na tebe teď zapůsobí jejich popis a „zkušenosti“

                                    0 0
                                    • jecnak  

                                      Tezko rict, nevim na co narazis, treba nevidim totez co ty, ale pusobi to na mne spis jako medialni masaz – placebo efekt jezdce. Bavime se ovsem o naprostych detailech v subjektivnim pocitu z jizdy, takze nevim co si o tom myslet. Podle meho tady nejake placebo funguje, asi stejne jako u zamykani vidlic pri jizde v sedle.

                                      0 0
                                      • milan1  

                                        Narážím na to, že jezdec správně nepoznal a nepojmenoval co to dělá. Ale jak vidíš z Mlokova vyjádření je to těžké popsat. Jde to vyjádřit jako zahlazenější takové plynulejší a luxusnější. ale ajk a proč to tvoří, to musíš znát právě technické detaily a funkční souvislosti. Když ale namícháš patřičnou marketingovou omáčku odkýve ti jezdec cokoliv, protože on to tam opravdu ucítí, tak jak mu řekneš a kór když ti věří a to přeci firmě musí. Chci ukázat, jak je důležité znát co a jak pracuje a co si máš hlídat abys to potom i v terénu správně rozlišil. Přesně na tohle jsou ty mé zjednodušené jízdní zkoušky, které tě nezatěžují mnoha informacemi terénu a kde máš možnost se soustředit jen na ten vjem, který je pro tvé testování podstatný. Samozřejmě to poznáš i v terénua na těch kořenech ale tam se toho na tebe hrne tolik, že nerozlišíš a když tě někdo naviguje, že to má frekvenční závislost, tak jí tam třeba i objevíš. Chci říct, jestli v tom už náhodou teď nemáš jasněji, než ten nebohý testovač. Já si myslím, že už víš víc, než on.

                                        0 0
            • Manas  

              Milane, pozicne citlive tlumeni u toho Foxu, nemas prosimte fotku z rozdelane vidlice. Zkousim to hledat na internetu ale asi jsem tupy.

              0 0
              • Manas  

                Hms, nakonec jsem nasel toto: www.freepatentsonline.com/…-0-large.jpg

                Odpovida to tve zkusenosti?

                0 0
                • milan1  

                  Nevím, jestli neměli víc provedení, obrázek máš tady. Je to samozřejmě ten pístek nehoře (ten čep na něm) a trubička dole.

                  0 0
                  • hanz  

                    to co píšeš je ale jen přidaná komprese stlačení(hydrau­lickej doraz)…je to patrona z 40tky RC2.

                    0 0
                    • milan1  

                      Ano je to doraz, co by to mělo být jiného?

                      0 0
                      • hanz  

                        nic, nic..je tu tolik zamotaný teorie že už nevím ani kdo co psal, zdalo se mi žes to vztahoval k expanzi.....vím že nejseš zastancem polopatyckýho vysvětlování ale naučil jsem polopatyckým výkladem fce rc2 patrony už dost lidí nastavit si jí k obrazu svemu a sam ted pozoruju jak se sami zdokonalujou při vjímání chování odpružení.....co se týče zminovaného tunningu push tak už dávno anglicke mojo dělalo patrony do boxxerů kde low a high speed expanze je uplně neskutečně rozeznatlná…na místě tato vidle pusobí jako brutalně přetlumená, ani do zdvihu se jí nechce a za jízdy je to jedno z nej tlumení jake mužete na mtb zkusit…neli nej.

                        0 0
                        • milan1  

                          já se ti nedivím, že se v tom nevyznáš, původně jsem popisoval právě chování expanze high speed a její problematickou funkci na konci zdvihu, kdy to vystřelí a že to je jeden z důvodů, proč to právě FOX kombinuje s koncovým dorazem, který je v jeho terminologii takzvaně pozičně citlivé tlumení.

                          0 0
                          • milan1  

                            Upřesňuju formulaci, samozřejmě, že se v tom threadu tady nevyznáš aby to nemělo jiný význam.

                            0 0
                        • milan1  

                          Jinak se zkus začíst do příspěvků s Mlokem, Jecnakem a Asasinem a myslím, že tam hodně podrobné vysvětlování najdeš.

                          0 0
                        • milan1  

                          Ještě mě to vede k další reakci. Ano, pokud jsi vyzkoušel a ty znáš i ladění kompresí, tak víš moc dobře, že ladění kompresí nepřinese vždy zlepšení komfortu. Tahle high speed expanze ale takovýhle problém nemá, výsledkem je opravdu vždy lepší komfort a to vždy.

                          0 0
                          • hanz  

                            jj, je to tak

                            0 0
                            • assassin  

                              prosim Te, evidentne si musel jezdit i marzocchy kdyz vis jak ne/funguji … mas srovnani mezi obyc SSV vs RC2×, co se u toho nastavuje? lowspeed reboun a lowspeed komprese asi, ale je tam i ventil pro hispeed kompresi/rebound? bez toho by to asi byly vyhozeny penize… ? v 66 (888)by mohla jit vymenit cela patrona(obe) ne? nemas tuseni jestli jde sehnat a za nejake rozumne finance?

                              0 0
                              • hanz  

                                bohužel maruny jsem jezdil naposledi shivera a 888rc..ty obě meli patrony HCSV? asi…v tý době od maruny top, ve srovnání se 40tkou rc2 předpotopní dráky předního kola…na 888rc2 jsem se jen svezl, nebylo to zle ale nevyhovovala mi slabá low speed komprese..měl jsem v plánu koupit RC3 08 ale ze spolehliveho zdroje sem zjistil první recenzi a zustanu u Foxu, popř pořídím mojo do Boxxera.

                                0 0
                                • hanz  

                                  ještě mojo dělá kit aj do 888 takže koupit v bazaru 888, vykuchat a dát kit Mojo a maš bezkonkurenční vidlici za 20 tisíc.

                                  0 0
        • martt  

          no nedalo mi a este som sem kukol :-)

          S tymto vysvetlenim suhlasim, je to presne to iste co som napisal vyssie. Rychlost pri navrate zo skokoveho budenia rastie harmonicky (po sinusovke).

          Ked tato rychlost presiahne nejaku prahovu hodnotu, otvori sa ta zaklopka a vidla sa zacne vracat este rychlejsie.

          Na to aby dosiahla tu rychlost musi byt dostatocne stlacena (pri nezmenenej pruzine).

          Ak das silnejsiu pruzinu, bude stacit mensi impulz na otvorenie zaklopky.

          Teda moja odpoved: ano, pri zmene pruziny je treba zmenit aj pruzinu drziacu zaklopku.

          A uz fakt koncim, lebo ma nakoniec vyrazia, to sa kvoli b-f neoplati.

          0 0
          • assassin  

            rekl bych ze to chapes dobre… jen na to des prilis teoreticky a v tom jak se soustredis na tu teorii tak prehlidnes nakej vyraznej detail kterej na to ma zasadni vliv…

            0 0
          • milan1  

            Martte, díky svému přístupu jsi nevítaný!

            0 0
          • milan1  

            A mimochodem, psal jsi přesnáý opak správné funkce.

            0 0
            • martt  

              Tak mi ho prosim oprav, ja nemam problem s prijimanim chyb v mojich vysvetleniach pokial je to dobre vyargumentovane.

              0 0
              • milan1  

                Jsi atk nadutý a nechápavý že tebe opravovat nehodlám, jenom doporučím, přečti si, co jsi psal za úvahy výše, než jsi mě nabádal abych četl více literatury.

                0 0
                • martt  

                  Keby som tam videl nejaku chybu, tak by som to tak nenapisal. Takze zatial o nej neviem. A Ty mas skvelu prilezitost moje tvrdenia vyvratit, tak ju vyuzi.

                  0 0
        • MlokCZ  

          Tak já k tomu něco navážu a to moje subjektivní dojmy z praxe. Porovnávat bude Talase, který tuhle funkcionalitu má a to s Rebou a RVL, obě tyhle mají průběh pružiny velmi podobný (až téměř stejný) jako Talas, vše se liší pouze zdvihy. Tím by to porovnání mohlo být aspoň trošku objektivní (i když samozřejmě to nebude stále ten ideální stav, abych porovnával totožnou vidlici jen s jiným tlumením).

          Nejprve vezmu RVL a Rebu, kde jsem měl snahu nastavit expanzi, tak aby se vidlice vracela co nejrychleji a přitom nekopala. Bohužel tady ještě lehce chybí rozsah nastavení pro větší otestování těch krajních nastavení, kdy už to bude kopat (ale jen pro otestování, pro výsledné nastavení mi rozsah stačí). Jezdil jsem na nejrychlejší nastavení expanze, při tomto nastavení je už vidlice na hranici kopání a v některých situacích už občas lehce kopne (proto ten rozsah nastavení pro praktické použití je dostatečný, jen na testy bych chtěl zkusit pro porovnání s Talasem ještě rychlejší expanzi). Vidlice se vrací celkem dostatečně rychle, ale mohla by v některých situacích ještě rychleji. A přitom už je to na hranici kopání. Tedy stav není zrovna ideální.

          No a teď oproti tomu Talas. Tam nastavuju pouze low speed expanzi, high speed je natvrdo nastavená uvnitř. Bez problémů bez většího štelování dosahuji lepší stavu než u Reby a RVL, tzn. vidlice se při chodu do většího zdvihu vrací ještě o malinko rychleji (díky tomu, že high speed expanze dovolí rychlejší pohyb než to jedno společné nastavení u Reby/RVL). Ovšem i přes rychlejší návrat tu není ani náznak kopání na konci vracení se zpět ze zdvihu, protože tam se projeví low speed expanze, která více přitlumí konec.

          V praxi se mi pak na více větších po sobě jdoucích překážkách zdá chování vidlice mnohem aktivnější, snáze se vrací zpět ze zdvihu a tedy je lépe připravená na další překážku. U Reby a RVL to také není tak špatné, ale jen díky tomu, že jsem jezdil expanzi nastavenou na hodně rychlo a počítal s tím, že občas to už lehce kopne. Když jsem zkoušel přitlumit, aby nekopala nikdy ani trošičku, tak už se pak výrazně začala snižovat aktivita vidlice, protože se z větších překážek prostě začala vracet moc pomalu (a tohle přímo nesnáším, raději tedy sem tam nepatrné kopnutí nebo ideálně jako na Talasu žádné kopání a přitom rychlý návrat ze zdvihu).

          0 0
          • milan1  

            No, konečně jsi tady :-)

            0 0
          • milan1  

            Nejdřív radosta potom až čtu a reakce. Už jsem psal, že nejlépe a nejvíc se vše pozná na větších překážkách a zrovna ta vysmívaná cihla je jedním velmi dobrým příkladem. Hlavní předností není jenom ten rychlý návrat ale právě to, že na překážce samotné nedochází ke zdvihání vidlice. bavíme se samozřejmě o dějích tak rychlých a tak zabalených do celkového projevu vidlice, že jsou samy o sobě těžko rozlišitelné. Poznat se dají jenom poctivým zkoumáním a nikdy se o nich nedozvíte z prospektů a propagačních letáků. Tohle znáš, pod tebe to řadím jenom úvodem.

            0 0
            • MlokCZ  

              To nezvedání na překážce si v reálu nejvíc uvědomuju např. při nájezdu na obruník (tam samozřejmě nedojde k nezvednutí po najetí, aby to tak někdo náhodou nepochopil), tedy ve chvíli, kdy překážka vlastně nekončí vůbec, tam je to mnohem příjemněšjí než s Rebou/RVL (i když oproti Rebě už tu bude mít vliv i větší zdvih).

              Na rychle jdoucích větších překážkách už není tak lehké pocitově rozlišit, co ta vidlice dělá rozdílně v jednotlivých detailech, tam když to vezmu čistě dle pocitů jízdy to vše trošku splývá a zůstává jen celkový dojem výrazně lepšího chování, které se obtížně popisuje (když chci vycházet pouze z pocitů jízdy a nepoužívat do výkladu znalost toho, jak to opravdu v detailech funguje).

              0 0
              • milan1  

                Jo, přesně takhle to je a kdybys neznal tyhle základy a principy, jak to funguje, tak ten celkový jízdní dojem je prostě jenom takový zahlazenější a příjemnější, má to dokonce i lepší kontakt s povrchem, to by se dalo ocenit samozřejmě i při rychlých a náročných průjezdech zatáček v členitějším terénu, tam by byla znát větší jistota daná lepším kontaktem s povrchem. vše platí samozřejmě pro srovnání srovnatelných a přibližně stejnými pružinami osazených vidlic. To je důvod, proč málokdo rozeznává opravdové funkce a rozhodující jsou právě jen ty odpory a pružina, kterou rozezná téměř každý. tak tohle byl vstup do těch složitějších funkcí, který není pro tebe překvapením ale pro mnohé to bude jistě novinka.

                0 0
      • srance  

        do taju vidlic jsem se chtel dostat vzdycky – verim ze nejsem sam, jen mi nebyla dana moznoct ty mechanismy a jejich funkce a nazvy dat dohromady. Prosim tedy dejte tomu tady fazonu a vysvetlete fci. vidlic ALE OD ZACATKU (proste ze to pochopi i clovek ktery v zivote s tlumici nemel a neslysel nic a chce se priucit) diky.

        0 0
        • milan1  

          Zkus na tohle založit doplňkový vlastní thread, tady to mělo být právě pro doplňkové a složitější funkce a měl sem vstupovat již jenom ten, kdo základy má. Vstoupil jsi velmi slušně a ne jako jiní, kteří ty znalosti také nemají ale reagují nepřiměřeně.

          0 0
    • maxtor  

      Asi tomu nerozumím, ale když tak pročítám tento thread, tak si říkám, že zlatý můj Black s plynule stavitelným TPC tlumičem… Už se mi ani moc do té Reby nechce…

      0 0
    • burnout/syndrome1  

      Já si myslím,že v tom jsou prostě nějaké čáry, ta firma se zabývá magií a proto to vlastně nelze vysvětlit technicky a racionálně,stejně jako třeba efekt homeopatik.Jas­ně,jsou v tom čáry!!!A pan Milan to ví,ale nechce to prozradit

      0 0
      • mar_tin1  

        načo si toto napísal? funkcia už vysvetlená bola, aj ako sa to prejaví v teréne. nemusíš sa za každú cenu vyjadrovať k veciam, ku ktorým nemáš čo povedať.

        0 0
        • burnout/syndrome1  

          Jen vyjádření obdivu těm,co se v tomto skutečně orientují.A k těm pan Milan,podle toho,co jsem na B-F od něj četl,jistě patří.Třebaže někdy asi trochu nedůtklivý,ale rozhodně patří

          0 0
          • mar_tin1  

            takto sa vyjadruje obdiv?

            0 0
            • burnout/syndrome1  

              Dá se vyjádřit různě.Dobře,par­don,tak znovu: Obdivuju vás všechny,co se v tomto vyznáte a orientujete,v čele s Milanem,pro mě je to stejně záhadné a nepochopitelné,ú­plná magie. Tak ještě 1× pardon a doufám,že již spokojenost

              0 0
            • milan1  

              Tyhle poznámky nakonec a podivné reakce o neznámé magii uvnitř mě přivedly ještě k této reakci. Rád bych tady předvedl, že za jednoduše sdělenými informacemi se skrývá pořádná porce práce. Zvláště proto se někdy neudržím při reakcích hloupých a obzvláště arogantně nadřazených. Při popisech chování vidlic, jak je vidět si i u složitějších dějů vystačíme s jednoduchými popisy ale musíme se držet technického základu a vědět co to uvnitř vlatně dělá a jak se to projevuje jízdou. Právě bez těchto znalostí se nikdo neobejde. Takže začneme popisem toho, co předcházelo tomuto jednoduchému vysvětlení. Základem je ten mnohdy vysmívaný přejezd cihly, jako určitého typu překážky. Důvod? potřebujeme si situaci zjednodušit. Nájezd na cihlu tedy vyvolá impuls ale kupodivu když to podrobně sledujete, není nejvyšší pohyb rámu v tom nájezdu ale až při přejezdu překážky. To je zjištěno filmovým záznamem, viz mé stránky. Musíme si umět položit novou otázku, je to další zvedání dáno prvotním impulzem a nebo v tom může být i rozvírající (vracející se vidlice) Odpověď dá samozřejmě extrémní nastavení expanze. Zase, musíte vědět co pozorujete, co se děje uvitř a jaký to má efekt navenek. Za překážkou se vše samozřejmě vrací vidlice pomalu , to je očekávaný nedostatek. Jde tohle vyřešit a dokáže to zvládnout planžetka high spedeed. No tak si jí vytvoříme a hele bingó, je to ono. Chce to správné nastavení doladit a to už je záležitost na další a přesnější měření které je samozřejmě k dispozici, viz opět mé stránky. Při tomto měření se ověří, že i při dopadu se planžetka projevuje kladně ale stejně největší efekt se ukazuje právě to nenadzvedávání rámu při pohybu na překážce. Takže máme doladěný systém ověřený vlastním měřením a vyrážíme do terénu. Jízda a především jízda po táhlejších nerovnostech potvrzuje všechny předpoklady. Ano největším přínosem, který jezdec dokáže rozeznat je právě ono zbrždění pohybu nad překážkou, protože to je nejvýraznější. další přínos ohledně lepšího kontaktu s vozovkou je také naměřen ale jezdec ho může poznat a vnímat jen v opravdovém extrému a velmi pochybuju, že by právě tenhle efekt a dokázal správně poznat a pojmenovat co mělo ten zásadní vliv. Takže takhle vypadá vývoj, který má jednoznačný efekt, dává praktické a ihned využitelné odpovědi a nebylo na to třeba žádného výpočtu. Jediné, bez čeho se tento vývoj neobejde jsou znalosti a principy funkce, které zkoumáte. Dále je třeba mít jasno o tom, co je to ten jízdní model a co vlastně zkoumáte a chcete zkoumat a potom už se dá zaměřit na jednotlivé detaily a zkoumat jejich funkce a souvislosti již naznačeným postupem. Právě proto se sanžím o to aby byly pochopeny principy a ne blbuvzdorné návody, které z mají z neznalců vytvořit odborníky. Nedávám žádná hotová řešení, která nejdou ověřit, dokonce k těm ověřováním nabádám. Ze svého pohledu se s velkým despektem dívám na to, co je v mé oblasti vydáváno za odbornost v „odborných časopisech a čím jsou nakrmeni zdejší "takyodborníci“. Neznám jeden jediný objev, který by byl těm časopisům vlastní a tak stejně jako jezdci jsou jenom velkou hlásnou troubou marketingu. Na tomto případu snad je dostatečně jasné, že TPC tlumení dávno již funkční, nebylo nikdy poznáno a vyzdviženo svojí účinností proti triviální a podřadné funkci takového SSV od Marzocchi. O rozdílu v kvalitě jsem psal už dávno ale marzochisti měli zrovna tady přeci své pravdy. A v časopise jste se tohle taky těžko někdy dozvěděli. Dále mě doslova vadí plané filozofování a nadřazenost výpočtáře, který se vzhlíží ve své nadřazenosti a nechápe to, co mu chybí a to je jednoduché proniknutí do podstaty a pochopení zcela elementárních základů. Jedním z těch nejpodstatnějších je právě ten jízdní model. Opravdu nevím, jakým zázračným výpočetním modelem by se onen „znalec“ dopracoval ke zjištění podstaty a efektu high speed expanze. Samozřejmě se může předvést. Co rozhodně oceňuju jsou opravdu poctivě se snažící jezdci, kterým nečiní problém pochopit podstatu, není třeba se s nimi hádat o zcela jednoduché principy, protože jim jsou jasné a kteří hlavně nejsou líní. Jejich zkušenosti, zde také mnohdy stejně jednoduše sdělované mají za sebou podobnou snahu a je za nimi vždy potřebný díl práce a poctivé snahy, než si vše sami ověřili a než Vám sdělili své poznatky, které mnohý neznalec bez takových základů napadne, protože on věří těm svým, buď časopisům a nebo zaručeným zprávám z internetu.

              0 0
              • roud  

                Možná že kdybys to sem takhle napsal už na začátku ušetřil bys tenhle thread spousty polemik…

                0 0
                • milan1  

                  Doporučuju ti ještě jednou si přečíst, to, že je podstatné aby i ostatní chápali principy a ne převzali jakýsi instant, který jim dá nátěr znalostí a o tohle jsem se snažil od počátku. Tahle témata nejsou pro neznalé, kteří nemají základy.

                  0 0
                  • roud  

                    Ono jak ses už jistě přesvědčil a jak sám píšeš neni zas tak jednoduchý se k těm znalostem dostat spousta informací je všude zkreslená…

                    0 0
                    • milan1  

                      Ale vždyť tady jenom uvádím to, co můžeš objevit u mě na stránkách, tedy když o tom taky přemýšlíš a ne jenom letmo přelétneš. A pokusy a vlastní snahy, podkladů a podkladů tam máš dost a dost. Když budeš ale poslouchat tady, tak najdeš většinou povýšený výsměch neznalých. Vše je prostě o výběru, informace dostupné jsou a hlavním zdrojem musí být každý sám a jeho praxe, nikoliv vzdáleně vyčtené chytrosti a vzorečky velice vzdálené realitě. O tomhle jsou mnohdy ty nesmyslné boje.

                      0 0
                      • roud  

                        Jj to mi je jasný de mi jen o to že spoustu lidí tohle téma zajímá a nemaj takový znalosti jako ty (to asi málokdo) tak je hned neodsuzuj nebo nevyhazuj když se na něco zeptaj…

                        0 0
                        • milan1  

                          Ale vždyť jsou přeci témata, kde se mohou uplatnit a něco přinést sami, proč se lidi cpou do témat na která nestačí a dělají tam jenom zmatek. Tohle samozřejmě rozeznávám ale vystavit jim stop nedokážu. To je takový problém, když už mám zájem, tak taky sám za sebe zapracovat na informacích a né volat, tak mi to vysvětli, když zcela evidentně chybí základy, na kterých je možné stavět a pokračovat ve výkladu?

                          0 0
                          • roud  

                            Nechci se hádat ale občas tvůj přístup neni zrovna nejlepší člověk se tě na něco v tomhle threadu zeptá a ty ho hned v dalším rozneseš jako ignoranta… viz přesně můj případ a vůbec se mi nelíbí že si mě bereš do huby… (zkus třeba na slušně položenou otázku slušně odpovědět) máš takovou špatnou vlastnost že na otázku odpovídáš otázkou… (jinak nic proti tobě nezpochybňuju nic z toho co si napsal ani tvoje znalosti) žij v míru :o)

                            0 0
                            • milan1  

                              A pomohls v tom threadu, kde jsi měl a mohl pomoci? Nepomohl. Proč? nechtěl jsi pomoci a přitom vyžaduješ důrazně odpovědi? A nebo nemáš ty znalosti základy? Potom ale opravdu jako aktivní účastník do pokročilých threadů nepatříš. Nikdo tě ale nevyhazuje coby pilného čtenáře. Tady bude ten problém.

                              0 0
                            • milan1  

                              A tady ti ještě ukážu, jak to začíná, co tě vede doslova k drzosti, na kterou jsem háklivý a použiješ termín, že si tě beru do huby, kokej se laskavě krotit, na tohle rozhodně nejsem zvědavý!!

                              0 0
                              • roud  

                                Co to tady zkoušíš tuhle debatu si nezakládal ty tak nevim co tě opravňuje rozhodovat o tom kdo sem co bude psát… Debata je o konverzaci o otázkách a odpovědích tak nevim proč bych se na něco nemoh zeptat když mi to neni jasný tak se laskavě zamysli nad sebou… A drzost podle mě neni to když ti někdo napíše ať si ho nebereš do huby..... Možná by ses měl krotit ty psal sem tu vše slušně.....

                                0 0
                                • Splinter  

                                  Já se kolikrát třeba ani nedivím… Když bych chtěl něco řešit na úrovni s těma kdo tomu rozumí, bez ostatního balastu, tak k tomu se tady nedopídíš…

                                  0 0
                                • milan1  

                                  Tohle není pro tebe, stejně to nepochopíš. Tys prostě krásná ukázka hodně pokřiveného vnímání, které se teď dost rozmáhá. Ty znáš všechna svá nezadatelná práva ale nikdo nikdy ti zřejmě nedokázal objasnit, že práva bývají vyvážená i povinnostmi. A tak, jak ty máš právo položit dotaz, tak já mám stejné právo na něho neodpovědět. To právo klást dotazy v pokročilých threadech bývá mimochodem vyváženo i schopností toho dotyčného tázajícího také poradit v oblasti, které on rozumí. No a to se i přez mé výzvy nestalo? Nezapojil ses do threadu o základech a termínech ani v nejmenším a nepomohl jsi tak méně znalému. Takže buď nejsi ochoten a nebo schopen, svá práva potom využíváš zcela nepřiměřeně. Buď neznáš základy a potom, jak jsem ti vysvětlil nepatříš jako aktivní účastník do složitějších debat, protože takoví jako ty vytvoří vždy nepřehledný guláš. No a když neví kudy kam, tak se jak krásně ukazuješ uchýlí mnohokrát k chování, které těžko nazvat slušně. Pro mě z toho pramení, že za předání zkušeností, na kterých jsem se zde aktivně podílel a ty jenom negativně se od takového, jako ty dočkám ještě hrubých urážek. Tohle je už tady folklór a podstata sprostoty, kterou jsi tady schopen vyplodit a ze svého pokřiveného pohledu i obhájit. Tvůj věk tě omlouvá v nezkušenosti ale rozhodně tě nepravňuje hovořit se mnou tak, jak předvádíš, nemáš na to jediný důvod, z jakkoliv pokřiveného pohledu. A mě tohle vede ke znechucení z lidí, kterým tohle zase příště oprávní k chování podobnému.

                                  0 0
                                  • roud  

                                    Asi se tu snažim zbytečně jen se mě dotklo že si mě bereš do pusy (řeknu to slušně) a to že máš právo neodpovědět ti neberu… žij v míru a přeju brou noc…

                                    0 0
                                    • milan1  

                                      Tak to teda opravdu nevím o co jsi se tady snažil ty??? Když už tady pojmenuju neřádstvo ke kterému tvůj přístup vede, tak tě ani nenapadne se omluvit o tohle a takovéhle vzory se sanžíš?

                                      Ukážu ti o co se snažím já a lidi jako ty mu v tom jenom překážejí.

                                      Problematika, která je tady probírána totiž má i své zcela praktické dopady a téma není zdaleka vyčerpáno, jak se zdá. Ale tohle jde probírat jenom s lidmi, co jsou v obraze a ne s těmi, co doslova překážejí, jak to předvádíš ty.

                                      Teď budu hovořit o praxi, na kterou jsem zatím téměř bez výjimky narazil. Jezdci stavějí většinou expanzi na co nejrychlejší a porovnávají funkci hlavně na místě. To všechno proto, že jim nikdo ani žádná reklama ani marketing tyto funkce neobjasnil. Tohle jsou tedy zcela praktické a celkem důležité věci a jinde na ně nemáš možnost narazit.O tomhle by se měli podle mě bavit jezdci tada, protože jinde na tohle není prostor, nebo jsi snad takováto témata objevil někde v tištěných médiích? Tak o tomhle to věšechno taky je. Právě z důvodů faktické neznalosti mnoho jezdců, kteří mají takovéto pokročilé funkce ve své vidlici mají nastaveno špatně. A to tak, že funkci high speed stejně nevyužívají. Jestliže totiž otevřu low speed expanzi, tak potlačuju funkci high speed a vše uvnitř je mi tedy k ničemu. Ono se to totiž navzájem velmi ovlivňuje a tak téma, které se zdálo objasněné a vyčerpané nabírá znovu na obrátkách. Tohle ale ty se svými neznalostmi nedokážeš poznat a téma threadu tak posunou, ty a tvé zhrezelé příspěvky dokáží vše akorát strhnout na samé dno slušnosti a ve tvém případě i korunovat.

                                      Stejně tak se tady otevřelo téma o koncových dorazech, na které správně reagoval Hanz.

                                      S lidmi jako Hanz a se všemi, kteří přispěli kladně svými zkušenostmi do debaty se dá vždy dopracovat i ke všeobecnému poznání pro daleko víc lidí. Oni totiž znají a všichni společně spolupracují. S nimi jde debata rozvinout a obohatit a né jako s tebou. Problémem jsou právě znalostia zkušenosti, které u tebe a dalších podobných prostě chybí.

                                      Zapomeň tedy na své představy o „demokratických“ debatách na fórech a podívej se na to, kdo může něco přinést a kdo jenmom překáží. Kdo tohle pozná a dává přednost poznání, před zábavným tlacháním o ničem, tak pochopí, proč někdo přes svojí vehementní snahu o zviditelnění se prostě do takovýchhle debat nepatří a neměl by tedy zasahovat zbytečnými a nakonec zhrzelými a dokonce urážlivými příspěvky. Kdyby spíš jenom sledoval a jenom četl, co napíšou zkušenější prospěl by tématu lépe a i sám by se dozvěděl více.

                                      0 0
                                      • roud  

                                        Promiň nechce se mi to ani číst snažil sem se jen říct že i ty co odsud vyhazuješ to taky zajímá a nevim proč pořád zbrojíš… jednal sem s tebou slušně a byl bych rad kdybys ses tak ke mě choval taky…

                                        0 0
                                        • milan1  

                                          A já ti píšu ve stručnosti, když je ti zatěžko to číst. Právě a jenom čti a nepřekážej svými výlevy. Když už nejsi schopen přispět kladně, tak prostě přestaň překážet svými zhrzelými vstupy. Jo a taky by nebylo od věci omluva, kdybys nevěděl.

                                          0 0
                                          • roud  

                                            ¨Hmmm promiň ale neberu jako výlev zeptat se když mi něco neni jasný… jinak nechápu proč jááááá bych se měl omlouvat chováš se tu strašně povíšeně nad všema a myslim že o tom nemá vůbec cenu polemizovat ........

                                            0 0
                                            • roud  

                                              Ale ať už to tu uzavřu omlouvám se že sem tě kritizoval a MÍR s TEBOU

                                              0 0
                                              • milan1  

                                                Né omluva patří tvým nepatřičným výrazům, proč bys měl jako kritizovat? Jaké divné pohnutky tě vedly je zcela objasněno a tématu samotnému jsi nedokázal přoinést nic kladného.

                                                0 0
                                                • roud  

                                                  jen sem se chtěl něco dozvědět :o(

                                                  0 0
                                                  • milan1  

                                                    Přečti si celé své výlevy zde a porovnej, jak dokázaly posunout téma a kam. Potom se podívej na reakce jiných, znalých, kteří vše někam posunuli a kteří zde mají díky tobě podstatně menší prostor, ty ses tu doslova nepatřičně roztáhl a pro mě jsi byl krásná ukázka přístupu, který zde parvidelně vše dovede jenom pokazit. Nehodlám už s tebou dál pokračovat a ty, pokud jsi pochopil nebudeš vstupovat tam, kde nemáš šanci přispět, pokud jsi tedy správně pochopil.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    A tohle je můj poznatek konkrétně zde i z jiných technických debat. Raďte a pomáhejte v diskuzích, kterým rozumíte, tam je vaše přítomnost vítána, není v silách něklolika lidí aby radili od začátečníků, po pokročilé. začátečníkům se přeci mohou věnovat již lehce pokročilí. tam oni ale prostor většinou nehledají a nepomohou. Když se budete hrnout se svými aktivními příspěvky tam, kam nepatříte a nebo budete kázat nějaké bludy, nedivte se, když Vás někdo usměrní. Jestli budete složitejší témata spíše pasivně číst a aktivně přistupovat hlavně tam, kde máte jasno, tak automaticky postoupíte výše ve znalostech, bude to samozřejmě z projevu znát a budte respektováni i pro složitější debaty, kterým potom opravdu můžete něco přinést. Tohle je má představa a základ pro technické debaty, které potom mohou něco přinést a přihlásit se k takovým principům by sloužilo všem těm, kterým záleží více na výsledku, než na podivných hádkách, většinou o ničem.

                                                    0 0
                        • milan1  

                          A jen tak mimochodem, k takovémuhle rozlišování tlumičů se nemůžeš pustit bez znalosti garfu charakteristik. Nemůžeš srovnávat vlastnosti tlumičů, dokud nejsou postaveny proti stejné pružině, měnit se může jenom jedna věc. Takže k těm tlumičůma jejich detailům můžeš přistoupit jedině s vidlicí, která má shodnou pružinu a nemá rozhodně problémy s odpory, jinak máš vše zkreslené a proto je tohle téma už opravdu pokročilé a začátečníka i lehce pokročilého to jenom zmate, není to téma pro ně a nepatří sem. Jestliže budeš mít i takhle pokročilé systémy a odpory vidlice budou špatné, tak věř, že je to všechno i ty nabyté znalosti zcela k ničemu.

                          0 0
              • martt  

                Nájezd na cihlu tedy vyvolá impuls ale kupodivu když to podrobně sledujete, není nejvyšší pohyb rámu v tom nájezdu ale až při přejezdu překážky.

                to je dosledok hybnosti odpruzenej hmoty

                0 0
                • milan1  

                  Protože ti dělá obrovský problém už jenom pochopit, co je tam popsané, tak popros někoho chápavějšího aby ti to vysvětlil.

                  0 0
                  • martt  

                    ak by si napisal, ze jablko padlo zo stromu a ja Ti na to odpovedal, ze je to dosledok gravitacie, tak by si mi tiez odpovedal rovnako?

                    0 0
                    • Dijck  

                      Paci sa mi ako sa neustale snazis slusne diskutovat:) To chce velku vydrz.

                      0 0
                      • martt  

                        Nerobi mi to problem. Ja som slusny clovek zvyknuty na polemiku. Nemam problem vyargumentovat svoje stanovisko. Ak sa mylim, nemam problem to uznat a naopak sa potesim ak ma niekto opravi a vysvetli mi v com sa mylim.

                        0 0
                        • milan1  

                          Nestačilo by pro oba dva přečíst si znovu text, na který reagujete, třeba nakonec pochopíte, o nic jiného nejde.

                          0 0
                          • Dijck  

                            Milan1 mas mozno velke vedomosti ohladne pruzenia, ale na internete vystupujes obcas ako vol. Vela veci sa ta dotkne, casto sa urazis na krv. Snazis sa „poroucet“ inym. Si extremne vztahovacny. Nechapem to a asi je to tak lepsie. :) PACEm im terris

                            0 0
                            • milan1  

                              Dijku někdo je tady schopen se podělit o své zkušenosti, které nejsou vycucané z prstu a ke kterým jsi se ty dosud nepropracoval. Přitom je zcela jistě využiješ nakonec zrovna ty v praxi. A jiný má zcela jednoduchou funkci, kdy se nesnaží ani pochopit zcela jednoduše popsanou věc a začne rozumovat celkem docela mimo realitu. Zeptám se znovu, dal sis alespoň tolik práce a přečetl sis na co to Martt reaguje? Nastává další etapa diskuze o ho…

                              0 0
                            • milan1  

                              A protože teď teprve vidím další hrubou urážku, kterou tady někdo vůči mě vyplodil, má jeden velmi vstřícný návrh. Vy všichni, kdož se dokážete podílet na podobných threadech pouze nepochopením a negativními vstupy, přestěhujte se prosím do Marttových threadů, které zejí prázdnotou a předveďte tam společně co vlastně dokážete sami o sobě. To, co dokážete tady, to už jste předvedli dostatečně. Pro Vás je zbytečné colkoliv psát, protože vy víte vždy vše lépe. Cokoliv je napsáno, tak mnoho z Vás zná jistě lépe, tak Vás tímto prosím, ukažte to konečně ale SAMI a za SEBE. „Pomáhat“ Vám, tak jako Vy mě tady rozhodně nebudu.

                              0 0
                              • kesu  

                                hele nezlob se na me,ale kdyz prodavam kola a nekdo se se mnou bavi o funkci vidlice,klidne mu mezi reci dokazu odpovedet na to,v cem jsou lepsi hydrauliky od mechanik(obrazne receno).Ty mi nedokazes odpovedet ani na zakladni dotaz ,ktery se tyka tveho odobu cinnosti.Pokud ti nestojim o jeden radek textu jako potencialni zakaznik(nerikam ,ze si musel odpovedet sem),tak evidentne nepotrebjes ani moje penize,ktery bych ti byl ochoten zaplatit.Z toho pro me vyplyva ,ze sem ti jako potencialni zakaznik uplne ukradenej a proto se na tebe neobratim a vsem dalsim lidem ze sveho okoli doporucim obratit se jinam.Doporucuji ti proto trochu slusnyho chovani.Je jen otazkou casu,kdy sluzby nabizene tebou zacne nabizet kdokoli jiny kdo bude mit solventnejsi vystupovani..Neber to jako osobni utok,ale kdyz uz tu nabizis svoje znalosti a prezentujes v uvozovkach svoje sluzby,bylo by mozna od veci zacit se chovat aspon trochu slusne a ne tak arogantne.Tvoje znalosti sou jiste zajimave ale mozna by nebylo od veci zacit je podavat slusneji a nebo se tim prestat zivit.vsadi sem,ze je tu mnoho bikeru kteri by radi okusili tvoje ladeni vidlic at uz v jakekoli podobe ale tvoje vystupovani je odradilo natolik,ze to radjei nechaji plavat.

                                0 0
                                • kesu  

                                  jo a omlouvam se za zaradeni a chyby v textu.

                                  0 0
                                • milan1  

                                  No a co když se na to podíváme trochu jinak. Diskuze je takový spolek a uvnitř máš toho, který vykládá a který může něco přinést. Prostě taková tiskovka. No a na té tiskovce se prostě technik snaží vybrat otázky a lidi, kteří dokáží posunout téma někam dále a jenom o tohle se snaží a pokouší se společně se stejně zapálenými lidmi posouvat diskuzi žádaným směrem. No a té debaty se samozřejmě účastní i lidi, které to evidentně nezajímá a kteří se vůbec v problematice neorientují. Ti lidé se potom překřikují a nakonec strhnou debatu ve zcela zhrzelém tónu a ve finále začnou i nadávat. Protože vše je možné vysledovat i později a pokud by debata byla vedena ve věcném tónu, tak by se zde v historii mohlo vyloupnout jedno hotové řešení. Tento společný výsledek by si kdokoliv přečetl a porozuměl by. Manísto toho si ale teď najde pouze spoustu osobních výlevů a ukřivděnosti, ve které probíraná podstat ztratila dávno smysl, já vyjdu jako hádavý a o výsledek samotný už se nikdo stejně nezajímá, protože se k němu prostě přes ten balast neprokouše. Pro kontrolu toho, že chybí zájem a znalosti bych doporučil nahoře prohlášení Rounda, že ho to stejně nezajímá, že to nechá na servisákovi a třeba Easyrider, který prostě při prvním náznaku poznání prohlásí, vždyť jsou to jenom planžetky, to máš na Nobelovku. Nerozvinutí a doslova stopnutí debaty je tam zcela jasně vidět. Výsměch za snahu samozřejmě taky. Naproti tomu s dalšími znalými, kteří přišli později a kteří mají zájem a schopnosti vše posunout dále, mimochodem vždy slušně diskutujícími se dostáváme o pořádný kus dále a nakonec je to v zájmu všech. jde o jediné, nechat prostě jenom prostor těm vhodným. Tak a teď si přečti sám, co jsi přinesl ty sám kladného a co negativního. Balastu je tady myslím už spousty a nebylo to rozhodně mým cílem. Prostě opět výsledek stejný, jako vždy.

                                  0 0
                                • milan1  

                                  Teda, teď jsem se podíval ještě jednou nahoru, kde zrovna tobě odpovídám trpělivě a poctivě na tvé dotazy a ty na „oplátku“ tady na konci na mě vyrukuješ s něčím takhle překrouceným, tohle je opravdu vrchol a doporučím každému aby si vše našel a přečetl, jak za odměnu se ty tady na konci dokážeš za vše „spravedlivě“ odvděčit. Jestli náhodou nevíš, co je sprostost, tak si to ještě jednou najdi ty sám! Tohle, co mi tady předvádíš, to už nevím ani jak nazvat a co zrovna tebe k tomu vedlo? Jedna souvislost je tady Dijck, se kterým máš zřejmě dobré vztahy se tady ze tvého pohledu nedostal do dobré pozice a ty mu samozřejmě spěcháš na pomoc, co ti síly stačí. I tohle je samozřejmě pohled a z reakcí zde viditelných doslova do očí bijící!

                                  0 0
                                  • kesu  

                                    me proste fakt nastvalo,ze si v prostredku diskuze klidne „odejdes“.Jinak s dijckem to nema nic spolecnyho.Ale vadi mi kdyz mi takle „prastis s telefonem“.Ja to uznavam,osvetlil si mi velice slusne moje neznalosti.Ale pak se najednou urazis a uz se neozves,ikdyz ja na tom nemam zadnej podil vinny.V tu chvili za to mohl easyrider,ale me to proste nastvalo.

                                    0 0
                                    • kesu  

                                      fakt me mrzi ze sme to nemohli v klidu dorezis rozhodne bych se neco dozvedel

                                      0 0
                                    • milan1  

                                      Samozřejmě, že za to všechno na počátku mohl Easyrider a TY TOHLE MOC DOBŘE VÍŠ. Proč mi tady zde, na konci a pro mnohé bez správné kontroly, nasadíš zcela účelově psí hlavu? To, co tady na konci vyplodíš za elaborát, to považuju vzhledem ke všem okolnostem za vrchol sprosťáctví!! A co jsi se dozvěděl a nedozvěděl, to je čistě tvá věc na tom se musíš podílet svým pochopením. Vše je zde popsáno a přitom zbývá ještě mnoho praktického, na to ale právě díky těmto útokům už nedojde.

                                      0 0
                                      • easyrider  

                                        Téda to je adrenalin. človek sem jen nakoukne a hned se dozví, že způsobil 3. světovou válku. Slovy klasičky z jedné divadelní hry: „Hoši hoši hoši hoši!…“

                                        0 0
                                    • milan1  

                                      A jen, tak mimochodem, za všechno, kdy jsem se výhradně tobě nahoře věnoval tě ani nenapadlo třeba poděkovat ale plivnout si na konci, to dokážeš opravdu skvěle :-((

                                      0 0
                                      • kesu  

                                        hele proste me to nastvalo.Ale nechme toho dokud je to jen mezi nama prosim.

                                        0 0
                                        • milan1  

                                          Tohle zozhodně není JENOM MEZI NÁMÍ Tys tady na veřejném prostoru vypustil zcela vylhané a zkreslené tvrzení o mě. Důvodd jsi neměl naprosto žádný a kdybych se neohradil, bylo by vše zde jako jasný fakt. A mimochodem zařadil jsi ho pod příspěvek, kde jsem jaksi oklikou nazván Volem. Nic z toho tě nezarazilo a po prokázání, jak překroucený byl tvůj názor prostě jenom napíše, pojďme od toho Bez patřičné omluvy je to hodně divné a hodně odporné!!

                                          0 0
                                          • Dijck  

                                            95% z toho co riesis tu na fore su osobne spory a mozno 5% technicke veci. To bude asi tym ze 95% ludi su nechapavi ignoranti ktori Ti chcu zle a stale ta urazaju..ja viem.

                                            0 0
                                            • milan1  

                                              No třeba by bylo dobré se poctivě snažit dohledat, jak a proč ty spory vznikají a kdo, že je iniciuje. Vždyť si to tady přečti krásně a v klidu, odpověď jistě najdeš a kde a jak vznikají spory, to bude už hračka rozklíčovat. Kdybys tam náhodou někde místo nadávek na mojí adresu našel alespoň náznak poděkování, dej mi prosím tebe vědět, možná jsem to zrovna já přehlédl. A u všech soudců včetně sebe zkus dohledat hlavně přínos v technické části tématu.

                                              0 0
                                              • cabbage  

                                                A už si zkoušel poctivě hledat kdo to vždy začal? myslim, že pokaždý to na mě hodit nemůžeš..:-P

                                                0 0
                                                • milan1  

                                                  I sprostost by měla mít své hranice, nikoliv ale tady. To, co se začíná dít překračuje už opravdu více, než snesitelnou míru. Tento thread doporučuju všem trochu slušným jako studijní materiál. Až Vás někdy, někdo kdo Vás sprostě urazil začne poučovat, že si za to stejně můžete sami zkuntrolujte si postupy, které vše omluví. Až vás kdokoliv za snahu a vstřícný přístup, bude doslova pranýřovat, podívejte se jaké máte lidské vzory, které tohle vše omluví a považují za správné. A nejvíc prosím zkontrolujte, jak tyto divné postupy patří vždy lidem neaktivním a tématu nikdy nic nepřinášejícím.

                                                  Kdo jaké zastává hodnoty je krásně vidět a kdo se k čemu dokáže přihlásit je už jenom ukázkou každého jedince.

                                                  0 0
                                                  • bubas  

                                                    Rozhodne nepopiram tvoje technicka znalosti a rpinosy, ale na druhou stranu je fakt, ze spousta teh osobnich boju vznikla i diky tve nedutklive odpovedi. Jeden (naprosty zacatecnik) se zepta a uz jsem kolikrat videl jak jsi ho odpalkoval at si to vyhleda sam a az se nauci zaklady at se te pta. Nekdy se chovas skutecne jako kral, ktery uznava jen a pouze sobe rovne! Zduraznuju NEKDY!! A tvoje zduraznovani o nepodekovani? Bud trochu nad veci ne? Vis toho spoustu tak se podel a neskuhrej, ze ti nikdo, nebo skoro nikdo nedekuje. Priznavam, ze jsem se te chtel kolikrat zeptat na to ci ono, ale po shlednuti tvych odpovedi jsem si rekl, ze mi to za to nestoji. priznavam, jsem lama co se tyce vidlic a kola obecne.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Mám pro tebe tyto otázky. Tohle jsi napsal po přečtení celého threadu? Pochopil jsi technickou stránku? Přečetl jsi konkrétně i tohle, co je zde v textu?

                                                    A tohle je můj poznatek konkrétně zde i z jiných technických debat. Raďte a pomáhejte v diskuzích, kterým rozumíte, tam je vaše přítomnost vítána, není v silách něklolika lidí aby radili od začátečníků, po pokročilé. začátečníkům se přeci mohou věnovat již lehce pokročilí. tam oni ale prostor většinou nehledají a nepomohou. Když se budete hrnout se svými aktivními příspěvky tam, kam nepatříte a nebo budete kázat nějaké bludy, nedivte se, když Vás někdo usměrní. Jestli budete složitejší témata spíše pasivně číst a aktivně přistupovat hlavně tam, kde máte jasno, tak automaticky postoupíte výše ve znalostech, bude to samozřejmě z projevu znát a budte respektováni i pro složitější debaty, kterým potom opravdu můžete něco přinést. Tohle je má představa a základ pro technické debaty, které potom mohou něco přinést a přihlásit se k takovým principům by sloužilo všem těm, kterým záleží více na výsledku, než na podivných hádkách, většinou o ničem.

                                                    Nemyslíš, že není opravdu v silách jedince aby zde vysvětloval každému od počátku a pořád dokola začátečnické záležitosti? Pročpak by ti právě tyhle dotazy nemohly objasnit ti méně znalí, kteří zde konkrétně tolik bojují ve evlmi pokročilém threadu. Je opravdu tak těžké pochopit, že to, co vykládám já není pro začátečníky, protože oni neznají základy ne které je možné navázat? Napadlo tě někdy oslovit právě ty hádače a ty bojovníky za SVÉ pravdy aby zrovna oni řešili tvůj začátečnický dotaz.

                                                    Tady někde pramění at kupa problémů a ty viny, co mi jsou sypány na hlavu.

                                                    Nakonec zkusím ještě tohle, porozuměl jsi o co tady jde a čí přístup ti pomohl pomoci a čí ti jenom přinesl atmosféru hádek, jsi vůbec schopen rozlišit, jak se někdo snaží o celistvý výklad a druhý vše drobí a nakonec skončí u urážek? Odpovědi na tyto otázky bych bral, jako dobrý vstup do debaty o zdejších poměrech.

                                                    0 0
                                                  • bubas  

                                                    OK, sice je to uz hodne off topic, ale budiz. Ano, tohle jsem napsal po precteni tohoto threadu a nejen tohoto. Technickou stranku jsem prilis nepochopil jednak z duvodu meho zacatecnictvi a jednak diky vsi debate okolo, ktera ho znehodnotila, to ovsem neni problem jen tohoto threadu. Ano, tvuj poznatek jsem take cetl a souhlasim s nim, take mi neslo o to sypat Tobe na hlavu vsechnu spinu celeho B-F. „Jestli budete složitejší témata spíše pasivně číst a aktivně přistupovat hlavně tam, kde máte jasno, tak automaticky postoupíte výše ve znalostech, bude to samozřejmě z projevu znát a budte respektováni i pro složitější debaty, kterým potom opravdu můžete něco přinést.“ – Tohle je sice hezke, ale rekni mi kdo cte cele thready, kde jde o hlavni tema uz jen max polovina? A na tom znehodnoceni maji vinu vsichni co pisou off, tzn., vcetne Tebe a ted i mne :-) je mi jasne, ze NENI v silach jednoho nebo nekolika malo lidi vysvetlit vsechno, ale jde mi o tve reakce ve smyslu „az se naucis tohle tak se ptej me“ – „Pročpak by ti právě tyhle dotazy nemohly objasnit ti méně znalí“ – prave z tohoto cisi Tve povyseni nad zakladni veci (ted jsem mozna pouzil spatne slovo, neni to primo povyseni, ale bohuzelme nenapada synonymum – zkus to brat jenmeji nez to zni :-)). kdyz se ptam, tak ten dotaz smeruji na cele B-F, ne na jednotlivce – mene znale jak pises vyse…

                                                    A nakonec, ANO, jsem schopen rozlisit kdo se snazi o kompletni vyklad prolemu a kdo ne. Ani slovem jsem nezpochybnoval tve znalosti a snahu prave o ten vyklad, jestli ano, najdi mi to a ja se ti omluvim! Problem je, ze temata drobi i Tve reakce na osobni vypady atd. Nevim, mozna mas potrebu na vsechno reagovat, ale na Tven miste bych to proste poustel z hlavy, urcite moc dobre vis, ze tohle se nezmeni i kdyz uznavam, ze to neni jednoduche… Zkus take nekdy uznat i svuj podil na tehto zabomysich valkach co tady probihaji, protoze ten existuje take!

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Opravdu je tak těžké pochopit, že nemám sil vysvětlovat od začátečníků po pokročilé? To si chceš nechat radši radit v threadu o pokročilých tématech právě pokročilejším začátečníkem, protože já se musím věnovat právě a hlavně začátečníkům? Je tak těžké si přečíst mé stránky, když už chceš získat náhled pro vstup do vyšších témat? To když už jsem se namáhal všechno takhle podat na svých stránkách a v kostce, bez rušení nevhodnými, to mám a musím podle tebe ještě tady odpovídat na základy? Nebyla by otázka slušnosti se pokoušet o vlastní poznání sám. Nalít každému vše do hlavy na jeho požádání zde opravdu nedokážu. Stačí když tady musím doslova bojovat za běžné pravdy. Opravdu je to tak těžké pochopit a tu velkorysost, kterou ty mě učíš, že mám přehlížet doslovné urážky, tak v případě odkázání do správných témat by lidi nemuselo urazit už vůbec. Je tady spousta špíny a spousta nešvarů a ty po přečtení všeho najdeš jediné jedno řešení, které jsi napsal a bylo vůči mě. Už tohle považuju za velice nešťastný vstup. Naučím tě jedno velice jednoduché rozlišování. Kdo v debatě popíše sám, jak něco pochopil a požádá o doplňující objasnění a to vše posune téma dál, tak ten má znalosti a zájem o řešení. Kdo napíše štěk a nebo už jenom příkaz, tak mi to tedy vasvětli, nemá jak základy, tak ani chuť cokoliv řešit. On nepotřebumje ajkoukoliv aktivtu a takovíhle nemají v žádné technické diskuzi co dělat, prože jim chybí vše, znalosti a ankonec poznáš, že i zájem. Vše tohle si zde ověř.

                                                    0 0
                                                  • cabbage  

                                                    „Napadlo tě někdy oslovit právě ty hádače a ty bojovníky za SVÉ pravdy aby zrovna oni řešili tvůj začátečnický dotaz.“ – já tě oslovil už několikrát:-P

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Jé a teď jsem si to opravdu přečetl ještě jednou a jestli nikoho nezarazí formulace „Tak poraď a neskuhrej“ tak mě teda ano. Tohle je něco, co člověka povzbudí, tak, že by se dsolova rozdal.

                                                    0 0
                                                  • bubas  

                                                    Vytrhavas z kontextu.

                                                    Slo mi o Tve reakce na slusne dotazy, ovsem Ty si kazdeho zaskatulkujes a podle toho se k menu chovas i nadale.

                                                    Ale abych tuto formulaci vysvetlil – mysleno to bylo tak, zbys byl nad veci a podelil se o sve znalosti aniz bys zduraznoval jak jsi ublizeny, ze ti nikdo nedekuje a vsichni te chteji jen vysavat. Pokud to beres takhle, tak prilis nechapu proc sem prispivas? Jde ti jen o to dekovani a uznavani tvych znalosti? Co jsem se dival, tak vetsina lidi zda na foru si nijak nestezuje, kdyz poradi a nikdo jim nepodekuje, samozrejme je to o lidske slusnosti podekovat pokud mi kendo pomuze, ale stejne nechapu lidi co zduraznuji jak se snazi pomoci a nikdo to neuzna.

                                                    0 0
                                                  • bubas  

                                                    Vytrhavas z kontextu.

                                                    Slo mi o Tve reakce na slusne dotazy, ovsem Ty si kazdeho zaskatulkujes a podle toho se k menu chovas i nadale.

                                                    Ale abych tuto formulaci vysvetlil – mysleno to bylo tak, zbys byl nad veci a podelil se o sve znalosti aniz bys zduraznoval jak jsi ublizeny, ze ti nikdo nedekuje a vsichni te chteji jen vysavat. Pokud to beres takhle, tak prilis nechapu proc sem prispivas? Jde ti jen o to dekovani a uznavani tvych znalosti? Co jsem se dival, tak vetsina lidi zda na foru si nijak nestezuje, kdyz poradi a nikdo jim nepodekuje, samozrejme je to o lidske slusnosti podekovat pokud mi kendo pomuze, ale stejne nechapu lidi co zduraznuji jak se snazi pomoci a nikdo to neuzna.

                                                    0 0
                                                  • bubas  

                                                    Omlouvam se za dvoji prispevek, nejakmi blbne comp :-(

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Odpovíš mě prosím, na mé dotazy, těch, co přišlo soudit mě a nasanží se dopátrat toho, co zde konkrétně proběhlo je tady až nesnesitelně moc!! Jsi v jistém thredu, něco se tady dělo, tak PROSÍM, opravdu je takový problém se snažit pochopit??? Něco z dění co jsi nečetl ti předkládám a tobě to nestojí ani za reakci. Nejde samozřejmě o děkování ale o jeho pravý opak, výčitky breky a souzení a to všechno jenom proto, že dotyčný vidí a čte, jen to, co chce. Znovu a důrazně se zeptám, četls celý thread ???? Tady je vše totiž tak jasné, že kdo na konci napíše něco podobného jako ty, tak je velice zvláštní člověk. Prosím ať už nikdo nepíše, kdo si nepřečte podrobně vše zde napsané. Když už jsem se snažil psát, tak ti co rádi soudí by měli mít alespoň tolik slušnosti a vše jnejdříve přečíst, než přijdou se svým hotovým názorem. Najde se alespoň jeden jediný člověk, který tohle dokáže přelouskat od začátku a napsat konečně nějakou rozumnou reakci k celkovému dění zde?

                                                    0 0
                                                  • bubas  

                                                    :-)) Milane, cetl jsem ho ted znova ;-)) Jasna je tu spousta veci. „Martte, díky svému přístupu jsi nevítaný“ To je Tva reakce na Marttuv prispevek, je vedlejsi zda je spravny nebo opacny jak jsi psal, ale rad bych se te zeptal proc jsi neargumentoval k veci? Protoze tvou reakci nepovazuji za argument. „A tak, jak ty máš právo položit dotaz, tak já mám stejné právo na něho neodpovědět“ – Nebylo by tohle lepsi nez prechazet do protiutoku? Kazdy kdo si to tema precte a jde mu o vec tak si vyfiltruje co potrebuje a ostatni ho nebude zajimat. A o tyhle lidi ti jde, ne? Vis co, ja tady nikoho neodsuzuju, uznavam, ze ty utoky jsou oboustranne, resp. je treba uznat, ze naprosta vetsina jich nevychazi od tebe. Dobry je Tvuj p[rispevek o tiskovce, je to presne ono, technik vybere otazky a na ty odpovi, tim z cele te kupy dotazy udela vytah toho nejdulezitejsiho, ale nikdy jsem si nevsiml, ze by reagoval i na napadani vice nez jednou dvema vetama, prave z duvodu udrzeni cistoty tematu. Pochop uz konecne, ze ja te nesoudim!!! Takze, cely thread jsem skutecne cetl a na Tve otazky jsem se snazil odpovedet, pokud jsem nektere nezodpovedel, omlouvam se za to a prosim o jejich zopakovani. Odpovim Ti na ne a tim tuto debatu ukoncim, protoze to je naprosty offtopic a nic neprinasejici. jen pochip, ze muj prispevek nebyl utok na tebe, ale reakce na cely vysledek tematu, asi to vyznelo jinak, za to se omlouvam :-(

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Ano, vše vyznělo opravdu a hlavně vůči mně a kdybych se neohardil a to více než jednou větou, tak je to tam ve své původní podobě. Omluvu beru ale celkovou nápravu nevidím. Proč z celé diskuze sbíráš má „provinění“ Dokážeš pojmenovat i jiné nicky, které celkem pravidelně vše jenom ničí? Oni ti za to nestojí? Nechci tě dohnat do úzkých, jsi první rozumný člověk v této pozní části diskuze, který se účastní. A zrovna k Marttovi. Tenhle člověk nepřinesl nikdy nic, mnohokrát jsem si to ověřil a opět mi to dokazuje. Jeho vstupy, to je vždy veleasložité vysvětlování pro jednoho člověka a on to nakonec stejně nepochopí, protože prostě nechce. Jeho přístup jsem si ověřil již mnohokrát a proměna zcela jednoduchých diskuzí na základní témata ve velesložitá a zcela zbytečná polořešení jsou již pravidlem. Pokud by tě to zajímalo, tak se snažil rozvádět téma o frekvenčních charakteristikách. Pro vysvětlení. On má teorii vyčtenou z knih a nedokáže jí aplikovat. Vysvětlovat ti rozdíly v přístupu jeho a zdejšího, o který se snažím je zásadní. Zřejmě bys v textu výše při minimální snaze našel i výzvu aby své snahy a jemu blízkých přenesl do svého threadu. Tam má přeci spousty prostoru, jeho thread umírá na úbytě a informačně zeje prázdnotou. Vysvětlovat ti takové věci do detailů, by bylo stejně produktivní jako kdyby se zrovna mě pokoušel vysvětlovat hudebník podstatu hudebního vtipu. Nepochopil bych, protože nemám patřičné základy a uznám to.Tohle neber jako urážku, to sám přiznáváš a já přiznávám, že takhle zase nevidím třeba zrovna do hudby.

                                                    0 0
                                                  • bubas  

                                                    Sbiram Tva „provineni“ protoze ty jediny reagujes, uznavam, ze to ve vysledku zavani zaujetim.Uznavam, ze najit by sa dala spousta jinych, kteri tyto diskuse zacinaji, pokud mas zajem, najdu je, ale na to mi nech vice casu, musim taky pracovat, uz takhle je to nahrane :-)) A k Marttovi, jestli pravidelne rozbiji temata, budiz, ovsem i tak se da reagovat podle mne lepe, ale to uz je vec nazoru, to je vedlejsi.

                                                    Ano, tu „minimalni“ snahu jsem vynalozil a zaregistroval jsem Tvoji vyzvu k presunu. Uznavam, ze vysvetlovat mi jakekoliv pokrocilejsi veci ohledne fci vidlic je skutecne naprosto zbytecne. Ale co, dost uz, pokud chces, najdu ti ty „hrisniky“ vecer, ovsem spolecne s Tvymi reakcemi. Vis, mozna si to nai neuvedomujes a mozna jsem ja prilis vztahovacny, ale i tva veta „Zřejmě bys v textu výše při minimální snaze …“ popichne a to je prave to, na co tu spousta lidi zabira… Psal jsem ti tu nekolikrat, ze jsem si ten thread precetl, neni treba zminovat minilamni snahu, ujistuju te, ze byla o neco vetsi… Tak a do prace :-)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Třeba reaguju jenom já hlavně a proto, že je vše na mě směřované, těš se až pojmenuješ jiné, tak, jak si zaslouží :-) A k té tiskovce. Nereagovat znamená mnohdy nechat se zcela překřičet, někteří vstupují do debat jenom s tímhle cílem. Ověřit si vše můžeš třeba technickým dotazem na některé aktivní nicky uvidíš, že toho neví o mnoho více, než ty a sleduj i reakce, kdy debatu doslova stopnou téměř urážlivým výkřikem. třeba takovým – Jó tak to je jenom tohle" tak to máš na Nobelovku". debat končí a hotovo, dál se nedá s těmito lidmi dostat. Jiný zase nakonec zcela evidentně ukáže nezájem. tohle jde bohužel poznat už z jejich dotazů, jak je kladou a rozlišovátko jsem ti už popsal. Když využiješ, budeš zase zkušenější. Poděněty ode mne tě mohou posouvat i v tomto.

                                                    Ty mě tady vysvětluješ, jak zcela drobné nuance ve výrazech urážejí tebe, který nejsi nikde ani jmenován a srovnej s tím, kdy já jsem za své aktivity odměněn formulacemi mladíka, který mě regulérně vyzve abych si ho nebral do huby, přidej skryté oslovení titulem Vůl a výrazy, jako že skuhrám, to už najdeš i u sebe.

                                                    Až odhlédneš od uraženosti pofidérní a neadresné k urážkám zcela adresným a až se zkusíš pasovat do mé role, získáš o mnoho jiný pohled.
                                                    To vše, jak vidíš nevyprovokované ale jenom tím, že reaguju na lidi s pochybnými záměry a ukřivděností vybudovanou zcela podivným způsobem. pokud se anučíš vnímat rozhovory zde, jako reakce vyplývající u mě jenom a výhradně z osobní zkušeností s dotyčným poznáš zase o kousek více. Třeba jako příklad toho Martta, věnoval jsem se jemu výhradně po dobu několika dní, a výsledek? Nula a to se bihužel opakovalo ještě několikrát. ten člověk je prostě zablokovaný cokoliv přijmout. On sem nepřichází něco hledat, on se hádá za své pravdy které ovšem sám nedokáže formulovat. Podívej se na jeho samostatné výklady v jeho threadech a poznáš, že to, co nepochytil tady, tak je jeden velký zmatek. zkus schválně od něho požadovat na zkoušku zodpovězení svých dotazů. To, zeptat se jeho, to tě nikdy nenapadlo. Obhajuješ ho tady, tak by nebylo od věci si ho taky vazkoušet. Jinak ti samozřejmě děkuju za snahu, vaznat se tady v tom není jednoduché a já bych jednou rád rozklíčoval pro mnoho ostatních, co se tady opravdu děje a kde jsou kořeny problémů. V hotových threadech plných hádek se k tomu málokdo propracovává a já jsem rád, že jsi se k tomu odhodlal.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    A ještě něco bych ti doporučil k obzvláštní pozornosti.

                                                    Moje poznámka o tom, že Martt nemá v threadu co dělat je mimojiné směřována až po jeho prvotním doslova urážlivém vstupu výše, kde se předvedl takto:

                                                    "Milan, mal by si si precitat nejaku knihu. Mohol by si zacat napr. tymto

                                                    John Dixon, The Shock Absorber Handbook (Wiley-Professional Engineering Publishing Series)

                                                    Myslim to ako dobru radu, kedze profesionalne upravujes aj tlmenie."

                                                    Pokud tohle je „normální“ a nezarazí tě ani jak jsem na něho výše reagoval, tak prosím znovu a poctivě ověř jak pěkně se tenhle veleslušný nick umí chovat. On totiž sám nedochází k poznání a nedokáže je proto ani prakticky aplikovat, on prostě jenom přebírá a to jenom ze správných zdrojů. Většinou ale bez skutečného pochopení podstaty a opravdového praktického smyslu. Kdybych zde vystupoval jako výzkumný ústav a nebo s několika tituly před i za jménem, tak celý Martt sklapne a přijme vše, takhle ale nemůže a tak tápe a tápe a tápe, ovšem vždy nadřazeně, tohle je podstata problémů s Marttem.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Odkaz na knihu ktora sa zaobera presne tym co robis a co je meritom tohto threadu je urazka? Fakt nepochopitelne. Skor by som cakal vdaku.

                                                    Rovnako nepochopitelna je mi reakcia na moje upozornenie, ze „Nájezd na cihlu tedy vyvolá impuls ale kupodivu když to podrobně sledujete, není nejvyšší pohyb rámu v tom nájezdu ale až při přejezdu překážky.“, nie je „kupodivu“ ale ze je to dosledok hybnosti. „Kupodivu“ by to bolo ak by to bolo inac.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    problem je ze to neni dusledek hybnosti, ale energie naakumulovane v pruzine… ktera po tom co zmizi sila ktera ji zmackla (najezd na prekazku) se roztahuje a zvedne predek kola…

                                                    tzn myslim ze si milana nastval ze zas na to jde prilis teoreticky… hybnosti, momenty sily, pohybova rovnice…integrace atd..... a pritom uz tvuj puvodni prepoklad proc se tak deje je zcela mimo…(ok to ze se do pruziny naakumulovala hybnost kola ktere prekazka „zvedla“… pak je pravda ze to nadzvednuti vyvolala hybnost.....ale je to to same jako kdybys tvrdil ze to vyvolala hybnost celeho kola i s jezdcem..... je to taky pravda… ale pro pripad ze zkoumam jak tomu zabranit, a jak pri tom pouzit expanzniho tlumeni je to uplne k hounu…

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Samozřejmě je to tak a já to tam mám zcela jasně napsáno. Prvotní je impus ale dále již nehraje tento impul prvořadou roli a nikdy by ten impuls taky nešel změnšit expanzním útlumem. ale on v praxi jde a praxe dává zcela jasnou odpověď Tady je už na počátku vidět, ža Mart není schopen vůbec vnímat to nejzákladnější, co je řečeno. On tomu prostě nerozumí a ay chytrého si hraje složitými vědeckými elaboráty, kterým samozřejmě nerozumí zrovna tak. S takovýmhle „odborníkem“ je potom doslova boles diskutovat.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    ak chces pochopit ako to funguje, musis poznat fyzikalne pozadie.

                                                    Inac ak si pozries, tie milanove grafy na strane

                                                    www.tuning-test.cz/index.php?…

                                                    tak uvidis, ze maximum vysky ramu je na centimetri 40, pricom podla Milanovho vykladu v rozsahu centimetrov 22–57 „nemůže dojít ke kontaktu pneumatiky s povrchem“.

                                                    Podla mna teda pruzina uz neodovzdava ziadnu pracu lebo jej spodny koniec je vo vzduchu (presnejsie povedane sa este opiera o neodpruzenu hmotnost a jej hybnost) a napriek tomu ram ide dalej smerom nahor.

                                                    Teda v okamihu ked sa koleso odlepi od zeme taha ram smerom hore uz len jeho hybnost.

                                                    Aspon tak si to predstavujem ja. Ak sa mylim, budem rad ak ma opravis.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Až ty někdy něco pochopíš to bude prostě svátek.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Podla Tvojho vykladu ten ram nedviha hybnost ale dviha ho „kupodivu“.

                                                    Dakujem za vysvetlenie, uz som pouceny.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    no vysvetleni je na te strance ze ktere si sam dal citat… jen to musis precist cele a pak ti to bude jasne…

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Tak budeme zase opravovat, jak tom Martt neporozuměl.

                                                    Odkaz na mé stránky dáváš v příkladu, který pracuje s překážkou 10 mm širokou, jde tam prostě o impuls. a je to už na počátku popsáno, tak, že přehlédnout to nejde.

                                                    Příklad zde dávám na přejezdu cihly, a popis se soustřeďuje na podstatně jiné chování, které je v tomto probíraném tématu tím rozhodujícím. Vše je tedy popisováno na zcela jiném příkladu, který dokáže ukázat zcela jiný a v tomto případě rozhodující aspekt a tím je právě chování na delší překážce a funkci správně nastavené high speed expanze. To, že se popisují dva odlišné děje martt opět nepochopil.

                                                    Budeme pokračovat dál, co ještě nepochopíš? A zapomeň na to, že budeš tvrdit, že jsi se jenom ptal. Kdepak, poučoval jsi a to zase na základě neznalosti a špatného příklady mimochodem špatně čerpaného zrovna z mých stránek a nikoliv z tvých věděckých knih, které jsi mi tak „nezištně“ doporučoval.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Netvar sa tak bolestinsky.

                                                    Tie grafy na Tvojej stranke su jednoznacne zaujimave a informativne. Nikdy som netvrdil nic ine.

                                                    V tomto threade si pouzil vyraz „vysmívaný přejezd cihly“.

                                                    Nemyslim si, ze by ten test s tehlou v bikefore niekto kritizoval. Skusil som najst prispevok na bikefore kde sa z toho testu niekto vysmieva a nenasiel som nic. Ak si fakt presvedceny, ze ho niekto zosmiesnoval, tak sem napis odkaz na zosmiesnujuci prispevok. Ten test je imho dobry.

                                                    To ze sa v niektorych veciach nezhodneme, napr. v definicii citlivosti, neznamena, ze neuznavam Tvoje kvality pri praktickom upravovani vidiel. Ja osobne som ale rad, ked chapem ako veci funguju a k tomu je dolezite pchopit fyzikalnu podstatu dejov co sa tam odohravaju.

                                                    Myslim si, ze z dobrej analyzy by si mohol mat prospech aj Ty. Preto aj ten odkaz na tu knihu. Nie je lahke najst knihu specializovanu na tlmice.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Já tu analýzu dobrou mám ale nadutost se kterou vystupuješ ti nedovoluje pochopit. Už jenom doporučení na studování tvého materiálu, když "prý se chci věnovat tlumičům svědčí o mnohém. Tobě fyzikální podstata uniká stále a je to doslova do očí bijící. Tohle, co tady předkládám, to jsou poctivě získané poznatky z interakcí, které vznikají na různých druzích překážek, ty nedokážeš ani rozlišit, že tam nějaký rozdíl vůbec je. Ony jednoduché poučky fyziky tady už nestačí. Ty budeš konstruovat zase zbytečné teorie ale praxe odpovídá zcela jasně, když víš co a jak hledat, tak odpovědi najdeš. Ty neumíš ale správně klást otázky a rozlišit odpovědi už vůbec ne. Právě tohle je předpoklad pro každé opravdu vážně míněné zkoumání. Bohužel jenom tvé teorie unesou hodně a pletou tydy jenom lidi.Praxe by tvé teorie zbourala, jak domeček z karet, který ty se sanžíš stavět nohama vzhůru.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Skutocne nechapem kam chodis na toto „nadutost se kterou vystupuješ“.

                                                    Naopak niektore Tvoje reakcie ma zarazaju aj vzhladom na to, ze som Tvoj zakaznik.

                                                    Myslim, ze sa spravam korektne a v ramci anonymnej internetovej diskusie az nezvycajne korektne.

                                                    „Tobě fyzikální podstata uniká stále a je to doslova do očí bijící.“ s tymto si dovolujem nesuhlasit.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Martte, i když jsi můj zákazník, tak tady pro mě rozhoduje jenom to, jestli rozumíš a nebo né a ty prostě nerozumíš a přitom se chováš neobyčejně nadřazeně. To doporučení na dotyčnou knihu je doslova hraniční. Když musím opakovat dokola a pořád stejné a stále stejně nepřijaté, tak je vše nadmíru vyčerpávající a to už jsem si u tebe ověřil mnohokrát. Mnohokrát jsem taky prosil abys zkusil přijmout stejné vysvětlení od nikoho jiného, u mě jsi doslova zablokovaný na příjem.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    je to mozno vycerpavajuce ale len preto, ze sa pokusam dopracovat k podstate problemu.

                                                    To doporucenie knihy nebolo myslene zle. Kukni prilohu, vystrihol som tam zoznam typov ventilov a charakteristiky tlmicov co sa tam preberaju. Ak by stala 20,–EUR, kludne by som si ju kupil. Stovka je ale trocha moc za nieco, co vlastne nepotrebujem.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Zaručuju, že z celé té knihy nemáš šanci se dozvědět tolik podrobností a tak přesných z našeho oboru, než tady, kdybys ale měl zapnutý příjem.

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    martt: vis v cem je ted jedinej prusvih? precetl jsi tuhle vetu… ktera je pravdiva… a jen na jejim zaklade vyvozujes teorii… kdybys to precetl cele a prohledl si i graf neodpruzenych hmot… zjistil bys ze sice na 22–57 nemuze dojit ke kotaktu kola s povrchem, ale kolo jde nahoru, macka pruzinu a ta tlaci ram nahoru…potom co se to kolo na 20tem cm odrazilo od zeme…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Vravime predsa o tom istom.

                                                    Bavime sa o najvyssej polohe ramu, teda o maxime tej krivky so stopou ramu.

                                                    Ram ide od pociatku nahor v dosledku hybnosti ziskanej nasledkom impulzu sily.

                                                    Od okamziku ked sa po odraze koleso odtrhne od zeme stupa aj koleso dalej nahor iba v dosledku hybnosti.

                                                    Ked uz chceme byt tak velmi exaktni, tak v bode ked je ram najvyssie, je vidlica v priblizne vyvazenej polohe. Pozri si tu strednu krivku v 40 cm.

                                                    Takze musim trvat na mojom povodnom tvrdeni, ze maximalna poloha ramu sa dosahuje ako dosledok hybnosti.

                                                    Toto je odkaz na obrazok, o ktorom hovorim. www.tuning-test.cz/…rafy/4.4.gif

                                                    Pre tehlu bude situacia podobna, trajektoria osi kolesa nie je prilis odlisna pre predmet s dlzkou 1cm (v milanovom grafe) a pre tehlu s dlzkou ca 10 cm. Navyse tehla je snad dvakrat vyssia nez 3 cm, takze aj impulz sily na vstupnej hrane bude vacsi.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Tobě je potřeba stále dokola vykládat, že první je impuls na 10 mm široké překážce a my se tady bavímě o cihle a podstatně širší překážce a tedy i jiném modelu chování? Kolikrát to ještě chceš zopakovet, než tohle zcela základní pochopíš? Přestaň si už konečně konstruvat nesmysly které snese teorie. Tvé omyly praxe prostě nesnese.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Tym ze po tej prekazke prejdes kolesom s priemerom vacsim ako je dlzka tej prekazky, tak ju transformujes na budenie vidlice po kruhovom obluku s dlzkou podstatne vacsou ako je dlzka prekazky.

                                                    Ved je to aj na Tvojej stranke. Kukam tam a nameral si ca 20 cm.

                                                    Prakticky to znamena, ze s prekazkou 1 cm je trajektoria osi dlha 20 cm a s tehlou bude 30 cm. Ten rozdiel sa imho neprejavi na kvalitativnej zmene toho grafu.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    A teď už opravdu zapni na příjem, tohle si čti stále dokola, dokud nepochopíš. Nebavíme se o 50 cm za překážkou, jev, který probíráme je CHOVÁNÍ na překážce samotné a protože 10 mm není vhodným příkladem pro ukázku tohoto chování, tak je vše probírané na překážce delší, kde se efekt projeví viditelně a je to tedy na čem ukázat. Až tohle pochopíš, vrať se na počátek, přečti vše zpátky a možná už pochopíš. Do té doby už radši nepřispívej, nemám sil tolikrát dokola opakovat jedno a totéž, co než ty tohle pochopíš.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    bavime sa o vrchole krivky opisovanej ramom.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    NÉÉ NEBAVÍME !!!! bavíme se o efektu, který vzniká jenom na překážce a těsně za ní.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Aha, tak potom sorry, nepochopil som Tvoju povodnu vetu.

                                                    Z Tvojej vety

                                                    „není nejvyšší pohyb rámu v tom nájezdu ale až při přejezdu překážky.“

                                                    mi vyplyvalo ze „nejvyšší pohyb rámu“ bude asi vrchol krivky opisovanej ramom.

                                                    Co si teda mam predstavit pod vyrazom „nejvyšší pohyb rámu“?

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Martte, já opravdu nemohu za to, jak ty si vše vyložíš a když nepoznáš sám odlišnost případů, tak já nebudu stále tím, kdo tě vrací do reality. Tohle je naposledy a nadále už se věnuj alespoň základům, než se pustíš do složitějších věcí. Vždy je třeba rozlišovat a rozeznávat sám, to neděláš a když, tak špatně. Příklad u mě na stránkách je rychlý krátký impuls a je sledováno, co se děje při něm. Pokud bychom překážku prodloužili, bylo by zcela jasné, že děje, tam pozorované by zcela zmizely, protože by je spolehlivě překonal vliv jiný a to je délka překážky a chování vidlice na ní. Podle té délky překážky bychom potom dosahovali různých fází, kdy se dostáváme ne vrchol křivky. Jednou by bylo vrcholu dosaženo vlivem rázu a od určité délky hodnoty by to bylo zase vlivem délky překážky. A tady se právě hovoří zcela jasně o dlouhé překážce a už jenom samotná praxe z jízdy by pomohla napovědět a rozlišit, když už nestačí vědecké poučky. tady se totiž dostáváme do něčeho, kde ti fyzika nepomůže. tady nastupuje tolik vlivů, že si prostě jednoduchou poučkou nepomůžeš, kdežto praxe i bez pouček hovoří dost jasně. To, k čemu ve skutečnostri dochází, jsou, jak píšu vzájemné interakce a když v nich nemáš prakticky jasno, tak teoreticky se ve všem vždy zamotáš, tak, jak pravidelně předvádíš. Celkové chování je samozřejmě ještě umocněno tím, jak citlivá vidlice je, jak je zatížená a jaký systém v ní pracuje, kombinací je mnoho. A na jednoznačnou odpověď, kdy začíná a kdy končí vliv té, které překážky se ode mne nedočkáš. Moje výklady jsou hlavně pro chápavé, ketrým není třeba rozklíčovat každý sebemenší detail, který oni popletou. věnuj se proto tomu, co pochopíš a hlavně, najdi si odpovědi sám a v praxi. Tady ti nikdo nemůže stát za pozadím a opravovat chyby, které tvoříš jak na běžícím pásu. Zde v tomto threadu se vše týkalo vlivu high speed expanze a výklad jednoznačně směřoval k překážce dlouhé, na které je efekt nejviditelnější. Existuje samozřejmě ještě vliv při dopadu to už ale jezdec nerozezná a v textu jsem to taky naznačil. Popsal jsem prostě to, co se skutečně dějě, co je příčinou a kde se vše projeví nejvíc. Nevím, co by ještě praktický jezdec potřeboval více. A teoretik jako ty? ten by měl začít opravdu v těch svých děsivě složitých threadech o zcela jednoduchých a dávno vyřešených problémech. Tam najde jistě svojí realizaci.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Meranie na tehle vykonavas pozdlzne alebo priecne?

                                                    Aka je teda dlzka a aka vyska prekazky?

                                                    Aka je najazdova rychlost?

                                                    0 0
    • dizel  

      sorry za mierny offtopic, ale nemate niekto schemu toho inverzneho tlmica scott, co davaju na novsie bajky typu genius a reflex? alebo aspon nejaky popis, ako sa da nastavit. dik.

      0 0
    • Mug  

      Tolerance není lhostejnost, ale moudrá víra, že i ten druhý může mít svou pravdu.

      0 0
      • cabbage  

        Z technického hlediska je tolerance přesně vymezený prostor, ve kterém se pohybují přijatelné výsledky – ostatní jsou nepřijatelné..

        0 0
      • Ladap  

        V běžném užití se tolerancí obvykle rozumí schopnost nebo ochota vydržet, snést nebo dokonce uznávat něco, co organismu, člověku nebo společnosti není příjemné, ale proti čemu se z různých důvodů nebrání. (z wikipedie)

        0 0
        • soc  

          Laicky řečeno je tolerance schopnost přečíst celý tenhle trhread a zareagovat až teď…

          0 0
        • soc  

          Teď to nebylo přímo na Tebe, Ladape, ale na tyhle příspěvky ohledně tolerance obecně :)

          0 0
    • martt  

      obrazok takehoto podobneho ventilu som dal sem www.bike-forum.cz/…m/724339.jpg

      do threadu www.bike-forum.cz/…9/forum.html#…

      0 0
      • martt  

        Kedze moj thread mam zavrety pridavam aj sem popis ako to podla mna funguje. Tu mozte moj opis rozniest na kopytach.

        Tu je konkretny priklad ventilov v pieste podobnom tomu co sa rozpitvava v threade www.bike-forum.cz/…1/forum.html#…

        Popis ventilu:

        • Vidlica je v rovnakej polohe (vrch spodok) ako v skutocnej prevadzke
        • hrube rury na boku su spodne nohy
        • tenke rury v nich su horne nohy
        • ventil tlmica (cislo 102) ma tri sady kanalikov a tri planzety
        • Mala planzetka na uplnom vrchu piesta (na tom dutom sroube) je pre expanzne tlmenie. Velkost tlmenia sa da regulovat ihlovym ventilom vnutri v piestnici (to je ten spic v piestnici). Otvor ventilu sa ovlada krutenim cudlika na spodku vidle (rebound damping).
        • Planzeta na vrchnej ploche piesta je tiez pre expanzne tlmenie. Je tuhsia a otvori sa az pri vacsom tlaku.
        • Planzeta na spodku piesta je pre kompresne tlmenie.

        Popis cinnosti:

        • pri kompresii idu dolne nohy spojene s ventilom smerom nahor. Teda tlmiaca kvapalina tlaci na piest zhora. Planzeta na spodku piesta pre kompresne tlmenie sa otvori. Tlmiaci koeficient je urceny velkostou kompresnych dier v pieste. Je to na obrazku vlavo.
        • pri expanzii idu dolne nohy spojene s ventilom smerom nadol. Teda tlmiaca kvapalina tlaci na piest zdola. Planzeta na uplnom vrchu piesta pre expanzne tlmenie sa otvori. Tlmiaci koeficient je urceny velkostou otvoru na ktory je nastaveny regulacny ventil pre rebound damping.
        • pri expanzii, pri rychlosti piesta vacsej ako je pevnostou planzety urcena prahova hodnota, sa otvori aj druhy ventil pre expanziu a tlmiaci koeficient podstatne klesne. Teda vidla sa vracia rychlejsie. Ked piest spomali pod prahovu hodnotu, pomocna planzeta sa zase zavrie a expanzne tlmenie je znova definovane nastavenim ihloveho ventila – to su tie malicke sipky ukazujuce prietok na uplnom vrchu piesta. Toto je na obrazku vpravo.
        0 0
        • milan1  

          Ale Martte, tohle přesně je zde už od počátku a je to spolu s průtoky nakresleno na reálném obrázku toho Pusche, na který je tady odkaz. Právě se znalostí toho, co jako objev píšeš zde sem měl každý vstupovat. Tohle byl naprostý základ pro každého aktivního účastníka, který by měl vstupovat do debaty. Zdejší téma potom bylo o výkladu, co to dělá v praxi a tam přeze všechny zdejší snahy máš opět zásadní díru v teorii. Planžetku neotevírá rychlost, to by ty zdejší popisy měly zcela jiný smysl. PLANETKU OTEVÍRÁ ROZDÍL TLAKU

          Tohle je zcela zásadní!!

          Při tvém výkladu na konci ej opět vidět, žes stejně nepochopil.

          0 0
          • martt  

            Planžetku neotevírá rychlost, to by ty zdejší popisy měly zcela jiný smysl. PLANETKU OTEVÍRÁ ROZDÍL TLAKU

            Iste, ze planzetku otvara rozdiel tlakov.

            Co myslis v dosledku coho vznikne rozdiel tlaku ak mame dierku cez ktoru tecie viskozna kvapalina? Pozri si bernouilliho zakon pre nestlacitelne kvapaliny.

            Kedze sa charakteristika tlmica vyjadruje rychlostnym diagramom, tak je odbornejsie pouzivat rychlost pre opis cinnosti tlmica. A takto to robia aj firmy vyrabajuce tlmice.

            Neviem na co by mi bol pri konstrukcii podvozka udaj, ze planzetka sa otvori pri tlaku 1.23 MPa.

            Daleko potrebnejsi je udaj, ze planzetka sa otvori pri 1.23 m/s.

            0 0
            • milan1  

              Pro mě už tahle TVÁ ukázka stačí, nemám opravdu zájem pokračovat v něčem tak neplodném, jako je debata s tebou.

              0 0
        • BB  

          dík, konečně to někto popsal polopatisticky bez nějakých jinotajů a psychologických kliček odvolávajích se na znalosti a zkušenosti někoho z diskutujících. Jinak musím říct, že na základě této diskuze by odborník mohl udělat disertační práci v oboru psychiatrie.

          0 0
          • milan1  

            Nezlob se ale smyslem nikdy nebyl polopatický popis, ten je k dispozici na počátku na obrázku Pusche, viz tato příloha.

            Smyslem bylo praktické objasnění funkce pro lidi znalé základních principů.

            Tohle je jen jiné opsání Archerem předložené informace a navíc fakticky špatné.

            Proč tam třeba Martt má planžetky tři?

            A proč má špatně popis? Funkce, tohle ti navadí?

            0 0
        • mar_tin1  

          martin, tie obrázky sú nejaké čudné. ventil tlmiča vyzerá na oboch obrázkoch inak. nechápem hlavne jednu vec, ako pri expanzii prekoná olej kompresnú planžetku? na prvom obrázku to vyzerá tak, že tá planžetka prekrýva otvory na prietok oleja. akým spôsobom ju olej pri expanzii obíde?

          0 0
          • martt  

            Neviem ako je to technicky vyriesene. Pre analyzu ako sa to sprava nie je technicka realizacia zaujimava.

            Vedel by som si predstavit, ze to bude nejak podobne ako obrazok v prilohe, teda v planzetach budu otvory. Alebo pojdu kanaliky cez piest sikmo.

            Sory za kvalitu, aby som do toho mohol pisat, musel som to zvacsit.

            0 0
            • mar_tin1  

              jasne. aha a ešte jeden detail. tá planžeta dolu, ktorú si označil, že slúži na kompresné tlmenie, tá vôbec na kompresný útlm neslúži. tá len zabezpečuje, aby olej pri expanzii tiekol cez ten otvor s ventilom, resp cez high speed ventil. pri kompresii je otvorená. teoreticky by sa to možno dalo spraviť tak, aby tlmila kompresiu, ale neviem, či sa to tak používa aj v praxi tlmičov do vidlíc. skôr by som si vedel predstaviť, že by fungovala ako lock… (vzťahujem to na ten predošlý obrázok)

              0 0
              • martt  

                Uprimne sa priznam, ze technicke riesenia detailne nepoznam. A uz vobec nie z vlastnej praxe.

                Takze asi nie som ten pravy adresat takychto otazok.

                Moj nazor je, ze ucelom planzety nie je tlmenie. Planzeta sluzi na zavretie prietoku pre jeden smer, teda nieco ako dioda v elektronike. Zaroven sa planzeta moze otvarat aj nejakou logikou, najjednoduchsie je ak das pod nu pruzinu (alebo sama je pruzna), vtedy sa otvori pri dosiahnuti urciteho tlaku, to by sa dalo opisat ako zenerova dioda v elektronike.

                Tlmenie sa nastavuje zmenou prierezu dierky v pieste. Toto by sa dalo opisat ako odpor v elektronike.

                Toto je moj vlastny citat co sa deje pri kompresii:

                Planzeta na spodku piesta pre kompresne tlmenie sa otvori. Tlmiaci koeficient je urceny velkostou kompresnych dier v pieste.

                Myslim, ze som to opisal presne a nie je v tom chyba ale bohvie, kazdy sa moze mylit. .

                0 0
                • mar_tin1  

                  ja som reagoval na túto tvoju vetu: - Planzeta na spodku piesta je pre kompresne tlmenie.

                  inak tá malá planžetka na vrchu piesta sa obyčajne nepoužíva, je nepotrebná.

                  0 0
                  • martt  

                    jasne

                    inak tá malá planžetka na vrchu piesta sa obyčajne nepoužíva, je nepotrebná.

                    V tom pripade krutenim stelovatka na rebound damping trochu ovplyvnujes aj kompresne tlmenie.

                    Ja som ten obrazok nemaloval ale som ho vytiahol z dokumentacie k patentu. Takze planzetka tam uz bola.

                    0 0
                    • mar_tin1  

                      ovplyvňuješ ho úplne zanedbateľne, keďže otvory na prietok oleja pri kompresii sú oveľa väčšie ako ten (tie) na prietok pri expanzii.

                      0 0
              • martt  

                S tlmenim kompresie mas pravdu. Bola mi zahada ako vlastne pri jednoplastovom nenatlakovanom tlmici funguje kompresny utlm.

                Piest ako je na tom obrazku moze tlmit iba pokial sila nan nepresiahne tlak vzduchu nad hladinou oleja v tlmici krat plocha piesta. Ak tuto hranicu prekrocis, vytvori sa pod piestom podtlak.

                Prakticke riesenie tohto problemu poznam iba zo Skareba. Tam je na vrchu, tesne pod hladinou oleja ponoreny pevny piest s dierkami. Ten zabranuje prave tomu aby sa olej posunul rychlo hore a pod piestom vznikol podtlak.

                Kompresne tlmenie je potom vysledok spoluprace toho horneho a dolneho piesta.

                S tymto threadom to ma ale pomerne malo spolocneho.

                0 0
                • mar_tin1  

                  áno. podobne je to aj pri motion controle od RS. tiež je tam hore druhý piest.

                  0 0
                  • milan1  

                    Co se děje a co protéká přes horní pístek to přeci víš, probírali jsme to spolu už dávno a tenkrát jsi byl v obraze. Jinak samozřejmě základní znalosti, jak a co vypadá uvnitř a jak to funguje považuji za naprostý základ pro vstup do náročněji zaměřených threadů. To, co se objeví, jako nejasné by mělo být následně řešeno v threadech se správným názvem problému a tak by potom bylo vše krásně dohledatelné. Holt, mám trochu jiné představy, jak by se měla udržet čistota, kdo by měl přispívat a jak by vše mohlo nakonec vypadat. Tohle samozřejmě nění na tebe, na tebe je ta faktická znalost, kterou ty máš.

                    0 0
          • Mamut  

            Staci, aby kompresna planzeta nekryla otvory uplne. Vzhladom na to, ze kompresia byva zvycajne tlmena menej ako odskok, tak by to asi nicomu nevadilo.

            0 0
    • martt  

      Mily Milan, uz sme v nasich citaciach tak daleko napravo, ze kvoli citatelnosti si dovolujem prekopirovat moju otazku sem.

      Priznavam, ze chyba je jednoznacne v mojom prijimaci.

      Nechapem spravne tvoj terminus technicus „nejvyšší pohyb rámu“.

      Ja som ho pochopil ako vrchol krivky opisovanej ramom a z toho vychadzali aj moje analyzy.

      Vzhladom na to, ze tvrdis, ze je to nieco ine, ale ani z Tvojho komplikovaneho vysvetlenia nedokazem pochopit o co sa jedna, prosim o vysvetlenie co si myslel.

      Vedel by som si este predstavit nasledujuce interpretacie toho terminu:

      • vrchol krivky opisovanej ramom
      • maximum zrychlenia ramu
      • maximum rychlosti ramu
      • maximum deformacie ramu.

      Teda este raz slusne prosim o vysvetlenie jednou vetou co vlastne definujes vyrazom „nejvyšší pohyb rámu“.

      Vzhladom na to, ze vsetci ostatni tu zjavne pochopili co tym vyrazom myslis, budem rad ak mi to vysvetlia viaceri. Aspon si otestujeme, ci som jediny blbec s pokazenym prijimacom.

      0 0
      • milan1  

        Vysvětlení a celkem obsáhlé máš už o kus výše.

        Člověku, co dokáže vnímat stačí celkem málo k pochopení. Jestliže hovořím o JINÉ překážce (delší, tak sem netahej příklad jiný, když tomu nerozumíš) Já zde napíšu, že řízením expanze jde snížit pohyb rámu, právě na delší překážce právě expanzí a tak je snad zcela jasné každému uvažujícímu člověku, že prvotní impul tou expanzí potlačit nejde a že se tedy potlačuje asi jiný efekt a tím je zvedání rámu funkcí odpružení a to po celou dobu strvávání na překážce. Na počátku zcela jasně řečeno a pochopitelné pro každého, kdo je schopen informaci přijmout, navíc, když je vše potvrzeno dokonce i jezdeckým dojmem. Vážně už přestaň stavět nesmysly a vše na hlavu jenmom proto, že ty nepochopíš nikdy nic.

        0 0
        • martt  

          Dakujem za kratke, jasne a presne vysvetlenie vyrazu „nejvyšší pohyb rámu“.

          0 0
          • milan1  

            Nevím, proč to dáváš sem, vysvětlení a obsáhlé je výše a za snahu ti to objasnit, je opět jenom výsměch neznalce. Víš co? Přestaň se opravdu už zůčastňovat aktivně tam, kde přinášíš jenom zmatek, nepochopení a neznalost. Předveď se v plné kráse ve svých threadech a jak vidíš ani mě nenapadne vtrhnout tam a hledat, kde pan odborník udělal chybu. Prostoru tam máš dost a aktivita ti evidentně nechybí. Opovaž se ovšem dělat to, co vidím dost pravidelně a samozřejmě i zde. Zasypáváš okolí spoustou otrázek abys vše nakonec formuloval sám, jako sbůj objev. Tady je to už celkem patrné ale přes tvojí veškerou snahu a přemíru otázek je vše i na konci pro tebe nepochopeno. Tímhle už bych rád opravdu tvé zdejší účinkování ukončil.

            0 0
            • Mamut  

              Milan, a teraz pravdu. Ze ty si z nas vsetkych robis srandu? :-)

              0 0
              • milan1  

                Samozřejmě :-)) Hlavně musíš dělat všechno jinak než jsem kdy doporučil já, moc si tím pomůžeš.

                0 0
    • Kohout  

      Exhumuji toto vlákno…

      Máte už někdo zkušenosti s úpravou vidlic Rock Shox od PUSH? Nebo už někdo něco pododného dělá i tady? Díky.

      0 0
      • MlokCZ  

        To hlavní co dodělávali do RS vidlic a to high speed expanzi už mají verze Team a vyšší standardně.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.