padáte s SPD jak pecky? (anketa)

80 nepřečtených
  • Ozzous

    Zvyknul jsem si před náročným terénem, ve kterém předpokládám nutnost seskočit z kola, vytahovat nohy z SPD. Párkrát se mi stalo, že jsem je nestačil vytáhnout (např. prudké stoupání a prohrábnutí zadního kola).

    Jde mi pouze o kritické situace, je mi jasné, že trekové na silnicích nebudou mít žádný problém :)

    Přizná se někdo, nebo to všem jde bez problémů? ;-)

    0 0
    • MlokCZ  

      A ještě pár údajů za ostatní z party. Někteří přešli na nášlapy poměrne nedávno a chvilku sem tam nějaký pád na začátku, ale oba (co teď přecházeli) se naučili velmi rychle (během pár týdnů) a od té doby jsem s nimi žádný pád kvůli nevycvaknutí třeba ve výjezdu už delší dobu nezažil. A další co jezdí nášlapy už dlouho, tak to samé. A preventivně nevycvakává nikdo, ani ve výjezdech.

      0 0
    • Neddy  

      Když pořád čtu o těch nášlapech a pádech, tak je radši nechci. A navíc ještě řešit starosti s MTB tretrama… to mi za to už vůbec nestojí.

      0 0
    • Tomcat  

      Opravdu někdy se to když už padáš vycvaknout nejde = musíš vycvaklnout předem nebo jít k zemi s kolem

      0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Mám stejné zkušenosti. Jednu nohu vycvakávám jen v opravdu nebezpečných situacích (velmi malá rychlost a velké šutry), jinak se samozřejmě snažím všechno projet. Někdy ale už ta druhá noha vycvaknout prostě nejde (a to mám dobře nastavený vycvakávání). Čas od času tak s sebou někde do strany plácnu, no :-) Ale od SPD mě to rozhodně neodrazuje. SPD jsem tak nějak pořídil i bráchovi a tátovi (ten z toho nápadu nebyl moc nadšen), ale oba narovinu tvrdí, že by zpět ke klipsnám rozhodně nešli.

        0 0
        • Komi  

          V životě se mi nestalo, že by za pád mohly SPD. Zkoušel sis třeba pohrát s utažením (nebo jak to nazvat) :-)

          0 0
    • gmbiker  

      Ze začátku mi to taky asi dvakrát nevyšlo – při výjezdu přede mnou něko zpomalil, akorát jsem stihl zakvedlat pedály a mlaskl jsem sebou na zem. Ale čím mám pedály dýl, zvykám si na ně a na výjezdy nevycvakávám. Zatím to vychází, i když párkrát to bylo na hraně.

      Horší jsou prudké technické sjezdy, když si nejsem jistý, raději jednu nohu vycvaknu (a nebo rovnou slezu).

      Jo a silničky a trekové kola bych vůbec nepodceňoval, podle mě je nejvíc pádu s spd při slézání z kola.

      0 0
    • lukas.rusty  

      Ze začátku, než jsem se naučil, jsem asi 5×  spadl… Nicméně asi jako většina, teď bych se už bál víc bez SPD než s nimi.  Co se týče toho vycvakávání: Buď zacvaklej, nebo vést kolo pěšky. ;)

      0 0
    • Smazaný účet  

      já jsem se to naučil celkem rychle. spadl jsem asi jen dvakrát, a bratr snad jen jednou, akorát když to poprvé zkusil, a dojel k tatovi tak mu řekl dobrý to je a jak chtěl dát nohu tak si to neuvědomil a spadl přímo na tatu…

      Pro začátek je určitě nejlepší nastavit nejmenší silu vypnutí a časem přitvrdit…

      0 0
    • mr.nobody  

      já nepadám jak pecka, ale jako pytel sr.ček :D a vetšinou s uměleckým dojmem za 10 bodů…

      0 0
    • mates555  

      Já si teda větší držky pamatuju s klipsnama…po přechodu na spd to ale byla pohoda…

       

      Vycvaklí SPD třeba v těžkým sjezdu mě přijde nebezpečný…ty boty pak kloužou a je to vo koule…

      0 0
      • Ozzous  

        No vidíš, já s klipsnama nikdy nespadl, opravdu ani jednou :-) chtěl jsem „vyšší level“ (spd). Na sjezdy supr, nedám dopustit, ale při těch výjezdech na hraně fakt raději zouvám … zatím :)

        0 0
      • Marccoo  

        To máš recht,padání mě nevadí,ale kolu a dresu jo.Nikdy bych snad při sjezdu nevycvakl,to je to nejhorší co může člověk udělat.Jednou se mi stalo,měl jsem sh jednostranky a tak jsem si vycvakl a jel na volno,udělalo to hups a já měl nohu na zemi,kolo jelo dál.To byla mela,radši se budu kutálet i s kolem,než si tohle zvopáknout :)

        0 0
    • pitos  

      Vyhozená noha z nášlapného mechanismu před náročným úsekem je začátečnická chyba kterou dělají i někteří zkušenější.Je to špatně,je to daleko rizikovější… vycvaknutá noha se používá jen v některých specifických situací nikoli při běžném překonávání překážek kde právě ukotvená noha pomáhá.

      …uč se stabilitu.

      0 0
    • 4xMM  

      Ozzous, já to dělám podobně – v" náročnějších" situacích, jak popisuješ… A mám je nastavené tak, že jdou poměrně lehce vycvaknout.

      0 0
      • Ozzous  

        Mám je uplně povolené, na nejmenší odpor. Jako neříkám, že vycvaknu vždy. Spíš jen když vím, že z toho kola dřív nebo později budu muset

        0 0
        • v POHODÌ klokan  

          SPD nastavený na nejmenší odpor bych mít nemohl. Skákání drobnějších překážek (nemluvím o bunny hopu) je s tím o držku.

          0 0
          • ZuzicK  

            Tak si dej na chvíli normální pedály (spíš pinový) a zkus skákat s nima, pak už se  ti to nestane ;) Jednoduše na spd  stopro nespoléhat..

            0 0
          • Schoscha  

            pokud potřebuješ k bunny hopu SPDčka, tak je něco špatně. :-)

            0 0
    • dieegoo  

      Říká se, že každý kůli SPD upadne, já na to své „poprvé“ pořád čekám. Už kolikrát mi zatrnuo, že nohu nevycvaknu, ale když se člověk kácí k zemi, tak tou nohou vždycky nějak cukne a pedál vypne, takže zatím ťuk ťuk, neupadl jsem.

      0 0
      • tomaschek  

        To jsme dva. Mám SPD nastavené na 3. stupeň vypínací síly a nejpozději v průběhu pádu nohu vždy nějak vypnu. I v malé rychlosti, kdy je podle mě kolikrát těžší dostat se z SPD, než při pořádném držkopádu – to na pedál působí mnohem větší směrové síly a vycvakneš se, ani nevíš jak.

        0 0
      • Lukecz  

        Tky to mám tak, v průběhu potenciálního pádu nějak škubnu nohou a vycvaknu ikdyž sem si už kolikrát myslel, že pudu na hubu. Jen jednou mi to nebylo nic platné a to tehdy, když sem šel ve výjezdu na férovku na záda :)

        0 0
    • favorit.  
                       

      vyslapnu v pohode (Shimano 520), ale lakaj me slehace

      0 0
      • TomášML8  

        Můžu jedině doporučit! Jen jednou sem nenašláp: Když jsem měl kufr obalenej ledem :D

        0 0
        • favorit.  

          ja s tim jel na brachovo cyklokrosce a uplne jsem si chrochta blahem. Jenze to chci jeste bezdusaky na bike, CX kolo,… :-)))

          0 0
    • roud  

      Víš jak se to říká kdo nejezdí nepadá… a o SPD to neni xD

      0 0
    • MirkoCarver  

      Vycakávat nášlapy ve sjezdech či výjezdech je absolutní blbost, právě v náročných výjezdech jsou takřka nutností…

      Když na závodech pře­demnou někdo vyc­vakne před ná­ročnějším sjez­dem vím, že j­e zle a dotyč­ného co nejrychle­ji předjedu, ji­nak hrozí, že se mi s­loží pod kola…

      0 0
    • Charles2k  

      Mám po operaci a právě mě přivezli z úrazové nemocnice… Přehlédl jsem v plné rychlosti při jízdě z kopce lesní závoru (byla za zatáčkou a ve stínu, já asi lehce zamyšlen…) a totálně si o ni přerazil nohu (mnohočetná otevřená zlomenina). Naštěstí jsem neměl nášlapy. V ten moment se nedalo už dělat nic, na obou stranách ostrý příkop a stromy. Pak jsem přes závoru přeletěl a udělal něco jako kotoul. Jsem rád, že jsem nášlapy neměl, jelikož s nimi by to 100% skončilo o dost hůře (náraz byl asi v 50km/h). Já prostě do terénu nášlapy nechci, párkrát jsem zkoušel a vždy si těžce (protože se nestihlo vycvaknout) nabil držku. Na silnici je to něco jiného, tam je používám stále.

      0 0
      • pitos  

        Nehoda škaredá,to určitě.Myslím si ale že nášlapy by tě ani při takovém pádu neomezily…kolikrát už jsem letěl přes řídítka a nikdy jsem o nich nevěděl.

        0 0
        • Nimrod  

          pokuď se nemejlim, tak nášlapy maj na svědomí pár ochrnutí…

          0 0
          • pitos  

            hele,já nejsem radikální zastánce nášlapů jako většina tady ale myslím že tak horké to nebude…víš kolik lidí ochrnulo třeba jen jízdou na kole nebo na lyžích

            0 0
            • Nimrod  

              to nevim, ale asi hodně… jenom řikám, že tomu přispěly a kdyby je ty lidi neměli, tak by možná teď nebyli na vozejku

              0 0
              • pitos  

                a kdyby  nejezdily po cestách nebo rychle z kopce tak by lidí na vozíku bylo ještě méně.

                Ty je nevozíš,já věčinou ano ale jezdím i bez nich a nemyslím že by byli nějak nebezpečné,spíše plno lidí díky nášlapům se nenaučí jezdit správně,mají špatnou techniku.Na druhou stranu to pro určitý styl ježdění je nepostradatelná věc jako třeba odpružení na biku.Nějaké strašení že díky nim mohou přijít k úrazu je IMHO zbytečné.

                0 0
                • Nimrod  

                  nejspíš máš pravdu, jenom sem chtěl ukázat, že můžou taky dost ublížit, ale nikdo to neřiká na hlas ( narozdíl od rychlý jízdy )

                  0 0
              • MirkoCarver  

                A kolik lidí asi zachránily před sklouznutím nohy, při přeskočení nečekané překážky… Je to jako s bezpečnostníma pásama v autě, většinu lidí zachrání, ale když je smůla, můžou tě i zabít…

                0 0
                • Nimrod  

                  s dobrejma pedálama noha neklouže a bunny hop se přez nášlapy netahá. ale máš pravdu, že to neni takový zlo, za jaký to tady vydávám

                  0 0
      • pelhrimov  

        Na jednu stranu mne z Tvého úrazu úplně zatrnulo, strašně mne mrzí, že se takovéto věci stávají. Jenže mne také štvou kecy obětí čelního nárazu typu: „kdybych neměl SPD, tak to bylo o 100% horší“, „narazil jsem do náklaďáku, doktor mi sešil hlavu a řekl, že kdybych měl helmu, tak jsem se zabil“, „havaroval jsem v autě, byl jsem bez pásů a jen jsem se potloukl, ale přítelkyně se na pásu málem uškrtila“ Toto vše jsem četl včera a dnes. Jsou to do nebe volající pitomosti, protože jsou napsány jako zevšeobecnění. 

        0 0
      • Krys  

        Keď ideš 50kou do neprehľadnej zákruty, „ve stínu“  a „zamyšlen“, je úplne jedno, či nášlapy máš alebo nie.

        0 0
      • prvniodkonce  

        Nejsem si jistý, jestli by to skončilo hůře. Pokud nemáš nášlapy utažený na krev, při pádu se vždycky vycvaknou, zvlášť když tam je náraz. Sám jsem taky letěl přes závoru, naštěstí jsem jel jenom 30. Kolo zůstalo na závoře a já letěl za ní, myslím, že kdybych neměl spd, nebyl by tam rozdíl.

        0 0
    • Kubiczech  

      Kdyz jsme u spd, nevali se nekomu doma jedna Shimano 520? Levou mam v pohode, ale prava je totalne v…

      0 0
      • favorit.  

        jedny ted doma mame. Jety, ale funkcni 520. Jen jeste nevim, jestli ti je muzu nabidnout, jestli s nima nema mama nebo bracha jiny umysly. Kdyz tak mi pisni na tkmarik@seznam.cz

        0 0
    • Lister  

      jo zrovna dneska – a žádná kritický úsek, ale krásná široká šotolinová cesta v malé rychlosti a s velkým obecenstvem – všechny jsem pobavil, ale sebe moc, ne, páč jsem urval patku a výlet pro mě skončil.....dojel jsem to na singla, ale to na FS jde blbě, protože se řetěz nedá pořádně napnout :-(

      0 0
      • xp3  

        To máš z toho že jezdíš už jen na té silničce a zapomněl si na bika – tak se Ti pomstil :-)

          

        Nějak jsem nepobral ten názor, že nášlapy případný pád ještě „zhorší“ – to je myšleno tak, že třeba nevypnou?

        Párkát jsem hodil tygra i jiné excelentní pády, ale vždy mi pedály vypnuly. Při tom pádu se snad noha vždy trochu vytočí tak aby to vypnulo, no ne? Nutno dodat, že všechny pády byly jen z mé blbosti, nikdy kvůli pedálům.

        Z kopce nevypínám, klou­žou mi pak po pedálech tretry a to je dost na hovno.  A do kopce taky ne, připravuju se o možnost tahat klikou i nahoru – to mi přijde taky jako blbost.

          
        0 0
    • rock  

      Nohy se časem naučí, jak z nášlapů ven, aniž by tě to omezovalo, nebo jsi na to musel myslet. Vytrvej, ono to přijde …

      0 0
    • Rychlej turista  

      Vylézání z pedálů vůbec neřeším a během jízdy si ta to ani nevzpomenu. Že máš potřebu toto řešit, může znamenat jedině dvě věci:

      1. Máš špatné pedály

      nebo

      2. Máš špatné návyky

      0 0
    • Kinetic  

      Vycvakávat se z nášlapů? BLBOST! Jediné okamžiky kdy se začínám učit nohu vycvaknout je před cíleným projetím zatáčky smykem. I když v poslední době sem se zlepšil a zkoušim to zas i bez vycvaknutí.

      Ale zatáčky, to jsou jediné momenty, kdy mi nášlapy vadí. Když to někde nečekaně (kličkování mezi stromy v šílené rychlosti na hranici adheze) ustřelí tak s nášlapy nestíhám zareagovat – každá desetinka je znát. Jinak bez nich v terénu ani ránu! Já neumim pořádně skákat bez nášlapů, s nima máš 100% kontrolu nad kolem, skákat, trhat, smýkat, poklánět, šlapat kruhově.. A navíc když se vysekáš (a máš správně utaženo) tak těvždycky pustí, vyrveš to.

       

      Nicméně důvod několika ošklivých pádů byl vždy ten, že jsem na ně moc spoléhal a při skoku přes nějakou překážku či díru mi nechtěně třebas jedna noha vycvakla a pak jsem se při dopadu netrefil na pedál nebo překážka kolo poslala do kopru i se mnou. To je největší riziko, mám 520 a ta pružina se se relativně rychle opotřebovává, musí se pořád hledat taková mez aby se to nevycvaklo při nějakym prudkym nečekanym manévru a šlo to vyrvat při pádu. Jak říkám, i po roce ježdění spatřuju nevýhodu v neznatelně pomalejšim ale citelnym spožděním při ztracení trakce obou kol a položení se na bok, což se mi pořád stává. Řešení? Chrániče. Za ti kontrolu nad bikem a zvětšení účinnosti šlapání každopádně stojí.

      0 0
    • yeseteer  

      Když to tady tak pročítám, tak (téměř) všichni tvrdíte: SPD brat, ale počítat s tím, že se prostě občas spadne … OK, to bych bral. Ale mám takový pocit, že já bych šel k zemi každých 5 minut. Například dneska: v „prudkém“ výjezdu mi kolo podhráblo asi 6×, jenom jednou se mi to povedlo ustát, jinak sem si vždycky musel šlápnout na zem. Potom se mi v jedné technické pasáži z kopce nepovedlo přehodit přední kolo přes pařez, zapíchl jsem se a opět jsem musel opustit sedlo bajku, položit ho na zem a odcupitat, abych se nenatáhl. A třetí a nejnebezpečnější zážitek z dneška: poměrně prudký, ale krátký sjezd do levotočivé zatáčky a na mostek (lávku) přes poměrně hluboký příkop. Samozřejmě sem tam vletěl, dole mi došlo, že na ten mostek se prostě nemůžu vejít, tak sem začal hamovat. Trošku sem to ale přehnal a brzdy mě katapultovaly přes rídítka. Opět sem jenom položil kolo a doskočil na zem (díky uklouznutí na listí sem se stejně rozsekal) – jestli tohle někdo viděl, tak určitě musel umřít smíchy. Nedovedu si představit, co by bylo, kdybych v těchto případech měl SPD (teda … dovedu … ale je to nic moc představa). Je mi jasný, že ty situace jsou dány i mojí nezkušeností (terén jsem začall jezdit až letos). Takže se konečně dostávám ke svému dotazu: jezdili jste na SPD od začátku nebo až v „pokročilých“? Co si případně myslíte o bezpečnosti SPD v mém případě? Máte někdo podobné obavy/zkušenosti?

      0 0
      • MrCloud  

        Od začátku to s spd nejde, musí si to kolo každej nejdřív ošahat ( třeba dítěti to prostě nevysvětlíš), každej se svalil ze začátku prostě zapomene vycvaknout. Teď když jedu bez spd tak se normálně bojim, představa že mi někde při přejíždění kořenů, šutrů ve sjezdu ze sedla sjede noha z pedálu mě děsí. A k těm pádům si myslím že když se naučíš spd používat tak pojedeš tak že to prostě ustojíš a nespadneš, a nebo se rosekáš jako já když sem chtěl přeskočit v 60ti km na asfaltu ten dlouhej 5ti m zpomalovací re­tardér a dopad jsem 2m za něj ve svíci na zadní kolo (popisoval mi to kolega co jel za mnou) , ale tam ty spd nehráli roli, to byla moje hovadina  že sem tahal za řídítka jak pominutej :-)

        0 0
      • Krys  

        Keď máš SPD, tak tú nohu proste nepoložíš. A keď už ju fakt potrebuješ položiť, tak ju položíš. A riaditka som už tiež preskakoval a vycvakol som v pohode a bezpečne. Akurat teda raz som chcel dvihnúť predné koleso na obrubník a zadné mi podkåzlo, takže som do obrubníka narazil a letel. Pedále som nestihol vycvaknúť, takže bajk letel so mnou. :)

        0 0
        • kubad  

          souhlas při letu přes řidítka se to nějak s těch SPD vycvakne samo – mockrát ověřeno :-)

          nejhorší je nad vycvaknutím přemýšlet – to je pak peklo a jdeš k zemi i s kolem

           
          0 0
    • Bougemil  

      Teren jezdim cca 2 roky a minimalne jedna z peti vyjizdek konci padem ;-) Ted mam, ale CrBros naslapy a je to v pohode.....zatim bez padu.

      0 0
      • roud  

        to přijde s spd sem spad asi až po 300–400 kilákách a hned asi 3× za sebou :O)

        0 0
      • MrCloud  

        To  ja kolikrád pádem vyjíždku i začínám  :-)

        0 0
    • pitos  

      Všichni se děsí že nevycvaknou ale já myslím že větší problém je někdy v určitých situacích nohu rychle a bezpečně nacvaknout.To je také jeden z důvodů(ale ne jediný)proč jezdím i na platformách.

      Za běžných podmínek nemám s našlápnutím sebemenší problém,nepřemýšlím nad tím.Velká změna příjde při nástupu v náročném terénu kdy není dostatek času a hned po postavení  do pedálu se musím věnovat ovládání kola.Sice používám DH nášlapy s velkou ohrádkou a BMX tretry ale i tak ta noha nedrží perfektně(při nepodařeném prvním pokusu)a vadí mi že kromě ovládání biku se musím trefovat do mechanismu,což třeba v rozbitém sjezdu není moc příjemné.Také položení nohy do zatáčky(když je třeba)za kterou následuje obtížný úsek není nic příjemného.

      V tomhle mě nášlapy docela zklamaly a zase začínám jezdit více na platformách.

      Tento problém se ale týká spíše těch co často vyhledávají náročný terén,ti co se do takových situací dostanou jen párkrát do roka nad tímto nemusí vlastně vůbec přemýšlet.

      0 0
      • nobody  

        souhlas, taky mi přijde větší problém v náročném terénu nacvaknout SPD

        0 0
    • daymaker  

      Finta SPD je ta, že když jsou správně nastavené, vypnou razdva i při sebehorším pádu! Situace kdy člověk hodí lachtana jsou právě ty ve stoje při otáčení, vysedání a podobných srandičkách. Při krkolomných pádech strach nemám. Ještě nikdy neselhaly!!! Je to o zvyku a tréninku. Každopádně považuji za daleko nebezpečnější jezdit bez nich, nebo dokonce v klipsnách apod.(to byl v minulosti i můj případ)

      0 0
      • pitos  

        S tím že jezdit bez nášlapů je daleko nebezpečnější nemohu souhlasit,použití kvalitních platforem je samozřejmé.S klip­snami souhlas.

        0 0
    • JSt  

      cilene rozhodne nevycvakavam, teda, pokud to zrovna neotacim kolem nohy. ale obcas se mi stalo, ze trefim pedalem sutr a noha z nej vypadne, v nejake trialovejsi pasazi se na kole kroutim tak, ze nechtene vycvaknu a ne vzdy se mi povede/neni mozne hned naslapnout. na pedalech typu 520 a tvrde podrazce sportovnich treter nic moc. tak jsem poridil naslapy s ohradkou a turisticky boty. a neni problem. kdyz noha vypadne da se na nich jet vpodstate jako na normal platforme.

      0 0
      • pitos  

        Ty našlapy s ohrádkou a odpovídajicí tretry v této situaci sice částečně pomohou(oproti běžným XC pedálům hodně) ale pořád to nedrží tak jak našlápnuté nebo na kvalitní platformě.V této situaci na to musím neustále myslet a nemohu se naplno věnovat řízení.

        0 0
    • Pavel  

      Nášlapy asi několik pádů zavinily, protože díky nim si troufám projet (vyjet) věci, které bych si bez nich netroufl vůbec. Už jsem se i naučil vystoupit z pedálů, i pokud už vyloženě letím či hrabu na místě (sice ne vždy, ale většinou se to už podaří).

      Jednou se mi stalo, že mi vypadla tretra při přejezdu lávky (resp po celkem prasáckém doskoku na ní – trochu jsem to přehnal s nájezdovou rychlostí a skokánkem před). Jsem myslel, že se pose… Už jsem se v té škarpě s potokem viděl (no ale nějak se mi to podařilo zvládnout).

      0 0
    • Martin  

      s SPD jsem jezdíval, ale v terénu jsem děsný vemeno, tak jsem vůbec nevěděl, jak jezdit kritický úseky. typicky prudký výjezdy – nacvaklá jedna noha, pokus o rozjezd, samozřejmě neplatnej a než jsem stihl nacvaknout, už jsem lovil stabilitu.

      na novej bajk jsem si zatím pořídil platformy s pinama a snažím se pilovat techniku – SPD jsou ve výhledu, ale zatím se mi jezdí bezpečněji bez.

      0 0
      • Krys  

        No hento s tým nastupovaním je občas aj môj problém. Ale nevzdávam, to. Každý ďalší pokus je o kúsok lepší. Riešim to najčastejšie tak, že aj keď sa netrafím do spdčka, tak šlapem chvíľu ne­zacvaknutý. Ona tá noha sa potom zacvakne nejak sama.

        0 0
    • drtyc  

      je podzim. padam castejc nez orechy/hrusky/jabka a to nepotrebuju ani SPD

      0 0
    • umimjennatrikolce  

      první týden jezdím s tretrama + SPD pedály na mtb a nemám s nima absolutně žádný problém, nebyl jediný pád.

      Spíš člověk byl zděšený ze zkušeností lidí z fora před samotným vyzkoušením.

      0 0
      • jIrI___  

        No co se divíš, na tříkolce asi moc lidí problémy s pády nemá :)

        0 0
    • AleZ80  

      Mně tam chybí možnost: „zcela vyjímečně, před extra kritickým úsekem, vycvakávám, ale snažím se to nedělat a občas s sebou plácnu“.

      0 0
    • vasek80  

      Spadnul jsem první vyjížďku když jsem si v rychlosti 8km/h do kopce zapínal vestu. Pak jsem je povolil na doraz a postupně utahoval. Nyní se mi nestane abych nevycvaknul. Takže kvůli SPD 1 pád a to jen první den.

      0 0
    • Vozataj  

      Kritické situace jsou v pohodě. Horší to je na rovině v nízké rychlosti na asfaltu:-)

      0 0
    • Boresprut  

      … jo já když jsem SPDčkama začínal tak to byla celkem komedie :) pád v nulové rychlosti před hospodou plnou lidí apod :) člověk se skácí jak pytel brambor… :) postupem času jsem si začínal zvykat a teď už to mám vše tak zautomatizované že bych SPD za normální pedály už nevyměnil :)

      0 0
    • fousac  

      teda at dumam, jak dumam, tak sem se vysypal jenom dvakrat diky nevycvaknuti…

      uplne pri prvni jizde s spd, potaji a v ustrani preventivne proti ostude, kdy sem nasel starej vykop ve vysoky trave a uz to fakt nestih..

      no a podruhy jak ze zurnalu, zastavim u krajnice a zuch sem ve skarpe.. jak se ukazalo, authory kufry a shimano pedaly nejsou zas tak uplne kompatibilni a obcas se seknou… takze pouceni pro priste ;)

      spis me prekvapuje, ze kdyz se semele nejakej drzkopad, clovek z tech pedalu vylitne ani nevi jak..

      0 0
      • Carloss  

        na už prvních 30 sek je vidět jakej je rozdíl mezi pádama s platf. a spd.. prostě s platformama to kolo zahodíš a padáš sám, spd se vypnou, ale smotáš se často i s kolem.. nemám nic proti nášlapům, ale tohle je prostě realita.. já su dřevo, takže dávám přednost platformám

        0 0
        • Carloss  

          http://www.youtube.com/watch…

          kurnik odkaz:D

          0 0
          • fousac  

            bych rek ze na DH uz se taky bezne vozi spd…

            a kazdopadne jezdim trochu jinou, mnohem placatejsi, ligu… :D

            0 0
            • pitos  

              Vozí, ale určitě né kvůli lepšímu vystupování,to bude vždy horší:)

              0 0
        • fousac  

          na platformach (velkjech pinovejch) jezdim taky dost (v lete sou lepsi na sandaly a v zime na snehule;) a nemam pocit ze by se padalo lip…

          to spis mi prijde ze s naslapama proste clovek leti, kolo za nim a nejak se to vycvakne a dopadne uz separe, s platformama mi ulitnou nohy z pedalu ve snaze vystoupit a treba i zustanu stat, ale minimalne si narazim haxny o riditka a nadobicko o predstavec nebo tak neco…

          kazdy mas svy akurat klipsny sou vrazda jista…

          0 0
      • notobi  

        souhlasim preventivně nevycvakávám, mam je seřízený tak aby mě nedržely moc silně a nestalo se, že by mi nevycvakla noha jediný kdy sebou plesknu bylo když mi vycvaklá noha ujede na zemi třeba v blátě a kdysi se mi stalo, že jsem našlapoval po rozjezdu v prudším výjezdu kolo podhráblo, já se převážil na druhou stranu kde byl sráz dolu a jak sem se snažil váhu přesunout na druhou stranu a jen sebou cukal v nulovým dopředným pohybu sletěl jsem i s kolem stejně na tu horší stranu kde nebyla noha kam postavit. Na vině nebyly nášlapy, ale pláště se sjetým vzorkem,

        Klipsny jsem měl na silnici s nima to bylo mnohem horší a na horským jsem je měl jen jeden den. při jednom prudším sjíždění mi přední ujelo na spadaným listí a stažený klipsny nepustí nohu do boku jako SPD tak sem se vyválel já a kolo. Hned co jsme se zvednul šly klipsny dolu

        0 0
    • martin_bakov  

      ze zacatku parkrat spadnes a jinak pohoda, nejhorsi napad je vyjet v zime na nejaky led – to jsi dole hned a jediny cim cvaknes sou tvoje zuby :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.