• yellow

    Zdravím všechny bikenadšence.Pot­řebuji poradit s hodnotu maximální tepové frekvence snímané pomocí sporttestru Sigma sport Fit watch. Tester jsem si pořídil nedávno a zatím se s ním snažím trochu sžít. Jde o to že pomocí všude dostupných vzorečků jsem si spočítal maximálku která se v přístroji přepočítala na jednotlivé zóny. Hodnota maximálky je 193 tepů, když jsem ale včera na trenažeru zkoušel těch 193 tepů najet, dostal jsem se pouze na hodnotu 180 a to s nasazením veškerých sil, po skončení tréninku jsem však v paměti našel že jsem byl až na 201 tepech což nějak nedovedu pochopit. Žádám proto o radu zkušenější uživatele, popř. někoho kdo se lépe orientuje ve sportovní fyziologii:-) Mockrát díky

    0 0
    • smallbrother  

      Z tabulek to máš jen orientačně. zajeď si někam na vyšetření ke sportovnímu lékaři, tak z tebe maximálku vyždímou a dozvíš se i jiný hodnoty pro práci s testerem. Nebo si dej běh tak 500–1000 m do mírnýho kopce, rozběhni to zvolna a zrychluj co to půjde, na konci bys měl být na maximálním tepu

      0 0
      • MlokCZ  

        Maximálka se často při zátěžových testech nezjišťuje (test se neměří většinou až do úplného maxima). Stejně je k ničemu.

        0 0
        • Gorgov  

          přesně tak

          0 0
        • F.i.l.a.s  

          S tim nesouhlasim,testy sem absolvoval nekolikrat a to vzdy s merenim do maxima,bylo to na bezicim pasu s postupnym zvetsovanim rychlosti a sklonu.Testy nam delali na FTVS v Dejvicich,kde uz opravdu vi,co delaj.

          0 0
        • JancA  

          blbost.maximalka se pri zatezovych testech vetsinou nezjistuje nam cockarum,ale kazdej profik to ma jako beznou soucast testu

          0 0
        • petebike  

          souhlas s Jancou, zalezi co jedes za testy, hobiku vetsinou staci zjisteni prahu podle laktatu a tam na max nemusis…

          jednou sem jel test do max vylezlo z th cislo o 10 tepu niz nez druhy den pri zavode…

          0 0
          • Rychlej turista  

            Nejhorší asi bude překonat těch 100%, že jo? Jak se přes ně dostaneš, tak už vlasně žádný strop neexistuje :-D

            0 0
            • petebike  

              tak jasne max je hovadina, ale pri spiru zjednodusene „jedes co to de, foukas jak blazen dokud muzes“ :-)))

              0 0
    • Blade  

      Ty vzorce sou jen hóódně orientační. Ideální je vyšetření u sportovního doktora, nebo dlouhodobější samopozorování :)

      0 0
      • yellow  

        hmm, je mě jasný že nejjistější je přímo podstoupit zátěžový test, jen mě vrtá hlavou že při tom samotným výkonu mě to neukázalo víc než těch 180 tzn. 13 tepů pod maximálkou a po tréninku najdu v paměti 201 což je 8 tepů nad, chápu že ty hodnoty z tabulek jsou jen orientační ale napadlo mě taky jestli není chyba v testru kterej bych tím pádem měl vrátit. Nevíte v jakých finančních částkách se pohybuje to zátěžový vyšetření? Jinak diky všem

        0 0
        • petebike  

          jak kde www.casri.cz tam to tusim prijde na 700, ale to bylo v zime…

          jinak na trenazeru se taky nedostanu na tepy jako venku na silnici…je to normalni, na maximalku jedu jen pri zavodech

          0 0
        • Blade  

          No pokud nesleduješ tepák pořád, tak nemůžeš vědět, na jakou maximální hodnotu si se dostal. Právě od toho je tam fce maximální tep, aby sis to pak zjistil. Takže kolikrát při závodě vidím nejvyšší hodnotu 195 a ve finále je tam 205 ;-) Jinak chybu ti tepák taky může hodit, když třeba jedeš kolem železniční tratě, nebo ve městě pod tramvajovým vedením, nebo kamarádova PC15(tuším) sčítá tepy z jeho a mýho pásu když jedem blízko. Ale tím co ty si napsal bych se vůbec nenechal vyvést z míry.

          0 0
    • MlokCZ  

      Jak psali ostatní, z tabulek z maximálky je to hrozně nepřesný. Na maximálku se vyprdni, stejně není k ničemu dobrá. Potřebuješ vědět prahy (AP a ANP). No a prahy zjistíš buď na testech, kam tě ostatní posílají. A nebo tu v historii byla popsána řada metod, jak si přibližně určitě AP a ANP. Samozřejmě to nebude přesné jako zátěžový test, ale není takhle určená hodnota tak špatná (myslím, že klidně s max. chybou 5–7 tepů se to dá). A rozhodně je to takhle mnohem přesnější, než to počítat vzorci z maximálky. Navíc prahy se ti trošku mění, takže pokud opravdu nebudeš brát trénovaní hodně vážně a nebudeš chodit 1–2× každý rok na testy, tak bohatě ty přibližné metody určení stačí. A ty metody si najdi v historii, znovu to tu psát nebudu (jen pro orientaci ať výš co máš hledat, ANP – conconiho test, AP pomocí metod s pozorováním jak dýcháš nosem, plynulost mluvení nebo lépe zpívání).

      0 0
    • Lu.1  

      Tak to samé se mi stalo včera na Sigmě Onyx Fit. Ke konci vyjížďky jsem koukala na maximálku (v tréninkovém menu, protože mi trénink stále běžel) a bylo tam 195. Pak už jsme jeli jen v klidu domů. Dneska se tak prohrabávám paměťma a koukám u toho včerejšího tréninku je 206. Tak já nevím, co si to ta Sigma vymýšlí.

      0 0
      • yellow  

        Tak to jsem rád že tady nevypadám jak blb a máte podobnou zkušenost. Vzhledem k tomu že sem to jel na trenažeru a cíleně se soustředil na nejvyšší tep tak sem věděl na jisto že sem měl nejvíc 180 a v paměti sem našel 201, na druhý den se dostal až na 190 a hodilo mě to v paměti 193 což je podle vzorku moje maximálka – Sigma Fit Watch

        0 0
    • mr.antik  

      Taky se mi to u sigmy stalo, ale připisuju to nepřesnosti nebo nějakému rušení (jednou mi to ukázalo 230 :-) Jinak já mám maximálku cca 196, ale na trenažéru bych to nikdy nedal, na běžkách nebo při běhu do pořádnýho kopce úplně v pohodě

      0 0
      • fíha  

        Tiez mi PC15 napisal v jednom momente 230, ale to bola nejaka chvilkova arytmia, aj som ju citil, videl a veril by som tomu.

        0 0
      • Paja  

        Tyhle hodnoty kolem 230 jsou chyba vetsinou zpusobena umistenim snimaciho pasu moc vysoko nebo nizko, citlivy jsou na to Runtecy z Lidla(neni to tim, ze by obecne meril spatne, ale cca u kazdy druhy vyjizdky to na chvili hodilo cisla 220–230, treba uplne na rovine, po posunuti pasu se to zpr. vrati do normalu), u Sigmy je to spis vyjimecne.

        0 0
    • Mathaus  

      Hodnota maximalni tepovky je dobra pro urcenbi zony, ve ktere se pohybujes. jeden z problemu je, ze dosahnout 100% maxima tepu je stejne nemozne, jako podat 100% vykon. Takze slouzi pocty, u sportovniho lekare odbery z lalucku pri namaze atd. Podle toho ti spocitaji mnohem vic, ale co halvne ti doporuci rozmezi a vytyci honoty ve kterych se mas pohybovat abys trenoval, aby ses nezatavil, nebo jak dklouho mas nez uplne zkolabujes.

      Hodinky ti muzou ukazat maximalku, protoze pocitaji 0.1s pravdepodobne. Pokud se tedy nektery tep jen priblizil, tak ve vyhodnoceni to mzue vyjit takto. A zkouset sam pro sebe maximalku se ti nikdy nepodari. Souteze, nejaka vyzva, sazka, zivotu nebezpecna situace. Tehdy se maximu priblizis, jinak ne.

      0 0
      • MlokCZ  

        Právě, že maximálka k určení zóny dobrá moc není. Určit maximálku a pak počítat vzorcem prahy je mnohem nepřesnější než si určit rovnou prahy některou jednoduchou metodou, která jde provést i bez laktátového testu.

        Zkoušet maximálku sám pro sebe není žádný velký problém. Stačí na to třeba metoda se třemi po sobě jdoucími intervaly v kopci na maximu. V třetím intervalu se dostaneš téměř na maximálku, určitě moc tepů chybět nebude.

        0 0
        • raceman  

          po 3 už by mě bolely nohy… :-) nejlepsi to je fakt na zavodech, nebo v situacich, kdy tomu pomaha adrenalin :-)

          ps: ja se dostanu na maximalku opravdu jen na závodech

          0 0
        • Biker jak Pes  

          U mě to funguje naopak. Do maximálky jdu hned ze začátku a čím déle jedu, tak tepy jsou nižší a nižší i přes to, že jedu pořád stejný rychlostní průměr. Rozjíždění nepodceňuju, nevíš, čím to je ? ;))

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.