• Suntour

    Ja 29, mlada 26 delame v Praze, domu prinesem cca 35 000 cistyho, a propademe silenstvi vlastniho bydleni. Hledame hledame ale rodiny bydleni do 2 mega v Praze se uz asi nesezene :-( …jak se zije s hypotekama?

    0 0
    • Lister  

      všichni známí hypotéku mají a nikdo si nestěžuje naopak si libují že už necpou nikomu 10 tis nájem ale hezky do svojeho :)

      Jinak za 2 mega má u nás barák i s pozemkem…jen tak mimo :o)

      Jo a jen taková poznámka: většina z nich platí za hypotéku míň než já splátky na kolo, ale jim aspoň ten barák chvíli vydrží, ale to kolo..... :oD

      0 0
    • Peslezedirou  

      He he, hypotéky, hypo úvěry, všechno je tak krásně easy, všichni jsou štastný. Teď jsem mrknul na upomínky a naše neplatiče v práci a ze zvědavosti mrknul do CBCB. Je jich slušná kupa a to dělám v poměrně malý firmě. Žádná sranda přecenit svoje finanční možnosti…

      0 0
      • MlokCZ  

        Tak na přecenění finančních možností si musí dát každý pozor, ale třeba hypotéka může ve výsledku hodně peněz ušetřit, když není kde bydlet a musel by se platit stejně podnájem.

        Jinak já mám takové pravidlo, že aktuální splácení nesmí být více, než bychom byli schopni splácet z mojeho nebo manželky platu samotného. A to je už opravdu hodně extrémní situace, protože při problémech ztráty zaměstnání nebo nemoci jednoho z nás to bude stále o mnoho lepší, na případné mateřské taky (před ní ale chci mít vše kromě té hypotéky doplacenu i tak).

        0 0
        • Peslezedirou  

          Sice přímo nedělám ohrožený úvěry, ale v práci zírám kolik lidí není schopnejch splácet. Velký procento klientů je těch co si to prostě nepromyslí :o/ a to nemůžu pochopit. Příjem nemají nějak závratný a stejně si vezmou nehoráznou sekeru, firma vyšla vstříc klientům změnou hodnocení bonity :o/

          0 0
          • MlokCZ  

            Njn, nemalá část lidí neumí počítat a nechá se nalákat na různé reklamy na všechny možné půjčky s vydinou, že vše budou mít hned a už si ani nespočítaj, že jim nezbyde ani na jídlo.

            A s nízkým příjmem když pak ještě nedosáhnout na rozumné úvěrové produkty typu hypotéka, povoledný debet, rozumný spotřebák, tak pak šáhnou i často po půjčce typu Provident (a do dnes nechápu, jak se takhle tato firma na českém trhu může chovat, když v mnoha zemích je to normální seríózní velká firma s přijatelnými úrokovými sazbami, jen u nás to tak není), kterou dostanou mnohem snáze.

            0 0
            • Martin  

              provident se u nás chová jako **** proto, že mu to náš banánistán dovolí. v civilizované zemi by jim za jejich podmínky ukázali dveře… holt u nás je džungle

              0 0
              • bizzon  

                No nevím nevím.. providen sice neznám ale dle mého se asi jedná o finanční společnost, která nabízí nějaký produkt pro občany. A většina těchto společností požaduje k uzavření kdejaké smlouvy minimálně občanský průkaz k ověření svéprávnosti a věk minimálně 18 let. To znamená stoprocentí odpovědnost za svoje rozhodnutí a chování. Tak si myslím, že jestli jde o nějaký průšvihový úvěr nebo půjčku, až lichvářskou, tak ať se na to prostě vykašlou a jestli opravdu někdo neumí počítat do pěti tak dobře mu tak snad se vzpamatuje.

                0 0
            • Vrci  

              jo, pár klientů, kterým jsem zamítnul úvěr si přineslo smlouvu od providentu nebo cofidisu, aby si zřídili povolení k inkasu a nestačil jsem se divit co jsou lidi ochotní podepsat.

              0 0
              • orca  

                každý strůjcém svého štěstí – aneb neviděl jsem člověka v nouzi zahnaného do kouta aby si MUSEL půjčit na holej život – aneb půjčky z rozmařilosti na pseudoluxusní život. Takže kdo chce „přeplácet“ horentní sumy – dobře mu tak … Každá firma nasadí takovou cenu kterou jeho zákazník je ještě ochoten akceptovat – o tom je obchod.

                0 0
                • chodec  

                  No že je to totální magořina s tebou souhlasím a hovado, co zadluží rodinu s celkovým příjmem 15000 pro to, aby si koupilo na splátky plazmu, nejnovější nadupanej mobil a týdenní dovolenou na Kanárech by zasloužilo dostat papíry na hlavu.

                  Problém je ale v tom, že bohužel v průměru platí nepřímá úměra – čím nižší příjmy, tím obvykle nižší vzdělání a schopnost domyslet do důsledku zadlužení, spočítat zatížení rodiny v čase a předpokládat náhodná vydání a jejich výši a tedy tím větší ochota se zadlužovat nad reálné možnosti splácení. Zároveň zrovna tyhle skupiny jsou nejrizikovější co do ztráty zaměstnání a tedy i toho příjmu.

                  A tak i když to je vždy díky blbosti, nejvíce tahle mašinerie umožňuje předlužení těm, kteří by se dluhům měli vyhejbat jak čert kříži.

                  Pochopitelně tohle nemůže dopadnout jinak než že postupně zadlužení těchto lidí s nižšími příjmy přesáhne určitou mez, nastane vlna zabavování, exekucí, zprávy budou plné rodinných tragédií způsobených předlužením a neschopností splácet, tyhle lidi půjdou do kopru, stanou se z nich bezdomovci, lidi na podpoře, protože nebude mít smysl se snažit dělat když stejně o vše přijdou a ostatní to v důsledku pocítí na daních, protože ve finále to někdo zacvaká, dál se zvětší skupina těch nejchudších, která nevyhnutelně polarizuje společnost. Zkrátka jen samá negativa a nevýhody.

                  0 0
                  • Lance  

                    V utery nebo ve stredu byl celkem dobry porad – dluzim dluzis dluzime nebo tak nejak, pekne udelane, jj lidi jsou hloupi a malokdo si umi spocitat,ze 1+1 jsou 2. Ale vzdy se pozastavim nad tim kdyz nekdo nema co zrat nebo ma dluhy,ale vhlavne,ze v prackach drzi cigara (hlavne mi moralisti nerikejte,ze je to pro uklidneni)

                    0 0
                    • chodec  

                      Tohle jsem snad dokonce kdysi v rámci sociologie studoval. Statisticky dost přesvědčivě platilo, že z čím nižší příjmové skupiny člověk pochází, tím více utrácí za v principu nepřínosné věci či dokonce věci, které mu v jeho situaci ještě škodí – nekvalitní (nutričně) jídlo, cigarety, chlast, gambling … Luxusní statky si většinou nepořizovali jen proto, že na ně opravdu objektivně neměli. To bylo v době, kdy ještě nebyl u nás vynalezen spotřebitelský úvěr. Od té doby se to ještě rozšířilo o ty luxusní statky, které si teď pořizují zcela neadekvátně a nesmyslně na dluh.

                      0 0
                      • KOMOÒ  

                        Známá pravda:Vydělávat se dá na chudejch,né na bohatejch.

                        0 0
                  • orca  

                    žel tohle vím a hlavně vidím kolem sebe za co všechno jsou ochotni lidé jít do půjčky i nevýhodné. A s tou úměrou vůči vzdělání je to žel také pravda . Jenže jak přimět lidi „nerozumné“ aby měli rozum ??? Všimli jste si někdo že třeba zastavárna a herny jsou nejrozšířenější v oblastech se soc. chudším obyvatelstvem ? Myslím že těch zadlužených kteří o to přicházejí vinou exekuce narůstá – někde jsem četl i čísla – a není to malé číslo . Je také si třeba uvědomit že exekuce průměrného zaměstnance proběhne okamžitě na rozdíl od „neúspěšného“ podnikatele se známýma.

                    0 0
                  • madcat  

                    jo, a pro tyhle případy je tu pak novej úžasnej finanční produkt zvanej KONSOLIDOVANÝ ÚVĚR! nemůžete splácet své dluhy? ztrácíte se v nepřehledné džungli nejrůznějších plateb a půjček? půjčte si na to u nás! :-)

                    0 0
                    • orca  

                      není nic strašnějšího než splácet půjčku další půjčkou …

                      0 0
                      • klingon  

                        … jak to dela nas stat… :-(

                        0 0
                        • hribik A1  

                          www.cenastatu.sk/obchod/shop.php

                          tak toto je sice zo slovenska, ale je to celkom zaujimave. odporucam vsimnut si najma polozku „Splácanie úrokov a ostatné náklady štátneho dlhu“ pod Financiami ktora ma vysku takmer desatiny celeho statneho rozpoctu!! inac, oplati sa pozret si tie stranky cele

                          0 0
        • orca  

          jsou články které by se měli tesat do kamene a tohle je jeden z nich !!!!

          0 0
    • MlokCZ  

      Mě v pohodě, ale mám hypotéku pouze 0,5mega, takže to je měsíčně poměrně málo. Stejně jako u Listera to u mě ale nejsou rozhodně nejvyšší splátky. Ty ostatní jsou výrazně větší částka, ale na druhou stranu jen krátkodobé (cca rok), takže až přijdou děti zůstane jen ta nízká hypotéka.

      0 0
    • jose  

      když si představím, že budu platit ještě 20let, tak je mi špatně, já si moc nepískám, od té doby, co jí mám, už si skoro nic na kolo nekoupím a musím rozmýšlet na který závody jo a na který ne:-(( Bohužel je stím spojeno plno dalších plateb, takže já mám na 2mega a měsíčně dám pryč cca 17tis(hypoteka+po­jištění baráku a moje a provoz baráku).To jsem jse ještě blbec nechal přemluvit do jednoroční úrokové sazby, takže mi to zas zvyšujou o cca 300 měsíčně…jo a manželka ještě studuje…

      0 0
      • Peslezedirou  

        Tak to se musíš hodně otáčet…

        0 0
      • Peslezedirou  

        Tak to se musíš hodně otáčet…

        0 0
        • jose  

          Zatím to jde, mladá ted má brigádičku,tak si zas něco koupim:-)) když nepřijdou horší věci jako ztráta práce anebo jako třeba teď…co jsem dopsal první příspěvek, tak mi volal kamarád, že mě vykradli…naštěstí kola zůstala,nenašli je, zaplať panbůh.....

          0 0
      • MlokCZ  

        Nevím kdy si uzavíral hypotéku, ale já mám taky jednoroční sazbu a hypotéku platím něco přes dva roky. Teď podruhé mi úrok lehce zvedly, ale i v případě, že další ještě dva roky mi ho opět zvednou to vyšlo výrazně lépe, než si vzít hned na počátku pětiletou sazbu. A sazba v počátečních letech je nejdůležitější, v tu chvíli je úrok z vyšší částky než později.

        A ještě k tomu je nutno započítat tu první dobu čerpání hypotéky, kde se ještě ani nezplácí ale už se úrok platí (tedy pokud si nečerpal celé najednou na jednorázovou koupi, pak je to fuk). Zde také se projeví výrazně ta na počátku nižší roční sazba.

        Ale třeba to u tebe vyjde hůře, to si každý musí sám spočítat.

        0 0
    • kolobrnda  

      MNE SKVELE. MAM DUM NA POBREZI A JACHTU.

      0 0
    • Luka  

      No zit se s tim da. U nas 1,9M hypoteka na 20let. Uz to kroutime 2 roky. Na druhou stranu je pravda, ze kazdou soucastku dvakrat v ruce obratis nez si ji doopravdy koupis. Pak proste clovek zjisti, ze uz to neni jen ja a kolo, ale hypo(10,5t)+po­platky(3t)+ne­jaky ty sluzby jako net, rozhlas(cca 1000)+auto (3000-pokud se nikam moc nejede)+telefon (1000 za oba)+necim ten byt musis vybavit, necim ho udrzovat v cistote, neco jist, nekdy zajet na svih, dat si v hospe nejaky to pivo a bastu a nemluvim o udrzbe dvou docela slusnych bicyklu. Dovolena, srandicky, darecky a neco pro radost, na to uz moc nezbyva a sporit? No tak to se nam moc nedari...... I kdyz byli casy, kdy jsme i s hypotekou a tihmle vsim dovedli urvat 5t mesicne jeste do prasatka. Ale ted se nejak nedari. Byly hodne velky vydaje loni, a nejak se z toho ne a ne vzpamatovat.

      Hrozne to zere penize i cas, ale to dela domacnost at uz je a nebo neni na hypoteku. Kazdopadne udelej jedno: pred bydlenim si kup novy stroj, bo pak uz jentak neutrhnes takovejch penez od huby a nestrcis ho do kola. Kdyz to je do jednoho, tak to jeste jde, ale my jsme dva a oba si delame zalusk na nove :)) Ale uplne nejlepsi na tom je, ze bytecek je nas, neco mame svyho…

      0 0
    • Motyll  

      Soudny clovek si to dokaze spocitat. Mam stejny postup jako Mlok, tzn musime (relativne) v klidu vyzit jen z jednoho platu. Protoze co kdyby…

      0 0
    • mttm  

      no problem, na splatku sem si zvyknul a ani nepozoruju ze by mi chybela… podnajmy a pronajmy mi prijdou šíleny a u vlastniho mam dobrej pocit, ze vim kam prachy sly… jina situace je ale u lidi co nepremejslej zvolej tolik penez a takovou splatku po niz krvacej kazdej mesic…

      0 0
    • krtex  

      Prestoze „financni odbornici“ doporucuji hypoteky s co nejdelsi donou splatnosti (a zbyvajici peniz investovat), ja sel opacnou cestou a vzal vysokou splatku na 6 let.

      Mam to spocitano zhruba tak, ze kdyz jsem bez premii, tak poplatim veskere naklady na bydleni + splatky + obziva 3 clenne rodiny a na pivo me zve moja ;) Materska je rezerva..

      Vetsinou ale premie jsou slusne + nejaka ta bokovka, takze jsem sam prekvapen jak to jde, omezovat se nemusim a zbyva i na komponenty ;)

      A za necelych 5 let jsem vysmaty (predtim najem 7000, ted splatky 11k + 4k full servis byt).

      BTW, byt (resp. 1/4 domu) mam necele 3 roky, stal me 740k, a letos prodal soused pode mnou ten sam za 1,2M a to se vyplati ;)

      regards, KTX@

      0 0
      • Corbett  

        Ceny bytů jdou nehorázně nahoru, ale to je jiná kategorie. V roce 2001 jsem koupil krásný byt 3+1 (84m čtver.) za 680, teď koupil sousední byt 2+1 kámoš o 30m čtver. menší a dal za něho o 200 tis. víc:)

        0 0
        • Peslezedirou  

          Celkem jsem se bavil V Bystřici když jsem koukal na cenu bytů. 2+1 za cenu chaty v okolí Prahy :o))) a to se vyplatí…:o)

          0 0
        • -Alan-  

          Nebreč, u nás stojí takovej o 1,5 milionu víc.

          0 0
      • madcat  

        „finanční odborníci“ přesně tohle doporučují, protože je to jejich živobytí, kdyby si lidi všechno platili hotově, tak je není potřeba a pujdou radši prodávat rohlíky. je jejich cílem aby v tomto sektoru bylo co nejvíc peněz, protože s nima pak banky a finanční instituce můžou relativně dlouho disponovat. co se týče hypoték, tak z mýho bezprostředního okolí – kolegové v práci, kteří aktuálně staví nemovitost, a přitom nemají zrovna nízký platy na náš region (jeden ředitel firmy o 140 lidech a druhej vedoucí obchodu tamtéž), tak jednoznačně radí hypotéce se všemi silami vyhnout a platit všechno ze svých, a když už to nejde, tak hypotéku na minimální částku a minimální možnou dobu splácení, protože každá hypotéka je stroj na peníze, ale bohužel ne pro ty, kteří si ji pořizujou…

        0 0
        • Vrci  

          to je pravda, ale pořád je lepší vzít si hypo na 1/4 bydlení a zařizovat ho za svý, než koupit z vlastních zdrojů byt a zařízení financovat spotřebákem nebo leasingem

          0 0
    • jonys  

      Výborně,zvlášť s těma cizíma za který ručíš. Zatím mě taková sranda stála 120 tyček a to možná ještě není finále :-( Takže až budeš shánět ručitele,tak mě nevolej :-)

      0 0
      • Excel  

        no…zrovna sem ti chtěl volat

        0 0
    • Hurka  

      blbě, ale zvykneš si. už ji mám osmým rokem (bral jsem si ji ve tvém věku) – to zní jako když popisuji nějakou nemoc :-), vedle toho leasing na auto, manželku na mateřské, 2 děti, furt dávám prachy do baráku, zahrady a kol, na účtě mínus. jsou lidi, co bez velké finanční hotovosti mají pocit nejistoty, co když, se něco stane? I s tím jsem se musel naučit žít… jisté je, že nejsem potenciální klient prodejců podílů investičních fondů :-)

      0 0
      • Lister  

        prodáš kola a zatáhneš barák :o)

        0 0
    • mr.nobody  

      blbě :-)

      0 0
    • rasto  

      jde to. kdo nic neriskuje, nic nemá. každopádně mysli na železnou rezervu. doporučuje se stranou nechat 5 mesíčních splátek. já mám nízkou (původně 1,0 nyní 0,750), platím 5,5 tis. (kus se mi ještě vrací z odečtu daní). kvůli nízkým splátkám (důvod: plánované rodičovství :-) jsem šel do 5leté fixace úroků + maximální (v té době 20 leté) splatnosti hypotéky.

      0 0
      • simon111  

        Hypotéka v pohodě, ale sousedi jsou ZM++I!! To člověk nezažil.. Uplně ukázkoví ČÚR++I.. Ani jsme nezačali, už to začalo, stížnost za stížností.. A proč? Protože jim jejich barák padá, tudíž potřebujou někoho, kdo jim zaplatí opravy.. Fakt ubohé.

        0 0
        • Misiak  

          ?

          0 0
          • simon111  

            No to je jednoduché. První problém-nemají prachy, tudíž si nemohli koupit pozemek, který jsme koupili my. Chtěli si koupit i náš pozemek, aby okolo neměli žádné sousedy, tudíž je moc nasralo, když jsme to koupili my. Problém druhý: Musíme si k pozemku vybudovat komunikaci, jenže i přes dokonalou projektovou dokumentaci(200tis.-) se obávají, že při stavbě komunikace sjede svah a jim popraská dům(ikdyž to staví specialisté, proti chybám navíc pojištění). Mezi čyřma očima přiznali, že mají dům v dezolátním stavu(viz. četné praskliny domu,…) a bojí se. Vyšli jsme jim hodně vstříc, ale i tak používají nečestné kroky: Mají týden starý posudek statika, že dům je bez problému.. Jen zaryjeme bagrem do země, objeví se ty praskliny a kdo bude platit? :D Tak to vidí oni.. Netuší, že praskliny a statické problémy jsou zjistitelné i zpětně, ale to se rovná zase kupě problémů.. A proto ještě můžou podat odvolání na kraj a odložit nám stavbu tak cca. o rok a více, což se krásné prodraží. A jako bonus, jelikož je to taková vesnička a šeptanda funguje, je to taky o závisti. Normálně mám chuť střilet

            0 0
            • Misiak  

              dedinska sedlac nema rada votrelcov z mesta ;) ja to vidim v dedine kde mame chatu-niekto chce nieco kupit, zrenovovat a pouzivat/zarabat na tom, ale obcania su proti, sak ked nemaju na to oni, tak nebude to mat nikto. nemam rad zavistlivu sedlac… (pre pripadnych rypalov: blavu povazujem za vacsiu dedinu, ktora sa na nieco snazi hrat)

              0 0
              • simon111  

                Jo, přesně. Mám chatu v Jeseníkách a místní nejsou taky nejvřelejší k novým.. Ale chlap se rozhodl kousek od nás stavět, tak držím hubu, je to jeho věc, když si zaplatil pozemek je to jeho právo a pokud má vše v pořádku, určitě problémy dělat nebudu.. Proč mít nasraného souseda? to je ta nejhorší věc, co člověka může potkat :D

                0 0
              • Quake 9.0  

                Bydlím na vesnici a vím, že měšťáci nejsou moc oblíbení. Má to několik důvodů: Město dostává více peněz na obyvatele než vesnice a tudíž tito „lufťáci“ jsou pro vesnici přítěží. Nic z nich neplyne. Nákupy mají z obchoďáků, do místních restaurací moc nechodí, ale o odpady, komunikace a jiné věci se vesnice „lufťákům“ starat musí. Když vezmu příklad, tak nás je ve vsi cca 50 stálých obyvatel na 200 chaťáků. Ještě lépe mají trvalé bydliště nahlášeno ve městě a na vesnici bydlí. To je trošku nefér.

                0 0
                • simon111  

                  Tak za odpad platí i lufťáci, ne? :)

                  0 0
                • cabbage  

                  zase upřímně – lusťáci z vesnice taky nic nemaj – místní obchod(jehož existence je dost nepravděpodobná) a) nic nemá b) prodává s 50% přirážkou c) má otevřeno od 7:00 do 8:00 případně od 13:00 do 14:00 jupí.. tak proč jenom ti Pražáci nakupují jinde?… místní „restaurace“ jinak řečeno zakouřená hospoda je příjemné místo pro trávení víkendu.. naštěstí u nás díky „satelizaci“ změnil místní podnikavec hospodu na slušnou restauraci a začali tam chodit i lidi… odpady? hm díky místní samosprávě nemá smysl platit a je lepší vozit zpět do místa trvalého bydliště, jediné co zůstává je recyklovatelný odpad(sklo/pa­pír/plasty) ale to je tuším financováním jiné. komunikace – jediná oprava co se provedla, bylo, že soused(teď již usedlík) za svoje nechal přivézt tatru štěrku, vesnice si financovala asfaltování cest mezi domy a chatrčemi domorodců, silnička vedoucí kolem chat a vlastně i jediná přístupová cesta do vedlejší vesničky zůstala bez oprav. když se budoval plyn, tak byla přípojka pro místní za 20k pro ostatní za 50k – o nějaké dotaci chatařů se nedá mluvit.. z mého pohledu vesnici nic nestojím a ani ona sama pro mě nic nepřináší – jsme si kvit..

                  0 0
                  • Quake 9.0  

                    Právě proto, že vesnice nic z lufťáků nemá, proto se k nim tak chová. Viz právě ty přípojky plynu, nebo oprava komunikací. Prostě přípojka pro chataře vyjde v důsledku dráž než pro místního. Satelitní vesničky tím trpí mnohem víc. Co se týče odpadů, tak tím ně serou lidi z města nejvíc. Stačí se podívat po příkopech a po lesích. Je to neuvěřitelnej bordel. Nejraději bych to těm „lidem“ zabalil a poslal poštou expres do místa trvalého bydliště. Fakt dobytci.

                    0 0
                    • cabbage  

                      obávám se, že odpad nebude jen lufťáků, např. vraky aut rozmístěné po lese patřily místní „honoraci“ …

                      0 0
                      • Quake 9.0  

                        No když si vezmu na jednu stranu vraky aut (ať už místních, nebo přespolních), a na druhou stranu odpad po lesích a příkopech, tak nevím o jediném vraku auta, ale příkopy a lesy jsou docela vytížené.

                        0 0
                    • Misiak  

                      tu prvu vetu myslis ako? „nemame z vas profit, tak laskavo vypadnite“?

                      0 0
                      • Quake 9.0  

                        Ne, myslím to tak, že stát přispívá pouze na místní obyvatele.

                        0 0
                        • simon111  

                          No, tak budu mluvit jen za sebe. U mě na chatě v malé vesničce, vychází měšťáci s vesničanama dobře. Bordel nikde není, odpad se platí, obchod v pohodě(divím se, ale cenami kunkurují i velkým řetězcům). Takže naštěstí vaše zkušenosti nemám

                          0 0
                • chodec  

                  No tohle je právě mimořádná krátkozrakost místních. Ti lufťáci jak o nich píšeš mají nevyhnutelně prachy (jinak by si nemohli dovolit to být lufťáky ;-). Jedinou otázkou tedy pro místní je, jak přimět lufťáka, aby sakra ten chlup pustil. A on ho utratit chce, od toho lufťačí, ale má pořádně kde, za co?

                  Co mám zkušenost tak moc nemá. První, kdo jim nabídne nějakou atrakci, za kterou půjde platit zbohatne. Vidím to všude kolem sebe. Kdokoliv na vesnici, kam jezdí lidi z města na víkendy otevřel pěknou příjemnou hispůdku (ne začouzenej pajzl s umakartovým stolem a zelenou telkou na které běží fotbal a třema mastnejma štamgastama a jídelním lístkem co se nemělil od roku 48), cykloservis, ranč s vyjížďkami na koních či výukou jízdy na nic a podobně, tak prosperuje.

                  0 0
                  • Volf  

                    a ještě další věc je ta, že ti vesničani jezdí za prací do města a díky nižším životním nákladům jsou ochotni pracovat za nižší mzdy a tím kazí i výši mezd.

                    0 0
                    • Corbett  

                      OOOOOOOOOOOOOOOO, pan měšták:(

                      0 0
                      • Volf  

                        Nemyslím to ve zlým, ale jako fakt. Jinak se chystám odstěhovat z města taky :-))

                        0 0
    • Mathaus  

      Hlavni je pocitat s rezervou a ne do 0 jak nekteri radi delaji. Pak se da zit se vsim…

      0 0
    • mato tope  

      Nic moc. Už to kroutím 4-tý rok a je to náročné.Na kolo,krom duší a pláštů jsem nekoupil nic.Žena po mateřský nemůže sehnat práci (kadeřnice),od pracáku nemá nic,tak to visí na mě. Lehce nastíním 5500– hypo+4000-byt+900-energi+1000-tel+2000-benzen for tůtů a jseš na hranej.Lehká rezerva je k dispo,ale vlastní bydlení je podle mě základní pro další život.Kolo mám tůůůze staré,protože tohle je třetí byt a konečně náš.Nezoufám a vyrážím do lesů vyfiltrovat tu kejdu co mi zbyla z mozku.A to celé v Děčíně.

      0 0
    • wroum  

      ja si to spocital a s vidinou splaceni nekolik desitek let se snazim zuby nehty tomu vyhnout – zatim to vychazi.

      jinak pokud mas hovnajs a chces neco za cca 3 mega, tak to neni dobry, pokud mas aspon pulku, tak to zas neni tak strasny :) a este jedna vec me trochu irituje – skoro vsechny novostavby maj imho mensi zivotnost nez je doba splaceni hypoteky :-/

      0 0
      • Suntour  

        …TAKY SI NEKDY RIKAM U HYPOTEK NA 20 A VICE LET…DO PYTLE CO SE TREBA V 20 STOLETI ZA 25 LET UDALO ???..MEZI VALKAMA BYL KLID CCA 20 LET…PO VALCE 40 LET KOMANCU..RUZNY KRIZE APOD…:-(…

        0 0
        • Volf  

          Zase to ber tak, že jde průměrná mzda nahoru a dneska má třeba měsíční splátka 5000,– jinou hodnotu než 5000,– za 10 let. Jinak půlku hypotéky a třetinu VŠ studia dcery už mám za sebou.

          0 0
          • wroum  

            jenze mesicni splatka 5000 je tak za kulnu na naradi.

            0 0
      • Lance  

        mrkny na hrady a stary baraky jak stojej av poho a taky bez hypotek:)

        0 0
        • Lance  

          mrkni – to byl preklep

          0 0
          • wroum  

            jasne, je to hned vedle :-D

            …to nevokecas :)

            0 0
        • wroum  

          …ale to nejsou novostavby, to sou starostavby a ty tady budou este za dlouho, narozdil od mnoha staveb, ktery este ani nikdo nepostavil.

          a bez hypotek to sice bylo, ale ty penize na stavbu a vubec chod tehdejsi smetanky se odnekud vzit musely – holt neni nad to kdyz pro tebe makaj jiní a ty si uzivas luxusu :) stredovek musel bejt super (z pohledu slechty)

          0 0
          • Peslezedirou  

            Jo jo byl, pra pra pra si užíval na Rožumberku, moc pil náky exekuce a tak ho raději prodal hrad Vokům :o/

            0 0
    • vlk  

      Hele já se hypoték a úvěrů ze stavebního spoření taky bál, přesto že máti pro Českou spořitelnu dělá. Když ale u máti vidím kolik lidí si hypotéky bere a do jakých výší, tak jsem relativně v klidu.

      Prostě cash na celý barák nemám a tak je lepší splácet a vrážet to do svýho, než platit někde nájem. Jen je třeba si to vzít s rozumem. Já si to beru tak, abych to v případě problémů dokázal splácet i z 1 platu. Šetřit a bydlet u rodičů je nahouby.Jednak se ti to vše zatím zdražuje skoro rychleji než člověk šetří a jednak bych u nich musel bydlet ještě hodně let. Doufám, že příští rok už budu bydlet ve svým. Jinak já osobně když nemusím tak raději úvěr ze stavebního, než hypotéku. Jinak chce to, abyste si pozvali nějakého poradce na stavební spoření a ten vám ukáže různé propočty, měl by upozornit na výhody a nevýhody jednotlivých produktů a vy si pak vyberete to, co vám nejvíce vyhovuje. U každého to může být jinak.

      PS: Ještě je jedna možnost. Přestěhovat se někam, kde je pořízení vlastního bydlení levnější. To ale záleží jakou máš kvalifikaci, jak jsi žádaný na trhu práce v dané lokalitě apod.

      0 0
      • Vrci  

        pozor na stavební spoření. U některých starých smluv v případě čerpání úvěru přichází klient o úrokový bonus (1 – 2 %), čímž se v podstatě úvěr zdražuje. U velké části smluv vyjde levněji dospořit cílovou částku během splácení hypotéky a po dospoření splatit velkou část hypotéky penězmi ze stavebního spoření.

        0 0
        • Peslezedirou  

          Při jaké koliv změně smlouvy o savebním spoření o něco přicházíš, zvýšení snížení cílové částky, změna tarifu bla bla.....stavební spoření není od toho aby nevydělávalo pro firmu :o/

          Kdysi v pravěku se u nás udělalo zvýhodnění smluv o 1% celkem se vklad hodnodil 4%, trochu se to nedomyslelo a na těhlech urocích se ročně platilo X milionů pro firmu ******* he he. Tak se udělala řada marketingovejch akcích ,super výhody pro klienty :o), při kterých si něco podepsal, třeba zadara jsem zvýšili cílovku o sto klacků, mimochodem klientem přišel o dvě procenta úroků a jako poplatek 1/3 naspořenecj úroků. Všechno legálně :o/

          0 0
          • Vrci  

            jo přesně tak, je třeba číst nejen podepisovanou smlouvu včetně podmínek, ale i tu starou, na kterou se navazuje.

            0 0
      • Peslezedirou  

        Pozvat si poradce ze spořitelny je dráždění hada bosou nohou, věř mi. Jsou placený z provizí z obchodou a prodaj ti poměrně cokoliv z čeho budou mít love. Pozvat možná, ale pokud možno získané informace konzultovat přímo s centrálou, ne s prodejní sítí. Prostě nadrzo zavolat na centrálu, vždycky tě někam nasměřujou. Pohádky prodejců se často liší od metodiky, veř mi mám to z praxe :o)

        0 0
        • Hurka  

          z provizí jsou placeni všichni poradci…

          0 0
        • vlk  

          jj to máš pravdu. Jenže když jdeš přímo do spořitelny.Tak tě tam poslouchají 10 lidí co za tebou čaká ve frontě. Ten člověk u přepážky ti také řekne kde co, oni z toho maj také body podle kterých dostávaj odměny.A je většinou lidem blbý tam třeba klábosit 2 hodiny.

          Ti poradci jsou také zaměstnanci České spořitelny. Výhodou je to doma pěkně vklidu u kafíčka. U můžeš to řešit třeba celé odpoledne. S tím vnucováním apod máš pravdu. Chce to mít štěstí na kvalitního a slušného poradce. Ony si to i ty spořitelny sami drží drží kvalitu-školení poradců apod. Podle poradců také poznáš, která spořitelna je kvalitní apod.

          Mě zas přijde sprosté si pozvat poradce , řešit s ním všechno možné třeba 3 hodiny, nebo si ho potzvat i na několikrát a pak jít do spořitelny si to udělat. Oni ti poradci též mají své náklady(cesta, čas, telefy apod.), které platí ze své kapsy. Příště až pak budeš potřebovat jeho služby, tak se na tebe vykašle. Je to vždy o slušnosti a kvalitě poradce, kterou poznáš hned ve dveřích. Dřív byli takoví ti hajzlové, ale takové spořitelny v dnešní době vyhazují na dlažbu. Já jsem vklidu-poradce v rodině, co víc si přát.

          0 0
          • Peslezedirou  

            Souhlas…

            Akorát s tím konzultovat jsem nemyslel, poslouchat prodejce a pak si jít svinácky sepsat uvěr na centrálu nebo k jínému prodejci. Spíš konzultovat přímo s centrálou (back offis) aby si měl i informace od osoby která není placená (moderní je říkat motivována :o))z provizí.

            Bohužel vychcánků mezi prodejcema je mraky, bohužel :o/…setkal jsem se s dosti případama, které překračují všechny morální a etické hrance :o(

            0 0
          • Vrci  

            když zavoláš na jakoukoliv pobočku banky, že chceš pořídit hypotéku/úvěr ze stavebního spoření v objemu cca 2 mil, ale nestíháš to řešit naq pobočce v otevíracích hodinách, ředitel si na tebe čas odpoledne nebo o víkendu udělá (aspoň ten náš)

            0 0
          • orca  

            setsakra velkej pozor bych si dal na pozvání „poradce“ do bytu … oni na rozdíl od většiny nás jsou profíci školení a ví jak na tebe – jim se daleko hůře odolává než te sličné slečně na přepážce, od ní se vzdálíš za 1–2 vteřiny 2–5 kroky ale od poradce co má rozpitou kávu již né … POZOR …

            0 0
    • orca  

      Asi je otázka tvého požadavku na bydlení ale do 2 mega bezproblému v rámci ČR ale pro Prahu asi málo. Hypo. je běh na dlouhou trať … a jen si pak přej aby jste se nerozešli …

      0 0
    • chodec  

      Nedávno jsem viděl celkem zajímavej pořad, kde někdo měl celkem rozumnej názor. Hypotéka je fajn, ale jen pro lidi, co už vědí, kde a v čem chtějí definitivně bydlet. Pro člověka na vejšce nebo obecně v mladém věku není z mnoha důvodů, které ten člověk celkem rozumně vysvětlil moc přínosné, pokud se třeba ve 24 zadluží na dalších 40 let – tam se hodí nějakej příjemnej malej nájem či podnájem. Hypotéka pak začne dávat smysl, když už vím, jakým životem, v jakém místě a v kolika lidech budu žít – to typicky vědí trochu seriózně lidé tak kolem 30 roku a dál.

      Jinak zadlužení se přiměřenou hypotékou považuji za celkem rozumný způsob zadlužení. Věc pořizovanou na hypotéku totiž nespotřebováváš a tak když jde do tuhého, je co prodat, z čeho poplatit hypotéku a ještě většinou něco zbude, z čeho se dá začít platit menší hypotéka nebo nájem. Prostě narozdíl od pořizování elektroniky a pod nepůjdeš v případě problémů zu grunt.

      0 0
    • Pablo  

      Já jsem se narodil asi do špatný doby, ale já s dluhama neumím žít. Nikdy jsem nic neměl ani na splátky a není to o tom, že bych měl peníze na to, koupit si to rovnou. Zkrátka buď našetřím a nebo si to jednoduše nekoupím. Třeba kamarád si koupil obrovskou tv, fakt pěkný, ale budu potom šťastnější? Za měsíc mě nadšení z tv přejde a budu tam kde před tím, akorát s dluhama. Je mi uplně jasný, že to dělám jakoby blbě, protože díky inflaci atd atd je šetření na věci asi nejmíň výhodná metoda, taky toho i nejmíň když se kouknu po okolí mám :) Ale mě to nedá, v tomhle u mě logika selhává.

      0 0
      • wroum  

        tohle je rozumnej pristup a taky sem to tak delal, ale 50 000 na novy kolo proste nenasetrim, protoze ty prychy vzdy pouziju na neco jinyho, aktualniho. tak sem ho vzal na splatky, 10% na miste a pak 10 × 10%. preplatil sem ho teda o jednu 10% splatku a za 10 mesicu bylo moje. Nasetrit je problem, ale splacet nikoliv – aspon z myho pohledu, ale clovek musi uvazit, co je schopen este splacet a nekupovat veci za penize, ktery sou pro nej nerealny, nebo se po zaplaceni splatky priblizi k bankrotu a nema ani malou rezervu.

        0 0
        • Vrci  

          pro tebe je řešením zřízení druhého účtu s dlouhou výpovědní lhůtou (spořící a termínové účty) a nastavení trvalého příkazu v den výplaty.

          0 0
          • wroum  

            neni, neb ani svuj primarni ucet v podstate nepouzivam. prachy na ruku a platebni karta rozstrihana. mysli si co chces, ale mam k tomu duvody :-)

            0 0
            • Vrci  

              tak to jo, je už ale málo zaměstnavatelů, kteří jsou ochotni platit zaměstnancům hotově.

              0 0
              • wroum  

                bohuzel tady to je nutnost, jinak bych se taky nemusel dockat :-/

                a i tak sem snad nikdy nedostal celou vyplatu najednou – vzdy tak nadvakrat az natrikrat :-) ale zatim sem vzdy dostal co sem mel a nemam s tim zas az tak problem.

                0 0
              • simon111  

                Myslíš? Nemám ten pocit

                0 0
        • wertigo  

          kamos si kpupil vidlu za 12000 na spaltky, to pochopim, za 6 mesicu to ma vklidu z krku. ale predstava ze spalacim 20let mesicne 8.000,– mi zveda zaludek. to mi uz prijde schudnejsi se sbalit, Anglie, tam 1rok makat jako barevny a privezt prachy.

          0 0
          • wroum  

            jo jasne, pokud neco na splatky, tak splacet max tak rok.

            0 0
      • Vrci  

        úvěr musí na sebe vydělat. Zaplacené úroky musí být stejné nebo nižší než sleva (konec sezony, veletržní ceny …) v okamžiku koupě, úroky ze zpláceného úvěru se musí financovat snížením nákladů na provoz nové věci místo staré. Jinak je úvěr chyba.

        0 0
      • wertigo  

        bud v klidu sem, ohledne zadluzovani mam stejny nazor. dokud nenasporim tak to nepotrebuju.

        0 0
      • Lance  

        reknu ti to tak, pokud muzu vzit neco na splatky bez navyseni i kdyz na to mam, tak to tak praktikuju vzdy a beru na splatky, ale nikdy to nesmim preplatit ani o korunu jinak to neberu, proste castka kterou bych zaplatil v hotovosti se musi rozmelnit ve stejne vysi do splatek

        0 0
        • camron  

          Tak pokud to není extra velká částka a mám na to to zatáhnout cash, tak to udělám tak a mám to z krku.

          Ještě mám živě v paměti to, když jsem splácel auto. Přišla výplata, poplatil jsem nájem, složenky, atd. a říkám si, že jsem tento měsíc docela dobře vyjdu s penězma. Jenže to bylo 15. a na 20. jsem měl vždycky příkaz k úhradě splátky, na což jsem samozřejmě pravidelně zapomínal. Takže tu nasranost, když jsem opět zjistil, že jsem jaksi na nule, si asi umíš představit. Jsem docela rád, že už je to za mnou.

          0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce