• pee.tr

    Ahoj, měl bych dotaz, který bych měl řešit spíš u lékaře, ale zkusím i tady, kdyby měl někdo podobné zkušenosti. Trápí měl bolest z vnější strany pravého kolena. Nikoli uvnitř kloubu, ale pocitově jakoby navrch z boku a to především v poloze jen kus před natažením nohy. Projeví se to při plném zatížení při jízdě v terénu, kde se do kolena přenášejí nárazy a ono je nuceno přitom zabírat. Matně si vzpomínám, že mě obdobný problém potkal asi před 15ti lety po pro mě tehdy nezvyklé zátěži dvou celodenních závodů. Po pár dnech klidu to tehdy úplně zmizelo. Teď se mi to lehce při silném záběru ozývalo při Drásalovi (115km) přičemž v cíli jsem ale nic necítil. Až po 3,5hodinové cestě domů mi noha na plynu nějak zatuhla, že jsem doma sotva vylez z auta. Nicméně to zase do 2 dní zmizelo a já jezdil denně dál. Ovšem následující týden na dlouhém Salzkammeru mě to začlo bolet od nějakého 50.km a zbytek závodu jsem protrpěl boletí v každém otočení klik či každém kroku. Následující dny jsem sotva chodil, ale protože dojíždím do práce denně 18km tam a 18 zpět, šlapal jsem víceméně jednou nohou hned po víkendu denně dál. Bolelo i jen otočení nohu bez záběru, tak jsem nechával nohu jen zavšenou mimo SPD. Den ode dne to je od té doby lepší, nohou už zabírám i v kopcích na cca 80%, ale stále pozoruji byť jen lehčí bolest při třeba jen 200m sjezdu rozbitou cestou. Proto se zdráhám zatížit nohu delší jízdou v záběru v terénu. Ač se to tedy lepší, zajímalo by mě, co by to mohlo mít za příčinu, abych se toho příště vyvaroval, je-li to možné. Vadí nárazy v záběru. Před těmi cca 15ti lety mi to rentgenovali a na nic nepřišli. Určitě tomu nepomáhají rázy od pevných SPD přes tvrdou podrážku do kloubů. Před lety jsem jezdil v teniskách. Také nemám ani dnes moc natrénovány několikahodinové jízdy, ale to jsem neměl ani loni či předloni a závody jezdil bez potíží. Zajímalo by mě, zda to ukazuje na nějaké natažení čehosi, či natržení, neprasknutí, nebo co jí vím. Díky za dočtení až sem. :-)

    0 0
    • Rychlej turista  

      A co bys jako chtěl, aby tě nikdy nic a za žádných okolností nebolelo? Sám píšeš, že to bylo z nezvyklého zatížení/přetížení a že to při odpočinku rychle ustupuje.

      0 0
    • racerRUZA  

      Ahoj, minulý rok jsem měl to stejný (ale levé koleno, také z vnější strany). Bolelo to jakoby na povrchu, ne v kloubu, ale bylo to v něm. Stalo se mi to na tréninku, cca po 25 km, poté jsem nemohl nohou ani pohnout. Ortoped mi řekl, že to chce alespoň týden klidu. Bral jsem během toho nějaké prášky proti bolesti, co mi dal, ale moc to nepomáhalo. Pomohl mi až Wobenzym a Priznicův obklad (obkladu jsem moc nevěřil, ale nevěřil bys, jaká to byla vždycky úleva). Mazal jsem to také Ibalginem. Asi za tři týdny už jsem opatrně mohl jezdit na kole, cca po měsíci vše ok. Hlavně to ničím nestahuj, mně to akorát přitížilo. I ortoped řekl, že když je to kloub, tak se to nemá stahovat.

      0 0
      • pee.tr  

        Díky, obklady jsem nezkoušel. Masti ano. Jinak mě to v klidu nebolelo vůbec, šlo vždy jen o pohyb těsně před nataženou polohou. Nejhorší třeba, když jsem si déle sedl nebo lehl, pak to nešlo rozhýbat. Ještě jsem zapomněl zmínit, že když jsem si nahmatával místo bolesti, cítil jsem v místě při pohybu kloubu skrz kůži takové skřípání, nebo jak to popsat, které ale nešlo z kloubu. Teď po 12ti dnech už to tam necítím.

        Jinak chápu, že to může být z přetížení, ač já se přetíženě necítil, ale zajímalo by mě, co konkrétního v té noze je (bylo) dočasně poškozeno. Chrupavka, vaz,…(?)

        0 0
        • McBlacky  

          jestli ti to skřípalo, tak to je zánet šlach. i po odeznění bolesti min 10 dní klid a mazat. Jinak se to bude vracet. Rozhodně to není věc co se dá do kupy za týden,

          0 0
          • Josef Panek  

            Typytcho! Je to i lékař, diagnostika via internet a to zdarma! To je konec, tohleto:-))

            0 0
            • Madtomas  

              „Skripani“ opravdu v drtive vetsine pripadu znaci zanet :)

              0 0
              • McBlacky  

                jeho si nevšímej. To je klasický chudáček online co má pocit, že musí po někom jít a prudit. Smysluplný komentář k věci tady od něj zatím nepadl v žádném vlákně.

                0 0
                • raw 4  

                  +1

                  0 0
                  • Josef Panek  

                    Nezkusíme dát do kupy alespoň jednoduchou větu?

                    0 0
                • Josef Panek  

                  Říkáš to přesně! Smysluplná je jen tvoje léčba via internet. Na základě postu na fóru určit diagnózu a diktovat léčbu, to umíš jen ty, Dr. Všeználek. Máš tu loď? Myslím vesmírnou…

                  0 0
          • pee.tr  

            Jo, o tom skřípání jsem tu už četl v souvisloti s tím cestovatelem okolo Čech. Ale zase mi přišlo, že v tom místě žádná šlacha není. Ovšem anatomie těla není můj obor, tak se můžu plést.

            0 0
    • Lister  

      Jednak je ti 36, jednak řešíš problém tím, že spokojeně jezdíš dál a navíc se ještě divíš. A to je docela zvláštní kombinace a hlava mi to moc nebere.

      Dal bych tomu klid, maximálně lehce protahoval, případně zkusil zklidnit nějakou mastí – asi sis něco natrhl, přetížil, lokální protizánětlivá mast může zrychlit hojení, minimálně pomůže od bolesti.

      V případě větší zátěže bych po zklidnění místo zkusil pojistit nějakým podpůrným tejpem – najdi si někoho, kdo ti ukáže, jak na to.

      Ale hlavně bych poslouchal svoje tělo – pokud něco bolí, tak to nebudu v plné zátěži trápit ještě 50km, protože si tím rozhodně moc nepomůžu.

      0 0
    • McBlacky  

      pokud to chce opravdu řešit bez doktora a víš, že jsi si nic neurval, tak si dej chvíli oraz od kola úplně, mazej si to třeba voltarenem a potom až se to uklidní nezapomínej před a po jízdě strečovat.

      zároven se podívej jestli nemáš křive sedlo nebo blbě namontovaný kufr.

      0 0
      • pee.tr  

        Bohužel zrovna v této době nemám moc čas trávit po doktorech (vím, zdraví je přednější). U sedla mám, pravda, již léta lehce ohlou ližinu, ale to zrovna nakole, na němž mě to bolet nezačlo. To ale spíš sedím křivě já i na kole s dobrým sedlem. Pozoruji, že vypomáhám levé noze lehkým přisedáním více vlevo. Kufry jsou ok, neměnné již 3 roky, 3 různá kola. Strečování opravdu zanedbávám odjakživa. Před uvedeným Drásalem jen krátké protažení nohou a před 211km na Salz nic, tam jsem byl rád, že jsem stihl ráno start. Ale rozhodně jsem se šetřil a nerval tam vpředu velkou :-)

        0 0
        • weekend warrior  

          tebe by mel hnizdil rad…

          0 0
        • McBlacky  

          sedlo s ohnutou ližinou je takový nenápadný zadělání na problém. Obecně je jasný, že čím delší aktivita, tím víc se problém rozvine a z drobností jsou problémy.

          to strečování se dá pár let ignorovat, ale když se zkrátíš pod určitou hranici začnou problémy. Stejně tak dávat dlouhé výkony bez adekvátního tréninku.

          0 0
          • Pajas04  

            Proč se nesmí dávat dlouhé štreky bez adekvátního tréninku?Když si dá pak člověk třeba den, dva klid a pak zbytek týdne spíše lehčí, tak by to mělo být v cajku, ne?

            0 0
            • McBlacky  

              protože na to není pohybový aparát zvyklý a pak právě dochází k problémům z přetížení šlach a svalů.

              0 0
              • weekend warrior  

                ale treba dlouhe streky polabim jsou v klidu, kdyz ty hupíky ve vesnicích nepojedes na brutála…

                dlouhé štreky beskydama už neni to prave orechove…te cely hupik a v klidu to jet nejde…

                0 0
              • Pajas04  

                A může se to týkat i takových podniků jako je Drásal nebo ten Salz? Je to náročné, to určitě, ale stačí na způsobení těchto problémů ta „jednodenní“ zátěž?

                0 0
                • weekend warrior  

                  :) tak jasně, že jo, když nejseš vůbec zvyklej, a nedodržuješ byt minimalni principy…

                  0 0
                • McBlacky  

                  Jestli jezdíš 1–2 hod tak pak Salz A je docela náklad :)

                  0 0
                  • weekend warrior  

                    ale taky bude zalezet na tempu… pokud to pojme vic jako vylet nez jako zavod(coz asi nehrozi) bude uplne v klidu… ja bych to jel dva-tri dny:) co zatacka kochacka:))))

                    0 0
                    • Pajas04  

                      Tak Salz A bych v limitu stejně určitě neměl šanci :).

                      0 0
                  • Pajas04  

                    Ptám se jen ze zájmu – zvažuju totiž, že si příští rok zkusím sólo 24 hodinovku – jen abych viděl, co to se mnou udělá :). Teďka dokážu jet třeba přes 10h bez nějakých problémů.

                    0 0
                    • Pajas04  

                      A ptal jsem se proto, abych si ujasnil, jaké jsou šance, že by to na mě nechalo nějaké následky (právě problémy s vazy, šlachami apod.).

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Pokud dáváš 10 hodin bez problémů, tak bys to teoreticky měl objet. V praxi ale nikdy nevíš, co tě potká a v jakém stavu nakonec dojedeš :-D

                        Je to ale jednorázovka, takže i kdybys dojel značně zdemolovaný, dá se z toho poměrně rychle dostat :-)

                        0 0
                        • Pajas04  

                          Tak s nějakou únavou už bych se vypořádal – jen mi šlo právě o ty přetrvávající problémy.

                          Tvé reporty z 24 hodinovek ukazovaly na jednu stranu na dřinu, na druhou, že sis to tak nějak pohlídal a vyhrával, tak aby se v tom pak člověk vyznal :) :).

                          0 0
                    • McBlacky  

                      mám kamarády co to odnesli zánetem šlach (předloktí nejčastěji) nebo namoženými kolany ale i takové co druhý den jeli na kolo. Pár let jsme to jezdili dost jako team, i solo jsem si jednu dal.

                      nedá se říct. Někdy tě začne něco bolet tak, že musíš vzdát. Já jednou vzdal po 8h, bolest za krkem, že my vypadávalo vidění :/ Jindy se ti jede pohoda a po 10–20h hod slezeš z kola ´čerstvej´.

                      základ je mít kolo na který jsi zvyklý, nemít extrémně chrtí posed a nemít nějaký problém už na startu

                      0 0
                      • Pajas04  

                        Asi je třeba to zkusit, aby člověk poznal, jestli mu z toho něco nebude.

                        Taková bolest za krkem musela být asi shoda nějakých špatných vlivů předpokládám – vzhledem k Tvému nájezdu nepředpokládám nevhodně nastavený posed.

                        Každopádně díky za názor ;).

                        0 0
                      • Mikikuba  

                        No většina lidí co na max trénuje a jezdí dlouhý štreky či ultra má nějaký problém furt:)daň za extrémní ježdění. Je třeba to trochu umět, předcházet tomu v závodě což v dnešní době jde akorát to moc lidí neumí a věnovat se maximálně regeneraci a posilování a protáhování přetěžovaných částí těla. Dělám to tak skoro 20 let a jsem docela v poho:)

                        0 0
            • blaf  

              protoze na to neni telo zvykle a pak reaguje jak reaguje, viz zakladajici post, telo si musi zvykat postupne

              0 0
              • pee.tr  

                Netvrdím, že jsem pravidelně zvyklej na mnohahodinové štreky, ale předešlé sezony jsem dával víc závodů při o něco nižším tréninkovém nájezdu, než letos (akorát Salz býval B) a problémy nebyly. Asi holt nějaká špatná konstelace a taky leta běží :-) Tak Chuchli si zítra raději ještě nedám.

                0 0
    • Pilda  

      kašli na nadměrný pohyb, :-) nebo Sportem k trvalé invaliditě ?

      Mně pobolívalo koleno a dostal jsem z toho díky Kyselině močové . Která šla z těla ven.

      Pokud chceš více hledej a najdeš

      http://www.zdravi-az.cz/…i_pribeh.php

      0 0
    • thesn00ze  

      Momentálně mám s kolenem něco velmi podobného. Je to z námahy. Pokud je to jak říkáš, tak doktor tě na rentgen stejně nepošle, jelikož tam nepůjde nic vidět. Hlavní je odpočinek a žádná jízda na kole, to je největší blbost, jakou můžeš udělat.

      Osobně doporučuji Voltaren Forte. Pokud po se do týdne nic nezlepší, tak doktor a bude to něco závažnějšího, než to zní.

      Jen je proště blbost dál jezdit a zbytečně to zatěžovat.

      0 0
      • pee.tr  

        Bude to znít po předešlém příspěvku zvláštně, ale mně právě to volnější ježdění, řekl bych, pomáhá ve zlepšení problému víc, než třeba 4 dny naprostého klidu, které jsem zkusil. Jinak jsem to v počáteční fázi také zkoušel mazat několika mastma (i protizánětlivé), ale nepozoroval jsem po jejich užití nějaké zlepšování proti době, kdy je nepoužiju. Jinak jsem uvažoval i nad tím, jak moc kloubům škodí pevný přenos nárazů přes SPD do kloubů.

        0 0
        • thesn00ze  

          Takové namožení chce víc, než 4 dny klidu. Podle toho jak to popisuješ, bude i týden málo.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Je dost dobře možný,že to je způsobený svalovou imbalancí, případně nastavením kufrů a sedla. Mě pomohl magnet a hlavně cvičení- pořádný protahování a posilování oslabených svalů-zvážil bych návštěvu fyzioterapeuta nebo rehabky.

      0 0
    • weekend warrior  

      tchyně a švagrova, fyzioterapeutky mi tvrdí, že to je natažený úpon nějakýho steheního svalu.

      1/ tejp a klid, to je jediný jak se toho zbavit…

      2/ předcházet se dá jedině strečingem před/po… nebo se prostě v klidu rozjet/roztočit a né na prvním kiláku rvát nějakou stojku…

      3/ radši kašpara, než to rvát přes koleno:)

      4/ plus kolena v teple…vono třeba i ráno v létě umí koleno pěkně ofouknout…

      0 0
      • weekend warrior  

        5/ + klidně to ale taky může být i blbým nastavením sedla/kufrů. Já třeba minulej tejden jel na těžko 120km, když jsem si den před tím(navzdory radám Jerome Klapka Jerome – Tři muži na toulkách) šteloval řidítka:(

        Už na 50 kilometru jsem myslel, že mi upadne levá ruka od ramene, a na 80+ jsem myslel, že mám permanentní infarkt(bylo nějakejch 33stupnů a já jel v polích, tak jsem o tom dost uvažoval), bolela mě celá levá čast hrudníku. Ale pak se ukázalo, že jsem měl blbě vyštelované rodla, posunuté asi o 6mm na pravou stranu od středu…

        0 0
        • roura  

          něco podobnýho se mi stalo když jsem jednou dva dny před zavodem letěl přes řídítka, že skončily v poloze uplne vlevo, zatímco kolo bylo rovně :) Srovnal jsem to jentak narychlo a pak při zavodě jsem myslel že umřu, okem to nebylo vidět ale řídítka nebyly v uplny rovine. Jak řikáš celá ruka až po záda …

          0 0
    • Sunshine 29  

      Podle mě je to zánět, je to způsobený dlouhodobou námahou a tím, že jsi to „rval přes“.

      Určitě Wobenzym, minimálně 3×10tbl. denně (jinak je úplně k ničemu) a řešil bych i kineziotejp (od někoho. kdo to umí, určitě ne ty předsekaný mr*ky)

      A trochu zvolni, jak už tady padlo, je potřeba tělo poslouchat, samo si řekne :)

      0 0
    • grim334  

      Zdar, resim ted to same. Ortoped mi ruzne kroutil nohu v koleni a az pri „zatnuti“ svalu v koleni pichlo. Tvrdi ze je to lehce obrousena chrupavka zpusobena velkou zatezi.

      Cetl jsem pak dal na netu a jedna z variant mohla byt disbalanc svalu na stehnu, kdy sval pri zatezi tlaci cesku mimo osu. Zkusil jsem tedy kinesiotejp a zpevnit a fixovat cesku a dalsi jizda v terenu s obcasnou vysokou zatezi a koleno naprosto ok.

      Podotykam ze jsem predtim mel de facto 3 tydny klid kdyz jsem daval jenom zkusebni vyjizdky a testoval stav.

      Krom toho tejpu co jsem koupil jsem dostal Piascledine na podporu te chrupavky a jeste k tomu zeru Alavis tak snad koleno bude ok. Taky planuju poresit ten pravdepodobny disbalanc s nejakym fyzioterapeutem a cvicenim.

      0 0
      • Sunshine 29  

        Špatně nalepený tejp může i výrazně uškodit, na to pozor

        0 0
        • grim334  

          jsem si toho vedom, byla to zkouska po studovani techniky podle videa :). Proto dal pisu ze to chci dal resit tim fyzioterapeutem.

          PS. kdyby nekdo mel kontakt na nekoho kdo se zabyva timto typem problemu v Praze a okoli byl bych velmi vdecny. Vic se muzeme domluvit treba pres email :)

          0 0
        • weekend warrior  

          ale dobře nalepený tejp je skorem jak zázrak:) viděl jsem až těžko uvěřitelné věci, osobně zažil taky pár zajímavých…

          0 0
      • pee.tr  

        Díky, to zní reálně. Mám tendenci vyklápět právě pravou nohu v SPD změrem ven (kufr má v SPD vůli), i když bolest mi začla na kole, kde vůli v SPD tolik nemám a na němž jezdím víceméně jen závody. Jinak to koleno víceméně testuju denně volnější jízdou do práce.

        0 0
    • Madtomas  

      Vsechno ukazuje na ITBs. Google ti k tomu rekne hodne i co s tim delat, bezci to znaji docela dobre. Me pomohl predevsim foam roller, hledej taky na youtube, jsou tam cviky a dalsi popis.

      Akutni potize res jako jinej zanet – stridat led a lehky prokrveni, aspon tyden volno, protizanetlivy masti/leky.

      0 0
    • Pavel  

      Slovy klasika „Já jsem tvé stáří, pozvi mne dál!“ ;-)

      Jsi to prostě přehnal, je tam skoro určitě zánět, chce to nějaký týden dva tři klid, dávat Priznic a hlavně neblbnout.

      0 0
    • multi  

      Jak sam popisujes, tak nohy zniceho nic prilis zatezujes!

      V prvni rade by sis mel orazit.

      Problem muze souviset i s tim, ze mas nevyvazene svaly okolo kolene.

      Jak popisujes to tuhnuti v aute, tak bys mel pred jizdou poctive se vyjet na kole a protahnout.

      Jinak protahovani a zpevnovaci cviky by ti take pomohly. A preventivne by to mel delat kazdy. Ale konkretni cviceni uz je na delsi psani

      0 0
    • Cavendish  

      Přestaň točit těžký převody a val tam vyšší kadenci na lehkým převodu + zkrať trasy a dopřej odpočinku tělu. Měl jsem stejný problém. Je to Ullrichův syndrom :)

      0 0
      • pee.tr  

        Zrovna letos právě jezdím o dost lehčí převody, než roky předešlé, až mám pocit úbytku síly v nohách.

        0 0
        • Cavendish  

          To je jasný,protože při těžkým převodu se o vše starají nohy a sílu si tak udržíš,ale při lehkým převodu přenášíš zátěž z velký části na srdce a plíce,čímž nohy lehce slábnou.

          0 0
          • Cavendish  

            Viz profipeleton. Ullrich jezdil těžký převod,protože měl hnáty jak medvěd a Armstrong byl poměrně hubený s menším množstvím svalů a proto potřeboval přenést práci na plíce a srdce,aby nohám ulevil.

            0 0
    • Osmanecek  

      Když mám problém s kolenem, tak je to vždy jedna ze tří možností:

      1. Přetížení – odpočinek, vždy dávám maximálně dvě vyjíždky po

      sobě a pak den rehabilitace.

      1. Počasí – pokud to de, vždy držet kolena v teple – i když se

      zdá být teplo.

      1. Posed – ten má na bolesti kolen výrazný vliv. Stačí mít při

      větších vzdálenostech sedadlo jen o 1 cm níže a kolena se ti dříve nebo později ozvou. Sedadlo tak vysoko, než se začne do šlapání zapojovat pánev. Pokud se mi ozve koleno – vždy zkontroluji sedlo a bývá to v něm na 90 %.

      0 0
      • Osmanecek  

        Ještě jedna věc.. Pokud člověk cítí, že je jedna z noh unavenější, cítí bolest v kolenech, ale třeba i nějaký drobnější úraz, který ho odrazuje od maximálního výkonu – ulevují ji, tak to je ten nejlepší způsob, jak si zajistit daleko vážnější problémy u té zdravé. Potvrdí každý důchodce.

        0 0
    • Zodiax  

      když jsem měl něco podobného, byl to nakonec prasklý meniskus, ale u mě to mělo jasnou příčinu v úrazu.

      také to může být i cyklistické koleno (femoropatelární syndrom), tam je výhoda, že se nemusí nic řezat, ale spraví to i cvičení.

      Každopádně oboje bude i bez RTG a rezonance schopen diagnostikovat ortoped nebo fyzioterapeut, tak návštěva čím dřív, tím líp.

      A jak už to několikrát zaznělo, klid a případně něco proti zánětům (např. Flector EP Rapid) jako „první pomoc“. Šlapat jednou nohou si říká o to, že budou následovat záda nebo krk :/

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.