• chodec

    Asi položím nepopulární dotaz, ale

    PROČ ŘÍKÁTE vyjížďce/cestě/vý­letu/tréningu/… na kole „ŠVIH“.

    To je nějakej cyklistickej newspeak nebo co nebo to má nějaký speciální význam, pro který není zatím jiné slovo? Vážně to nemyslí m nijak konfrontačně, jen mě to prostě zaujalo z hlediska slovotvorby – začínám mít dojem, že dnes odvětví/obory, které si nevytvoří vlastní slovník (co nejméně srozumitelný pro ostatní) si přijde skoro méněcenný.

    0 0
    • Lance  

      a dival ses do historie?

      0 0
      • chodec  

        jo díval ;-) – 588 threadů – teď už 589 – část z nich jsem pročetl (všechny ne – to opravdu nestíhám) ale zatím se jen setkávám s užitím termínu, ze kterého je význam ± zřejmý, ne s uspokojujícím vysvětlením jeho vzniku a příčiny užívání. Možná ale jen nevím, jak položit dotaz do vyhledávání – patent na rozum nemám – dík

        0 0
    • Lister  

      C je správně :o)

      0 0
    • zirecek  

      Mít potřebu si švihnout, :-).

      0 0
    • Meedja  

      Tohle proste chodec nikdy nepochopi…

      0 0
      • chodec  

        vyzkoušej mě – navzdory nicku občas šlapu i na kole

        0 0
    • orca  

      na tohle nemá cenu snad ani odpovídat a pokud to tazatel myslel vážně měl by se obrátit někam do jazykového centra pro výzkum jazyka…

      0 0
      • chodec  

        otázka je zda nemá cenu odpovat, nebo jenom odpověď nevíš – slovo švih ve výše uvedeném významu se v češtině běžně nepoužívá, ústav pro jazyk český tento slang podchycený nemá a kdo jiný by to měl vědět než lidi co to používají ;-)

        0 0
        • orca  

          prostě tohle slovo tady je a používá se … a dál to neřeším… já třeba noříkám že jedu na švih ale jiní to říkají a já to neřeším… to že si někdo vytvořil nějaký slengový výraz přeci není nijak divné né ?? to bych se tě taky mohl zeptat od čeho vzniklo slovo „chodec“ ???

          0 0
          • chodec  

            Na slengových výrazech opravdu není nic špatného, ani to nikde neříkám. Obvykle je ale zajímavý (tedy mě alespoň občas zaujme) vznik těchto slov. Dovedu třeba pochopit „žiletku“ nebo, že vydlice „žehlí“ tyhle slova mají nějaký pochopitelný přenesený význam. V případě žiletky je to subtilnost konstrukce kola a „tenkost“ plášťů, u žehlení je to výsledek práce pružení, které jakovy „vyžehlí“ nerovnosti (faldy) cesty. U slova švih se nabízí několik nepřímých možností vysvětlení, kterými nechci teď tuhle anketu ovlivňovat, ale žádná z nich není tak jasná, abych byl sám schopen říci, kde to opravdu vzniklo a proč a tak se ptám, zda to někdo neví. Pokud orca neví a nepoužívá, tak s tím nemám problém. Nemám konečně problém pochopit ani pokud někdo používá a stejně netuší. Pokud tě zajímá „chodec“ – to je nick/přezdívka která nevzniká užíváním ve skupině, ale mou záměrnou volbou. Snad si uvědomuješ, že taková přezdívka je podstatným prvkem, podle kterého se tu navzájem identifikujeme a utváříme si o sobě první dojem – mou snahou bylo upozornit na fakt, že si nehraji na nějakého cyklistického odborníka – někteří to ale bohužel uchopili až tak, že nějaký chodec je pod jejich cyklistickou úroveň ;-)

            0 0
            • Lance  

              no ty *****:)

              0 0
              • chodec  

                No a třeba takový Lance – s ohledem na cyklistické zaměření tohoto fóra evidentně odkazuje na slavného jezdce téhož jména – je otázka zda z důvodu že se opakováním jeho jména snaží vzdát hold a šířit jeho zaslouženou slávu, nebo naopak přihřát se ve slávě této hvězdy, nebo zda mu tuhle přezdívku dali kámoši kvůli jeho výkonům a on ji jen používá – to je právě to riziko použití nicku vysvětlení mnoho, riziko, že nekdo vědomně či podvědomně zvolí nesprávný výklad vysoké ;-) Hele Lance – prosím neber to osobně – jen demonstruji orcovi (kosatce/predá­torovi/lovci/ma­sožroutu/…) možnosti vzniku nicků když do té oblasti zabrousil ;-))).

                0 0
                • Peslezedirou  

                  Tak to je nářez! :o)))

                  0 0
                  • Lance  

                    no to teda je:))), ja spis premyslim o cem to tady vlastne dneska je?:)

                    0 0
                    • chodec  

                      Ber to jako takové off topic s možností vzájemného rozšíření obzorů – aby jsme diskusí o rámech, vrzajících sedlovkách a řetězových linkách dočista nezblbli ;-)

                      0 0
                      • Lister  

                        rozeber ještě mě prosím :o)

                        0 0
                        • chodec  

                          Vážně to chceš – na tebe přece napsal posudek kapitán Holister. neumím ho přesně citovat, ale tuším, že to bylo něco jako:

                          ...... David Lister, technik třetí třídy. Kapitánovy záznamy: Žádal o pracovní neschopnost z důvodu průjmů nejméně v pěti stech případech. Deset let se živil doplňováním regálů v obchodě, odkud odešel, neboť se odmítal stát otrokem své kariéry. Vyhlídky na povýšení: nulové .....

                          0 0
                          • elbi  

                            Vzpomíná si ještě někdo o čem byl původně tento thread :DD

                            0 0
                            • ezra  

                              O švihadlech?

                              0 0
                            • blue  

                              na tom vubec nezalezi :-)

                              0 0
                              • Lance  

                                a ono na tom nekdy zalezelo? proste se nahodi tema, odpovi se parkrat vazne a pak uz je to o tom o cem to ma byt tady na B-F o nicem:) proste plky plky plky jak se to rika, jsem k smrti unavenej:)

                                0 0
                            • Lister  

                              copak ne tom zálěží…o ničem – jako všechno tady a tak to mám být :o)

                              0 0
                          • Lister  

                            no máš dobrou pamět :o) jo jo přesně tohle jsem já…hlavně žádný karierismus, pěkně pohoda, práce nula, zodpovědnost žándá, toální flink, akorát si hlídat aby se člověk nepředřel, honbu za vyššími posty nechápu, akorát víc starostí a ty prachy za to nestojí. Jinak trošku obtloustlá postava, dobré jídlo a pivko…no myslím, že nick jsem si nemohl vybrat lepší :o)

                            0 0
                            • Pavlis  

                              No pockej, nezminil jsi se nekde, ze budes/jsi doktor? Slyset u doktoriny slovo flakani, to bych te nechtel potkat na urazovce :)

                              0 0
                              • Lister  

                                já to myslím snad nidke ani nezminoval, to ostatní :o) Jinak úrazovak to není, mám celkem dobrý zašívací místo, prostě pohoda :o)

                                0 0
                                • pepek  

                                  Tak to už je druhej, napřed ta budoucí doktorka-vražedkyně, teď líný doktor, to aby se člověk bál omarodit :-)

                                  0 0
                      • Lance  

                        vsak jo:) no ale vznik meho nicku ti muzu vysvetlit. Ne ze bych Armstronga nejak obdivoval, ale zaregistroval jsem se 5.11.2004 a narozeny jsem v unoru no a jednou jsem zabrousil tady na toto forum,ale abych mohl prispet,tak musis byt zaregistrovany no a me zadny nick nenapadal,ale zjistil jsem ze mesic unor je sedmy mesic po mesici cervenci 1.srpen 2.zari. 3.rijen 4.listopad,5.pro­sinec, 6.leden,7.unor no a registrovany jsem 5.11.2004 no a 5+2 je sedm a 11–4 je taky 7, no a ted ten unor jako 7 mesic po cervenci kdy cervenec je mesic v kterem se jezdi TdF no a ja si rek same sedmicky kdo vyhraje v roce 2005 TdF? Armstrong tudiz jako jediny bude mit na konte 7 vitezstvi v rade na TdF,tak jsem si dal nick Lance, protoze jsem potreboval rychlou registraci a musel jsem se rychle rozhodnout, takze to byla takova pomucka no.

                        0 0
                  • ezra  

                    Já bych jen chtěl vidět rozbor tvého nicku, zvlášťe pak s přihlédnutím na zaměření tohoto fóra…:-)

                    0 0
                    • chodec  

                      U Peslezedirou je situace jiná – se zaměřením fóra nemá evidentně nic společného, zato celkem jasně odkazuje na jednu jistě známou dětskou písničku, jejíž motiv použil mj. Smetana ve „Vltavě“ – ale to je jiný příběh. V nicku je však použit jiný živošisný druh a to navíc druh považovaný za úhlavního rivala toho druhu co se v písničce normálně vyskytuje. Nick sám je příliš dlouhý na to, aby mu ho dal někdo jako přezdívku a jen masochysta by si to zvolil dobrovolně, pokud by to měl dlouhodobě vyťukávat. Tohle všechno vede nevyhnutelně k domněnce, že Peslezedirou zvolil nick prostě proto, že ho to ve chvíli kdy se registroval náhodou napadlo. Psycholog by ti možná řekl možnou teorii o tom, proč ho zrovna tohle napadlo ;-)

                      0 0
                      • Lister  

                        by mě zajímala psychologova teorie na tebe :o)

                        0 0
                        • chodec  

                          ztracenej případ ;-))) vypad sem jim z tabulek – základ je nebrat se moc vážně

                          0 0
                      • Peslezedirou  

                        Hustopeč, těsně vedle!!!! :o)))

                        nicku je však použit jiný živošisný druh a to navíc druh považovaný za úhlavního rivala toho druhu co se v písničce normálně vyskytuje

                        Vzniklo to kvůli jedné osobě opačného pohlaví. Si dobrej! :o)

                        0 0
                      • kámen úrazu1  

                        :-)) Sranda, ale trefná a má to hlavu a patu. Můžeš se vyřádit i na mě, evidentně Tě to baví. :-)

                        0 0
                      • Biker jak Pes  

                        To není špatné, nechtěl bys takhle rozebrát každého z nás ??? ;))

                        0 0
                        • chodec  

                          ne že bych vám nechtěl udělat radost, ale fakt ten čas nekradu a pokud jsem měl pár minut ráno, tak vězte že teď ještě sedím v práci a vypadá to, že se nezastavím ještě hoďinu dvě – pak cesta domů a tam připravit auto na služebku zítra na druhý konec republiky a nezapomenou v komatu hodit kolo na střechu a zabalit cyklohadry a cyklokrámy, abych se mohl projet někdy o víkendu, pokud to rozmary klentů a přírody dovolí ;-)

                          díky za zajímavé reakce, u některých jsem se pobavil, což byl napůl smysl téhle poněkud odlehčené anketky

                          0 0
                  • Smazaný účet  

                    Tak som uz nedockavy na vysvetlenie nicku „peslezedirou“ (lezou k tobe kocky oknem)?

                    0 0
                • blue  

                  hele, uz to radsi neber :-) myslim, ze orca se neptal na vznik tvyho nicku, ale na vznik slova chodec

                  0 0
                • lysergine  

                  No tak sleduju tuhle diskusi a připadnu si jako bych zabrousil do nějakého etymologického ústavu a ne na bike foru. Ještě bys podle nicku měl udělat psychologický profil uživatele, to bychom se pobavili… Neber to ve zlém, dělám si švandu.

                  0 0
                  • Lance  

                    a čo ty si predstavuješ pod takymto slovom švanda, he?

                    0 0
            • pos3k  

              no a ja si silnicku aka ziletku spojuju s jejich majitely, kteri si vicemene, spis vice nez mene, luxujou ziletkou nohy :-D

              0 0
            • orca  

              nešlo mi o tvůj nick ale o původ slova … Smiř se s tím že mnoho slov prostě dohledatelnej původ nemá …

              0 0
            • Jituschka  

              Jsem nadšena tím, že jsem snad poprvé na tomto fóru objevila takto smýšlejícího člověka! Whauu! Mám totiž podobnou zálibu ve slovíčkaření a přemýšlení nad původem a původním významem slov vůbec.

              Slovo švih vnímám jako kratší rychlou vyjížďku méně náročným terénem konstantní rychlostí s větrem v otvorech na helmě a sluncem nade mnou:)

              Přeji krásný den.

              0 0
        • ivaneck  

          No ve mně to evokuje představu se vyšvihnout na kopec. Ale pokud jezdíš po rovině, tak vážně nevím ;o)

          0 0
    • McBlacky  

      tohle slovo je tady už dlouho. taky se říká: švihař, vyšvihaný biker, švihově jezdit, švihat.

      to bysme se mohli začít pozastavovat i nad jinými, taková kudla, kaše nebo kule taky slouží převážně v jiném významu.

      A navíc jak říkáš, sociální skupina, kterou něco spojuje má tendenci se lišit. Částečně tomu nahrává i neexistence slov a je nutno, zavádět nové tvary a významy, aby slovní zásoba skupiny nebyla „chudá“, zejména při vzájemné komunikaci.

      0 0
    • onegear  

      pokud si vzpominam ma slovo svih koreny v silnicni cyklistice – pouzivalo se pro rozliseni typu treninku

      silovy intenzivni trenink, tahani tezkych prevodu – to se rikalo „busit“

      a odpocivny, regeneracni trenink na „lehke vytoceni nohou“ vetsinou na rovine, lehke prevody vyssi frekvenci – svihani nohou – byl svih

      tak to znam alespon ja

      0 0
      • McBlacky  

        všechno má kořeny v silniční cyklistice :)

        0 0
      • smallbrother  

        to je asi ono. Podle „švihat nohama“ tak to vidím já. Když někoho lákáš na kolo tak mu nebudeš říkat že budete bušit, to by nikdo nejel. Takže na švih. :)

        0 0
      • Miky  

        souhlasím, když jedu jen tak na „švih“, tak jedeme pohodově a vyšší frekvenci a tudíž šviháme nohama, a když jedeme těžký tréning tak jedeme „bomby“ tedy hlava nehlava a ničíme materiál co to dá .-)) tak to chápu a cítím já

        0 0
        • McBlacky  

          tak nás je: vyjíždka – volně, obídek, pivko… švih – svižně, bez zastávek kudla – švih s Ječnákem :)

          0 0
          • cabbage  

            redukovaná kibicova verze: pohodová vzjížďka – dá se to přežít a v ANP nejsem víc než polovinu trasy vyjížďka – ANP od baranďáku k baranďáku, hrozná kudla.. švih – nejezdim, by mi švihlo… kudla – nevim, neznám a ani nechci vědět…

            0 0
      • chodec  

        No tak tohle je snad první seriózní pokus původ slova vysvětlit – dík – navíc dává smysl i když těžko ověřitelný, protože už je to přenesený význam přeneseného významu ;-) ale fakt dík za názor

        0 0
    • Peslezedirou  

      Švih říkájí buzničky a výlet normální lidi. Ale co je švih a proč tomu tak říkají nevím netuším.....

      0 0
    • Beeda  

      hele newspeku pusobis konfrontacne uz podle ankety…vysvihat nohy se pouziva uz davno… B.

      0 0
    • JancA  

      hele ja si nemyslim, ze Ti Ustavu pro jazyk cesky neporadej…www.ujc.cas.cz/…ni/index.php?…

      0 0
    • Petr 1  

      Mě se výraz „švih“ docela hodí do krámu.alespoň mohu rozlišit jestli se jedu jen tak pohodově projet a nebo se budu snažit zlepšit časy na svých trasách/50,60,7­0,100,120km/a tím i křečkování km.Rozhodně bych rodinnou vyjížďku švihem nenazval,ale to asi záleží na každém z nás jak to nazve.Pro mě švih je pot a bolest.

      0 0
      • chodec  

        No tak to se nám tu nějak rozcházejí významy – Petr 1 vidí švih jako výkonovou záležitost, oproti tomu Miky vidí švih jako pohodový způsob jízdy.

        0 0
        • Biker jak Pes  

          No vidíš, pro každého to znamená něco jiného, tak bych to moc neřešil. Prostě to tak je a je to. To máš to samé, jak když se teenageři baví mezi sebou. Taky bys jim nic nerozuměl… ;))

          0 0
          • Lister  

            no ale to nebude tím, že mluví jinak, ale tím, že to jsou psychycky nevyrovnané, mentálně zaostalé parodie na lidskou bytost :o)

            Ale oni z toho naštěstí vorostou :o))))

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Hmm, tak to ti teda děkuji. Teď jsi mi zvedl sebevědomí… ;))

              0 0
              • Lister  

                ještě pár let a budeš skoro normální, ale jsou i vyjímky, ale není jich moc :o)

                0 0
            • Komi  

              Každý není tak psychycky vyrovnaný jako ty. (Mimochodem Lister je k této připomínce příznačný nick) :-D (btw: lidem co pubertou neprošli nezávidím) ;-)

              0 0
    • wroum  

      švih je vylet, kdy se koukas pouze pred sebe a snazis se dojet do cilovy hospody v co nejkratsim case.

      0 0
    • VencaV1  

      Nerikaj to ti co si pred jizdou neco svihnou, aby jim to jelo lepe?

      0 0
      • Lister  

        aha tak švih je cyklistický závod a vepředu je to samej švihař a ti vzadu to jsou ti normální poctiví :o)

        0 0
      • wroum  

        tomu se rika ze jdes na šleh a ne na švih :-)

        0 0
        • TomasN  

          No ja kdyz si slehnu, tak mi to moc nejede. Zajimavy co se tady nejvice resi.

          0 0
          • Lister  

            tady se zásadně nic neřeší…to jseš tady špatně :o)

            0 0
          • Smazaný účet  

            šleháš špatný věci… poptej se v profipelotonu… buďto si šlehneš a jedeš na švih nebo si šlehneš a jedeš na trip

            0 0
      • Lance  

        zmen si odborny slovnik na slangovy, proc je to svih tam sice neni,ale je tam co to je:)

        0 0
        • BH  

          „Švih – vyjížďka (obvykle kratší) ostřejším tempem"to je asi nepresnejsi vyklad vyznamu slova svih jak se pouziva v souvislosti s cyklistikou. Obecne se da pod vyznamem svih rozumnet silnicni cyklisticky trenink.Tedy "Jedeme na svih“, jedeme si zatrenovat.Rozhodne to neznamena nejakou pohodouvou vyjizdku. A proc svih? No protoze pri treninku se neflakame,ale svihame, tedy jedeme svizne a z toho je to asi i odvozene, svizna jizda = svih.

          0 0
          • pelt  

            nebo od prirovnani ke svihnuti bicem

            0 0
          • drtyc  

            no asi jako od auta… kdyz to v plechovce svihas, tak to jako jedes pekne zostra a nezastavujes. stejne pak na kole.

            0 0
            • drtyc  

              asi to ma neco spolecnyho jeste s dopravou konmo, kdy se svihalo o sto set, aby vranici slapli do kroku a za kocarem se jen prasilo.

              0 0
    • pavlicek  

      Kdysi kdesi jsem se dočetl, že švih se tomu říká proto, že pohyb nohou při vyšší frekvenci šlapání připomíná švihání.

      0 0
    • Zlatka  

      Když nějakému chrtovi nestíhám., tak mám pocit že si to asi švihnu… :D

      0 0
    • Elwing  

      mi se to slovo taky nelíbí… ani sem ho snad nikdy nevypustila z úst…

      0 0
    • Manas  

      Svihat .. fuy! :-)

      Turistika, zasadne :-)

      0 0
    • Radek Broz  

      Jsem sam, komu slovo „švih“ prijde divne az smesne? Fakt to vsichni normalne pouzivate?

      0 0
    • DragON  

      Nedávno jsem švihal po pěkné lesňačce z kopce a za zatáčkou na mě čekala závora, málem jsem se rozšvihal na kusy, naštěstí se dalo uskočit mimo cestu. U nás se to taky někdy používá ve spojení s rychle jedoucím autem (že si to švihal po dálnici 190). Prostě to bude o rychlosti a je jedno jestli rychle jedeš, rychle kmitáš nohama nebo se rychle o něco rozšvihneš:-)).

      0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      No a to tu jeste nepadlo ze puvodne se svihak rikalo zveroklesticum. Opravdu.

      0 0
    • jecnak  

      Ste svihli, bezte radsi na svih.

      0 0
    • cabbage  

      exhumace;-)

      0 0
      • Radek Broz  

        To slovo mi přijde pořád trapnější. Vždycky, když tu vidim u fotek třeba „Z dnešního švihu“, musim se tomu smát:o)

        0 0
    • mr.antik  

      Různé skupiny si vymýšlí různé svoje slova, možná aby se více odlišili ve své vyjímečnosti. Tohle používaj lidi, který nejspíš jezděj na extra dlouhé a rychlé vyjížďky a připadaj si jako masochisti :-))

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.