lakování doma

Přidat foto

Potřeby pro odstranění barvy

po natření odbarvovačem se starý lak uvolní...

... a dá se seškrábat kovovou škrabkou. Použila jsem starý tupý nůž

V případě Favorita se ukázalo, že původní barva byla červená.

Po očištění laku jsem zdokumentovala výrobní číslo dole na rámu.

Očištěný a odmaštěný rám jsem uchytila do "lakovací stolice" tak, aby byl na celý rám přístup a nemuselo se na něj po celou dobu lakování sahat. Zároveň se to celé dalo přenášet.

Potřeby pro lakování

Stříbrnou barvu jsem nahrubo nanesla štětcem...

... a molitanovým válečkem rozválcovala do tenké vrstvy. Zároveň se přebytečný lak u mufen nasaje do válečku a nikde nic nestíká. Stříbrnou jsem dala ve dvou vrstvách.

Růženku jsem lakovala jen tou červenou, tentokrát jsem červený lak smíchala se stříbrnou a dostalo to pěkný starorůžový nádech. Příště dám stříbrné ještě víc.

Barvu jsem nanášela osvědčenou technologií: nahrubo štětcem ...

... a rozválcovat válečkem.

nalepit polepy

nanést bezbarvý lak

rozválcovat lak

konečný vzhled laku

Příště dám ještě víc stříbrné a ještě míň té barevné vrstvy...

foceno uvnitř, ne na slunci

Vytvrzování laku (na slunci)

Z prvního pokusu na Růžence mi zbyla prakticky všechna barva. Zahradní nábytek křičí po údržbě, ovšem komu by se chtělo? Ale dostala jsem bytelný dámský rám a na naloženého Hucula se mi u obchodu přes štanglu blbě leze…, postavím si pohodlný stroj na nákupy a na tahání vozíku! A když už mám plné plechovky barvy, potrénuju lakování, v jednou otevřených plechovkách už barva dlouho nevydrží. A když už jsem dovedla domů toho starého Favorita, přetřu ho taky. „Bez trenirovky nět šampiona.“, až budu příště lakovat Růženku, budu mít lepší grif. Růžence lak drží jaxviňa, moc brzo nové lakování nebude potřebovat, tak abych to nezapomněla, pořádně jsem si postup zdokumentovala. Jedná se o čistě ruční práci s minimální potřebou prostoru i nářadí, kterou jsem v zimě zvládla v obyváku. Dělat to venku na dobrém světle je určitě lepší, je na to líp vidět. Škoda, že nemám výtvarný talent, mohla bych si kolo zajímavě pomalovat. Musím se smířit s tím, že design není moje silná stránka, tak si aspoň hraji s pokusy o napodobení staré metalízy. Ještě to není ono, ale posun je zřejmý, má to správný trend. Určitě jsou zde odbornící, kteří zvládají krásně profesionálně nalakovat rám, ale pracovní kolo si může člověk natřít klidně aji sám, netřeba se toho bát. Pracovní postup jsem zdokumentovala na rámu

Favorita z roku 1966. Jen na úvodním snímku je můj budoucí nákladní RUNNER.

K odstranění barvy jsem použila odstraňovač na fotce. Je na tom napsané, že to není k odstraňování nátěrů z hliníku, úspěšně jsem s tím ale odstranila lak z trojích hliníkových klik a jednoho hliníkového převodníku. Z hliníku to šlo v jednom případě stejně dobře, jak z oceli (kliky Claris), jinak jsem musela použít tvrdý ocelový kartáč a makat, ale i tak se ta barva aspoň trochu rozložila a šlo to. Klasický lak na oceli to uvolňuje bezvadně. Očištěný rám jsem odmastila acetonem.

K nátěru jsem zvolila jako odrezovací vrstvu a současně základní nátěr stříbrnou syntetickou barvu 3v1 na kov (na ploty, jízdní kola…). Je na ní napsáno, že se to dá použít i na hliník. Na tento základ jsem nanášela barevný univerzální syntetický lak a finální bezbarvý syntetický lak přes nálepky. Všechny barvy se ředí ředidlem 6006 a interval mezi nátěry je minimálně 24 hodin, maximálně 48 hodin, pak už se vrstvy dobře nespojují.

(vloženo 7.8.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
LukyCZ
LukyCZ

10.8.21 18:06

Na ty podmínkdy to je až k neuvěření jaká pěkná povrchovka z toho je … ! Vážněb pěkná práce, tak at vydrží a dělá parádu i venku.

Reagovat
bara2
bara2

9.8.21 20:38

Grafite, hen ty karbony by určitě šly taky. Zatím trénuju na klasice hustotu směsi a ladím odstín . Až budu velká, tak si natřu pořádný kolo a třeba i karbonový bude! Ale pro druhý bych si netroufla, to musíš sám :-)

Pedro, já myslím, že to i ručně při dostatku cviku jde dokonale. Já osobně nemám moc trpělivosti a ani na takovéto jemnější práce talent, takže je to spíš jen jak když natřu plot či ohradu. Hlavní pro mě je, že to drží. Vzhled je jako bonus a i ta Růženka se líbí. Tohle je o hodně lepší, se bavím snahou o tu metalízu a fakt už tam teď je :-) Si vem, třeba takové kraslice, jak to krásně dokážou malérky ručně udělat, všechno jde.

Reagovat
Pedro404
Pedro404

9.8.21 20:10

Lakovací stolice pobavila:) A výsledek vynikající, vůbec by mě nenapadlo, že se to dá štětcem a válečkem udělat tak pěkný.

Reagovat
grafik
grafik

9.8.21 09:49

A hen ty karbony, ty taky zvládneš? Rám ti pošlu : )

Reagovat
bara2
bara2

9.8.21 08:52

Learito, ostružiny ještě nejsou zralé. Ale už mám plnej regál špendlíkovek – základ na přežití zimy :-) Ještě budu dělat verzi se skořicí a hřebíčkem do lineckého cukroví… No, mám toho hodně, ale lak nešlo odkládat na zimu, to bych na to vevnitř zas neviděla a barvy v plechovkách by vysychaly… Tato verze je pěkná, chytlo to ten růžovej šmrnc, ale chce to ještě víc stříbrné, aby to bylo ještě světlejší. Nálepky jsem na to dala po 24 hodinách a hned na ně poslední bezbarvý lak.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

8.8.21 22:27

Klobouk dolů :-))

Reagovat
learita
learita

8.8.21 21:57

Báro ty jsi výborná. Super práce.

Já nikdy nevydržím čekat pár dní až lak zatvrdne. Nejraději bych hned lepil polepy jak jsem natesenej :-)

Děláš rámy, ale co ty ostružiny :-)

Reagovat
bara2
bara2

7.8.21 17:48

Jo, a ještě jsem zapomněla. Při nafocení hlavy s pěknýma mufnama jsem až na fotce uviděla nenatřenej stříbrnej kousínek :-( Jsem to dnes doťukla barvo a zítra ještě přeťuknu lakem, jako fotku jsem to nemohla dát a retušovat to by bylo nečestný. Ty fotky jsou bez jakýchkoliv úprav.

Reagovat
bara2
bara2

7.8.21 17:45

Koubo, v celku je to pořád ještě na židličkách. Nechávám to tvrdnout aspoň pár dnů, pak to sundám a nechám někde viset. Musím nachystat záplety… Takto v těch „stolicích“ to jsou fotky o ničem, a když chcu fotit detail, většina jsou samé odlesky. Aspoň něco se mi povedlo. Ale jo, nejblíž k realitě má fotka s těma nálepkama. Vybarvením i povrchem, i ta s mufnama a středem je realistická. Vidlice je rozmazaná, ta tradičně vypadá nejlíp, ale na slunci to byl samý odlesk.

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

7.8.21 17:12

Finální povrch (obr.17) vypadá parádně, tohle udělat štětkoválečko metodou – klobouk dolů. Fotka celku by nebyla?

Reagovat
bara2
bara2

7.8.21 16:14

Děkuji za pochvaly. Tato verze už fakt vypadá jak to, co si pamatuju, jen víc té stříbrné to chtělo, ale ono to letama vyšisuje samo.

Kdyby si někdo od Brna chtěl natřít kolo, je sada k natírání (obr.9) k dispozici (bez válečků, ty po použití vyhazuju).Ta barva vyjde ještě tak na pět rámů minimálně, akorát ředidlo a aceton možná jen na dva… To může bejt putovní sada, stačí si pro to přijet :-))

Na Růžence lak drží výborně, zatím nemá snad ani žádný oťuk a jezdí každý den. Když ju občas otírám od blata, tak jsem nic nenašla. Růženka vyadá spíš jak ty emailové laky, co se na to tehdy taky dávaly. Prostě srazit tu červenou barvu to fakt potřebovalo a dodalo to tomu ten správněj šmrnc a metalickej nádech. Na slunku to háže až fialový odlesk, ale to se mi nepovedlo zachytit foťákem..

Reagovat
Tomik_S
Tomik_S

7.8.21 15:42

Dávám za 1*,pěkně odvedená práce ;-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

7.8.21 15:35

Báro, to je paráda!

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

7.8.21 15:19

Baruš, tys teda šikovná lakovačka, palec hore!

Reagovat
nooski
nooski

7.8.21 15:14

Epesní!

Reagovat
morrows
morrows

7.8.21 14:06

Pěkně Báro, jsi šikula:)

Reagovat
jIrI___
jIrI___

7.8.21 13:42

Lakovací stolice s dlahou je super! :)

Reagovat

Další galerie z kategorie

hovado_cz 20
zbyslavjak 7
bmx20 11
bmx20 7
Muron 3
bmx20 9