Krušnokrásné

Přidat foto

Kořenovka kolem Blatenského kanálu. Ta stružka vpravo má tak metr hloubky, kořeny jak sklo..

Sedmé nebe na Hřebečné :-).

Bývalý lom Hřebečná.

Staré rozpadlé vojenské kdovíco nad Hřebečnou

Útěkářky :-).

U bývalé štoly Nanebevzetí Panny Marie.

Vlčí jámy, vzniklé zhroucením štol.

Ledová jáma na horním konci Vlčích jam.

Sníh furt

"Můstek" na čáře. Minimalismus v praxi :-).

Státní hranice. Šlapat se v tom korýtku moc nedalo, nejlepší bylo sednout na kolo a odrážet se nohama od svahů. Celkem prča :-).

Perninské rašeliniště u Abertam.

Mrtvý rybník A ne, koupačka nebyla :-D.

Pivovar na Ryžovně.

Vodní zdroj Myslivny

Hodně šikovných dětí na kole..

Osvěžovna Červené jámy. Dala jsem si domácí koláč a co se tak hodí ke koláči - pivo, no :-).

Co s načatými prázdninami?… no nejlépe vyrazit do cizích krajů, poznat nové obzory a okusit tamní prach a bláto :-) Naskytla se mi možnost strávit víkend v Hřebečné, v krásné oblasti Krušných hor, uprostřed kvetoucích horských luk a hlubokých, zdravých, borůvkami přesycených smrkových lesů. Bylo v plánu vyrazit společně s rodinou, ale hoši dali nakonec přednost domácí burgergrilovačce a kutění na jejich zálesácké chatce, takže jsem je opět vybavila buchtami (tentokrát jsem jich pár odvezla s sebou) a nechala je trápit se doma pomyšlením, jak si mohli s mamkou krásně užít vody, bláta, mlhy a echt bajkového terénu, jako stvořeného pro pohodový rodinný výlet :-)) Ze Šumavy do Krušných je to kus cesty, takže páteční odpoledne padlo na přesun a zabydlení se v pravé horské chalupě, která by sama o sobě stála za celovíkendový průzkum a obsáhlou fotogalerii. Majitel se věnuje historickému lyžování a navíc je i znalým cimrmanologem, takže chalupa je napěchována starožitnými lyžemi a cimrmanovskými glosami, nalezenými v liptákovské hospodě U Sirotků :-) Na tomto místě mi nezbývá než zvolat nehynoucí DÍKY!! to Kouba_2005, který mi tuhle možnost nabídl a všechno u svého kamaráda domluvil a zajistil. Máš to u mě, Jakube! :-))

Tak, a teď konečně k tomu kolu.. Sobotní ráno se cpalo do oken větrem a plnotučnou našlehanou mlhou, ve které se okolí dalo jenom tušit. Aby snad nebylo vody málo, tak se ještě v pravidelných intervalech spouštěl déšť. Kolem desáté se zdálo, že už to padá o něco míň, tož jsem tedy vyjela, však nejsu z cukru, né?! :-) Přiživila jsem se na trase, kterou jsem si stáhla z nedávného babicakova reportu, vymyslel ji RomanH a vytunil Paja, takže díky kluci, je vidět, že víte, kam jet, aby byl zážitek skutečně autentický (aneb Jak je dobré choditi na bf ;-))

Krušné Hory byly v sobotu opravdu krušné. Zmáčené louky, pěšiny plné jezírek a nad nimi cáry mlhy hnané větrem. Membrána v botách i v bundě odolávala docela dlouho, já být na jejím místě, už se na to dávno vykašlu. Což samozřejmě nakonec nastalo :-) Nejvíc „natur“ byla cesta po čáře s Německem. Cesta místy spíš tušená než viděná, hustá mokrá tráva, louže, díry, bahno. Mrholení, mlha. Ticho. Les..

Když jsem zapadla snad do tisícího bahenního jezírka, nastala drobná, mírně hysterická vsuvka, rozesmála jsem se a zakřičela Fáájn, tak co tam máš dál?! Načež přestalo mžít a začal slejvák :-))

No, co dál dodat… prostě boží. Na Božím Daru jsem se křísila polívkou, horkou čokoládou a jako „poděkování“ po sobě nechala mokrou a trochu zablácenou židli.. Na Blatenském vrchu jsem do sebe obrátila jedenáctku gambrinus a cítila se mezi podobně zablácenými bajkery jako mezi svými.. Na jeden a půl kilometru dlouhém offroad sjezdu po čáře z Hraničního vrchu s průměrným klesáním 17% jsem zkoušela, jak dopadne souboj contíků a xt brzd s kořeny hladkými jak sklo, mokrým jehličím a kamennými plotnami. Na pravé noze se mi mezitím mísilo bahno a krev.. :-)

Večer byla chalupa v Hřebečné doslova darem z nebe. Horká sprcha, roztopená kamna, čaj a trochu hruškovice pana domácího dokázaly udělat z hroudy bláta zase jakous takous humanoidní bytost.. A jak se panečku spalo! :-))

Neděle se ještě ráno moc přívětivě netvářila, ale během dopoledne se hory naplnily sluncem a turisty. Zajela jsem si zapsat do deníčku ještě pár restů po okolí, doprasit blizze a druhou sadu cyklohadrů, které jsem doma přibalila z čiré rozjívenosti a byla přesvědčená, že je netknuté přivezu zase zpátky. Odjíždět se mi hodně nechtělo, ale doufám, že dá-li pan domácí, Kouba_2005 a pámbu, že se brzy zase vrátím :-))

Tak zatím, Hory Krušnokrásné!!

:-)

(vloženo 19.7.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Aduldinho
Aduldinho

23.7.21 01:38

Vždyť já žil skoro v podkrušnohoří výjezd na Klíňák koštoval 70km a asi 1600 nastoupano :-) JJ a jel jsem párkrát Krušnoton, ale to se odehrávalo krapet dál od Božáku :-)

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

22.7.21 12:50

MirosPikos, což ve výsledku fakt dopadlo dobře :-D Nikde jsem kupodivu nelehla ani ve stoce se nevykoupala a škrábance a modřiny se nepočítají ;-) Ta kořenovka už pak tedy byla únavná, bylo to dlouhé a na HT obtížně jetelné, nakonec už jsem to strkala :-/ Na sjezdech jsem si pak spravila chuť :-)

Aduldinho, nj, ty tam máš najeté jakési strašlivé silniční závody, že jo? To je pravda, dřív byly Krušné Hory synonymem kyselých dešťů a zničených lesů, dnes bych řekla, že se tak pěkné zdravé lesy hned tak nevidí, aspoň tam, co jsem já byla.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

21.7.21 18:59

Velká paráda, jj, Krušky dokážou někdy pozlobit, ale oproti mému dětství, kdy byly plné pahýlů, nabraly dosti na kráse a určitě stojí za návštěvu! :-)

Reagovat
MirosPikos
MirosPikos

21.7.21 15:29

No tak to je velká paráda. Čím dál povedenější. Ta kořenovka asi nejvíc. Tam musí mít takovou radost, že pustí brzdy. Což ve výsledku může dobře dopadnout :)

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

21.7.21 12:21

Kožíšku, tak vidíš, chlape! :-) Po druhé dávce si jeden den zalenošíš na gauči a budeš zase jura ;-)

Huberte, díky díky, potěšil jsi mě tyjo :-) A prosím, zkus dát něco dohromady, řekla bych, že to bude hodně zajímavé a inspirativní. Tvoje pojetí cyklotoulání je mi moc sympatické.. a je vás tu víc takových romantiků :-)

Reagovat
hubert.d
hubert.d

21.7.21 07:48

Fotky jsou krásné, zachycující atmosféru, ale příběh – ten je skvostný, hodný časopisu!

Já se rád toulám, sem tam něco vyfotím, ale „publikovat“ už jsem líný. Možná zkusím dát něco dohromady z toulek po oblíbeném Českém lese, jež spojuje Šumavu s Kruškami.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

20.7.21 21:45

Mamko, už se těším na další report a mělas pravdu ta 1.dávka Pfizera byla celkem na pohodu, až na prvních 15minut po injekci- ale nebylo to nic hroznýho.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

20.7.21 21:42

Díky všem, už vymýšlím, kam příště. A snad už tedy s rodinou, takže hlavně cukrárny, pivovar.. no a ta lednice v Přebuzi :-)))

Reagovat
learita
learita

20.7.21 21:14

Takové víkendové bikovani a byvakovani v Krusnych horách upřímně závidím. Díky

Reagovat
sandy1
sandy1

20.7.21 20:01

Příspěvek se neuložily tak znovu. Mamko super report. Potěšil. Za týden tam jedu na dovolenou. Táhneme sebou 5 kol, takže nějaká místa, která jsi vyfotila mám v plánu navštívit a jiná jsi poradila. Dik

Reagovat
Tomik_S
Tomik_S

20.7.21 17:44

Moc pěkný mum,1,8 parádní a osvěžovna s koláčem a pivkem lahoda :-)

Reagovat
Pepe76
Pepe76

20.7.21 09:58

Paráda,jsem na dovolené bez kola a tohle moc potěšilo, děkuji

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

20.7.21 09:13

Mamko, tak to je perfektní, fotky super a reportík jako vždy úžasnej :-)

Reagovat
vili
vili

20.7.21 08:29

parádní report

Reagovat
Radim193
Radim193

20.7.21 08:09

TAk tohle je opět nádhera. Díky.

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

20.7.21 02:46

Opět obrovská nadhera. Moc krásné fotky.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

19.7.21 23:53

Díky vám všem za ohlasy :-)

midlandere, pokud vím, tak mrtvá voda v pohádkách způsobovala, že oddělené údy a hlavy zase přirůstaly k trupům, tak by mi možná zahojila ten šrám na noze.. A jinak teda budu předstírat, že jsem tvou narážku nepochopila :-D

Jakube, nejlepší je to stejně navečer a bez plavek ;-)

Dedku, děkuji pane :-)

Kofi, určitě stojí za to si to zopakovat. A synek, tomu už za chvíli nebudeš na kole stačit! :-) Že ho zdravím, šikulu :-))

Jano, jsem ráda, že se ti fotky líbí :-)

miťo, moc děkuju i já :-)

Kožíšku, první dávka bývá v pohodě, o víkendu určitě vyrazíš :-) Myslivny mě zaujaly tím, že slouží jako zdroj pitné vody. Když jsem viděla tu tmavou rašelinnou vodu, co z nich vytéká.. nejspíš to umí nějak vyčistit

Inspektore, ty Krušky jsou jiné než Šumava, to máš pravdu. Takové syrovější a pustější. Taky mě hodně oslovily.

Oldo, oko neoko, nedostat se na taková pěkná místa, nebylo by co fotit. Díky kámo :-)

DejfSejf, tyjo, děkuju!

Doubku, aspoň ty dva dny, no. Takové víkendové pošolíchání a pak zase pěkně zapadnout do procesu :-/

grafiku, ano, fotka s pivovarem je jedna z mála, které vyšly líp, než jsem čekala. Zvláštní, to focení, pořád mě to překvapuje :-)

Báro, díky moc :-) A ta lávka.. no ještě ke všemu ten pochozí betonový sloupek byl do vrtule, takže se trochu kolíbal :-D

Radku, to zní náramně, na Boží Dar pro boží dar a k Medvědovi z Bludné pro mlíko :-) Jasný, s tou mlhou mohlo být hůř, přece jen něco vidět bylo. A je fakt, že aspoň jsou ty fotky trochu jiné, než s tím vycíděným nebem :-)

Josephh, Edwin, díky kluci, zachytit atmosféru je právě to, o co se vždycky snažím :-)

Darkson, díky pane :-)

rudlo, Přebuz, Jelení, samoobslužný bar… píšu si. Příště! ;-)

Zoidbergu, přesně s tím podzimem mě to taky napadlo. Navíc to ticho, jak kdyby se příští den měl probudit do sněhu..

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

19.7.21 23:50

Ty kořeny kloužou už od pohledu, ale je fakt, že fotkám lesa tato atmosféra sluší. Skoro už se začínám těšit na podzim…

Reagovat
rudla pudla
rudla pudla

19.7.21 23:07

jj ten bar, to mi zachránilo život dnes :) a ta chaloupka Koubovo je nádherná, útulná, tam se musí spinkat nádherně

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

19.7.21 22:41

Rudla pudla: takovýto samoobslužný bar bych často potřeboval taky, přece jenom ty benzinky tak často nepotkávám, hlavně kvůli pití!

Reagovat
rudla pudla
rudla pudla

19.7.21 22:36

Ta lednička je kousíček nad hospodou naproti dětskému hřišti. Měli tam i super obložený chleba vajíčko, slanina, zelenina tenis jsem si dal a opravdu mě překvapilo, že si dá někdo tu práci a doma takhle připravuje obložené chleby no opravdu skvělý. a snad budou všichni lidi slušný a za všechno řádně zaplatí. Do mé vyjížďky jsem hodil foto i z venku občerstvení

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

19.7.21 22:17

rudla pudla : žes nezamával, čéče, když mi jezdíš kolem baráku :-) Mamka tu byla na den a půl a z toho jeden celej den chcalo, i tak toho stihla požehnaně. Příště jistě doplní i o Přebuz. Kde je tam ta lednička? Se divím, že to tomu náporu odolává a že to nikdo nevybrakoval komplet. Jezdí tam už každej :-(

Reagovat
rudla pudla
rudla pudla

19.7.21 22:07

ááá tak tys zabrousila i do mého kraje moc krásné foto, za návštěvu stojí i okolí Přebuzi, Jelení – to je takřka přes kopec od Horní Blatné skoro podél hranic tam je to slast dnes jsem tam cyklotouloval okolo špičáku. Na Přebuzi je i luxusní samoobslužný bar včetně jidla

Reagovat
Darkson
Darkson

19.7.21 21:48

Skvela galerka

Reagovat
Edwin
Edwin

19.7.21 21:45

Krása střídá nádheru. Fakt jsem se zasnil, jako bych tam byl taky.

Reagovat
Josephh
Josephh

19.7.21 21:13

Na těch krásnejch fotkách je super zachycená ta atmosféra. Takový to mlhavo, pošmourno… moc se mi to líbí.

Reagovat
Radek A. S.
Radek A. S.

19.7.21 20:49

Paráda … Na Rýžovnu jsme léta jezdili ke kamarádovi na chalupu (barák asi 500 metrů pod nynějším pivovarem), vždy v sobotu ráno na skládačce pro chleba do pekárny na Božák a pak na otočku na druhou stranu na Bludnou ke „starému Bärovi“ pro mlíko odlité z konve :-)

Byl jsem teď o víkendu u rodičů v Ostrově a když prckové spali, tak jsem si vyšlápl alespoň na Klínovec – měl jsem štěstí že jsem se trefil mezi deště ale mlha tam byla jako vždy pořádná. Na tvých fotkách to ještě vypadá docela v pohodě :-)

Reagovat
bara2
bara2

19.7.21 20:21

Minimalistická lávka mě dostala! :-D

Parádní fotky z echt hnusnýho počasí a zcela nesjízdných cest. No co, no, však nejseš z cukru, jak píšeš. Pěkně prožitý víkend, máš můj obdiv, do toho bych teda nešla.

Reagovat
doubeq
doubeq

19.7.21 20:05

Waters… kámoška to říkala :-D , ale to je, už to můžu říct i já, před mnoha lety za našeho mládí :-D

Reagovat
grafik
grafik

19.7.21 20:03

Super. Pivovar se mi líbí.

Reagovat
waters
waters

19.7.21 19:34

doubeq: kdes to slyšel?:)

Reagovat
doubeq
doubeq

19.7.21 19:31

Pěkná dovolená, už dávno neplatí pořekadlo Hnusný jak Krušný hory…

Reagovat
DejfSejf
DejfSejf

19.7.21 19:30

Luxusní záležitost palec nahoru. Mohlo by tady klidně být jen vlákno o mamce a jejich reportech, protože to má opravdu úroveň.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

19.7.21 18:31

Mamko zase pecka! Je vidět, že to oko máš i mimo svůj rajón, i když s pomocí zdejších borců. Příběh, jako vždy parádní a fotky, samozřejmě taky.

Reagovat
INSP.TRACHTA
INSP.TRACHTA

19.7.21 17:35

krása, krása, krása ........ ač Šumavák, tak Krušky jsou nej .....

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

19.7.21 17:23

Mluvíš mi z duše Mamko, nejlepší je se o volném času někam projet na kole-samozřejmě každý podle svých sil. No mě zejtra čeká 1. dávka Pfizera, tak s tím moc nepočítám, že o víkendu zase někam vyrazím, teda záleží na tom jak se budu po té vakcíně cítit. Vodní nádrž Myslivny moc pěkná a ta chajda na poslední fotce vypadá jako z pohádky.

Reagovat
miťo
miťo

19.7.21 17:20

Fotky i příběh super. Díky!

Reagovat
Jano86
Jano86

19.7.21 17:17

Ja to nikdy nečítam (nechce sa my :D) ale foto krása! Neskutočná krása!

Reagovat
kofejn
kofejn

19.7.21 17:09

Pěkně!

Jediné setkání s kruškama a kolem bylo s dětma na Ježíškově cestě. Někdy se tam budu muset vrátit, zdejší fotoreporty mě v tom utvrzují. Tak snad až doroste synek…

Reagovat
dedek55
dedek55

19.7.21 16:57

Jako vždy paráda a celkový obdiv :-)

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

19.7.21 16:44

Koupání v Mrtvým rybníku dle majitele chalupy prý super, jen to není na bílý plavky … tedy pokud je člověk nechce záměrně obarvit na hnědou od rašelinový vody.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

19.7.21 16:40

Chápu, Mrtvý rybník, to už je na pováženou… :-D

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

19.7.21 16:40

Éch, sorry s tou trasou, sáhla jsem vedle.. Totok je ono:

https://mapy.cz/s/cofucakuja

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

19.7.21 16:38

Ufon, díky pane :-)

Nojo midlíku, nebyl čáás, znáš to… A taky nezapomeň, že už jsem starší osoba ;-D

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

19.7.21 16:36

Díky :-) Celá trasa je zde:

https://mapy.cz/s/gonefacano

Podotýkám, nejsem autor, tohle mají na svědomí RomanH, babicak a Paja (vydedukovala jsem). Já jsem jela je cca 25 – 18 a pak 38 – 60 bez smyčky z Božího Daru

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

19.7.21 16:36

Koupačka nebyla? Nějak nám měkneš, mamko! :-D

Děkuji za zachycení echtovní krušnosti Krušných hor… jo, takhle je znám… :-)

Reagovat
ufoncz
ufoncz

19.7.21 16:36

Krásný. Na ježdění to úplně nejvíc nejlepší není, ale takový počasí dodá fotkám šťávu. A v kvalitě obrazu ses proti některým prvotním reportům značně zlepšila taky.

Reagovat
s4r
s4r

19.7.21 16:18

To je taková nádhera… :-) Díky za super fotky a report. Nebyla by trasa k dispozici? Jako mostecký rodák si na Krušné brousím zuby už dlouho, zatím se ale nepodařilo.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Aduldinho 39
kandik psi zub 6
bara2 23
sorak 17
Pepa Hrabačov 19
vasour1988 7