Chytrému napověz hloupého kopni

Přidat foto

tento „článek“ jsem chtěl napsat k mému profilu kola. Když mi přišly upravené fotky tak už se mi nechtělo psát další elaborát a ono ejhle :-D . Tak bych tady chtěl vám napsat pár slov o tom, která kola jsem měl mezi svými vybranými a co mě nakonec vedlo si je nevybrat. Tak i snad někomu tyto slova pomůžou při jeho rozhodování.

Disclaimer: tato rozvaha nemá být hejtem daných kol.

Takže hezky od začátku: ještě když má drahá polovička nechtěla kolo taky tak jsem koukal po kolech o několik desetitisícovek výš (Cannondale Scalpel Carbon 3, Kona Hei-hei CR/DL) Na Scalpelu jsem měl tu možnost se povozit ale v eMku to byla na mě spíš tříkolka a v eLku bylo zase už „větší“ než by se mi za ty peníze líbilo a řeštit na menším rámu 120mm představec mi přišlo jako arci-prasečina. Navíc bych u Scalpela musel zainvestovat další řachu do výpletů.

Líbili se mi také trailové HT Yeti ARC a Santa Cruz Chameleon jenže zastoupení SC v čechách ani nevim kde je a BikePorn tou dobou taky nebyl uplně v povědomí a objednávat to ze zahraničí se mi uplně nechtělo.

Poté jsem našel Rocky Mountain Vertex v krásný modrý a než jsem dořešil, kterou velikost obě byly fuč :-(, ale podle slov kamaráda se, kterým jsem to řešil „je to sice stylovka ale už zastaralá“

Řešil jsem také Ghost Lector SF LC Advanced, nad kterým všichni recenzeti ochali a jásali, kamarádi mi říkali, že by se k mýmu hovadství hodilo jenomže neortodoxní design zadní stavby mě docela odrazoval a povozit se na něm v okolí moc nešlo.

To Superior XP 979 byla jiná káva, natažená geometrie DT kola (leč devatenáctistovky) DT vidle už už jsem letěl za místním prodejcem kolo objednat. Potom člověk zajede na pokec s kamarádkou, která tou dobou jezdila svěťák na SUPERIORu a poté co mi řekla, jaký mají problémy mechanici s přední neboostovou vidlí, tak sem si říkal „přece nebudu jezdit elitu“ ale nemohl jsem to vypustit z hlavy. Potom jsem si uvědomil, že chci kolo taky tunit a přesně tenhle problém by nastal když bych na SUPa scháněl nový výplety :-)

Nakonec jsem tedy vybral Spešla vesměs z důvodů co jsem popsal v profilu kola ale netušil jsem (je mi to navíc uplně u prd*le) že ta značka leží spoustě lidem v žaludku. Díkybohu v mým okolí jsou normální lidi, který si nemusí léčit mindráky tím, že se smějou někomu jenom za to, jakou si vybral značku kola :-)

A pokud mi budete psát, že jsem zapoměl na „tu nebo onu“ značku tak vězte, že krom značek který se do střední evropy potažmo do Čech nevozí, tak jsem ty katalogy prolezl vesměs všechny a nebudu psát o každý jedný z nich prostě jsou to značky, který by mi museli nabídnout nevim co, abych se o ně zajímal trochu víc :-)

(vloženo 24.5.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
waters
waters

26.5.21 15:09

ToMášMarný: tam je ale limit 90kg

Reagovat
ToMášMarný
ToMášMarný

26.5.21 14:29

Co pohodlné jak full, dokonce pohodlnější!

Reagovat
jIrI___
jIrI___

26.5.21 12:02

Dříve bylo RB IQ rychlé jako HT, nyní je HT pohodlné jako full. Prostě nová doba :D

Reagovat
Bebe
Bebe

26.5.21 11:36

A výrobci fullů nebudou mít co žrát:-))

Reagovat
Tramvajar
Tramvajar

26.5.21 08:06

zircek:

+1

I tak ale stejne osazeny full srovnatelny kvalitativni kategorie je schopnosti tlumit drncaky uuuplne jinde.

Reagovat
zirecek
zirecek

26.5.21 07:36

Gaper: Skoro bych řekl, že je to vlastnost drtivé většiny novějších, dražších HT. Rozumný rozvor, položená kvalitní vidle, karbonový rám, široká karbonová řidítka, kvalitní gripy, objemné pláště. To vše posouvá novější HT na užívání si sjezdů, o kterých se dříve nesnilo. Kde jsme se dříve drželi zuby nehty, tak teď si to více užíváme a letíme…

Reagovat
Gaper
Gaper

26.5.21 07:10

Sorry ale to co popisuješ dělá 3/4 novejch HT. Já to kolo mám rád, není to ale jeho jedinečná vlastnost, boha :D.

Reagovat
KUBULA
KUBULA

26.5.21 05:57

D3VL3R: ja prece nezpochybnuji tvou zkusenost, rychlost ani dovednosti natoz pak „drsnost“ daneho sjezdu. Ja proste jen nevim, kde je tam videt jak se chova kolo. Vidim riditka, hodinky, kopici turistu a to ze si vybiras nejhladsi mista, ale co dela zadni stavba a zbytek pokla pod nohama proste ne. Nevidim ani to ze jedes 50. Takze neber to jako neco proti tobe to vubec ne, ale ja proste nevim jak z toho poznat jak je epic ht super.

Reagovat
zirecek
zirecek

26.5.21 05:26

Můžeš rozvést tento nelogismus? „v některých situacích chová trochu jako full“

To je potom můj Canyon Exceed sjezdový speciál, který má navíc v sedě pod zadkem přes 5 cm „zdvihu“ díky pružící sedlovce.

A když vidím ty vaše gripy, tak se potom se svými Ergony můžu rovnou na světový pohár v DH.

Můžete to popsat jakkoliv jinak, můžete mít pohodlné HT s geometrií do rychlých sjezdů, ale full je full.

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

26.5.21 01:40

Mam pocit, že se tu bavim s troglodyty… NIKDO NETVRDÍ, že mam pod zadkem 10 čísel zdvihu. Ale prostě epic se v některých situacích chová trochu jako full a píčujte si tu jak chcete!

Dál bych doporučil těmto expertům pujčte si to kolo a pořádně si ho projeďte! Mimo jiné podobnej projev má i výše zmýněnej SUP – abyste mě tu nosočovali, že vidím mý kolo skz “růžový brýle”. HOWGH!

Reagovat
Tramvajar
Tramvajar

25.5.21 22:48

Devler: Vezmi to někdy do terénu, ne na vyžehlenou uchozenou hliněnou stezku. Tohle je snad nejnudnější sjezd z Radhoště a okolí. Červená od sochy nebo modrá z Pusteven jsou mnohem lepší. Nemluvě o červené z Velkýho Javorníku.

HT je HT. A i když některý HT „pruží“ líp než jiný, oproti třeba jen XC celopéru s 10 cm zdvihu je to úplně někde jinde.

A když jedeš kolem lidí, zpomal…

Reagovat
zirecek
zirecek

25.5.21 21:47

Sjezd z Radhoště ve směru dle videa je pouze o tom to pustit s vypnutou hlavou. Tam žádnou techniku jízdy nepotřebuješ. Na HT se jen snažíš neprorazit zadek, nezrušit ráfek na velkých šutrech, takže jen lítáš ze strany na stranu dle potřeby. Jinak je to pouze naklepávačka ve vysoké rychlosti a řvaní na lidi, ať uhnou. Poznáš tak jedině objem a tlak v plášti, styl geometrie, stabilitu kola na rychlé sjezdy. Je úplně jedno, co máš napsané na rámu za název.

Na tento styl sjezdů je Full přínos, jak z hlediska utrpení těla, tak z hlediska celkové bezpečnosti. HT má spíše na vrch u super těžkých a pomalých sjezdů, kde lépe cítíš terén, než abys se nořil do zdvihů na obou kolech.

Reagovat
cosmo
cosmo

25.5.21 21:46

tak jo, mrknu do map kolik tama jezdim na fullu… a napisu, kazdopadne nahoru se mi to taky 1× podarilo, ale stojka to je pekelna… dolu je to zabava za odmenu po vyjezdu

Reagovat
D3VL3R
D3VL3R

25.5.21 21:35

Běžte si to tam někdy projet :D Kdo někdy sjížděl sjezdovky nebo kopečky v Beskydech téměř 50kou, tak chápe, že se do toho málokdy pustí i sjezdaři, což je výhoda, že jsem jezdíval DH. Ono chce to i trochu techniky a pružit v končetinách, než sedět jako prkno, volit správnou stopu a číst terén. Nicméně Epic hodně pomáhá a ulehčuje, pojme vibrace, bleskurychle reaguje na změny směru. Epic vás prostě pustí a můžete si to s tím kolem dovolit. Samozřejmě ani v televizi neuvidíte, jak je XCO náročné, kolika metrové skoky tam jsou, sklony a že se to odehrává v rychlosti 30+ s 70 závodníky. Proto doporučuji vyzkoušet na vlastní kůži. ;) Každopádně do budoucna bych šel do fullu alá Procalibr nebo Epic S-Workse.

Reagovat
KUBULA
KUBULA

25.5.21 20:43

Muze mi prosim nekdo vysvetlit jak je z to videa poznat ze Epic HT zehli jako full. Tuto vlastnost nijak nezpochybnuji, ale z toho videa to pro me proste patrne neni.

Reagovat
Bebe
Bebe

25.5.21 18:32

Masakr :-D

Reagovat
Dejv0
Dejv0

25.5.21 18:20

waters: takže akorát, aby sis myslel, že ht žehlí jako full :)

Reagovat
waters
waters

25.5.21 16:35

To je sjezd i na gravel;)

Reagovat
zirecek
zirecek

25.5.21 15:54

D3VL3R: Chudáci lidi, takhle si občas „vynucovat“ průjezd. Taky jsem býval mladý a průbojný. Teď už na Radhošť jezdím mimo sezónu a mimo víkendy.

Reagovat
Cryzyy
Cryzyy

25.5.21 15:46

to je husty, vezmes HT ram, das tam ne uplne funkcni Rebu a mas z toho skoro fulla :-D bejt tam funkcni vidlice, tak je z toho skoroenduro :o) ale tak nejak to zapada do toho „ale nemyslim si, že od podzima 2500 Km je málo“ (pokud to neni mysleno 2,5k mesicne)

Reagovat
D3VL3R
D3VL3R

25.5.21 14:21

Kdyby někdo chtěl, tak mám několik videí na YT, jak Epic lítá v terénu. Poznámka od svěřence co se mnou trénuje „ty jsi z toho udělal celopéro“. Takže ano, chová se to „skoro“ jako full. To neznamená, že by to nešlo na jiném HT..

https://www.youtube.com/watch?…

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

25.5.21 13:52

pro hlupáka každý hloupý ;-)

Reagovat
IMHO
IMHO

25.5.21 12:39

Hele ty musíš mít slušnej mindráček. Uvědomuješ si, že to nikoho nezajímá a že ze sebe děláš veřejně blbce. :D

Schválila ti polovička i tento příspěvek?

Reagovat
Lachtis
Lachtis

25.5.21 12:32

hovado_cz: důležuté je, že sis vybral a jsi spokojený, to je hlavní. Původně jsem nic komentovat, ale napsat: „Ale na rozbitých cestách a kořenitých sjezdech nepoznáš moc rozdílu mezi epicem Ht a třeba tím Scalpelem ;-)“. Pokud ten Scalpel nebyl zamčený či tlumič neměl nesmysl Psi, tak je to fakt blbost, sorry. Sám jsem vlastnil několik HT a aktuálně vlastním HT, které je oproti Epicu HT pohodlnější (specifická zadní stavba + 27,2 karbon sedlovka), ale jakmile sednu na svého XC fulla a byť tlumič přitvrdím, tak stejně je pohodlnější, než HT a v terénu obzvláště :-).

Nic ve zlém, tvoje kolo se mi líbí (ač eS nemusím), chápu nadšení z něj a tak je to i správně.

Reagovat
waters
waters

25.5.21 12:20

Jirra: kluk se v tom trochu plácá ale vybral dobře, než zjistí, že má zastaralou GEO:))))

Reagovat
Jirra
Jirra

25.5.21 12:15

Kola pěkný, zbytek bude asi trochu diagnóza :-)

Reagovat
Johny.Merida
Johny.Merida

25.5.21 11:40

Jděte raději jezdit :-)

Reagovat
Gaper
Gaper

25.5.21 11:12

Taky nikde nepíšu, že nemá. Já jenom říkám že je to skákání od A k B.

Jako podfouklé balóny tlumí dost ale s FS to porovnat nelze, to říkám jako zastánce HT.

Reagovat
Tramvajar
Tramvajar

25.5.21 10:43

Kde bere HT Epic vzadu těch 10 cm zdvihu???

Reagovat
Dejv0
Dejv0

25.5.21 10:40

„Ale na rozbitých cestách a kořenitých sjezdech nepoznáš moc rozdílu mezi epicem Ht a třeba tím Scalpelem“

Tohle moc nechápu, to jsi měl na přefoukanej tlumič i gumy ne?

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

25.5.21 10:25

Budíček, proč by ne? Třeba mě udělalo radost, že moje žena si řekla o pořádný kolo a ne nějakou jebku ze supermarketu, tak jsem ji rád koupil pořádný kolo taky přestože pro mě to znamenalo nemít Konu ;-)

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

25.5.21 10:15

JachymP epicHT neni něco jako full ale projev se tomu hodně podobá :-) a určitě to neni na to abych to vzal na černej trail do bikeparku a “onanoval” na tím, že to jede líp jak trailový kolo. Ale na rozbitých cestách a kořenitých sjezdech nepoznáš moc rozdílu mezi epicem Ht a třeba tím Scalpelem ;-)

I když možná ty a lidi co ty kola viděli na jen na YouTube tak v tom máte jasno :-)

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

25.5.21 09:45

Gaper, Epic od 2020 má sedlovku 30,9! Máš to napsaný ve dvou mých profilech :-)

A co se týče geometrie tak jsem měl loni možnost řadu kol vyzkoušet takže jsem nevyvíral kolo podle letáku :-)

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

25.5.21 09:32

Jonti, loni, když jsem kolo vybíral tak tam neboost byl a vzhledem k predikcím, o situaci na tru jsem na podzim nechtěl moc čekat kolik těch supů letos bude na pultech :-)

Reagovat
vpa007
vpa007

25.5.21 09:03

Pěkný. Já bych si osobně z toho vybral to eRBéčko… :D ;) :D ;)

Reagovat
jonti
jonti

25.5.21 09:00

Díky za příspevek, je fajn vědet, jak někdo vybíral. Je to hodně o tom, že ani jedno z těch kol, které si měl ve výběru, by nebylo špatné. Ani ten Superior už neboost vidlice dávno neosazuje.

Taky jsem nedávno koupil kolo, které mi tady až ho nafotím nejspíš dost lidí zkritizuje, taky nemá dobrý poměr cena/výkon, ale mě těší.

Reagovat
scalar
scalar

25.5.21 08:57

Hlavní je uvědomit si, že u cyklistů je kolo prostředek, ne cíl.

Reagovat
MéďaPusík
MéďaPusík

25.5.21 08:35

Nech to už být, všem se nazavděčíš. Pokud neuneseš kritiku, někdy oprávněnou, někdy ne, tak to nedávej na veřejné forum.

A ten mimoděk s kabelkou od Lagerfelda v profilu tvého Spešla přímo nahrává si do tebe trochu rýpnout. Pak se nediv.

Vše myšleno v dobrém.

Reagovat
JachymP
JachymP

25.5.21 08:35

Když si někdo myslí, že Epic HT je něco jako full u jiných značek, tak to už se fakt není o čem bavit, to je slušná masírka ;)

Každý zkrátka od kola čeká něco jinýho a né každý je hovado :)

Reagovat
Zoidberg

25.5.21 08:31

Obsah tohoto příspěvku je blokován.
Reagovat
Gaper
Gaper

25.5.21 07:43

Nejřív trailové HT, pak XC chrta s 27,5 sedlovkou, pak XCDC pevňák, pak zase chrt s 27,5 sedlovkou (a Už od října? na sidu)… Nakonec Epic, jako beru že díky geo jě to něco na půl cesty pomalu… ale i tak, nejdřív to chce rozmyslet jakou kategorii kola. Zrovna ta 27,5 sedlovka je pro hodně lidí nogo. Obecně si vzal kolo s kterým chybu neuděláš, jenom jsou to trochu neporovnatelný kola (z mého pohledu).

A kamarády s geo bych neposlouchal tak moc… ono ta dnešní geo není pro každého. Když člověk nejezdí rance, extra rychle dolekopcom nebo dlouhé trasy, je lepší vzít něco kratšího a s ne tak položenou hlavou.

Reagovat
zirecek
zirecek

25.5.21 07:39

cosmo: A nechceš ubrat plyn? Vždyť tě přece nikdo nenutí zde psát a nechat se takto startovat…

Reagovat
scalar
scalar

25.5.21 06:52

Pouvažuj o zakoupení medvídka mývala.

Reagovat
kiwaf
kiwaf

24.5.21 23:39

Mel si vzit toho Ghosta :)

Reagovat
Vilém
Vilém

24.5.21 22:46

Tvl, ty ses trapak. Muzu ti nekam poslat kapesnicek :)

Reagovat
waters
waters

24.5.21 22:06

Yeti ARC doznal hodně hodně změn oproti předchozímu modelu. Původně to bylo XC kolo:))

Reagovat
waters
waters

24.5.21 22:05

Ghost je hnusáček, nemohu si pomoci. RM je pěkný. Zapomněl jsi na SC Highball 3 :))

Reagovat
budíček
budíček

24.5.21 21:54

tak hlavně, že nezapomněl zmínit ,opět, svou drahou polovičku, která mu bajk schválila :-) i nu, každý má, co si zaslouží

Reagovat
cosmo
cosmo

24.5.21 19:52

tvl. jedem dalsi kolo…clovece v pojmenovani „dalsi cerny Hatecko od speslu“ vidis nejaky vysmech nebo leceni mindraku????… ty budes troll, ktery musi v dnesni hyper-korekt dobe, tak dlouho cpat vsem okolo svoji pravdu, az mu musi schvalit jeho vyber…

uz jsem psal – dam ti 5hvezd budes OK?… udelam profily svych kol, abys mi tam mohl psat jak se ti nelibi… dokonce ze ti vyfotim kolo v hospode…

tobe to nestaci, ty musis brecet v dalsim prispevku…

clovece fakt jsem myslel, ze ti to stacilo, nejak jsme to ukoncili, ale ne… ty rozjedes dalsi obhajovaci vlakno, aby si dostal na svoji stranu dalsi cleny fora…

udelej prosim jeste anketu, jake kolo jsem si mel vybrat…

Reagovat

Další galerie z kategorie

petryk 3
káňa 7
DaD 14
Tobyfree 2
Manas 20
káňa 8