Cyklostezky v Kodani

Přidat foto

Letos se mi konečně podařilo projet se na kole v Kodani. Půjčil jsem na nejbližší zastávce metra kolo od Donkey republic, což je něco jako naše Rekola. Čili funkční krátkodobé výpůjčky přes mobil bez dokovacích stanic. Projel jsem si jak okrajové části, tak centrum včetně velkých mostů. Cyklo mosty jsou impozantní, ale tvrzení, že Kodaň je top cykloměsto na světě, je podle mě přehnané. Oproti Belgii nebo Nizozemí mi tady chyběly svislé cykloznačky. Stále je co vylepšovat.

(vloženo 25.8.19)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
deekay
deekay

26.8.19 13:26

wilda: Ano, kriklouni, notoricti zvonici a klickari rozhodne nedelaji cyklistum dobre jmeno. Ja mezi ne ale nepatrim. Jen me proste prestalo bavit kazdych par metru zastavovat a cekat nez nekdo z mnou uvedenych skupin vyklidi pole,pri cemz si me zpravidla meri nevrazivym pohledem. Dokonce jsem se nezridka setkal na moje tradicni „Pardon“ s odpovedi „Aby ses neposral“. Po takove reakci nemam uz pak mentalni problem poslat dotycneho nalezite doprdele taky.

Reagovat
wilda81
wilda81

26.8.19 13:01

Mel jsem to stejne – uplny okraj mesta (ted uz jsem mimo). Smer centrum jsem jezdil de-facto jen do prace. Rano pul bidy, to byva vetsinou v pohode, ale odpoledni navraty vypadaji presne jako v kazde diskuzi o cyklostezkach tady resp jak jsem nadsadil v popisu niz. Ale ruku na srdce, rekl bych, ze min v Ostrave si lide zacinaji na stezky zvykat a vetsinou se zaradi do spravnych pruhu hned jak jim dojde ze jsou vedle. Ze jsou ale stezky nesmyslne budovane a mnohdy se zbytecne krizi s pesaky nebo auty je vec druha. A pak samozrejme kriklouni, ti delaji spis medvedi sluzbu. Z mych zkusenosti je lepsi pustit, usmat se a jet dal.

Reagovat
deekay
deekay

26.8.19 12:35

wilda: Tak k prvnimu odstavci jen to, ze tam proste ani ten pejskar, ani ta pani s ditetem nema co delat, protoze vedle ma pruh pro sebe. To je totiz takovy, tebou opominuty, drobny rozdil :)

Ale jinak samozrejme s poslednim odstavcem souhlas. Proto bydlim na periferii, do centra pachnu, jen kdyz musim a po trpkych zkusenostech rozhodne ne na kole.

Reagovat
wilda81
wilda81

26.8.19 12:18

figur: leda by to byli ex-řidiči MHD…

Reagovat
wilda81
wilda81

26.8.19 11:52

sparrow_cz: ty mosty jsou speciálně budované cyklostezky v místech s vysokou hustotou dopravy?

Reagovat
Yatza
Yatza

26.8.19 11:36

Naprosto idealni kombice toho, co chces potkat, je duchodce se psem, ktery hlida decko na inlajnech. Dokazali efektivne zabrat pres 2 metry sirokou cestu na „dobu vetsi nez malou“ Napred sem byl lehce nakrklej, ze sem kvuli nim musel zastavit, nicmene to panoptikum co predvedli potom, mi spravilo naladu ;) Babka z jedne strany bezi k decku, decko z druhe strany se snazi dojet k babce. Uprostred se napoprve minou, napodruhe srazi. Kdyz uz se oba sesli na jednom kraji a kynuli at jedu, tak sem jenom vesele ukazal na voditko pres cestu a psa na druhe strane, kterej odmital prejit k nim. Babka, misto aby pritahla cokla nebo aspon polozila voditko na zem, abych ho prejel, zahajila presun na druhou stranu. Decko se tam samo asi balo a rozjelo se za ni v okamziku kdy sem se rozjel i ja.

Reagovat
figur
figur

26.8.19 11:05

Jen,aby ti dva nebyli zrovna důchodci, které máš zjevně v oblibě…

Reagovat
wilda81
wilda81

26.8.19 10:47

deekay: To co jsi napsal nerozporuji, je to proste fakt. Ty jsi nasrany na kole, ze nemuzes normalne plynule jet, protoze mas ted zrovna chvilku, ale vsude chodci, auta, semafory, bezci, duchodci, pejskari, dementi, „dopln-si-co-chces“-ti. Pani s kocarkem je nasrana, ze ji rve dite a jeste se tam mota idiot na kole/kolobezce a jeste po ni rve, ze je v jinem pruhu. K tomu steka nasrany pes namotany v zacinajicim bruslari co nedobrzdil. Stekanim vzbudil matce dite nebo naopak kvuli nemu nemuze usnout. Do toho ted nove elektorkolobezkari, kteri nevi jestli patri na cyklo nebo mezi chodce. Bruslarka/bezec se sluchatky neslysi zvonek, ze ji/ho chces predjet. Do toho fotici turista nebo duchodce co vubec nevi, ze je tam cyklostezka…

Ja se namotal po mestskych stezkach pomerne dost, ale zazitek z jizdy se (hlavne v odpolednich hodinach) limitne blizi nule. Radeji ty 2 lidi za tyden a s usmevem se pozdravit. ;)

Reagovat
sparrow_cz
sparrow_cz

26.8.19 10:10

@Potkan007 foto je z pátku. Je fakt, že ranní špičku, kdy všichni jedou do práce, jsem asi nestihl, ale odpolední si myslím že jo. Provoz mi přišel celkem normální, ale já jsem na motání se v městském provozu zvyklý.

@wilda81 Jsi na BF, tak co bys čekal? Světaznalé inteligenty? :D

Reagovat
deekay
deekay

26.8.19 10:06

wilda: Ceska vlastnost to je, protoze hrozne mnozstvi cechu se chova jak dementi, viz. to co jsem popsal. Samozrejme to souvisi s hustotou obyvatel v danem miste. Cim vic lidi, tim vetsi sance ze narazis na dementa. Clovek co bydli v nekde, kde potka 2 lidi za tyden tohle nepochopi.

Reagovat
wilda81
wilda81

26.8.19 09:27

deekay, doubeq: Přesně jste předvedli jednu z typických českých vlastností – přednasranost vůči jiným škatulkám obyvatel. Míra přednasranosti je obvykle přímo úměrná velikosti města/obce kde jedinec bydlí.

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

26.8.19 08:42

Nesedl bych na to… A nejlepší je ten silničář na 4řté fotce, furt na brzdách mezi motáky… Nie, radšej knihu.

Reagovat
Potkan007
Potkan007

26.8.19 07:14

Podle fotek jsi tam byl v době, kdy moc lidí nejezdilo. Já když jsem tam byl začátkem léta, bylo v těch stejných lokalitách cyklistů násobně víc, klidně bych řekl desetkrát. Od rána do večera kolo za kolem, člověk měl problém tu cyklostezku jako pěší vůbec přejít. To jsem teprve zíral, tak jsou tam všichni schopni jet jako jeden celek. Hlava na hlavě a přitom se nenabourají. U nás stačí na zabrání kompletní cyklostezky motající se rodinka na odpoledním výletě.

Reagovat
DoomHammer

26.8.19 05:40

No české lovce cyklistů by z tohohle asi mrsklo :)

Reagovat
tromboonen
tromboonen

25.8.19 23:55

Musíš vyjet trochu dál od centra, tam ty svislé značky asi nemaj aby jim to nekazilo panoramata, ale třeba v Lyngby kde jsem byl na škole (kousek od centra u toho parku královského) a i jinde dále na sever nebo ve zbytku dánska u „dálkových“ cyklostezek je to jinak, tohle je takové civilní, každý stejně ví co má dělat a že kolo má vždycky přednost před autem. Třeba cyklo dopravní zácpy po práci jsou docela zážitek, a nemyslím na nějaké cyklostezce, prostě na křižovatkách ve městě, mezi auty, auta maj smůlu.

Reagovat
doubeq
doubeq

25.8.19 21:32

Přesně vidim to samé jako deekay, a někdo se ještě uráží, když mu dáš najevo, že je ve špatném pruhu nebo že vedle sebe se prostě jezdí doma po dvoře a ne ve městě.

Reagovat
sodek
sodek

25.8.19 20:36

p@x: záleží na hustotě osídlení/okolení.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

25.8.19 20:12

Já teda nevím, ale v zemi, kde všichni jezdí na kole, bych já na kole nejezdil

Reagovat
deekay
deekay

25.8.19 17:33

Kdyz vidim tu foto c.2…

U nas by vsichni pesi byli nacpany v tech cyklopruzich, jako je to naprosto bezne treba na Budejovicke. Nejlepe k tomu jeste par pejskaru s rolovacima voditkama skrz pruhy a rodicu s kocarkama co to odstavi napric, zaryjou hlavu do kocaru a neco tam ladi.

Reagovat
Trepifajxl

25.8.19 15:56

jo, tyhle tři země jsou úplně boží, příjemní lidé a všichni tam jezdí na kolech, prostě paráda

pro našince, když se odtamtud vrátí, jsou to pak „cyklostesky“

Reagovat

Další galerie z kategorie

hovado_cz 20
zbyslavjak 7
bmx20 11
bmx20 7
Muron 3
bmx20 9