Tuning řazení SL-M670 pro dětské kolo

Přidat foto

Zcela nové řazení po odkrytování. Nejdřív je třeba odehnout všechny čtyři pojistky matice.

Ve fabrice asi robotovi pořádně ujela ruka, vazelíny bylo tolik, že prolínala škvírou ven a páčka přišla ve značně umatlaném stavu.

Vazelínu jsem přemístil do malé dózy, bude se hodit

V páčce jsem zaznamenal čtyři pružiny, z toho dvě spirálové a dvě obyčejné zkrutné. Na hlavní ose je taky nemálo různých podložek a pouzder, jejichž pořadí je dobré si poznamenat.

Pro tuhost chodu páček je překvapivě nejdůležitější malá zkrutná pružinka schovaná v hloubi mechanismu, která přitahuje rohatku k ozubenému kolu. Při řazení na lehčí převody otáčíme kolem ve směru šipky a zubem kola musíme odtlačit rohatku.

Pružinu jsem kroucením oslabil tak, že prakticky ztratila předpětí, čistší a účinnější řešení by bylo nahradit ji slabší pružinou se zachováním předpětí.

Zároveň jsem upravil tvar zubu rohatky. Konec zubu totiž míří prakticky na střed ozubeného kola a těsně před přeskočením rohatky tak kolo musí na nepatrném úhlu s prudkým "zpřevodováním do těžka" odtlačit rohatku.

Upravený náběh zubu rohatky.Nesmí se to přehnat, aby páčka úplně neztratila "haptic feedback". Ǔprava náběhu zubu má vliv jen na řazení na lehčí převody, zatímco oslabení zmíněné pružinky zeslabuje i sílu potřebnou na odřazování.

Zde je rohatka už zase schovaná v místě označeném šipkou. Sestavení strojku vyžaduje pevné nervy a trpělivost. Nejvíc mě potrápila spodní spirálová pružina, která neustále vyskakovala.

Výsledek úpravy - rozdíl je větší u řazení na lehčí, protože tam spolupůsobí obě úpravy dohromady. U odřazování se projevuje jen zmenšená síla pružiny.

Celkové výsledky v kombinaci s úpravou přehazovačky. Úprava přehazky viz téma "Ergonomie řazení na dětském kole" ve Fóru.

Fotodokumentace rozborky a úpravy, více v tématu Ergonomie řazení na dětském kole

(vloženo 21.6.19)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Goob
Goob

23.6.19 08:46

Parádní hacking jak za starých časů.

Reagovat
petrun
petrun

22.6.19 06:28

Kluk dostal gumové posilovací kroužky do dlaně. Źádné úlevy, každá legrace něco stojí:-D

Reagovat
vpa007
vpa007

21.6.19 23:48

No teda klobouček pane, tohle je už vyšší dívčí ;-)

Reagovat
scalar
scalar

21.6.19 22:34

A na bazaru nějaké staré řazení s vytahanou pružinou a ochozenou rohatkou nebylo?

Reagovat
Lišák
Lišák

21.6.19 20:04

Slušný výkon! Já měl rozdělaný jen SRAM páčky. Při sundání krytu z Shimano hodinového strojku mě na cokoliv dalšího přešla chuť.

Reagovat
Jakobo
Jakobo

21.6.19 20:04

Pekne!

Reagovat

Další galerie z kategorie

Livina 33
Reyinstashot 32
gemini 7
Doyle 19
Atilla 46
kubajs mtb 10