NPR Vůznice

Přidat foto

ve směru od Nižbora

ve směru od Nižbora

ve směru od Chyňavy

ve směru od Chyňavy

Vzhledem k nedávno zveřejněnému konfliktu v NPR Vůznice, jsem se chtěl na vlastní oči přesvědčit, zda by mohlo dojít k omylu a tedy nechtěně vjet někam, kde to není dovoleno.

Myslím, že v tomto případě je omyl vyloučen.

(vloženo 10.9.18)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
R-A-D-I-U-S
R-A-D-I-U-S

19.9.18 22:58

Předmět ochrany: Lesy svazu Tilio-Acerion na svazích, sutích a v roklích; smíšené jasanovo-olšové lužní lesy temperátní a boreální Evropy; středoevropské silikátové sutě; eurosibiřské stepní doubravy; chasmofytická vegetace silikátových skalnatých svahů; bučiny asociace Asperulo-Fagetum; dubohabřiny asociace Galio-Carpinetum; lokalita kuňky žlutobřiché a roháče obecného

Tak nevím jak moc by vadil pohyb cyklistů/pěšáků po široké šot. cestě. Občas z toho mám takovej divnej pocit :-(

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

11.9.18 22:50

Každý, kdo se trošku pohybuje v přírodě a ctí pravidla a zákony ví, že do NPR se obecně může jen po oficiální značené pěší turistické trase nebo značené cyklotrase, mimo tyto trasy je vstup pro veřejnost zakázán. Tudíž do NPR Vůznice se může pěšky jen po červené TZ směrem ke zřícenině Jenčov. Žádnou značenou cyklotrasu na mapě nevidím, takže pohyb na kole je v celé NPR zakázán.

Právní dokumentace NPR Vůznice je třeba tady:

http://drusop.nature.cz/…ru/index.php?…

Reagovat
Petulda
Petulda

11.9.18 14:53

No, pořád mi uniká tvá motivace mě poučovat o studování zákona, když jsem to nebyl já, komu něco unikalo. Proto se ptám, co tě k napsání toho příspěvku vedlo.

Ale ok, nech to být. Podstatné bylo řečeno.

Reagovat
lazza
lazza

11.9.18 14:45

Petulda: Přečti si můj koment v 11:38, konkrétní souvislosti ti dojdou :-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

11.9.18 14:23

Petulda, a kdo je vlastně ta většina, která se dohodla na tech '' pravidlech? Nevím, ale poptal jsem se tak pěti lidi jestli se je někdo ptal na názor zda někdo někam může pěšky a na kole ne, ale taky o ničem neví. Ber to samozřejmě s nadsázkou. Jen by u takových cedulí mohlo být napsáno i ten důvod proč je to tak nastaveno. Takhle to vypadá, že nějaký '' ekoterorista se ráno probudí a protože má blbou náladu všem cyklistům zakáže vjezd po cestě kde onen ekoterorista jezdí autem kontrolovat onen národní park.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

11.9.18 12:13

Petulda: Tak aspoň částečně se shodneme, u těhle typů lidí je jedno jestli jsou pěšky nebo na kole :-)

Reagovat
Petulda
Petulda

11.9.18 11:54

lazza:

Nepobral jsem co a proč si tedy mám dostudovat. Nevidím v téhle tvé poznámce žádnou souvislost s mým textem. Buď konkrétní.

Reagovat
Petulda
Petulda

11.9.18 11:49

Crazym:

Reagoval jsem na citovaný text, tedy na to, že se domníváš, že ty se tam nepodíváš, ale daně platíš. A to je nesmysl. A že žijeme v heterogenní společnosti, tzn. ve společnosti, kde nemají všichni lidi shodný požadavky, nejsou kydy, ale holý fakt. Nechápu, proč sem taháš politiku, to je tedy argument… :-(.

Osobně taky nerozumím důvodům, proč se na takový typ cest na kole nesmí. Je ale fakt, že osobně potkávám mnohem víc řvoucích rodinek na kolech než pěších. Je to takovej ten typ lidí, co někam vyrazej jednou za uherský rok a jsou z toho paf. Většinou mají ne úplně spolupracující děti, který jsou x desítek metrů od rodičů a vzájemně na sebe halekají.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

11.9.18 11:40

Petulda: Já ale nic nepsal o tom, že já já já si chci dělat co chci, ptal jsem se čím jsem jiný nebo čím ubližuji když jedu na kole než když jdu pěšky zvláště po už vybudované a zepvněné cestě na šířku auta. A logicky mi odpověděl jen xtonda. Takže si nech ty svoje kydy o heterogenní společnosti pro Burešovy voliče, na ty to možná platí :DD

Argument xtondy chápu ale moje zkušenosti při toulkách v lese jsou spíš takové, že rádoby tůristy a zvlášť ty sváteční (čest výjimkám) slyším dávno před tím než je vidím a oni mě zaregistrují až když je míjím a to schválně nosím červené trika aby mě nesejmuli ti co jsou potichu a v zeleném někde na posedu :-). Takže hluk nebude asi to čím víc škodím, proč tedy tam po té cestě mohou pěšáci s jediným omezením a to je zákaz pohybu mimo cestu. Já se jím chci a budu řídit taky ale já tam nesmím proto, že mám sebou čistě mechanický stroj poháněný vlastní silou :-) Znamená to, že když ho tím úsekem budu tlačit je vše OK?

Reagovat
lazza
lazza

11.9.18 11:38

Máš recht, ty cedulky od CHKO ten vstup pro pěší řeší.

Akorát z druhý strany od Jenčova je zákaz úplně. Vtipný, až se potkají dvě skupiny ve Vůznici, kdy jedna tam od jihu vstoupila legálně, zatímco druhá od severu neoprávněně :)

Reagovat
Petulda
Petulda

11.9.18 10:05

Pokud myslíš odstaved d) paragrafu 29, tak o tom vím a píšu ;-).

Nebo se neboj dát odkaz na příslušné ustanovení zákona, které vymezuje zákaz vstupu do NPR.

Reagovat
lazza
lazza

11.9.18 09:51

Neznas zjevne prislusny zakon o ochrane prirody. Dostuduj zejmena paragrafy tykajici se PR a hlavne NPR.

Reagovat
Petulda
Petulda

11.9.18 09:40

Podívat se tam může každý. Zákaz vstupu je jen mimo cesty / pěšiny, ne do NPR jako takové.

Reagovat
lazza
lazza

11.9.18 09:22

Podivat tam prave nemuze kazdy, pokud bude respektovat dana pravidla: je tam totiz zakaz vstupu :)

Reagovat
Petulda
Petulda

11.9.18 08:29

Crazym:

„A jak už tu někdo napsal, když je to Národní, tak co jsem vlastně? Jen daňový poplatník? A tam se za ty i moje daně podívá jen vybraná skupina jiných poplatníků?“

To je slint. Podívat se tam může každý, pokud bude respektovat daná pravidla. Ta pravidla si stanovili sami lidé většinovým názorem. Z podstaty věci je logický, že v heterogenní spoelčnosti nelze nastavit pravidla tak, aby vždy vyhovovala všem.

A názor „platím daně, tak bych si chtěl dělat, co chci JÁ JÁ JÁ“… No od 6letýho dítěte by se to dalo akceptovat… Ale od dospělýho člověka…?

Reagovat
xtonda
xtonda

10.9.18 22:16

Tak někde jsou třeba předmětem ochrany hnízdiště ohrožených ptáků kterým prostě vadí vyrušování, pak je celkem jedno, jestli se narušitel pohybuje po zpevněné cestě nebo lesem mezi stromy.

Reagovat
vantom28
vantom28

10.9.18 20:12

100% tam býval zákaz vstupu i pěšky. Možná je to ale jen od Jencova.

Reagovat
lazza
lazza

10.9.18 17:03

Neublizujes samozrejme vubec nicemu. Ja to beru uplne stejne jako vy.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

10.9.18 16:49

Nechápu, čím jsem jiný a čemu ubližuji když jedu na kole než když jdu pěšky zvlášť po takové cestě. Pochopil bych to kdyby všem zakázali v nějakém tom chráněném a hlavně nějak vzácném území pohybovat se mimo cestu, to by mělo smysl aby to území nenarušovali. A jak už tu někdo napsal, když je to Národní, tak co jsem vlastně? Jen daňový poplatník? A tam se za ty i moje daně podívá jen vybraná skupina jiných poplatníků?

Reagovat
MirosPikos
MirosPikos

10.9.18 15:48

Je to moc malý, jedu vpravo a přeskakuju šraňk :-) V protisměru byla nějaká značka? Myslete si co chcete. Pokud by to byla soukromá cesta, na pětníku se obracím a jedu jinam. Pokud je to veřejný a vidím normální cestu, vyjeté koleje atd. tak bych s tím měl hodně velký problém. Chtě nechtě se nevyhnutelně blíží doba, kdy si člověk po nějakém divokém trailu nezajezdí. Zajezdí si už jen v oficiálně uznaných lokalitách, chcete-li bajkparky. Salámová metoda a budou se využívat právě takovýhle případy k prosazení těchto zájmů.

Reagovat
lazza
lazza

10.9.18 13:50

Oprava: teď sem si všiml, že tam přeskrtlá figura není, jen vstup mimo cestu. Možná to tak tolerují, nicméně ze zákona by měl platit absolutní zákaz

Reagovat
lazza
lazza

10.9.18 13:48

Bohužel do NPR ani pěšky (pokud není TZ cesta). Je tam i přeskrtlá figurka pěšáka.

Reagovat
ufoncz
ufoncz

10.9.18 13:25

Ani pěšky? Ty ceduličky na fotkách vypadají jako zákaz chůze mimo cestu, ne jako absolutní zákaz vstupu.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

10.9.18 12:41

jo jo právě ta široká cesta je na tom všem tou pomyslnou třešničkou :-))

Reagovat
lazza
lazza

10.9.18 12:40

Sem teoreticky ani pěšky. Ale nikdo tam nikoho nebuzeruje, nehlídkuje.

Teď by to kvůli dvěma kreténům na kolech mohlo nabrat špatnej směr: stráž bude chodit hromadně/častěji a každýho, koho potká, bude vnímat jako hrozbu a kreténa.

Reagovat
DoomHammer

10.9.18 12:32

Ordnung muss sein…

U nás v Litovelském Pomoraví je taky pár NPR, přes ně vedou různé cesty, i značené… cyklista by tam správně neměl, ale třeba koňáci se tam prohánějí jako nic…

Reagovat
novas752
novas752

10.9.18 12:19

DoomHammer: Hlavně když tam je cesta na traktor tak je to fakt úsměvný.

Reagovat
saintjv
saintjv

10.9.18 12:16

No sem by nemeli ani pesi ne?

Reagovat
DoomHammer

10.9.18 11:55

Stejně je to sranda, jak někam pěší můžou a cyklisti ne…

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

10.9.18 11:52

když je to Národní, tak Češi tam jezdit mohou, ne? 

Reagovat
lazza
lazza

10.9.18 10:02

Petulda: Je, mají to pohlídané.

Ufon: Kilometr za touhle závorou je barák, kde se (alespoň tuším) trvale bydlí. O Dalších pár kiláků výš jsou sádky (dnes už nefunkční) a vodní nádrž, kam standardně zajíždí auta povodí (?), rybářů (?). V Benešově luhu, který je zčásti v NPR a taky pod zákazem – vede asfaltka.

Top s úzkou stezkou je až nahoře těsně pod Jenčovem – dva kilometry roklí – tam by zákaz dával smysl

Reagovat
ufoncz
ufoncz

10.9.18 09:53

Další věc je, že takto viditelně nesmyslné omezení (na široké, snad i částečně zpevněné) cesty pak provokují k porušování. Kdyby se vynaložené prostředky na cedule a hlídání radši použily tam, kde to pomůže něco ochránit…

Reagovat
Petulda
Petulda

10.9.18 09:46

Podle mapy jsem napočítal celkem 14 cest, které vedou do NPR Vůznice. Je tohle jednoznačné značení u všech vjezdů?

Reagovat

Další galerie z kategorie

bmx20 3
bmx20 4
hawrda 20
strasny_jester 3
kolo.bazar 5
paw_jh 19