Zničený ponk?

Přidat foto

Během dvouměsíční rekonstrukce kolodílny jsem nechal stát ponk venku a skrz krycí plachtu se dostala voda. Dřevěná deska se nacucla a zvedla tak, jak je vidět na fotkách. Přestěhoval sem ponk zpět do sucha, pár dnů už na něj fičím teplometem, odvlhčuju místnost Sinclairem, ale bez sebemenšího efektu. Zatížil sem desku dokonce dvouma metrákama dlažby a kbelíků, aby si sedla, ale kulový – vytrvale odolává dál.

Je deska na odpis anebo je nějaký způsob, jak ji dostat do původní vodorovné polohy? Díky za rady, zkušenosti, nápady.

(vloženo 20.11.17)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
bezdratova.sprcha
bezdratova.sprcha

22.11.17 17:13

Lukas: To by mohl, ale tim by prisel o pracivni stul

Reagovat
hubert.d
hubert.d

21.11.17 20:35

gerrard: +1 Uz jsem to psal dole. :o)

Reagovat
strtom
strtom

21.11.17 20:32

Stůl bych postavil pod ten kříž na zdi, 3× otčenáš a čekal na zázrak.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

21.11.17 20:15

bezdratova.sprcha: taky my mohl stul rozmrdat a odvest do sberu, desku spalit v kamnech a koupit chatrny stolek v hobymarteku:)

Reagovat
bezdratova.sprcha
bezdratova.sprcha

21.11.17 19:39

Pokud chceš být barbar, ze spodku stolku navařit pár 2–3 příčky, desku rozřezat na laťky, laťky přišroubovat k příčkám. Případné škvíry vyplnit tmelem.

No a rychle zdrhám pryč než začnou létat šutry.

Reagovat
Strakááč
Strakááč

21.11.17 18:47

abc no, na BF jich je fakt dost.. :)))

Reagovat
abc
abc

21.11.17 17:49

dneska už pořádnýho odborníka nenajdeš… :-)

Reagovat
Strakááč
Strakááč

21.11.17 13:27

lukas aka mitro: jak píšeš… ale nic bych nenamáčel.. deska je ještě celkem mokrá tak by stačilo jí pomoct nějakou rovinou… a svlaky bych tam dal tak jako tak.. ty tam nic špatnýho neudělaji.. jinak už jednou vyschnutý dřevo ti po rychlejším vysýchání většinou nepopraská zvlášť když je už rozřezaný a nejni tam žádnej „střed“ ale mohlo by se to třeba někde lehce rozlepit.. ikdyž tam vidím vložený pero tak to bude cajk .. :D

Morchella: s něčím s tebou nesouhlasím a něčím jo.. to že pršelo na vrchní část desky, to je moc hezký ale kdyby to nebylo v rámu tak se to jen rozšířilo.. a možná lehc zkroutilo.. a voda se ti dostane v tom dřevě za takovou dobu do celý šířky stejně.. funguje to podobně jako molitan.. .. né že by nahoře bylo víc procent vlhkosti a dole míň.. to je blbost.. možná v žádech jednotek procent..

a jak jsem už psal.. řešit leta, že to bylo špatně poskládaný… to je blbost.. když tu desku vyhodím z rámu rovnou a hodím ven, tak to pak OK to se pak ukáže jak to bylo poskládaný.. a někdy to můžeš poskládat dbobře a máš z toho vrtuli většinou… takhle může mít dřevo leta, že se bude prohejbat dolů kdyby to bylo bez rámu… ale v tom rámu se to stejně ohne na druhou stranu protože to ne durhou stranu nejde.......

Reagovat
gerrard
gerrard

21.11.17 12:34

Morchella: :) no vidis, ze o tom neco vis, tak co pises takovou ptakovinu. Tady to nema s letokruhama nic spolecneho jen se to nevlezlo do ramu, tak se to tlacilo nahoru, kam to jedine slo.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

21.11.17 12:18

Morchella: kdyz bys nechal stejnou decku jenom lezet a moknout, tak se trochu prohne, ale protoze voda drevem jaksi sakne, tak by to nebylo az tak stradne. Tady se prohla o poradny kus, protoze v roztazeni ji vadil ten ram. Na fotce je dobre videt, jak je deska v ramu napechovana.

Ohobloval bych hranu, namocil druhou sranu aby bylo jiste, ze je na tom cela deska stejne a stahl zpatky do ramu. Casem vychchne… Ke kamnum bych ji nestavel, at rychlym schnutim nepopraska (zbytecne).

Reagovat
Morchella
Morchella

21.11.17 11:43

gerrard: ještě k těm letokruhům. Aby se taková deska nekroutila, tak se dávají jednotlivá prkna cik-cak, tj. jedno pravou stranou nahoru a to další zase pravou dolů. potom nemá „narovnávání“ letokruhů vliv na ohnutí celé desky.

Reagovat
Morchella
Morchella

21.11.17 11:38

Lucase: pršelo na vrchní stranu a ta prostě nabobtnala (roztáhla se do šířky). Každá strana desky má tedy jinou délku a proto se ponk ohnul. Když nechá nabobtnat i spodek, tak se to začne rovnat. Ponk už stejně zmokl, tak tím nic moc nezkazí, dříve než zkusí hoblovat.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

21.11.17 11:25

Pošli mi to do bytovky. Tři týdny nedám napít sekerce a motyčce, kterou tu mám a padá to z násady :D

Reagovat
gerrard
gerrard

21.11.17 10:33

Morchella: tak drevo se pokazde pokousi narovnat letokruhy kdyz je mokre, takze ta tvoje teorie je uplne spatne.

Reagovat
Morchella
Morchella

21.11.17 10:30

KAITEN: to ti neberu, kde je dřevo mokré, tam se roztahuje. Proto se deska bude rovnat při namočení jedné strany. Srovnal jsem takto bez zatížení silnou kuchyňskou desku. Z jedné strany jsem namáčel a z druhé fénoval.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

21.11.17 10:20

Morchella
Morchella

21.11.17 09:26

Pro začátek bych desku namočil pouze ze spodní strany a zatížil. Začne se to pak kroutit obráceně.

Reagovat
MnemonicJ
MnemonicJ

21.11.17 09:02

bejt Tebou, tak to obrátím a hotovo, alespoň Ti z toho nebudou padat šroubky na zem :D

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

21.11.17 08:29

Bych to vytáh, na jedný straně o fous zhobloval, dal zpátky a postupně přitahoval svorkama… nebo podle Strakáče. Já mam zkušenost, že i když vyschne, tak zůstane zkroucený. Onehdá jsem koupil březovou spárovku, a protože jsem nějak neměl čas jí zpracovat, zůstala asi měsíc v kůlně… taky se prohla a ani po vyschnutí doma se nesrovnala.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

20.11.17 23:14

To je ale kraaasa. Jeste par takovych a muzes stavet sudy:)

Reagovat
lazza
lazza

20.11.17 22:41

Ok, díky chlapi. Vytáhnu to ven a z jedný strany mírně fiknu. A přistěhuju k tomu odvlhčovač, ať to popoženu.

Reagovat
hubert.d
hubert.d

20.11.17 22:12

Zavazi nepomuze, i kdybys na to nalozil nekolika nasobek, dokud ji nedas dostatek prostoru.

Jak pise Strakaac, „štosnout“ (rozumej uhoblovat na stosce (rovnaci frezce))jednu hranu a nechat prirozene doschnout v suchem prostredi, nemusi byt ani prilis teple. Chce to cas. A ta deska si to jiste zaslouzi, byt by ji jini vymenili za kus preklizky.

Hlavne neposlouchej „hmm“, bo se kloudneho vysledku nedockas. ;o)

Reagovat
lazza
lazza

20.11.17 21:55

Jj, s tou ruličkou sem si dělal p*del :-). Ale je fakt, že říznout to bude lepší z boku než v prostřed, event.narovnat na zemi mimo ponk. Krbovky vysoušej slušně, ale deska má ke dvou metrům – tohle v v obýváku prostě neprosadím :-)

Reagovat
Strakááč
Strakááč

20.11.17 21:48

hele to se ti nezkroutí jak píšeš do ruličky… naopak ono se ti to klidně i narovná.. jedinej důvod proč se to takhle ohlo je ten, že to nemělo kam se roztáhnot tak se to projevilo takhle :D jak píše kutil můžeš to stáhnout vraťákama :D ale jak jsem psal.. za oříznutí o pár milimetrů prostředkem a přišroubování k dřevěným svlakům nebo železným.. a má š to hned rovný :D ani bys to nemusel řezat uprostřed ale jen oříznout nebo uhoblovat jednu hranu :D ale samozřejmě že nejlepší by bylo to nechat vyschnout.. jinak u kamen by to šlo rychle.. :D hele fakt stačí teoreticky vytápěná místnost.. a máš to..

jestli to moc neřešíš tak to uhobluj a srovnej svlakem překližkau bych nechtěl.. zlatá deska z masívu… :)

Reagovat
hmm
hmm

20.11.17 21:46

Ta deska měla ohromnou cenu. Osobně bych ji namočil a zatížil na zemi. Začne se rozpínat ale protože bude mít kam tak sedne, až to bude přijatelné vložil bych ji do stolu ořízl pač se tam nevleze a zafixoval. Až deska seschne tak za 2roky, tak mezeru něčím vyplníš :-D

Reagovat
lazza
lazza

20.11.17 21:38

@kutil: Na Moravu až v létě, ale to už snad bude v cajku :-)

Reagovat
lazza
lazza

20.11.17 21:36

Mohl bych to strčit přes Vánoce ke krbovkám do obýváku, ale žena by to asi neocenila. Kromě toho máme kamenný dům, kde se drží vlhkost, tak aby se to nezavřelo do ruličky úplně :-)

S tím vápnem Ti nevím – mám čisťounkou, vyvoněnou a ještě ničím nedeflorovanou dílnu, tak se mi tam špinit moc nechce. Z čirýho zoufalství sem na tom dokonce aj zkoušel skákat, ale kupodivu mě to odmrštilo jak trampolína :-).

Reagovat
Vilém
Vilém

20.11.17 21:35

To seschne.

Reagovat
kutil
kutil

20.11.17 21:34

No já ti do toho nechci moc kecat , ale :-) Vytáhnout desku, změřit rozměr kolik to musí být aby to tam v poho vešlo (ta deska), seříznout na rozměr mínus 5mm a dát ji tam a pokud bych si měl vybrat tak po obvodu dát vratové šrouby. M6 stačí.

Práce při troše šikovnosti A HLAVNĚ nářadí tak na půl hodky ale je to na furt.

A pokud by jsi nebyl až z tak daleké prd*le tak bych klidně překližkovou desku na míru dodal, žel na moravu asi nepojedeš, co?

Reagovat
Strakááč
Strakááč

20.11.17 21:25

hele když to dáš třeba do bytu tak bys to mohl mít i za dva až tři měsíce u topení :D ale zas ti to může rozpraskat :D nebo jsem taky někde slyšel abys to posypal vápnem to prej strašně bere vlhkost ale nemám vyzkoušený… :D

Reagovat
lazza
lazza

20.11.17 21:14

Tak to je slušná mrcha to dříví: měsíc tomu stačilo na zdeformování, ale x-krát dýl tomu bude trvat návrat do původního stavu :-). Zkusím tomu dát ještě měsíc s odvlhčovačem a když se to nehne o cenťák, tak to říznu a podložím, jak doporučuješ. Díkec

Reagovat
Strakááč
Strakááč

20.11.17 20:58

lksds „namočit“ to není jako ohýbání… takže nenamáčet !! akorát tím prodloužíš to kroucení.. to dřevo se v tom železným rámu prostě roztáhlo zrovna v tomhle směru se dřevo roztahuje nejvíc… a proto se to takhle někam projevilo, tzn vypouklo..

jinak k tomu proříznutí.. po vyschnutí ti to bude zase dělat asi nějakou mezeru.. ale zase se dá snadno vyřešit dolepením nějaký lajsničky.. ale určitě bych zespodu dal nějaký svlaky, tím to krásně a jednoduše srovnáš

Reagovat
Strakááč
Strakááč

20.11.17 20:55

Jako truhlář ti řeknu… že by to mělo zpět seschnout.. ale nebude to trvat tejden ani dva.. to zabere klidně půl roku a pokud tam je trošku vlhko a neproudí tam vrzduch tak klidně i rok..

je to krásnej masiv což je na prac. desku nej… tak to je škoda vyhodit… nic tomu není.. jen je to nacuclý no..

bejt tebou to říznu třeba v polovině´.. pokud na to nějak chvátáš.. a pak bych dal kolmo třeba železnej jekl ve tvaru T nebo L a nebo ho i přišrouboval zespodu k tomu stolu.. a nebo svlak dřevěnej.. stáhnul vrutama a fertig :D

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

20.11.17 20:52

Namočit, otočit břichem dolů a stahovat svěrkama ke stolu.

Reagovat

Další galerie z kategorie

strasny_jester 3
kolo.bazar 4
paw_jh 18
bmx20 3
mojcek 9
hawrda 7