Zóna tepu pro spalování tuků ?

236 nepřečtených
  • meiilax

    Ahojte, mám takový dotaz – snažím se od včerejška na spinningu jet podle tepu v pásmu spalování tuků (cca 140–150 tepů/min.), ale mám pocit, jako bych skoro ani nejel, nejsem zadýchaný, necítím zabírání nohou.. Nejsem extra trénovaný, min. rok jsem začal víc jezdit na kole (cca 3000 km), od prosince chodím na spin, kde jsem to rval na 160–175 tepů, ale výsledek úbytku váhy prakticky žádný. Potřeboval bych schodit, tak se snažím najít pásmo, kdy jdou tuky dolů. Jde to pásmo nějak stanovit i podle fyziologických příznaků, třeba dýchání ? Nebo je těch cca 140–150 tepů dobrých pro spalování i když prakticky nejsem nijak zadýchaný ? Díky moc za rady nebo odkazy na nějaký články o tom.. :) Je mi 36 let.. mp

    0 0
    • Ricci  

      Ja osobne nejazdim podla tepov,jazdim kolko vladzem, taze po 2–3 hod jazdenia mam fakt dost a vaha ide pekne pomalicky dole,od minuleho leta cca 12 kg a 4500 km + 300 na trenazeri

      0 0
    • McBlacky  

      těžko poradit, ty zony jsou u každýho jiný. Hlavní problém je spíše v délce zátěže. V průměru 20minut trvá tělu nastartovat efektivní proces „pálení tuků“, takže při hodině zátěže nic moc. Ale lepší než nic to jo. Do 150 tepů pří tvém věku bych řekl, že je max, kam, až bych šel. Pocitově by jsi při dobrém stavu dýchacího ústrojí měl jet na maximální hranici, kdy to udýcháš nosem.

      ovšem uznávám je to dost nuda, kor na spinu…

      0 0
      • jecnak  

        A ja jen dodam, ze stejne dobre na spalovani tuku poslouzi vicehodinove prochazky ostrejsim tempem, navic je clovek na cerstvem vzduchu, neni to takova nuda a da se to provozovat i za horsiho pocasi. Jen to neni tak cool. Hold je to casove narocny proces.

        0 0
      • martin_bakov  

        Ja bych mel mit teoreticky Tmax 196, a kdyz sem se snazil jet na spinu trochu pomaleji, stejne sem mel za 2 hodiny prumer 147tepu/min, fakt to nebyla zabava a to bych mel spravne jet jeste o trochu pomalejc :(

        0 0
    • petrbw  

      Já jsem kvůli tomu absolvoval zátěžový test u sport.lékaře.Jsem středně trénovaný sportovec,nepro­fesionál,maxi­málku mám na 196 tepů/min.Hra­nici spalování tuků mi vypočítali pod 130t/m.Navíc by to mělo začít cca po půl hodině zátěže.Co je víc už spadá větší částí do pásma tréningu.Při 160–170 tepů se nedivím, že úbytek váhy žádný.To spaluješ úplně něco jiného.Hodně mi pomohla stránka Ondřeje Vojtěchovského.Je tam v levém sloupku spousta dobrých článků o tomhle problému.Jinak hlídat tep na spiningu má smysl, pokud neustále nestřídáš zátěž a rytmus.

      http://www.kpo.cz/…ziologie.htm

      0 0
      • Beeda  

        jesli mas hranici spalovani na 130 pri 196max, tak jsi velmi spatne trenovany…

        0 0
    • mastihuba  

      známej sundal vod loňska 37kg i bez tepáku. Chce to nežrat a jezdit :)

      0 0
      • jecnak  

        A nebo zrat a jezdit jeste vic.

        0 0
      • Paja  

        Ten z Buku?

        0 0
        • mastihuba  

          jj, dyž sem mu na jaře skoro rozmlouval toho geniuse a doporučoval trekingový kolo, tak sem vubec netušil jak su vedle. :) by mne teď asi proklel.

          0 0
      • teepeex  

        naopak, zrat se musi, ale pravidelne a kvalitne

        0 0
        • drtyc  

          no zrat se musi hlavne umet… neni nad to dat si 1/4 hrsti jidla a presvedcit traveni, ze ma prace jako s divocakem plnenym kachnou s prilohou muflonich medailonku a bramborackem jako dezert. Vyhrava ten, kdo dokaze do hubnuti zapojit hladky svalstvo a spalit jim vetsinu energie co prijme.

          0 0
    • brble  

      já jezdim nějakých 20let, předloni sem nejezdil kvůli nemoci vůbec a loni když jsem znova začínal tak sem zjara jezdil hooodně volně určitě 3měsíce, ne podle tepáku ale abych nešel do velký únavy,tipuju že přes 130sem se nedostal. no a během tý doby sem pořád hubnul, je fakt že jsem jezdil vlastně furt ale nikdy sem nepřijel na kaši. co sem zvednul tempo tak sem hubnout přestal. takže to že pocitově nic neděláš je jenom pocit,skutečně v týhle aerobní hladině je to efektivní na spalování. bych řek.

      0 0
      • Lister  

        teda lidí nevím jak to děláte, ale 130 tepu tak maximálně v klidu z kopce, klidná jízda pro mě znamená 135–155 tepů, rychlejší jízda tak do 175tepů a nad to už jsem hluboko v anaerobním pásmu a to už moc dlouho nevydržím…

        0 0
        • Lister  

          pokud jde o procenta tak se na kole pohybuju mezi 70–80% (to je těch 135–155), kdybych měl tepat pod 70% tak bych musel jezdit jenom z kopce, to neutepu ani na rovinách :-)

          0 0
          • Ricci  

            Moja rec,mam podobnu skusenost, tahat 110 kg zivej vahy do kopca sa so 130 tepmi za min sa proste neda :-)

            0 0
        • drtyc  

          no pokud sebou tahas jeste batoh na pulmaratonek bezecky, tak svet div se, tak zustat v pasmu znamena cca pulmaraton za 3 az 3a1/2 hodiny, schvalne si spocitej km/h a nakonec ti z toho mozna vyjde i ta chuze.

          0 0
    • o.1  

      Co sa tyka chudnutia, pochybujem ze sa to niekomu podari v telocvicni. Vydrzat tam pravidelne aspon pol hodiny(co je zalostne malo) je poriadne otrava.

      Staci vyrazit do lesa a vzdy co najdalej a najdlhsie a uspech je bez ohladu na tepove pasmo prakticky zaruceny. (ked je forma, pri vyssich tepoch sa tuk spaluje este lepsie-aj dlho po vykone)

      0 0
      • meiilax  

        Právě že při vyšších tepech tuk moc nejede, možná až po delší době, kdy jsou už nejsou tělu k dispozici cukry a sacharidy..ale moc tomu ještě nerozumím. Každopádně vyhazovat 50 Kč na spin za 50 minut projížďky na 140 tep je vopruz a to je lepší si pořídit rotoped a čumět u toho na televizi :-) Je blbý, že moc nejde skloubit efektivní a rychlé spalování tuků a zároveň výkonostní trénink. Je to docela věda.

        0 0
        • McBlacky  

          také lze, ZDV je v podstatě v té zoně efektivního spalování a těch pár intervalů… to už tě nazabije. majorita km by měla být v ZDV.

          0 0
        • o.1  

          „Právě že při vyšších tepech tuk moc nejede“ –  to je jedna z typickych „vedeckych“ povier – je to zalozene na nejakom objektivnom merani, ale bez suvislosti, tak sa dojde k zdanlivo podlozenemu zaveru, ktory je evidentne v rozpore z praxou.

          Existuje aj prirodzena cesta (hodnoty tepu, Waty ap. nepovedia cloveku ani tolko co vie aj bez nich) Ide o to ze treba jazdit DLHO a CASTO, je jedno akym tempom(pokial to nie je iba z kopca:-)

          Pri vyssom tempe je mozno mensi podiel spalovania tuku a cukru ale celkovo vyssi vykon a zmeneny metabolizmus trva dlho po vykone.

          Jediny problem je ze takto clovek nevydrzi dlho a casto, alebo po cca mesiaci dojde k pretrenovaniu. „Dlho a casto“ automaticky nastavi tempo .

          Ale ked clovek pociti chut si obcas trochu „maknut“ tak je to len k prospechu, a ked ma chut zvolnit , to je rovnako dobre, telo si vypyta co potrebuje.

          Potom  pokial ma clovek nadvahu, tak vykonnostny trenig = chudnutie a kila netreba vobec sledovat, treba byt v dobrej forme!

          0 0
        • drtyc  

          Jde to, ale jen malo smrtelniku to vydrzi psychicky. Mas tam tu krizovou cast se svalovym tresem, kdy nejakou dobu proste uz nemuzes a pripadne ti, ze ses jak robot a jak se pres to dostanes, tak zase odmena priliv energie… Ale co nasleduje potom… Pomaha jedine neprestavat na dyl jak 8 hodin, protoze je to pak o to bolestivejsi zase zacit.

          0 0
    • Kebo  

      Přesně jak tady píše Blacky,hodina na spinu je na spalování tuků docela málo…ono je to u leckoho i o dost víc než 20minut …jinak na víc než 150tepů bych nešel.A ještě pokud chceš efektivně spalovat tuky Tvá aktivita by měla být minimálně třikrát týdně.Když mamka začla chodit na spin jak tam jezdí s instruktorkou tak místo aby zhubla tak přibrala-svalovou hmotu protože přesbe jak jsi psal to tam rvaly co to šlo:-)

      0 0
    • přejetá_veverka  

      Moje zkušenosti jsou: 4 měsíce, 18Kg dole, 5× týdně 1,5–3h, tep 120 (62% max). Takže jezdit spíš lehce (ani se nezadejchat) ale dlouze – než nějaký 20min. brutální sprinty 8)

       
      0 0
      • fintilka  

        Tak to zní úplně perfektně. Akorát si nedokážu představit,že bych musela jet doma na crossovém trenažeru 2 hodiny apod 5× týdně. To jste jezdila na běžném kole?Díky za odpověď.

        0 0
    • Daf  

      To je správně že nejsi zadýchaný. Ono je to tak, že když člověk nemá moc natrénováno tak má pocit, že se fláká a že točí nohama naprázdno. Trénovené tělo se dokáže šlapat mnohem větší silou a přitom se nezadýchá. Člověk pak nejede s pocitem že se fláká ;) Takže vydrž, pravidelně jezdi a zlepšení se časem dostaví.

      0 0
    • přejetá_veverka  

      Tu je taková tabulka tep vs svalové cukry vs tuky. Nejlepší je těch 60% max TF kdy tělo využívá jako zdroj energie v maximálním množství tuky. Se zvyšujícím se tepem % spálených tuků strmě klesá…

      0 0
      • Bumerangista  

        Při vyšším tepu, vyšší výkon. Možná tedy, že podíl spáleného tuku klesá, ale absolutní hodnota ne tak rychle. Chtělo by to mít na ose X celkový výkon a potom na ose Y spálené tuky za jednotku času.

        0 0
      • hribik A1  

        to hej, ale celkova spotreba rastie…tak 40–60% z vacsieho cisla moze byt stale viac nez 70–85% z mensieho, nie?

        0 0
    • vysmátej bajker  

      Myslím že průměrná hodnota(pro účel hubnutí dostatečná) je 120–140 t/min.Krátkodobé překročení (5min) nevadí.Co je víc začínají převládat cukry - dřív se unavíš.Optimální doba 2–3h alespoň 2× týdně.Je vhodné po hodině doplnit trochu energie(mysli tyčka) Úspěch ale nečekej hned je to jízda na dlouhou trať.Ber to tak že jsi nepřibral za měsíc tak to za měsíc ani asi neshodíš:).Když začneš přemýšlet o tom co jíš půjde to lépe.Mně se osvědčilo: „Nežijeme proto aby jsme jedli ale jíme proto aby jsme žily“. Nebo " I malými krůčky se dojde k cíli":).Hlavně nepodlehni nějaké zázračné pilulce je to krátkodobé řešení.

      0 0
    • bagr84  

      Hodina mi pripadne dost malo.

       

      Nekde jsem cetl, ze tuky se zacinaj palit (pokud se pohybujes ve spravne tepovce) az po 20 minutach pro beh, a 40i na kolo. Cili pokud si treba das ten den jogurt „navic“, za hodinu spalis akorat ten jogurt :)

       

      Osobne si myslim ze spinning je lepsi spis na kondici a „udrzbu“ nez na hubnuti. Na spalovani tuku to chce aspon ty dve hodiny v sedle, nekolikrat tydne.

       

      Ja ted jezdim v cca od 140i tepu do 165i (tepak rve hlavne do kopce kde jsem byl zvyklej jezdit bez nej, sem ale „linej jet pomalu“), snazim se to ale krotit pod 157 (moje teoreticka hranice, na testech sem nebyl).

      Treba v sobotu jsem takhle jel 5 hodin, v pulce jsem si dal rizek s bramborama a drstkovku, sklenici kofoly, furt sem do sebe lil po ceste vodu a stejne sem shodil 2 kila ktery sem ani po nekolika dnech nenabral zpet… Chce to hlavne nezastavovat a drzet tempo, pit se da i za jizdy a telo se da protahnout pri nenarocnejch sjezdech…

       

      Loni sem zhubl za 5 mesicu 23 kilo a to sem o zadnejch tepovejch pasmech nebo spravnym tempu nemel poneti. Letos za 25 dni 5 kilo, a hmotnost drzi ikdyz si dam 3 dny pauzu a jim normalne, zadny omezovani (ani prezirani). Neocekavam ze takhle rychle dolu to pujde furt, ale jde o spravnej navyk a hlavne trpelivost…

      0 0
      • Ricci  

        Tie mam skusenost, ze jazda na biku,hlavne trapenie sa po kopcoch a podobne dokaze zabezpecit poriadne spalenie energie, minulu nedelu som prisiel z vyjazdu o 2 kila lahsi,ale bola to hlavne voda :-) ( ale samozrejme pil som pocas jazdy )

        0 0
    • šlapatko  

      Taky se pokaždé vážím před a po vyjížďce.Včera to byly 3 kg,dnes 2,5 ale zažil jsem i 5kg.Vody vozím i v zimních měsících dva bidony 0,7l  a na delší vyjížďky i zásobu v batohu.V létě jsem schopný vypít i 10l za vyjížďku.Půl dne v beskydech,na­jeto 150km.

      0 0
    • BB  

      neuměl by někdo spálit moje tuky ? :-)

       
      0 0
      • kankrlicek  

        Hlásím se taky jako že by mi někdo ty tuky spálil :)

        0 0
      • orgoj.chorchoj  

        Zajed do Pelhrimova, tam maj pekny krematoooorium, tam se na to spalovani specializujou. Staci jedna spalovaci kura :D

        0 0
    • muff  

      Intenzita zátěže cca 55–65 % max. TF /tj. 220-věk/ .Doba trvání zátěže: tuky se začínají pálit po 30–45 min. zátěže,takže 2× týdně 90 min. je  minim. doba, kt. může mít nějaký efekt. Více je samozřejmě lépe … Podrobněji např. Gerig-Frischknecht: Jezdíme na horském kole aj.

      0 0
    • Svět videa  

      až budeš mít pár hodin času, tak si projdi tohle, je tam vedle balastu i pár dobrých rad

      0 0
    • Vrci  

      Pokud chceš pálit tuky, tak jezdi tak, abys to udejchal pouze nosem nebo mohl bez problémů mluvit.

      0 0
    • martin_bakov  

      Hlavne nejezdi jen jednu hodinu na tom spinu ale minimalne dve a je pravda ze pro spalovani tuku se na spinningu v podstate muzes nudit… fakt to neni zabiracka kdyz jedes jen na spalovani tuku.

      0 0
    • Prtko.cz  

      140–150 tepů na spalování je moc. A proč to rveš 160–175 tepů??? K čemu to je??? Co tím trénuješ?? (netrénuješ)

      0 0
      • Ricci  

        Minimalne trenuje aspon srdcovocievny system,aby si nezvykol sa ulievat a zvladal vyssie intenzity…

        0 0
        • Prtko.cz  

          při 175 tepech nic nenatrenuješ jen se odvaříš zdar!!

          0 0
          • Ricci  

            Sa spamataj,pokial ma maximalku 196 tepov,tak obcas vyliezt na 175 nie je az take odvarenie…ZDAR

            0 0
          • nox159  

            jak by rekl kámoš: " Meleš hovna! :D "

            0 0
            • Prtko.cz  

              Trenuješ při 175 tetech tři hodiny ha ha

              0 0
              • nox159  

                kdo tady mluvi o trech hodinach?

                ty pises ze při 175 tepech nic nenatrenuješ jen se odvaříš

                ja rikam ze nemas pravdu :)

                0 0
                • Prtko.cz  

                  netrenuji 10 minut jezdím na kole min 3 hodiny dene vkládám intervaly. On chce spalovat tuky tak asi bude jezdit několik hodin tak nebude jezdit na 175 tepech co to meleš za sračky podívej se co ten co založil toto vlákno vůbec chce.

                  0 0
                  • nox159  

                    ja nereaguju na to co chce ten kdo zalozil vlakno( ani sem cele vlakno necet) ja reaguju na tu blbost co si napsal ty tzn při 175 tepech nic nenatrenuješ jen se odvaříš

                    0 0
                    • Prtko.cz  

                      to je pravda trenuješ hodiny v teto tepovce??

                      0 0
                      • nox159  

                        muzu se zeptat jinak ? jakou mas maximalni TF a do kolikati procent MTF beres najizdeni vytrvalosti?

                        0 0
                        • Prtko.cz  

                          Max TF nevím a pro mě není důležitá znám svůj Ap a ANp a to mi k treningu stačí.

                          0 0
                          • nox159  

                            to mas pravdu :) ale pokud neznas moje prahy tak nemuzes soudit jestli je na me 175 moc nebo malo, nemuzes vedet jak je mam polozene ja takze nevis kdy jeste trenuju a kdy si „skodim“. Pokud bys mel moje vysledky testu a rekl bys mi ze jezdim blbe tak bych nad tim treba mohl uvazovat. Ale takhle si jen hodnoty cucas z prstu.

                            např: kdyz neznas velikost jezdce nemuzes mu doporucovat 19" ram protoze tobe sedi dobre :)

                            0 0
                            • Prtko.cz  

                              jde o to že jsem reagoval na zakládajícího tomu je 36roků a jak píše není extra trenovaný, tak jezdit spalování při 150 tepech je asi moc.Ale trenovat při 175 tepech (podotýkám trénovat)musíš být výkonostě hodně dobrej.

                              0 0
                              • nox159  

                                jde o to o jaky trenink se jedna jestli chces vytrvalost,si­lu,rychlost…

                                jen rikam ze nemuzes soudit jestli je 175 tepu moc nebo malo a za tim si stale stojim :)

                                0 0
                            • Prtko.cz  

                              jsi kousek od nás jezdíš KPŽ??

                              0 0
                              • nox159  

                                KPŽ nejezdim

                                0 0
                                • Prtko.cz  

                                  Šelu jedeš?

                                  0 0
                                  • nox159  

                                    predloni jsem jel. Letost asi nepojedu mam rad 30ky

                                    0 0
                                    • Prtko.cz  

                                      aha

                                      0 0
                                      • nox159  

                                        o co ti jde chces si nekde zmerit sily? nebo se podivat na vysledky?

                                        0 0
                                        • Prtko.cz  

                                          se ptám, jsi moravak, tak mužem někde na zavodech pokecat, jezdím na S moravě skoro vše.

                                          0 0
                                          • nox159  

                                            ja mam rad skodabike, petysu, rigidu, pak tu jezdim takovy mistni zavod na velky javornik…

                                            jak rikam mam radsi kratke trate, na ty dlouhe ti chybi najete objemy coz doufam letost uz konecne zmenim.

                                            0 0
                                            • Prtko.cz  

                                              Tak třeba se někde potkame a dořešíme ten trening :-)))

                                              0 0
                                              • nox159  

                                                no ja ten trenink planuju doresit co nejdriv s All training

                                                a hlavne si nechat zmerit ty prahy at vim na cem sem :)

                                                0 0
                                                • Medunka  

                                                  Z All Trainingu se stává teda docela fabrika

                                                  0 0
                                                  • nox159  

                                                    znas nebo vis o nekom jinem kdo mi to zmeri a k tomu mi udela treninkovy plan za cca 1000–1500/mesic?

                                                    Jedine co se mi fakt nechce je jezdit kvuli tomu do prahy :(

                                                    0 0
                                                  • Medunka  

                                                    Hodnoty ti změří v Mohelnici – to máš co by kamenem dohodil a tréninkový plán ti udělají i další trenéři – můj stojí 800,– měsíčně a funguje mi s trenérem suprová on-line komunikace – zpětná vazba fakt k nezaplacení

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    o nem sem taky uvazoval, tedka od nej ctu knizku a vypada to dobre, jeste nejaky typ?

                                                    jinak nejaky kontakt na tu mohelnici nebo nejlip odkaz na web? diky :)

                                                    0 0
                                                  • Medunka  

                                                    Mohelnice

                                                    0 0
                                                  • Prtko.cz  

                                                    kde to dělají v Mohelnici máš kontakt prosím.

                                                    0 0
                                                  • Zerocool  

                                                    neděláš to první rok, že Medunko?

                                                    0 0
                                                  • Medunka  

                                                    Co myslíš? Komunikaci s OndrouVojtou nebo cílený trénink?

                                                    0 0
                                                  • Zerocool  

                                                    placení za tvorbu plánu, podle mě jeden rok to má cenu platit, další roky už ne, protože nic nového nevymyslí… vyhazování peněz

                                                    0 0
                                                  • Medunka  

                                                    já za něj naštěstí neplatím. Řekla bych, že rok je málo, dva budou tak akorát – pak potřebuješ trenéra občas na konzultace – zaleží, kam se chceš dostat.

                                                    Aby to nedopadlo, že rok budeš pod trenérem, přijde ti, že ti dává malé dávky, tak další rok si budeš dělat trénink sám a přetrénuješ se během prvních dvou měsíců a zbytek sezóny jseš v háji, nebo budeš kopírovat předchozí rok a možná ještě ten první rok pod sebetréninkem se někam hneš, ale ten další stagnuješ.

                                                    0 0
                                                  • Zerocool  

                                                    však cítíš na sobě, co s tebou zátěž dělá, ne? myslel jsem spíš systém, motivy, apod… ty se opakujou (síla, rychlost, vytrvalost), pak si to jen skládáš…

                                                    0 0
                                                  • Medunka  

                                                    teďka těžko soudit, uvidíme za rok :-) Teda trénink cítím, cítím změny, ale efekt teďka soudit nemůžu.

                                                    Rozhodně si člověk sám sobě nemůže psát trénink pokud tomu nerozumí a nevím co na sebe jak navazuje a co je k čemu dobré

                                                    0 0
                                                  • Zerocool  

                                                    souhlas, ale co na sebe navazuje, už víš z předešlých plánů, ne?:)

                                                    0 0
                                                  • Medunka  

                                                    jo, člověk může srovnávat, to jo, ale hlavní je, aby to mělo ten správný efekt a nebylo to jen zbytečné plýtvání časem.

                                                    Což třeba u mne znamená konec flákání se v ZDV po celý rok a hezky si máknout :-)

                                                    0 0
                                                  • Prtko.cz  

                                                    Laktat ti udelaj v Bohumíně

                                                    0 0
                  • Gorgov  

                    proboha…to je asi marny, co? vim, je.

                    0 0
                    • Prtko.cz  

                      u mě je trening 2,5 hod a více a v teto tepovce to nejde.Co je u tebe trening???

                      0 0
                      • Gorgov  

                        dobra, precti si prosim, na co si vlastne reagoval, treba ti to pak bude jasny. Abych ti pomohl, zacina to „Minimalne trenuje aspon srdcovocievny system,aby si nezvykol sa ulievat a zvladal vyssie intenzity…“ na coz si ty podle me nesmyslne reagoval. to je vsechno, to jak se to pak rozvinulo je uz uplne mimo. U mě je trenink klidne i 1h, zalezi co trenuju.

                        0 0
          • Gorgov  

            Ano, tohle je totalni nesmysl.

            0 0
      • martin_bakov  

        Trenuje se kondice, sila v nohou, nohy budou zvladat vyssi kadenci… Jen vytrvalost na spinningu se moc dobre trenovat neda (viz. stranky Vojtechovskeho)

        0 0
      • Gorgov  

        proc je 140–150t/min moc?

        0 0
        • Prtko.cz  

          spaluješ v nízkých intenzitách kdy jede metabolizmus tuků. Přečti si Vojtěchovskýho aspon třikrát……

          0 0
          • black.horse  

            to Ty bys měl taky, ale kromě pouhého čtení nad tím i přemýšlet:-)

            0 0
            • Prtko.cz  

              a v čem se pletu???

              0 0
              • black.horse  

                V tom, že každej člověk je jedinečnej a to co, kdy a jak spaluje může být a celkem je dosti individuální. Proto když už mluvíš o Vojtěchovském, se zmiňuje mimo jiné o tzv. laktátové křivce a o AEP a ANP prazích, které ukazují přechody mezi metabolickými procesy. Jako příklad uvedu sebe, AEP 178, ANP 189, jinými slovy někomu těch 140–150 nemusí být nutně příliš moc. Tohle je věc, která se nedá zobecnit. To bych mohl rovnou říct drž tep v rozmezí 120–150t/min s tím, že jsem se tímhle rozsahem doufejme trefil do 80%sportující populace:-) Uznávám, že nástřel „bezpečně“ nízké hodnoty je častým jevem v této oblasti, ale je to furt jen výstřel od boku… brr, jsem se rozepsal:-) (PS. a to vlivy, jako počasí či aktuální kondici nechávám stranou)

                0 0
                • Prtko.cz  

                  Ty jsi tede extra třída aep na 178 tepech.

                  0 0
                  • black.horse  

                    výše prahů neříká moc o výkonosti, moje w/kg na těch prazích jsou zatím ještě mizerné:-( ale na tom hodlám pár let pracovat:-)

                    0 0
                    • Prtko.cz  

                      kolik w tlačíš na těch 178 tepech???

                      0 0
                    • Gorgov  

                      nicmene se da rici, ze takhle blizko sobe mit prahy a jeste takhle vysoko posazeny(jestli nemas max pres 210) svedci o vyborne trenovanosti co se vytrvalosti tyce. Ted uz jen tam dostat ty waty a pujde z tebe strach :)

                      0 0
                      • black.horse  

                        (max mám 204) děkuji O:-) v podstatě jsem poslední 3roky jezdil téměř jen vytrvalost, právě kvůli zhubnutí… ale doufám, že letos se přemůžu a ty waty do nohou natlačím, ale narozdíl od vytrvalosti se bojím, že tohle už „zadarmo“ nebude:-)

                        0 0
                        • Gorgov  

                          Je to videt – to najizdeni. Presto teda AP 178 sem jeste nevidel, kdo ti ho takto urcil? Takhle bys teoreticky mel byt schopny jezdit velmi intenzivne(vztazeno k tvoji maximalni intenzite) po opravdu dlouhou dobu, coz odpovida dlouhodbemu trenovani ZDV. Ovsem urcite bych se zameril prave i na jizdu ve vyssich intenzitach, aby se z tebe nestal takovej nakladak, kterej pojede 30 klidne 8 hodin, ale na 40 nezrychli. Stejne uz musis byt jak vyzle :)

                          0 0
                          • black.horse  

                            AP mám změřenej od alltraining, hehe, ten popis s náklaďákem bohužel sedí, jakýkoliv zrychlování a prudký výjezdy jsou díky tomu momentálně slabina na který musím pracovat, jinak se setrváním na vyšších tepech, tohle je graf z loňský P50, docela mi furt bušilo srdíčko, asi nadšení z atmosféry:-)

                            0 0
                            • Gorgov  

                              Aha, mno nechal bych si ho zmerit i jinde :) ale ber to pouze jako doporuceni hehe. Je videt ze s vysokym tepem problem nemas, takze bych se toho nebal a az to pujde zacal bych vybirat zvlnenej teren. Parkrat za vyjizdku se pekne vytepat at si zacnes zvykat, ale samozrejme vzhledem k predpokladanemu postupu treninku s citem, a postupne pridavat. Jinak prubeh toho tepu je peknej, da se z toho usuzovat, ze si to neprepalil, i na konci ses byl schopnej vytepat hodne vysoko, asi bys to mohl mit delsi :)

                              0 0
                              • black.horse  

                                Pls, trošku to konkretizuj s tím měřením „jinde“. Různé negativní reakce jsem zaznamenal, ale říkám si dva fakty: 1)anonymně nakydat hnůj umí kdekdo (i na BF se semtam objeví dkejakej blábol) a anonymita komentářů na netu je ošemetná věc 2)to že se o někom říká, že není dobrý ve vedení svěřence(kreativní činnost vyžadující mimo znalostí i dost zkušeností, odhadu, úsudku atd) nemusí nutně znamenat že mechanicky prováděnou činnost jako je měření laktátu nemůže zvládat, to dle mě zvládne jakýkoliv zaučený pracovník (pokud má nástroj a návod/postup)… nebo se v tom mýlím? Kdyžtak mě prosím oprav, ať se to uvede na pravou míru:-)

                                0 0
                                • Gorgov  

                                  Rozhodně nechci nikoho špinit nebo kdyt na někoho hnůj, snad to z toho tak nevyznělo. Ono to totiž nemusí být až tak úplně jednoduchý říct si 2mmol, 4mmol nazdar…jde dost o průběh tepu a jeho ustalování se a adaptaci na určitou zátěž. Zbytek bych vyřešil po icq či mailu:)

                                  0 0
                                  • black.horse  

                                    v poho, ukončíme to, nechci šířit nevhodné debaty:-) ale zítra bych Ti písnul přes den třeba na ICQ…

                                    0 0
                                    • Gorgov  

                                      jasne, me to nejak blbne, novej programek, nejde mi te najit, ale ty me najdes, tak napis. zdar

                                      0 0
                                  • Chaingang  

                                    naprostej souhlas, jennom podle 2 a 4mmol se to rozhodně určovat nedá, to bych měl AP někde kolem 180 tepů. Jinak podle Martínka mám AP někde na 165 tepech a podle výdechových parametrů z ústavu z Brna většinou kolem 145 tepů. a teď babo raď…

                                    0 0
                                    • Zerocool  

                                      tak tak, je to tam, kde se ti prudce zlomí křivka…ten laktát bude přesnější než výdech a obecně to dr. Martínek posazuje níž, takže to Brno nechápu…

                                      0 0
                                      • Chaingang  

                                        ale pocitově to vidím spíš na to Brno,když to třeba vezmu podle toho,co jsem schopnej udýchat nosem

                                        0 0
                                        • Zerocool  

                                          stejně nejezdíš ZDV na horní hranici, takže pokud je 165 strop a jeětě trochu vyšší než opravdu je tak bych bral horní hranici tedy AP podle toho někde na 160, u dr. vzhledem k tomu, že to posazuje níž bych se nebál stropu někde kolem 150 a co dál, že?:) jezdir 145–150 a snad nic nezkazíš, nebo trochu podráždit, zavolat tam i tam, že chceš vysvětlení tak velkého rozdílu…

                                          0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Prudký zlom křivky by měl platit pro ANP a ne pro AP?

                                        0 0
                                  • treatt  

                                    Mi to přijde jako zajímavá debata třeba :)

                                    0 0
                            • Ricci  

                              sakris,to su tepy :-)

                              0 0
                • krokus  

                  A to jsem si myslel, že při AP 167 a AnP 185 se můžu považovat za vysokotepce:-)

                  0 0
          • Rychlej turista  

            Pokud s tím nemá problém, tak ať jezdí, jak má chuť. Je to pořád lepší, než ležet nebo se stresovat, jestli náhodou netepnul víc, než je nařízeno.

            0 0
          • Gorgov  

            Mam pocit, ze bys to potreboval spis ty…Co jako spalujes pri nizky intenzite? A hazet sem hodnoty tepovky bez znalosti konkretniho jedince a doporucovat je jako vhodny ci nevhodny, co ti k tomu mam rict? Evidentne si, co se znalosti treninku tyce, na zacatku.

            0 0
    • Kubajzs  

      Taková zajímavost, nevím jestli to tady už nebylo…

      Maximální tepová frekvence (HRmax) je jednou z nejčastěji používaných hodnot v klinické medicíně a fyziologii. V našem oboru je široce používaná jako kritérium dosažení horní hranice námahy při stanovení maximální aerobní kapacity.

      HRmax je často odhadována pomocí vzorce ze 70-ých let Foxe a Haskella 220 – věk. Platnost této rovnice však nebyla potvrzena, obzvlášť při studování vzorku, který obsahoval přiměřený počet starších dospělých osob (tj. > 60 let).

      Nová studie prováděná v Coloradu a uveřejněná v Journal of the American College of Cardiology upřesnila tento vzorec HRmax = 208 – 0,7 x věk. Při srovnání výsledků nové rovnice a rovnice tradiční se ukázalo, že u mladších ročníků tradiční rovnice (220 – věk) přecenila tepovou frekvenci ve srovnání s nově získaným vzorcem, ročníkům kolem 40 poskytují stejné výsledky a u starších lidí tepovou frekvenci podcenila. Např. v 70 letech činí rozdíl obou rovnic přibližně 10 tepů/min.

      0 0
      • black.horse  

        podle toho vzorce mi bude za 2měsíce 6let :-D

        0 0
      • tuleník  

        HRmax nie je problém zistiť u človeka s tepákom… ako maximum dlhodobej štatistiky. Počítanie s akýmkoľvek vzorcom je len núdzovka a dočasná hodnota, provizórny nástrel.

        K tejto téme… proste sa treba držať od asi 50% HRmax po aeróbny prah. Keďže ale jeho hodnota sa určuje „odhadometricky“ najťažšie, tak sa môžeme dohodnúť na 70% HRmax ako „pomerne bezpečnom hornom doraze“.

        BTW, neviete niekto o nejakej trošku racionalizovanej odhadometrickej metóde na stanovenie AEP?

        Nad AEP si už „skracuješ dolet“, čím si vyššie nad, tým viac, pričom pri zhadzovaní by som povedal že práve dlhotrvajúce tréningy majú najväčší význam.

        Môj test dlhodobej záťaže pod AEP je, že aj po niekoľkých hodinách takého „spaľovacieho“ tréningu nebývam hladný, tzn. nesiahlo sa veľmi na zásoby glykogénu. To je dôležité aj z toho dôvodu, že to zabráni potréningovému vyvraždeniu zásob v chladničke.

        0 0
    • kali222  

      a co je to teda za blbost, kdyz fitnesaci si navzajem radi, ze pokud nekdo chce zahodit tuk :)) ma si na lacno jit dat nejakou aerobni aktivitu na 45–60min. ja nevim, to si odporuje i s tou dobou potrebnou na prepnuti paleni tuku + i s tim, ze telo nemuze mit vubec na takovouhle aktivitu silu, ne?

      0 0
      • Rychlej turista  

        Nalačno jezdím dost často a žádný problém. Spíš se mi stává, že když se najím, tak pak mám sílu akorát se tak svalit na kavalec :-)

        0 0
      • tuleník  

        Normálne živený človek má zásoby glykogénu viac ako dostatočné na to, aby naštartoval spaľovanie tukov. Takže aj nenajedený máš k dispozícii (v pečeni?) glykogénu na nejaké … desiatky minút? Po ukončení aeróbnej záťaže sa dokonca pri „dobehu“ lipidického metabolizmu glykogénové zásoby doplnia.

        Úloha toho minitréningu nalačno sa tiež rozoberala niekde na Vojtěchovského stránke … v podstate išlo o kickstart metabolizmu tukov. Ten potom nejakú dobu vydrží „zapnutý“.

        0 0
    • op  

      zde je takova jednoducha kalkulacka dle veku a klidoveho tepu .. Pro redukci vahy to vychazi opravdu dost dole..

      0 0
      • mastihuba  

        no tak u redukční mi vyjde 114–124 tepů za minutu a to jsem na kole schopnej jet tak někde po rovinkách na kadla kadla, když tam dám to fitnes tak mi to vychází 140–150 což při jízdě moravským krasem vychází na rychlost asi 12km za hodinu, pokud jedu jen trošku rychlejš tak už lezu na 170 a to je infarktovej stav :)

        0 0
        • op  

          me to vychazi 110–120 a to jsem schopen jet kdyz se flakam mimo velkej kopec skoro vsude, ale nejezdim protoze nechci zhubnout :)))

          Resim to ale momentalne pro kolegu, kterej ma 150–160 kg a nikdy nesportoval. Resi to udajne proto, ze ho nebavi v letadle zadat o extender pasu :)) Snazim se mu radit co s tim, ale kdyz on si tu snidani u Mc odpustit nemuze :))) Radim mu min a pravidelne jist, neco, co se dyl travi, prestat pit sladky napoje a o vikendu 1–3h kazdy den chodit (nemuzu ho strhat kdyz nikdy nic nedelal). Chtel bych, aby si koupil rotoped, ale to az pozdeji, ted by ho to zabilo. Mate jeste nejakej tip? Dik.

          0 0
          • Sipal  

            Podle mě je základ nežrat. Při hubnutí na kole a rotopedu jsem zkusil leccos, ale dokud jsem neomezil jídlo, tak ježdění na váhu v podstatě nemělo vliv. Jestli to s hubnutím myslí vážně, tak prostě toho meka vypustí, jinak nemá cenu se snažit. Bude mít akorát deprese, že maká a nic z toho.

            0 0
            • Hornet  

              JJ, presne tak. Vypustit Mc, zmensit porcie, vypustit smazene alebo riadne obmedzit, zvysit percento zeleniny, ovocia, zaradit do jedalnicka vlocky, cerealie, celozrnne vyrobky. Obmedzit prijem vecer, a s pohybovou aktivitou zacinat opatrne, ta chodza je fajn na zaciatok.

              0 0
            • op  

              on je total flegmatik, castecne proto je tak tlustej .. je mu to jedno :) Ted uz ale rikal, ze by bylo dobry vic uz netloustnout, o hubnuti se zas tak primo nevyjadroval :). Chci na nej jit psychologicky, kdybych mu ted rekl, ze nesmi nic zrat, tak se mi na to vykasle. Musim mu pomalicku podsunovat nazory na zdravejsi stravu a neprejidani se, rozumnej pohyb, spravnou psychohygienu tak..

              0 0
            • funkatron  

              no ja mam inu skusenost…redukoval som stravu a menil a nic to s vahou nerobilo…

              zacal som travit 2× viac casu treningom a vaha ide dole kazdy tyzden 1kg…

              pritom jem takisto ako predtym…

              ale zase je pravda, ze jem tak ako pise hornet vyssie…smazene a mcdonaldy som nejedol nikdy…

              0 0
              • Medunka  

                Ono záleží asi co, jak a kdy člověk jí. Mě osobně pomohlo zvýšit příjem bílkovin a udělat malou restrukturizaci jídelníčku. Nedá se říci, že co platí na mě, platí i na tebe, každý to má jinak

                0 0
                • funkatron  

                  jasne ja som tym chcel povedat, ze skor ako na stravu sa treba pozerat na vydaj energie…

                  len stravou sa schudnut neda…resp da…zhodit svalovu hmotu a odvodnit sa…

                  0 0
                  • Ricci  

                    Len redukciou stravy hmotnost zhodis,ale for je v tom,ze zhodis aj aktivnu svalovu hmotu a aj z toho dovodu sa odporuca pri diete cvicit,aby tak neubudla…

                    0 0
                    • funkatron  

                      no ved to iste som napisal :)

                      0 0
                    • tuleník  

                      Chlapci, preto treba žrať nízkotukovú vysokobielkovinovú žranicu. Sacharidy nevadia. A po záťaži gainer.

                      A keď už občas tuk, tak nejaké avokádo.

                      0 0
                      • Gorgov  

                        to neni pravda, vetsinu tukovych zasob si telo vytvari ze sacharidu, tak tvrdit, ze ssacharidy nevadi je kardinalni pitomost, opak je pravdou. Naopak tuk v primeren mnozstvi nejen ze nevadi, ale telu prospiva

                        0 0
                        • martin7  

                          mě se podařilo za dva roky dát dolu ze 128 kg na 82. Hubnutí je v hlavě. Koupil jsem si svoje první kolo, první rok jsem ujel cca 2000 druhej rok cca 12 000. Co se týká jídla udělal jsem si takový zásady, který dodržuju:

                          1. nejím po pátý odpoledne
                          2. nejím tlustý maso a kalorický bomby (brambůrky, majonézu a

                          uzeniny)

                          1. piju pivo i šnaps (samozřejmě s mírou)

                          snažím se hejbat (když nejezdím na kole, tak chodím pěšky (neběhám, to mě nikdo nedonutí)

                          Není to určitě univerzální recept, ale na mě funguje. Znám ale lidi, který žerou jako prokoplý, nesportují a přesto nepřiberou ani kilo. Je to hrozně individuální.

                          0 0
                          • Medunka  

                            k bodu 1. – držet to, tak chcípnu hlady. Spíš by mělo být doporučení Jím naposledy lehčí večeři 3 hodiny před spaním

                            Jinak slušný výkon!

                            0 0
                          • funkatron  

                            prve pravidlo nie je dobre…telo dlho hladuje takze si uklada kazdy den co najviac na noc, aby malo z coho cerpat energiu…tie 2–3 hodky pred spanim sa treba lahko najest…

                            0 0
                          • Ricci  

                            Je to tak,vsetko je iba v hlave

                            0 0
                        • funkatron  

                          tiez sa riadim tym, ze radsej sacharidy ako tuky…

                          a funguje to

                          predtym som sa to robil naopak a nefungovalo to

                          0 0
                        • Medunka  

                          Sacharidy jsou základním, nejdůležitějším a také nejlepším zdrojem energie. Neodsuzovala bych je tedy. Je důležité JAKÉ SACHARIDY člověk do sebe cpe.

                          0 0
                          • Gorgov  

                            proc to pises me, ja to snad nepopiram?

                            0 0
                          • Zerocool  

                            jaké a kolik vzhledem k aktuálnímu dennímu výdeji. Všechno je o citu, např. pokud nemám trénink, tak jím sacharidů míň a večer třeba jen bílkoviny a salát, pokud mám trénink a někdy (válce) končím klidně v osm večer, tak do sebe klidně dám i sacharidy a za 2 hoďky jdu spát, a naopak pořád shazuju (když se trénuje) samozřejmě do nějaké váhy. která je pro mě optimální, potom, pokud jde váha stále dolů, přidávám sacharidy, není to žádná věda…

                            0 0
                            • Medunka  

                              No věda to není, ale stále existuje řada „odborníků“, kteří si myslí, že když vynechají sacharidy, vynechají tuky, že zdravě zhubnou. Ono opak, zhubnou třeba 2–3 kila, na objemu pár cm přes břicho ale ve výsledku trpí podvýživou a nejsou schopní nic dělat, protože jim chybí energie.

                              0 0
                              • Zerocool  

                                souhlas, kor, když systematicky sportuješ, ale je to fakt o určitých zásadách a o vyzkoušení si na sobě, žádné tabulkové hodnoty nefungují…

                                0 0
                        • tuleník  

                          vyrobiť tuk zo sacharidov ide… ale len pri ich extrémnom nadbytku… ono sa to totiž nevyplatí

                          že sa priberá po sladkostiach, je spôsobené práve obsahom tukov!!! krémy, čokoláda, polevy, … samý tuk!!!

                          0 0
                          • Gorgov  

                            ten extrímní nadbytek sacharidů postihuje velkou část populace a je to příčina tak masováho rozšíření obezity. podle mě :)

                            0 0
                            • tuleník  

                              skôr tukov, synu… česká kuchyňa je ním povestná (a naša veľmi nezaostáva resp. je viacmenej rovnaká)

                              0 0
                          • funkatron  

                            tak tak…preto sa najviac pribera zo sladkosti, lebo obsahuju vela tuku a k tomu cukor, ktory este ukladanie tukov podporuje…

                            samotne sacharidy problemy nerobia…

                            0 0
                          • Zerocool  

                            meleš blbosti, samozřejmě, že přibíráš i z tuků, ale i když (třeba já) nejím žádné tuky (kromě tělu prospěšných) tak pokud se nehýbu a budu valit hodně sacharidů, tak okamžitě přibírám na tuku, protože prostě energie přijatá se nespotřebuje…

                            0 0
                            • funkatron  

                              tu sa vsetci bavime v tom zmysle, ze jazdime…nie ze sa nehybeme :)

                              ked sa niekto nehybe, tak by v podstate nemal jest nic :D

                              0 0
                              • Zerocool  

                                podle typu člověka, ale jsou i takoví, kteří opravdu přiberou jen z toho, že se na jídlo podívají a tuky mají samozřejmě (kromě rybího, olivového, apod.) absolutně vyřazené, takže přiberou asi z čeho?????? no s nadměrného příjmu sacharidů…

                                0 0
                                • funkatron  

                                  tak to ano…kazdy je nejaky

                                  len az tak by som to na tie sacharidy nespecifikoval…ur­cite nejedia jedla, kde su len ciste sacharidy, ale urcite aj tuky…

                                  takze v podstate je to aj tak z tych tukov :)

                                  0 0
                                • Smazaný účet  

                                  A nebo telo ma tech tuku nedostatek i pro bezny provoz, tkaze kdyz neco sni, telo hnedle futruje do zasob bo uz vi, ze hned tak neco nebude.

                                  0 0
                      • bruco  

                        Gainer funguje. Za 1,5 roka som pribral 8 kil.

                        0 0
                      • misko  

                        nieje garnier sampon?

                        0 0
                        • funkatron  

                          sampon je najlepsia vyziva pre cyklistu…aj pantani ho radsej jedol, preto mal taky uces

                          0 0
      • nox159  

        kdyz chci vahu nabrat na jeke tepy nezdit? :D

        mysleno fakt vazne, chci pribrat cca 4kg ale nechci omezit pohyb jak na to – navod žrat nefunguje :(

        0 0
        • Ricci  

          stale do kopca na tazke prevody a hlavne sa poriadne nazrat :-)

          0 0
          • nox159  

            kdy mam cekat ze mi pri takovem treningu odejdou kolena? :D

            otazka spis mela znit: jak to resit kdyz chcu pribrat a stale jezdit tak jak jezdim dotedka?

            0 0
            • Rychlej turista  

              Ráno na lačno glukopur, uděláš si hlad. Taky se cpát pangaminem, ale dobře funguje i pivo, ale nejlépe věk. Tak vydrž a dočkáš se :-)

              0 0
              • nox159  

                z toho co si napsal mi neco rika jen to pivo :D

                0 0
              • Gorgov  

                o tom pangaminu sem teda doted taky nikdy neslysel, rozved to trochu, videl sem par reakci na to jen a byly dost rozporuplny

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Já ti nevím čoveče, ale jsou v tom samé dobré věci a kdysi zamlada jsem to jedl na posílení imunity a měl z toho furt hlad :-)

                  0 0
                  • Ricci  

                    Pangamin=pivne kvasinky :-)

                    Rastie z toho aj chut do jedla,ked som cvicil v posilovni v mladosti,tak som to tlacil :-)

                    0 0
                  • brochmil  

                    pripojim se do diskuze.pangamin vzdy hrozne smrdel(aspon me).nejlepsi vec jsou pivni kvasnice.nejlepe od nekoho z pivovaru.Sice po nich clovek nabere dost na obemech ale kdyz do toho cvici tak je to fakt nej.mam to odzkouseny na sobe a bylo to to nejlepsi.

                    0 0
                  • Zerocool  

                    no nechtěl bych s tebou mít dvojdomek:)

                    0 0
                • Hornet  

                  Su to v podstate pivovarske kvasnice, maju vysoky obsah B vitaminov. A potom je fakt clovek dost hladny( skoro ako po pive), tiez som to volakedy jedol, fungovalo mi to. Je to na prirodnej baze, ublizit by nemalo a pomoct trochu mohlo :-)

                  0 0
                • Eva  

                  V jednom dile poradu o hubnuti Jsme to co jime byl obraceny pripad,holka chtela pribrat, a dr.Katerina ji radila injekce B vitaminu,takze mozna na tom neco bude :-)

                  0 0
                  • Hornet  

                    Funguje to urcite :-) snad bude o nieco lepsie jest prirodny produkt(aj ked smrdi), ako si pichat synteticky vitamin, ale uskodit nemoze ani ten v inekciach.

                    Kamarat robil kulturistiku a B vitamin fungoval pri naberani objemov a dava sa aj pri pooperacnych stavoch na posilnenie organizmu,

                    0 0
            • funkatron  

              jazdi ako doteraz plus jedz gainer + proteiny + aminokyseliny a vela cvic vo fitku s tazkymi vahami

              0 0
            • Zerocool  

              chce to posilovnu a nabrat ve svalech, protože na kole nepřibereš… samozřejmě zvýšit příjem sacharidů (kvalitních) i bílkovin…

              0 0
            • McBlacky  

              já bych zkusil po tréninku gainery. Moc se to cyklistům nedoporučuje právě proto, že po tom dost narosteš, al pokud to chceš…

              0 0
              • black.horse  

                Souhlas. Gainery i proteiňáky jsem se naučil využívat… pokud se hodně utahám tak po dojezdu na doplnění cukrů a regeneraci je gainer (15–20% bílkovin) fajn a vyjde to levněji jak R2, Regener atd. a přitom to pomůže (ačkoliv jsou drobné rozdíly ve složení). A díky proteiňáku s kouskem zeleniny užito jako náhrada za smaženej sýr s hranolkama a kečupem k večeři jsem loni úspěšně dost zhubnul:-) (smažák myšlen lehce s nadsázkou)

                Ale kolo a „růst“ jdou dost proti sobě, chce to makat v posilce a držet pravidelnej vyšší příjem bílkovin a dobrej jídelníček…

                0 0
        • obda  

          Osvědčený recept: třicítka na krku, práce, děti, manželka, která dobře vaří ;) Pokud nestačí, tak přidej ještě starosti s barákem :)

          Aha, ale ty nechceš omezit pohyb … To se bohužel s tím nahoře vylučuje ;)

          0 0
          • Krys  

            Kdesi som čítal, že ak človek po tridsiatke nezmení stravovacie návyky a nezačne sa aspoň trošku hýbať, začne naberať rýchlosťou minimálne 2 kilá ročne.

            Prečo som sa to ale dozvedel až teraz, keď mám 37. :)

            0 0
          • Paja  

            Vsechno splnuju, vaha se zatim drzi;)

            0 0
    • Vlady  

      Pro trénování na spinningu, trenažéru atd, prostě v místnosti, bych tepový údaje až zase tak moc vážně nebral. Tělo spotřebovává energii i na udržování jakéhosi vyváženého stavu – tedy při šlapání v místnosti, kde mně nechladí žádný vítr, přepne na vnitřní chlazení – pot, což samo o sobě tep zvýší.. Alespoň si tím vysvětluju, že při tepové frekveci, při které už nohy venku pěkně cítím, poci`tuju na rolle jako naprostou flákárnu a pode mnou je kaluž. Jinak mi připadá pojem zóna spalování tuků trochu zavádějící – něco jako aha, tady zhubnu. Na zhubnutí platí jediná rovnice – více kalorií vydat, jak přijmout .

      0 0
      • funkatron  

        prave preto treba brat tepak vazne pri jazdeni doma :)

        aby si videl, kedy nie si anaerobnom…pre telo je takisto vydaj energie ako ked ides rychlejsie a chladi ho prudiaci vzduch…rozdiel je len v „najazdenych“ km

        keby som mal jazdit s takym istym odporom doma ako vonku, tak by som bol anaerobnom velmi lahko…

        0 0
        • Vlady  

          myslel jsem to trochu jinak – to celkové množství vydané energie bude stejné, ale zjednodušeně vyjádřeno, venku budu zatěžovat při stejném tepu víc nohy jak uvnitř. Jsem naprostej laik, možná to vidím úplně blbě, ale představuju si, že hlavním cílem tohohle tréninku je naučit tělo dodávat nohám potřebnou energii z největších rezerv a to za jejich pokud možno nějvětšího výkonu – než se začne tvořit laktát.. Určení výše tepu je jenom takovou pomocnou berličkou, která zhruba říká – při tomhle výkonu by jsi měl mít takhle vysoký tep… Pokud se mi ale tep stará ještě o něco jiného v těle , ať to je chlazení, nemoc, vzrušení sopujezdkyní atd, atd, a já uberu ve snaze držet se na předepsaných tepech na výkonu, můžu velice rychle spadnou do oblasti pouhé regenerace…

          0 0
          • funkatron  

            asi by som to neorientoval len na nohy…

            podstatou vytrvalostneho treningu je naucit telo co najlepsie hospodarit s vydajom energie…

            podstatou siloveho treningu je to co pises ty…

            takze podla toho co chces doma/vonku trenovat :)

            0 0
    • martin7  

      můžu potvrdit a podepsat.

      první rok cca 800 km na kole váha 129

      druhý rok na kole 6000 váha 112

      třetí rok 12000 na kole váha 82 kg.

      0 0
    • funkatron  

      merali ste si % tuku ?

      mne dnes ukazalo 7,9% (=5,5kg)

      moja vaha 69kg…

      chcel by som vediet, kolko ma taky andy schleck a podobny somalci cez sezonu :)

      0 0
      • Krab  

        kde a jak se to meri?

        0 0
        • Ricci  

          U lekara kliestami,jediny spolahlivy sposob :-)

          0 0
        • funkatron  

          da sa to rozne…napriklad kalipomer (to su tie klieste ako pise ricci), alebo elektronicky tukomer…ten to odmeria na zaklade vodivosti tela…

          jeden kolega si to kupil, tak sa v praci obcas meriame :)

          0 0
      • Ricci  

        A co ti to percento ukazalo? Zazracny domaci merac? :-)

        0 0
      • McBlacky  

        okolo 5% mají.

        ale do 10% je pro nás skvělý výsledek

        0 0
      • Biker jak Pes  

        Když jsem byl na měření jako muž prvním rokem, tak jsem měl 4% :-)))

        0 0
        • funkatron  

          fuuha to je pekne cislo

          si bol vysekany poriadne, ze?

          s pribudajucim vekom uz idu aj tie % hore :)

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Mmm, když závodíš pořád, tak ono to moc neroste. Já mám štěstí, že tuk nepřibírám skoro vůbec a spíš mi to jde do svalů, tak si musím dávat bacha v posilovně apod. protože pak jsem korba raz dva. Takže jediné, co posiluju je břicho a záda. % tuku mám pořád zhruba stejně. Letos bych řekl, že ho bude ještě míň, než v předchozích letech… :-)

            0 0
            • funkatron  

              ked zavodis, tak to neporastie, ale akonahle prestanes, tak to bude rapidny narast

              :)

              0 0
            • McBlacky  

              to se ti zdá, ono dostat to pod 5% je strašně těžký. Udržet dlouhodobě nemožný a navíc i rizikový ze zdravotního hlediska.

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Já to nemyslel pod 4% :-) Máme váhu, která ukazuje % tuku, ale kdo ví, co vlastně ukazuje. Teď jsem na 6–7%, loni jsem míval kolem 8–9%, tak jsem to myslel… :-)

                0 0
                • Ricci  

                  Hehe, aj ja mam taku eroticku vahu a moc jej neverim ( radsej ) :-)))

                  0 0
                  • mastihuba  

                    správně všechny váhy nehorázně přidávají a ty s měřením tuku navíc ničí iluze o těžkejch kostech :)

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.