• rena

    Máte někdo osobní zkušenost se zlomeným kotníkem ( jde o zlomeninu vnějšího i vnitřního kotníku + přetrhané vazy )? zajímá mě průběh léčby, délka, za jak dlouho došlo k vytažení šroubů a ostatního železa , měli jste po vytažení stehů sádru nebo jen speciální ortézu?, kdy se začíná s rehabilitací, jaký byl výsledek léčby, následky? problémy? atd.

    0 0
    • skebab  

      Měl jsem zlomenou kost v zadní části kotníku, celou odlomenou. Jelikož a protože se odlomila ale nepohla od svého původního místa, měl jsem to bez šroubů. Sádru jsem měl něak necelý 3měsíce, déle se nedává, prý kvůli zavápnění kostí a srůstaní kloubů. Píchal jsem si injekce a po sádře nosil 2měsíce ortézu stále s berlema. Během toho pomalu rozhejbáváš nohu. Vazi se něaké zpřetrhali ale zatím s tím nemám problém.

      0 0
    • mastihuba  

      tak ono asi dost záleží na charakteru poškození. Ja měl jen uštiplej kousek kloubního lůžka, zlomenou tu vnější tenkou kost co vede k lýtku a urvaný vazy. Takže to spravily dva šrouby a přišití vazů. Týden ve špitále s drenem, sádrová dlaha. Den po operaci začlo natahování vazů, týden jsem byl pak ještě doma a lehkej došlap jsem zvládl po třech týdnech. Na kole se s tím dalo jezdit v ortéze, takže berle jsem gumicukem chytl k horní rámové trubce a vesele jsem rehabilitoval po hospodách v okruhu 10km od baráku. Ty dva vruty tam mám dodnes protože za rok jsem si na to ani nevzpoměl že bych si je měl nechat vyndat. Přeji stejně hladkej průběh jako jsem měl já. Sestřenka měla natřikrát zlomenej kotník a má s tím problémy už dobře 17let. :D

      0 0
    • mr.ricardo  

      v 16 letech jsem si privodil skoro to same, trojnasobna zlomenina kotniku + vazy (otocil jsem si nohu o 90 stupnu). srovnali mi to v ceske lipe, bohuzel bez sroubu, tvrdili, ze jsem mlady a telo se s tim srovna (jak mi pak vysvetlil muj ortoped, je to picovina) … 2,5 mesice sadra, potom prakticky okamzite rozhybavani (to je lahudka) a rehabilitace, kvuli odvapneni dalsi cca 2,5 mesice stale o berlich (zlomeno v polovine srpna, poprve jsem se postavil na nohu o tesne pred vanocema). dnes po 17 letech artroza, obcasny problemy pri namozeni, zmene pocasi nebo spatnym doslapu, nosim ortezu. nekulham, nejaky omezeni jsou, ale da se s tim zit :) kolo a bezky jsou nejlepsi, behani jen s dobryma botama

      0 0
    • ememem  

      sadra 3 tyzdne, potom taka specialna plastova dlaha co sa dala odopnut, chodil som s tym plavat a som si to na noc aspon uvolnoval aby rana dychala. pozor nezatazovat! po siestich tyzdnoch dole a postupne rehabilitacie, plavanie a tak, po dalsom mesiaci som uz chodil docela normalne aj ked s palicou, po dalsich par tyzdnoch uz bez a pomaly sa dalo zacat fungovat. sroby von tak po pol roku, celkovo kym sa to dalo do povodneho stavu tak rok.

      0 0
    • McBlacky  

      tohle strašně záleží na rozsahu a průběhu.

      Proti jiným zlomeninám, které jsou spíše na týdny, tohle je spíše na měsíce. vnější a vnitřní kotník se minimálně vyživuje a díky tomu to dlouho trvá. Běžně to bývá 6–8 týdnů sádra + 4–8 týdnů nechodící ortéza, pak začnou rehabilitace a když to moc neotéká, za další měsíc to je už celkem ok.

      0 0
    • Joseph de Sax  

      záleží, aby to léčil doktor a né dochtor, pak to končí amputací nad kolenem v tom lepším případě..

      0 0
    • StuntJ  

      já měl zlomený vnitřní kotník, 1,5 měsíce sádra, pak 1měsíc rehabka a dnes pohoda. Ani nevím, že jsem to měl zlomené, ale to přijde s věkem :o)

      Vazy v pohodě

      0 0
    • Smazaný účet  

      s kotníkem ne…ale znám jednoho, co dostal šípem do kolene :-)

      0 0
    • Bafoon  

      mám a jen ty nej :-)

      zlomenina talu, operace, šroub, dva dráty, sádrová dlaha. Po 2měsících vyndání drátů. Problémy při rehabce kdy mi 4 doktoři po dobu měsíce a půl tvrdili že to mám přetížené, pak nějaký radioaktivní testy s bílýma krvinkama kde se zjistilo že moje tělo pomalu ale jistě odmítá ten šroub. Další operace, odvápnění, sudeckův syndrom. Dva měsíční pobyty v rehabce v HK, sportovní psychiatr (tu paní jsem vůbec nepochopil) a další a další cvičení abych aspoň chodil. Bonusem trvalé následky – do stran to jakžtakž jde, dopředu jen středové postavení.

      čili co bych ti tak poradil – ze začátku jez hodně věcí s vápníkem (jen proboha ne šumivý vápník), vitamíny, cvič tu nohu už teď, svalstvo ochabuje nechutně rychle, až ti sundají sádru tak to nepřežeň, cvič „s mírou“ a zároveň ji nešetři ;-) a všechno bude cajk, drž se

      0 0
    • Atilla  

      Jste se dali všichni pěkně rychle do kupy. Já jen utrhnutý vaz + nějaké potrhané a hematom v kloubu cca 5týdnů noha úplně totál. Ale taky jsem s tím týden chodil než jsem šel k doktorovi.

      0 0
    • tico  

      Ja jsem si na zacatku prosince prethal vazy v kotniku.

      Tyden po operaci me pustili, za dalsi jsem dostal sadru s vyhruzkou na 2 mesice a hur. Min. tyden mi sundali sadru s tim, ze mam pomalu zacit chodit. Ale bez berli to porad nejde.

      Jinak jsem si radsi sehnal ortopeda, protoze doktori v nemocnici mi rikali kazdy teden jiny prubeh, tak jsem jim prestal verit.

      0 0
    • biker159  

      Kdyby ses zeptal doktora tak ti to určitě všechno zodpoví..

      0 0
    • moncco  

      Kotník jsem si zlomil při futsalu před 10-ti lety. Následovala operace – aplikace dvou šroubů do kosti + omotání drátem. Sádru jsem nedostal, jen dlahu, abych s nohou mohl alespoň omezeně pohybovat. Nesměl jsem ale na nohu došlápnout (chůze jen o berlích) Marodil jsem s tím 3 měsíce, po roce jsem byl na vytažení šroubů, to jsem marodil další měsíc a půl.

      Asi jsem měl štěstí na doktory, protože ze začátku jsem při sportování sice používal ortézu, ale to bylo spíše z psychických důvodů, protože se s tím člověk cítí tak nějak jistěji. Dnes jezdím na kole, v posilovně pravidelně dřepám s 200 kg činkou, hraju fotbal, nohejbal a to všechno bez sebemenších omezení. Nějaká změna počasí apod. se mě vůbec netýká a prakticky ani nevím o tom, že by ta noha někdy byla zlomená.

      Vlastně jediný problém byl v tom, že když mně po druhé operaci vytahovali stehy, dělala to sestra (což si dokonce myslím, že ani není správně) a 2 tam zapoměla. Jizva mně v těch místech začala hnisat a než se na to přišlo, zůstala mně tam asi půl centietru široká památka. To ale samozřejmě neřeším.

      0 0
    • PsychoSX  

      Zlomil jsem si hlezno v pravém kotníku při nedoskočeném skoku asi před 5ti lety. Měsíc sádra, měsíc rehábka, vodoléčba a tak a mezitim sem se stačil voženit. No a teď když chci zjistit, kterej kotník to byl, musim koukat na fotky ze svatby. Co bych ale řekl podle zkušeností známých i slov doktorů, měl jsem spíš štěstí. Zlomenina byla prý moc krásná – jak rozbruskou a taky krásně srostla.

      0 0
    • Haryk  

      Přesně tohle se mně stalo v létě 2009. 7 šroubů, ten nejdelší šel ven po 2 měsících a začala rehabka, po dalších 5 měsících šly šrouby ven. Po těch 2 měsících budeš trochu pajdat, ale na kole to zlehka půjde. po 3 měsících budeš chodit jakš takš. Nejlepší na rehabilitaci je trenažer, dáš lehkej převod – to se pěkně uvolní. Dával jsem 20 minut ráno, 20 po obědě, 20 večer a dobrý. Ale bacha, tohle jsem začal dělat až povytažení toho jednoho, (supraněconěco), šroubu.

      0 0
    • rena  

      Jen pro upřesnění, nejedná se o mě, ale o přítele…má zlomenou fibulu – lýtkouvou kost( vnější kotník ) zpevněnou dlahou a 6ti šrouby;vnitřní kotník připevněný jedním šroubem a drátem; a odlomený kousek ze zadní části tibie – holenní kosti. Po operaci mu dali sádrovou dlahu pod koleno. Včera byl, po 13ti dnech od operace, vytahovat stehy. Překvapilo mě, že mu nedali sádru ani dlahu, prostě nic, jen mu to ovázali obvazem. Má zakázaný došlap, chodí o holích a doma rehabilituje přitahováním nártu a krčením prstů. Další kontrola a RTG je za 4 týdny.

      díky za dosavadní reakce, další zkušenosti s podobným zraněním uvítám

      0 0
      • mastihuba  

        takhle jsem to měl taky, kdyby dali sádru tak přišitý vazy zatuhnou. Proto ta dlaha aby se s tim dalo hejbat co nejdřív po operaci. Kosti srostou do 10dnu. U mne začlo cvičení hned druhej den po operaci. Ale myslim že todle fšecko mu doktoři řekli.

        0 0
    • thaigirl  

      Ahoj, původně jsem ani nechtěla obtěžovat, ale zkušenosti jiných jsou nad zlato a tak se podělím…před 6 týdny jsem si na 3× zlomila vnější i vnitřní kotník v Thajsku. Následovala operace na Samui a výsledek 8 šroubů v tlapce 15 stehů na vnější straně a 8 stehů na vnitřní straně. V thaijské nemocnici jsem byla 3 dny a potom, co druhý den čištění řezu. Berle, elevace, žádná sádra pouze fixace!!!, antibiotika na 3 týdny, protizánětlivé enzymy, léky od bolesti a vápníkové suplementy. Cvičení jsem začala 4 týden po operaci a s nohou dnes (6 týden) hýbu nahoru a dolů bez problémů. Bohužel ještě 90° nedám (chybí mi 8–10°), to bude asi chvíli trvat. Kotník mně trochu otéká a mám jen ortézu. Jezdím autem, často cvičím s tlapkou a zátěž můžu zatím jen 25% s ohledem na můj věk (je mi přes 40). Šrouby mám speciální, není třeba je z nohy vytahovat, pokud nezpůsobují nějaké obtíže – bolest apod. Doporučuji všem, co musí mít berle, aby si zafixovali zápěstí, velmi se namáhá váhou těla. Ač mám jen 50 kg, stejně jsem si namohla zápěstí pravé ruky a nemůžu s ním pořádně hýbat !!! Všem přeju hodně štěstí a optimismu při zlomeninách !!!

      0 0
    • WEGO  

      21.1.2012 – jsem si zlomil vnější kotník.

      22.1.2012 – operace pod celkovou narkózou – včetně operace 4 dny v nemocnici.

      Pak cca měsíc a půl – nechodící sádra (měsíc sem si píchal injekce proto srážlivosti krve).

      Po sundání sádry měsíc rehabky a ted už jezdím normálně na kole – kotník nebolí – žádné omezení krom běhu.

      Za 3 měsíce jdu vyndávat dráty (šrouby nemám) – pak asi ještě rehabky krátké.

      Ale u tebe jelikož máš vnější i vnitřní kotník a hlavně vazy tak počítej 1/2 – 3/4 roku ne-li víc. (kámoš měl vnitřní + vnější kotník + holenní kost – 8 měsíce bez pohybu; neměl vazy – ty je máš a co jsem se bavil s doktory, tak mi říkali, že mám štěstí, že jsem si nepoškodil vazy – ty prý rekonvalescenci o dost prodlužují). Nechci strašit, ale dle mého názoru si na kolo sedneš až příští rok – za předpokladu, že nebude konec světa :]

      0 0
      • WEGO  

        PS: taky jsem měl sádrovou dlahu – NE nechodící sádru.

        0 0
    • Tess.85  

      Obnovuji… příští týden mě čeká operace zlomeného vnějšího kotníku… prý kovová dlaha a šrouby… co jsem četla, tak asi jedna z lepších zlomenin a jednodušších na léčbu.

      Za jak dlouho jste zase sedli na kolo? Co jsem vygooglila, tak se začíná lehkými převody, rovinkami… A za jak dlouho plná zátěž? Pro mě je to hlavně terén, silnice jako doplněk.

      Jsem doma týden s nechodící sádrou a trošku mi z toho hrabe… Cvičili jste nějak doma třeba i se sádrou?

      0 0
      • rabies  

        Ja mel to samy pred rokem. Urcite te nechci strasit, ale je to celkem narocny zraneni na rehabilitaci. Paradoxne na kole sem zacal driv nez po svejch ;-). Cca po dvou mesicich od operace. Bez berli sem zacal chodit az po ctvrt roce :-(.

        0 0
      • rabies  

        Ted sem koukal, ze si taky z Budejc ;-). Tak to snad budes mit pri operaci stejny stesti jako ja. Nedavno sem byl na kontrole a vsechno uplne super. Tak drzim palce, at to dobre dopadne a kdyz budes chtit jeste nejaky info, zak se klidne ptej.

        0 0
      • Melvin  

        Ja jsem si zlomil vnejsi kotnik loni koncem unora. Nastesti kost zustala na miste, takze nebylo treba nic operovat. Prvni dva tydny co jsem mel nechodici sadru se toho moc delat nedalo, ale posiloval jsem alespon horni polovinu tela, plus provadel lehky strecink. Po tom co jsem dostal chodici sadru jsem zacal kazdy den jezdit na valcich. Vetsinou v rozmezi 20–60 minut. Po sundani sadry jsem k valcum pridal 2× denne (rano, vecer) rehabilitani cviceni + strecink, protoze po sundani sadry jsem nemohl ohnout nohu v kotniku ani o centimetr. Poprve jsem sel na kolo 5 dni po sundani sadry. Na kole to bylo celkem fajn, jen jsem musel jezdit po rovine a lehke prevody. Co nejvic mimo krizovatky, abych nemusel zastavovat a porad se rozjizdet, protoze to bylo celkem neprijemne. Samozrejme ani ve stoje se nedalo jezdit a kufry jsem mel povolene co nejvic to slo. Prvni tyden jsem tak najezdil 283 km. Druhy uz 412 km. Na bika jsem poprve usedl asi az po 2 mesicich od sundani sadry. Driv to neslo, noha byla citliva na razy, ktere spusoboval teren. Tohle, ale neber jako navod, je to jen popis jak probihala lecba u me.

        0 0
    • Tess.85  

      6 týdnů od úrazu, 5 týdnů od operace… nebolí to, spíš jen jizva je citlivá, oteklý to trochu je… Doma cvičím – posoluju co jde bez zatížení toho kotníku, ale cvičení doma mě ukrutně nebaví. Chodím na rehabky, cvičím podle návodu fyzio i doma. Kotník je krásně pohyblivej, trochu cítím při protahování achilovky že je trošku zkrácená…

      Ale k věci… sice chodím do práce, ale doma mi už hrabe, hodně… Potřebovala bych něco dělat, vypadnout na procházku, do lesa nebo i na to kolo na rovinku a asfalt, kamkoliv… Jenže berle mají přecejen své limity a fyzio říká že kolo rozhodně ne dřív než po kontrole za 14 dní. Už nevím jak se mám zabavit když jsem pořád polochromá :-/ A navíc teď je to asi poslední krásnej relativně teplej víkend…

      Jak jste tu dobu co člověk nemohl nic moc dělat přežili? Ač jsem ženská, ruční práce a podobný věci fakt ne…

      0 0
      • Breakpain  

        Cvičit víc (činky v sedě, kliky bez jedné nohy, přítahy, rotoped s jednou nohou) – prostě cvičit víc, než bys jela v tréninku. Alternativně – to si ověř, bys mohla chodit plavat – choď denně a snaž se plavat dálkově, vytrvalostně. Garantuju Ti, že jestli vydržíš v bazénu denně 1–2h (a nejsi nato zvyklá), budeš spát jak mimino a sotva se dobelháš domů. Ale znamená to proplavat ten čas s minimem pauz. To tě tak odpárá, že dalších pár dní budeš mimo, utahaná, nebudeš nato myslet a pravděpodobně i usneš dříve ;).

        Chemická varianta (pokud máš známého) si nech napsat něco silnějšího na spaní a prostě spi třeba 16–20h denně. I to lze navodit, jen to není optimální, pokud u toho něco musíš dělat ;).

        Zkusil jsem obojí, dávám přednost první variantě – pokud to fyzicky zvládneš – doporučuju malé váhy a nepřiměřené množství opakování. Pamatuj, nehledáme co je prospěšné, ale co odvede Tvou pozornost a vyřadí Tě to jinak ;). Tzn, ani jedno, z toho není moc zdravé ;)…

        0 0
        • Tess.85  

          Tak to je hodně svérázný :-D no možná bych to dneska mohla zkusit, dítě není doma… trochu víc se vyšťavit cvičením i když mě to doma nebaví, jenže lepší variantu teď stejně nemám…

          Do bazénu s berlema se vypravovat nebudu, v práci jsem si vyzkoušela jak moc na mokrým kloužou a nerada bych se někde natáhla… na bazén si ještě nějakou chvilku počkám :-/ Hoďka, hoďka a půl v bazénu je v pohodě, chodila jsem loni v zimě ráno nebo dopoledne a byla jsem příjemně unavená ale zároveň taková nabitá, rozhodně ne na to padnout do postele a spát :-)

          0 0
        • kokoska.rokoska  

          Kolega z oddílu, běžec, celé zimy odmítal běhat a vždy „jen“ plaval. Dokonce ještě hůř, než já. Ale často, usilovně a dlouho a i díky tomu běhal např maraton docela výrazně pod 2:30.

          Takže plavání ok :-)

          0 0
      • Val  

        Uz mas dokoukany vsechny serialy z Netflixu a HBO? Ziskala jsi uz vsechny tanky z Wolrd of tanks (hra)? Ja bych vedel co delat, ale musel jsem zas cely odpoledne jezdit na kole :/

        0 0
        • Tencovozikmin  

          Kolik ti je?

          0 0
        • Tess.85  

          Ty na který koukám jo, další nechci, protože je to žrout času, stejně jako PC hry :-D

          Musel, to tě lituju, když musíš, je ještě k tomu ták krásně a radši bys seděl doma :-D

          0 0
      • Plechovka  

        Na rehabilitaci tu na BF máme experta (Onuce) :-) https://www.bike-forum.cz/…/onuce-zijes

        0 0
        • Tess.85  

          Vim, bivakovat v autě nehodlám (noci už jsou studený), bezdomovčit na Tererife taky ne… takže jeho medicínu jako 2×90 v Brdech nebo kde to jezdí si ordinovat pro jistotu nebudu :-D I když s energiťákem s vínem… kdo ví kam bych dojela :-D

          A hlavně legenda může být jen jedna… zkoušet se mu vyrovnat… nemožné…

          0 0
          • Esi  

            Energeťák s vínem, to by jsi těch 90km v brdech ujela na rotopedu :-)

            0 0
            • Tess.85  

              Takovej životabudič vynechám… můj šnečí styl mi zatím stačí. Kdo ví jaký trvalý následky by to mohlo mít :-D

              0 0
    • Smazaný účet  

      Máte někdo osobní zkušenost se zlomeným kotníkem ( jde o zlomeninu vnějšího i vnitřního kotníku + přetrhané vazy )?

      Tak s tymto mam celkem SOLIDNE zkusenosti:)

      Krome toho som mal este ako bonus zlomenu i fibulu ..teda ako sa kotnik doslova rotoval ..slacha este stihla zlomit i kost pod kolenem.

      Liecba: celkem cca 6 mesiacov.

      Najhorsie boli 2 tyzdne od operace. Sadra…bolest …a len bolest. Toto je na psychiku najhorsie.

      Nasledne nejake dlahy …cca dalsie 2 tyzdne.

      Nasledne chodiaca dlaha …to bolo o dost lepsie. Toto trvalo cca dalsi mesiac. Nasledne rehabilitace.

      Sroby tam mam do dnes ..niektore su uz vonku.

      Cca rok od nehody som mohol behat …zabehnul svuj prvni pulmaraton v zivote pod 1:30.

      Cca 18 mesiacov som mal problem s lymfou ..ktora a mi hromadila v pate. Nic ale tragicke.

      Do dnes mam respekt ked sadam kolo …aj nevinny pad moze skoncit dost zle.

      Nikomu tento zazitok nezelam.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse