• snílek

    Ahoj,

    pořídil jsem si nedávno silničku. Kvůli zranění na ní teď budu jezdit pár měsíců hodně a pak občas k MTB. A potřeboval bych trochu poradit s posedem, protože mě tu a tam něco bolí. Mám 197cm výšky, silnička je to Ghost Nivolet vel. XL, pod představcem 2cm podložek, sedlo posunuté spíše více vzaději, řekl bych, že všechno standardní. Po letech mám SPD (na MTB nejezdím nášlapy) a kufry mám přesně v ose hlavního kloubu palce.

    1. Úpony nebo šlachy pod koleny když šlapu trošku silověji. Občas se to děje a bolí to hodně, jiný dny na to ani nepomyslim, někdy v levý noze, někdy v pravý, někdy v obou. Když se snažim minimalizovat pohyb v kotníku při šlapání, je to lepší.
    2. Záda. Po čase, hlavně po delších sjezdech ve spodním úchopu mě bolí záda v bedrech. Je to spíš otravný, pomůže sesednout a protáhnout se.
    3. Křeče v levý ruce když brzdim ve spodním úchopu. Když víc brzdim ukazováčkem, tak dost nepříjemná bolest v prstech a v okolí.

    Vím, že je těžký to odhadnout takhle na dálku, ale co byste případně doporučili?:) Jde o nějaký banality, nebo by bylo lepší zajistit si profi pomoc v podobě nějakýho měření a nastavení posedu apod.? Je to pro mě celý nezvyk, na silnici jsem nikdy nejezdil a SPD už roky nevozím. Jinak každý den dělám ráno a večer nějaký základní protahovací cviky.

    Díky moc, M.

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Jaké si léčíš zranění?

      Jinak sedlo „víc vzaději“ není úplně dobrý nápad, pro začátek. Šlapeš zbytečně před sebe. To raději sedlo výš a dopředu a hlavně (pro začátek) nezkoušet šlapat silově, ale trénovat šlapání „kulaté“ a švihové. Bedra ponejvíce souvisejí právě s tím sedlem vzadu (a s výškou řídítek). Křeče v ruce – těžko říct, dost možná nějaký spirální efekt zapěstovaný z pravé nohy nebo z myšózy, třeba.

      Proveď měření – nejlépe opakované a s asistencí – dle competitivecy­clist a třeba se tady na něco přijde.

      0 0
    • Barak  

      Bolest v bedrech může zpusobovat spicka sedla prilis nahoru. Zkusil bych vodorovne nastaveni sedla a z toho vychazet, ackoliv to neni dogma.

      0 0
      • tydytek  

        moje zkušenosti – bolest beder = sedlo moc vzadu, bolest šlach pod koleny = sedlo moc vysoko.

        1 0
        • madik  

          Mam podobné postřehy.

          0 0
        • zdenek  

          To souhlasí. V prudkém kopci mám taky bolest v bedrech. Pomáhá posunout se na sedle dopředu.

          0 0
    • MiKED  

      šlapeš rovně (máš nohy souběžně s rámem), nebo vytáčíš kolena (což je vidět u spousty lidí)?

      0 0
      • snílek  

        Šlapu rovně, dokonce občas trošku vytáčím nohy dovnitř (X).

        0 0
      • Yura  

        Musi to byt pecka met to nastavene fakt dokonale i s tim podlozenim kufru jestli jsou tam nejake rozdily apod.. Si troufam tvrdit, ze by jezdilo na kolech daleko vic lidi, kdyby meli vsechno nastavene perfektne hned od zacatku. :)

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Jestli myslíš nastavení přípomoci elektromotoru bez omezení rychlosti a nezávisle na šlapání, kterýžto motor vč. baterií by byl ke kolu zadarmo, tak nepochybně jezdilo.

          1 0
          • tromboonen  

            Tak to je jasný, ne? Ještě jsem neslyšel motorkáře, co by si stěžoval na špatný nastavení motorky, i když někteří na tom seděj fakt dost divně…

            0 0
            • Breakpain  

              Stěžují ;) … ale nastavení posedu jde na motorce vcelku problematicky ;) …

              0 0
              • tromboonen  

                No já jel jenom na pionýrru, přímo do zdi, nějaký jizvy mám do dnes, ale ono to na motorce nebude tak žhavý, ne?

                0 0
                • Breakpain  

                  Tak ono to chce taky urcitou vzdalenost od riditek a vuci stupackam, abys mel sikovne teziste a nemusel se s tim tak prat v zatcce. (Ted neberu v potaz, ze samozrejme pracujes s tezistem.)

                  Takze je dobre vybrat velikost k Tve postave. Problem je, ze u motorky se to resi zmenou modelu/vyrobce v ramci moznosti :). Taky jsem chtel par motorek, ale kdyz jsem zjistil, ze je mi to male, tak jsem mel smulu.

                  0 0
    • Pavel  

      Co bolí, to sílí… :)

      0 0
    • Vrci  

      …po letech mám SPD…

      Při chůzi máš špičky nohou od sebe, k sobě nebo nohy rovnoběžně? Máš stejně vytočené i nohy na pedálech? Máš kufry s vůlí?

      0 0
    • snílek  

      Ahoj, díky všem za rady. Dal jsem nakonec sedlo o 10mm dopředu a o 10mm níž a je to nebe a dudy. Bolest v pod kolenem zmizela, bolest zad zmizela, dokonce i bolest při brždění v prstech zmizela. (To poslední bude asi spíš cvikem). Takže ve zkratce, na silničce se poznají i fakt malý rozdíly, musí se to zkoušet, dobrý zjištění pro začátečníka :)

      1 0
    • krokus  

      Nevím, jestli to úplně patří k tématu, ale: Dal jsem trochu delší silniční výšlap na své poměry (230 km) a od té doby (asi 10 dní) mě bolí, pálí nebo jak to mám říct kůže vlevo kousek pod kolenem, na přední části holeně. Cítím to, když se tam ta kůže napne (při pokleku) nebo když se toho místa silněji dotknu. Vůbec nic tam ale není vidět. Stalo se vám někomu něco podobného? Může to být způsobené námahou při šlapání? Je to fakt zvláštní.:-)

      0 0
      • Pikaču  

        Zkus si poradne ze vsech stran provalečkovat stehna.na velkem tvrdem valecku.

        Ja nemohl 5 týdnu vubec slapat protoze jsem zanedbal vnitřní stehna.

        Nerikam ze ti mas taky ale za zkousku to stoji.

        To co popisukes je spis na meniskus ale je to spis divne.

        Pak fyzioterapeut.

        0 0
        • Delkim  

          jestli si tam uhnal zánět šlachy tak ten váleček moc nepomůže, naopak

          mast Viprosal B s hadím jedem

          na noc klasický priesnitz obklad

          0 0
          • krokus  

            Mně to přijde spíš jako kožní problém. Při napnutí kůže je to pocit, jako by tam byla spálenina nebo odřenina, ale není. Třeba je to ale zdání a jde o něco hlubšího (šlacha nebo tak). Úplně se mi s tím nechce chodit za doktorem, protože je to zkrátka divné a moc nevěřím, že bych něco vyřešil.

            0 0
            • Delkim  

              na 99% ti tam doktor píchne kortikoid

              což není zrovna ideální, pokud se to dá vyřešit jinak

              pokud je tam zánět, nepatrně by to místo mělo být i teplejší

              0 0
      • krokus  

        Update: Je to skříplý nerv pod kolenem. Ani po třech týdnech jsem se toho nezbavil, tak jsem si dneska zašel na chirurgii. Zvláštní věc teda, že se tohle může stát z pohybu při šlapání.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.