• Ondry

    V jedné diskusi jsme nakousli tohle téma a na BF nic podobnýho není a jsem strašně zvědavej na výsledky. Budu rád když napíšete i proč jste se tak rozhodli.

    Pokud si pod ,,jiné" představíte vodikové nebo termonukleární elektrárny tak ty ještě dlouho nebudou k dispozici. Tak sám nevím co si pod jiné představit, ale třeba někdo na něco přijde.

    Anketa: Jaký zdroj el. energie preferujete. Nebo kterým směrem by jsme se měli do budoucna ubírat ?

    4x
    4%
    0 0
    • hribik A1  

      blbí riešia, odkiaľ budeme brať elektriku. my múdri vieme, že zo zástrčky :-)

      ináč pokiaľ ide o moju minizbierku fotiek uhoľných elektrární a lomov, tak na ten účel podporujem také (môžete mi do nej prispieť nejakou fotkou :-)), reálne samozrejme jadrové (a vodné, ovšem tie sú už u nás skoro všade tam kde byť môžu)

      0 0
      • Martin  

        přesně, elektrika je přece ze zástrčky. howgh.

        0 0
    • Beeda  

      tak smer v budoucnu je jasne dany, jdeme zpatky do jeskyn:-)

      anketa je irelevantni, teda krom „Jine“, kde si muzes predstavit treba kone:-)

      0 0
      • Manas  

        Jakoze budeme palit kone? A nebudou u toho smrdet hrozne ty kopyta?

        0 0
      • MirosPikos  

        Pokud narážíš na podporu tzv. obnovitelných zdrojů energie, které musí být většinou kryty (FVE, větrné) stejně uhelnou elektrárnou, protože ekofašistům se obvykle nelíbí ani jádro, pak máš zcela jistě pravdu.

        Pokud bude nadále fungovat solární a větrná lobby, pak zcela jistě míříme zpět to jeskyň.

        Jinak jsem rád, kolik lidí tu věří jádru, ani mě to nijak nepřekvapuje. Ono je přeci jen něco jiného, když jede člověk na kole vedle absolutně čisté JTE Temelín a nebo okolo 200 hektarového pole zrcadel (Ševětín u Českých Budějovic). Jo tahle sranda nás bude stát 700 miliard.

        0 0
    • hony007  

      Jádro s OZE. Po dlouhodobém studiu.

      A pak taky šlapání na válcích.

      0 0
    • Ruprt2  

      Zero Point Module

      0 0
      • Martin  

        na P9S785 prý jeden leží :)

        0 0
    • mr.antik  

      nevim, nerozumim tomu, tohle je fakt složitá otázka, asi kombinace všeho možného, ne?

      0 0
    • PatrikL  

      Som za rozumne umiestnené moderné jadrové elektrárne :)

      A celkovo som za jadro kvôli minimálnemu vplyvu na prostredie počas prevádzky, taktiež výkon a cena je samozrejme fajn… :)

      0 0
    • kali222  

      nedalo mi to :D

      0 0
      • hony007  

        LOL

        0 0
      • Ondry  

        naučil jsem se novou zkratku tak ju hned použiju -ROFL- :D

        dost dobrej příspěvek máš ode mně bludišťáka

        0 0
      • hribik A1  

        ona je ešte navyše za bezjadrové slovensko? a do *****.. to akože teraz budeme museť vyrúbať všetky jablone a hrušky?

        ináč sviečky asi nebudú veľmi efektívny zdroj svetla.. niečo mi hovorí, že majú asi vysoké emisie na vyprodukovanú MWh energie..

        0 0
      • La Piér  

        Tohle se mi líbí, jak by ti jakobyekologové nejradši zaplavili krajinu solárními panely, na hory nainstalovali větrníky namísto jedné jaderky na (odhaduju) 30 tisíc km2 (což je čtverec se stranou cca 260 km).

        0 0
        • Martin  

          FVE NEBRAT!!!! (:

          ekologisti jsou děsně krátkozraká stvoření. metoda „po nás potopa“ jim není cizí.

          0 0
          • La Piér  

            FVE brát úplně v klidu, ale jen pro osobní potřebu, např. na střechy domů – proti tomu nelze namítat vůbec nic.

            Ale pokrývat panelama pole a louky, to je peklo.

            0 0
          • hribik A1  

            tak ale ten ekologista čo tú elektráreň vlastní a prevádzkuje má z toho 4 veľké baráky (s náležitou spotrebou energií) a 2 bavoráky a terénne auto

            0 0
      • Smazaný účet  

        toto je fake :)

        0 0
      • Smazaný účet  

        ak sa chcete pobaviť tak toto je vyšší level :D

        http://www.energia.sk/…zrejme/2671/

        0 0
    • Chiron  

      Uhelné elektrárny sou největší zlo co může být, kvůli uhlí se zničí obrovské oblasti, a pak ten bordel z elektráren se taky musí někam dát a do ovzduší vypustí taky hromadu spalin. Nehledě na to, že zásoby uhlí nejsou nekonečné a tyhle elektrárny ho žerou po miliónech tun. A černé uhlí je potřeba i v jiných oborech.

      Obnovitelné zdroje sou sice hezká věc, ale dosti neekonomická.

      Voda je sice fajn, ale u nás je potřeba pořádná přehrada aby mohla fungovat, a těch tu nějak moc už nenarvem a hlavně tu nikdo další přehrady nechce.

      Slunce, dobře, ale dejte ty panely na střechy fabrik, obchoďáků atp. a ne ***** s nima zajebat louky. Bych se tam nejradši projel z buldozerem. A taky to není všespásná technologie při současné účinnosti.

      Biomasa je blbost od základu, místo potravin budem pěstovat kdejaké rychlerostoucí šáší, které se spálí, je z toho bordel a díky těm polím které nezachytí vodu tu máme 3× do roka povodně.

      A větrné elektrárny se hodí tak někde k moři, v našich podmínkách se tak akorát na konci své životnosti zaplatí elektrárna. Možná někdy až bude stejně jak u slunce vyšší účinnost. Krom toho vypadají strašně, třeba pochopím styl jak to mají v Rakousku, někde v nížinaté oblasti udělají velkou větrnou farmu. Ale co kua nechápu je jak se staví u nás, tady na kopec jebnem dvě, támhle tři a támhle jednu. Aby to bylo vidět aspoň na 150km a kazilo to panorama hor. Takový hezký příklad, za který by měli někoho střelit mezi oči sou elektrárny na Hostýně.

      Jádro je dnes nejúčinější a nejspolehlivější zdroj a pokud se něco nepodělá, tak je stoprocentně bezpečné. A thorium je docela zajímavé, sice je to dražší, ale má dost výhod a teoreticky by to mohl být zdroj nejbližší budoucnosti. To že nějaký blbec povolí postavit elektrárnu na pobřeží, kde se občas vyskytne tsunami a je to seismicky dost aktivní oblast je věc druhá.

      Spalování zemního plynu je sice hezká a relativně čistá věc, ale taky zásoby nejsou nekonečné. A nejvíc mě na tom sere, že tady v okolí je údajně hromada břidlice a snaží se získat povolení na průzkumné vrty. A dost nerad bych tu viděl za pár desítek let nějaké fabriky na její zpracování.

      Ono to bez kombinování všech zdrojů nepůjde a spoléhat jen na jeden by nebylo moudré. Ale taky by se mělo stavit trochu s rozumem a ne zajebat půlku republiky solárníma panelama.

      0 0
      • Ondry  

        Kvalitní názor! ještě k spalování plynu je dost drahá záležitost, ekologové jsou strašně hloupí lidi radši 15,– za kW místo místo pěti nebo ať nemáme co jíst hlavně že je biomasa. Nejlevnější je jádro kterýmu může konkurovat pouze tepelená, která má lom hned vedle a dovoz je na minimální vzdálenost. Nejdražší je postavit JE jenže jednou ji postavíte a konec starostí cena paliva je dlouhodobě stabilní, za to ropa uhlí a zemní plyn stále stoupají, ale pořizovací náklady jsou oproti JE minimální.

        K fukušimě jsou to blbci že to postavili tak blízko moře navíc , kolem celého pobřeží jsou 600let starý kameny s nápisem tady nestav tady byla voda. I tak je to mediálně nafouknutá bublina na smrt s ozářením celkem umřelo 0 lidí což je doprá bilance oproti tsunami který má na kontě přes 10 000. Aby jste postavili něco co nic nezničí musíte do toho vložit nekonečný náklady, což tak nějak nejde. I když byla fukušima postavená na špatným místě přežila tsunami při kterém se uvolnila energie 400 000 000× větší než při výbuchu v Hirošimě.

        0 0
        • hony007  

          Hloupí jsou ti, kteří to zjednodušují.

          Letnímu vánku o bouři, studniční žábě o moři a polovzdělanci o tom, co nikdy ve škole neslyšel, nevyprávěj.

          Čínské přísloví

          (jsem si vypůjčil od pana profesora Zeleného, kdyby to tu třeba četl :-))

          0 0
          • Ondry  

            Hloupí jsou ti co zjednodušují, tak jdi na discovery chanel, scince, world a řekni jim jste hloupý zjednodušujete. Nebo jakej koliv pořad, knížku, časopis s populární vědou a řekni jim že jsou hloupý, že zjednodušují.

            A k tomu tvýmu čínskýmu přísloví, na to existujou takový zvláštní místa, kde lidi vypráví jiným lidem o něčem co nikdy neslyšeli, jmenuje se to škola.

            Tak všem těm tvým profesorů pošli líbesbrief, třeba si to tam pak přečtou a ty jim budeš moct nosit švestky z vaší zahrádky.

            Víš co hippíku, peace for Tibet nebo piss on you a jdi si uvařit čaj.

            0 0
            • hony007  

              Svobodu pro Tibet :-)

              Hipík nejsem, do toho mám opravdu daleko.

              0 0
        • Bish0p  

          Jasne, ekologove jsou strasne hloupi lide. Tenhle vyrok udelal hlupaka z tebe.

          Mozna nevis, ze ekolog neznamena „ten co leze na kominy a vesi tam transparenty“.

          Myslis, ze kdyz staveli JE Fuku tak prisel nakej Ondra, pichnul kolik do zeme a rekl tady to bude stat? Asi nemas predstavu kolik faktoru hraje roli pri vyberu vhodneho mista.

          0 0
          • La Piér  

            Promiň, ale chytrý člověk nemůže chtít zamoření krajiny solárními panely nebo větrníky a stavění kaskád vodních elektráren namísto jaderných elektráren, které mají minimální nároky na zabranou půdu, minimální dopad na vzhled krajiny, kterým z chladících věží jde jen vodní pára a které produkují minimální objem vyhořelého paliva.

            0 0
            • Peslezedirou  

              U jaderky jsi zase omezený velikostí vodního zdroje, ideální je řeka, bloků můžeš mít pak témeř kolik chceš, další nevýhoda je vyhořelé palivo a jeho rozklad, pokud by se našla technologie, že by se rozpad výrazně zkrátil, tak potom by to byla cesta, v současné době není potřeba o zdrojích energie uvažovat. Ono by stačilo změnit pár věcí, pak by se nemuselo takhle debatovat :-)

              0 0
              • Martin  

                pořád se pracuje na ADDT, což by mohlo být řešení problému s odpadem

                0 0
              • La Piér  

                Ta řeka zase není takový problém, vzhledem k tomu, že pro celou ČR by bohatě stačily 2 větší nebo 3 menší JE.

                Vyhořelé palivo jako problém nevidím. Je ho doslova trošička a dá se dobře uschovat pod zemí aniž by mělo na cokoliv vliv.

                0 0
                • Peslezedirou  

                  Proto se uvažuje o JE na Labi.

                  Paliva je sice trošička, ale trošku dýl ho budeš muset nechat v té zemi, to co se pod náma děje je daleko rychleší, než rozpad toho zbytku paliva a to je ten problém. kolik těch úložišť je? Nemyslím ty přechodný úložiště.

                  0 0
                  • La Piér  

                    No to samozřejmě vím, ale nemyslím si, že by někde na Zemi neexistovala pevná skála v např. 2 km hloubce, která je několik posledních staletí geologicky stabilní.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      2 Km je zbytecne moc…treba v CR existujou vhodne lokality, kam by se dalo vyhorele palivo soupnout. Proc se tak nedeje? Bo veda jde dal a co je dneska odpad, muze byt za par let dobrym palivem…a opetovne vytahovani z finalniho uloziste by dalo moc prace…

                      0 0
                      • La Piér  

                        Čekal jsem, že někdo bystrý se té číslovky chytne, přestože jsem napsal např.

                        :-))))

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          dobre..ale proc hledat sutr hluboho pod zemi, kdyz staci pulka…a na to ti uz postaci nejaky starsi dulů a mas vymalovano:)…pisu to jako nadsazku…

                          0 0
                          • La Piér  

                            Nevím, kolik stačí. Proto jsem napsal např… Ta číslovka byla to nejméně podstatné…

                            0 0
                          • Ondry  

                            Hlubiný sklady jsou v 300 metrech. A nějakejch obrovskej je pár na světě.

                            0 0
                • fousac  

                  spotreba CR se pohybuje nekde v rozmezi 6–12GW a vic nez minimalni minimum nema smysl resit pomoci JE…

                  0 0
            • hony007  

              Ten minimální dopad JE na vzhled krajiny je velmi subjektivní.

              Pro mě (a to je důležité) je VTE dotvořením člověkem již přetvořené krajiny a ukázkou hi-tech.

              0 0
              • La Piér  

                Není subjektivní. Jakou plochu zabere jedna JE? A jakou plochu zaberou větrníky a solární panely o shodném výkonu, jako ta JE?

                0 0
                • hony007  

                  Je subjektivní. Dopad na vzhled krajiny se neměří velikostí zabrané plochy.

                  0 0
                  • La Piér  

                    Hehe, ale pokud se jedná o rozdíly v rozloze v řádu stonásobků, pak je tím tohle kriterium objektivizovaný a hodně podstatný.

                    0 0
                  • MirosPikos  

                    A jak se tedy měří? Určitě to bude vícekriteriální hodnocení dopadu na vzhled krajiny, kam bezesporu bude patřit právě velikost zabrané plochy, pak třeba z jaké vzdálenosti bude elektrárna viditelná a podobně.

                    Tak jako tak, měla by se řešit hlavně efektivita a ta je u větrníků nebo FVE mizerná a nemá smysl jí dále podporovat. Pokud si sama v tržním prostředí (kéž by takové prostředí reálně existovalo) nenajde své uplatnění.

                    0 0
              • Manas  

                Ukazka Hi-Tech s vykonem, ktery se v podstate neda regulovat. Co tak pozoruju vsude okolo tak jim bud fouka moc, a nebo malo. V obojim pripade nedodava elektrarna nic do site a ty ten vypadek musis nejak sanovat.

                Bez dotaci by to nemelo sanci na vznik ve vetsim meritku.

                0 0
              • mr.antik  

                evidentně jsi žádnou pořádnou elektrárnu neviděl, ty naše srandy, které stojí na kopcích a většinu času se netočí vůbec nebo na pár procent, to není žádná elektárna…

                0 0
            • Bish0p  

              To o čem mluvíš chtějí spíš lobisti a investoři. To nemá s ekologii nic společného.

              0 0
              • La Piér  

                Ti „ekologové“ ale nechuť k JE a řešení pomocí obnovitelných zdrojů prosazují.

                0 0
                • Bish0p  

                  Obecně ano. Ale taky jsou tací ekoogové, kteří bojují proti záboru půdy pro FVE nebo VTE.

                  Jako mě jde o to, že myslet ekologicky znaméná daleko víc. Neni to jen v tom vyrobit spoustu elektřiny z „ničeho“. Dneska jsou technologie na takové úrovni, že prúměrná domácnost může být téměř ene soběstačná. Doprava taky s nynějšíma technologiema dosahuje obrovských ene úspor. Kdyby se průmysl a výroba soustředily do oblastí kde je energie snadno dostupná a „zelená“ tak je to taky posun dál.

                  Netvrdim, že tepelná a jaderná energie je špatná, beru to spíš jako mezistupeň ve vývoji. Proč se ale zaseknout u jádra?

                  Řešení vidim ve snižování spotřeby (podobně jako s vodou, dřív se spotřeba vody dávála do souvislosti s hosp. vyspělostí, od padesátých do devadesátých let vzrostla asi 3×, ale s příchodem technologií a ekologickým smýšlením klesla spotřeba ve vyspělých zemích o 2/3.. a máte pocit že se dneska nemáme čim umýt? Takže heslo zpátky do jeskyně je nerelevantí!) a diverzifikaci zdrojů.

                  Kdyby se finance které tečou do výzkumu ohledně jádra daly na FV třeba bychom už měli FV články s účinnoti 60% a ne 15%. Neříkám, že se to tak má dělat, to je jistě nesmysl, ale je potřeba vyrovnanosti a kritickým postojem k zdánlivě dobrým zdrojům postupovat technologicky dál.

                  0 0
                  • Martin  

                    všechno je to kšeft…

                    0 0
                  • La Piér  

                    Docela dobře jsi identifikoval důvod, proč ekology nelze brát vážně a proč je nelze brát jako důvěryhodné partnery pro diskusi. Vědí totiž velmi dobře, co nechtějí (JE, zábory půdy pro FVE a VTE), ale nějak neumějí říci, co konkrétního, reálného a smysluplného místo toho navrhují.

                    S tou dnešní teoretickou souběstačností domácností souhlasím, ale je to dnes v nejbližších např. 20 letech za cenu dostupnou většině? Ne.

                    FVE jako podpůrnému zdroji energie pro individuální využití (domácnosti) fandím. Nicméně domácnosti nejsou většinovým konzumentem energie, takže jen s FVE se svět nikdy neobejde.

                    0 0
                    • mm  

                      zvážíme-li náročnost energetickou, taky ekologickou zátěž v místě výroby, potom ta energetiická bilance FVE není nijak růžová ani při domácí aplikaci

                      0 0
                    • Bish0p  

                      Asi se neshodnem. To o čem mluvíš já označuju jako Ekoteroristy. Ekologové, ve smyslu slova jak to chápu já, jsou pro krajinu a pro společnost přínosem.

                      Já osobně si rozhodně netroufnu říct co bude za 20 let.

                      Třeba se v té době budem vzpamatovávat z tákové krize, že ten kdo bude mít za barákem větrnou turbínu bude boháč.

                      V záveru jsem FV uvedl spíš jako příklad kde je prostor pro výzkum. Jak už jsem řekl: diverzifikovat. Využít ty zdroje, které jsou pro tu konkrétní lokalitu nejvhodnější. Neni to jen FV a vítr. Geotermální, přílivové, příbojové atd. v kombinaci s uchováváním ene. jako jsou palivové články nebo přečepávací nádrže. No a kde není mohutný zdroj ene. jako je třeba moře tak proč tam soustředit energeticky náročnou spotřebu. Jak se o tom v současnosti přesvědčujem tak přemístit fabriku je daleko snažší než postavit JE.

                      0 0
                      • La Piér  

                        Ekologa chápu shodně. Ale jak jsem psal výše, v ČR buďto nejsou nebo neumí své názory komunikovat. A to je každopádně ke škodě nás všech.

                        Odůvodněnému ekologismu, kdy se totožného nebo téměř totožného cíle dosáhne k přírodě výrazně ohleduplnější cestou, tomu samozřejmě dávám palec nahoru.

                        0 0
                        • Bish0p  

                          Tak ja jsem se setkal s jinak fungujícími ekology. Třeba u nás na vedlejší fakultě vjednom kuse probíhaj nějaké ekologické analýzy a studie životního prostředí jak pro stát tak pro soukromý sektor. Nic takového se dle mě za bolševika nedělo a myslím, že dnes je na tom životní prostředí úplně jinak. Nemyslím si, že je to zásluha typického politika nebo investora, podle mě je vliv ekologů patrný.

                          0 0
                          • La Piér  

                            Utíkáme od tématu. Já jsem psal o JE, ne o celkovém vlivu ekologů na život kolem nás. Životní prostředí se za posledních 20 let výrazně zlepšilo, o tom není pochyb.

                            0 0
                            • Joseph de Sax  

                              se zlepšilo a proto jde do sraček…

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              zlepšilo? jako že se zase přiblížilo stavu před xxx lety? a to je správně? nebo má životní prostředí právo na vývoj? třeba je ten vývoj jen reakcí Země, která se snaží vyhubit škodnou (člověka) a my děláme to, co je dobré pro nás (snažíme se udržet stav prostředí, ve kterém můžeme přežívat) a ne co je dobré pro planetu…

                              0 0
                              • La Piér  

                                Ano, zlepšilo ve smyslu výrazného zmírnění dopadu činnosti člověka na ekosystémy – čistota vody a ovzduší, zamořování orné půdy atd.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  ale kde máš dáno, že Země nemá být znečištěná?

                                  ty pevně věříš, že nějakej stav je správnej, protože ti někdo řekl, že je správnej…ale kde je pravda neví nikdo…

                                  0 0
                                  • La Piér  

                                    Mám to dáno tím, že příroda sama o sobě nic takového nevytváří.

                                    A není to o tom, že mi někdo musí říci, že člověkem vyrobená kyselina sírová vylitá do řeky je pro přirozenou přírodní rovnováhu, ke které každý ekosystém samovolně směřuje, nesprávná věc. Ono to plyne z podsatty věci.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      člověk není příroda?

                                      0 0
                                      • La Piér  

                                        Chybí ti reálně, co říci, proto takhle hloupě slovíčkaříš.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          jasně, „když neumíš odpovědět na otázku, napadni tazetele“, to je typická (a dost ubohá) obranná reakce…no, budiž ti přána :-)

                                          0 0
                                          • La Piér  

                                            Ale prd. Do debaty taháš nesmyslné lpění na tebou domnělém jediném správném významu slova.

                                            OK, pro tebe je přírodní vše, co se vyskytuje na Zemi. Pro mne (a drtivou většinu lidstva) naštěstí ne a proto jsem rád, že například mí sousedé neodhazují plastové tašky kolem sebe, ale nosí je do tříděného odpadu.

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              to že jsi za něco rád nebo ne nemá s přírodou co dělat…to je jen tvoje z globálního hlediska zcela zanedbatelné duševní rozpoložení…

                                              i plasty se přirozenou cestou rozloží, jen to trvá delší dobu, než se lidem líbí…píšu NEŽ SE JIM LÍBÍ, na přežití to nemá vliv a přírodě je to jedno, rovnovážný ekosystém vznikne i na skládce PET lahví

                                              0 0
                                              • Rychlej turista  

                                                Rozložení plastů je jen otázka času, teploty a tlaku. To pouze lidé si myslí, že jsou nezničitelné. Přírodě je to fuk, ta má času dost a ráda si počká :-)

                                                0 0
                                              • La Piér  

                                                Vždyť jsem to dobře odhadl. Slovíčkaření a relativizace všeho, co druhý napíše je dobrý způsob, jak vést nekonečnou diskusi bez smysluplného obsahu. Good luck :-).

                                                0 0
                                            • MirosPikos  

                                              Další znak kolektivistů, kam ekologové, ekologisté či ekoteroristé bezesporu patří. A to, že mluví za ostatní. Často používají slovní spojení „drtivá většina“ aby se snažili dokázat jakousi vymodlenou převahu pro jejich krátkozraké představy.

                                              Jediné co mohu udělat pro přírodu je, že ji nebudu přím znečišťovat. A tak se chovám, třídím odpad. Ale další věci jako snížení emisí CO2 a podobné nesmysl jsou mi odporné až nechutné. Vše to akorát stojí ohromné peníze. Má to za následek neefektivitu a ekonomický úpadek. Morální úpadek jakbysmet.

                                              0 0
                                      • Martin  

                                        člověk musí být příroda bo má přirození :D

                                        0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      BTW ano, ekosystém směřuje k rovnováze, ale ta rovnováha může být i taková, že v ní člověk nepřežije…

                                      je ekosystém na Marsu v rovnováze? ano

                                      může tam žít člověk? ne

                                      0 0
                                      • La Piér  

                                        Uf, ty jsi mimouš :-).

                                        Nenapsal jsem, že člověk přežije v každém rovnovážném ekosystému, tak proč mě o tom přesvědčuješ? Prober se.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          protože se ti snažím vysvětlit, že snaha člověka udržet jednu rovnováhu je z principu nesmysl, jedinej význam to má pro přežití člověka jako druhu, planetě a ekosystému je to docela jedno…

                                          0 0
                                          • La Piér  

                                            Řekl bych, že Zemi je přirozené to, co tu funguje přes 4 mld let, ne to, co zde (převážně destrukticně) způsobil člověk zejména za posledních 200 let.

                                            Z toho také vycházím při posuzování, co je a co není přírodní látka, materiál, věc.

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              třeba krysy to posuzují jinak a jsou tady o pár milionů let déle, než člověk ;-)

                                              0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              btw destrukce neexistuje, jen změna stavu (fyzika, základní škola)

                                              0 0
                                            • treatt  

                                              A prvohorní lávové peklo plné zplodin a čmoudíků a jedovatých plynů bylo Zemi nepřirozené? :)

                                              0 0
                                              • La Piér  

                                                Nebylo, to se samovolným vývojem proměnilo na takovou přírodu, jakou známe dnes.

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  vzhledem k tomu, jak dlouho tu bylo to lávové peklo a jak dlouho tu je ta „příroda jakou známe dnes“ je ten současný stav jen krátkodobou anomálií ;-)

                                                  normální je lávové peklo…

                                                  0 0
                                                • treatt  

                                                  Takže náš kratičký stav je ten přirozený, protože přišel později? Ale ten, co bude později, už prirozený nebude, protože se změnil ten přirozený. Jo, to je vysoce logické! :-D

                                                  0 0
                              • Joseph de Sax  

                                pro planetu není nic dost dobré…avotomtoje.

                                0 0
                  • treatt  

                    Prosím Tě kolik domácností je dnes energeticky soběstačných? pokud vezmeme do úvahy města, tak téměř lautr žádná. TO, že se řádově snížil odběr spotřebičů, to je fakt, na straně druhé je těch všelijakých spotřebičů násobně víc, než dřív.

                    Osobně si nedovedu představit, co by se stalo, kdybys třeba jen na týden odpojil i jenom okresní město od proudu..

                    A pak je tu ještě jedna věc. Chápu Tvou obhajobu ekologického smýšlení, problém je v tom, že ekologická aktivita je dnes tak úzce propojena s politikou, že ekolog se prakticky rovnou stává politikem. A stane-li se někdo politikem, do půl roku z něj máš bezpáteřního zmetaka, kterého zajímá jedině to, kde a jak si zajistit vliv a jak zmaximalizovat cestičky, aby šly malé domů. Ekologie se pak stává jen nátlakovou lobby, s jejíž pomocí se vydělávají tvrdé prachy.

                    Co s tím může dělat jedinec? Jediné, snažit se chovat opravdu ekologicky zodpovědně sám a tlačit do toho své okolí..je to kapka v moři, ale i to moře je tvořené v zásadě kapkami..

                    0 0
            • Joseph de Sax  

              minimální objem vyhořelého paliva tu bude zamořovat všechno ještě za 100tis let ty chytrej ekologu, když budou všichni vyrábět el. třením ocasu o futra.

              0 0
          • jIrI___  

            Ekologové jsou mor a škodná technologického pokroku celé společnosti.

            0 0
            • Peslezedirou  

              K čemu ti je technologický pokrok společnosti, když v jedné zásadní věci, se žádný pokrok nekoná?

              0 0
              • Bulda  

                už podruhé jsi hrozně tajemnej a nekonkrétní

                jakou zásadní věc máš na mysli? jevonsův paradox?

                0 0
            • Bish0p  

              To sice neni uplne pravda ale ve smyslu tveho prispevku je nejvhodnejsi prostredi pro technologicky pokrok valka. Takze hura vyvolat nejaky konflikt globalniho charakteru ve kterem budou zapojeny vyspele zeme a to ve jmenu technologickeho pokroku.

              0 0
            • Martin  

              ekologisté, ne ekologové. neplést si pojmy a dojmy.

              0 0
              • jIrI___  

                Všechno stejná pakáž.

                0 0
              • La Piér  

                Jaký je faktický rozdíl mezi ekologisty a ekology v pohledu na otázku JE vs obnovitelné zdroje?

                0 0
                • Martin  

                  já si ekologa představuju jako fousatého pána ve svetru, co studuje brouky a jejich vliv na přírodu a nedělá si z toho kšeft :)

                  zatímco ekologista je profesionální hysterka placená za řvaní o věcech, o nichž nemá ani páru. hlavně že umí řvát.

                  [vím, zjednodušuju]

                  0 0
                  • La Piér  

                    Fajn, ale otázka se týkala něčeho jiného.

                    0 0
                    • Martin  

                      já vím :)

                      ještě upřesním – ekolog se bude zabývat tím, jak moc přírodě uškodí JE a jak moc jí uškodí FV farma. a pokud není ekologista, tak vyhodnotí, že jádro je pro přírodu lepší :)

                      0 0
                      • La Piér  

                        Jenže to jsem ještě od žádného ekologisty ani ekologa neslyšel.

                        0 0
                        • Martin  

                          možná jsi mluvil se samými ekologisty :)

                          0 0
                          • La Piér  

                            Nejen mluvil, ale i četl a slyšel rozhovory v tisku, rozhlase a TV.

                            0 0
                            • Martin  

                              jenže noviny a bedna nejsou vyvážené zpravodajství. tam se dostane ten, kdo umí řvát a platit.

                              0 0
                              • La Piér  

                                Jojo, celej svět je konspirace, že jo… :-)))).

                                Který ekolog schvaluje JE?

                                0 0
                                • Martin  

                                  ale hovno konspirace. jenom mediální mrdky a novinářské onuce :)

                                  0 0
                                  • La Piér  

                                    Takže ani tentokrát se nevzmůžeš na konkrétní odpověď a jen se snažíš kličkovat?

                                    Chápu proč. Ekolog a ekologista jest jedno a totéž.

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      a jéjej, tvoje taktika v akci. ne, takhle nehraju.

                                      0 0
                                      • La Piér  

                                        Tak proč se všemožně snažíš vyhnout odpovědím na položené otázky?

                                        0 0
                                    • DaSnail  

                                      ale hovno.

                                      ekologista je ekologický aktivista

                                      ekolog je vedec.

                                      prienik týchto dvoch skupín (ked vobec existuje)je malý

                                      0 0
                                      • La Piér  

                                        Ano, tahle informace už zde padla. Nato jsem položil dotaz viz výše, zatím bez odpovědi. Nějak ses zacyklil.

                                        0 0
                                        • DaSnail  

                                          rozdíl mezi ekologisty a ekology v pohledu na otázku JE vs obnovitelné zdroje je výrazný.

                                          ty jako chceš aby som pre teba hladal na nete rozne články a porovnával ich?

                                          sorry, ne. utfg!

                                          0 0
                                          • La Piér  

                                            No já zatím narazil jen na ten názor, který jsem popsal. Proto se čistě ze zvědavosti ptám, jestli někdo znáte jiný názor ekologa.

                                            Nezajímá mě to natolik, abych je hledal na netu. Význam ekologů je minimální, mj. i díky obrazu, který o sobě vytvářejí (nebo jej ti „správní“ vytvořit a prosadit neumějí a to je škoda).

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              ekologisti kazí ekologům pověst. a díky lidem, kteří nemají dobrou rozlišovací schopnost, se jim to daří.

                                              0 0
                                              • Bish0p  

                                                +1

                                                0 0
                                              • La Piér  

                                                Těžko se rozlišuje něco, co neexistuje (slyšitelný hlas rozumných ekologů ve veřejné diskusi).

                                                0 0
                                              • pepek  

                                                Uveď jednoho známého ekologa, který když přijde na hlasování, bude hlasovat za JE. jednoho prosím. (Viz Německo)

                                                0 0
                                • Ondry  

                                  Nevím jestli je to fáma nebo fakt ověřovat se mi to nechce, ale budu tomu rád věřit zakladatel greenpeace přehodnotil situaci a začal podporovat JE

                                  0 0
                        • vitan  

                          Vystudoval jsem Fyzickou Geografii a Geoekologii a souhlasím s názorem DoomHammera…:-)

                          On je rozdíl mezi zaslepenci-ekogolisty, kteří by chtěli například Šumavu jen pro sebe a ekology, kteří mají většinou rozumný názor a berou člověka jako součást krajiny.

                          0 0
                          • La Piér  

                            Šumavu bych nechal Šumavou. Zajímá mě rozdíl mezi ekology a ekologisty ohledně názoru na JE. Zatím jsem zaznamenal jen názory typu „uhelné elektrárny ne, JE ne“ bez uvedení použitelné alternativy.

                            0 0
                      • jecnak  

                        Ekologie je nauka o prostredi. Dokonce neni v prve rade ani rec o prostredi zivotnim – krajine, faune a flore. To az posledni desetileti a obratne zjednoduseni medii prineslo ekologii jako vedu o ochrane zivotniho prostredi. Pak je tady hanlivy termin ekologista, ktery ma evokovat teroristu. Ma zanamenat asi neco jako ekologisky aktivista v tom dnesnim prenesenem slova smyslu.

                        Jinak ke skladovani vyhoreleho jaderneho paliva – libi se mi, jak si nekteri mysli, ze to co se vytahne z elektrarny se proste zavre do sudu a ulozi hluboko pod zem a zapomene se na to. Jak by to bylo krasne.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          to by tech sudu bylo ***** hodne..:)

                          0 0
                          • Martin  

                            ADDT :)

                            kdyby se prachy, které se ted věnují na levicové sociální inženýrství, gender studies a podobné blbiny věnovaly do výzkumu, to by se to vyvíjelo :)

                            0 0
                  • treatt  

                    A cože je to ta biomasa? :)))

                    0 0
        • Chroman  

          Já si to teď úplně nemapatuju, ale myslím že ta elekrárna jako taková to vydržela. Jen pod ní hned byl sklad toho paliva a tam se to podělalo. Když tak mě někdo prosím opravte.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Vyhořelé palivo se skladuje v bazénech nad reaktory. Ve Fukušimě jich je šest + extra bazén na chladnější palivo. Je to tak proto, aby při manipulaci s palivem (ať už při odstávce reaktoru nebo výměně paliva) nedošlo k jeho odhalení a bylo neustále pod vodou a chlazeno. Vyhořelé palivo proto nejdříve putuje do těchto bazénů, kde se několik let musí chladit. Teprve pak se může přeložit jinam, kde se bude dalších několik desítek let chladit, než vychladne natolik, že bude být možno uloženo do trvalého úložiště, které Japonsko nemá a ani mít nemůže.

            Na třetím obrázku je díra v deklu nad třetím reaktorem vzniklá po výbuchu v kontejnmentu. Co se stalo s uloženým palivem a v jakém stavu je reaktor a kudy z něj uniklo plutonium, se lze jen dohadovat.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Kdo by měl zájem o velký obrázek reaktoru v plném rozlišení, můžu poslat mejlem, protože už nevím, odkud jsem ho stáhl. BF ho zmenšilo na nečitelnost.

              0 0
              • Smazaný účet  

                prosim o poslani.

                k tomu chlazeni…neni od veci podotknout, ze se to nechladi „protze je to horke“, ale protoze dochazi k sekundarnim rozpadum a tak i vyhorele kazety s palivem produkujou teplo. Voda rovnez slouzi jako stineni pred radiaci…cerstve vytazene palivo ulozene do dochlazovaciho bazenu krasne sviti, ale zaboha si nemuzu vzpomenout jak se ten jev jmenuje:)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  No, pravda. S tím souvisí i další mylná představa, že zasunutím tyčí je elektrárna vypnutá, může se zhasnout, zamknout a odejít :-D

                  Máš to tam + nějaké povídání, co jsem si tehdá uložil.

                  0 0
                • StuntJ  

                  asi myslíš tzv. Čerenkovovo záření, od toho vznikla fáma, že co je radioaktivní, tak svítí :o)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    to je slovo..ja dycky domotam ty pismenka a uz to google nezvladne:)

                    jinak s tim svicenim, ja myslim ze je to kvuli dusicnanu uranylu pres ktery se v prumylsu vede separace uranu z rudy a ktery ma v roztoku krute zelenou barvu…a pri drceni sviti (pry to umi u cuker)

                    0 0
                    • Krys  

                      Jj, svojho času mi rodičia dovolili zlikvidovať celú krabicu kociek cukru. Stačia kombinačky. Nádherný úkaz. :)

                      0 0
                      • Martin  

                        to jako že bafneš kostku cukru do kombinaček a rozdrtíš? ve tmě? nebo jak? :D

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          jo…za svetla bys toho moc nevidel…chce to ale dobre oci a zkouset a zkouset…kup bomboneru pro tchyni a nez udleas kilo moucky, treba neco uvidis:)

                          0 0
                        • Krys  

                          Presne. Krabica kockového cukru a nejaké kliešte. Najlepšie také ktoré svojou plochou prekryjú celú tú kocku. Vezmeš kocku do klieští a prudko stlačíš.

                          Treba čo najväčšiu tmu. Ono to len tak jemne blikne.

                          A minule som úplne náhodou zistil, že keď rozlepuješ niektoré samolepiace obálky, tak to tiež jemne zasvieti. :)

                          0 0
                          • karliner  

                            Vyfukovat tabákový kouř do vody jsi zkoušel?

                            0 0
                          • Manas  

                            Jo a taky nektery povleceni po prejeti rukou dela zelene blesky. Kdyz jsem to tuhle zjistil, doma v posteli, tak ze me Radka nadsena nebyla. Pitomec co 15 minut blbne s povlecenim jak malej a smeje se tomu jak to dela blesky … :-D

                            0 0
                          • bruco  

                            To sa bavis tym, ze rozlepujes obalky v uplnej tme alebo ako si na to prisiel?

                            0 0
                            • treatt  

                              Úplatky ne? ;) Zamkneš, spláchneš, pustíš vodu z kohoutku, zhasneš a rychle zkontroluješ, jestli je v obálce dost ;)

                              0 0
                            • Krys  

                              Vošiel som do obývačky ale nezažal som, pretože som len vzal poštu zo stola a šiel do kuchyne. Vychádzajúc z obývačky som jednu obálku rozlepil. Nebola úplná tma, ale sa mi tak zamarilo, že som niečo videl, tak som šiel do kúpeľne, kde bola úplná tma, obálku som znova zalepil a rozlepil. Svetielkovalo to podobne ako ten cukor. Vydržalo to niekoľko opakovaných zlepení a rozlepení. Potom to už prestalo lepiť :)

                              0 0
                              • Martin  

                                to ti beztak šuměly tyčinky a čípky v oku z důvodu vysokého ISO zvoleného kvůli tmě…

                                0 0
          • jizby  

            no hlavně by se nemělo zapomínat na částečně roztavené aktivní zóny reaktorů.

            0 0
      • Bish0p  

        Subjektivni. Me se vetrne ele. libi, zvlaste zdobi-li panoramata a hrebeny hor.

        0 0
        • Martin  

          až na ten randál co dělají…

          ale je to subjektivní, to máš recht. já zas větrníky v krajině nemůžu ani cítit

          0 0
        • La Piér  

          No jistě. Jsou i lidé, kteří s potěšením pojídají své výkaly.

          0 0
          • Bish0p  

            Vazne? O tom jsem jeste neslysel.

            Ale urcite tu jsou i ti, kterym staci se na to divat. ;)

            0 0
        • Manas  

          No vidis, a ja je primo nenavidim, je to hnus a kdyz jedu Rakouskem tak to vetsinou zenu co to jde abych to mel rychle z krku.

          0 0
        • hony007  

          Líbí se mi.

          0 0
    • martin_bakov  

      Dneska sem zapojil lampicku z ameriky do nasi rozvodne site a zjistil sem ze americani maji bezne asi 120V rozvody, takze mi div neshorela v ruce a pojistky sem musel nahazovat az venku u rozvadece, zivot je pes !

      0 0
      • Martin  

        to se mi líbí :D

        0 0
      • Manas  

        Kdyz ti dam dve lampicky a jedna z nich bude mit napis Made in USA, tak jakou si strcis do zasuvky? :-)

        0 0
        • Honz8t  

          V každém případě Made in China. Protože to budou obě ;-)

          0 0
        • martin_bakov  

          kdyz se tesim na vanocni darky tak jde do zasuvky vse rozbalene bez ohledu na elektronormy :P

          0 0
    • siafu  

      no kdyby země nebyla přelidněná, tak by spotřebu stačily pokrýt obnovitelné zdroje xD

      za současného stavu to vidím na kombinaci jádra a obnovitelných zdrojů, ale hlouběji se touto otázkou nezabývám

      0 0
      • Martin  

        kdyby byly v řiti ryby…

        0 0
      • Honz8t  

        Země není přelidněná. Akorát se elektrická energie dost špatně dopravuje a tak je ji třeba vyrábět právě blízko těch lidí.

        0 0
        • La Piér  

          No uf, tedy. Země je přelidněná zoufale, a to už dnes.

          Uvádí se, že pro pohodlné a rozumné žití (extenzivní zemědělství, slušná životní úroveň všech, pro všechny bezproblémově dostupné potraviny a pitná voda…) by byla ideální cca 1 miliarda lidí.

          0 0
          • Martin  

            avotomje NWO :)

            0 0
          • Krys  

            Pri takýchto tvrdeniach ma vždy zaujíma ten postup ako sa k tomu dotyčný dopracoval.

            Hlavne kvantifikácia takých pojmov ako slušná životná úroveň.

            0 0
            • La Piér  

              Předpokládám, že tak, že se kvalifikovaně odhadla produkce dosažitelná extenzivním zemědělstvím a porovnala se spotřebou potravin.

              A pokud si dobře vzpomínám, tak ta slušná životní úroveň byla uváděna jako min. 300 USD na osobu a měsíc.

              0 0
              • Krys  

                Skôr som to myslel tak, že pre niekoho je slušná životná úroveň, keď môže spať a pri tom na neho neprší a pre niekoho už nie je slušné, keď nemá telku s megasuper uhlopriečkou.

                Ak sa to stanovuje tak, že niekto vyhlási 300 USD za štandard, tak by sa optimálna obývanosť Zeme mohla týmto vstupným parametrom zvýšiť. Dajme tomu, že sa vyhlási za slušné už 250USD a hneď bude viac miesta na Zemi.

                Ja týmto teóriam moc nefandím. Jedni tvrdia že Zem uživí niekoľko násobne väčšie množstvo ľudí ako je ich teraz a iní tvrdia, že už teraz je to veľa. Problém aj tak nie je v nedostatku zdrojov.

                0 0
        • Bish0p  

          No ono je to trochu jinak. Zalezi jestli je levnejsi doprava paliva nebo vysledne energie. Proto mame tepelne elektrarny tam kde je mame. U jadernych je to pochopitelne jinak. Ale obecne doprava ele. energie rozhodne nepatri k tem nejdrazsim.

          0 0
          • Ondry  

            Rozvod el. energie není drahý, ale elektrifikace je

            0 0
            • Bish0p  

              V ekonomii dopravy se zas tolik nevyznám ale skoro bych si myslel, že je levnejší elektrifikace a doprava ele. ene. než třeba výstavba silniční/železniční sítě a doprava třeba uhlí. Srovnávýme ceny přepravy rúzných energií, že?

              0 0
          • Smazaný účet  

            no počkejme pár let… německo a francie už mají údajně technologie na solární kolektory na sahaře včetně vymyšleného transportu bez významných ztrát.

            0 0
            • karliner  

              Já zase vím, kdo zabil Kennedyho. Ale taky to nikomu neřeknu :-)

              0 0
            • Joseph de Sax  

              já bych to viděl na šlapání silikonu mravenci, tím taky vzniká elektrika…

              0 0
            • pepek  

              Ano. A já jsem slyšel před 30 lety, že sovětští vědci vyvinuli pohon auta na vodu. Takže se jistě už brzo budou prodávat Lady, do které budeš lít vodu a když dojedeš dom, tak to necháš vrčet a drát zapojíš do domu a budeš v pohodě.

              0 0
              • Smazaný účet  

                nedavno s tim rpisli i americane…akorat ta voda musela byt z mexickeho zalivu…

                0 0
              • karliner  

                Nehledě na to, že Josef Mužík a Helmut Gansel už brzy najdou „štěchovický poklad“.

                0 0
                • treatt  

                  Už ho našli, ale nesmí to říct, aby jim to nevyfoukli pohůnkové NWO, protože poklad představuje tak obrovskou ekonomickou sílu, že by mohl narušit jejich plány na světovládu

                  0 0
            • hribik A1  

              to by sa ovšem museli s dobývaním líbye ináč snažiť

              0 0
    • Joseph de Sax  

      a svatojánské mušky jsi už zkoušel???

      0 0
      • Martin  

        já bych zkusil španělské. eventuelně jiné filcky

        0 0
    • Smazaný účet  

      jedině tření ocasu ebonitovou tyčí! a když si každej bude třít pro svou potřebu, bude to ekologický a svět bude mnohem krásnější!

      0 0
      • Martin  

        a v rámci resocializace si je budeme třít navzájem. podobně jako se kdysi dralo peří.

        0 0
    • fousac  

      jasne, vsude nacpem FVE a az zaleze slunicko za mracek, tak nic nepobezi a muzem jit v klidu bikovat… ;)

      (ted aktualne FVE s instalovanym vykonem 982kW vyrabi 40kW, to je darda…)

      takze jaderna enerie jako spolehliva, levna a stabilni a v dostatenych vykonech je proste zaklad… bez toho to nepujde… vhodne doplnit o vodni (a) precerpavaci elektrarny na dorovnavani vykyvu ve spotrebe – zajimavej vykon, snadno zapnout snadno vypnout na povel..

      a kdyz se to vezme s citem, je to asi nejekologictejsi co je..

      FVE a vetraky jsou imho pouzitleny na maly lokalni aplikace – dopravni znacka kdesi v poli, udelatko na mereni cehosi kdesi v divocine a pod. …

      alternativni zdroje (pribojovy elektrarny, termoclanky v mori) urcite aspon zkouset, ale vic nez jako lokalni je asi nema cenu resit, nic co by spasilo lidstvo…

      no ale co vubec resime… ted se pali takovy mnozstvi plynu, ze stejne za chvili bude atmosfera samej dusik, kterej sice nema vyraznej sklenikovej efekt, ale zase si s nim priroda prakticky nevi rady…

      taaakze se poradne nadechnete, co nevidet bude kyslik vzacnej…

      0 0
      • Martin  

        tak nějak podobně to také vidím

        0 0
      • Ondry  

        Souhlasím s tebou, jen detail instalovaný výkon FVE v ČR je 1800MW což je bez 200MW celej Temelín. A tenhle výkon vám může kdykoliv během hodiny padnout. ,,Díky" FVE mají všichni co se starají o síť mnohem více práce. A až jednou nestihnou nahodit dlouhé stráně nebo jakýkoliv špičkový zdroj energie tak se těšme na několika denní či týdení nácvik na konec světa až nebude elektřina.

        0 0
        • Manas  

          Ono staci, ze nam do toho ty vykyvy hrnou Nemci. Jednou se to sejde a vsichni se budeme smat, az se budeme za svicky popadat.

          0 0
        • Joseph de Sax  

          má se pouštět nadbytečná elektrika do země a pak bude vyhánět krtky z Temelína…

          0 0
          • Ondry  

            V Temelíně nemaj krtky, ale měli tam zajíce, tak jedi si dělat pečíňky, jen pro zajímavost

            0 0
            • Joseph de Sax  

              atomoví zajacy…

              0 0
              • Smazaný účet  

                jasně, každej má v řiti malou uranovou tyčinku a běhá rychle podle toho, jak hluboko se mu zasune :-)

                problém je, když se dva nukleární zající srazí…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  naopak srazenim zajace s zajacici dochazi k distribuci vykonu do vice malych zdroju…

                  0 0
                • Ondry  

                  :D a když se tohle dva zajací srazí tak a spojí to je prncip jadern fúze :D

                  0 0
        • fousac  

          ja zminoval jednu konkretni FVE s kterou mam neco do cineni a vim jak ty vykony doukazou z minuty na minutu kolisat… energetikova nocni mura…

          pak by clovek jeste moh samozrejme zminit, ze vyroba panelu je podstatne energeticky narocnejsi, nez kolik ten panel za svoji zivotnost muze v idelanim pripade vyrobit… i kdyz to je vcelku spekulace, dneska to stejne vsechno delaj cinani a ty nic nereknou…

          fakt myslim, ze vetsi vyuziti jenom lokalne, treba na ohrev vody do velkyho bojleru, tam by kolisani vykonu nijak extra nevadilo…

          0 0
        • hony007  

          Výkon JE může taky během hodiny padnout, ale uznávám, že asi s menší pravděpodobností než u FVE.

          0 0
          • Ondry  

            Ok, to jsi už těžce přestřelil, ty vole proč kecáš do něčeho čemu absolutně nerozumíš. Když se člověk splete OK, ale ty tady plácáš žvásty z letáčku pro hippisáky amatéry. Jo dá se ,,vypnout" jaderná elektrárna ras, dva, tři, ale když musíš spustit tyče do rozběhlího reaktoru, tak to už smrdí těžkým průserem a ne že nad solárním panelem přeletí mráček. Odstávka JE trvá v řádech týdnů. Kdyby si věděl co je to denní diagram zatížení což může být jasný i laikovy tak by jsi věděl, že výkon JE je v takovým pásmu aby se nemusel regulovat.

            0 0
            • Manas  

              Mozna mel na mysli nerizenou jadernou reakci :-)

              0 0
              • Martin  

                černobyl???? :D:D:D:D:D

                0 0
                • Ondry  

                  původně jsem chtěl napsat že když naposled v JE klesl výkon tak jim to v černobylu tak trochec bouchlo, ale nepamatuju si jak to tam přesně bylo, tak radši nehádám

                  0 0
                  • fousac  

                    no tam jim spis vykon trochu stoupnul… rozvarili vodu na vodik a kyslik, pak to ruplo, zacalo horet a apartni vybuch byl na svete…

                    0 0
                • Ondry  

                  původně jsem chtěl napsat že když naposled v JE klesl výkon tak jim to v černobylu tak trochec bouchlo, ale nepamatuju si jak to tam přesně bylo, tak radši nehádám

                  0 0
            • hony007  

              Takže když je třeba závada na turbíně, tak ta elektrárna jede vesele dál? To asi ne.

              0 0
              • Smazaný účet  

                vykon reaktoru pada dolu, ale neni to za hodinu..ostaveni turbiny a reaktoru jsou dve rozdilne veci…vpodstate jde o to jak jinak vyuzit/zbavit se energie pary v sekundarnim okruhu…pri vypadku turmiby se tre necha sekundarni okruh pustit do vymeninu s tercialnim okruhem coz s upustenim pary ze sekundarniho vede k prodlouzeni casu nutneho k pozvolnemu odstavovani reaktoru…

                gameska pro ilustraci

                0 0
                • hony007  

                  Jo, ty obrázky znám. Ale přeci pokud se mi netočí turbína, nebo nepracuje reaktor, tak nedodávám do sítě, takže výsledek pro rozvodnou síť je stejný jako u FVE → nejde mi tam elektřina.

                  0 0
                  • fousac  

                    ale neni to vlastnost, je to nehoda…

                    FVE to tak ma uz z principu, ze pokud neni perfektne jasno, tak proste nevis jakej vykon bude dodavat za par minut…

                    pro ilustraci dnesni prubeh vykonu FVE:

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    jasne ze je vysledek stejny…jenom jsem trochu popsal, ze vypadnuti vykonu z hodiny na hodinu je mozne a v pripade poruchy na turbine to neni az tak nebezpecna situace-koneckoncu protze turbina je slozity citlivy bazmek, tak ochranne procedury pro jeji vypadek by neimplementoval jenom homer simpson…

                    0 0
              • Ondry  

                řikám ti shut up co si myslíš, že jim do turbíny vletí kočka? Na lopatky turbíny nesmí dopadat ani kapky vody. To není banda hippíků co si myslí že když se nebudou umývat a převlíkat, že vyrábí energii z biomasy. To jsou zodpovědný lidi co prochází kvantem psycho testů aby v krizi nezmatkovali. Jaderný elektrárný se dimenzují tak aby při pádu letadla nebyli jak koliv nebezpečný. Viz Fukušima špatný místo apokaliptická katastrofa. A přesto se nepoškodil reaktor.

                0 0
                • hony007  

                  Ty anglické výrazy si nech pro spolužáky, díky. Armatury se snad nemůžou pokazit? Jako třeba tady a tady.

                  0 0
                  • Ondry  

                    Ty začneš mlít o okamžitým poklesu a obhajuješ se tady plánovanýma odstávkama.

                    0 0
                    • hony007  

                      Neplánovanými, nauč se číst.

                      0 0
                      • Ondry  

                        Každé Pepa v hospodě by mě pochopil, ale tak ty jseš eko ekonom takže to chápu.

                        Ty říkat že JE pokles hned.

                        A poslat článek jak porucha na JE a oni muset odstavit JE.

                        To nebýt hned to trvat… a ne hodina ani dva hodina ale dny víc muset být. To znamenat, že to NE hned pokles.

                        A navíc je to poruchovej stav a ne normální provoz jak psal fousac

                        děkuji za přemýšlení

                        0 0
                  • Manas  

                    Zajimava stranka: temelin.biz … ponekud me ovsem neprekvapilo, ze je vlastnena z Rakouska :-D

                    0 0
                    • hony007  

                      Vzhledem k relativně jednoduché ověřitelnosti té informace je to jedno.

                      0 0
                      • Manas  

                        No ja se zbezne mrknul na ostatni veci co tam mel a tak trochu me to zatahalo za oci.

                        0 0
                        • Ondry  

                          :D to je dobrý když ti stránky o tobě vede tvůj nepřítel.

                          0 0
                • Rychlej turista  

                  To ti řekli v televizi, že reaktory nebyly poškozeny?

                  0 0
                  • karliner  

                    Myslím, že vládnoucí establishment ve spolupráci s NWO zatajil podstatné informace o Fukušimě a zbylé zkreslil podle svých potřeb. Ale pravdivé informace prosákly ke Kadáfímu od Kim-Čong-Ila, tak oba museli zemřít.

                    0 0
                    • Martin  

                      pšššššššššššš­št!!!!!

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    nooo..primarne vlnou poskozeny nebyly ne…akorat jim pak chybejici voda udelala par vrasek na tlakove nadobe.)

                    0 0
                  • Ondry  

                    Danča Drábová povídala. V mediích to vyznělo tak, když to přeženu že nastala jaderná katastrofa srovnatelná s černobylem a sice to niko nezajímá, ale tak trocha vody tam šplouchla, přitom to Japonci vnímají naopak. Reaktor furt frčí byl poškozenej kontejnment proto ten únik.

                    0 0
                    • Ondry  

                      Kontejnment je železobetonovej sarkofák kolem reaktoru, kterej černobyl neměl proto tak velkej *******, přece jen to mohlo pomoct.

                      0 0
                      • Martin  

                        tak zvaný sarkofuck? :D

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      to máš jak vařit vejce v papiňáku…

                      0 0
                    • Rychlej turista  

                      Docela jsem to sledoval, prakticky nepřetržitě pár měsíců, takže vím, že reaktory rozhodně neporušeny nebyly. Ze třetího jim uniklo i plutonium a to už je velké umění, protože plutonium se k tomu moc nemá. Jinak bylo roztaveno palivo ve třech reaktorech a minimálně z jednoho jim kydlo z reaktoru do kontejnmentu a korium už je zcela jistě na cestě k nám :-) Jinak, jak by řekl klasik, stále uniká, stále uniká. Minimálně dva reaktory jsou děravé, protože jinak nelze naměřit teplotu hodně přes 100°C a atmosférický tlak v jednom hrnci současně. Je to pár týdnů, co prosákla informace, že se jim v tom bordelu zase na chvilku rozeběhla štěpná reakce, protože po mnoha měsících od odstavení rektorů zase naměřili izotopy s krátkým poločasem rozpadu. Ostatně, to se v minulosti už stalo několikrát, ale vždy se tem obrovský nárůst radiace a výskyt izotopů s krátkým poločasem rozpadu svedl na špatné měření, které bylo zopakováno „z bezpečnostních důvodů“ vždy až s odstupem mnoha hodin, aby jejich hladina mohla dostatečně klesnout. Pokud už to srovnáváš s Černobylem, tak tam bylo vymeteno jen několik tun do vzduchu a bylo to. Pak radiace už jen klesala. Tady je toho bordelu mnohonásobně více, uniká sice pomalu, ale o to jistěji a hlavně díky tomu, že Fukušima byla skládkou tohoto bordelu z celého Japonska a za 40 let se toho nashromážilo pěkných pár tisíc tun, tak jde především o únik izotopů s dlouhým poločasem rozpadu. Takže obrovský problém Fukušimy, o němž se cudně mlčí, je toto vyhořelé palivo, které bylo původně ukladněno v bazénech nad reaktory. Jeho dolet po výbuších těžko odhadovat :-) Černobyll se utajit nedal, ale z Fukušimy to valí do země a do moře a to se tak snadno nezměří. Proč myslíš, že ihned vystartovaly japonské stíhačky, když Rus, co se k Japonsku přiblížil, vystrčil z okénka ruku s dozimetrem? Z dlouhodobého hlediska je Fukušima horší, než Černobyl, protože v ní nic neskončilo a unikají izotopy s dlouhým poločasem rozpadu. To v Černobylu nebylo, z něj to vylítlo najednou a radiace začala rychle klesat. A nedávno přiznali, že únik je už polovička Černobylu. Takže už nyní je únik větší, protože vždy se přiznává jen část. A hlavně, jak už jsem psal, to co z Fukušimy nyní uniká, jen tak nezmizí.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        ale dyk je to všechno příroda…

                        0 0
                      • Krys  

                        A to ti povedali v televízií?

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Máňa řikala…tak to je směroplatný!

                          0 0
                        • Rychlej turista  

                          Ne, třeba to, že jsou rektory děravé jsem zjistil na základě oficiálně zveřejněných údajů měření na stránkách SÚJB. Kdo si tyto údaje umí vyhodnotit, tak se to z nich dozvěděl o několik měsíců dříve, než to řekli i slovy. Tedy se nedá říct, že by údaje zatajili. Jen je nechali bez komentáře, co znamenají, veřejnosti pouze předložili a nechali na ni, jestli jim rozumí :-) Co jiného taky mohli dělat? Přiznat, o jaký průšvih se jedná, tak vypukne zbytečná panika. U nás to beru, ale japonská vláda prostě ty lidi obětovala, když jim říkala, že nic nehrozí a aby nikam nechodili. Místní se museli spolehnout jen na to, co jim řekli, nemohli si nic sami zjistit. A vláda neměla zájem, aby se statisíce lidí vystěhovaly do vnitrozemí. Bylo by to příliš drahé.

                          0 0
                          • treatt  

                            Japonci se zvesela krmí ve velkém delfíny, kteří jsou kontaminovaní rtutí a perou to do školních jídelen a prodávají to jako velrybí maso, které je tam velice oblíbené..takže co, jestli se otrávíš rtutí nebo radiací :)

                            0 0
                        • Rychlej turista  

                          Z informací IAEA, které uvolnila (hlavně aktuální výskyt konkrétních radionuklidů a jejich množství, tlaky a teploty), se dalo hodně vyčíst. Zpočátku je aktualizovali několikrát denně.

                          0 0
                          • Krys  

                            A ty tomu veríš? Podľa mňa je to konšpirácia na pomalé vyvolanie paniky vo svete a nastolenie vojenského režimu.

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Jsou to údaje, které byly naměřeny a které Japonci uvolnili. Je jasné, že spoustu toho tají.

                              0 0
                      • pepek  

                        Ano, to je pravda, černobyl byl slabý odvar: Hlavní hygienička ČSSR MUDr. Zusková: radiace na našem území je nulová. Následující den vyhlásila, že radiace klesla na polovinu

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Mamce tehda v praci rikali ze se nic nedeje..a posbirali jim dozimetry:)

                          0 0
                          • treatt  

                            Pohoda..v Západním táboře to bylo taky dobré, ve Francii ministr zdravotnictví vyhlásil, že radioaktivní oblak se zastavil těsně před hranicí Francie a její území tedy nezasáhnul :)

                            0 0
                      • Ondry  

                        Byl jsem na přednášce zmiňované Dany Drábové a ukazvala tam hodnoty radiace, kterou měřil její kolega, nebylo to přímo v místě. A na tom šlo jasně vidět, jak to naběhlo a furt to pouze a pouze klesalo, neřikám že nemůžeš mít pravdu jen že tady platí autority, ty to sleduješ a tohle je její práce. Pokud to najdu tak sem plácnu.

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Vždyť o to jde – ukazovala nepodstatné a uklidňující hodnoty v ovzduší a mlčela o tom, co valí do země a do moře. Mě už se to týkat nejspíše nebude (nejpravděpodobněji prostřednictvím tohoto utajovaného nařízení EU, zvyšujícího limity kontaminace až na dvacetinásobek), na rozdíl od mladých a těch, co teprve budou. Japonců se to samozřejmě týká už aktuálně.

                          0 0
                          • Ondry  

                            No dík za nový informace, myslím to vážně žádná ironie, ale tohle budu chvilu vstřebávat.

                            0 0
                          • karliner  

                            To je teda ******** utajovaný, když ho na internetu najde každej jouda.

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Na internetu se dá najít prakticky všechno.

                              Kolik joudů znáš, co o tom ví?

                              0 0
                            • Ondry  

                              No první si to trochu přelouskám, ale jestli je to tak, jako že to tak vypadá, tak je to drsný. A na zprávy se moc nedívám, ale myslím že je to informace hodná zpráv a neslyšel jsem o ni to znamená že někdo někde zatlačil aby se to nezveřejňovalo.

                              0 0
                              • Ondry  

                                Tak jsem si to přečetl i když se tyhle zprávy čtou fakt strašně tak ve stručnosti, že roku 1987 byla stanovena hranice maximálního obsahu radionuklidův jídle. A pokud se stane jaderná katastrofa nebo něco podobnýho. Musí dodavatelé potravy potravin v určitým regionu, splnit tuhle normu. Která zahrnuje různý celkem náročný testy. Nic o zvýšení limitu radionuklidů z nynější hodnoty respektive 1987 na vyšší tam není ani slovo.

                                0 0
                                • treatt  

                                  Taky by mě zajímalo, kde se tam píše o jakémkoliv zvýšení limitů :)

                                  0 0
                                  • Rychlej turista  

                                    Limity jsou dvojí: před havárií a po havárii. Tímto nařízením platí ty druhé :-)

                                    0 0
                                    • treatt  

                                      Prosím Tě tak jsem celé prováděcí nařízení, na které tu odkazuješ a označuješ ho jako utajované, přečetl. Schválně jsem Ti vypíchnul některé pasáže:

                                      „Nejvyšší přípustné úrovně byly stanoveny nařízením Rady (Euratom) č. 3954/87 ze dne 22. prosince 1987, kterým se stanoví nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin a krmiv po jaderné havárii nebo jiném případu radiační mimořádné situace…“

                                      „v případě produktů pocházejících z prefektur Fukušima, Gunma, Ibaraki, Točigi, Mijagi, Jamagata, Niigata, Nagano, Jamanaši, Saitama, Tokio a Čiba produkt neobsahuje úrovně radionuklidů jódu 131, cesia 134 a cesia 137 přesahující nejvyšší přípustné úrovně stanovené nařízením Rady (Euratom) č. 3954/87 ze dne 22. prosince 1987..“

                                      „V souladu s článkem 6 nařízení (Euratom) č. 3954/87 nesmí být potraviny nebo krmiva, u nichž nejsou dodrženy nejvyšší přípustné úrovně stanovené v příloze nařízení (Euratom) č. 3954/87, nařízení (Euratom) č. 944/89 a nařízení (Euratom) č. 770/90, uvedeny na trh a musí být bezpečně odstraněny nebo vráceny do země původu.“

                                      Tak buď jsem tak blbej já, nebo je zvýšení limitů kdesi zakódováno a musí se třeba číst jen každé druhé slovo třetího odstavce, případně některá slova pozadu, nebo je tam psáno to, že jakákoliv potravina, která jde z postižené oblasti po katastrofě, MUSÍ splňovat nařízení Euratom z roku 1987, 1989 a 1990. Žádná pozměňovací úprava, žádné jiné odkazující nové nařízení.

                                      Ten text není tak dlouhý, proto bych Tě poprosil, abys podložil své tvrzení, kde říkáš, že jsou dvojí limity, před a po katastrofě. Tohle v angličtině není, tak by to neměl být problém ;)

                                      0 0
                                • Rychlej turista  

                                  Jde o to, že jsou stanoveny limity, které platí normálně. Jenomže po Černobylu by díky těmto normám mohl v Evropě taky zavládnout hladomor (pokud by se dodržely) a proto byly pro tyto případy tyto normy změkčeny:

                                  //(3) Nejvyšší přípustné úrovně byly stanoveny nařízením

                                  Rady (Euratom) č. 3954/87 ze dne 22. prosince 1987,

                                  kterým se stanoví nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní

                                  kontaminace potravin a krmiv po jaderné havárii nebo

                                  jiném případu radiační mimořádné situace (2), nařízením

                                  Komise (Euratom) č. 944/89 ze dne 12. dubna 1989,

                                  kterým se stanoví nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní

                                  kontaminace méně významných potravin po jaderné

                                  havárii nebo jiném případu radiační mimořádné

                                  situace (3) a nařízením Komise (Euratom) č. 770/90 ze

                                  dne 29. března 1990, kterým se stanoví nejvyšší

                                  přípustné úrovně radioaktivní kontaminace krmiv po

                                  jaderné havárii nebo jiném případu radiační mimořádné

                                  situace (4).

                                  Jedná se až o dvacetinásobné zvýšení limitů u některých potravin. Kolik to je přesně u kterých, je ve výše citovaných nařízeních.

                                  Problém není v tom, že něco takového existuje, ale v tom, že EU toto nařízení zneužila, protože nic takového nebylo třeba po havárii ve Fukušimě přijímat, protože v EU je potravin dost a Fukušima na jejich kvalitu nemá vliv. Černobyl zamořil celou Evropu a proto normy musely být změkčeny, abychom měli co jíst. Tím, že toto výjimečné opatření bylo opět přijato, došlo k jeho zneužití, protože pouze umožnilo dovážet radioaktivní bordel, bez něhož bychom se pohodlně obešli, což zcela jistě nebylo původním záměrem tohoto opatření. Kdo z toho měl prospěch, na to si odpověz sám a zřejmě to byl hlavní důvod, proč o tom nebyli občané EU informováni. Asi by se jim nelíbilo, že díky nařízení EU jedí, co by jinak nejedli.

                                  0 0
                                  • ELx  

                                    Ty jsi fakt pacient :-) Co z toho života máš, když se takhle paranoicky stresuješ ?

                                    0 0
                                  • treatt  

                                    Jo takhle, už to chápu, takže háček tkví v tom, že EU trvá na dodržování limitů úmluv Euratom z let 87, 89 a 90 – já jsem z toho pochopil, že měla být přijata nějaká zcela nová direktiva. Mno, co je obsahem úmluv Euratom z dotčených let, to z hlavy nevím a teď potřebuju taky udělat něco do práce :)

                                    0 0
                                    • Rychlej turista  

                                      Byla to sice dřina, a přesně o tom jsem psal :-)

                                      To nařízení bylo přijato po Černobylu a má jen časově omezenou platnost, po jejímž uplynutí buďto bude prodlouženo a pokud ne, opět začnou platit „mírové“ limity, takže se nejedná o nic nového. Jen ho vytáhli z regálu a na tři měsíce opět vešlo v platnost. Jestli ho v červnu prodloužili, to už jsem nesledoval.

                                      Za to, že jsi projevil dobrou vůli a pochopil to, udělal jsem ze sebe joudu, co umí na internetu hledat a našel ti některé platné limity před tímto nařízením a ty měkčí, dočasně platné díky tomuto nařízení. Konkrétně se jedná o cesium 134 a 137 pro kojence do 4 – 6 měsíců a mléčné výrobky, kdy byl limit zvýšen ze 370 Bq/kg na 1 000 Bq/kg a ostatní lidi ze 600 Bq/kg na 1 250 Bq/kg.

                                      Další jsem nehledal:

                                      (6)Méně významné potraviny a odpovídající úrovně použitelné pro tyto potraviny budou stanoveny v souladu s článkem 7

                                      Článek 7

                                      Prováděcí pravidla k tomuto nařízení, seznam méně významných

                                      potravin společně s nejvyššími úrovněmi, které se u těchto potravin použijí, a nejvyšší úrovně pro krmiva budou přijaty postupem stanoveným v článku 30 nařízení (EHS) č. 804/68, které se použije obdobně. Za tímto účelem bude zřízen výbor ad hoc.

                                      Co jsem si zapamatoval, tak se jedná např. o koření, kde jsou limity zvýšeny na desetinásobek a rybí olej, kde je limit zvýšen 20 x. Hledat to nemíním, protože to umí každej jouda :-)

                                      0 0
                                      • Ondry  

                                        Díky, já ne že bych neuměl vůbec hledat, zběžně jsem to proletěl a našel jsem pouze ty první hodnoty.

                                        Prostě díky za hodně zajímavé i když špatný informace.

                                        PS: ne že je máš špatně, ale jen pro lidi jsou špatný, jen kdyby chtěl někdo rypat!

                                        0 0
                                      • treatt  
                                        1. Díky a omlouvám se, že jsem to napoprvé nepochopil, nebylo to pro mě

                                        jasné, že šlo o vytažení direktivy, která povolovala zvýšení limitů..

                                        1. To je teda docela masakr. Co se mi líbí nejvíc je styl, jak je to nové

                                        prováděcí nařízení napsané – že se vzhledem ke katastrofě ve Japonsku chrání obyvatelstvo a že limity nesmí být vyšší, jak mezinárodní úmluva ta a ta – celé to prostě zní, že to přijali, aby se sem nemohlo nic zamořeného dostat. Opět si musím vzpomenout, co mi teď říkal učitel angličtiny při zkoušce z prezentace: „politika je umění, kdy vezeš lidi do pekla tak, že si tu jízdu užijí“..

                                        Přátelé, z tohodle je mi teda celkem na blití. A musím říct, že když vidím pod dotyčným prováděcím nařízením jméno Barroso, tak se mi otvírá kudla v kapse

                                        0 0
                                      • Hroch obojzhivelnyj  

                                        IMHO delas z komara velblouda. Kolik koreni a rybiho oleje snis za rok?

                                        A kolikrat jsi letel pres atlantik, nebo te poslal zubar na RTG? Suchohriby peres ve slany vode pred varenim (barevny houby akumuluju, a tohle odstrani 95% Cs)?

                                        Pro srovnani, mas v tele asi 4 kBq aktivity jen z drasliku 40 -teda jestli jsi typickej clovek :-)

                                        Limity pro aktivitu jsou posazene tuze nizko, protoze z toho kazdej panikari a navic se daji merit s fantastickou citlivosti.

                                        Tim ale nerikam ze by se s tim melo prasit, asi je to dobre.

                                        0 0
                                        • Rychlej turista  

                                          Psal jsem pouze o tom, že havárii ve Fukušimě komise EU zneužila pro to, aby se do Evropy mohly dovážet potraviny, které by se sem jinak dovážet nesměly, protože nesplňují limity radioaktivní kontaminace a navíc je to vydáváno za ochranu obyvatel. Větší ochranu by přitom poskytl zákaz dovozu těchto potravin (který by byl dán stávajícími limity), ne jejich povolení. Nebyl k tomu totiž vůbec žádný důvod, potravin je v Evropě dost a dovoz z Japonska je zanedbatelný.

                                          Zneužívání mocenského postavení je podle toho, co píšeš, zřejmě v pořádku.

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            kua…ale tak kdyby se mi japonsky cajik rpihrival sam, libilo by se mi to:)))

                                            0 0
                                            • Rychlej turista  

                                              Když na to přijde, taky bych si klidně dal do sklepa do sudu jednu fukušimskou palivovou tyč a vytápěl s ní :-)

                                              0 0
                                              • Hroch obojzhivelnyj  

                                                Hodit ji do bazenu, mas teplou vodu a jeste vylezes opalenej :-)

                                                Az tohle napadne cez, zacne prodavat vyhorely tyce teplarnam, ktery krici ze nemaji dost uhli, jako ekopalivo…

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  tak ony ty dochlazovaci bazeny nemaji moc vysokou teplotu…a asi neni zadouci aby se tyce pri dochlazovani nejak moc roztapely…ale na krmeni teplenjp cerpadla v zime by to stacilo:)

                                                  0 0
                                                  • Ondry  

                                                    Potom co se sníží aktivita materiálu pod 50% a vytáhnou ho z bazénu a umístí do kontejneru, kterej je celkem velkej, (nemůžu najít rozměry a hádat nebudu) ale má výkon 15–18kW což vám utáhne v rodinej barák. No kdo by do toho nešel? :)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Tak ono to nei tak, ze se vytahnou kazedy, mrdnou se do bazenu a po roce rodelan a nasypou do kontejneru. V azavislosti na uskladneni a druhu „spaleni“ paliva se provadi i separace izotopu s nejdelsim polocasme rozpadu a jejich sloucenin vzniklych separaci (mj. docela jedovate mrdky), ktere se treba zatavi do skla a pak se davaji do tech kontejneru, ktere ustoji i naraz hridele proudoveho motoru stihacky v plne rychlosti:)

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    uf

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    sorka kamo…u dlouhych vlakem se mi seka prohlizec…a sme tam to neco zasifruje:DD

                                                    0 0
                                                  • Joseph de Sax  

                                                    jasně, že papír snese všechno…

                                                    0 0
                                                  • Ondry  

                                                    .

                                                    0 0
                                                  • Ondry  

                                                    .

                                                    0 0
                                          • Hroch obojzhivelnyj  

                                            No ja to ctu tak ze na dovoz potravin z nekterych prefektur Japonska se vztahuje povinost mereni nekterych izotopu, s mekcim limitem, u ostatnich musi byt prohlaseni ze nejsou z… atd.

                                            Coz je jak sam rikas marginalni zalezitost, zadruhy efektivne, pokud bych musel ke kazdy zasilce nechat porizovat analyzy, tak to dovezu odjinud. Na druhou stranu, on problem muze byt ze zakaz dovozu potravin z Japonska nemusi byt schudny z hlediska mezinarodnich umluv, a znamenal by odvetna opatreni z japonske strany. Jako treba zakaz dovozu potravin z EU nebo vyvozu strategickych materialu. Coz zrejme a logicky za to EU nestoji.

                                            A v praxi se to stejne nakonec doveze pres Cinu.

                                            0 0
                                            • Rychlej turista  

                                              Jasně, že v tom jsou jen ekonomické zájmy. Třeba Rusko s tím zákazem ale problém nemělo. Co mi na tom vadí je to, že je to vydáváno jako zvýšená ochrana obyvatel, což není pravda. A o to jde. A tak je to se vším. Abychom mohli být lépe kontrolováni a mohly nám být utahovány šrouby, je to třeba vydávat za naši ochranu a my s tím nadšeně souhlasíme. Stačí vytvořit nepřítele a strach z něj a dovolíme jim vše.

                                              0 0
                                              • Hroch obojzhivelnyj  

                                                Tipnul bych si z Ruska do Japonska vede nefteprovod a kohout je na rusky strane…

                                                Ja bych to nenazval zvysenou ochranou, ale (castecnou) ochranou. No a praxe je zas neco jinyho.

                                                Zvysenou ochranou je koupit si hodinky s geigrem (a pak zacnes resit i pozarni hlasice s americiem, a thoriovy puncosky na plynovy lampy, ktery se tak krasne dokazou rozptylit do prostoru…).

                                                0 0
                                  • Ondry  

                                    Tady jsem našel hodnoty při katastrofě a nikde žádný po jen z roku 89 rozdělení méně významným potravinám

                                    0 0
      • StuntJ  

        Nedostatek světla u FVE se řeší instalací diesel agregátů, výkupní cena je tak vysoká, že zaplatí i výrobu z takto drahých zdrojů

        0 0
        • Joseph de Sax  

          stačí, když podpálíš sousedovi barák a něž se to uhasí, nasměruješ ty voltaidní temelíny na oheň a vyrábíš světlo z ohně…

          0 0
        • fousac  

          moc prace a kravalu… staci dve pripojky na pozemku.. pres jednu levno koupis, pres druhou draho prodas… ;)

          0 0
          • Smazaný účet  

            a fazovy posun ti udela krecek v kolecku:)

            0 0
          • Smazaný účet  

            oni ty ampéry, volty, watty a další verbež nejsou podepsaný? :-O

            0 0
            • Manas  

              No … ledaze by ty trpaslicci co ty ampery nosi dostali obcanku.

              0 0
            • StuntJ  

              Ne, stačí když máš přípojku na solární elektrárnu a pod ní bude zakopaný reaktor či diesel agregát, tak už to nikoho nezajímá, nikdo to nekontroluje a ty si vyděláváš

              0 0
              • Smazaný účet  

                Zas na druhou stranu nesis vyagregatovat vice energie, jak temelin na plny kule:)

                0 0
              • fousac  

                tyhle smeliny se delaly ve spanelsku a v nemecku… v cechach se to hlida docela dost…

                delaj se treba porovnani mezi FVE ve stejny lokalite, porovnani se skutecnym osvitem v dany oblasti apod., stoura v tom ERU, OTE, CEZ, a pokud si si na stavbu pucil, tak nejvetsi peklo delaj banky, ktery si sakra hlidaj svoje prachy…

                0 0
    • Martin  

      100

      0 0
    • kesu  

      já bych chtěl svojí malou MVE někde na řece:)

      0 0
      • mastihuba  

        to já taky, jednoduchý, levný regulovatelný, vynechal jsem něco?

        0 0
        • Ondry  

          Já slyšel že i na diesel agregát se dá něco vydělat a můžeš si to píchnout třeba do obyváku, přece jen dostat povolení na aby jsis mohl postavit VE v obecním potoku nebude tak jednoduchý.

          Nechci hádat výkon mašiny, ale prej měsíčně si jde vydělat 8000,– občas vyměnit ložiska nebo něco a s naftou nevím jak se to řeší při výkupní cenně ± 5,– 8000/5 tak asi generátor 16kVA ?

          0 0
          • mastihuba  

            při průtoku 1m3 a spádu 1,5m udělá jedna přímoproudá kaplanka 11kW, když dáš pod náhon dvě vedle sebe tak to zařízení zabere kobku 4×5m počitám že by takhle šly předělat třeba starý mlýny na obilí, starý katry apd. ale určitě to neřeší energetickou otázku státu. :D

            0 0
            • Ondry  

              Tak to není moc velký a mohl by jsis tím napájet rodinej barák. To by bylo fajn být energeticky nezávyslej a bez toho aby jsi s*al do kadiboudy.

              0 0
          • Joseph de Sax  

            a deset cigošů na pracáku bude točit kolenem a máš vyděláno…

            0 0
      • hony007  

        A kdo ne? :-D

        0 0
      • Smazaný účet  

        malavoda super stranky…muzes zacit stavet…ja zacal s modelem Bankiho turbiny z medennych trubek, ale tak jsme si obezne kolo chvili pred dokoncenim nedopatrenim rozslapnul a vysral se na to:D

        0 0
      • Bulda  

        nemas tam jedno slovo zbytecne?

        0 0
      • treatt  

        Přesně. DOcela by mě zajímalo, kolik kubíků průtoku potřebuješ, abys utáhnul svoji spotřebu v domácnosti. Jinými slovy, jestli by Ti stačila turbínka na potoce, pokud bys to tam hnal náhonem – a jak silný by musel takový tok být..

        0 0
        • Smazaný účet  

          viz muj odkaz na malouvodu vyse…

          0 0
        • kesu  

          na řece tipu berounka někde urpostřed se dá mít instalovanej výkon 200Kw (při spádu cca 2+ metru) a vužít to kolem 100dní v roce,..

          0 0
        • Peslezedirou  

          V radotínském údolí je mlýn u Veselých, nad mlýnem je rybník docela vysoko a spád mi přijde docela velký a myslím, že jsem slyšel o výkonu kolem 5kW. To jen pro představu :-)

          0 0
        • Joseph de Sax  

          a když bys spároval atom s vodou v potoce, tak bys měl skvělé výnosy..případně by sis mohl vypomoct i diesel agregátem, pokud by nešlo jedno, ani druhé…akorát bys musel spalovat nadbytečně vyrobený líh..

          0 0
    • mastihuba  

      napadlo někoho co bude s jádrem když daná země finančně zkolabuje nebo když bude válka? To že teď jsme v klidné a ekonomicky zajištěné době je s ohledem na jádro dost nejistá věc.

      0 0
      • Smazaný účet  

        no, tak v Praze bude kráter od rakety a v JČ od Temelína…vyjde to suma sumárum nastejno, oni už si to naše děti v těch dvou hlavách nějak přeberou…

        0 0
      • Ondry  

        No berem uran od rusu a čez si celkem píska, že je to dobrej dodavatel a věří mu že si nedělá zásoby. Ale to je mimo. Berem od rusů takže by asi museli být rusové ve válce a až budou rusové ve válce, tak jsme všichni v kočce jestli si budou posilat jaderný hlavice s američanama jak milostný psaníčka ve škole.

        0 0
        • Joseph de Sax  

          moc to řešíš…nechej to koňům, ti mají větší hlavy…

          0 0
          • Ondry  

            Jo řeším to, ale mě to baví :) a občas se aji něco dozvím.

            No a navíc to řikáš ty ten co má teorii že konec světa měl být letos !)

            0 0
    • kudlanka32  

      tvoje anketa je trochu zcestna – proc se asi mluvi o vyvazenem energetickem mixu? Kazdy zdroj ma nejaky vyhody a nevyhody, cimz se stava vhodnym pro nektery aplikace a pro jiny mene… Samotna ta anketa implikuje jen spatny odpovedi.

      Jediny momentalne relevantni dokument je statni energeticka koncepce . Jeste muzes kouknout na stranky IEA a stahnout si world energy outlook, kde jsou nejaky globalni vyhledy. Kazdy rok se venuji jinymu sektoru takze je to docela zajimavy.

      0 0
      • Ondry  

        Spíš jsme se úplně nepochopili, neříkám zničte všechno a valte jen JE. Viz. DDZ. Jen mě spíš zaráží, že plno ,,myslitelů" kteří se dostanou ke státním fondům řeknou nechcem JE a ono se tak stane. Tvrdí, že bez jádra a uhelných elketrárnem to zvládneme. No a vrchol toho všeho je Německo.

        0 0
        • Joseph de Sax  

          skoupit všechna fitka se spiningem a 24hod denně tam vyrávět bioelektriku…

          0 0
          • Ondry  

            A ještě za to vybírat a prodávat to za šupu páč je to bio a eko.

            Ale hippísáci tak fungovali na nějakým koncertě.

            0 0
            • Joseph de Sax  

              parlament už ty koncerty chystají…ještě se musí domyslet, kdo bude a kdo nebude celý rok svítit…

              0 0
        • kudlanka32  

          ty „myslitele“ nechapu – v cechah je celkem vysoka podpora lidi pro jadro. Jestli tu jsou jiny tlaky, tak to je ze strany tezaru uhli. Holt vetsinu elektriny momentalne vyrabime z uhli. Otazka zcela opravnena je – jestli obcane tohoto statu chteji zplundrovat tezbou dalsi kus krajiny. Jestli si nechceme nechat uhli jako rezervu a surovinu pro chemicky prumysl. Ta saskarna s solarnima elektrarnama je jen dukaz o selhani vlady pri ochrane obcanu pred ekonomickymi zajmy a neblahych vlivu montaze ideologii do veci strategickeho vyznamu.

          Nemecko je jen dukaz toho jak ideologie ovlivnuje strategicky rozhodnuti. Oni veri ze jim bude navzdy dobre a ze tu drahou energii zaplati… Holt limity demokracie.

          0 0
      • Ondry  

        Ale nevidím v té otázce nějakou nejasnost. Já bych byl třeba radši kdyby se procentuálně prohodila hodnota procentuálního zastoupení TE za JE snížil se počet FVE

        0 0
    • Flegmatik  

      Jsem se uklikl v anketě, nechtěl jsem vůbec odpovídat, protože to takto zjednodušeně asi nelze říct.

      Nicméně:

      Ideální je asi co nejvyšší různorodost zdrojů výroby energie a co nejvyšší nezávislost na okolí, ať už států nebo podmínek.

      1. když už svítí Slunce, proč toho nevyužít? Plochy na střechách jsou

      nevyužité – různé obchoďáky, logistická centra, bytové domy – na nich nemají vůbec nic.

      1. když už v řekách teče voda, proč té energie nevyužít?
      2. když už fouká někdy vítr, proč toho nevyužít? Chápu však, že je

      pořád problém energii skladovat, a tak to není jednoduché.

      1. uran pro JE budeme brát odkud? Zase z cizího státu nebo rozmrdáme

      okolí Ralska a znehodnotíme zásoby pitné vody?

      1. totéž s uhlím
      2. proč nepostavit další vodní nádrže – problém s pitnou vodou tu

      možná bude dřív, než problém s energií. Zatím od nás voda pořád odtéká

      Osobně si myslím, že republika by si své zásoby nerostných surovin měla zachovávat co nejdéle, a až bude nejhůř, tak do té země rýpnout.

      0 0
      • Peslezedirou  

        Dovolím si takovou poznámku, uran se dá dostat z hald po těžbě černého uhlí, přesně si to nepamatuji ale myslím že a 1 tunu byl 1g uranu, tu studii o využitelnosti hald si nechal dělat přímo čez, dokonce se v jedné studii uvažovalo o využití černého uhlí v okolí Prahy :-), kterého je tam celkem dost, ale problém je rozvrstvení v podloží, které se vlní jako hladina moře a navíc je vrstva uhlí poměrně nízká, proto by byla těžba náročná.

        0 0
        • kudlanka32  

          to mi prijde jako blbost, alespon dnes. Cena uranu neni dost vysoka aby se vyplatily takove krkolomne akce. Leda ze by cina postavila (a ona postavi) haldu reaktoru. Za 20 let muze vse byt jinak… Nicmene pak vidim realnejsi prepracovani vyhoreleho paliva pac kolem 2030 by Francie mohla zacit nabizet komercni sodikove reaktory a pri vysokych cenach paliva by byly i ekonomicky schudne.

          Nicmene porad cena uranu tvori jen par procent z ceny za vyrobenou kWh a hotove palivove tyce tak kolem 10%.

          0 0
          • Peslezedirou  

            To byla poznámka o tom, že taková studie existuje nic víc, jak je to proveditelný netuším, je to ale další alternativa, jak se zbavit hlad a zároveň je zužitkovat a v uvozovkách zrecyklovat..

            0 0
        • Joseph de Sax  

          tak se to podpálí pod Prahou a bude tepla dost…

          0 0
        • treatt  

          Já si taky jednu dovolím. Ono ten uran není jen v haldách, ale je i v uhlí, které se vytěží. To říkám proto, že tohle uhlí pak vesele spalují tepelné elektrárny v Rakousku a při tom, že účinnost svých filtrů uvádí 99%, tak jim furt jedno procento uniká, ve kterém tedy bude obsažen i uran. Který tedy pouští do vzduchu a nám budou zavírat kvůli Temelínu hranice :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            0,5% v 1%? to musí svítit :-)

            0 0
            • Ondry  

              Není běžně známo, že ve spalinách uhlí jsou obsaženy nejen chemické jedy, nýbrž (v nezanedbatelném množství) i látky radioaktivní, kterých je tolik, že radioaktivita spalin řádově přesahuje úroveň dovolených výpustí z jaderných elektráren. Příčiny jsou v podstatě dvě: jednak velmi malé množství uranu v uhlí (průměrný obsah v našem uhlí se pohybuje mezi 5 až 10 ppm, tj. partes per milion, pro srovnání 1 % = 10 000 ppm), jednak obrovská spotřeba tohoto velmi slabě radioaktivního uhlí pro elektrárny průmyslové kapacity. Na každých spálených sto až dvě stě tisíc tun průměrného uhlí připadá jedna (!) tuna uranu ve spalinách. Přitom naše roční spotřeba uhlí byla donedávna asi pětsetkrát vyšší.

              0 0
          • Peslezedirou  

            Lol tak to mě nenapadlo :-)

            0 0
          • fousac  

            spalenim uranu vznikne oxid uranu U3O8, kterej je tak tezkej, ze i kdyz hodis na zem hrst superjemnyho prasku, tak zuchne jak dlazebni kostka a ani nezaprasi, i kdyz to clovek logicky ceka… takze zrovna tohle bude stacit jednou zá cas zamest na dne komina.. ;)

            jo a pouziva se napriklad k barveni skla…

            0 0
            • treatt  

              Tak to vidíš, člověk se furt učí :)

              0 0
              • Rychlej turista  

                Proto je obdivuhodný únik plutonia ze třetího fukušimského reaktoru, protože s plutoniem se to má podobně, taky se mu moc nechce hýbat :-)

                0 0
      • spita  
        1. na drahou výrobu elektřiny ze solárních zdrojů doplácíme všichni,

        navíc je to zdroj nestabilní – když slunce nesvítí, není nic, když svítí tak co s okamžitým přebytkem

        1. 6. o budování dalších vodních nádrží povyprávěj lidem

        v obcích, které by byly v budoucnu zatopeny přehradou – viz úvahy o vodní nádrži u Harrachova, narážející na mohutný odpor místních, navíc při stávajícím množství využitelných vodních toků v čr to nikdy nemůže být významný zdroj

        1. stejně nestabilní zdroj, jako slunce, navíc proti větrníkům se

        většinou bouří místní, protože to hyzdí krajinu

        1. těžba uranu pro potřeby jedné jaderné elektrárny poškodí přírodu

        mnohem méně, než těžba uhlí a množství uhelných elektráren po celé republice, nevím jakým myšlenkovým pochodem jsi přišel na to, že to znehodnotí pitnou vodu v Ralsku

        Co se týče poslední poznámky, znamená to tedy zřejmě, že bydlíš v lokalitě, kde se nacházejí nějaké nerostné suroviny a do té země bychom tedy měli začít rýpat, až tady nebudeš protože pak už to nebude trápit tebe ale maximálně tvoje vnoučata

        0 0
        • Flegmatik  

          Všimni si poznámky u větrných elektráren, kde říkám, že problémem je doposavad neschopnost elektřinu akumulovat a využít ji později, aby dodávky byly co nejplynujejší. Ano, to je problém u solárních, větrných a snad i vodních elektráren.

          Člověk se přemístí relativně snadno, zdroje ner. surovin nikoliv. Odpor místních? Ten bude pokaždé, při čemkoliv. Bude někdo vítat za humny jedernou elektrárnu? Úložiště jaderného paliva? Větrnou elektrárnu? Tepelnou elektrárnu? Důl na uhlí? Důl na uran? Teplárnu? Spalovnu odpadu? Cokoliv… nikdo to za barákem nechce, pokud není adekvátně přeplacen.

          Ralsko mě napadlo jen z toho důvodu, že tam jsou poblíž velké podzemní zásobarny vody (Česká tabule), ale taky tam jsou obrovská podzemní jezera plná kyseliny sírové (a dalších kyselin), co tam zbyla z předchozího chemického dolování uranu. Jenom sanace tohoto území by trvala asi dalších 30 let. Na druhou stranu, v tomhle zdevastovaném území by rozjetí další těžby místní lidi možná i vítali, ale to jen z důvodu ekonomického. Asi se v Česku nenajde člověk, který by koukal do budoucna v horizontu 100 let a více a podle toho plánoval nějakou koncepci eneregické strategie republiky jako celku. Možná fakt lidstvo bude řešit úplně jiné problémy, než to, jestli si mohou zapnout počítač nebo ne, jestli na to bude energie nebo či. Možná budou řešit co do huby a čím to zapít.

          S posledním odstavcem si mimo.

          0 0
          • kudlanka32  

            to Ralsko je situace zpusobena nezodpovednym pristupem konkretnich lidi…nehazel bych to na louzeni uranu jako takovy. Za to mohou konkretni lidi a nevim o tom ze by byli potrestani. Zrovna tady STB konala prospesnou praci, nicmene reditel byl jaksi kamarad nekde jeste vys. No a pro DIAMO je ta situace dnes dar z nebes, tak proc by si nekdo stezoval, kdyz za to „muze louzeni“

            reference

            0 0
            • Hroch obojzhivelnyj  

              No oni se ale z podstaty vzdycky najdou nejaci konkretni lide, kteri bezchybnou skvelou myslenku posunou nekam uplne jen trosku jinam, s katastofalnim vysledkem. Podpora FVE, operator v Cernobylu, komunismus…

              0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        No ale dokud tady bude energetickou politiku a verejne mineni bude vytvaret Cezokracie s betonarskou lobby, tak tady bude mix jadra, uhli a ruskyho plynu, se zdroji minimalne 500 MW (a vetsina lidi si bude myslet ze to jinak nejde, viz tahle diskuse). Tzv. CR cesta- Ceska republika, Cina a Rusko.

        0 0
        • karliner  

          S tou energií je to vůbec legrace (a je úplně jedno, jestli energetickou politiku dělá čezokracie nebo kdokoliv jinej). Každej elektrickou energii chce, každej ji chce levnou, ale nikdo nechce žádnou elektrárnu v sousedství, ani uhelnou, ani plynovou, ani jadernou, ani větrník, ani sluneční. Jediná zkousnutelná je snad vodní, ale kvůli přehradě nesmí vystěhovat jeho, ani příbuzenstvo, známé, ani známé známých a na břehu musí být postavený akvapark. Se vstupem zdarma.

          0 0
          • hribik A1  

            jadrová a plynová by mi nevadili ani pár km za barákom

            0 0
            • Hroch obojzhivelnyj  

              Hmm, myslim ze vadila.

              Poznatky k planovane a zatim snad pozastavene 800MW (=skoro blok Temelina) paroplynove elektrarne Mochov u Prahy- mela v polabske inverzni kotline odparovat 720m3 vody za hodinu, produkovat tolik CO2 a NOx jako 30000 aut a podle zkusenosti jinde velmi obtezuje hlukem. 1 km od domu, na zelene louce.

              Ad Karliner, jasne ze je to tak, je to nutny zlo, a proto bychom se meli snazit ji vyrabet co nejmene. Ale CR ma ambice stat se maximalnim exporterem energie- coz neni nic jineho nez export zivotniho prostredi, protoze ekologicke skody a zhorseni kvalit zivota se do ceny jaksi nezapoctou.

              A mimochodem, kdyz mi za domem vyroste obluda, jeho trzni cena poklesne o milion jen tim ze tam bude. Krat Celakovice, je to cca 1.5 miliardy. Kolik nam da RWE?

              0 0
              • hribik A1  

                ten čmudiaci uholný teplárenský komín, ktorý kúsok za barákom skutočne mám, je horší

                0 0
          • Bish0p  

            Ja chci větrník!

            0 0
          • La Piér  

            Mě by jaderná elektrárna nevadila. Tedy ne 1 km za domem, ale to také není nutné stavět těžké energetické závody do obytné zástavby.

            0 0
    • tiru  

      je to truchu mimo, ale poradí mě někdo jaké trafo (kolik amperhodin) potřebuju abych mohl zapojit autorádio do 230V. dík…

      0 0
      • Ondry  

        na štítku auto radia bude napsaný na kolil je voltů a jaký napětí jestli střidavý AC nebo stejnosměrný DC, v zásuvce auta je 12V DC.

        Takže potřebuješ trafo 230/12V s usměrňovačem. A ten zdroj musí mít víc ampér než je napsaný na autoradiu. Zdroj od počítače bude možná aji moc ale když to budeš mít předimenzovaný tak se vůbec nic neděje.

        http://aukro.cz/…g.php/search?…

        Nikdy jsem to nedělal, tak na mě nestav.

        0 0
        • Ondry  

          Ještě detail, jak strčíš do zásuvky holící strojek je buřt. ale z pc zdroje ti vyleze + a – Dočetl jsem se že pokud to přepoluješ tak ti odejde koncovej stupeň zesilovače.

          0 0
          • Ondry  

            určitě jsem mnohem mnohem víc biker než elektronik

            0 0
            • tiru  

              jo díky, na aukro sem koukal, tož snad to s kámošem elektrikářem dáme při čtvrtce nějak do kupy ;)

              0 0
        • Martin  

          autorádio asi nebude mít krmení střídavýn proudem :)

          ale s tím štítkem máš recht. mělo by tam být, kolik voltů a ampér rádio papká. a tazatel by si pak měl koupit trafo – rozuměj stabilizovaný zdroj, které dává 12 voltů o něco víc wattů než je součin voltů a ampér ze štítku rádia

          a hnidopišská poznámka na tazatele – výkon trafa se neudává v ampérhodinách, ampérhodina je jednotka kapacity akumulátoru :)

          0 0
    • dancing dog  

      Asi nejlepší bude kombinace, ale z dlouhodobějšího hlediska- Osobně bych byl pro vodní elektrárny- spoustu malých na současných, především horských říčkách a řekách + vzniknout by měly i nové přehrady, jen tady v krušných horách by bylo celkem dost vhodných a zcela nebo minimálně obydlených údolích. Jsem si vědom protestů všech možných a argumentů„to je naše údolí, žije tady mrkvojed podbřezový“, ale prostě mi to přijde jako nejmenší zlo. Stačí se podívat do Norska, pravdou je, že jsou k hydroenergetice skvěle terénně vybaveni :) Jinak fakt zpátky do jeskyň, taky alternativa a podle mě celkem životaschopná.

      Jako hlavní limit energetiky jádra vidím celkem dost omezený zdroje paliva, snad kdyby se začali rozebírat ty jaderný hlavice…

      0 0
      • Ondry  

        zdroje uranu jsou minimálně na 85 let a věřím že to bude stejný jak s ropou už 50 let jsou zásoby na 200 let a furt to stojí. Jak píšeš jaderný hlavice se rozebírají na palivo. Navíc dnes se spotřebovává U235 jeho 4% v palivu zbytek je U238 odpad který se ukládá. Do 30 let by měli být spuštěny rychle množivé reaktory které mají za palivo právě U238. Tyto rekatory už existují, ale jejich provoz je příliš nákladný.

        0 0
        • dancing dog  

          To tvrdíš ty. A kdo ještě?

          0 0
          • Ondry  

            Ty předpokládáš že jsem si ty informace vycucal z prstu?

            0 0
            • dancing dog  

              ne, myslel jsem a teď jsem si tím i jistý, že je to z letáčku ČEZ nebo tak nějak :)

              0 0
        • Flegmatik  

          No jo, papírově jsou zásoby ropy pořád stejné, reálně je to samozřejmě nesmysl. Některé země OPEC totiž tyto zásoby neodepisují, aby mohly těžit stále stejně (na začátku roku uvádějí stejné zásoby, jako na konci roku, při těžbě xxx tisíc barelů denně).

          0 0
          • Ondry  

            Zní to reálně, ale navíc se nacházejí pořád nový ložiska.

            0 0
        • hony007  

          Na těch 85 let je to při současné (s)potřebě?

          0 0
          • Ondry  

            sdružující nejvyspělejší země planety, činí dosud zjištěné zásoby uranu 4,7 mil. t a mohou vystačit na dalších 85 let. Tzv. prognostikované a spekulativní zásoby hovoří o horizontu 270 let. Kromě toho se díky dnešní vysoké poptávce po uranu v řadě zemí rozvíjí geologický průzkum, který vede k objevování velkých nových zásob. Odhaduje se, že světový geologický průzkum odhalí minimálně desetinásobek dnes známého množství v nových nalezištích.

            zdroj: ČEZ

            http://www.cez.cz/…energii.html

            0 0
            • dancing dog  

              jojo, to ja bych cekal, ze na strankach nekoho, kdo se chysta na pretucnou investici z verejnych penez na dostavbu nevim kolik novych jadernych reaktoru, na ktery se nazere spousta uredniku a pseudomnazeru, bude napsano treba neco ve smyslu: " JE TO SPATNY, NEVIME VLASTNE KOLIK URANU ASPOL. V ZEMI VLASTNE JE, TUSIME, ZE MOZNA NAKOU DOBU VYDRZI ZASOBIT SOUCASNE JADERNE ELEKTRARNY, ALE VUBEC NETUSIME, JESTLI BUDE VUBEC PALIVO NA NOVE ELEKTRARNY, KTERY BY SE MELI POSTAVIT MISTO UZAVIRANEJCH UHELNEJCH" ;-)

              0 0
              • kudlanka32  

                booze, to je sila. Mozna mas trochu pravdu s Dukovanama, ktery se postavily za socialisticky penize a provozuji za tvrdyho kapitalismu. Nicmene novy jaderny zdroj bude financovan z penez CEZu s tim, ze se nejspis stat nejak zaruci, pac to je ranec i pro moloch jako je CEZ a navic se splaci desitky let a pred tim se dlouho stavi. Nejsou to zadny rychly prachy. Jinak ty vylevy nechapu, CEZ je firma jako kazda jina – plati dane a zodpovida se akcionarum. Jinak bys mel plesat – min spalovani uhli a narozdil od solaru by ta energie mohla byt levna.

                Ukol ovcana je ujistit se ze vyberova rizeni jsou transparentni a zabranit tomu aby se na tom kapsovali romanove a jiny vykukove jako ted predvadi treba RSD.

                0 0
                • Hroch obojzhivelnyj  

                  Doporucuju tohle, bohuzel to neni volne. Rozhovor v Respeku 45/2011 listopad

                  http://respekt.ihned.cz/…-si-nevsadil

                  Ono to s tou levnou energii neni tak jasne. 1000MW blok Temelina vyrobi rocne 7TWh elektriny (wiki), pri cene energie pro firmy kolem 55E/MWh (CEZ)tedy strzi 7Mi x55×25= 8,25 miliardy Kc. To je trzba, bez nakladu, kdyz ty budou polovicni, tak zbyvaji nejaky 4 mld zisku.

                  Tedka, odhady (nemistne optimisticke) nakladu na vystavbu jsou 200 miliard. Sam to neufinancuje, tak si musi pujcit. Takze jen 3% urok rocne je 6 miliard, k tomu par miliard z jistiny, – mi to nejak nevychazi, to je nejaky letadlo nebo co? Presnejsi (vyssi)cisla poskytne jakakoliv hypotecni kalkulacka, akorat je treba zmenit rady- teda pokud bude umet odlozit splaceni o 10+ let, po ktere se nevyrobi ani kWh.

                  To znamena ze to nekdo musi zafinancovat bezurocne. nekdo- jedine stat. To znamena ze vlastne stat bude dotovat JE ,jako stavebni sporeni,jenze skryte, takze to neni videt jako u dotaci na fotovoltaiku.

                  A protoze soudny soukromy investor vi ze JE stoji 2–4× tolik kolik se predpokladalo, a na nulovy urok nikdo nechce pujcit, tak se v soucasnosti praktiky zadne nove JE nestavi. Az na CEZ, kteremu stat toleruje ze zisky za 20 let neodvede do rozpoctu ale utopi v betonu.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    hezký výpočet, ale ceny elektřiny jsou ± stejné po evropě, investiční náklady taky, kurnik, z čeho všechny ty energetický firmy žijou? :o)

                    si vyber, buď státní dotace nebo dražší elektrika.

                    0 0
                    • Hroch obojzhivelnyj  

                      To prave moc nechapu. Jen mi neni jasna ta levna elektrina, a vyhodnost JE pri vsech tech rizikach.

                      Navic investicni naklady na kWh nejsou nijak zvlast rozdilny pro vsechny druhy elektraren. Jen u JE je to zkratka hroznej ranec na zacatku.

                      Nejak mi z toho vychazi, ze nektery zpusoby vyroby energie jsou vyhodny jen proto, ze se cast nakladu prenasi skryte jinam.

                      0 0
                      • Ondry  

                        To počítání, podmínky a jak se to ve skutečnosti dělá bude asi strašně složitý. Já teda nemám žádnej pádnej důvod ti cokoliv vyvracet.

                        Spíš si mi vnukl myšlenku jak se určila cena energie u FVE, Přece jen ať u tepelných, plynných, jaderných máš furt nějaký náklady, ale u FVE si jen řekneš za jak dlouho chceš návratnost a podle toho plácneš cenu? Tak to nějak je v ČR nebo ne?

                        0 0
                        • Hroch obojzhivelnyj  

                          Ano tak. Ukazkovy priklad praktickeho zkurveni dobre myslenky prikradaci. Na zacatku byla myslenka podporit FVE, tak se vypocetla vyse dotace aby se to trochu rentovalo. A pak nekdo ucitil dobrej byznys a tak nejak „omylem“ doslo v legislativnim procesu k vypusteni moznosti cenu snizovat s poklesem cen panelu.

                          0 0
                          • hony007  

                            Ta možnost snižovat výkupní ceny tam byla a využívala se, ale bylo to max. o 5 % ročně, takže průšvih.

                            A k tomu tvému výpočtu výše. Nepamatuju si kde to bylo psané, ale Dukovany vyrobí kilowatthodinu za 60 h, u Temelína by to mělo být podobné. Jinak na přednášce v Dukovanech nám říkali, že náklady se zaplatily za 15 let, myslím, a projektovaná životnost byla tuším 30, s tím, že díky bezproblémovému provozu ji plánují prodloužit o x let.

                            0 0
              • Ondry  

                Tak zvedni prdel a sám si něco zjisti, věřím že pokud půjdeš na jiný stránky než nenávidíme JE, tak tam najdeš podobný informace. Jenže lidi jako ty mají strach že by našli něco co mluví proti nim, tak radši budou jen hučet.

                0 0
                • dancing dog  

                  hele, asi došlo k mýlce. Nepsal jsem, že jsem proti jádru. Ač mám mnohé výhrady k ČEZu, o to nejde, jsem zastánce jaderné energie jako jedné z nejperspektiv­nějších zdrojů v budoucnosti. Jenom mám právě obavy, aby byl skutečně dostatek potřebných radiosurovin do reaktorů, což , krom podceňování bezpečnostních risik, vidím jako hlavní možnou limitaci jejího rozvoje…

                  0 0
                  • Joseph de Sax  

                    začnou se vykupovat stará rádia a radiosurovin bude dost…

                    0 0
                  • Ondry  

                    podceňování bezpečnostních rizik co jako co nebo co?

                    uveď příklad prosím

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Z těch známějších Černobyl a Fukušima.

                      0 0
                      • hribik A1  

                        výroba z uhlia má 160násobné množstvo obetí než jadrová..

                        okrem iného napríklad medzi dedinami rosina a bytčica sa nachádza odkalisko popolčeka zo spaľovania hnedého uhlia v neďalekej teplárni. v dedinách rosina a bytčica je jeden z najvyšších výskytov rakoviny na slovensku. náhoda?

                        0 0
                        • bruco  

                          K tomu vyskytu rakoviny mas aj nejake podklady?

                          0 0
                          • hribik A1  

                            nemám dostupné, to som kedysi čítal a neodkladám si všetky možné linky.. okrem iného sa tam ale spomínala aj pomerne vysoká rádioaktivita priamo v žiline (štvornásobok tej v mochovciach)

                            0 0
                        • Joseph de Sax  

                          a ve V.M. je nejvyšší výskyt rakoviny v celé Evropě a nikdo o tom pořádně ani neví…

                          0 0
                      • Ondry  

                        Zajímalo by mě, kolik radioaktivního materiálu, se dostalo do ovzduší za celkovej počet reaktor hodin na světě s porovnáním tepelnýma elektrárnama.

                        Nežijeme v pohádce, občas se něco posere, kde vyletěl ten rotor s turbogenerátoru přímo z elektrárny?

                        Vše co se točí kolem jádra, je nejlíp chráněno. To je snad všeobecně známí?!

                        0 0
    • dancing dog  

      Jo a co se týče energie, jako největší sračku v energetice tohodle státu vidím těžení a spalování uhlí kvůli výrobě elektřiny na vývoz, těch spoustu tisíců tun, co se jen kvůli tomu vytěží, by měly zůstat v zemi na potom… jen kvůli vyšším prémiím pár polostátních manažerů ČEZ a uhlobaronů z Czech Goal…

      0 0
    • Smazaný účet  

      400

      0 0
    • Manas  

      http://neviditelnypes.lidovky.cz/…konomika.asp?…

      Pomerne zajimave cteni. Obzvlaste casti o vedeni elektriny.

      0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        ..no to jsou teda super smart grids, to HDO co provozujou, kdyz je na tvrdo zapinaji od jedny do dvou a nekdy po pulnoci, nebo smluvne na 16 h denne podle tarifu… Jsem si vzdycky myslel ze smart grids se maji prepnout na nocni-akumulacni kdyz je pretlak elektriny.

        Jenze to by znamenalo zmenit uplne system plateb za vyrobu i spotrebu, a hlavne mysleni u nekoho.

        0 0
    • Smazaný účet  

      rozšíření decentralizovaných malých zdrojů, chytré sítě, skladování energie. každý kdo hrál simcity ví že nezranitelnější je držet jednu velkou elektrárnu. :-)

      uhlí má labutí píseň, jádro je furt nutný zlo, vítr fouká sem tam. šance mají panely na střechách domů, ať už na elektriku nebo na teplo.

      čím bude elektrika dražší, tím víc se lidi budou zajímat o využití třeba nízkopotenciálovýho odpadního tepla, snižování ztrát v rozvodech atd.

      horlivé zastánce JE bych navrhnul sestěhovat do jednoho místa, a prdnout jim tam sklad vyhořelýho paliva. každej chce elektriku z jádra, ale „not in my backyard“. :o)

      0 0
      • MirosPikos  

        Klidně mi ho zakopej na zahradě, nebudu se zlobit.

        Líbí se mi, jak je největší argument odpůrců JE tzv. vyhořelé palivo. Já bych spíš řekl „částečně vyhořelé palivo“. Ale netuší vůbec v jakém prostředí se nachází. Většina lokalit v české republice má větší radiaci než místa, kde se skladuje ono výše zmiňované palivo. Jednoduše proto, že máme zdroje uranu či uhlí. Zkus si změřit radiaci v Kutné Hoře na náměstí a pak třeba u Dukovan, JTE nebo skladu „částečně vyhořelého paliva“.

        Největší problém decentralizace je právě ono skladování energie. Momentálně ho člověk není schopen dostatečně efektivně, levně a ekologicky skladovat. Většinou jsou to pěkné sajrajty. Leda by si ekologisti vedle každé FVE nebo pole větrníků postavili přečerpávací nádrže. Což by znamenalo většinu vrcholů kopců podél řek vydlabat a udělat umělá jezera. Každého snad napadne jaký je to holý nesmysl a jak tím prospěje ekologii :)

        Pro mě jsou zelení magoři zkrátka a jen magoři, kterým se vždy musím smát. Jak oni si všechno představují jednoduchý a hlavně jak nikdy neřeší, kde se na to komu seberou peníze. Ale tam už mi nejsou tolik k smíchu, spíš k pláči. Třeba když se kouknu na vývoj cen energie za poslední roky. Místo toho, aby ceny klesaly, stále rostou a růst budou jen kvůli těmto dobytkům.

        0 0
        • Smazaný účet  

          tak skladování energie není jen elektrika z větrníků použitá na přečerpávání vody. můžeš skladovat teplo, převést na chemickou energii, stlačený vzduch. ale všecko je zatím drahý nebo ekologicky neprůchodný. ale cena se sníží postupným zvyšováním cen energií, časem se to vyplatí. a ceny porostou, nesmíš uvažovat v řádu let, ale desítek let. za 40 let třeba nejspíš skončí v čr výroba elektriky z uhlí.

          ad sklady paliva: já s tím nemám problém, lepší sklad paliva než dálnice, ale zkus najít lokalitu v čr, která nenarazí na odpor veřejnosti – i když pro jádro je většina lidí. absurdní, stejně jako s dálnicema – všichni chtěj nový dálnice, ale nedejbože aby jim stály za barákem.

          0 0
          • Joseph de Sax  

            s energií jde všechno, ale je to strašně neprůhledný…tak s ní nejde vlastně nic…

            0 0
    • Bulda  

      nejcistsi energie je ta usetrena …sem nekde slysel, neni z me hlavy

      0 0
    • cert  

      V této době jedině jádro, toť mi praví selský rozum.

      Uran má světovou výtěžnost cca 260 let při současné spotřebě JA. Zásoby uhlí jsou odhadovány na 120 let. S ropou a zemním plynem je to ještě horší.

      Po přeměnění zpracování fosilních paliv na energii v elektrárně zbyde prd a pár jedovatých čmoudíků.

      Z jaderného programu nám ovšem zbyde nyní zatracovaný odpad ale posléze, až se věda posune o krok dál, jej nejspíš bude možno použít.

      Takže selský rozum se ptá proč si ničit zdroj snadno zpracovatelné energie (ropa, plyn, uhlí) v elektrárnách ?

      Co nám po vytěžení těchto surovin zůstane ? Uran, a ten lze proměnit na energii pouze štěpením v reaktoru, nedá se proměnit na paliva jako nafta, CNG pro mobilní stroje a tudíž je v menších aplikacích nepoužitelný.

      Fosilní zdroje jsou alfa a omega výroby paliv, chemikálií a plastů, které lidstvo nutně potřebuje (bohužel), budeme je moci vyrábět syntézou až jejich zdroj spotřebujeme ?

      K ostatním eko řešením:

      1. Solární panely – to je úpis dáblovi (vyrobí se na východě za

      velké emise čmoudíku a k nám se dodá jako eko řešení, které za dvacet let povezeme zpátky na východ k „ekologické“ likvidaci)

      1. Větrníky – nádherný to pohled na krajinu, víc větrníků a

      uhynulých ptáků, účinnost je taky k prdu

      1. Vodní elektrárny – možná, ale jen na velkých řekách a navíc

      příroda zde velí

      1. Biospalovny – ale fuj, zaneřádit si pole řepkou nebo čímsi jiným,

      vyhladit přirozené živočichy a nastolit nerovnováhu ve fauně. Nedej bože

      aby ty plodiny byly geneticky upravované, příroda by se měla vyvíjet sama a

      ne za pomocí člověka.

      Takže já jsem pro jádro :-)

      1)

      0 0
      • hribik A1  

        ja viem o jednej kotolni kde sa páli biomasa – balíky slamy. celkom pekne to odtiaľ čmudí

        0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        Vis o nejake seriozni analyze ekologicke bilance solarnich panelu? IMHO je to fama cilene vypustena do medii. Totez vetrniky a energeticka narocnost vyroby karbonu na vrtule.

        Mimochodem, karbon je pry tak drahy proto, ze vyrobci uhlikovych vlaken, kterych neni mnoho, dodavaji prednostne vyrobcum vrtuli, nebot ti si muzou dovolit platit vyssi cenu. Tvrdil mi onehda jeden clovek co vyrabi lyze.

        0 0
        • treatt  

          Obecně letecký průmysl, nejen vrtule – cany jsou daleko lepčí, takže na ostatní aplikace, jako třeba nějaká cyklistika, jdou už jen drobty od stolu, na kterém hodují Lockheedy, Honeywelly a spol..

          0 0
          • soc  

            Nevim jak u kompozitu, ale u kovovych materialu v letectvi je pozadovan minimalni rozptyl a zarucene mechanicke vlastnosti. Navic pravidelne zkousky atd… To samozrejme zvysuje cenu. U kompozitu to bude podle mne podobne.

            0 0
    • konarider1  

      A co ten údajnej Rossiho studenofúzní E-Cat? Ne že bych tomu věřil, ale pokud mu to skutečně funguje, tak by byl energeticý problém skoro vyřešen:)

      0 0
      • Ondry  

        O tom jsem neslyšel ale jestli myslíš studenou fúzi tak ta je ještě dál než termonukleární fúze, takže jestli ten chlap nebo kdo na něčem takovým pracuje a dokonce to funguje tak předpokládám že používá medaile za Nobelovy ceny jako zarážky do dveří.

        0 0
      • Joseph de Sax  

        le syntetické světlo je na tom líp…

        0 0
      • Joseph de Sax  

        a což teprve lithium…to je to správné žrádlo…

        0 0
    • Ondry  

      Nato že máme skopčáky co by kamenem dohodil, tak je zvláštní jak je mentalita v tomhle ohledu úplně jinde, čím pak to?

      Tak ať jim ty tepelný a plynný pěkně svítí! A přeji jim co nejrychlejší dostavbu ať nás nečeká moc blackoutů :)

      0 0
      • StuntJ  

        Naprosto jednoduché,

        coby provozovali jaderné elektrárny, které jsou náročné na provoz obsluhu a v případě potíží je z toho na nohou celý svět. Když tento provoz elektráren můžou přenechat zaostalejším zemím z Východního bloku, kteří po vidině levných a jednoduše vydělaných peněz jim tuhle atomovou energii vyrobí, levně prodají a aby byl podnik ziskový, tak svým domácím odběratelům ji předraží. A když se něco pose*e, tak oni jsou z obliga a nezamoří si svoje území jaderným spadem či mrtvou zónou jak v Černobylu, Fukušimě …

        Prostě touha Německa ovládat Evropu tu stále je a ani dvě světové ji nezlomili …

        0 0
        • Ondry  

          To jejich přemýšlení to je jak kdyby jsi měl studnu a kdesi v hajzlu si do toho někdo vylil benzin a pak si zničil celou zahrádku, tak ty z toho celej posranej aby se ti to nestalo taky tak budeš zalívat zahrádku vodou z kohoutku, i když je to dražší a přitom funkční studnu máš.

          0 0
    • Smazaný účet  

      500:)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.