Zdraví a zdravá strava - ring volný.

138 nepřečtených
  • Janes

    Zde může pokračovat téma o zdravém jídle a jeho následcích :-)

    0 0
    • roman 3D  

      včera i dnes k večeři zelňačka, velmi zdravá a chutná

      1 1
    • kejda  

      Slávky na víně s kapkou 33% smetany. Trošku větší kapkou smetany :)

      0 0
      • Janes  

        Tak momentálně segedín, pocit viny nemám :-)

        0 0
        • kejda  

          Já už vůbec ne. Ale jsem skryt pod peřinou a ani nedutám, jestli se neobjeví bájný 86, aby mi sepsul ty slávky, neb pocházejí z Dánska = špatné moře…

          0 0
          • Janes  

            https://magazin.aktualne.cz/…c1f6b220ee8/?…

            Sledují jej také Češi žijící v zahraničí a vždy se těší, až si „po všech těch pastách, salátech a mořských plodech dají poctivé knedlo vepřo zelo“.

            To vypadá nadějně…jdu si to nastudovat :-)

            0 0
          • cyklista86  

            Co mas z toho. Ja zase sezral bananove platky osmazene v kokosovem oleji s cukrem.. :D

            0 0
            • Janes  

              …a není kokosovej olej stejnej kekl, jako palmovej?

              0 0
              • cyklista86  

                Zadny oleje a tuky separovane od zdroje a vystavene oxidaci nejsou idealni, ale co se slozeni mastnych kyselin tyce, tak na smazeni jedine saturovane tuky. Jinak co je obecne povazovane za zdrave tuky jako slunecnicovy, sojovy olej a pod.. Proste omega 6 tuky, ktere se pouzivaji naprosto vsude a ve vsem, tak ty ja povazuju za to nejhorsi co do sebe clovek muze dat. Pak kdyz to je jeste v podobe smazeneho jidla typu hranolky, chipsy, koblihy, rizky a ja nevim co vsechno, tak to je uplnej pruser. To ze se nejaka Rama, Perla a podobne sracky propaguji jeste stale za zdrave tuky je fakt smutny..

                2 0
        • Jason Voorhees  

          Já klasickej gulášek na černým pivku z tohohle masíčka a chlebem. Nemůžu zastavit žraní :-).

          2 0
          • Janes  

            Mám teď doma dvě černý pivka, protože žena na chatě nezvládla buřty na černým pivu, takže tenhle recept by mě zajímal. piš.

            0 0
            • kejda  

              Normální pivo vyměníš za černý. :)

              0 0
              • Janes  

                Někdy v srpnu jsem koupil dvoje černé Krušovice, mimochodem mnoho let nejlepší černý. Mezitím proteklo mojí pípou a několika basami spousta normálního piva a ty dvě flašky jsem pořád neodpanil :-)

                0 0
                • kejda  

                  Protože neděláš správný guláš :). Tak zítra šup šup

                  0 0
            • Jakobo  

              Klasicky chaluparsky gulas, ktereho se v patek uvari kotel a behem vikendu se sezere:

              Sadlo, dostatek cibule, osmahnout do zlatova, kdo chce prida kostku bujonu, pridat na kostky nakrajene maso, nasypat sladkou papriku, zalit pivem a nechat pomalu varit. Do vyvaru pridavat jeste trochu kminu, nove koreni a cely cerny pepr. Ke konci na tenke platky nakrajene a rozkrajene brambory a az po vypnuti na kostky nakrajenou papriku, at se uplne nerozvari. No a pak sul, zasmazka, majoranka, cesnek… Nejklasictejsi klasika, zadne velke umeni netreba.

              Kdo ma moznost pouzit misto normalniho nauzene veprove (nauzene kotlety pro gril byvaji v lete v akci), tak ma uspech zarucen zcela urcite.

              Dalsi chaluparske kotlove jidlo: Uvarit fazole, do hrnce bobkovy list, nejake dobre uzene klobasy nebo kabanos, nebo aspon parky, kdyz neni nic jineho, na konci opatrne pridat zakysanou smetanu a zahustit zasmazkou z masla, cibule a mouky. Po vychladnuti cesnek a ocet. Nekdy jsem k tomu delaval cerstve pletynky – mouka, maslo, mleko zloutek, kvasnice.

              Jsou tohle zdrave jidla? Zcela urcite.

              2 0
              • Jason Voorhees  

                Mám trochu vychytávku. Cibuli předem osolim a okmínuju. No a když má tu správnou barvu, že už bych vložil maso, tak podleju černým pivem (cca deci a půl) a za stálého míchání pivo vyvařim. A pak to samý ještě 2× do vyprázdnění lahve :-). To je pak výbornej základ. Další postup už podle vkusu každého soudruha.

                2 0
              • šlapatko  

                Dobrý recept, místo kostky masoxu zaléváme vývarem. Vývar mám většinu týdne. Hodí se do spoustu receptů.

                2 0
            • ladys  

              Jednoduchý recept na guláš, děláme většinou hovězí.

              Do pekáče nakrájet maso , cibule 1:1 do pekáče. Prolisovat dost česneku, papriku, pálivou dle chuti, kmín, pepř, sůl,4 lžíce škrobu. Voda a černé pivo 1–1,5l podle velikosti pekáče. Přikrýt a na tři 3h do trouby, vepřové bude podstatně dříve. Po dobu pečení vyrazit na kolo a ke guláši si dát to druhé černé ;)

              2 0
    • jIrI___  

      Máte tip, kde koupit úhoře říčního, mraženého či čerstvého?

      0 0
      • o.unca  

        Chlazený bývá v Makru.

        1 0
        • jIrI___  

          V Makru pořád platí, že pro vstup je potřeba nějaká ta jejich karta vydávaná podnikatelům?

          0 0
      • cyklista86  

        Juro nevymyslej nesmysly a bez si den pred stedrym dnem pro kapra nekam pred supermarket. Vem nahace at s tim nemas tolik prace.. :)

        1 1
        • ladys  

          Díval se Masterchefa tak si ho chce udělat ;)

          0 0
          • Pepe72  

            Co Ti na tom vadí, chce uhoře, myslíš že si skurví metabolismus, nebo jen kydáš svůj hnůj ?

            0 0
        • jIrI___  

          Ryby si dopřávám tak dvakrát do roka a určitě si chuť nebudu kazit nějakým bahňákem z Třeboně :). Dřív se úhoř dal běžně koupit v JIP, ale teď už ho dle prodavače mívají jen výjimečně. Poto jsem položil ten dotaz mezi místní odborníky, kteří se v této problematice orientují více než já, doufaje, že padne tip na nějaký osvědčený a dobře zásobený rybí obchod.

          0 0
          • cyklista86  

            Hm me kapr chutna. Delam ho stejne jako vsechno maso co jim tzn. bez nejakeho obalovani pod poklickou trochu podlite vodou. Jen to nesmi byt nejakej prerostlej kapr, kterej je moc tucnej. Idealni je kolem 2,5kg..

            0 4
            • o.unca  

              Kapr a lá 86 mi zvednul kufr! To je do sodomy…

              0 0
              • cyklista86  

                To jsem rad. :D Je to fakt dobrota. Uz se nemuzu dockat. :D

                0 0
                • Hagner  

                  Jsem si myslel, že ryby krmený granulema nejíš :-D

                  1 0
                  • cyklista86  

                    Snim 2 podkovy jednou za rok. Myslim, ze to nebude ta vec, ktera me zabije.. Jinak krome sardinek jednou za cas nejim ryby vubec.

                    0 0
              • jmaselnik  

                totální humáč, souhlas. Jako zvládnout tak filé, když člověk hubne, to jde, ale kapr… No fujtajxl. Gurmán ten Jiřík fakt teda není :-D

                0 1
                • Janes  

                  Seš hloupej, nevíš, co je dobrý :-). Chov kaprů je daleko líp ošéfovanej, než rybolov v moři.

                  0 2
                  • jmaselnik  

                    asi nevím, co je dobrý, ale co vím docela určitě, tak že kapr na vodě dobrej fakt není ;-) Že je český rybniční bahno a kapr v něm o něčem úplně jiným než obyčejnej losos ve směšně čisté norské vodě, je přece ložený…

                    0 2
                    • J1RKA  

                      tak kaprik jednou za rok na Vanoce se da, a pokazdy jemi tezko, ale jestli po salatu nebo rybe netusim :D

                      0 0
                    • nomecz  

                      Kapr dobre pripravenej je velice dobra ryba (zvlast ten z reky), o lososech si nedelej iluze ,pokud nekoupis vylozene divokyho tak jsou to v drtive vetsine pripadu takovy Babisovy kurata krmany granulama …

                      4 0
                      • Janes  

                        Teď si mu rozkopal hračky :-))

                        0 0
                      • jmaselnik  

                        dobře připravená je dobrá v podstatě každá čerstvá potravina, nicméně kapr velice dobrá ryba fakt není. Jím ho, mám ho rád, ale pokud si můžu vybrat mezi kaprem a jinou rybou (není-li tou jinou rybou lín :-)), beru skoro vždycky jinou rybu.

                        0 1
                        • cyklista86  

                          Ano ja si taky nekoupim v lete na nedelni obed kapra. Kapr se tu resi, protoze je to ceska tradice ho zrat na Stedry den jestli o tom nevis..

                          0 2
                          • jmaselnik  

                            ne, tady se primárně řeší Tvůj ohavnej způsob jeho přípravy :-D

                            2 1
                            • cyklista86  

                              Nemuzu za to ze si predstavujes jak ta podkova plave rozkydla ve vode. Tak tomu opravdu neni. Podleju lehce aby se to neprichytilo a pak se to dela jen v pare a vlastni stave/tuku. Drzi to pekne pohromade a je to proste dobrota. Hlavne citis tu chut te ryby. Obalene v trojobale jako rizek je uplne o nicem.

                              0 1
                              • jmaselnik  

                                no jestli znáš kapra jenom v trojobale, Tvoje škoda. Nicméně i v trojobale je kapr přes noc odleželej na česneku a zakapanej citronem úplně o něčem jiným. Ale to je marný zjevně.

                                0 0
                              • Pepe72  

                                Asi to nemá cenu, ale vodou zalívat jakékoli maso je slabost kuchtíka.

                                0 0
                                • cyklista86  

                                  To delam ze zdravotnich duvodu. Jim ho hodne a tak nechci v kazdem jidle jist karcinogeny ze smazeni/peceni/gri­lovani… Ted jsou treba hrozne moderni horkovzdusne fritezy mezi lidma co se o sebe snazi starat. K tem asi taky jeste neprislo, ze treba ty akrylamidy nejsou moc zdravi prospesne..

                                  0 2
                                  • Janes  

                                    Upřesnit

                                    0 1
                                    • cyklista86  

                                      Neni co.

                                      0 2
                                      • J1RKA  

                                        Hele i me byto zajimalo, koukal jsem se kde je ho obsazeno nejvic, a pak netusim proc jeto riziko pro zdrave se stravujiciho cloveka, jeto jenom o priprave, tak treba hranolky na hovezim loji

                                        0 0
                        • J1RKA  

                          pokud bych mohl, tak candata a klasicka uprava

                          0 0
                          • kejda  

                            Candátek je super. Já můžu ještě mořskou štiku alias hejkal, toho sežeru kvanta…kupuju chlazeného (samozřejmě rozmrazeného) v Globusu. Maso příjemné, netučné

                            0 0
                          • vaclaw  

                            Napadla mě taková kacířská myšlenka… jestli ono každýmu nechutná něco jinýho. Já mám třeba kapra fakt rád, když teda není zprasený přípravou atd a naopak ty populární ryby jako právě candát nebo pstruha fakt nemusim. A to jsem je jedl i na místech, kde se kvalitní příprava i suroviny tak nějak předpokládají.

                            0 0
                            • J1RKA  

                              Vsak vpohode, nekdo s makem, nekdo s povidlama, a ja radsi buchty hubeny :D

                              0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      1 0
                    • cyklista86  

                      U tebe nikdy nevime co je a neni ironie. Tak pro jistotu tady mas dobrej dokument o te hrozne zdrave rybe.. https://www.youtube.com/watch?…

                      0 2
                      • jmaselnik  

                        pravděpodobně Ti naprosto uniklo, jako často, o čem je aktuálně řeč: totiž o chuti.

                        0 1
                        • Janes  

                          Ta je u čistýho kapra ze sádky super. Osobně jsem nepřistoupil ani na variantu manželčiny rodiny, která kapra před smažením stáhne z kůže..to už pak není ta chuť. Chlapečku máselnej, to je jako pít Malt Whisky, to taky každej nedá, a přitom taková labuž.

                          0 2
                          • jmaselnik  

                            s tím nepolemizuju, vždyť píšu, že mám kapra rád a jím ho nejen na Vánoce. Jiný ryby mám ale podstatně raději :-) Primárně se bavím o tom, že kapr na vodě je prasečina.

                            1 1
                        • Venda  

                          A taky o kapru. Ne o nejakym lososu z farmy.

                          0 0
                    • ladys  

                      Rybníky s bahnem existují, ale na jihu Čech jsou spíš písčité. Voda je pitná, zkoušeno pravidelně při plavání :D Po výlovu se stejně nechávají v sádkách. Losos krmený granulema s ATB …

                      1 0
            • Tencovozikmin  

              A kdyz das vic vody tak mas ribi polevku

              1 1
              • cyklista86  

                Davam jenom tolik aby se to neprichytilo..

                0 1
                • Pepe72  

                  Dělat rybu a podlívat ji, tomu se říká ,,vychytáfka,,

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Poprve jsem to vyzkousel, protoze jsem mel hlad a nechtelo se me to smazit v 10 vecer. No zjistil sem, ze me to chutna vic nez klasicky smazenej. Tak proc bych to zral smazene.. :)

                    1 1
                    • ladys  

                      Když tam pohodíš zeleninu, je z toho kapr na zelenině

                      0 0
                    • šlapatko  

                      Kapra a většinu ryb peču. Nepotřebuji hafo oleje. Podlévám bílým vínem. Netučné ryby doladím máslem, nebo slaninou. Když mám chuť na vařenou rybu, vařím polévku. Hromada kořenové zeleniny, libeček, nebo petrželka, celý kapr, nebo jiná ryba. Polévku lehce zasmažím na másle a ovesných vločkách. Takhle dokážeme s ženou sníst vařeného kapra na jednu večeři.

                      0 0
              • Janes  

                Ribi, to je nějaká japonská polévka?

                0 2
                • kejda  

                  Už je v Perlách, don't worry bro:))

                  0 1
                  • Janes  

                    Seš vedle, jak ta jedle, bro..tohle je pouze moje reakce na Tencovozíkmín a jeho…

                    A kdyz das vic vody tak mas ribi polevku

                    0 0
          • Vrci  

            Když už kapr, tak z Nových Hradů. Je tam studenější voda, která se víc v rybnících mění. Takže se musejí víc hýbat kvůli potravě a maso je o něco tužší a méně smrdí po bahnu.

            Rozumně velký nafiletovaný s česnekem a bylinkami v troubě na plechu nebo v papiloté na pánvi. Ale treska nebo halibut to není.

            0 0
      • mirorek2  

        .

        0 0
    • J1RKA  

      tak ted momentalne k vinku syr Bergkäse tyrolsky kravsky a panenku ze smokeru uzena za studena

      0 0
    • grafik  

      Jak jsou ty Vánoce, tak jedu na lineckém k tomu pár rohlíčků obalených v cukru. Občas Mandarinku od Mikuláše. Maso skoro vůbec. Kapra ne. Filé jo. A když guláš, tak jedině ten s párkama.

      0 0
      • cyklista86  

        Hm tak co se tyce cukrovi na kolo, tak u me by byly pusinky jasna volba. :D

        0 1
    • roman 3D  

      nějaký recept na extra dobrý vánoční utopence by nebyl?

      0 1
    • Hagner  

      Tak co z něj zdravýho udělat?! :-D

      0 1
      • VojtaXY  

        Steak?

        0 0
        • cyklista86  

          Kraliky, slepice, kurata, krocany sem zabijel, ale nic vetsiho bych asi zabit nedokazal. Nebo jo, ale muselo by jit o preziti. Ale treba jak nekdo muze podrezat ovci to fakt nechapu. Makat nekde na jatkach, tak myslim, ze bych byl do tydne vegetarian..

          1 0
          • Hagner  

            Když to porodíš a čtyři měsíce krmíš, tak se to blbě zabíjí :-) Odvezou živý a přivezou naporcovaný :-D

            1 0
            • cyklista86  

              Pokud bych je nedokazal zabijet sam, tak bych to delat rozhodne nemohl. Bych si pripadal jak nejakej pokrytec bezpaterni..

              0 0
              • enjoy  

                To je asi každý, kdo si jde pro chlazené kuřecí do Tesca.

                1 0
                • cyklista86  

                  Ne neni kdyz by to kure zabit dokazal. Ja sekal drubezi hlavy o sto sest. Ale sem pokrytec v tom, ze jsem proti velkochovu a stejne si ty zvirata odtama kupuju to jo.. Nicmene bych hned byl za aby se to zrusilo a vsechno se chovalo jen prirozene na farmach. Aspon by se prstalo vyhazovat tolik jidla a jedlo by se ho mnohem min. Proste by to kureci bylo jednou tydne a lidi by si toho vazili. Jak je to nastavene ted, tak je to spatne a jen doufam, ze se lidstvo dostane do bodu, kdy se budou divat do minulosti na ty velkochovy stejne jako my ted na otroctvi treba..

                  1 0
                  • Hagner  

                    S hovězím bys to dělal jak? :-)

                    0 0
                  • jmaselnik  

                    Kázání někoho, kdo žere 600g masa denně, o mase jednou týdně. Pecka!

                    2 1
                    • VojtaXY  

                      V cem je problem si dat 1× tydne 4,2kg masa? :)

                      0 2
                      • jmaselnik  

                        v ničem, mě jenom baví, jak někdo, kdo žere kuře vlastně denně, tady blouzní o jeho chovu, o kterým ví prd, a chtěl by vychovávat lidi, aby ho jedli jednou týdně. Je to tak asi stejný, jako kázání tohoto člověka o nezávislosti na věcech a jak by klidně s naprostým minimem věcí žil v lůně přírody, aniž by kdy v životě byl venku na těžko aspoň na pár dní :-).

                        1 1
                        • cyklista86  

                          A co na tom nechapes ty tatrmane. Tim ze si ja prestanu kupovat tu smesnou porci masa se neco zmeni ohledne velkochovu? Ja jen rikam, ze kdyby se prodavaly jen ty draha kurata za 400kc z farmoveho chovu, tak bych s tim nemel sebemensi problem. To je cele. Jestli s tim ma tvuj mozecek problem, tak to uz ale neni muj problem..

                          0 2
                          • Hagner  

                            Minimálně si nebudeš připadat bezpáteřně :-D

                            0 1
                            • cyklista86  

                              To si nepripadam ani tak. Bo bych nemel problem si to zabit sam. Jde o to, ze je jedno jestli si to koupim ja a nebo nekdo jinej. Ja to aspon vyuziju beze zbytku. Zatimco v ruznych provozech se vyhazuje jidlo ve velkem. Ze vseho co se vyprodukuje se tusim jedna tretina proste vyhodi. To plytvani je na tom to nejhorsi.. Jestli nekdo ji maso jednou za mesic a nebo denne 2kg na tom opravdu nic nezmeni. Kdyz pak mas nejakej podnik, kterej za den vyhodi to co ty nesnis za celej zivot..

                              0 3
                              • Hagner  

                                Tak plýtvání je už jen využití možností ad extrem :-) Mě spíš překvapilo, že zrovna ty dáš přednost drůbežímu z velkochovu před kvalitním hovězím ;-)

                                1 3
                                • jIrI___  

                                  Kdysi tu cyklista86 psal množství masa, které denně spořádá, a tipuju, že za kvalitní hovězí by se nedoplatil :)

                                  1 0
                                  • jmaselnik  

                                    zase na druhou stranu, pokud by mu nevadilo kuřecí s kostí za 400, nemělo by být hovězí problém ani teď :-D

                                    1 1
                                    • kejda  

                                      Nezdražili Chorvati po vstupu do EU? To by se to maso mohlo dost prodražit… Anebo už tam nedělá umývače nádobí? :))

                                      0 2
                                      • cyklista86  

                                        A co bych tam asi tak delal ty mysliteli v zime v Chorvatsku u more. Tam ted neni ani noha. Ale jinak mas pravdu. Nejak ty penize mizi z toho uctu. Snad to euro zase pujde nahoru..

                                        0 1
                          • jmaselnik  

                            já mám z Tebe jenom švandu, navíc o to větší, jak daleko v nechápání napsaného jsi se dostal. A ty bys chtěl kázat lidem, jak se mají stravovat atp. Velká legrace :-D

                            0 2
              • Tencovozikmin  

                No nevim,ale v CR musíš s hovězím na jatka,tam to rozboří a ty si to pak odvezeš. Ale třeba tam mají službu.....zabij si své tele.....kudlou­,elektrikou,flin­tou,nebo jako toreador :-)))

                0 0
          • kejda  

            Práce jako práce, zvyknout se dá na vše.

            0 0
            • cyklista86  

              Ano zvyknout se da na vse. Otazkou je co se behem toho procesu zvykani z tebe stane..

              0 0
              • Hagner  

                Zase bych to tak nedramatizoval :-D Jak píšeš, ve finále je to stejný, když to nezabiješ dojdeš do krámu :-D

                Na druhou stranu pokud máš takovýhle problémy, tak přestaň nakupopvat mléčný výrobky a kup si krávu :-D

                0 0
              • VojtaXY  

                To je jeste v pohode prace. Jsou lidi co treba prodavaji auta v Ackach. Proti tomu je zabijeni zvirat prace pro slecinky.

                1 0
      • jmaselnik  

        Žaludeční mlíko?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.