Zátěžový test - maximálka - Zlín a okolí

45 nepřečtených
  • mikino

    Hodlám si po roce udělat pro srovnání zátěžový test. Ve Zlíně ho dělá sportovní lékař Mr. Nečas, byl jsem u něj před rokem. Tehdy mi stanovil pásma pro trénink, zakroužkoval mi hodnotu tepovky kde je nejlepší jezdit na vytrvalost…ale to bylo v podstatě vše, ostatní byl jen papír plný hodnot, k nimž jsem se od něj mnoho nedozvěděl (a sám nejsem odborník…). Zvažuju si udělat zátěžový test v některém specializovaném zařízení, kde jsou odborníci přímo na cyklistiku, aby mne třeba dle hodnot nasměrovali k tomu co a jak mám trénovat. Máte někdo přímou zkušenost se srovnáním „klasický“ sportovní všeobecný lékař (např. dr. Nečas ve Zlíně) X odborník na cyklistiku? Myslel jsem např. na Alltraining.cz kde maximálku i s konzultací výsledků a sestavením měsíčního trénink.plánu nabízejí za 990,–. Do Prahy jezdím, takže by nebyl problém to tam absolvovat. Jaké jsou vaše názory a zkušenosti???

    0 0
    • nox159  

      podle me srovnavas 2 rozdilne veci a to vysetreni na kterem si byl vs. treninkovy plan… ale i cenove je to jine…

      teda pokud jsem to dobre pochopil chces udelat vysetreni a k tomu jeste jak mas trenovat co jak a kdy jezdit… ale to uz ja vidim jako jinou sluzbu…

      0 0
      • mikino  

        ne, nesrovnávám… Alltraining to nabízí jako produkt za 990,– v němž je: test, vyhodnocení výsledků a konzultace s odborníkem, sestavení ukázkového měsíčního trénink.plánu. Tím to hasne, ten trén.plán beru jako bonus navíc. Ale jde mi hlavně o tu konzultaci s doktorem (nebo trenérem) nad výsledky testu – aby se podíval na hodnoty a poradil kde mám rezervy, jestli spíš trénovat víc sílu, nebo zákl.vytrvalos­t…atd. Tady ve Zlíně je ta maximálka jen o 90 korun levnější za rovných 900,–…

        0 0
        • dobytek  

          Kolik toho ročně najezdíš a kolikrát týdně trénuješ? Pokud bych nejezdil na dosah špičky, asi bych se na takové věci vykašlal. Pořád se kontrolovat se sporttestrem… Spíš si udělat v tréninku systém a zjistit, co mi vyhovuje a jezdit na pocit.

          0 0
          • nox159  

            nesouhlasim, ale tohle je vec nazoru.. :)

            0 0
          • Kaco  

            Nesouhlas. Osobně mám fyzičku dost špatnou a nepomýšlím na špičku, ale přesto bych nad něčím takovým uvažoval, ptž prostě chci trénovat efektivně. Ne proto abych byl nejlepší, ale proto abych se zlepšoval co nejvíc.

            0 0
            • pelhrimov  

              To se ale musíš sám vzdělávat a sám trénovat. Teď mne napadlo. Není nakonec efektivnější si od dotyčného odborníka přečíst nějaké publikace? Bude toho tam 100× více za stejnou cenu, za 10 minut Ti knihu nepřeříká :)

              0 0
              • nox159  

                podle me kdyz mas papir kde mas laktatovou krivku tak ti precteni nejake knizky zas tak moc neda – predstavu nejakou ziskas ale celkove z toho moc neudelas…

                ( tedka se nebavim o 10 min ale o trenovani podle nekoho online..)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  V životě jsem svoji laktátovou křivku neviděl a žiji bez ní docela dobře :-)

                  0 0
                  • nox159  

                    neni to zivotne dulezite samozrejme ale treba po me je to zajimavy udaj… a i pres zimu se dokopu k tomu neco nedat i kdyz se mi nechce protoze zatim veřim ze to ma smysl – na konci sezony zhodnotim jestli to ma smysl se hlidat nebo jestli radeji jezdit podle sebe… uvidim podle vysledku…:)

                    0 0
            • Rychlej turista  

              S čím nesouhlasíš? Že se výkonnost koupit nedá?

              0 0
            • pelhrimov  

              Až budeš mít konečně skvělou fyzičku, tak budeš chromý na kolena :) Važ si toho, že jsi zdravý a bez fyzičky :).

              0 0
              • Kaco  

                věř mi že moje zdraví bys fakt nechtěl, a moje kolena by leckterý důchodce odmítl… právě proto jsem si pořídil kolo, když šlapeš dobře, je to pro zdraví a pro dobré kolena a ne proti… Zdraví je pro mě primární, kvůli tomu jsem začal jezdit. A bude mě to v ježdění a tréninku dost limitovat. To ale neznamená že to co dělat budu nemůžu dělat efektivně.

                0 0
            • mikino  

              To naprosto chápu a souhlasím – sám jsem na tom byl před rokem, dvěma stejně jako ty… a musím říct, že skokové zlepšení fyzičky a cykl. výkonnosti opravdu pozoruju, stačilo si jen o tom něco vyhledat, přečíst, a pochopit základní pravidlo, že „nejlepší trénink není ten u kterého se za každou cenu musíš udřít skoro k smrti…“. Teď chci ještě kousek dál, proto hledám nejlepší cestu přes odborníka, který mi vyloží správně výsledky mého zátěžového testu a vysvětlí mi i cestu dál…aspoň zhruba…

              0 0
        • pelhrimov  

          Ten odborník v kanceláři Ti nemá šanci v několika minutách nebo poradit, protože TĚ NEZNÁ. Jen povede chytré kecy nad několika izolovanými čísly, které už zítra stejně nebudou platit. Nelze si koupit výkonnost a nelze někomu něco vysvětlit za 10 minut, když získávání patřičných vědomostí a dovedností trvá 10–15 let každodenního tréninku nebo studia.

          Použil si slovo PRODUKT v kontextu, kde nemá co dělat.

          0 0
          • mikino  

            Nesouhlasím s tebou,ale toje tak všechno, co s tím můžu dělat :-) Nechce se mi čekat deset let až se vyznám sám v sobě…a vědě zvané „sportovní lékařství“ tak trochu i věřím a myslím, že má právě za cíl pomoct nasměrovat sportovci v tom vyznat se ve vlastním těle při zlepšování výkonnosti… Je to věc názoru – viz. dobytek výše. Někdo má max. potěšení z toho, že prostě jen jezdí jak se mu zachce a kam se mu zachce… já jsem „zmagořil“ do cyklistiky trochu víc a zajímá mě cesta ke zlepšení, i když vím, že na „bednu“ už to asi nikdy nebude. Neřeším si ani žádné mindráky…prostě mě to baví :-)

            0 0
            • Rychlej turista  

              Ale má pravdu, dobytek jeden :-)

              0 0
            • pelhrimov  

              Sportovní lékařství jako věda se u nás zavedlo proto, aby naši vrcholoví sportovci porazili ty ze Západu. V Praze plné závodníků Dukly řídili prověření sportovní lékaři doping. Něšlo o zábavu a zdraví lidu, ale o to ze sportovců vymačkat co nejvíce. To, že nás to baví, tak to je asi jediný rozumný argument, proč za cyklistiku utrácet, prostě s tím uspokojíš nějaké své touhy.

              0 0
              • mikino  

                …ty budeš asi velký životní skeptik, cooo? :-) Raději budu žít jako optimista s naivním názorem na dnešní náplň a úlohu sportovního lékařství, ale tvůj názor ti opravdu neberu… Od názoru na zátěžový test mě to neodradí, a věř, že jsem si o tom i mnoho přečetl, a právě proto,že řídíce se pár radami vyčtenými z knížek a internetu, cítím celkem velký výkonnostní skok za poslední rok – Uau, to je skoro báseň na cyklo téma… :-)

                0 0
            • dobytek  

              Já nemyslel, že jezdím jen tak pro radost, jak se mi zachce. Chce to pravidelnost a dodržovat určité zásady a pravidla. Je v tom část zábavy, ale když chci něco zajet, musím se umět i v tom ježdění pro radost zmáčknout. Obecně se ve všech vytrvalostních sportech napřed dělá objem a potom se to brousí do kvality a rychlosti. Při tom objemu se člověk dostane do stavu, že mele z posledního a že to někdy v únavě nejede, ale nemělo by to překročit hranici, za kterou už je trénink kontraproduktivní. To si musí každý vypozorovat na sobě. Znal jsem lidi, kteří trénovali se sporttestrem a zadřeli se v tréninku víc, než se to kdy stalo mně. Na sobě třeba pozoruju, že silniční tréninky po rovině mi směrem k mtb téměř nic nedávají (potřebuju jezdit kopce v terénu), ač je řada bajkerů, kteří si takový trénink pochvalují.

              0 0
            • skier  

              Ty voe,to už abych něco začal dělat nebo bude na jaře velká ooostuda :-)Hlavně musíš odpočívat sauna,masáže…:-) To jsem zvědavý kdy mě konečně vezmeš na ten spinning

              0 0
              • mikino  

                Jo kámo,na spinning kdykoliv, jsem tam třikrát do týdne, stačí se ozvat – pokud jsi ztratil můj mobil, stačí poslat telegram :-) Saunu a masáže mám v plánu, ale zatím to nějak nestíhám, což hodlám brzy napravit :-)))

                0 0
              • Corbett  

                Sauna, masáže – ty si v tom teď libuješ a pěkně si to užíváš, že – to bude neskutečně odpočatý organismus :)

                0 0
    • Chaingang  

      Jsou to jenom čísla…mám posledních pět let ± stejny výsledky a za tu dobu jsem šel výsledkově výrazně nahoru, takže výsledky vyšetření beru s rezervou a chodím tam, jenom abych věděl, jestli není nějakej závažnější problem.

      0 0
    • Corbett  

      Dnes na svahu v Trnavě jsem si na tebe vzpoměl – také jsem kdysi o něčem podobném uvažoval – zeptej se tu – http://www.fnol.cz/…tace23.html

      0 0
      • mikino  

        kurnik, jestli jsi to psal mě, tak to chápu správně tak, že jsme se minulý pátek v té Trnavě potkali??? Pokud ano, sorry za ignoraci, já tě tak něják nepoznal či co… Finále je takové, že jsem za dva týdny objednaný na maximálku ke sportovnímu ve Zlíně, a aby té vědy nebylo málo (nekamenujte mě ti, kteří jste zde psali že všechna vyšetření a trenérské rady jsou na ho…) svěřil jsem se na dálku do péče dr. Martinka a jeho lidí na cyklotrenink.com . Na stará kolena budu trénovat 4× týdně podle předepsaných plánů… to by v tom byl čert, abych tomu Skierovi nedal aspoň minutu!!! :-)))

        0 0
        • Corbett  

          Psal jsem to tobě, ale nic si z toho nedělej, protože se normálně neznáme. Zlín je ale malé město, co si budeme povídat. Když začne celebrita jako jsi ty jezdit na kole, tak si toho cyklistický svět musí pochopitelně všimnout:-)) Také jsem kdysi pro tebe něco dělal. Jo a nepotkali jsme se na svahu, ale pod ním. Stál jsem proti tobě autem (modrý peugeot). Já byl na odchodu, ty jsi přijel.

          Tak třeba někdy na kole – až se mi s Radkem podaří domluvit nějakou pěknou vyjížďku :-)

          0 0
        • Corbett  

          Jo a není konec února brzo na Nečase. Nevím jak trénuješ teď přes zimu, jestli i krom toho že chodíš na spinning najíždíš kilometry. Zákonitě nyní po zimě, nebo ještě v zimě musíš mít úplně jiné aerobní prahy, než třeba v květnu, když už máš něco odtrénováno a naježděno.

          0 0
          • skier  

            No chlapci s tím s.Nečasem si pohněte.On jako velký agitátor je jistě v akci děkujeme X5 je málo :-(.Jinak zařízení na testy má kvalitní a trvanlivé :-).Už mu slouží víc jak 30 let.Když to člověk vidí,tak nostalgicky zavzpomíná na roky,kdy byl ještě mladý.Byl jsem tam naposled asi 3 roky zpátky jen abych měl jistotu,že pumpa chodí jak má a mohl dál ve svém věku blbnout.Naměřili mi VO2max takové,že by mi ho záviděl i Pantani :-)

            0 0
            • Corbett  

              Schválně, kolik ti naměřili VO2max?

              0 0
              • Corbett  

                Já měl loni 56.96. Chodím tam jednou za dva roky preventivně aby mě na drásalovi neklepla PEPKA :-))

                0 0
              • skier  

                No naměřili 92,ale skutečnost jsem míval 55–65.

                0 0
                • Corbett  

                  Tak to je super výsledek, úplná špička na světové àovni:

                  96.0 Espen Harald Bjerke Nor běh na lyžích 2005 (7.3 liter/min)

                  96.0 Bj?rn Daehlie, Nor běh na lyžích

                  92.5 Greg LeMond, profesionální cyklista

                  92.0 Matt Carpenter, Pikes Peak marathon

                  92.0 Tore Ruud Hofstad, Nor běh na lyžích

                  92.0 skier – plážový povaleč a příležitostný cyklista :-))

                  0 0
                  • skier  

                    Tož já to říkám furt. Změřit se dá akorát péro, vše ostatní je hypotetické :-)

                    0 0
                    • mikino  

                      zrovna nemůžu najít centimetr, abych si ho změřil… ale VO2max mám oproti vám podezřele odlišné – minulý rok v únoru mi změřil 45.85 a v hodnocení na papíru mám u této hodnoty uvedeno „nadprůměrný“ … v tom případě jste vy supermani, ne?

                      0 0
                      • skier  

                        No v Nečasových tabulkách je to nadprumerný. V cyklistice podprůměrný :-)Od Nečase když odejdeš tak jsi vlastně připraven na Olympiádu

                        0 0
          • skier  

            Jo a Ty budeš mít aerobní základ kvalitní…myslím to ježdění s kočárem :-)))Doufám,že Ti vyjde čas i na něco intenzivnějšího?

            0 0
          • mikino  

            čoveče, já snad začnu jezdit ty závody s nosem nahoru, odmítnu platit startovné, a naopak po pořadatelích budu vyžadovat částku za to, že se coby celebrita postavím na start! :-))) Na tom parkovišti na Trnavě jsi viděl typickou taktiku bajkera v zimě – v zimě se snažím doma nadpracovat péči o děti s nimiž jezdím na lyže…atd., manželku nechávám odpočívat… abych od dubna mohl mizeti do lesa a na závody… Na vyjížďku se určitě budu těšit, jen na Radka bych to možná nevázal, ten se jen válí u moře anebo ve whirpoolu… Tu maximálku si chci udělat teď proto, že chci srovnání po roce. Ale jsem objednaný na 1.3. – takže pokud i zlínský sportovně-lékařský odborářský boss Poděkuje a odejde… budu v čudu, bez výsledků testu a tudíž totálně ztracen bez možností dalšího cyklistického rozvoje. Abych tomu zamezil, hodlám příští týden navštívit ministra zdravotnictví a osobně ho požádat, aby místo těch dvou miliard dal odborářům tři, nejlépe čtyři…aby neodešli, protože bez maximálky jsem fakt ztracen :-)

            0 0
            • Corbett  

              Byl jsem tam také s dcerkou i když věřím, že manželka by se ráda přidala. Mateřské povinnosti jsou hold mateřské povinnosti – před 14 dny se nám narodil kluk.

              O Radkovi mě ještě chvilku vykládej, minimálně dva roky nám trvalo než jsme se sešli na biku při normální vyjížďce. Bylo to těsně před tím než napadnul sníh. Konečně jsem ho protáhl kolem Slušovic s odchylkou na Syrákov a Vartovnu. Říkal že ti volal, ale nemohl jsi. On to má chudák těžké, pokud se ten neválí u moře anebo ve whirpoolu, tak je v tramtárii na Slovensku:-))

              0 0
        • skier  

          4× týdně?To jdeš hodně dolů,když do teď 7× a některé dny dvoufázově :-)Že se nestydíš dělat babě domestika…Tereza už jednoho má :-)))

          0 0
    • angelstorm  

      Ahojda, být tebou tak zavítám přímo na Fakultu tělesné výchovy na Karlovku v Praze. Tam jezdím já, udělají Ti naprosto vše od procent tuku v těle přes objem plic, ventilační hodnoty až po laktát.

      jsou tam moc příjemní a s cyklistama mají dost zkušeností!Cena je cca kolem 700kč.Mrkni sem:

      http://www.ftvs.cuni.cz/…e/biomed.php

      akorát se optej jak je to s konzultací, tu já už mám jinde:-)

      0 0
    • Joseph de Sax  

      je vidět, že na to mentálně moc nemáš, tak si nechej zatím v místním kostele alespoň vysvětit na mši nejprve to svoje kolo.

      0 0
    • fanat  

      Už jsi ten test dělal? Mohu doporučit: MUDr Pažický v Ostravě za 800,– na tvém vlastním kole, má výborný SW, který udělá lakt. křivky a doporučí tepy, při kterých je třeba trénovat.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.