Zapletené kola Shimano XT (wh-m775)

9 nepřečtených
  • jackasss1

    Ahoj,

    Podelim se o zkusenosti se zapletenymi koly Shimano. Mozna to nekomu pomuze, pokud zvazuje koupi a vybira mezi vice znackama. Bohuzel jeste neznaly jsem si je pred 5 lety koupil. Co se tyka rafku a vypletu, tak musim rict, ze to je perfektni. Neprasknul zadny drat, centrovat se nemusely. Problem nastal zhruba po 15000 km. Odesly konusy (pro predstavu velky problem sehnat a cena 800 Kc/zadni konusy byl prvni velky minus), v teze dobe odesel i orech (vylamane dva praporky – sehnat orech jeste vetsi problem – nakonec po dlouhych peripetiich se podarilo vymenit ze starsiho XT naboje (cena 1000 Kc)). Momentalne (cca 20000 km najeto) je zadni naboj na hranici zivotnosti (misky uz maji mikroprasklinky). Sehnat novy naboj 24 der je u Shimana vec nemozna (presto, ze do novych zapletenych kol tyto naboje davaji). Posledni sance, kterou budu zkouset, je dopasovat naboj od Remerxu, ovsem bude to chtit drobny technicky zasah do tela naboje. Uvidime, jestli to pujde. Takze zaverem, jestli nekdo uvazuje o zapletenych kolech od Shimana, jeste to zvazte.

    PS: nechci preferovat zadnou znacku, ale jednani od Remerxu, kdy se mi snazili vsemozne pomoci je nebe a dudy narozdil od jednani se zastupci Shimana …

    PS2: pro info – naboje byli pravidelne servisovany

    0 0
    • lidumil  

      Jednání není záležitostí Shimana ale Paul Lange cz. Jejich ochota a znalost sortimentu je nulová. Mně poslali opakovaně po dlouhém čekání místo horských, silniční dráty. Nakonec jsem paní donutil vzít metr a dráty změřit. A to se ještě vymlouvala, že jim to poslali z Německa špatně označené.

      0 0
    • obda  

      Pokud odešly konusy a misky v XT náboji po 15kkm, je to IMHO problém seřízení vůle/servisu. S ořechy občas bývaly problémy.

      0 0
    • Mr.Data  

      Když se to tady pitvá, tak taky mi ty konusy moc nevydžely. Ta levá miska v nabojí se mi po cca 8 tis. úplně rozpadla. Přičítal jsem to mý údržbě. Řešil jsem to koupí zadního kola na bazaru, takže myslím, že někde náhradní ořech a ráfek mám.

      0 0
    • Mr.Data  

      Když se to tady pitvá, tak taky mi ty konusy moc nevydžely. Ta levá miska v nabojí se mi po cca 8 tis. úplně rozpadla. Přičítal jsem to mý údržbě. Řešil jsem to koupí zadního kola na bazaru, takže myslím, že někde náhradní ořech a ráfek mám.

      0 0
    • Jakobo  

      No je pravda, ze kdyz Shimano zaclo vyrabet ty naby s Al osou, tak muselo prepracovat uplne vsechno. Ty stare naby s ocelovou osou uz byly vychytane a pri spravne serizenych a namazanych konusech vydrzely dlouho.

      Ja jsem si v roce 2013 zapletal lehke kola pod 2 kila s nabama XT, 32 der a po roce odesel orech, rozlamaly se zapadky a z kola byla festka. Byl to pomerne casty problem. Bylo to 2 dny pred zavodem, koupil jsem novy orech a mezitim jsem vyreklamoval starou nabu. Poslal jsem jen orech a prodejce mi poslal celou nabu, super. Ten novy orech jsem hned! zvenku promazal olejem a dodnes drzi. Mam takove tuseni, ze to bylo tim. Zapadky behaly nasucho. Drahy loziska pri poslednim servisu byly v cajku.

      Nicmene letos jsem prepletal zadni kolo, daval jsem novy rafek a v prirube naby je od jednoho otvoru spice kolmo na okraj prasklina. Zatim se nic nedeje, prasklina neni ani otevrena. Sila u 3× krizeneho vypletu navic pusobi do strany, tak to neresim. Zaplety jsou rovnomerne dotahle, kontroluju tenzometrem.

      Velkou slabinou techto nab je servisovatelnost. Ta hlinikova osa ma pomerne jemny zavit, ocelova osa vydrzi vic. Musi se kontrovat s citem, predni naba mela dokonce na zavitech z vyroby locktite. Takze za me takove spis smisene pocity. Byl bych rad, kdyby Shimano zapracovalo a ty caste problemy s orechem vyresilo.

      K tvemu problemu. U tech zapletenych Shimano kol vetsinou byva vnitrek a orech stejny, jak u samostatne prodejnych nab, v tvem pripade asi cokoliv od 770 vys. Mozna by stacilo sehnat nejakou zadni nabu, radeji novejsi 785, vyrazit misky (jde to snadno), pouzit konuse a osu a naboj repasovat. Nabu koupis ve vyprodeji za par 100. Je to levnejsi, nez kupovat samostatne orech a osu s konusy nemluve o tom, ze misky stejne nekoupis.

      0 0
      • jackasss1  

        Diky za tip, jen skoda, ze mi tohle neporadil uz nekdo pred rokem (mam namysli servisaky v obchodech). Zkousim predelat ten Remerxacky naboj, prozatim to vypada slibne, ale az jizda v terenu ukaze, jestli to melo smysl. Ten XTckovy naboj je uz venku a az budu mit cas, zkusim vyrazit ty misky. V technickem listu samozrejme misky nejsou jako soucastka.

        A jen dodatek pro ty, kteri mou snahu nechapou: do designu techto rafku jsem se zamiloval a porad mi prijdou skvele a do 10 000 kc proste nenajdu kola, ktera by se mi libila

        0 0
    • jackasss1  

      Takze se to podarilo. Musel jsem jen provest zasah do tela naboje – prohloubil jsem jednotlive diry na draty. Jen male doporuceni pro vsechny, kdo tyto kola maji. Misto originalnich (mekych) centrklicu Shimano si udelejte nejaky vlastni centrklic. Ja na to spechal, protoze jsem potreboval funkcni bike a skoncil jsem u kombinacek.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.