Základní gravel/cyklokros jako univerzál aneb v ČR nic není?

99 nepřečtených
  • puffbodie

    Zdravím všechny kolemjdoucí. Po letech jsem se rozhodl si pořídit nové kolo a protože nejsem žádný profi, nechci na závody a podobně a chtěl bych cyklokros/gravel, tak jsem si řekl, že by mohl stačit základ (kdysi 2× MTB Mongoose na SRAMu), protože i v něm to nejsou úplné šroty na rozdíl od levných MTB/cross. Navíc MTB už nechci, pérování se obejdu a preferuji spíše jednoduchost a únosnost (193cm/cca 100kg) :-)

    Vzhledem k předchozím dobrým zkušenostem jsem chtěl hledat u mé oblíbené značky a což o to vzhledově mají pěkný kousek Mongoose Guide Sport , ale to nás dostává k jádru problému, protože ve velikosti co bych já potřeboval a to 58 dovozce letos vůbec do ČR nedoveze.

    Tak jsem tady ve městě vyrazil do krámů jen proto abych zjistil, že nikde gravel ani cyklokros nemají, většinou už ani silničku a jen samé elektrokola a MTB. Dokonce i kdyby něco na prodejnu vzali, tak v této velikosti to prostě znamená, že to tak jako tak musím vzít a to už je pak úplně stejné jako koupit někde přes internet.

    Poštěstilo se mi pouze reálně sednout na Author Aura XR 2018, ale velikost 56 a mi malé no a taky na Cube Cross Race Pro ve velikosti 58, které mi proporčně sedělo. Ale cenově už je někde kam bych nechtěl, protože bude třeba i nějaké vybavení na sebe, pedály atd. atd.

    Tak jsem sedl k Internetu, pročetl zkušenosti a doporučení i tady a narazil na Blue Prosecco Al touring , které už se tady někdo snažil prozkoumávat , ale asi se k ničemu nedošlo.

    Pak jsem ale narazil na něco co mne hned zaujalo a to:

    Planet X XLA SRAM Apex 1

    nebo

    Planet X XLA-SL SRAM Apex 1

    Vypadají zajímavě i komponenty, ALE. Nějak nechápu tu geometrii rámu. Obzvláště ten první, který ve velikosti XL by měl být jako že pro mně, ale podsedlovka je 550mm, zatímco u toho druhého 580 (stejně jako u vyzkoušeného Cube). Jiná čísla docela odpovídají, ale i když mám raději sedlo níže, tak i přesto chci aby kolo jinak pokud možno sedělo a upřímně nemám představu co ty 3cm reálně mohou udělat a jestli ten XLA není nějak výrazně menší oproti XLA-SL

    Za jakýkoliv tip nebo radu předem děkuji

    0 0
    • Smazaný účet  

      Prodavam CX Morati ;-)

      0 0
    • Martin  

      RB RX? Z Ostravy to máš do Jezdkovic za panem Bartošem docela kousek :)

      0 0
      • puffbodie  

        Ten teprve bude 4/2019. Do té doby už jsem doufal, že kolo bude. Nicméně aspoň vím, že to je blíže. Samozřejmě jsem na ně narazil, díval se na RB RX a v kontaktech viděl RB Centrum Praha a dál už jsem se nedíval :-)

        0 0
        • Martin  

          Ten termín je na pytel, dost zákazníků si odradili odsouváním uvedení a tím, že s novým RX vyjdou až v půlce jara, si odradí další nedočkavce…

          0 0
          • puffbodie  

            Už jsem dokonce i přemýšlel, že bych zkusil jestli by někdo nepostavil, klidně i ze staršího rámu atd. Jak říkám nejsem profi ani nebudu. Hledám spíše jednoduchý univerzál/otlou­kánek a byl na prvním místě ten Blue Prosecco Al, i když nevím jak by to fungovalo v terénu :-) A pak jsem objevil ten Planet X XLA a XLA-LS a favorit se změnil, jen teda z těch rámů jsem docela jelen. Nechci na tom ležet atd., ale bez vyzkoušení to bude loterie. Mimochodem na RB když zadám svoje parametry, tak to vyplivne, že mi to nenašlo žádný vhodný rám. Asi budu hodně atyp :-D

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ono je potřeba vzít v potaz také délku rámu (TT), pravá cyklokroska je téměř bez slopingu, zatímco u moderního gravela to bývá naopak. Bývá zde chválen Decathlon… Taky si ujasnit jedno/dvoupilu…

              0 0
              • puffbodie  

                Mno právě… XLA v XL velikosti a sedlovka 550mm má TT 585mm, XLA-SL velikost 580 má sedlovku 580mm a TT je 570. Zatímco Cube ve velikosti 58 má sedlovku 580 a TT 570 a to mi sedělo.

                Jednopilka vzhledem k tomu co budu jezdit a jednoduchosti.

                0 0
              • puffbodie  

                A Decathlon? Tam vidím tak leda s 700×28 tohle

                0 0
                • Vilém  

                  „kompatibilní s plášti o šířce až 36 mm“.

                  0 0
                  • puffbodie  

                    To jsem si všiml až teď u toho vyššího modelu Triban RC520 .

                    Nicméně RD500 je na výběr jen M a L, čili pro mne asi ne e a ten lepší model tady nikde není na Moravě.

                    0 0
    • Jezevec70  

      Takový hlupý dotaz.

      Budou u kol kupovaných v Anglii pasovat do závitů v rámu (např. na montáž košíků nebo nosiče) běžné metrické šroubky nebo tam mají palcové závity? Příp. dají se takové šroubky bez problémů sehnat i u nás?

      0 0
      • MiKED  

        Bez problému budou pasovat.

        0 0
      • Vilém  

        Nic palcoveho tam neni, snad krom BSA stredu. Maximalne mohou byt naopak brzdy.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Brzdy budou obráceně, pokud není jiná možnost ve specifikaci.

        0 0
        • puffbodie  

          Ta možnost tam je, ale já bych ji nevyužil. Protože jezdím i na motorce a skútru a nechtěl bych pak na nich hodit držku :-D

          0 0
        • Jezevec70  

          Ano brzdy jsou obráceně. Za příplatek je přehodí.

          0 0
          • jeniiiik  

            Nemusí být pravda. Kupoval jsem v Anglii já nebo kamarádi více kol a obráceně byly na dvou z pěti. Vše CX nebo gravely.

            0 0
      • Tomcat  

        Samozřejmě protože jezdí vlevo bude to kolo zahejbat na opačnou stranu.

        0 0
    • puffbodie  

      Nicméně to podstatné aneb reakce na ty Planet X XLA nebo XLA-SL a hlavně to co by u toho XLA znamenala reálně ta kratší podsedlovka nevím :-)

      0 0
      • Vilém  

        Moc nechapu co porad resis s tou sedlovou trubkou. Hlavni je, aby ti kolo sedelo delkove a to, ze bude trochu vic vytazena sedlovka bych bral jako plus pro pohodli.

        A rozdily v delce sedlove trubky mezi poptavanymi modely budou taky tim, ze jednou to maji mereno center – center, podruhe center – top.

        0 0
        • puffbodie  

          Mno a přesně ta poslední věta teď pomohla ;-) Donutilo se podívat znovu a pořádně a Cube evidentně uvádí v tom svém nákresu jen C-T, Planet X uvádí C-C a třeba Author uvádí oboje. Teď už to dávalo smysl.

          Takže díky moc za nakopnutí. Někdy je to třeba :-)

          Obecně k sedlovce na té 56 byla vytažená moc a to nechci.

          0 0
          • hyky  

            Cube uvádí také Seat Tube a Seat Tube Center-Center.

            0 0
            • puffbodie  

              To bude v tom nákresu asi to 540 pro C-C a 580 pro C-T, ale k jedné šipce, jedno z nich umístěné tak nějak v luftě. Německá preciznost už asi taky není co bývala :-)

              0 0
    • Kadel x road  

      Kolik chceš do toho dát?

      0 0
      • puffbodie  

        No vypadá to, že jdu do toho Planet X XLA, takže to je tak cca 20 tis. s dopravou do ČR a SRAM Apex 1 výbava. Těžko něco takového seženu tady nového.

        0 0
    • jamaco  

      Kellys soot 30 je obyc gravel za asi 22tis..

      0 0
    • puffbodie  

      Tak objednano Planet X XLA SRAM Apex 1 ve velikosti XL s mechanickyma kotoucovkama a barva Belgicka modra. Navic uz dorazil rozpis komponent a misto Avid BB5 tam budou Avid BB7 (nadavat asi nebudu :-D). Tak jsem zvedavy. Asi pristi tyden by to mohlo dorazit. Nejake SPD pedaly, boty, helmu to sezenu tady.

      0 0
      • Jezevec70  

        Taky jsem včera objednával:

        Planet-X London Road, limetkově zelený, velikost M, Sram Rival 22 s hydraulikama. Už se těším, až dorazí. :-)

        0 0
        • puffbodie  

          Taky pekny kousek. Ta barva je super. Moje ma byt slozene v pondeli, tak to by mohlo dorazit pristi tyden. V pondeli jdu pro pedaly Shimano PD-M530 bile (to tady meli v jednom obchode za 590 vcetne kufru, tak proc ne) a helma Rock Machine Elite bila. Takze uz jen cumenduju co za boty.

          0 0
          • Smazaný účet  

            víš, že bílá je out? černá je teď nová bílá!

            0 0
            • Petr L2  

              Bílé pedály ne to je nápad tedy :-)

              0 0
            • puffbodie  

              Na modu s..u ;-) K modre se ta bila proste hodi. Stejne se to odre. A na helmu jezdim na motorce a skutru a vim co to je kdyz v lete pari na kokos slunko v tmave helme :-)

              0 0
      • Fran-tic  

        taky na planet x koukám, za tu cenu to vypadá jako supr kolo (bral si těch 600 liber?). Já bych chtěl dvoupřevodník, takže mi do výběru vlezl i decathlon https://www.decathlon.cz/…8502354.html

        0 0
        • puffbodie  

          Jj to za 600 liber. Vzhledem k rozpisu objednavky pak a tem sales co maji vypsane evidentne proste vyprodavaji sklad pred jarem (napr. ty rafky z 150 na 89 liber). Takze s SRAM Apex 1 to kolo vychazi v podstate za polovicku toho co nabizi tady v obchodech.

          Ten Decathlon to vypada taky pekne, dival jsem se na ten RC 520, ale evidentne tady v CR neni, je to silnicka, kola jdou do 38 (na tom Planet X rafky urcite do 40, ram nevim zatim) a nema to SRAM a ten chci :-)

          0 0
    • dua  

      CTM KOYUK 2.0 za katalogových 28k, je to na kompletní SH 105 11s, za mě není co řešit.

      Koupě kola na internetu bych se vyvaroval, pokud si neuděláš kompletní servis kola doma. Pokud kolo není z prodejny často odmítají brát na servis.

      0 0
      • puffbodie  

        Ano, ten nevypadá věru zle (a před naší, za naší…), ale chtěl jsem SRAM a s tím to mám o 10 tis. levněji.

        Rizika koupě na internetu jsou mi jasná, ale s Planet X jsou slušné zkušenosti i tady na fóru, v UK jsou podobná kola více dostupná, servis zvládám (tak jako u skútru nebo motorky, když se mi chce :-)). Pokud obchodník nebere kola na servis co nejsou koupené u něj, tak jsou jen 3 možnostI:

        1. Odmitá se zaobývat úplně levnýma a hroznýma křápama z bláta – respekt
        2. Má toho dost od svých zákazníků co u něj koupili – pochopitelné
        3. Uražená ješitnost – takovému lepší se stejně vyhnout a obchodník to taky zrovna nebude, když odmítá kšefty co přinesou peníze

        S tím vším se pojí co jsem už popisoval. A to, že tyhle kola tady v kraji nemají skladem a jediná možnost jak si je vyzkoušet je rovnou si ho objednat a i koupit, i když třeba nebude sedět. Tak to je pak úplně stejné jako nákup po internetu. Případně mi nutící kola okolo 40 tis., když zadání znělo, že takové nechci, protože vím jaká je nabídka a kolik to tak může stát. Že je špatná nabídka v ČR v tomto směru není můj problém, já to chtěl koupit tady, ale docela rychle se ukázalo, že to zrovna moc nejde. Je to i o přístupu dovozců a jejich praktik, když třeba helma v UK vyjde na cca 400, ale do ČR ji nemůžou dodat, protože tady ji prodávají za 1200 a podobně.

        Nebo věci jako Hervis a ty jejich MTB bláta za 8 tis. třeba, plastové úplně všechno na tom kromě rámu.

        0 0
      • Martinson  

        Bacha má mechanické kotoučovky Shimano BRRS305 https://bike.shimano.com/…RS305-R.html , tak to ta cena není až tak zázračná.

        0 0
        • dua  

          Vzhledem k ceně snad neočekáváš hydrauliky v této cenové hladině.

          0 0
          • Martinson  

            Spíš neočekávám mechaniky na kole se 105 kou s popisem kompletní 105. Ke koupi slovenské značky CTM by mne přiměla jedině hodně dobrá cena a to tohle není.

            0 0
    • puffbodie  

      Tak, Planet X XLA SRAM Apex 1 dorazil. Belgicka modra. Krasavec. Zrovna jsem nemocny tak houby vyzkousim, ale dneska aspon poskladam a budou i pedaly a snad i boty. Mini pumpicka zajimava, ale jen do 5 baru, tak musi koupit klasickou radeji do garaze s manometrem, Co i potesilo jsou fakt paradni rukavicky . Podobne jsem tady v obchodech videl tak okolo 500/600 a vyse

      0 0
      • milan.v  

        Jo, včera ho měli za GBP 500, no kdybych byl gravelista, na vyzkoušení jako zimák by byl super a vzal bych ho…

        0 0
        • puffbodie  

          Nn vcera byl za GBP 500 primo ten gravel bike jejich. Ja objednaval cyklokros primo, jine ramy.

          Tohle mam

          a tohle byl ten slevneny gravel

          0 0
          • milan.v  

            Jasně, já toto vlákno sleduji jen po očku, negraveluji, proto jsem nijak nesrovnával ty modely a přišlo mi to do schránky.

            A, vidím, že sleva GPB 300 z 800, to jde…

            0 0
            • puffbodie  

              Jednak vedi co to je sleva (predevcirem nebo kdy meli to titanove slevnene na 10 hodin o 40% myslim) a druhak to vypada fakt pekne vse udelane, fajn veci a v tehle sestave jak rikam mi u nas nabizeli kola pres 30 tis. a to jeste nebylo ani skladem, takze bych to musel brat tak nebo tak.

              0 0
            • puffbodie  

              Mno a ted prislo, ze jejich CX XLA-SL je ted jen za 600 liber. Takhle si predstavuju vyprodeje „mimo“ sezonu.

              0 0
            • Fran-tic  

              hledám hledám a nějak to tam nevidím. Našel jsem na stránce ten model jen za 800 liber. Máš tam nějaký odkaz? :)

              ajo, koukám, včera :(

              0 0
              • puffbodie  

                Dnes je akce na tenhle cyklokros za 600 liber

                V podstate to same, jen XLA-SL je novejsi ram nez co jsem si objednal ja XLA. Takze o trochu jina geometrie oproti tomu gravelu, lanka vedena venkem a ne vnitrkem ramu a 700×32 plaste a ne 700×40 jak na tom gravelu.

                0 0
                • Fran-tic  

                  jj vím o něm, jen ta lanka venkem mě odrazují. Mám to na najíždění + občas bikepacking a strkat brašny pod lanka není úplně ideal.

                  0 0
      • jaja01  

        zeptam se, kdyz to ma mechaniky a usetrim 50 liber za eu setup brzd, staci, kdyz ty dva bowdeny navzajem v brzdovych pakach prohodim nebo je tam nejaky zadrhel, ktery nevidim? diky

        0 0
        • Vilém  

          Tak musis sundat omotavku, prehodit to leva/prava a znova namotat omotavku.

          0 0
        • puffbodie  

          Ja chtel UK setup umyslne. Jezdim na motorce a skutru a tam je predni brzda vpravo. A na motorce nebo skutru to fakt predelavat nebudu :-)

          Jinak specialniho tam na tom nic neni, takze by to melo jit jen prehodit v ramci pacek na riditkach. Jen ty riditka uz ti samozrejme prijdou komplet a pridelane na boku ramu, omotavky a tak vsechno udelane a zajistene. Prace v Evrope je draha na tyhle drbarny no :-)

          Jo a misto BB5 tam jsou opravdu BB7, asi potrebovali se zbavit taky veci na sklade. Bez zmeny ceny samozrejme.

          0 0
          • jaja01  

            THUMB UP tak at to jezdi!

            0 0
          • Jezevec70  

            Kdo ti to dovezl? PPL nebo někdo jiný?

            0 0
            • puffbodie  

              DHL to slo. Jasne z toho strach byl, ale krabice z venku neposkozena,uvnitr vsechno. Obecne pokud by byla krabice nejak viditelne moc poskozena, tak je pak lepsi jen nafotit jak to prislo, odmitnout prevzeti, dat vedet prodejci vcetne foto a pak by si to resili oni s prepravcem a poslali jine kolo.

              0 0
              • nitraq  

                Strach je, když anglický obchod nějak zmastí objednávku přepravy a přepravce nemá tvůj telefon a ani pořádnou adresu. Týden čekáš, balík nikde a nakonec abys naháněl přepravní společnost, že u nich máš balík a že ho chceš doručit.

                0 0
                • puffbodie  

                  Meli spravne v systemu i na objednavce jmeno, adresu, telefon. Vcas dodali i cislo baliku a na DHL strankach slo pekne sledovat kde zrovna balik je. V UK ho nabrali v pondeli vecer pred sestou a dnes ve ctvrtek po 10 dopoledne dorazil.

                  E: Platba byla predem kartou samozrejme.

                  0 0
    • puffbodie  

      Tak a Triban 100 uz je taky doma. Na Planet X jeste musim poresit brzdu predni, kotouc drhne. Ale pri chripce nemam uz na vic naladu dneska, tak hlavne ze je slozene, pedaly atd. Zajizdka bude muset pockat no

      0 0
      • Fran-tic  

        ahoj, pokud budeš něco brát z planet x, dej vědět :) chci pár drobností a poštovné bych dal raději napůl

        0 0
      • Namtos  

        Jsem to asi přehlídl Triban 100 máš jako zimáka? Nebo ho přestavíš z dílů z toho Planet X

        0 0
        • puffbodie  

          Ne, to si koupil mlady za svoje na cesty do prace a tak. Pomerne fajn kolo prekvapive na nejake takove poskoky. Jako na youtube uz je plno recenzi z Polska, Spanelska, Nemecka atd. a prekvapive to zvladne hodne. Nejaky Ind ten na tom najezdil za rok pres 9000km bez problemu a to maji jine cesty nez my :-D

          0 0
          • Namtos  

            Jo to na takový pojezdy dobrý. Já myslel, že to máš pro sebe jako dvojku…

            0 0
            • puffbodie  

              Tak taky to projedu, to je jasne. Kdyz uz jsem mu na to koupil SPD a boty :-D Moje uz je hotovo uplne a pripraveno. BB7 chvilku trvalo to postelit at to nedre, ale ted uz to je ok a priste to pujde rychleji. Ted jen nemit debilni chripku aby se clovek projel.

              Naposledy jsem mel MTB, tak spise prvni vec k reseni bude kolikrat clovek hodi drzku s beranama nez to jestli to je jednicka nebo dvojka :-D

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.