• AZbest

    Zdravím,

    chci se zeptat jak moc významný rozdíl je v osazení( vidle,brzdy,ná­boje,kola,rám)vá­ze atd. mezi loňským a letošním modelem.Jsem už pro x-cala víceméně rozhodnutej,seděl jsem na něm a vyhovuje mi geo,loňský model se mi vzhledově líbí víc, i když taky žádná hitparáda a můžu ho mít za lepší cenu a nevím jestli se příplatek za letošního vyplatí,každý prodavač tvrdí něco jiného a nějak jim nevěřím,zajímaly by mne zdejší názory(vyjma 29 nebrat,v tom mám jasno).

    Popřípadě jestli se vyplatí jít za cenu x- cala do něčeho jiného,ať mám pocit, že jsem peníze utratil efektivně,nemám teď bohužel čas to studovat a nové kolo nutně potřebuju.

    Dekuji všem za rady

    http://trek-bikes.cz/…caliber-2012

    http://atombike.cz/…-p-2159.html

    0 0
    • jeffino  

      letošní má jiný kola(asi jedinej rozdíl), ale nedělám si iluze, že budou výrazně lepší, hned bych vyměnil brzdy, sedlo a kola, jinak mám model 2011 a vcelku spokojenost.

      0 0
      • Vejr  

        Lepší asi o moc nebudou, koukám, že náboje jsou stejné – u mě šli pryč po cca 500 km, mechanik říkal že byly úplně vydřený konusy, dal mi tam prý nějaké X-téčkové a ty zatím drží bez problému už přes 4500km. Brzdy mi zatím docela vyhovujou, problémy s nima nejsou. Jinak bych se zeptal zda jsi nějak řešil tu sedlovku, rád by to 400g těžítko za něco lehčího vyměnil ale mám strach něco objednávat, kvůli zde proběhlé negativní zkušenosti s vaklem (tuším uživatel depresy). Nebo zda jsi nějak jinak x-cala 2011 modifikoval…?

        0 0
        • jeffino  

          jj, dal jsem lx shitmana brzdy, dopředu 160-kovej kotouč a sedlovku bontrager rxl carbon(ta je celkem dobrá, ale jezdím ji jen chvíli), jinak čekám na nový záplety a rodla chci alespoň 680mm (představec taky jinej)

          0 0
          • JakeF  

            RXL sedlovku důrazně nedoporučuju, ten zámek je IMHO dost nešikovnej. Na jedný sedlovce mi prokluzoval, na druhý ho zase byl problém nastavit. Ani váhově to neni taková úspora proti klasický dvoušroubový konstrukci.

            0 0
            • jeffino  

              ten zámek funguje úplně parádně, několikrát jsem šteloval posed a je to velice rychlá manipulace, sedlo drží perfektně, o váhu mi nešlo spíš o aby trošku pružila (pruží) a taky je docela problém najít něco rozumnýho na 27,2 průměr, 400mm délky a 20mm offsetu, takže pro mě asi jediná volba.

              0 0
              • JakeF  

                Víš co, hádej se se mnou, když jí máš chvíli :). Zezačátku taky držela, pak při jednom prudším dosednutí ten zámek proklouznul a měl jsem sedlo špičkou nahoru. Tak jsem to dotáh a po chvíli zas, logicky už se to jen zhoršovalo, ani pasta zvyšující tření nepomáhala a sedlovka šla pryč. Pak jsem chvíli jezdil XXX a tam opačnej problém. Drželo to tak pevně, že nastavit polohu znamenalo komplet rozebrat zámek, vyklepnout šroubovákem ty konusy, nastavit jak maj bejt a znova složit. Fakt nevidím jedinou výhodu tohodle řešení zámku. Je možný, že jsem měl trochu smůlu, navíc jsem měl sedlo v zámku hodně vzadu a třeba to někomu s menším nájezdem a větším štěstí vydrží dýl, než ty moje cca 3 měsíce, ale já bych do týhle konstrukce už dobrovolně nešel.

                0 0
                • jeffino  

                  tak to celkem chápu:-), já to sedlo tam mám daný akorát a při tom 20mm offsetu to i lehce pruží, takže doufám, že to vydrží sezonu:-).

                  0 0
          • Necris  

            Karbonová sedlovka a řidítka se vzhledem k hmotnosti rámu a hmotnosti původních komponent „prý“ přímo nabízejí. No uvidíme ;)

            0 0
    • Necris  

      Ty kola JSOU lepší a hlavně se dají vozit bezdušáky. Asymetrické ráfky jsou taky dost znát. Ale to je podle některých minimální rozdíl. Rozdíl ve váze je znát i když si je vezmeš jen tak do ruky. Nevážil jsem.

      Pak takový detail na který tady „kolega“ zapomněl. Reba 2012. Ale to je jen detail. Opět žádný velký rozdíl že ? :D

      2011 neber. Nemá to cenu. Pokud ti fakt nedají výraznou slevu.

      0 0
      • JakeF  

        V čem jsou znát asymetrický ráfky? A na bezduše stejně musíš dát vysokou gumovou pásku, takže ten rozdíl taky není moc velkej, oboje ty kola jsou časem na výměnu. Reba 2012 je lehčí o kolik? 100g? Osobně bych teda radši vzal bajk s 2011 Rebou a dal si tam lepší kola za ušetřený peníze.

        0 0
      • jeffino  

        na těch starejch taky, ale je mi to k prdu, když jsou po jedné sezoně na vyhození:-).

        0 0
        • Necris  

          To je hodně věcí. Výdrž samozřejmě vyzkoušenou zatím nemám.

          Můžu přidat pár postřehů z praxe. Nezávisle na 2011/2012.

          Bohužel Direct Mount není přítomen a jak je zadní kolo narvané na rám, tak se tam často chytá listí a bahno. Víc než by si člověk myslel. Třeba je verze s Deore přesmykačem lepší. Řešení je zřetelné.

          Další postřeh z praxe jsou na mokru nepoužitelné pláště. 29–1 jsou na suchu fajn, ale na mokru kloužou mnohem víc, než by člověk čekal. Extrémnější rozdíl mezi vlastnostmi na suchu a mokru jsem neměl šanci poznat. Jezdil jsem Racing Ralphy a CrossMarky, oboje 29" a oproti 29–1 jsou to držáky. 29–1 se hrozně boří. Okamžitě se zanesou a ten bordel potom nejde ven hodně dlouho, ani částečně. Do strany nedrží. Tohle by mohlo přeci jenom někomu hodně vadit. Ale na suchu jsou boží, jak jinak ;) Výdrž odhadem 1500–1700 km vzadu pod mojí váhou 80 Kg při tlaku 35 psů. Osazené nebyly Team Issue, ale prostě 29–1 Exp.

          0 0
          • Pac029  

            IMHO nejlepsi smyk na 29er je X.9. Shimanacky low-end naby chcou radsi hned zkontrolovat a kdyztak cerstve promazat, maj s tim castej problem. Jinak ten rozdil v cene neni nijak zavratnej, vzal bych to tedy spis podle toho kterej se ti vic libi, kola jsou to defakto stejny.

            0 0
    • AZbest  

      Dík všem za rady,new bike je doma :-)

      0 0
      • Barberry.pha  

        koukam ze si nakonec koupil lonsky model, uprimne mi se ty letosni modely barvne taky nelibi, a byt jsem o x-calibru taky uvazoval a chtel si pockat na letosni, tak kdyz jsem videl jak budou vypadat bral bych rozhodne ten lonsky, nakonec jsem vzal Paragona.

        Tak at se pekne jezdi a je spokojenost ;)

        0 0
      • Necris  

        Dej vědět, jak se ti na něm jezdí.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.