Werk enduro - vytahaná hlavovka

20 nepřečtených
  • tigermoth

    Zdar, tak jsem dneska chtěl odstranit zvuky na kole z profilu a rozebral hlavové složení – misky (FSA Orbit tapered), zalisované do rámu jsou volné, spodní jde vytáhnout rukou, docela ztuha ale jde, a horní má předozadní vůli asi 0,5 mm, teda je úplně volně. Horní konec hlavovky je viditelné vajco ve směru jízdy a misky nejsou nijak poškozené. V prdeli je tedy rám.

    Ježděno z epiconem – 140 mm, při předělávce na Aurona jsem si ničeho nevšiml, ale je pravda, že zvuky z toho šly i před tím, asi tak půl roku. Hlavové vždy dotažené tak akorát, žádná vůle, tlučení, nic. Nikdy žádná bomba do předku. Párkrát bikepark, ale žádný záhul. Vážím 90 kg/190 cm

    Co myslíte, že je příčina? Ty 3/4 palce navíc na nové vidli a tedy větší páka? Něco jiného?

    Neřešil nebo neřeší někdo stejný problém?

    0 0
    • sibicz  

      Nedelas mi radost, priteli. Taky mam ram od Werku, vepredu dokonce 150mm vidli, tak doufam, ze me nepotka neco podobnyho. Zatim se z toho zadny pazvuky nelinou, ale budu se na to soustredit. Jedina chyba muze bejt ve volbe materialu, jinak mi to nedava smysl

      0 0
    • tigermoth  

      Tak kdyby to někoho zajímalo, fixnul jsem horní misku epoxidem s kovovým plničem jako nouzovku, projde to zátěžovou zkouškou na enduru v Rychlebech, než seženu nový rám. Dám vědět jak to vydrželo/nevy­drželo.

      0 0
    • snílek  

      Na spodku i vršku hlavový trubky by měl být nalisovaný zvnějšku kroužek, který přesně tomuhle zabrání:) Pokud tam není, tak se tohle stává, mrkni na to. Jinak mě nic nenapadá, prostě je to asi špatně udělaný – horší matroš, moc tenká stěna…

      0 0
      • tigermoth  

        Kroužek není sice nalisovaný, ale je tam příruba v kuse s trubkou. Ten rám je tak jako tak v dupě:(

        0 0
        • Tina  

          Ahoj,

          moc ma to mrzí čo sa ti stalo. Ale hlava sa sama od seba nevyvaklá. Veľmi pravdepodobne si jazdil s povoleným hlavovým zložením a poradne tomu nakladal. Hlava je po okrajoch vystužená. Na dirt rámy používame dokonca pevnejšie trubky ako na štandard MTB určené na XC.

          Rám ti samozrejme viem nechať opraviť. Napíš mi prosím na e-mail a dohodneme sa.

          0 0
          • tigermoth  

            Hlavové i celé kolo mám vždycky seřízené, v tomhle jsem akorátní (až na můj pasečí šaltr:) Spíš možná to nakládání za to může v kombinaci z novou vidlou, která holt není tak ohebná, o tři čtvrti palce delší a posílá šupy do rámu. Rozhodně nechci nějak Werk hanit, jinak super tuhý rám, tohle je holt pro mě trochu záhadné poškození.

            0 0
    • tigermoth  

      Aktualizace, zkusmo jsem přeměřil hlavovku a je tam soudková deformace do boku, v podstatě mírný ohyb hlavovky která by odpovídala páčení směrem dozadu (říkal odborník) takže chyba bude asi fakt na mojí straně, asi jsem tomu dával moc a prostě se to postupně zohlo. Možná to chtělo mít hlavu položenější ať bere líp šupy zpředu.

      0 0
      • Strakááč  

        to je hodně divný… :D spíš bych si představoval že se to vytahá dole jakože síla vidlice na rám bude na opačnou stranu..

        0 0
      • snílek  

        Pokud nevážíš 150kg, tak to je teda dost divný:) Já se svými 90kg vozil roky množství ocelových rámů, i na FR/DH, občas praskly, ale nikdy se mi nestalo tohle.

        0 0
      • Pedro404  

        S položenější hlavou zas při dropu na placku vypáčíš vidli dopředu, si nevybereš.

        0 0
        • Mr.Duck  

          ak na placku idealne neskaces tak casto ne? :)

          0 0
          • Pedro404  

            Ideální situaci bych neřešil, ideálně se ti nevymačká hlavovka:)

            0 0
            • Mr.Duck  

              no myslim tak nejak bezne pri jezdeni, kdyz chces zachovat rychlost a flou, tak tech placek behem jednoho trailu tolik nebude ne? Daleko casteji si na brzde v naky hrozny kompresi a sutrech kde podle me predek kola dostane mnohem vic, a tam polozenejsi hlava pomuze. Ale to asi dost zalezi co jezdis eh

              0 0
      • michomin  

        Já bych si spíš tipnul, že hlavovka nebyla dostatečně dimenzovaná, ať už horší materiál nebo moc tenká stěna. Nebo obojí.

        0 0
        • Atilla  

          Dle mého se sešla horší tolerance v hlavovce a hlávku a časem se to vymlátilo, nebo povolené hlávko. Vůbec si nemyslím, že by to mohlo být tím, že tomu někdo nakládá moc, to pak praskne spíš ložisko, než by se vytahala hlavovka silou přenášenou z vidlice(bez vaklu).

          0 0
    • michomin  

      Dovoluji si nesouhlast. Za prvé, hlávko bylo správně seřizené viz info zakladatele, za druhé, tolerance jsou takové, aby to bylo vždy zalisované, tedy v případě, že byly dodrženy. Čili tvrzení, že se sešly horší tolerance znamená jenom jedno – hlavovka nebo hlávko je zmetek. Takže jestli nastala i tato možnost, tak nejspíš u toho rámu.

      Tigermoth má prostě smůlu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.