• bathed

    Nejdřív ta otázka skrze kterou jsem založil vlákno: topí tady někdo klimatizací? Zkušenosti?

    Stavíme dům (140m), dřevostavbu, použitými materiály a komponenty (třeba okny) se jedná o stavbu s minimální tepelnou ztrátou. Stále ještě řešíme způsob vytápění a potřeboval bych to rozseknout… jsme celkem aktivní rodina, mnohdy celé dny v trapu a rádi bychom jsme užívali nějakého drobného komfortu – dvě tři hodiny před příjezdem si barák na dálku vychladit / vytopit.....

    • jistotou je to, že v obýváku v přízemí budou krbovky (obývák je propojený s kuchyní, celkem 49m2). Neuvažuju nad tím, že by měly výměník a ohřívaly vodu (ať už užitkovou nebo do radiátorů) – budou topit a plápolat jenom do luftu. Máme skoro hektar totálně zanedbaného lesa s brutálním dvacet roků neřešeným náletem. Teď máme vyčištěnou tak pětinu rozlohy a dřeva máme na 3 zimy…
    • nejelegantnější by bylo samozřejmě tepelné čerpadlo v kombinaci s teplovodním podlahovým vytápěním. Když začnu od konce, tak prvním problémem je konstrukce domu, kdy nemůžeme jít mokrou cestou. Suchá cesta tu samozřejmě možná je, ale to jsme na 150% ceny systému se „zálivkou“… A druhý problém: ten dům není dům, ale chata… Tudíž nedosáhneme na žádné dotační programy. Suma sumárum bychom vyplácli tak 500t z účtu. V ceně ohřev TUV… Zásadní u tohohle řešení je ještě otázka chlazení v létě. Jakože co jsem se dočetl, tak lze, ale v těch největších pařácích co teď jsou, tak to nestačí. Tudíž by stejně byla nutná investice do klimatizací. V pokojích otočených na jih a pod střechou určitě – tj. dvě menší a jedna velká.
    • Druhá varianta: plyn. Jsme v lese, instalace zásobníku a rozvody odhadem tak kilo… Zásobník bychom buď naplnili za svoje a nebo by nainstalovali plynoměr. Do baráku radiátory, do technické kotlík s výdechem přes zeď, bojler na TUV. No a klimatizace by musely zůstat jako v předchozím bodě.
    • Přímotopy...... Elektrický bojler a klimy jako v předchozích bodech…
    • A teď ty klimy, což je vlastně ta základní otázka vlákna. Budou dvě koupelny, tam můžeme dát elektrické podlahovky a určitě dáme žebříky. Spodek (viz první bod) bych rozdělil na dvě menší klimy na protilehlých zdech. Třetí by byla v pracovně, která je taky v přízemí. A tři by byly v patře (ložnice, děcák, pokoj pro hosty) Tzn. šest klimatizací s nízkým příkonem. To že jedna strana domu by byla obestavěná venkovníma jednotkama, to by nevadilo, protože jedna zeď je otočená do lesa a nemá žádná okna. Splitko nechci – takhle odejde jedna z těch šesti a nic moc se neděje. Když odejde jedna trojjednotka, netopím (nechladím) ve třech místnostech. A samozřejmě plus bojler… Láká mě celkem pořizovací láce řešení: odpadnou trubky a radiátory, chlazením vyřeším i topení. Navíc teď na konci té horké sezóny se objevují klimy ve slevě a dalo by se těch 6 kusů pořídit někde kolem 150–170t.

    No a tak se zdejších ptám na zkušenosti s vytápěním obecně, na to jakou cestu by zvolili (jak z těch mnou zmíněných, tak i jiných) a pak samozřejmě tak jak píšu na začátku, na zkušenosti s vytápěním klimatizací… Díky!

    0 0
    • nksh  

      Chybi mi tam volba chlazeni / topeni aktivni rekuperaci s vlastnim tepelnym cerpadlem

      0 0
    • pocestny  

      Jaký potřebuješ výkon? A je to teda určené na trvalé bydlení, nebo není?

      Začneš „nízkoenergetický“ a pak pokračuješ „6 klimatizací“. Když jsem to dočetl, tak jsem dost překvapený, proč to tak komplikujete.

      Dvě až tři malá TČ vzduch vzduch… To je to první, co mě napadlo, než jsem si přečetl tvoje varianty.

      0 0
      • bathed  

        Vim vykon ktery mi rikal clovek od tepelka vzduch – voda. Ten rikal ze je to udelane tak, ze se to natemperuje a v podstate uz bude jenom udrzovat, tudiz by mi nabidnul to nejmensi cerpadlo co ma – 4kW…. A i to ze mu prijde moc…

        0 0
        • Jakobo  

          Hodne videi o energeticke sobestacnosti a na veskere tema solar, cerpadla, pelety, plyn, uhli atd. ma tento kanal https://www.youtube.com/watch?…, zrejme se jedna o firmu. Ten Sykora ma obcas blbe kecy o drahe elektrine kvuli Ukrajine a jak se Putin bude smat, to odfiltruj nebo si to sam preber (imho je to blb), ale tomuto tematu rozumi dobre. Na tom kanalu probira veskere systemy.

          No, potom, klicova otazka, kde v CR bydlis? Ja jsem se zrovna v patek dival na toto video https://www.youtube.com/watch?… nejakeho cloveka z J. Moravy, ktery vysvetloval, ze u nich se jiny system nez vzduch vzduch nevyplati, pac zimy jsou tam mirne a naopak v lete a na podzim je stale ucinnost vzduch vzduch lepsi, nez voda a nemusi delat vykopove prace na zahrade, vrty, studny atd, kdy navic ma barak na skale.

          Ja to sleduji, je to zajimave, chce v tom ale nejaky cas lezet a prostudovat, to za tebe asi nikdo nevyresi.

          0 0
    • pocestny  

      Venkovní jednotky na straně otočené do lesa nebudou v zimě příliš namrzat?

      0 0
      • bathed  

        Nemyslim si to. Je to zapadni strana…. A je to sice otocene k lesu, ale dost daleko.

        0 0
    • Toky  

      Tento týpek kúril elektrickou podlahovkou a prešiel na vykurovanie klimatizáciou. Najprv kúril len jednou klimatizáciou v celom baráku a potom pridal ďalšie dva s najnižším možným výkonom.

      Svoje praktické poznatky spísal celkom prehľadne.

      https://www.anvilmeteo.sk/…ome-project/

      0 0
    • romachain  

      Vloni jsme se přestěhovali do 100 let starýho baráku a okamžitě jsem zrušil plynový kotel a radiátory a celej dům každou místnost vybavil klimatizační jednotkou, k tomu dvě venkovní. Máme za sebou jednu zimu a stejně jako ty máme v obytné části krbovky. Musím říct že jsme si zvolili dobře, všechno co se o tom dočteš: proudění vzduchu, studené podlahy a tak dále je pravda, ale nám to vyhovuje. V koupelně jsme hodili pod dlažbu elektrickou rohož a mám tam i připravenou zásuvku na žebřík, ale nebude to potřeba.

      0 0
    • Florenc  

      Kolik odhaduješ, že bude v dřevostavbě teplota, když budou krbofky jen do luftu..?

      Postni sem půdorysy ze stavebního povolení – vzduchotechni­ka/vytápění/chla­zení/vodovod, pak by se asi dalo poradit.

      Stejně to ale skončí tím, že si to musíš nechat od někoho přeprojektovat ;)

      0 0
    • Dan205  

      Přímotopy si rovnou škrtni, ty už projdou jen u rekonstrukcí, do nového baráku ti je nepovolí.

      0 0
      • Florenc  

        On už staví, stavební povolení má. Ale teď to chce jinak, protože předtím mu tam projektant nakreslil něco, co vlastně nechce

        0 0
        • bathed  

          Bingo! :-))

          0 0
          • Florenc  

            Takže rada ode mě – vytápění koupelen i krbovky udělej teplovodní včetně teplé vody kotlem na plyn a v pokojích si dej tu klimu jestli ok pro tebe

            0 2
    • RadimMan  

      Několik postřehů. Záleži jak kvalitně budeš mít zaizolováno. Od toho se pak odvýjí spotřeba. Co se týká topení do podlahy, tak pokud chceš topit stylem že 3 hodiny před návratem domu zatopíš, tak cokoliv podlahového zalitého v betonu si škrtni a jdi do topných kabelů pod podlahovou krytinou. Klimatizace jsou fajn, ale jako hlavní zdroj tepla na celou topnou sezonu, to není taky to pravé. Takže ti zbývá asi rekuperace vzduchu. Krbová kamna v dobře zaizolovaném baráku udělají kotel tepla a při takticky dobrém umístění dokáží vytopit i skoro celý dům.

      0 0
    • mais  

      Můžeme topit klimatizaci někdy topime klimatizaci a topit klimatizaci rozhodně není pro kazdeho

      0 0
      • liborg1982  

        Teď si nám to vysvětlil. :-)

        0 0
        • mais  

          rozhodně, neb když to vysvětlím, tak zase budu používat zkratky a veličiny, kterým nebude část místního osazenstva rozumět a to bude špatně ;) to bychom je asi diskriminovali… a nedej bože si ještě dovolím říct, že to jsou elementární znalosti a to dojde k rojení že i nepřekonatelní se ozvou

          0 1
    • rbcrx9  

      Super, ve vtipech se diskutuje o kravinách, tady v Bike forum řešíme izolace baráku, děkuji, zlatá pandora.

      0 0
    • tl-brq  

      Máme velmi dobře zaizolovanou dřevostavbu 240 m2, 40 cm vaty ve zdi, izolace základů, trojskla atd. Velká rodina, prostor na osobu zas tak extrémní není. Když jsme stavěli, tak nám poradili, že pokud jsme investovali do izolace, rekuperace (kvůli větrání) atd., je zbytečné řešit úspornější typ topení, protože budeme mít nízkou spotřebu a mnohé efektivní zdroje tepla se nám nevyplatí. Takže máme v každé místnosti přímotop (sálavý kámen) a individuální termostat, který ovládá přívod elektřiny k přímotopu. Dle omaku ty přímotopy zas tak často v provozu nejsou. V koupelnách elektrickou rohož pod podlahou a žebříček na ručníky. Na střeše solár na vyhřívání bojleru pro teplou vodu. Pokud odjíždíme na víkend a méně, na termostaty nesaháme (nemá to smysl), to jen pokud jedeme na týden. Kamna v obýváku jako záloha pro výpadek elektřiny a pro atmosféru, když je chuť (v akci 10× do roka). Obecně jsem vždy udivoval známé našimi malými náklady na energie.

      Zopakuji, kdo investoval do izolace domu, nemusí tolik řešit topné médium / metodu. A naopak. V domě s malými tepelnými ztrátami bych byl velmi opatrný na topení s velkou setrvačností (podlahovna zalitá v betonu). To se roztopí, a pak setrvačně přetopí. Druhá rada, v dobře zaizolovaném domě může být problém s tahem komína, je třeba řešit přívod vzduchu do kamen. Klimatizaci jsme tehdy neřešili, dnes mě to mrzí.

      Pravda je, že v zimě topíme na 20 C (kromě koupelen) a chodíme ve svetru. Ne každá manželka to dá :-)

      0 1
      • Breakpain  

        Tak 20C, se nedivim, ze jsou nizsi naklady…

        Asi jsem zhyckany, ale i v zime chodim v tricku a trenyrkach, tj poradne vytopeno …

        0 0
        • Toky  

          My máme štandardne v dome v zime okolo 19 a v spálni 17–18°. Chodíme permanente dnu- von, dnu-von a keby sme sa museli neustále prezliekať že máme vo vnútri teplo na triko a kraťasy a na vonku bunda a tepláky tak by nám to vadilo. Takto máme tých 19° – to je na tepláky a pohodlný vyťahaný sveter vo vnútri v pohode a aj vonku na tých 10 minút aj pri povedzme 0° bez bundy ok. Večer pritopím v teplovzdušnom krbe pre vyvaľovaciu pohodu v obývačke.

          0 0
          • kandik psi zub  

            Podobne to mam taky. Systemovy vytapeni ( v mym pripade vymenik ve vetraci jednotce) uz mam permanentne vypnuty, topime jen krbem v obyvaku. Drevostavba 24cm vaty steny, 32cm strechy, trojskla. Mimchodem zadny baleni do svetru se nekona, behame po baraku casto tak jako tak v trenkach. Zmena rezimu z klasickyho 21st. vsude znamenala usporu asi o ctvrtinu na nakladech za el.

            0 0
      • adam320  

        20° ve svetru?

        Ze mne pri tyhle teplote uz leje i v kratasech i tricku

        0 0
    • Jan D.  

      Máme dobře zateplenou dřevostavbu bez vzduchotechniky s podlahovou plochou 82 m2. Topíme kabely zalitými v anhydritu. Podlahová krytina epoxidová stěrka. Topíme max na 20 stupňů. Nájezd topení je pomalý, takže když se vrátíme v zimě po pár dnech kdy máme nastaveno např 17st, pár hodin trvá, než se to tu vytopí, ale to budou řešit krbová kamna, až je budeme mít (máme nachystaný externí přívod vzduchu a nerezový komín). Podlaha mívá kolem 24 stupňů, když se topí nejvíc .Výhodou podlahového topení je podle mě v tom, že není zima od noh a nemáme proto tendenci prostor přetápět víc, než je třeba. V projektu máme klimatizaci, ale tu jsme zatím neinstalovali a nevím jestli někdy vůbec budeme (kolaudace prošla bez ní). Bylo by to ale kvůli chlazení za těchto tropických dní. Topit bych tím nechtěl. Bude to vířit prach a dělat rámus. Dům jsme stavěly, aby měl co nejmíň složitých technologií. Větráme okny. A dům je tak malý, že se v podstatě vytopí i těmi spotřebiči co tu jsou a námi samotnými. Topíme cca od října do března s tím, že v tom říjnu a březnu hodně pomáhá s topením sluníčko, když je, takže ten březen a říjen jsou takové ne moc náročné na topení.

      0 0
    • kandik psi zub  

      Jen jsem to prolitl, ale ty neresis nijak vetrani u tak dukladne zaizolovanyho baraku?

      2 0
    • capo  

      Já zrovna řeším stavbu chatky, cca 50m2, dřevostavba, a vytápění vidím právě na klimatizační jednotku (+ el. podlaha v koupelně). I na základě příspěvků zde mi to přijde jako nejlepší nejen z pohledu výše investice, ale také provozu (na to že tam budu jen zlomek dnů v roce, a zároveň požaduji ovládání na dálku tak abych si to vytopil z udržovací nadnulové teploty).

      0 0
      • Toky  

        Na to ti asi bude treba mať neustále zapnuté wifi na chate. A nainštalovať klímu, ktorá má funkciu temperovania na 8°C. Či?

        0 0
        • capo  

          Ano, a zřejmě ano. Ani mě nenapadlo že by to byla výjimečná funkce, ještě jsem to moc nestudoval, takže díky za upozornění.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.